H.s.v. Marathon, Hsv

Den Haag
19-05-1954 - 30-06-1999

De oorsprong van H.s.v. Marathon

Marathon werd op 19 mei 1932 opgericht als schoolvoetbalvereniging van de MULO aan de Laan, in het centrum van Den Haag. De naam was oorspronkelijk VVL (Voetbal Vereniging Laan). De eerste twee seizoenen had de club uitsluitend adspiranten(jeugd)elftallen. Vanaf 1934 werd ook met senioren-elftallen aan de competitie deelgenomen. Voor zover ons bekend speelde de club de eerste jaren op een onooglijk veldje aan de Buurtweg, vlak bij de treinhalte Renbaan. In 1938 werd dat veldje door de eigen leden omgetoverd in een goed bespeelbaar veld, dat op zondag 2 oktober feestelijk in gebruik werd genomen met de competitiewedstrijd VVL-Celeritas 5.

In 1946 werd de naam gewijzigd in Duindigt. S.V. Duindigt was eind jaren veertig samen met s.v.de Jagers de eerste voetbalvereniging die op het Oostersportpark in Wassenaar kwam te voetballen.
In 1948 nam de club het nieuwe complex aan de van Brienenlaan te Wassenaar (Oostersportpark) in gebruik. Sv de Jagers had wat geld over van de verkoop van hun oude kantine op sportpark Ockenburgh en kocht zich in bij sv Duindigt en werd zodoende medebewoner op fifty/fifty basis.

De naam sv Duindigt gaf op een gegeven moment ongemakken want Duindigt was ook de naam van de nabijgelegen paardenrenbaan.
Omdat er in die tijd nog niet mocht worden gegokt op (paarden)wedstrijden was de toeloop naar Renbaan Duindigt nog niet zo groot.
Toen er echter op een gegeven moment wel op paardenwedstrijden gegokt mocht worden stroomde de bezoekers toe waarbij vele paardenliefhebbers op het verkeerde terrein (van voetbalvereniging Duindigt) terecht kwamen. Bovendien eisde de rijke grondeigenaar, de heer Jochems uit Wassenaar, die o.a. eigenaar was van de grond bij Renbaan Duindigt dat s.v.Duindigt haar naam moest veranderen.

De hierdoor ontstane verwarring en misverstanden vormde de reden dat voetbalvereniging Duindigt naar een andere naam ging zoeken.
Menigmaal werd er over een nieuwe naam vergaderd om een passende naam te bedenken maar het bestuur kwam er maar niet uit. Die vergaderingen duurde op een gegeven moment zo lang dat een van de bestuursleden in wanhoop uitriep; “Het lijkt wel een marathon”. En zo ontstond ineens in augustus 1954 de naam Hsv Marathon !

>

<

Seizoen 1960-1961

>

<

Seizoen 1961-1962

>

<

Seizoen 1962-1963

>

<

Seizoen 1963-1964

>

Na het kampioenschap in het seizoen 1962-1963 kwam het vlaggenschip van Hsv Marathon in het seizoen 1963-1964 uit in de zondag 4e Klasse B van de KNVB. Marathon moest het in deze Klasse opnemen tegen; ADS (Loosduinen), ASC (Leiden), Boskoop, Haastrecht, LDWS (Leiden), Paraat (Den Haag), TONEGIDO (Voorburg), VEP (Woerden) en Woerden.

<

Seizoen 1964-1965

>

<

Seizoen 1965-1966

>

<

Seizoen 1966-1967

>

>


Het 7e van Marathon bij de op 9 april 1967 met 3-2 verloren wedstrijd tegen Celeritas 9. Staand v.l.n.r. Frans Bosman , Gerrit v.d. Toorn , Bert Maronier , Kees Bosman , ??, Bram v. Rijn , Teun Groen en Cor van der Plas.  Zittend v.l.n.r: Nelis Jonkman, Dirk v.d. Zwan , Wim Hak , Jan v. Rijn en Peter Maronier.
Dit elftal is in café de Renbaan in de Renbaanstraat op Scheveningen door de toenmalige kroegbaas Nico de Jong in 1962 bijeen gesprokkeld onder de klandizie.

Seizoen 1967-1968

>

<

Seizoen 1968-1969

>

<

Seizoen 1969-1970

>


H.s.v.Marathon 1 in 1969 Staand v.l.n.r:Nak Matla, Eef de Vos .sr, Fons Richel, Philip Sijder  Piet ?, Fred Soyer, Peter de Roos, ?Koenraad en Dick Koers
Zittend v.l.n.r: Les Staples, Harry van Galen, Peter Godschalk, Theo Godschalk, Jan Hermans, Herman Mittertreiner en Cock Knorr.

Seizoen 1970-1971

<

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1970-1971 uit de volgende clubs samengesteld: DHBRK, GSC, Maasstraat, Marathon, Oranje Blauw, OSC, Robin Hood, SEP, Taurus, TEDO, Te Werve en VOGEL.

>

Seizoen 1971-1972

>

De zondag 1e Klasse A was in het seizoen 1971-1972 uit de volgende clubs samengesteld: Duindorp SV, DVC, DWO, Dynamo’67, Groen Wit’58, HDV, Maasstraat, Marathon, OSC, TEDO, Te Werve en WIK.

<

Seizoen 1972-1973

>

De zondag-2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1972-1973 uit de volgende clubs samengesteld: BBW, BTC, CWP, Den Haag’65, DHB, DUNO, De Zwarte Schapen, HWS, Marathon, NLS/Bremah en WVS

<

Seizoen 1973-1974

<

>

Seizoen 1974-1975

<

Marathon 1 1974-1975
Het 1e elftal van Marathon in seizoen 1974 1975, dat aan het eind van het seizoen via een beslissingswedstrijd met v.v. Maasstraat promoveerde naar 1e Klasse van de zondag HVB. Staande v.l.n.r; Nico Goedraad, Bram Buis, Koos Baptiste, Fred Soyer, Henk Ammerlaan, Ton Toonen en trainer Sjaak van Dam. Zittend v.l.n.r: Kees Jansen, Simon van Deursen, Loek Stikkelorum, Frits de Bruyn en Piet Bertram. Afwezig op de foto waren Ruud Baptiste en Jaap Zuidwijk.

 

>

Seizoen 1976-1977

>

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1976-1977 uit de volgende clubs samengesteld: Adelaars, Duindorp SV, DUNO, Dynamo’67, GONA, Groen Wit’58, De Jagers, Maasstraat, Marathon, NIVO, SEP, VDS en Westerkwartier.

Het werd een niet al te best seizoen voor trainer Piet van der Wouw en zijn mannen. Van de 24 competitiewedstrijden wist men er slechts 7 in winst om te zetten, speelde de Hsv Marathon 7 gelijk en werd er 10 maal verloren. Met 19 punten, en een doelsaldo van 18 voor en 29 tegen, eindigde men dan ook op de 11e plaats van de 1e Klasse B van de HVB. Marathon (en NIVO) hadden overigens eerder dit seizoen 2 punten in mindering gekregen ivm een gestaakte wedstrijd tussen beide teams op 7 november 1976. Gelukkig hield Marathon De Adelaars (17 punten) en de v.v. DUNO (14 punten) nog onder zich zodat het 1e Klasseschap bleef behouden.


H.s.v. Marathon 1, seizoen 1976-1977 Staand v.l.n.r: Koos Knor sr (leider),Piet van der Wouw (trainer), Hr. Van dam (verzorger), Aad Aschman, Fred Soyer, Nico Goedraad , Hans Bijsterveld, Ruud Batiste, M.Blom en Nak Matla. Zittend v.l.n.r: Peter Roos, Louis van Tilburg, Simon van deursen, Kees Becker, Jos de Koning, Kees Drent, Jan van Velzen en Koos Knor jr.
Wie weet de nog de ontbrekende namen?

>

<

Seizoen 1977-1978

>

De zondag 1e Klasse van de HVB was in het seizoen 1977-1978 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, CWP, DVC, Dynamo’67, GDCPH, Groen Wit’58, Maasstraat, Marathon, de Ooievaars, Quintus, SEP, SVDHB, Te Werve en Wit Blauw.

<


Oud Marathon-krantje

>

Seizoen 1978-1979

<

In het seizoen 1978-1979 was de zondag 1e Klasse A van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: DVC, De Zwarte Schapen, GONA, Groen Wit’58, Juventas, Lyra, Maasstraat, Marathon, NIVO, NLS, Te Werve en Zwart Blauw.

>

Seizoen 1979-1980

>

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1979-1980 uit de volgende clubs samengesteld: De Adelaars, BTC, Duindorp SV, HDV, Marathon, OSC, Te Werve, Toofan, VDS, VVM, Wippolder en Zwart Blauw.

Eigen complex met kantine en kleedkamers

Vele jaren deelde Marathon samen met de voetbalverenigingen de Jagers en SV’35 het Oostersportpark waar zich maar één kantine bevond.
Totdat onder leiding van de vroegere voorzitter van de Haagse Afdeling N.de Doelder en met de medewerking van de gemeente Wassenaar en Den Haag het gehele Oostersportpark werd gerenoveerd en er ruimte kwam voor drie eigen clubhuizen.
Bij de opening van het nieuwe (eigen) clubhuis en kleedkamers op 27 april 1980 vertelde Hsv Marathon voorzitter P.W. Godschalk dat er na 43 jaar een droom was uitgekomen.
Het nieuwe adres van Hsv Marathon luidde vanaf 1980:

Hsv Marathon
Terrein: Oostersportpark
Waalsdorperlaan 1
2244 BL Wassenaar

Seizoen 1980-1981

>

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1980-1981 uit de volgende clubs samengesteld: De Adelaars, Concordia, DUNO, DZS (De Zwarte Schapen), HDV, Marathon, Paraat, Quintus, SVDHB, WIK, Wippolder en Wit Blauw.

<

Seizoen 1981-1982

Bij aanvang van het 50ste seizoen van de Hsv Marathon telde de club 210 voetballende leden en plusminus 50 donateurs. Het bestuur van de Hsv Marathon was als volgt samengesteld: H. van Leeuwen (voorzitter), P.D. Godschalk (penningmeester), J. van Dam (secretaris), P. v.d. Merwe (2e penningmeester) en J.J.H. Baptiste (2e secretaris).

Het bestuur schreef dit seizoen voor de zondagcompetitie 8 seniorenelftallen in bij de KNVB. De jeugdafdeling van Hsv Marathon bestond in het seizoen 1981-1982 uit een A1, B1, C1, D1, D2, F1 en F2-team.

Op zaterdag 22 mei 1982 vierde de Hsv Marathon in haar clubgebouw op het Oostersportpark haar 50-jarig bestaan. Omdat de Hsv Marathon door velerlei activiteiten, met name in de voetbalsport, steeds een positieve invloed heeft gehad op de sportieve ontwikkeling van vooral jonge leden, kreeg voorzitter Van Leeuwen uit handen van de wethouder van jeugd, sport en recreatie, de heer Piet Vink, de sportpenning van de gemeente Den Haag overhandigd.

>

Seizoen 1982-1983

>

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1982-1983 uit de volgende clubs samengesteld: Concordia, Full Speed, sv International, Juventas, Marathon, OSC, Paraat, TAMUVONA, TEDO, Valkeniers, VDS en Wit Blauw RK.

<

Seizoen 1983-1984

>

De 1e Klasse B van de HVB-zondag was voor het seizoen 1983-1984 uit de volgende clubs samengesteld: CWP, DUNO, DVC, DZS (De Zwarte Schapen), Full Speed, GONA, GSC, Juventas, Marathon, Paraat, SOA en Valkeniers.

<

Seizoen 1984-1985

>

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1984-1985 uit de volgende clubs samengesteld: Concordia, DVC, ESDO, GONA, Groen Wit’58, Marathon, Oranje Blauw, OSC, Paraat, SOA, SVDHB en SVH.

Het eerste elftal van Marathon draaide een redelijk constant seizoen want van de 22 competitiewedstrijden werden er 5 gewonnen, 10 gelijk gespeeld en werd er 7 keer verloren. Met 20 punten, en de doelcijfers 30-35, eindigde Marathon op de zesde positie van de 1e Klasse A.

<

Seizoen 1985-1986

>

De zaterdag 2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1985-1986 uit de volgende clubs samengesteld: ADS, ANWB, Ariston’80, BSC’68, DHL, Kamraan, Marathon, MVO’72, Quick Steps, RVC, Rijswijk en DFC Zoetermeer.

>

De zaterdagafdeling van de Hsv Marathon besloot in oktober 1985 met het eerste elftal in een lagere Klasse te gaan spelen.

<

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1985-1986 uit de volgende clubs samengesteld: Concordia, GONA, Graaf Willem II VAC, Marathon, Oranje Blauw, Paraat, Robind Hood, TAMUVONA, TOOFAN, VDS, Wit Blauw en Zwart Blauw .

Seizoen 1986-1987

>

In het seizoen 1986-1987 was de zondag 1e Klasse A van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: Archipel, Azzurri, DUNO, Graaf Willem II VAC, GSC, sv Kijkduin, Hsv Marathon, Paraat, SVH, De Valkeniers, VOGEL en Westerkwartier.

<

Seizoen 1987-1988

>

<

Seizoen 1988-1989

>

<

Seizoen 1989-1990

>

<

Seizoen 1990-1991

>

<

Seizoen 1991-1992

In het seizoen dat de Hsv Marathon haar 60-jarig bestaan kon gaan vieren was het bestuur als volgt samengesteld; Peter Godschalk (voorzitter), Ruud Drenth (2e voorzitter), Michel Aschman (secretaris), Fanny Aschman (2e secretaris), Ron Peters (penningmeester), Joop Guth (2e penningmeester) en de commissarissen Peter Hijmans, Henk Boxhoorn en Jan Rutten.

<

Seizoen 1992-1993

>

De zondag 1e Klasse A HVB was voor het seizoen 1992-1993 als volgt samengesteld: Archipel, sv Bohemen, De Zwarte Schapen, GDCPH, GSC, Jai Hanuman, De Jagers, Marathon, Robin Hood, De Ster, WVS en FC Zoetermeer.

<

Seizoen 1993-1994

>

<

Seizoen 1994-1995

>

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1994-1995 uit de volgende clubs samengesteld: sv Bohemen, DVC, Dynamo’67, sv EOC, Jai Hanuman, Marathon, SVH, Tempo, Te Werve, VDS, VOGEL en WVS.

<

Seizoen 1995-1996

>

De zondag 1e Klasse B van de HVB (op dat moment de laagste Klasse voor standaardteams) was in het seizoen 1995-1996 uit de volgende clubs samengesteld: ADS, Archipel/Ornas, Jai Hanuman, sv De Jagers, Kamraan, sv Kijkduin, Hsv Marathon, TAC’90, vv Tempo, VDS, VOGEL en FC Zoetermeer.

<

Seizoen 1996-1997

>

<

Seizoen 1997-1998

>

<

Seizoen 1998-1999

>

<

 

 

 

Trainers vanaf jaren zestig: Henk de Vos, Huub Scherpenisse, Bob Stam,Wim Versteeg,Theo Godschalk, Sjaak van Dam, Piet de Vries, Paul Guyt, Wim Guyt, Richard Jansma, Richard Gilhuys en Hannie van Spronsen.
We weten tot nu toe alleen de seizoenen nog niet van deze trainers bij Hsv Marathon. Wie kan ons hiermee helpen?

.

.

.

Van Hsv Marathon hebben wij helaas niet meer historie kunnen achterhalen of mogen ontvangen. Als u kunt helpen met de historie van Hsv Marathon neem dan a.u.b. contact met ons op via onze haagse.voetbalhistorie@gmail.com  Ook oude foto’s, namen van spelers en mooie verhalen zijn natuurlijk van harte welkom.

Palmares Hsv Marathon (zondag)

Kampioenschappen:
1957-1958 2e klasse B HVB
1959-1960 2e klasse A HVB
1962-1963 1e Klasse B HVB

Andere prestatie’s:
1974-1975 Winnaar nacompetitie, promotie naar de 1e Klasse HVB

Parade der trainers bij Hsv Marathon:

1960-1961 ?
1961-1962 ?
1962-1963 ?
1963-1964 ?
1964-1965 André Valentijn
1965-1966 ?
1966-1967 Huub Scherpenisse
1967-1968 ?
1968-1969 Theo Godschalk
1969-1970 ?
1970-1971 ?
1971-1972 ?
1972-1973 ?
1973-1974 ?
1974-1975 Sjaak van Dam
1975-1976 ?
1976-1977 Piet van Wouw
1977-1978 Paul Guijt
1978-1979 Paul Guijt
1979-1980 Paul Guijt
1980-1981 ?
1981-1982 Hannie van Spronsen
1982-1983 Hannie van Spronsen
1983-1984 ?
1984-1985 ?
1985-1986 Ron van der Zwan
1986-1987 ?
1987-1988 ?
1988-1989 ?
1989-1990 ?
1990-1991 ?
1991-1992 Cees Drenth
1992-1993 Cees Drenth
1993-1994 ?
1994-1995 ?
1995-1996 ?
1996-1997 ?
1997-1998 Bert Rolaff
1998-1999 ?

Trainers vanaf jaren zestig: Henk de Vos, Huub Scherpenisse, Bob Stam,Wim Versteeg,Theo Godschalk, Sjaak van Dam, Piet de Vries, Paul Guyt, Wim Guyt, Richard Jansma, Richard Gilhuys en Hannie van Spronsen.
We weten tot nu toe alleen de seizoenen nog niet van deze trainers bij Hsv Marathon. Wie kan ons hiermee helpen?

Parade der voorzitters bij Hsv Marathon:

1954-???? ????
???? -???? ????
???? -???? W. Veldhuizen
???? -???? H.Wesseling
????-1966 W.M.van Driel
????-1975 H.G.Rienstra
???? -???? Hennie van Leeuwen
????-1992 Joop Guth
1992-???? Peter Godschalk

Samen met sv de Jagers en SV’35 op Oostersportpark bij Van Brienenlaan te Wassenaar

Vanaf 1980 eigen terrein op Oostersportpark, Waalsdorperlaan 1 2244 BL Wassenaar

Erevoorzitters Hsv Marathon:

W. Veldhuizen
H.G. Rienstra
H. Wesseling
?

Ereleden van Hsv Marathon:

W. Feller
M.Th. Godschalk
H.B. Veldhuizen
Mevr. G. Veldhuizen-Ruisch
A.J. Pak
?
?

Leden van Verdienste bij Hsv Marathon:

J. van Dam
P.W. Godschalk
D. Kooi
G. Korthof
H. van Leeuwen
C. Noordam
H. van Nierop
N. Teeuwen
N. Jonkmam
R. de Graaf
?
?
?

?

Zijn we nog naar op zoek