Een echt (verzets)held en clubicoon van HBS is op 99-jarige leeftijd overleden.
Rudi Hemmes werd Engelandvaarder. Hij ging eind 1943 met zijn jeugdvriend Bob Tusenius via Parijs, Toulouse en Nîmes naar de Pyreneeën. In Spanje werden ze opgepakt en gevangengezet. Na een maand werden ze vrijgelaten. Ze reisden vervolgens via Lissabon naar Bristol. In Engeland meldden ze zich als dienstplichtigen bij de Prinses Irene Brigade in Wolverhampton. Op 8 augustus 1944 landde hij met de 1.100 man sterke brigade op de stranden van Arromanches in Normandië om Europa (en Nederland dus) te bevrijden van de Duitse bezetting.
Na een tiental hoge Nationale en Internationale onderscheidingen werd Rudi Hemmes in 2013 benoemd tot Ereburger van Den Haag.

Rudi Willem Hemmes (van 20 juni 1923) werd in juli 1933 lid van HBS Craeyenhout. Zijn bestuurlijke kwaliteiten waren beter dan dat hij kon voetballen. Zo was hij o.a. van 1965 t/m 1970 en van 1977 t/m 1983 voorzitter van HBS. Niet voor niets werd Ruud Hemmes op een gegeven moment benoemd tot Ere-voorzitter van HBS.

In deel 6 van mijn boekenserie over de Haagse voetbalhistorie heb ik gelukkig aandacht kunnen besteden aan deze unieke persoonlijkheid. Toen was Ruud Hemmes 86 jaar lid van amateurclub HBS en dat was (volgens mij) een Nederlands record. Er zijn dus nog 3 jaar bijgekomen!

Niet alleen HBS maar ook voetbalstad Den Haag verliest met het overlijden van Rudi Hemmes een grootheid.

R.I.P. Rudi Hemmes

Rob Pronk
Website Haagse Voetbalhistorie