Texas DHB

Den Haag
01-07-1973 - 30-06-1982

 

 

Van Texas naar Texas DHB

Na de promotie van Texas in het seizoen 1972-1973 begon de kersverse 2e Klasser de fusiebesprekingen met DHB (De Haagse Bakkers), de naaste buren aan de Buurtweg. Met deze mogelijke fusie, met daarbij dan natuurlijk veel meer leden, zou de vv Texas n.l. aanspraak kunnen maken op meer velden en een ruimere kantine!
Texas-voorzitter Jan Flendrie besprak al deze fusieplannen met DHB-penningmeester W.J. Mooyman en al snel werd deze zaak beklonken. De ledenvergaderingen van beide clubs gingen akkoord met de voorgestelde fusie en zodoende was binnen enkele maanden het samengaan tussen beide verenigingen een voldongen feit. Onder de nieuwe naam Texas/DHB stapte de vereniging het seizoen 1973-1974 binnen.

Seizoen 1973-1974

Texas had het aantrekken van trainers voor de selectie altijd slim bekeken. Na de heer Huuksloot, die de club naar de 2e Klasse had gebracht, koos het bestuur nu voor de heer Van Barlingen.
Texas DHB kwam dus in het seizoen 1973-1974 uit in de zondag 2e Klasse A van de KNVB (één na hoogste niveau) en ontmoette in deze Klasse: Blauw Zwart, DHL, Laakkwartier, LENS, LFC, Lugdunum, Naaldwijk, RKAVV, VELO, Verburch en Wilhelmus.

Door de nieuwe invoering van een Hoofdklasse KNVB in seizoen 1974-1975 bij het zondagvoetbal konden dit seizoen de eerste vier clubs in het eindklassement naar de 1e Klasse van de KNVB promoveren. Dat zou een geweldige prestatie zijn als Texas DHB dit zou kunnen realiseren maar helaas was deze plaats iets te hoog gegrepen van trainer Van Barlingen en zijn mannen.
Van de 22 competitiewedstrijden wist Texas DHB er uiteindelijk slechts 4 te winnen, werd er 8 keer gelijk gespeeld en gingen 10 wedstrijden verloren. Met 16 punten, en een doelsaldo van 24 voor en 34 tegen, eindigde Texas DHB namelijk op de 10 e positie. Gelukkig was dit nog voor VELO (13 punten) en Laakkwartier (11 punten) zodat de Texanen ook volgend seizoen weer mocht uitkomen in de 2e Klasse KNVB.

Texas DHB 1 seizoen 1973-1974 Staand v.l.n.r: Wim Prosman, Allie Simonis, Hans van der Elst, Ton Heijmans, Wim Zwarts, Puck Hofland, Arie Toet, Sander Boot en van Barlingen (trainer) Zittend v.l.n.r: Leen Rog, Arie de Zeeuw, Loek v.d. Berg, Fred Prosman Tonnie Gordeau en Ger van Leeuwen.

De fusie met DHB bracht voor trainer Van Barlingen minder voordelen dan hij had gehoopt. DHB bracht slechts drie spelers mee die geschikt waren voor het eerste elftal. Wat dat betreft was Texas DHB er op bestuurlijk niveau er meer op vooruit gegaan. Ook vanuit de jeugd kwamen maar weinig geschikte spelers over maar Texas DHB bleef gelukkig wel behouden voor de 2e Klasse.

Seizoen 1974-1975

Inmiddels stond er voor de nieuwe combinatie een grote uitdaging te wachten, n.l. het overnemen van het sportcomplex van v.v Westerkwartier aan de Duinlaan. Nadat voorzitter Jan Flendrie de verhuizing naar het terrein van Westerkwartier had ‘versierd”, droeg hij de voorzittershamer over aan Joop Mooyman.
Deze verhuizing had toch wel wat voeten in de aarde, tenslotte sprak men toen al over kosten van een paar ‘ton”. Maar onder de bezielende leiding van de heer Mooijman, 1e voorzitter, werd de overname een feit. Maar voordat het geheel “bewoonbaar” was moest er nog heel wat gebeuren. Met vereende krachten werden de renovatiewerkzaamheden aangepakt en in oktober 1974 werd het nieuwe complex van Texas DHB, met een geheel vernieuwde kantine feestelijk geopend.

In de “familie” van Texas DHB gebeurde qua overschrijvingen meestal geen rare dingen omdat de leden altijd honkvast waren. In het seizoen 1974-1975 waren er toch enige mutaties te bekennen. Keeper Aad Buitendijk vertrok naar De Ooievaars en Zier Tebbenhoff sr. en Rineke Ludwig vertrokken naar Laakkwartier. Opvallend was dat Leen de Graaf, in seizoen 1973-1974 nog 1e elftal speler bij FC Den Haag, overschrijving aanvroeg naar zijn geliefde Texas DHB.

De zondag 2e Klasse A van de KNVB was in het seizoen 1974-1975 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Zwart, DHC, Lugdunum, Naaldwijk, Olympia, Randstad Sport, RKAVV, Scheveningen, Texas DHB, Teylingen, VELO en Verburch.

Texas DHB presteerde in seizoen redelijk en naar vermogen. Van de 22 competitiewedstrijden werden er ditmaal 6 gewonnen, 8 gelijk gespeeld en gingen 8 wedstrijden verloren. Met 20 punten, en een doelsaldo van 31 voor en 37 tegen, eindigde de club dan ook onderin de lange middenmoot op de achtste positie van de eindranglijst.

>

Seizoen 1975-1976

>

De zondag 2e Klasse A van de KNVB was in het seizoen 1975-1976 uit de volgende clubs samengesteld: DHC, LDWS, LFC, Lugdunum, Olympia, ONA, Randstad Sport, RKAVV, Texas DHV, Teylingen, VELO en Verburch.

Texas DHB kende een moeizaam seizoen want van de 22 competitiewedstrijden werden er 6 gewonnen, 7 gelijk gespeeld en 9 verloren. Met 19 punten, en het doelsaldo 17-27, eindigde men op de tiende positie van de ranglijst. Dit was nog voor LFC (18 punten) en degradant Randstad Sport (14 punten).

<

Seizoen 1976-1977

<

De zondag 2e Klasse A van de KNVB was in het seizoen 1976-1977 uit de volgende clubs samengesteld: Celeritas, DHC, DHL, LDWS, Lugdunum, ONA, RKAVV, Texas DHB, Teylingen, VELO, Verburch en VIOS.

Nieuw bij Texas DHB dit seizoen waren o.a. de spelers Karel Oosterbaan en Ben de Roode, beide afkomstig van de voetbalvereniging RCDH.

<

Seizoen 1977-1978

>

Voor het seizoen 1977-1978 had het bestuur van Texas DHB trainer Herbert Zuma aangetrokken.

In het seizoen 1977-1978 was de zondag 2e Klasse A van de KNVB uit de volgende clubs samengesteld: Celeritas, DHC, DHL, Hellevoetsluis, LDWS, LFC, Lugdunum, Nieuwenhoorn, ONA, Texas DHB, VELO, Verburch en Westlandia.Texas DHB 1  Staand v.l.n.r. Harry van Ooijen, Leen Rog, Fred Prosman, Bennie de Roode, Cor van Veen, Cees Jansen, Sander Boot, trainer Herbert Zuma en leider Joop Rietbroek.  Zittend: Tonny Gordeau, Rinus v.d. Berg , Henk Doorschot, Frank Petersen, Loek v.d. Berg, Leen de Graaf en Karel Oosterbaan.

Van beide kanten (trainer Zuma en Texas DHB) werd het eerste seizoen een kwestie van wennen aan elkaar. Toch begonnen de Texanen met drie overwinningen op rij uitstekend aan de competitie. Uiteindelijk eindigde het eerste elftal van Texas DHB dit seizoen op een zesde plaats in de 2e Klasse A, waarin DHC met 42 punten kampioen werd. Van de 24 competitiewedstrijden werden er 7 gewonnen, 9 gelijk gespeeld en gingen er 8 verloren. Met 23 punten, en de doelcijfers 32-34, eindigde Texas DHB dus keurig in de middenmoot.

Seizoen 1978-1979

>

Texas DHB-trainer Herbert Zuma had voor het seizoen 1978-1979 een luxe probleem. De in Leiden woonachtige trainer zag in zijn tweede seizoen bij de Duinlaan-club alleen Kees Jansen naar de Hsv Marathon vertrekken en kon hij maar liefst negentien nieuwe spelers de hand drukken. Onder de nieuwelingen bevonden zich o.a. middenvelder Peter Smit (Celeritas), Dick van der Zwan (VUC) en John van Steenwijk (ESDO). Trainer Zuma had nu meer dan twintig spelers die in aanmerking kwamen voor het eerste elftal. Op papier was Texas DHB dus sterker geworden maar nu moest de club van voorzitter Mooijman het nog op het veld gaan waarmaken.

De zondag 2e Klasse A van de KNVB was in het seizoen 1978-1979 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Zwart, Delft, DHL, HVV, LDWS, LFC, Lugdunum, Naaldwijk, ONA, Oranjeplein, Texas DHB, Verburch en Westlandia.

<
Texas DHB 1 seizoen 1978-1979. Staand v.l.n.r: Herbert Zuma (trainer), Dick van der Zwan, Leen Rog, Jan Bom, Sander Boot, John Wolff, Bennie de Roode, Cor van Veen, Rinus van de Berg, Leen de Graaf, Harry van Ooijen en Joop Rietbroek. Zittend Frank Petersen, Loek van der Berg, Wim Zwarts, Aad Buitendijk, Karel Oosterbaan, John Schoenmakers en Fred Prosman.

>

<

Texas DHB 1 Staand v.l.n.r. ??-Arie de Zeeuw-Bennie de Roode-Wim Prosman-Cees Fransen-Cor van Veen, Dick Boereboom, Theo Godschalk(trainer) en Wim de Graaf (grensrechter) Zittend Peter Smit, Frank Petersen, Leen de Graaf, Loek van der Berg, Sander Boot, Allie Simonis en Harry Vernooy(verzorger)

Seizoen 1979-1980

Texas DHB kwam in het seizoen 1979-1980 met 6 jeug- en 8 seniorenelftallen uit in de competitie. Ondanks dat de jeugdcommissie er hard aan werkte, bleef het maar moeilijk om bij Texas DHB een goede jeugdafdeling op te kunnen bouwen. Van alle verenigingen in de buurt speelde Texas DHB op het hoogste niveau maar toch bleef het moeilijk om de jeugd in de omliggende wijken te bereiken.

Het team van trainer Zuma kwam uit in de 2e Klasse A van de KNVB West II en ontmoette hierin; Blauw Zwart, Delft, DHL, HVV, LDWS, LenS, LFC, sc Lisse, Lugdunum, Oranjeplein, Roodenburg en Verburch.

Met o.a. de aanwinst Pablo Plak (van RVC) kwam het eerste elftal versterkt uit de overschrijvingsperiode maar mede door de vele blessures (Leen de Graaf, Karel Oosterbaan en Dick van der Zwan) begon Texas DHB niet al te best aan de competitie. Op zondag 2 september 1979 startte Texas DHB thuis aan de Duinlaan tegen het Leidse LFC. Leen de Graaf zette Texas DHB nog wel op voorsprong maar uiteindelijk werd het toch 1-3 voor de bezoekers. Een week later verloor men ook, dimaal met 2-0 bij Blauw Zwart. Op zondag 16 september werd door een 1-1 gelijkspel (doelpunt Fred Prosman) bij HVV het eerste punt binnen gehaald.`
Zo langzamerhand keerden alle geblesseerde spelers terug in de basis en kroop Texas DHB zodoende langzamerhand uit haar dal met vooral in december een aantal mooie overwinningen. Opvallende speler in het team van trainer Zuma was overigens de 22-jarige nieuweling Pablo Plak, die al snel in de belangstelling stond van Sparta.
Ook na de winterstop werden de punten bij elkaar gesprokkeld maar echt “veilig” was Texas DHB bij lange nog niet. De degradatiestrijd in deze 2e Klasse A ging o.a. tussen Oranjeplein, LenS, HVV, LDWS, Delft, LFC en dus Texas DHB. Al deze clubs ontweken elkaar niet veel en daardoor bleef het tot de laatste speelronde ongekend spannend.
Op donderdag 15 mei 1980, moest Texas DHB in de voorlaatste speelronde aan de Duinlaan in een onderling duel met LDWS uit gaan maken wie zich definitief “veilig” kon gaan noemen in deze 2e Klasse. Willem Steenwijk maakte in dit belangrijke duel de enige treffer van de wedstrijd en hierdoor won Texas DHB uiteindelijk met 1-0.
Gelukkig geen degradatie dus voor Texas DHB en de club van trainer Zuma eindigde met 20 punten uit 24 wedstrijden (doelsaldo 36-50) op de 11e positie van de 2e Klasse A, nog net voor de degradanten LFC (24-18) en Delft (24-17).

Maar hiermee was het seizoen voor Texas DHB nog niet afgelopen! Voor de eerste maal in de historie van het Haagse voetbal werd er n.l. tijdens dit seizoen in de regio Den Haag het Voetbal West toernooi om de Haagsche Courant Cup georganiseerd. Dit toernooi werd in die tijd gezien als het officieuze kampioenschap van groot Den Haag. Het H.C. Cup-toernooi begon aan het einde van dit seizoen nog met 80 deelnemende teams, maar zou gaander jaren steeds meer deelnemers gaan aantrekken.

In de eerste vier ronden elimineerde Texas DHB achtereenvolgens sv Voorburg, De Adelaars, DWO en HMSH.

In de kwartfinale had Texas DHB erg veel moeite met H.V.B.-er vv Maasstraat. Na een kwartier voetballen nam vv Maasstraat zelfs brutaal de leiding, 0-1. Na de pauze had Texas DHB een groot veldoverwicht maar alleen spits Wim Prosman raakte slechts de paal. Pas een kwartier voor tijd scoorde Leen de Graaf eindelijk de 1-1 en daar bleef het ook bij. Strafschoppen moesten nu de winnaar aanwijzen en mede door twee gestopte pingels door keeper Aad Buitendijk plaatste Texas DHB zich voor de halve finale van deze Haagsche Courant Cup.
Op dinsdag 20 mei kwam Texas DHB vervolgens “thuis” in de halve finale uit tegen Cromvliet. Texas DHB moest zeer “gehavend” aantreden tegen Cromvliet want miste door blessures en schorsingen veel basisspelers. Cromvliet kwam dan ook snel op eem 0-1 voorsprong maar vlak voor tijd maakte Wim Prosman de 1-1. In de verlenging sloeg Texas DHB alsnog toe en won uiteindelijk door doelpunten van Fred Prosman, Wim de Graaf (4e elftal-speler) en John Wolff met 4-1 en plaatste zich hiermee voor de finale.

In de finale van de eerste Haagsche Courant Cup moest Texas DHB aantreden tegen Hsv Kranenburg. De beslissing wie deze finale zou gaan winnen liet echter nog even op zich wachten want de finale bestond in een uit- en thuiswedstrijd.
Op dinsdagavond 27 mei 1980 stond de eerste wedstrijd op het Hsv Kranenburg veld op het programma. Bij rust leidde Texas DHB met 0-1 door een doelpunt van Wim Prosman maar in de tweede helft zorgde Bert Heijsteeg namens Kranenburg voor een 1-1 eindstand.
De return vond een week later (3 juni 1980) bij Texas DHB aan de Duinlaan plaats. Na 90 minuten voetballen was de stand nog steeds 0-0 en zodoende moest er verlengd worden. In de verlenging kreeg Texas DHB-speler Wim Prosman het zich op de heupen en scoorde maar liefst vier keer. Texas DHB won dus uiteindelijk met 4-0 en won zodoende de allereerste Haagsche Courant Cup.

Texas DHB op 3 juni 1980 als eerste winnaar van de HC-Cup. Staand v.l.n.r: Pablo Plak, John Wolff, Karel Oosterbaan, Karel Zwarts, Bennie de Roode, Fred Prosman, Wim Zwarts en verzorger Hary Vernooy. Zittend v.l.n.r: Leen Rog, Kees Vrolijk, Wim de Graaf, Aad Buitendijk en Wim Prosman. Niet op de foto Leen de Graaf (was naar het ziekenhuis met gebroken pols), Wim Steenwijk jr. (geblesseerd) en trainer Herbert Zuma.

 

Seizoen 1980-1981

>
Als beloning van het winnen van de Haagsche Courant Cup kreeg men naast de schitterende beker ook voor de gehele selectie (21 man) een weekend KNVB-sportcentrum in Zeist aangeboden, welke plaats vond op 25- en 26-oktober 1980. Het werd een zeer gezellig “trainingskamp” waarbij de lachspieren het zwaar te verduren kregen want de Haagse lol vierde hoogtij in de Zeister bossen.
Er werd ook nog in Zeist een wedstrijd gespeeld tegen MVV’58, een 4e Klasser uit Meteren, maar het verbaasde niemand dat deze wedstrijd met 3-2 werd verloren na alle drank en slaap tekort. Zoals gezegd, dit weekend in Zeist was geweldig en voor de hechte band binnen de selectie van Texas DHB natuurlijk ideaal.

In dit seizoen zag de 2e Klasse A KNVB van het zondagvoetbal er als volgt uit; Blauw Zwart, DHL, HVV, LDWS, LenS, sc Lisse, Olympia, Oranjeplein, RKDEO, Roodenburg, Sliedrecht, Texas DHB en Verburch.

Theo Godschalk was teruggekeerd als trainer van Texas DHB en volgde hiermee Herbert Zuma op die naar OSC was vertrokken. De selectie van Texas DHB bestond dit seizoen uit: Loek van de Berg (37 jaar), Wim Boere (25), Ben Bor (20), Aad Buitendijk (32), Sander Boot (29), Henk Doorschodt (18), Tonny Gordeau (25), Leen de Graaf (29), Karel Oosterbaan (21), Pablo Plak (21), Fred Prosman (34), Wim Prosman (32), Leen Rog (28), Bennie de Roode (26), Dries Smit (17), Peter Smit (21), Willem Steenwijk (22), Kees Vrolijk (26), John Wolff (23) en Wim Zwarts (27).

>

>

Op zondag 31 mei 1091 overhandigde voorzitter Metman 1e elftalspeler Loek van den Berg bloemen en een plaquette ter gelegenheid van zijn 750e wedstrijd in de hoofdmacht van Texas (DHB). Een unieke prestatie natuurlijk van deze speler die al vanaf het seizoen 1962-1963 in het eerste elftal speelde.

Seizoen 1981-1982

Voor het eerst in de historie van Texas DHB startte de club in het seizoen 1981-1982 met damesvoetbal. De leden van de damesvoetbal-afdeling van Hsv Duno waren dit seizoen namelijk overgestapt naar Texas DHB. Het probleem was echter wel dat de dames bij Duno in de regionale klasse speelden maar omdat ze massaal de overstap naar Texas DHB waren overgestapt besloot het bestuur van de KNVB Afdeling ‘s-Gravenhage dat de dames weer onderaan (in de 2e Klasse) moesten beginnen.

>

In de voorbereiding van het nieuwe seizoen speelde Texas DHB op zondag 2 augustus 1981 thuis vriendschappelijk tegen Ajax 2, dat onder supervisie stond van Hagenaar Aad de Mos. Zeer verrassend opende Pablo Plak te score voor Texas DHB maar Ajax stelde snel orde op zaken en won uiteindelijk met 3-7. De andere Texas DHB-doelpunten werden gemaakt door Prosman en Otten.

Ook in dit seizoen kwam Texas DHB uit in de 2e Klasse KNVB van het zondagvoetbal en werd ingedeeld in de 2e Klasse A. Deze Klasse bestond naast Texas DHB uit; Blauw Zwart, DHL, Hellevoetsluis, HVV, LenS, sc Lisse, RKDEO, SJC, Sliedrecht, VELO, Verburch en VFC.
De A-selectie van trainer Theo Godschalk bestond dit seizoen o.a. uit de volgende spelers; Aad Buitendijk (keeper), Frans Pronk (keeper), Pablo Plak, John Wolff, Wim Zwarts, Vrolijk, Ben de Graaf, Bennie Bor, Erwin Zegeling, Imro Jordan (16 jaar), Willem Steenwijk, Fred Prosman, Wim Prosman, Ben de Roode, Henk Doorschodt en Wim Boere.

Het werd voor Texas DHB een uiterst moeizaam seizoen want de club startte de competitie al slecht met diversen nederlagen. Het eerste competitiepunt behaalde Texas DHB pas op zondag 18 oktober 1981 uit bij VELO (1-1), door een benutte strafschop van Ben de Roode. Dit gebeurde overigens zonder trainer Theo Godschalk, die voor een paar weken was “verdwenen”. Het Texas DHB-bestuur was wel op de hoogte van zijn beweegredenen. Harry Verrooy (verzorger en conditietrainer bij Texas DHB) nam zijn taken tot 26 oktober waar. Na de terugkomst van trainer Godschalk leek Texas DHB in eerste instantie steeds beter ingespeeld te raken en speelde zodoende op 2 november 2-2 gelijk bij DHL en versloeg een week later “thuis” SJC met maar liefst 4-1.
Twee spelers die bij Texas DHB wekelijks zeer goed presteerden waren de 22-jarige Pablo Plak en de pas 16-jarige Umro Jordan. Twee opvallende voetballers met onnavolgbare individuele acties waarvan vele toeschouwers wekelijks van genoten.

Helaas bleef het qua prestaties bij deze kleine opleving want hierna volgde weer de ene na de andere nederlaag en zakte Texas DHB af naar de laatste plaats van de 2e Klasse A.
Na de winterstop werd de situatie voor het team van trainer Godschalk alleen maar droeviger want de staartclub verloor andermaal zijn wedstrijden terwijl de concurrentie wel zijn punten vergaarde. Texas DHB won na de winterstop nog slechts tweemaal, n.l. thuis tegen Sliedrecht (4-1) en uit bij HVV (1-3).
Op donderdag 20 mei 1982 werd, na de 3-0 nederlaag in Vlaardingen tegen VFC, de degradatie voor Texas DHB definitief een feit. Met slechts 13 punten uit 24 duels en een doelsaldo van 26-48, eindigde Texas DHB uiteindelijk op de laatste plaats van de 2e Klasse A.

In het weekend van 22 en 23 mei 1982 organiseerde de voetbalvereniging Texas DHB een groot internationaal damesvoetbal toernooi, met vertegenwoordigers uit o.a. Ierland (regional Hospital LFC Cork), Schotland, Frankrijk (Club Olympique Joinville) en West Duitsland. De organiserende vereniging (Texas DHB) won dit toernooi, tweede werd het Duitse RW Berrendorf, gevolgd door Celeritas en het Schotse Stenhousemuir.

Het einde van Texas DHB en de geboorte van de v.v. HS Texas DHB

Op 1 juli 1982 besloten de voetbalverenigingen Holland Sport’32 en Texas/DHB een fusie aan te gaan en gingen vervolgens verder onder de naam HS Texas DHB.

 

Wie kan ons helpen met het verloop van de historie van Texas DHB en wie heeft er nog oude foto’s van deze voetbalvereniging.
Mail dan aub naar haagse.voetbalhistorie@gmail.com

Palmares Texas DHB

Kampioenschappen:

Andere prestatie’s:
1980 Winnaar Haagsche Courant Cup

Parade der trainers bij Texas DHB

1973-1974 Jacobus van Barlingen
1974-1975 Jacobus van Barlingen
1975-1976 ?
1976-1977 ?
1977-1978 Herbert Zuma
1978-1979 Herbert Zuma
1979-1980 Herbert Zuma
1980-1981 Theo Godschalk
1981-1982 Theo Godschalk

Parade der voorzitters bij Texas DHB

1973- ???? Jan Flendrie
???? -1979 Joop Mooijman
1979-???? Jan Flendrie
???? Р???? Ren̩ Metman
???? – ???? Wander Mooyman
???? -1982 Piet Kolb

*
Op het sportcomplex van v.v Westerkwartier aan de Duinlaan.

Zijn we nog naar op zoek