ADO Den Haag

Den Haag
01-07-1996 - Heden

H.F.C. ADO Den Haag

Kyocera Stadion
Haags Kwartier 55
Postbus 32400
2503 AC Den Haag
Telefoon: 070 3054500
E-mail: info@adodenhaag.nl
Site: http://www.adodenhaag.nl/

Van FC Den Haag naar ADO Den Haag

Oorspronkelijk bestond de naam ADO Den Haag al in seizoen 1992-1993 en 1993-1994. Het veranderen van de clubnaam van FC Den Haag naar ADO Den Haag was toen voor het grootste gedeelte gebaseerd op commerciële overwegingen. De naam FC Den Haag lag niet al te best meer op de markt na al die ongeregeldheden van supporters en de degradatie uit de Eredivisie van het seizoen daarvoor. ADO Den Haag speelde in het seizoen 1992-1993 en 1993-1994 in het traditionele rood groene shirt.
De FC Den Haag supporters waren fel tegen de naamsverandering en keerde zich massaal tegen de club. In seizoen 1994-1995 gaf de club gehoor aan zijn supporters en veranderde de naam weer terug in FC Den Haag.

HFC ADO Den Haag

Op 1 juli 1996 was het definitieve einde van FC Den Haag en het begin van de Haaglanden Football Club ADO Den Haag. Dit was het resultaat van de fusie tussen de oude moedervereniging Hsv ADO en de stichting FC Den Haag.


Onder de nieuwe trainer Mark Wotte werd er in seizoen 1996-1997 en 1997-1998 twee maal een periodetitel gehaald in de Eerste Divisie maar in de nacompetitie was geen succes weggelegd. Trainer Mark Wotte vertrok halverwege seizoen 1997-1998 naar FC Utrecht en werd opgevolgd door André Hoekstra.

Onder leiding van trainer André Hoekstra werden er geen hoogstaande resultaten behaald. Wel was de club eind jaren negentig druk bezig om de organisatie binnen ADO Den Haag te professionaliseren en werd er veel geïnvesteerd  in de broodnodige verbetering en beveiliging van het Zuiderpark stadion.
Op 2 april 1999 werd de nieuwe moderne businesslounge onder de Zuid-tribune in gebruik genomen. In seizoen 1999-2000 werd de jonge trainer Rob Meppelink als hoofdtrainer aangesteld.

.

.

Later meer historie van ADO Den Haag……..

.

Seizoen 2002-2003

Voorafgaand aan de competitie 2002-2003 werd ADO Den Haag al als grote favoriet voor de titel bestempeld.

 

.

Seizoen 2003-2004

Na 12 jaar wachten was ADO Den Haag eindelijk weer terug waar het hoorde, n.l. in de Eredivisie. In vergelijking met vorig seizoen onderging de selectie van ADO Den Haag nog aardig wat veranderingen. Sandro Calabro (FC Utrecht), Santi Kolk (Sc Heerenveen), Marco Meijer (Excelsior Maassluis) en Dennis den Turk (Quick Boys) waren vertrokken en o.a. nieuw bij het team van de trainers Lex Schoenmaker en Rinus Israel waren; Tommy van de Leegte (RKC), Leonardo (gehuurd van Feijenoord), Rik Platvoet (Heracles Almelo) en Doris de Vries (doelman van Stormvogels/Telstar).

.

.

Seizoen 2005-2006

Nieuw bij de selectie van ADO Den Haag voor dit seizoen waren: Aleksandar Rankovic (Vitesse), Tomasz Rzasa (SC Heerenveen), Peter Jungschlager (eigen jeugd), John O’Brien (Ajax), Michael Mols (FC Utrecht), Sean Doherty (Fulham, Engeland), Joonas Kolkka (Crystal Palace, Engeland) en Edwin de Graaf (Feyenoord).

ADO Den Haag had voor dit seizoen maar één doel voor ogen gesteld en dat was handhaving in de Eredivisie.
De eerste competitiewedstrijd werd thuis van Heracles met 2-1 verloren maar zes dagen later werd er op 26 augustus 2005, wederom thuis, met 1-0 gewonnen van Heerenveen door een doelpunt van Jean Paul Saeijs in de 94e minuut. In deze wedstrijd tegen Heerenveen brak definitief het 18 jarige talent Eljero Elia, met fantastische passeeracetis, door bij ADO Den Haag.

Op 23 november 2005 werd de symbolische eerste paal van het nieuwe stadion in het Forepark geslagen. Toenmalig burgemeester Wim Deetman, Sportwethouder Wilbert Stolte, Robert Langenbach (toen Algemeen directeur ADO Den Haag), John van Ringelenstein (toen voorzitter ADO Den Haag), Remmert Honig (directeur Ballast Nedam), Frans Adelaar en Lex Schoenmaker (toenmalige trainers) en aanvoerder Tommie van der Leegte volbrachten deze handeling.
Op 16 februari 2006 werd Rob Baan aangesteld als de nieuwe technisch directeur van ADO Den Haag. Rob Baan bereikte een akkoord dat hem tot 2009 aan de club verbond.

.

Later meer….

.

Zuiderpark Farewell Season 2006-2007

Na meer dan tachtig jaar nam ADO Den Haag in dit seizoen afscheid van het Zuiderpark-stadion. Om hierbij stil te staan, had ADO Den Haag het seizoen 2006/2007 uitgeroepen tot Zuiderpark Farewell Season. Het speciale logo van dit Farewell Season kwam onder andere terug op de mouw van het spelers-shirt in de vorm van een badge.
Wat eigenlijk een feestelijk seizoen zou moeten worden liep achteraf uit op een drama.

Bij de selectie van ADO Den Haag waren nieuw bij gekomen: Richard Knopper (gehuurd van Vitesse), Pascal Bosschaart (gehuurd van Feijenoord), Laurent Delorge (RSC Anderlecht), Jesper Hakansson (Djurgardens IF, Zweden), Kostantinos Loumpoutis (gehuurd van FC Twente), Santi Kolk (FC Zwolle), Tinino (NEC), Daniël Rijaard (was verhuurd aan Excelsior), Stijn Vreven (Omonia Nicosia, Cyprus), Mark de Vries (gehuurd van Leicester City, Engeland), Stefan Postma (Wolv.Wanderers, Engeland), Ricky Hoogendorp (Vfl Wolfsburg, Duitsland), Goran Bunjevcevic (Tottenham Hotspur, Engeland), Said Bakkati (SC Heerenveen), Paulus Roiha (Cercle Brugge, België) en Levi Schwiebbe (eigen jeugd). Trainer was dit seizoen wederom Frans Adelaar.

Op 28 augustus 2006 stapte al na een half jaar technisch directeur Rob Baan op bij ADO Den Haag. De oud trainer diende zijn ontslag in uit onvrede over het directiebeleid.
Vervolgens verliet op 1 september 2006 algemeen directeur Robert Langenbach na 6 jaar ADO Den Haag. Na een aantal weken werd Piet van der Pol aangesteld als de nieuwe algemeen directeur van ADO Den Haag.

Ook sportief gezien ging het zeer slecht met ADO Den Haag in de Eredivisie. Uit de eerste negen wedstrijden werd slechts 1 punt gehaald. Het Haagse publiek pikte het niet meer langer en op 19 november 2006, tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse, verschaften men, nadat Vitesse 0-3 maakte, zich toegang tot het veld en eiste vanwege de aanhoudende slechte resultaten van de club het ontslag van trainer Frans Adelaar. Door deze onwerkbare situatie besloten Adelaar en ADO Den Haag in goed overleg het contract per 20 november 2006 te beëindigen. Assistent trainer Lex Schoenmaker nam de taken van Adelaar over.
Een week later wist ADO Den Haag o.l.v. Lex Schoenmaker gelijk een zeer knappe 5-2 overwinning te behalen in Groningen. Echter deze korte opleving mocht niet baten, want ADO Den Haag werd met slechts 17 punten uit 34 wedstrijden laatste in de Eredivisie en degradeerde hierdoor, met het nieuwe stadion in zicht, naar de Eerste Divisie.

De allerlaatste wedstrijd in het Zuiderpark stadion was tegen FC Groningen op 22 april 2007. ADO Den Haag kwam deze wedstrijd uit in het klassieke ADO-tenue (rood shirt met verticale groene baan, witte broek en met rood en groen afgezette zwarte sokken).
Wat een enorm feest had moeten worden liep uit op een enorme deceptie. Nadat FC Groningen de 0-3 aantekende werd de wedstrijd in de 49e minuut gestaakt door het herhaaldelijk gooien van vuurwerk. Farewell Zuiderpark-stadion.

Ook farewell zeggen we na dit seizoen van de spelers: Michael Mols (Feyenoord), Santi Kolk (Vitesse), Eljero Elia (FC Twente), Mark de Vries (Leicester City, Engeland, was gehuurd), Paulus Roiha (Ujpest FC, Hongarije), Laurent Delorge (Ajax), Tininho (AEK Larnaca, Cyprus), Ferry Bodde (Swansea City, Engeland), Stijn Vreven (Sint-Truiden, België), Alberto Saavedra (UD Vecindario, Spanje), Konstantinos Loumpoutis (Anorthosis Famagusta, Cyprus), Goran Bunjevcevic (gestopt), Said Bakkati (Go Ahead Eagles) en Sergio Sanchez (Sporting Gijon, Spanje).

Seizoen 2007-2008

Nieuwe spelers bij ADO Den Haag waren voor dit seizoen: Virgilio Teixeira (RKC Waalwijk), Richard Knopper (gekocht van Vitesse), Pascal Bosschaart (gekocht van Feijenoord), Raymond Victoria (AEK Larnaca, Cyprus), Yuri Cornelisse (FC Groningen), Hans van de Haar (RKC Waalwijk), Hursut Meric (Turkiyemspor), Darryl Janmaat (eigen jeugd) en Lex Immers (eigen jeugd). Nieuwe trainer Wiljan Vloet.

Opening nieuwe stadion in Forepark

Op zaterdag 28 juli 2007 werd op indrukwekkende wijze het nieuwe ADO Den Haag stadion in het Forepark officieel geopend door toenmalig burgemeester Wim Deetman, wethouder van sportzaken Sander Dekker, toenmalig RvC-voorzitter Ruurd de Boer en toenmalig algemeen directeur van ADO Den Haag Piet van der Pol.

Het ADO Den Haag-stadion in het Forepark, in gebruik genomen in 2007.

Buiten het stadion, op het Haagse Heldenplein, werd het standbeeld van mister ADO Aad Mansveld onthuld onder de klanken van You’ll Never Walk Alone. Tijdens deze plechtigheid stonden er op het veld nog 102 “living statues”, die symbool stonden voor de voetballers van naam uit de 102-jarige historie van de club.
Na nog o.a. een muziekspectakel en Chinese drakendansen werd er door Burgemeester Deetman, na een symbolische druk op een knop, op een groot scherm een video getoond. In deze video vloog de Haagse ooievaar via alle gemeenten van Haaglanden vanuit het Zuiderpark naar het Forepark om uiteindelijk in het nieuwe stadion te landen. Farewell Zuiderpark!
Tot slot van alle festiviteiten speelde ADO Den Haag een openingswedstrijd tegen een selectie van Haaglandse topamateurs en won deze wedstrijd met 5-0. Hursut Meric had de eer op het eerste doelpunt in het gloednieuwe stadion aan te tekenen.

Een schitterend nieuw stadion maar helaas was ADO Den Haag in het vorige seizoen wel gedegradeerd dus dat betekende dat de club in dit seizoen moest uitkomen in de Eerste Divisie, of te wel de Jupiler League.
ADO Den Haag werd voor dit seizoen door iedereen gelijk bestempeld als torenhoge favoriet voor de titel en ook had de club zelf ten doel gesteld om kampioen te worden van deze Jupiler League om zo snel mogelijk weer op het hoogste niveau terug te keren. Maar ondanks een arsenaal aan ervaren profs vielen de resultaten vooral aan het begin van de competitie zwaar tegen.

Per 1 oktober 2007 lag Piet van der Pol zijn functie neer als algemeen directeur van ADO Den Haag. John Arzbach werd zijn opvolger.

In december 2007 bleek ADO Den Haag met forse financiële problemen te kampen. Vervolgens maakte trainer Wiljan Vloet in januari 2008 bekend zijn, na dit seizoen aflopende, contract niet te verlengen. Vloet gaf aan dat de huidige situatie van de club ,en het daardoor ontbreken van een duidelijk toekomstperspectief, de belangrijkste redenen waren voor zijn besluit.

In het begin van het jaar 2008 leek ADO Den Haag op een faillissement af te stevenen maar met behulp van de gemeente en ondernemer Mark van der Kallen, die in ruil voor aandelen ruim 8 miljoen euro in de club investeerde, kreeg ADO Den Haag weer wat “lucht”.

In februari 2008 sloot ADO Den Haag met de gemeente Den Haag, de Stichting Stadion Ontwikkeling (SSO) en investeerder Mark van der Kallen een overeenkomst af waarmee de basis werd gelegd voor een reddingsplan voor de club. In dit voorstel versoepelde de gemeente de voorwaarden van het terugbetalen van een lening van 6,5 miljoen euro. ADO Den Haag kreeg nu 20 jaar (i.p.v. 10 jaar) de tijd om deze lening af te betalen. Bovendien werd de rente verlaagd naar 4%.

Begin april 2008 werd bekend dat André Wetzel (toen trainer van VVV Venlo) voor het seizoen 2008-2009 de nieuwe trainer van ADO Den Haag zou worden. Wetzel zette zijn handtekening onder een driejarig contract met een optie voor nog 2 seizoenen. Bovendien kreeg André Wetzel ook de verantwoording over de gehele technische leiding binnen ADO Den Haag.
Op 8 april 2008 stapt algemeen directeur John Arzbach op bij ADO Den Haag. Harm de Boer nam deze taak tijdelijk over op interim-basis.
Het hield maar niet op bij ADO Den Haag want ook in de maand april maakte shirtsponsor DSW bekend het aflopende contract met de club niet te verlengen. DSW was 3 jaar lang shirtsponsor geweest van ADO Den Haag.

Promotie naar de Eredivisie

Gelukkig ging het sportief al een stuk beter met de club want na een sterke eindsprint eindigde ADO Den Haag alsnog op een 6e positie met 58 punten uit 38 wedstrijden met een doelsaldo van 58 voor en 50 tegen. Met deze 6e plaats plaatste ADO Den Haag zich automatisch voor de nacompetitie.
De eerste wedstrijd van deze nacompetitie speelde ADO Den Haag op 22 april 2008 in Deventer 1-1 (doelpunt Lex Immers) tegen Go Ahead Eagles. Vervolgens werd de thuiswedstrijd op 26 april gemakkelijk met 3-0 (doelpunten H.v.d.Haar, Y.Cornelisse en R.Knopper) van Go Ahead gewonnen.
In de 2e ronde speelde ADO Den Haag op 1 mei eerst thuis tegen VVV Venlo (met trainer André Wetzel) en won deze wedstrijd met 1-0 door een doelpunt van Wesley Verhoek. Omdat op 4 mei de uitwedstrijd tegen VVV Venlo met 1-0 werd verloren moest strafschoppen uitmaken welk team de derde beslissende wedstrijd “thuis” mocht spelen. ADO Den Haag won de penaltyserie en mocht zodoende op 7 mei thuis aantreden tegen VVV Venlo.
ADO Den Haag won deze wedstrijd met 2-0 (doelpunten e.d. VVV en Darryl Janmaat) en plaatste zich zodoende voor de finale.

Deze eerste finaleronde speelde ADO Den Haag op 11 mei eerst thuis tegen RKC Waalwijk. In blessuretijd van deze wedstrijd kopte Lex Immers alsnog de 1-1 tegen de touwen. De uitwedstrijd op 15 mei tegen RKC Waalwijk speelde ADO Den Haag 2-2 (doelpunten C.Kum en H.v.d.Haar) zodat ADO Den Haag wederom thuis de allesbeslissende finale wedstrijd spelen.
Op zondag 18 mei 2008 wist ADO Den Haag door doelpunten van Richard Knopper en Youri Cornelisse met 2-1 van RKC Waalwijk te winnen en zodoende wist de club toch nog zeer knap na één seizoen terug te keren in de Eredivisie.

Na dit seizoen werd er afscheid genomen van trainer Wiljan Vloet (PSV jeugd), Darryl Janmaat (SC Heerenveen), Stefan Postma (De Graafschap), Daniël Rijaard (SVV Scheveningen), Raymond Victoria (gestopt) en Hans v.d.Haar (AGOVV Apeldoorn).

Seizoen 2008-2009

Voor seizoen 2008-2009 werden Ahmed Ammi (NAC), Karim Soltani (VVV), Leroy Resodihardjo (SVV Scheveningen), Csaba Horvath (AS Trencin, Tsjechië), Boy Waterman (AZ), Mitchel Piqué (Excelsior), Fabio Caracciolo (FC Eindhoven), Tim de Meersman (FC Eindhoven), Ekrem Kahya (VVV) en Bogdan Milic (Buducnost Podgorica- Montenegro) aangetrokken.

In september 2008 sloot ADO Den Haag een 3-jarig sponsorovereenkomst af met Kumho Tyres uit Korea. Kumho Tyres was op dat moment de 10e bandenfabrikant van ter wereld met een omzet van circa 2,5 miljard euro.
Bij haar terugkeer in de Eredivisie maakte ADO Den Haag gelijk een goede indruk. O.l.v. de nieuwe trainer André Wetzel werd de eerste competitiewedstrijd op zondag 31 augustus 2008 “uit” bij Sparta met maar liefst 2-5 gewonnen.
De tweede wedstrijd “thuis” tegen AZ werd eveneens gewonnen (3-0) en door deze overwinning stond ADO Den Haag na twee competitierondes voor het eerst sinds 37 jaar weer op een 1e plaats in de Eredivisie.

ADO Den Haag had bewezen niet alleen qua prestaties maar ook qua supportersbeleid op de goede weg terug te zijn. Op 17 oktober 2008 resulteerde dit dat er voor het eerst een wedstrijd (thuis tegen FC Volendam) zonder clubcard bezocht mocht worden en zodoende raakte het stadion geheel uitverkocht.

Begin november lag algemeen directeur Frans Boogaard, na zich eerst 2 weken te hebben ziek gemeld, zijn functie neer.
Ook kwam er in de maand november weer onverwachte kosten boven water en moest de club weer op zoek naar 10 miljoen euro.
In december 2008 schoot de gemeente Den Haag en investeerder Mark van der Kallen ADO Den Haag (weer) te hulp om het miljoenen tekort kwijt te schelden.
De gemeente Den Haag kocht het overgrote deel van het stadion op en Mark van der Kallen pompte nog eens 3 miljoen euro in de club, waar hij al eerder 8 miljoen euro in geïnvesteerd  had.

Eind november 2008 was ADO Den Haag na een goed begin afgezakt naar de onderste regionen van de Eredivisie. “Thuis” tegen FC Twente verloor de club voor de zevende maal op rij.
Tijdens de winterstop werd er afscheid genomen van publiekslieveling Hursut Meric (verkocht aan Gençlerbirligi-Turkije) en versterkingen aangetrokken met Berry Powel (FC Groningen), Timothy Derijck en Danny Buijs (beiden van Feijenoord). De cruciale uitwedstrijd van ADO Den Haag bij FC Volendam werd nog wel met 1-0 gewonnen (doelpunt Danny Buijs) maar daarna werden wederom veel punten verspeeld.

In februari 2009 laat André Wetzel zich uit dat zijn functies van Technisch Directeur en Hoofdtrainer zwaar valt om te combineren.
Op zaterdag 21 februari 2009 maakte Ricky Hoogendorp in de wedstrijd ADO Den Haag-NAC (1-1) met een schitterende vrije trap zijn 100e doelpunt in de Eredivisie.

Op zaterdag 11 april 2009 verloor ADO Den Haag de cruciale thuiswedstrijd voor 14.993 toeschouwers tegen Sparta met 1-2 en belandde hierdoor wederom dicht bij de degradatie zone.
Na spoedberaad binnen de club werd op 17 april 2009 Raymond Atteveld gepresenteerd als de nieuwe trainer van ADO Den Haag. Atteveld tekende een contract dat hem voor 2 jaar aan de club verbond.
Inspelend op de ambities van de club besloot ADO Den Haag (ex)trainer André Wetzel fulltime op de positie van Technisch Directeur te zetten.
De nodige punten werden door ADO Den Haag bij elkaar gesprokkeld en in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen, op 10 mei 2009 thuis tegen Vitesse (4-1), wist men zich op eigen kracht te behouden voor de Eredivisie.

Na dit seizoen werd er afscheid genomen van Fabio Caracciolo (verhuurd aan FC Den Bosch), Rick Hoogendorp (amateurs Scheveningen), Virgilio Teixeira (amateurs Scheveningen), Ekrem Kahya (amateurs HBS) en Tim de Meersman (FCV Dender EH-België).

Seizoen 2009-2010

I.v.m. de economische recessie en met het feit dat het sowieso financieel al niet zo best ging bij ADO Den Haag bleven de aankopen dit seizoen zeer beperkt. Wel werd Hagenees Ricky van den Bergh (transfervrij) aangetrokken van Heracles Almelo. Verder nieuw in de selectie dit seizoen waren: Raily Ignacio (van Westlandia), Lorenzo Piqué (Feijenoord), Boy Waterman (opnieuw gehuurd van AZ), Levi Schwiebe (was verhuurd aan FC Haarlem), Danny van der Ree (Willem II), Charlton Vicento (eigen jeugd), Roderick Gielisse (eigen jeugd), Jens Toornstra (Alphense Boys) en Serhat Koksal (eigen jeugd). Omdat de keepers Robert Zwinkels en Boy Waterman nog langdurig geblesseerd waren werd op 7 augustus doelman Barry Ditewig voor één seizoen vastgelegd.
Na een qua resultaten niet al te beste voorbereiding verloor ADO Den Haag haar eerste competitiewedstrijd, op zondag 2 augustus 2009 thuis tegen NAC, met 1-2. In de tweede wedstrijd kwam ADO Den Haag in Venlo bij VVV met 0-2 voor. In de tweede helft kantelde de wedstrijd, mede omdat Karem Soltani en Ricky van den Bergh met een rode kaart van het veld werden gestuurd. Door 2 doelpunten van Keisuke Honda kwam VVV alsnog langszij en eindigde de wedstrijd in 2-2. Na eerst nog thuis van FC Twente verloren te hebben (0-1) volgde er een goede periode met drie overwinningen oprij (Vitese-ADO 1-3, RKC-ADO 0-2 en ADO-AZ 2-1)
In de maanden oktober / november ging het helemaal mis bij ADO Den Haag. Slechte resultaten, een morrend publiek en als klap op de vuurpijl de zwarte dag van 8 november 2009 met de wedstrijd ADO Den Haag-PSV 1-5. In deze wedstrijd kregen Ricky van den Bergh en Lex Immers een rode kaart van scheidsrechter Roelof Luinge en werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt. De rode kaart voor Ricky van den Bergh was het begin van een ware “soap” in de komende maanden binnen ADO Den Haag. Door zijn derde rode kaart dit seizoen en een vertrouwenscrisis met trainer Raymond Atteveld werd Van den Bergh door technisch directeur André Wetzel tot aan de winterstop verbannen uit de A-selectie. Wetzel zocht zelfs herhaaldelijk de media op met het verhaal dat ADO Den Haag van Ricky van den Bergh af wilde.
Ondertussen presteerde ADO Den Haag zwaar ondermaats en de club zakte af naar een degradatieplaats. Gevolg hiervan, ontevreden supporters en ook onderlinge wrijving tussen spelers en trainer Atteveld. Zowel de Raad van Commissarissen als de supporters pleitte voor een snellere terugkeer van Ricky van den Bergh. Ook aanvoerder Danny Buijs nam het op voor zijn collega-middenvelder en zodoende werd de druk op trainer Atteveld opgevoerd. Op donderdag 10 december werd Ricky van den Bergh weer in genade aangenomen en toegevoegd aan de A-selectie.

Door deze actie van de Raad van Commissarissen voelde André Wetzel zich in zijn hemd gezet en gepasseerd. De technisch directeur zocht wederom de media op met snoeiharde kritiek over het beleid bij ADO Den Haag. Het herhaaldelijk “de vuile was buitenhangen” in de media schoten de RvC, directie, spelers en trainer in het verkeerde keelgat en er ontstond een onwerkbare situatie. Kort voor Kerstmis werd André Wetzel op staande voet ontslagen door ADO Den Haag.
ADO Den Haag stond in de winterstop op de één na laatste plaats tijdens de winterstop. De stand op dat moment onderin de Eredivisie was als volgt: 14. Sparta 18-18, 15. NEC 18-16, 16. Willem II 18-14, 17. ADO Den Haag 18-14 en 18. RKC 18-12.
Toch nog één positief nieuwtje in de maand december! Op 4 december 2009 debuteerde de 20-jarige “amateur” Jens Toornstra bij ADO Den Haag in de uitwedstrijd tegen Roda JC (1-1).
Tijdens de winterstop werd Kees Luijckx voor een half seizoen van AZ gehuurd. Op 24 januari begon de tweede competitiehelft voor ADO Den Haag met een uitwedstrijd tegen concurrent Sparta, uitslag 0-0. Na 13 competitiewedstrijden zonder overwinning won ADO Den Haag op 30 januari 2010 eindelijk weer eens door thuis Heerenveen met 2-1 te verslaan. De hierop volgende twee uitwedstrijden tegen Groningen en PSV werden beide met 2-0 verloren. Bij terugkomst na middernacht uit Groningen volgde er nog een pittig gesprek met de onder vuur liggende trainer Atteveld en de spelersgroep. De belangrijke thuiswedstrijd tegen Willem II werd met 3-0 gewonnen en bij Feijenoord werd nog knap gelijk gespeeld (2-2), echter in de volgende vijf wedstrijden werden slechts 2 punten behaald. Na de 3-0 nederlaag bij NAC op vrijdag 26 maart 2010 barstte de bom en werd de spelersbus in het Zuiderpark opgewacht door honderden boze supporters. Supporters en spelers eiste het vertrek van trainer Raymond Atteveld. Door de slechte financiële positie van ADO Den Haag had de club nu een groot probleem. Het contract van Atteveld liep door tot de zomer van 2012 en ADO had geen geld voor een afkoopsom. Raymond Atteveld werd alsnog opzij gezet en werd technisch directeur, als opvolger van André Wetzel. Assistent trainer Maurice Steijn nam het roer over. Op dat moment stond ADO Den Haag, met nog vijf wedstrijden te gaan, op een zestiende plaats en kreeg trainer Steijn de moeilijke opdracht om handhaving in de Eredivisie te realiseren.
Op 4 april 2010 debuteerde interim-trainer Steijn met de lastige thuiswedstrijd tegen Ajax. ADO Den Haag toonde weer passie en strijd en in het sfeervolle Foreparkstadion leek men te gaan stunten met een 0-0 eindstand. Echter in de 94e minuut werd keeper Ricky v.d.Bergh (eerste keeper Zwinkels was geblesseerd geraakt en tweede keeper Ditewig had “rood” gekregen) alsnog gepasseerd. Een week later deed ADO Den Haag zeer goede zaken in de strijd tegen degradatie want men won, door doelpunten van Danny Buijs en Wesley Verhoek, de uitwedstrijd tegen FC Utrecht met 2-0.
In de volgende (thuis)wedstrijd tegen NEC kon ADO Den Haag bij winst het behoud in de Eredivisie veilig stellen. Dit leek ook te gebeuren waar het niet dat de club in de laatste zeven minuten van de wedstrijd een 2-0 voorsprong uit handen gaf en uiteindelijk met 2-3 verloor. Een week later, op zondag 18 april 2010, handhaafde ADO Den Haag zich alsnog op eigen kracht voor de Eredivisie. Door een klinkende 4-0 overwinning op degradant RKC Waalwijk en het verlies van Sparta in eigen huis tegen FC Utrecht konden de Hagenaars niet meer achterhaald worden. Zo kwam het turbulente seizoen 2009-2010 alsnog goed ten einde.

Seizoen 2010-2011

Tot juni 2010 heette het nieuwe stadion van ADO Den Haag “gewoon” het ADO Den Haag Stadion. Op 21 juni werd bekend gemaakt, dat het stadion de naam van de sponsor Kyocera zou krijgen.
ADO Den Haag was al een tijdje op zoek naar een nieuwe trainer nadat in maart 2010 Raymond Atteveld werd ontslagen. In John van den Brom werd uiteindelijk de nieuwe trainer gevonden en gecontracteerd. Van den Brom trainde de afgelopen seizoenen Eerstedivisieclub AGOVV en tekende voor twee jaar bij ADO Den Haag. John van den Brom werd hiermee de opvolger van Maurice Steijn, die het afgelopen seizoen een tijdelijke aanstelling kreeg als hoofdcoach na het ontslag van Raymond Atteveld. Verder was er afscheid genomen van de spelers Fabio Caracciolo, Yuri Cornelisse, Barry Ditewig, Csaba Horvath, Richard Knopper, Bogdan Milic, Andres Oper, Berry Powel, Levie Schwiebe, Karim Soltani en Boy Waterman, die allemaal te zwaar op de begroting rustte. Geld voor aankopen was er bij ADO Den Haag nauwelijks. Christian Supusepa (Ajax) en Ramon Leeuwin (AGOVV Apeldoorn) konden nog wel worden aangetrokken en verder werden linksbuiten Frantisek Kubik van AS Trencin (Slowakije) en spits Dmitri Bulykin van Anderlecht “gehuurd”.
De lange voorbereiding op de competitie verliep uitstekend en trainer Van den Brom wist binnen een korte periode een elftal neer te zetten met flair en aanvallend fris voetbal.
Ondanks alle complimenten die de ploeg over het vertoonde spel ontving verloor ADO Den Haag zijn eerste twee competitiewedstrijden. Op 8 augustus 2010 werd het 3-1 bij Vitesse en een week later thuis, ook 1-3, tegen Roda JC. Nadat de verblijfsvergunning voor Dmitry Bulykin rond was, kon de Rus op zondag 22 augustus eindelijk debuteren voor ADO Den Haag in de uitwedstrijd tegen VVV Venlo. Bulykin vestigde in deze wedstrijd meteen zijn naam door ADO Den Haag met twee goals de weg te wijzen naar de eerste overwinning (2-3) van het seizoen.


Op 25 augustus 2010 werd W.K.-ganger Aleksandar Radosavljevic vastgelegd door ADO Den Haag. De international van Slovenië tekende een contract voor één seizoen in Den Haag. Op zondag 29 augustus kwam kampioenskandidaat PSV op bezoek bij ADO Den Haag. In deze wedstrijd toonde het team van Van den Brom opnieuw haar metamorfose aan, waar het plezier van het elftal afspatte. In een uitverkocht Kyocera-stadion speelde ADO Den Haag zeer aanvallend en strijdlustig, iets wat bij de club en de supporters past, en het werd uiteindelijk 2-2. De sfeer tijdens de wedstrijd en het applaus na afloop zei genoeg, ADO Den Haag was op de goede weg terug! Na de sensationele wedstrijd tegen PSV speelde ADO Den Haag een week later, wederom thuis, ietwat teleurstellend gelijk (2-2) tegen De Graafschap. Hierna volgde nog drie overwinningen (2-4 bij Willem II, 3-2 thuis tegen Heracles en 2-1 thuis tegen Excelsior) en een gelijkspel (0-0) in Heerenveen. Door deze knappe resultaten was ADO Den Haag inmiddels opgeklommen naar een zesde positie in de Eredivisie. De complete voorhoede, met Kubik, Bulykin en Wesley Verhoek, van ADO Den Haag maakte zeer veel indruk want het team van John v.d.Brom was na PSV en Ajax het meest scorende team in de Eredivisie. Vervolgens werd ook nog Excelsior thuis verslagen met 2-1 maar de daarop volgende  lastige uitwedstrijden tegen FC Twente (3-2) en FC Groningen (3-1) werden verloren. Thuis tegen FC Utrecht (1-0 winst) pakte ADO Den Haag de draad weer op want door het doelpunt van Lex Immers deed men weer hele goede zaken op de ranglijst.
Eén van de hoogtepunten bij ADO Den Haag in het seizoen 2010-2011 gebeurde toch wel op zondag 7 november 2010 d.m.v. een 0-1 overwinning bij Ajax. Wesley Verhoek scoorde in de 44e minuut, na een steekpass van Ricky van den Bergh, op schitterende wijze. Deze zege in Amsterdam, de eerste sinds 24 jaar, brachten Zuid-Amerikaanse taferelen in Den Haag teweeg want duizenden fans wachtten op de snelweg bij het Forepark de spelersbus op en onthaalden de spelers en staf alsof de Europacup was gewonnen. De laatste competitiewedstrijd van 2010 sloot ADO Den Haag op zaterdag 18 december in stijl af door thuis met 2-1 van Willem II te winnen. Door dit resultaat ging ADO Den Haag met 29 punten uit 19 wedstrijden (doelsaldo 31-30) op een keurige achtste positie de winterstop in.
Ricky van den Bergh zag zijn rol bij ADO Den haag niet meer zitten en liet zijn contract ontbinden en koos voor Sparta. Tijdens de winterstop trok ADO Den Haag twee spelers aan n.l. Jordy Brouwer (van Liverpool) en Chiro N’Toko (AGOVV). Op 7 januari 2011 vertrok ADO Den Haag voor een trainingskamp naar Estopona in Spanje om zich optimaal voor te bereiden op de tweede seizoenshelft.
Op vrijdagavond 21 januari 2011 begon voor ADO Den Haag deze tweede seizoenshelft met een klinkende thuisoverwinning tegen Heerenveen (3-1). Ook de hierop volgende wedstrijd, uit bij Excelsior, werd met overmacht (1-5) gewonnen. In deze wedstrijd scoorde Jens Toornstra zijn eerste Eredivisie-doelpunt en Dmitry Bulykin scoorde ook weer tweemaal en bracht hiermee zijn totaal op 13 doelpunten.
Op zaterdag 5 februari leverde ADO Den Haag wederom een knappe prestatie door uit bij PSV met 0-1 te winnen. Wesley Verhoek maakte in de 90e minuut het winnende doelpunt na een schitterende pass van Charlton Vicento. Door deze derde opeenvolgende overwinning schoof ADO Den Haag door naar de vijfde positie in de Eredivisie en werd Europees voetbal ineens een reëel doel!
Op zaterdag 12 februari won ADO Den Haag wederom, ditmaal thuis met 3-0 van VVV Venlo. Met deze zoveelste overwinning leek het team van John van den Brom alle clubrecords te gaan verbreken.
Zondag 20 februari volgde de belade thuiswedstrijd tegen het laag geklasseerde Feijenoord. Ondanks een mindere wedstrijd van ADO Den Haag kant wist men in het laatste kwartier (Haags-kwartiertje) een 0-2 achterstand weg te werken en werd het uiteindelijk, door doelpunten van Vicento en Bulykin, 2-2.
Ze waren het al bijna vergeten hoe het voelde, maar na bijna drie maanden moesten de spelers van ADO Den Haag op zaterdag 26 februari bij NAC een nederlaag (3-2) slikken.

Intussen was in februari Mattijs Manders als algemeen directeur bij ADO Den Haag aangesteld. Manders was hiervoor commercieel directeur bij Graydon.
De nederlaag tegen NAC werd een week later alweer weggepoetst want in het Kyocera Stadion werd NEC met maar liefst 5-1 verpletterd. Door deze overwinning belandde ADO Den Haag met maar liefst 45 punten uit 26 wedstrijden op de 4e plaats in de Eredivisie, een ongekende weelde! Helaas beleefde ADO Den Haag een week later bij De Graafschap een complete offday en verloor men met 1-0.
Zondag 20 maart 2011, ADO Den Haag – Ajax! Na de 0-1 overwinning eerder dit seizoen won ADO Den Haag nu wederom tegen de latere kampioen. Het toch al memorabele seizoen van ADO Den Haag kreeg door de 3-2 zege op aartsrivaal Ajax een historisch tintje. Voor het eerst in de geschiedenis van ADO Den Haag won de club n.l. twee keer in één seizoen van de Amsterdammers en leidde de zege tot een waar volksfeest binnen en ook buiten het stadion.
Aan de flow, waar ADO Den Haag in zat, leek maar geen einde te komen want de volgende lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht werd wederom gewonnen (2-3). Met deze overwinning plaatste men zich vrijwel zeker voor de play-offs voor Europees voetbal. Dmitry Bulykin scoorde tegen FC Utrecht alweer zijn 18e competitiedoelpunt en werd hiermee de meest scorende buitenlandse speler in één seizoen in de geschiedenis van ADO Den Haag. Bovendien voerde Bulykin, samen met Vlemincks (NEC) de topscorerslijst aan.
Een week later werd thuis Vitesse met 1-0 verslagen en stond ADO Den Haag wederom op 4e plaats in de Eredivisie met 54 punten uit 30 wedstrijden (doelsaldo 58-43). Deze vierde positie gaf rechtstreeks plaatsing tot Europees voetbal volgend seizoen. In de 31e competitiewedstrijd moest ADO Den Haag het in Alkmaar opnemen tegen de naaste concurrent van de 4e plaats, AZ. De Hagenezen leden een gevoelig verlies (3-1) en verloor hiermee ook weer de 4e positie aan de ranglijst. Ook de daarop volgende wedstrijden, thuis tegen FC Twente (1-2) en FC Groningen (2-4) en uit bij Heracles (3-0) gingen verloren zodat ADO Den Haag uiteindelijk als 7e eindigde in de Eredivisie met 54 punten uit 34 wedstrijden en de doelcijfers 63-55. Dmitry Bulykin eindigde met 21 doelpunten als 2e op de topscorerslijst.

Op donderdag 19 mei speelde ADO Den Haag haar eerste Play Off wedstrijd uit haar bestaan, en wel thuis tegen Roda JC. ADO Den Haag begon furieus aan de wedstrijd en binnen 23 minuten stond men al met 3-0 voor door doelpunten van Immers, Kubik en Bulykin. Roda JC kwam nog wel op 3-1 maar toen Vicento in de 41e minuut de 4-1 maakte leek de wedstrijd gespeeld. Echter geheel onnodig kreeg Bulykin in de 43e minuut een rode kaart en zou ADO Den Haag nog een moeilijk 2e helft tegemoet kunnen gaan. Maar ADO Den Haag wist uiteindelijk met 4-2 te winnen en had zodoende een goede uitgangspositie voor de returnwedstrijd.
Op zondag 22 mei volgde de return in Kerkrade. Roda JC begon sterk aan de wedstrijd en kwam in de 14e minuut op een 1-0 voorsprong. Even leek ADO Den Haag het nog moeilijk te gaan krijgen maar toen Mitchell Pique in de 31e minuut de gelijkmaker scoorde kwam ADO Den Haag geen moment meer in gevaar. In de 79e minuut wist Wesley Verhoek uit een perfecte counter zelfs de 1-2 te scoren en dit betekende dat ADO Den Haag na maar liefst 38 jaar weer eens won in Kerkrade. Hiermee plaatste ADO Den Haag zich vrij eenvoudig voor de volgende ronde van de Play Offs en was men nog maar twee wedstrijden verwijderd van Europees voetbal. Overigens debuteerde de jonge Mike van Duinen (van de amateurs van ADO Den Haag) in de 82e minuut als invaller bij ADO Den Haag.
Op donderdag 26 mei ontving ADO Den Haag, nog steeds zonder de geschorste Bulykin, thuis FC Groningen. Een ontketend ADO Den Haag speelde misschien wel haar beste wedstrijd van het (lange) seizoen en speelde FC Groningen helemaal zoek! Uiteindelijk werd het 5-1 voor ADO Den Haag door doelpunten van Toornstra (3x), Immers en Leeuwin. Met deze overwinning ging iedereen er al van uit dat ADO Den Haag na 24 jaar weer “Europa in ging”.
Op zondag 29 mei 2011 de allerlaatste wedstrijd van het seizoen en ADO Den Haag had de makkelijke opdracht om niet met vier doelpunten verschil te verliezen. Na 45 minuten was de ruststand 1-1 (doelpunt Lex Immers) en zat ADO Den Haag op rozen! In de 2e helft kreeg FC Groningen ineens vleugels en ADO Den Haag een totale black out wat resulteerde in een 5-1 achterstand. Tot overmaat van ramp moest ADO Den Haag ook nog eens de verlenging in met 10 man na de rode kaart van Pique.
ADO Den Haag pakte in de verlenging de draad weer op en wist als één team stand te houden zodat de eindstand 5-1 bleef en zodoende penalty’s moesten bepalen wie zich zou plaatsen voor Europees voetbal.
ADO Den Haag wist deze bloedstollende strafschoppen uiteindelijk met 4-3 te winnen en plaatste zich zodoende na 24 jaar weer voor Europees voetbal. Het overvolle uitvak in Groningen, spelers, begeleiding en de duizenden ADO Den Haag supporters voor het grote scherm in het Forepark gingen helemaal uit hun dak!
‘s Avonds op het overvolle (12.000 toeschouwers) Heldenplein werden de Haagse helden onthaald als kampioenen!

Seizoen 2011-2012

Na het fantastische seizoen 2010-2011 begon ADO Den Haag, i.v.m. de vroege voorrondes van de Europa-League, al op maandag 27 juni 2011 in het Zuiderpark onder massale belangstelling aan het seizoen 2011-2012. Echt vlekkeloos liep de voorbereiding niet omdat trainer John van den Brom achter ieder z’n rug om in het geheim had onderhandeld met Vitesse. Na weken van onrust kreeg Van den Brom uiteindelijk zijn zin en verliet op 30 juni 2011 ADO Den Haag om als trainer van Vitesse aan het werk te gaan. Assistent-trainer Maurice Steijn werd nu tot hoofdtrainer van ADO Den Haag gebombardeerd.

>

Later hier meer……….

Met de historie van HFC ADO Den Haag zijn wij (tijdelijk) gestopt. U kunt deze namelijk teruglezen op de officiële website van ADO Den Haag en op de supporterswebsite ADOFANS.NL

 

 

Palmares ADO Den Haag

Kampioenschappen:
2002-2003 1e divisie

Andere prestatie’s:
2007-2008 Winnaar nacompetitie en promotie naar Eredivisie

Parade der trainers bij ADO Den Haag

1996-1997 Mark Wotte
1997-1998 Mark Wotte / André Hoekstra
1998-1999 André Hoekstra
1999-2000 Rob Meppelink
2000-2001 Stanley Brard / Piet de Zoete
2001-2002 Rinus Israel en Lex Schoenmaker
2002-2003 Rinus Israel en Lex Schoenmaker
2003-2004 Rinus Israel en Lex Schoenmaker
2004-2005 Frans Adelaar
2005-2006 Frans Adelaar / Lex Schoenmaker (a.i.)
2006-2007 Lex Schoenmaker
2007-2008 Wiljan Vloet
2008-2009 André Wetzel / Raymond Atteveld (a.i.)
2009-2010 Raymond Atteveld / Maurice Steijn en Bob Kootwijk (a.i.)
2010-2011 John van den Brom
2011-2012 Maurice Steijn
2012-2013 Maurice Steijn
2013-2014 Maurice Steijn (tot 5 februari 2014) / Henk Fraser (a.i.)
2014-2015 Henk Fraser
2015-2016 Henk Fraser
2016-2017 Zeljko Petrovic (tot 07-02-2017)/ Alfons Groenendijk (vanaf 08-02-2017)
2017-2018 Alfons Groenendijk

Parade der voorzitters bij ADO Den Haag:

????

Zuiderparkstadion in het Zuiderpark te Den Haag

Vanaf zaterdag 28 juli 2007
Kyocera Stadion
Haags Kwartier 55
Postbus 32400
2503 AC Den Haag
Telefoon: 070 3054500

Zijn we nog naar op zoek