Bizon

den Haag
01-07-1948 - 30-06-1988

BIZON is een fusie van de voetbalclubs Binnenlandse Zaken en O.K.W. (Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen) en noemde zich BIZON (Afkorting: BInnenlandse Zaken ONderwijs). Later is de naam veranderd in BInnenlandse Zaken ONtspanning).

De oprichting van BIZON

Niet in Den Haag maar eigenlijk in Apeldoorn ligt de bakermat van voetbalvereniging BIZON. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden enige departementen in schoolgebouwen en grote villa’s in Apeldoorn ondergebracht. Er heerste in die tijd onder de ambtenaren een grote saamhorigheid, die sterk werd gestimuleerd door de gevoelens van haat en verzet tegen elke maatregel van de onderdrukker. Dit had tot gevolg dat er departementale personeelsverenigingen werden opgericht, die zich spoedig in een grote bloei mochten verheugen. Uit deze verenigingen ontstonden clubs voor ontspanning en sport en het was vanzelfsprekend, dat voetbal al heel snel de voornaamste plaats op de sportterreinen voor zich opeiste. De heer Djurre Kappenburg van Binnenlandse Zaken richtte zodoende ook een voetbalelftal op.
Maar die sportpret was maar van korte duur want nieuwe maatregelen van de “bezetter” maakte aan sport en ontspanning een einde. Vele jonge ambtenaren durfden zich n.l. nauwelijks in het openbaar te vertonen, velen moesten onderduiken en helaas waren er ook een aantal die nimmer werden teruggezien.

Toen eenmaal in 1946 “Binnenlandse Zaken”, en alle andere departementen, waren teruggekeerd in Den Haag nam de heer Kappenburg het initiatief tot het houden van een jaarlijks interdepartementaal voetbaltoernooi.
Op verschillende departementen ontstonden zodoende voetbalclubs die zelfs tot de Haagse Voetbal Bond toetraden.
Ook een club van het departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen en één van Binnenlandse Zaken, gingen de “voetbalzaken” energiek aanpakken. Maar om een grotere levensvatbaarheid te verkrijgen werd er een fusie tussen beide verenigingen aangegaan en zo ontstond op 1 juni 1948 voetbalvereniging “BIZON”.
Initiatiefnemers bij deze fusie waren Djurre Kappenburg en Klaas Bouwman. De heer Kappenburg werd in 1948 de eerste voorzitter van v.v. Bizon.

De eerste jaren van v.v. Bizon

Ondanks het feit dat BIZON het zonder jeugd moest stellen, de meeste ambtenaren traden zo rond hun 21e jaar in Rijksdienst, bleek het toch mogelijk om in het seizoen 1948-1949 drie goede elftallen op de been te brengen.
Nu moest de club nog op zoek naar geschikte velden en deze vond men op het terrein van H.v.v. De Adelaars.

Van Marlies Jeremiasse uit Wemeldinge (Zeeland) ontvingen we deze foto van een Bizon-elftal, gevonden in de spullen van haar vader, Loek Jeremiasse, die uiterst rechts op de foto zit. De foto dateert uit 1949 en is gemaakt op de Hoekwaterstraat in Voorburg.

Het ontspanningselement stond echter bij v.v. BIZON hoog in het vaandel. Na een week van zittend werk vonden de ambtenaren het een waar genot om zaterdags heerlijk in de “groene wei” te kunnen draven. Het was een genot om te zien dat bodes, chauffeurs en knechten samen in één elftal speelden.
Ter versteviging van deze vriendschapsband werden in de wintermaanden contactavonden gehouden en eens per veertien dagen verscheen het cluborgaan “BIZON-NIEUWS”, waarin voorzitter D.J.Kappenburg zijn pennevruchten loosde.

Bij de verkiezing van een nieuw bestuur werd er steeds rekening mee gehouden dat elk der twee ministeries met minstens drie leden in de leiding vertegenwoordigd waren. Hiermee werden de belangen van deze beide ledenleveranciers op de juiste wijze behartigd.
Penningmeester R.Blom had als scheidsrechter van de HVB ook op zondag contact met de voetbalsport en voorzitter Kappenburg trad vaak als “rechtspreker” bij de KNVB op. Bovendien had voorzitter Kappenburg in die tijd zitting in verschillende commissies van de afdeling ‘s-Gravenhage van de KNVB en had hij ook bekendheid verworven door zijn deskundige publicaties in sportperiodieken. Kortom, BIZON werd geleid door kundige bestuursleden en werd hiermee een voorbeeld van een prettige “kantoorclub”. Hierdoor werd de club, in de korte tijd van haar bestaan, tot een graag geziene tegenstander in de HVB-zaterdagcompetitie.

>

Later hier meer over v.v. BIZON…….

Bizon begin zeventiger jaren met o.a. B.Nijhof, D.Henze, J.Wielders, K.Henze, G.Verheyen, voorzitter Morel en D.Spaargaren

Seizoen 1977-1978

>

De zaterdag 2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1977-1978 uit de volgende clubs samengesteld: ANWB, Arentsburg, ASSO, Bizon, DHL, DVJ, Escher Boys, GDA, SML’46, Taurus en FC Waalsdorp.

 

Bizon in mei 1978 bij het 30-jarig bestaan met o.a.    J. de Jong, G. Verheyen, H. Lier, J. Wielders, W.Wielders, J.v. Vliet , H.Votel en scheidsrechter Henk Geurens

>

Seizoen 1978-1979

>

De zaterdag 2e Klasse B van de H.V.B. was in het seizoen 1978-1979 uit de volgende clubs samengesteld: Arentsburg, ASSO, BIZON, BSC’68, GDA, Graaf Willem II VAC, Hoek van Holland, PGS, Quick Steps, SML’46 en Taurus.

<

>

<

Seizoen 1983-1984

>

De 2e Klasse B van de HVB-zaterdag was voor het seizoen 1983-1984 uit de volgende clubs samengesteld: Bizon, CWP, sv International, HTSV, MVO’72, PDK, PGS, PZH, Quick Steps, FC Zoetermeer en Zwart Blauw.

<

Seizoen 1984-1985

>

<

Seizoen 1985-1986

>

De zaterdag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1985-1986 uit de volgende clubs samengesteld: Amar Deep, Bizon, CWP, Escher Boys, Graaf Willem II VAC, sv De Jagers, KSD, Nationale Nederlanden, PDK, PGS, Westerkwartier en FC Zoetermeer.

<

Seizoen 1986-1987

>

De zaterdag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1986-1987 uit de volgende clubs samengesteld: Bizon, BSC’68, DVC, DVJ, Ec-So, Escher Boys, Graaf Willem II VAC, HTSV, sv De Jagers, Marine, Schipluiden en FC Zoetermeer.

Het eerste elftal kende een dramatisch seizoen want uit de 22 competitiewedstrijden wist men slechts 4 punten te behalen en hiermee eindigde men een op de laatste positie van de ranglijst van de 1e Klasse B.

<

Seizoen 1987-1988

>

<

 

Bizon (zat) Speelde competitie van 1948 t/m seizoen 1987/1988 en fuseerde toen met DVJ tot DVJ/Bizon.
Speelde in het begin op het veld van Adelaars, daarna jaren op Ockenburg.

Verder is er nog niet veel bekend van deze voetbalvereniging.

 

Palmares BIZON

Kampioenschappen
1955-1956 2e klasse A HVB

Parade der voorzitters bij BIZON

1948-???? D.J. Kappenburg
???? -???? ??
???? -???? ??
???? – ???? J.Wielders
????-1988 ??

Parade der trainers bij BIZON

1960-1961 ?
1961-1962 ?
1962-1963 ?
1963-1964 ?
1964-1965 ?
1965-1966 ?
1966-1967 ?
1967-1968 ?
1968-1969 ?
1969-1970 ?
1970-1971 ?
1971-1972 ?
1972-1973 B. van Neijhof
1973-1974 ?
1974-1975 ?
1975-1976 ?
1976-1977 ?
1977-1978 ?
1978-1979 ?
1979-1980 ?
1980-1981 ?
1981-1982 ?
1982-1983 ?
1983-1984 ?
1984-1985 ?
1985-1986 ?
1986-1987 ?
1987-1988 ?

Heeft u de historie, foto’s of andere informatie over Bizon mail dan aub naar haagse.voetbalhistorie@gmail.com

Palmares v.v. BIZON

Kampioenschappen:
1955-1956 2e klasse A HVB

Andere prestatie’s:

Parade der trainers bij v.v. BIZON:

1960-1961 ?
1961-1962 ?
1962-1963 ?
1963-1964 ?
1964-1965 ?
1965-1966 ?
1966-1967 ?
1967-1968 ?
1968-1969 ?
1969-1970 ?
1970-1971 ?
1971-1972 ?
1972-1973 B. van Neijhof
1973-1974 ?
1974-1975 ?
1975-1976 ?
1976-1977 ?
1977-1978 ?
1978-1979 ?
1979-1980 ?
1980-1981 ?
1981-1982 ?
1982-1983 ?
1983-1984 ?
1984-1985 ?
1985-1986 ?
1986-1987 ?
1987-1988 ?

Parade der voorzitters bij v.v.  BIZON

1948-???? D.J. Kappenburg
???? -???? ??
???? -???? ??
???? – ???? J.Wielders
????-1988 ??

Speelde aan het begin op het veld van De Adelaars

Sportpark Ockenburgh bij Kijkduin

Zijn we nog naar op zoek