RCDH

Den Haag
18-05-1958 - 30-06-1976

 

De oprichting van R.C.D.H.

De Racing Club Den Haag (R.C.D.H.) werd opgericht op 18 mei 1958 en was een afscheiding van een aantal ontevreden leden van sv de Jagers. Nog voordat de club deze naam droeg werd er reeds een wedstrijd gespeeld in Amsterdam tegen een combinatie van Ajax. Er waren flink wat toeschouwers op deze wedstrijd afgekomen omdat het een voorwedstrijd betrof voor de ontmoeting tussen Ajax 1 en Antwerpen. Niemand van die toeschouwers had een flauw idee hoe die club heette waartegen de Ajax-combinatie in het veld stond, eenvoudig omdat de club nog geen naam had…

Tot de oprichters van R.C.D.H. behoorden W. van Rijn, H. Dubbelaar, G. van Nispen, W. Caron en D. Dijksma. Eén van de oprichters (Gerard van Nispen) was eigenaar van “Het Lichtpaleis”, een grote lampenwinkel in de Wagenstraat. Toen de initiatiefnemers om de tafel gingen zitten voor een geschikte naam voor de voetbalvereniging kwam Gerard van Nispen met “De Licht Boys” aanzetten. Men was het met deze naam eens maar de KNVB keurde deze aanvraag af omdat er elders in Nederland al een “Licht Boys” op een veld rondliep.
Na deze afwijzing besloot men de nieuwe voetbalvereniging als Racing Club Den Haag, afgekort R.C.D.H., in te schrijven bij de KNVB. Als clubtenue werd gekozen voor een oranje shirt, met op de linkerborst een driehoek met lichtflits en witte broek.

De eis van de Bond om met minimaal drie elftallen uit te komen in de competitie stelde het bestuur van R.C.D.H. voor een groot probleem. Er waren immers slechts 24 leden! Maar dankzij een voortreffelijke vervoers-organisatie van het bestuur slaagde men er vele zondagen in om uit die 24 leden toch drie volledigen elftallen in het veld te sturen. Hierdoor moesten wel sommigen leden twee wedstrijden achter elkaar voetballen. Vanzelfsprekend werd ieder nieuw lid met gejuich begroet.
Het terrein waar R.C.D.H. haar thuiswedstrijden ging voetballen was op het eens zo vermaarde complex “Filmstad” langs de Benoordenhoutseweg. Op “Filmstad” speelde R.C.D.H. op de zondagen en SVPTT op de zaterdagen. Op Hemelvaartsdag hielden beide clubs altijd een groot toernooi.

Het bestuur had grootse plannen met R.C.D.H. De bedoeling was eerst door te stoten naar de 1e Klasse HVB, daarna KNVB en uiteindelijk zelfs naar het betaalde voetbal.

Seizoen 1959-1960

Het 1e elftal van R.C.D.H. kwam in het seizoen 1959-1960 uit in de 3e Klasse A van de HVB en ontmoette daarin D.H.B, D.H.B.R.K, D.V.C, D.Z.S. (De Zwarte Schapen), Groen Wit’58, M.O.A., NIVO, Postalia, Texas, en St. Voorwaarts.
R.C.D.H. draaide een redelijk constant seizoen en eindigde uiteindelijk met 20 punten uit 20 wedstrijden op een keurige vijfde positie in deze 3e Klasse A HVB.

>

Seizoen 1960-1961

Het ging goed met R.C.D.H. In het seizoen 1960-1961 telde de club al 90 werkende leden en 40 donateurs.

Het vlaggenschip van R.C.D.H. kwam in het seizoen 1960-1961 wederom uit in de zondag 3e Klasse A van de HVB en ontmoette hierin: De Adelaars, DHB, DHBV, DZS (De Zwarte Schapen),Felicitas, MOA, NIVO, Rood Wit’60 en Steeds Voorwaarts.

Het eerste elftal van R.C.D.H. was dit seizoen oppermachtig in de competitie en in april 1961 werd zodoende het eerste kampioenschap binnen gehaald.


R.C.D.H.1 kampioen 3e Klasse A H.V.B. in seizoen 1960-1961. (wie heeft voor ons de namen op deze foto?)

R.C.D.H. wist van de 18 competitiewedstrijden er maar liefst 16 te winnen en werd er 2x verloren. Met 32 punten en het doelsaldo van 87 voor en 29 tegen werd men dus glansrijk kampioen en promoveerde hiermee naar de zondag 2e Klasse van de HVB. Rood Wit’60 eindigde met 25 punten op een tweede positie.

Het kampioenschap van R.C.D.H. werd door het bestuur groots gevierd want in mei 1961 werd zelfs als “kadoo” een wedstrijd tegen het eerste semi-profelftal van Scheveningen Holland Sport op “Filmstad” geregeld. Met deze wedstrijd werd de kas van R.C.D.H. flink gespekt want voor de eerste maal in de (korte) historie van de club werd er entreegelden gevraagd.

Wim van Lent trainde beginjaren zestig R.C.D.H. maar was als trainer niet in vaste dienst. Wim van Lent was toen een bekend voetballer, hij was namelijk ooit o.a. profvoetballer in Frankrijk. Ook Wim Heijmans was in de jaren zestig een korte periode trainer van R.C.D.H. Wim voetbalde toen al een tijdje in het eerste elftal. Ook de broer van Wim Caron, Aad Caron heeft korte tijd de trainingen geleid van R.C.D.H.

Seizoen 1961-1962

>

In het seizoen 1961-1962 trad  het eerste elftal van RCDH, in de zondag 2e Klasse A van de HVB, het strijdperk in tegen de volgende verenigingen: BTC, Den Hoorn, GONA, Juventas, De Ooievaars, SEP, Triomph, VOGEL en WVS.

Het eerste elftal van RCDH was dit seizoen uit de volgende spelers samengesteld; Van Trierum (keeper), Bruystens, Blommesteijn, List, Martin, Vink, Murks, Suiker, Huisman, Blok en Van Houten.

RCDH kende een matig seizoen want van de 18 competitiewedstrijden werden er 7 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 10 verloren. Met 15 punten en een doelsaldo van 47 voor en 54 tegen, eindigde men op de zevende positie van de ranglijst. Dit was nog net voor SEP (14 punten), De Ooievaars (12) en Triomph (8).

<

Seizoen 1962-1963

>

>

Seizoen 1963-1964

>

<

Seizoen 1964-1965

>

De zondag 2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1964-1965 uit de volgende clubs samengesteld: De Adelaars, Den Hoorn. De Jagers, Juventas, MOA, Oranje Blauw, RCDH, RKSVM, SOA en Wit Blauw.

Het eerste elftal van R.C.D.H. draaide een onopvallend seizoen in de 2e Klasse A want van de 18 competitiewedstrijden werden er 8 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en werd er 7 maal verloren. Met 19 punten, en een doelsaldo van 39 voor en 38 tegen, eindigde R.C.D.H. op een keurige vijfde positie van de ranglijst van de zondag 2e Klasse A HVB.

>

Seizoen 1965-1966

>

<

Seizoen 1966-1967

>

De zondag 2e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1966-1967 uit de volgende clubs samengesteld: DVC, Groen Wit’58, Juventas, Maasstraat, MOA, NIVO, OSC, RCDH, WIK en WVC.

Een slecht seizoen voor RCDH 1 want van de 18 competitiewedstrijden werden er slechts 3 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en 12x verloren. Met dus slechts 9 punten, en een doelgemiddelde van 24 voor en 57 tegen, eindigde men samen met MOA op de laatste plaats van de ranglijst.

Seizoen 1967-1968

>

Op zondag 12 mei 1968 werd RCDH 1 kampioen van de 2e Klasse A HVB door met 3-1 zege op Felicitas en promoveerde hiermee naar de zondag 1e Klasse HVB. Een kostbaar cadeau van het eerste elftal aan haar bestuur, dat een week later het 10-jarig bestaan van RCDH zou gaan vieren.

RCDH 1 kampioen - kopie
RCDH 1 kampioen 2e Klasse 2e Klasse A HVB in seizoen 1967-1968. Staand v.l.n.r: Aad Caron, Auk Dijkhuizen, Piet van Ophem, Kees ten Cate, Ruud Smeele, Wim Caron, Puck Dijkhuizen, Maarten Blok en Martin van Leeuwen. Zittend v.l.n.r: Gerrit den Heijer, Martin Toet, Theo Vierling, Geri vd Zalm, Adrie Voskuilen en Zach Oosterbaan.

>

Seizoen 1968-1969

>

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1968-1969 uit de volgende clubs samengesteld: DUNO, DVC, DWO, Groen Wit’58, De jagers, NIVO, RCDH, RKSVM, TEDO, Te Werve, Triomph en WVS.

<

Wim Everdingen was geruime tijd de voorzitter van R.C.D.H. en werd hierbij geruime tijd bijgestaan door Piet van Ophem als secretaris/penningmeester. Piet van Ophem werd in 1967 (tot 1970) als penningmeester opgevolgd door Martin van Leeuwen.

rcdh - kopieDeze elftalfoto van R.C.D.H. is eind jaren zestig genomen op sportpark Ockenburgh na een toernooiwinst. De spelers staande v.l.n.r: Arie Toet, onbekend, Martin van Leeuwen, Rene van Nispen (zoon van de oprichter Gerard van Nispen), Maarten Blok, Jan de Lange, Auk Dijkhuizen, onbekend, Jan Caron (neef van Wim en Aad Caron) en Gerry van de Zalm. Gehurkt v.l.n.r: Theo Vierling, Zach Oosterbaan, Gerrie den Heyer en Zier Oosterbaan. (foto van Martin van Leeuwen)

Daarom werden een aantal spelers aangetrokken die betaald kregen. In de eerste jaren ging het zeer goed en promoveerden RCDH een aantal jaren achter elkaar.
RCDH speelde eerst zijn thuiswedstrijden aan de Benoordenhoutseweg op Filmstad, later vertrok de club naar de Buurtweg bij JAC. Een eigen terrein heeft er nooit in gezeten.

Het clubhuis aan de Buurtweg bestond uit een klein stenen gebouw met een nog kleinere kantine en 2 kleedkamers. Maar RCDH had wel de mooiste oprijlaan van heel Den Haag!
Naast het hoofdveld lag nog een tweede veld, dat ook voor de training werd gebruikt. Een van de betere trainers was Bob Stam.

Toen het zwart betalen bij de KNVB bekend werd is werd het bestuur van RCDH voor het leven geschorst.
Na het gedwongen vertrek van het complete bestuur heeft  Max d’Ancona het voorzitterschap op zich genomen, met Piet Wens als secretaris. Ook speelden er Kees ten Cate en …Heijmans op het middenveld. Voorstopper was een echte balkunstenaar, met artiestennaam Joe Andy. Nam de bal op z’n hoofd en liep het hele veld mee over. Met zijn act was hij regelmatig op de TV te zien.

De club bestond uit veel Scheveningers. Bennie de Roode, Karel Oosterbaan, Zier Toet, Ment Toet, Jan de Langen, Maarten Blok, Arie Toet, Martin Toet, Dikkie Toet, Jaap Koning, gebroeders Storm, Zach Oosterbaan, Puck  Dijkhuizen en Ger den Heijer zijn een aantal van deze bekende Scheveningse voetballers.

 

>

Andere bekende namen die bij RCDH hebben gespeeld en die wij hebben doorgekregen zijn:Henk ten Kate,Wim Heymans, Harrie Suiker, Wim Blommestijn, Piet Vink (de vriend van Ernst Happel) Klaas Weber , Wim List, Adrie Voskuilen, Rene van Nispen, Peter de Wit en Gerij v.d.Zalm.
Ook speelden er Kees ten Cate en …Heijmans op het middenveld. Voorstopper was een echte balkunstenaar, met als artiestennaam Joe Andy.  Nam de bal op z’n hoofd en liep het hele veld mee over. Met zijn act was hij regelmatig op de TV te zien.
RCDH heeft altijd afdeling Den Haag gespeeld.

Wim Caron was jaren lang voorzitter en regelde bijna alles .
Het verzamel café was van Joop Hierck en later van Henk Orie met mooie biljarttafels.

Seizoen 1970-1971

We lezen terug dat RCDH in seizoen 1970-1971 nog steeds onderhuurder was bij de v.v. JAC aan de Buurtweg te Wassenaar.

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1970-1971 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, Bunker Boys, DVC, DWO, Dynamo’67, HDV, NIVO, RCDH, Steeds Voorwaarts, Triomph, De Valkeniers en sv Voorburg.
>
Op de laatste wedstrijddag van de competitie viel er op zondag 2 mei 1971 de beslissing van het kampioenschap in de 1e Klasse A van de HVB. R.C.D.H. won n.l. door doelpunten van Leenheer (2x), Jansen (2x) en Van Bommel met 5-0 van NIVO en mede door de verrassende 4-2 nederlaag van concurrent DWO bij Triomph kon bij R.C.D.H. de vlag in top.

RCDH 1 wist uiteindelijk van de 20 competitiewedstrijden er 12 te winnen, 4 gelijk te spelen en 4 te verliezen. De kampioen behaalde hiermee 28 punten en een doelsaldo van 42 voor en 24 tegen. Voorburg werd tweede met 27 punten, gevolgd door DWO (26) en Steeds Voorwaarts (24).

>

Seizoen 1971-1972

>

De zondag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1971-1972 uit de volgende clubs samengesteld: Delfia, GONA, Graaf Willem II VAC, Hoek van Holland, Juventas, Oliveo, Oranje Blauw, Oranjeplein, Postalia, RCDH, VDS en Wit Blauw.

Na een seizoen moest R.C.D.H.1 aan het einde van het seizoen 1971-1972 alweer afscheid nemen van de Hoofdklasse HVB. Op zondag 23 april 1972 werd de degradatie een feit toen R.C.D.H. door GONA met maar liefst 8-2 werd verslagen.

>

Seizoen 1972-1973

>

Na de degradatie van afgelopen seizoen uit de zondag Hoofdklasse HVB kwam het vlaggenschip van R.C.D.H. dit seizoen uit in de 1e Klasse A van de HVB. Deze 1e Klasse A bestond verder uit: DVC, Dynamo’67, LVSJ, Robin Hood, SOA, Steeds Voorwaarts, Taurus, TEDO, Te Werve, Valkeniers en WIK.
R.C.D.H. begon uiterst zwak aan de competitie met maar liefst een 5-0 nederlaag tegen Te Werve. Uiteindelijk bleek het wederom een slecht seizoen te gaan worden met een onverwacht resultaat, want het 1e elftal van R.C.D.H. degradeerde wederom.

Deze definitieve beslissing viel op zondag 7 april 1973 toen de ploeg van Wim Caron een 3-2 nederlaag leed tegen Dynamo’67. Van der Weide en Jansen scoorde voor R.C.D.H. in dit degradatieduel.

>

Omdat er niet meer mocht worden betaald vertrokken de meeste spelers en kwam het einde langzaam maar zeker in zicht.

Seizoen 1973-1974

>

De 1e Klasse B van de HVB was dit seizoen als volgt samengesteld: DWO, Groen Wit’58, HDV, Maasstraat, RCDH, SOA, Taurus, TEDO, Te Werve, Triomph, Valkeniers en Vogel.

<

Seizoen 1974-1975

Nadat voorzitter Wim Caron het dit jaar voor gezien hield ging het snel achteruit met de voetbalvereniging RCDH. Bovendien zag de club een groot aantal selectiespelers vertrekken naar andere verenigingen. Zo vertrokken o.a. Dijkhuizen naar Duindorp SV, Platje naar Holland Sport’32, Cees Zegeling naar ODB en Zier Toet naar VOGEL.

<

Seizoen 1975-1976

Voor het seizoen 1975-1976 schreef het bestuur van RCDH in totaal 5 seniorenelftallen in voor de zondagcompetitie.

Het 1e elftal van RCDH werd in het seizoen 1975-1976 ingedeeld in de 1e Klasse A van de HVB en trof in deze Klasse DUNO, De Zwarte Schapen, Groen Wit’58, Marathon, SEP, SVH, Taurus, Te Werve, Valkeniers, VDS, Wit Blauw RK en Zwart Blauw.

De RCDH-selectie van trainer Wim Tolhuizen bestond uit: Kastelein (keeper),Henk Hazebroek, Bennie de Roode, Karel Oosterbaan, Jan Verbaan, Paul Breugom, Joop van Bommel, Zier Toet, Harold Paulinen, ………..

In het (achteraf) laatste seizoen van haar bestaan speelde R.C.D.H.1 een anonieme rol in de middenmoot van deze 1e Klasse. Begin november zien we R.C.D.H. met 8 punten uit 9 wedstrijd terug op de achtste plaats van de ranglijst. Begin maart 1976 stond men met 14 punten uit 18 duels op de negende positie.

<

De laatste wedstrijd van een RCDH-elftal (het 5e), op 9 mei 1976 op het Laakkwartier-veld. Het was de 2e beslissingswedstrijd tegen Oranje Blauw 7 (uitslag 5-3, nadat een week eerder het resultaat 1-1 was geweest). De andere elftallen van RCDH kwamen op 9 mei al niet meer opdagen.
Achterste rij v.l.n.r; Ton Oosterbaan, Mink Guijt, ??, ?van Rijswijk sr en ? van Rijswijk jr.
Middelste rij Dirk de Roode, Dirk de Bruijn, ??, ??, ?Triep. Voorste rij  Teun Kuijt, Jan de Jong, Henk Batenburg, Puck de Jong en Gerard Breugem.

Het einde van R.C.D.H.

RCDH was een kleine voetbalvereniging die financieel alleen draaide op de contributies. De club had ook geen eigen complex en was zodoende inwonend bij de voetbalvereniging JAC. Met 5 seniorenelftallen en geen jeugdafdeling was RCDH eigenlijk een armetierige vereniging geworden die hierdoor niet veel voor haar leden kon doen. Voorzitter Van Voskuylen probeerde in februari 1976 de boel nog te redden door gesprekken aan te gaan met de voetbalvereniging ESDO maar deze fusieplannen liepen op niets uit.

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u nog meer informatie en of foto’s van RCDH mail dan aub naar:
haagse.voetbalhistorie@gmail.com

Palmares R.C.D.H.

Kampioenschappen:
1960-1961 3e klasse A HVB
1967-1968 2e klasse A HVB
1970-1971 1e klasse A HVB

Andere prestatie’s:

Parade der trainers bij R.C.D.H.

1960-1961 ?
1961-1962 ?
1962-1963 ?
1963-1964 ?
1964-1965 ?
1965-1966 ?
1966-1967 ?
1967-1968 ?
1968-1969 ?
1969-1970 ?
1970-1971 Wim Caron
1971-1972 Wim Tolhuizen
1972-1973 Wim Caron
1973-1974 Cees Zegeling
1974-1975 ?
1975-1976 Wim Tolhuizen

Parade der voorzitters bij R.C.D.H.

1958- ???? ?????
???? – 1965 Wim Everdingen
1965-1974 Wim Caron
1974-1976 Adrie Voskuilen

Terreinen waar R.C.D.H. heeft gevoetbald:

?
Buurtweg te Wassenaar bij v.v. JAC