Het Haags amateurvoetbal kent met het Haagse Voetbalhistorie-toernooi in augustus haar eigen feestdag. Ruim achthonderd voetballers van zestig niet meer bestaande voetbalverenigingen beleefden samen met duizend bezoekers een zaterdag vol drank, ontelbare anekdotes, grappen en een feestavond die in de late uurtjes eindige met een polonaise over het VUC complex. ,,Dit kan alleen maar in Den Haag.”

Met een sigaretje in de ene hand en een biertje in de andere hand staat Geordie Blans tegen omrastering van het VUC hoofdveld aangeleund. Hij speelt met FC Kranenburg mee in de prestatiepoule van het Haagse Voetbalhistorie-toernooi. Dat hij geen voetbalkousen draagt en met blote voeten in zijn voetbalschoenen staat mag de pret niet drukken. Hoeveel commentaar het ook oproept. ,,Eenmaal op het veld komt de rivaliteit met Tonegido en Scheveningen nog wel naar boven hoor, ”zegt hij. ,,Vorig jaar wonnen wij van Tonegido en zat Harrie de Haas helemaal stuk in de dug-out. Geweldig.” Blans mijmert over de jaren dat Kranenburg met spelers als Edwin Grünholz, Bas Steffens, Martin Abbenhuis en Bert Dusbaba uitgroeide tot een club waar elke week wel iets te beleven viel. ,,Niets was te gek. Iedere thuiswedstrijd was een feest. Doodzonde dat de club uiteindelijk is geklapt.” Tussen het mijmeren door krijgt hij van een voorbijganger een glas bier over zijn broekje heen gegoten. Blans schudt lachend het hoofd.

Op de historische tribune van het VUC complex hebben de spelers van SV’35 inmiddels plaatsgenomen. Nu zij toch zo bij elkaar zitten wordt het weer eens tijd om het clublied uit het stof te trekken. Dus schalt het uit de Scheveningse kelen op de klanken van Land of hope en glory: ,,SV’35 is onze glorie, SV’35 is onze club ja,ja.” De middag loopt over in de avond als aan de bar van de VUC kantine Ronald Telle de zoveelste bekende tegen het lijf loopt. ,,Hee, WIK spelertje. Hoe is het ouwe reus? Ik speelde jouw elke wedstrijd dertien keer door je benen.” Wat volgt is een lachsalvo gevolgd door een ferme omhelzing. ADS legende Telle heeft het duidelijk naar zin. Heeft hij zijn glas bier niet in zijn hand dan pakt hij zijn telefoon om de zoveelste selfie met een van zijn voetbalvrienden te maken. Op elke foto staat hij steevast met zijn duimen omhoog. Om hem doen paradijsvogels als Bennie de Roode, Karel Oosterbaan, Hans Melser en Sjaak de Bruin vrolijk mee.

De voetballegendes maken op het VUC complex deel uit van het theater van de Haagse voetbalnostalgie. Leo van der Kroft, wiens vader aan de wieg stond van de geboorte van De Zwarte Schapen, laat zijn blik door het clubgebouw glijden. ,,Dit toernooi kan alleen maar in Den Haag. Rob Pronk verdient als organisator een grote pluim. Het is ongelooflijk wat hij heeft neergezet met al die vrijwilligers. Dit mag nooit meer verdwijnen. Deze sfeer kom je tegenwoordig niet meer tegen in de kantines. Dat is zo jammer.” Waarna hij zich snel weer naar de bar begeeft om als een volleerd operazanger mee te brallen met de Haagse volkszanger Henna Grünholz. Diens smartlappen zorgen dat de aanwezigen elkaar stevig beetpakken en in een polonaise over het VUC complex hossen. Cees Kouwenhoven is onderwijl al bezig met het samenstellen van de Adelaars selectie voor volgend jaar. ,,Er hebben zich met keeper Rob en zoon zijn Marcel Engelen, Marco Hezemans en Marc van der Boogaard weer nieuwe spelers aangemeld. De Adelaars is dus ook weer van de partij. Geweldig toch.”

‘Scheveningen wint prestatietoernooi’

Danny Voskuil kraaide het uit van plezier. ,,Mijn hele carrière ben ik altijd tweede geworden en nu pak ik eindelijk eens een eerste plaats, ”aldus de speler van Scheveningen zondag. Tonegido dacht de laatste wedstrijd met 2-0 te hebben gewonnen maar plots realiseerde de scheidsrechter zich dat er nog enkele minuten moest worden gespeeld nadat hij had afgefloten. De Voorburgers kregen nog twee doelpunten om de oren en waardoor Scheveningen de eerste prijs mocht opeisen.

Dave Grondel
AD/Den Haag
24-08-2015