Aad Kila ambassadeur stichting ‘De Grijze Reigâh’s

Stichting De Grijze Reigâh’s is trots op zijn ambassadeur Aad Kila. De in 1951 geboren middenvelder maakte op 17-jarige zijn debuut voor ADO in de uitwedstrijd tegen Sparta. Eén dag voor zijn debuut ondertekende zijn vader als wettelijke vertegenwoordiger het contract met A.D.O. In de jeugd en in het 2e elftal van A.D.O. was hij bijzonder opgevallen. Hierdoor durfde trainer Václav Jeẑek hem te laten debuteren. Niet op zijn gebruikelijke plek op het middenveld, maar als rechterverdediger. Aad moest de Deen Jurgen Kristensen uitschakelen en dat deed hij met verve. Helaas leed A.D.O. tegen Sparta wel zijn eerste nederlaag. Na een
voorsprong van 2-0 verloor A.D.O. met 4-2, vooral door toedoen van Sparta-spits Aad Koudijzer.

Zijn talent werd opgemerkt door Feyenoord, maar hij besloot bij ADO te blijven. De club was inmiddels opgegaan in FC Den Haag. In 1972 stond hij met zijn ploeg in de finale van de KNVB-beker. Er werd met 3-2 verloren van Ajax. In seizoen 1974/75 won Den Haag wel de KNVB-beker. Dit was na winst in de finale tegen FC Twente. Kila speelde in het Nederlands elftal onder 17 jaar en later ruim 20 wedstrijden voor Jong Oranje. Hij zat ook bij de selectie van 40 spelers voor het WK van 1974. Voor het Nederlands elftal heeft hij echter nooit gespeeld.

Na 9 seizoenen en zo’n 250 wedstrijden verruilde hij FC Den Haag voor FC Twente. Hier speelde hij nog eens 4 seizoenen in de Eredivisie. In het seizoen 1982/83 degradeerde FC Twente naar de Eerste divisie. Kila kende dat seizoen verschillende persoonlijke problemen. Zo liep hij een hersenschudding op en overleed zijn vader. Hij besloot Twente te verlaten om terug te keren naar Den Haag. Er was interesse van Sparta en FC Den Haag. Maar Kila beëindigde zijn profloopbaan en sloot zich aan bij de amateurvereniging ADO.

Vanaf 1999 was Kila 1 seizoen assistent-trainer van ADO Den Haag. Uit onvrede met een saneringsplan, legde hij deze functie een jaar later weer neer.
Ook is hij nog jeugdtrainer geweest bij ADO en tot heden altijd actief betrokken gebleven bij ADO Den Haag.

Klik hier om naar de website van ‘De Grijze Reigâh’s’ te gaan.