vv Zwart Blauw

Den Haag
22-06-1918 - 30-06-1986

Het ontstaan van Zwart Blauw

De bakermat van Zwart Blauw lag in de Jan Steenstraat. Op 6 juni 1918 richtte een groep jongens die op straat met elkaar voetbalde een voetbalvereniging op. De namen van de oprichters waren: Jan Spoelder die voorzitter werd, Rinus Riemens (secretaris), Lo Hagendoorn, Wim Antonisse, Aai Boon en Koos Stuivenberg.
Er was heel wat geharrewar wat de naam van deze voetbalclub zou worden. Eerst was het H.D.M.(Houdt Dapper Maat) toen werd het R.V.V. (Residentie Voetbal Vereniging) en wat later werd het D.R.V.V. (De Residentie Voetbal Vereniging)
De eerste wedstrijden werden gespeeld op een veldje waar nu zeg maar de Waldorpstraat / Callandstraat ligt. Omdat er meer clubs zaten te azen op dit speelterrein (o.a. V.D.S) moest men iedere zondagochtend om 05.00 uur met de doelpalen en andere attributen naar het veld lopen en klaar maken zodat Zwart Blauw daar z’n wedstrijden kon spelen. Men kon zich omkleden in een kamertje boven een café op de Rijswijkseweg. Het eerste seizoen kwam Zwart Blauw uit in de Haagse Volks Voetbal Bond (H.V.V.B)

In 1920 had Zwart Blauw al 4 elftallen. Het eerste elftal ging in de 3e klasse H.V.B. voetballen en de andere elftallen bleven in de H.V.V.B.
In dit zelfde jaar moest D.R.V.V. op last van de bond zijn naam veranderen en zodoende koos men voor de clubkleuren waar men toen al in voetbalde Zwart Blauw.
Zwart Blauw voetbalde toen al op een veld aan het Stokroosplein. Andere voetbalverenigingen die daar ook voetbalden waren B.M.T., de Jagers, Neerlandia en H.P.S.V. Vele leden moesten helemaal lopen naar het Stokroosplein omdat er in die tijd nog helemaal geen geld voor een fiets of zelfs een tramkaartje was.

Het kampioenselftal met supporters in 1924

In 1924 eindigde Zwart Blauw 1 op de bovenste plaats en dat zou dus eigenlijk betekenen dat men naar de N.V.B (de voorloper van de KNVB) zou promoveren waren het niet dat de afmetingen van het veld van Zwart Blauw niet goed was. Er bestond ook geen mogelijkheid om het veld uit te breiden en zodoende mocht men niet promoveren naar de N.V.B.

De zeer strenge winter in 1929 zorgde ervoor dat er maanden niet gevoetbald kon worden en zo kwam de club steeds krapper bij kas te zitten. In die zelfde periode ontmoete penningmeester Pim v.d.Kley in het stamcafé  Boelé ene Jan Bos. Jan Bos had helemaal niets met voetbal maar kon wel heel goed met geld omgaan en binnen een paar maanden was Jan Bos voorzitter van Zwart Blauw.
Jan Bos was nog maar net voorzitter en Zwart Blauw kreeg al te horen dat men moest vertrekken van het terrein aan het Stokroosplein. Na gedurfd onderhandelen van Jan Bos wist Zwart Blauw voor veel geld te huren de Moerweg. Iedereen verklaarde de voorzitter voor gek maar binnen een aantal maanden had Jan diverse onderhuurders geregeld zodat Zwart Blauw iedere maand winst maakte.
In de zomer van 1930 werd het totaal vernieuwde terrein aan de Moerweg geopend met een wedstrijd tussen Zwart Blauw en onderhuurder Vredesteijn (2-2)
In 1931 werd Zwart Blauw 1 wel kampioen en promoveerde zodoende naar de 4e klasse KNVB

Seizoen 1931-1932

Omdat Zwart Blauw was gepromoveerd naar de 4e klasse KNVB moest van de NVB het veld worden vergroot en een afrastering er omheen gemaakt worden. Penningmeester v.d.Kley had enkele honderden guldens over in de clubkas en zodoende gingen veel clubgenoten aan de slag om dit te realiseren.

De zondag 4e Klasse A van de NVB was in het seizoen 1931-1932 uit de volgende clubs samengesteld: Archipel, BTC, DVS, DVV, Leidsche Boys, RCL, VCST, VOGEL en Zwart Blauw.

Zwart Blauw 1 debuteerde matig in de “grote” NVB want van de 16 competitiewedstrijden werden er 6 gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 8 verloren. Met 14 punten, en de doelcijfers 33-52, eindigde men op een voorlaatste positie van de ranglijst. VCST werd overigens met 26 punten kampioen.

Seizoen 1932-1933

Echter in 1932 moest Zwart Blauw weer van terrein verhuizen. De nieuwe locatie werd de Fruitweg (2e gedeelte) naast VDS en sv de Jagers.
Met een schuit werden alle spullen van de Moerweg naar de Fruitweg verhuisd. Omdat de schuit te hoog was geladen kwam men muurvast te zitten onder de brug van de Troelstrakade. Onder het gillen van de lach door werd er gewiebeld, gewrikt, geschommeld en de spullen verschoven zodat men weer los kwam en de tocht via de Laak kon worden voortgezet.
Van een grote party hout werd door de leden aan de Fruitweg een kleedtent gebouwd. Helaas kon men toen nog geen gebruik maken van duinwater om zich te wassen. Een pompinstallatie haalde het water van zeer slechte kwaliteit uit een sloot die het veld van Zwart Blauw scheidde van de Groente en Fruitmarkt.
In de zomer van 1932 werd het veld aan de Fruitweg officieel geopend en een nieuwe periode brak voor de toen 14 jarige club aan. Zwart Blauw zou daar op het complex aan de Fruitweg een machtige tijd beleven die maar liefst 22 jaar zou duren.

Seizoen 1933-1934

Het ledenaantal van Zwart Blauw groeide en groeide. Met 6 elftallen en 2 aspirantenteams mocht Zwart Blauw zich een gezonde vereniging noemen.

De indeling van Zwart Blauw 1 voor het seizoen 1933-1934 in de zondag 4e Klasse C van de NVB luidde als volgt; Archipel, Delfia, MAAS, OB, Rijswijk, SEP, SVC, Te Werve en Zwart Blauw.

Zwart Blauw zou uiteindelijk  op de zevende positie van de 4e Klasse C eindigen. Van de 16 wedstrijden werden er 4 gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 10 verloren. Hiermee behaalde men slechts 10 punten en een doelsaldo van 23 voor en 36 tegen.

Seizoen 1936-1937

In seizoen 1936-1937 kwam Zwart Blauw 1 uit in de 4e Klasse C van de KNVB en ontmoette daarin; sv De Jagers, De Ooievaars, DSO, Kranenburg, LDWS, OB, Oranje Blauw, Te Werve en VCST.

Het werd een zeer matig seizoen voor het vlaggenschip van Zwart Blauw want van de 18 competitiewedstrijden wist men er slechts 1 in winst om te zetten, werd er 2 keer gelijk gespeeld en alle overige wedstrijden gingen verloren. Het was dus niet zo verwonderlijk dat Zwart Blauw met 4 punten, en een doelsaldo van 25 voor en 78 tegen, op de laatste plaats van de ranglijst eindigde.

Seizoen 1937-1938

>

<

Seizoen 1938-1939

>

<

Seizoen 1939-1940

>

De indeling van Zwart Blauw 1 voor het seizoen 1939-1940 in de zondag 4e Klasse J luidde als volgt; Archipel, BTC, Cromvliet, CVS, HDV, sv De Jagers, Maasstraat, Texas, VCST, VOGEL, Wassenaar en Zwart Blauw.

>

Seizoen 1940-1941

In mei 1940 volgde de Duitse bezetting.
Doordat de R.K.V.B. werd ondergebracht in de K.N.V.B. maakte Zwart Blauw deze periode ineens kennis met andere clubs zoals VVP. RAVA en Wilhelmus.
Vanaf september 1944 werd er niet meer gevoetbald. De zeer strenge winter van 1944/1945 zou de geschiedenisboeken ingaan als de Hongerwinter.
Het gehele Fruitweg complex werd door de Duitsers onder water gezet.

Nadat de oorlog ten einde was en de velden aan de Fruitweg waren drooggemalen en opgeknapt kon men weer aan voetbal gaan denken.

Seizoen 1946-1947

De zondag 4e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1946-1947 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, ESDO, sv De Jagers, LenS, RKAVV, Rouwkoop, Rijswijk, Wilhelmus, ZLC en Zwart Blauw.

In seizoen 1946/1947 lag de competitie weer enige tijd stil door een buitengewoon zeer strenge winter. Het eerste elftal van Zwart Blauw kende een moeilijk seizoen. Van de 18 competitiewedstrijden er slechts 3 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en maar liefst 12 verloren. Met 9 punten, en een doelsaldo van 32 en 52 tegen, eindigde men op de voorlaatste positie van de ranglijst.

Seizoen 1947-1948

>

<

Seizoen 1948-1949

>

Het vlaggenschip van Zwart Blauw kwam in het seizoen 1948-1949 uit in de zondag 4e Klasse C van de KNVB met daarin als tegenstanders: DOSR, DSO, LenS, SOA, Spoorwegen, VOGEL, sv Voorburg en Wilhelmus.

Een poule dus met 9 clubs wat betekende in totaal slechts 16 competitiewedstrijden. Hiervan wist Zwart Blauw er 6 te winnen, 2 gelijk te spelen en werd er 8 keer verloren. Met 14 punten, en een doelsaldo van 31 voor en 39 tegen, eindigde men op een zesde positie van de ranglijst.

<

Seizoen 1949-1950

In 1949 nam voorzitter Bos na maar liefst 22 jaar afstand van zijn functie. Bij zijn afscheid werd Jan Bos benoemd tot Ere-voorzitter van Zwart Blauw.

>

Seizoen 1950-1951

>

<

Seizoen 1951-1952

Al hoewel de plannen voor een industrieterrein aan de Fruitweg al lang klaar lagen mocht Zwart Blauw nog enige tijd van het complex gebruik maken. Voetbalvereniging V.D.V. werd zelfs nog even de nieuwe “buur” van Zwart Blauw, tot het moment was aangebroken dat alle clubs één voor één definitief moesten vertrekken van de sportvelden aan de Fruitweg. Nadat eerst VDS, Maasstraat en VDV al waren vertrokken moest in 1954 ook Zwart Blauw er aan geloven.
In het seizoen 1953-1954 werd overigens een waardig afscheid genomen van de Fruitweg. Het eerste-elftal eindigde n.l. als vijfde, het 2e- en 4e-elftal werden kampioen en het 3e elftal eindigde in de competitie op slechts één puntje van de kampioen.
Zwart Blauw kreeg van de Gemeente Den Haag twee velden toegewezen van uitstekende kwaliteit naast de twee velden van Hsv Kranenburg op de hoek van de Kijkduinsestraat en de Duinlaan (tegenwoordig Domburglaan) te Kijkduin. Met man en macht werd ook dit terrein weer helemaal opgeknapt. Bij het gereed brengen van het nieuwe clubgebouw onderscheidde zich dit keer vooral de heren Brinkman, Krook en wederom Peters, die meerdere malen bij lamplicht uren doorwerkten. Deze werkzaamheden duurde nogal een tijdje zodat het eerste elftal van Zwart Blauw zijn thuiswedstrijden in het seizoen 1954-1955 op het veld van vv Maasstraat aan de Buurtweg mochtenspelen. De overige teams van Zwart Blauw speelde tijdelijk geen thuiswedstrijden meer. Vrij spoedig na alle werkzaamheden kreeg Zwart Blauw langs het veld lichtmasten, zodat ook ‘s-winters de veldtraining kon doorgaan. Het nieuwe veld van Zwart Blauw was in zo’n goede staat dat zelfs ADO, bij afkeuring in het Zuiderpark, gebruik maakte van het Zwart Blauw-complex.

In 1958 bestond Zwart Blauw 40 jaar en dit werd gevierd met een receptie in “De Kroon” gevolg door een geslaagde feestavond in gebouw “De Vereniging” in de Willemstraat. Het bestuur van Zwart Blauw bestond tijdens dit 40-jarige jubileum uit; A. van Walen (voorzitter), M.Hamstra (penningmeester), M. Kuypers (2e voorzitter), J.Vervloed (2e penningmeester), P.Macoo (secretaris), T.Nieuwpoort (2e secretaris) en G.M.Scholtes (commissaris).
De feestvreugde werd wel enigszins getemperd door de degradatie van het eerste elftal naar de afdeling Den Haag.

>

<

>

<

Seizoen 1959-1960

<

Op zondag 10 april 1960 vond op Sportpark Prinses Irene te Rijswijk een beslissingswedstrijd om het kampioenschap tussen Zwart Blauw en Juventas plaats. Het werd een harde maar faire wedstrijd waarbij Juventas de eerste helft afsloot met een 1-0 voorsprong. Vlak na de rust kwam Zwart Blauw alweer op gelijk hoogte door een benutte strafschop van Rijff (1-1). Het was uiteindelijk Garstman die voor Zwart Blauw het tweede en winnende doelpunt wist te scoren en hiermee zijn club het kampioenschap in de zondag 2e Klasse B HVB bezorgde.

Seizoen 1960-1961

Rond de jaren 60 ontstond bij Zwart Blauw de voetbaltoto. Deze toto bracht veel extra geld in de clubkas van Zwart Blauw. Ook de extra donaties en de tombola leverde de club veel geld op. Met dit geld werd regelmatig een feestavond georganiseerd.

Het eerste elftal van Zwart Blauw werd voor het seizoen 1960-1961 ingedeeld in de zondag 1e Klasse B van de HVB met daarin als tegenstanders; ADS, DVC, Full Speed, GDS, HDV, Hoornwijck, ODB, Postalia, SOA en De Valkeniers.

Van de 18 competitiewedstrijden wist Zwart Blauw er 6 te winnen, 4 gelijk te spelen en 8 te verliezen. Met 16 punten, en een doelgemiddelde van 32 voor en 40 tegen, eindigde men op de zesde plaats van de ranglijst.

Seizoen 1961-1962

>

Het eerste elftal van de Zwart Blauw kwam in het seizoen 1961-1961 uit in de 1e Klasse A van de HVB met daarin de volgende tegenstanders; Cromvliet, DWO, Full Speed, GDS, HMSH, Marathon, ODB, OSC, SVH en Wippolder.

De volgende spelers vormden dit seizoen het eerste elftal van Zwart Blauw; De Wildt (keeper), Groos, Snellens, Duson, Lubach, Boef, Hans van Kuijeren, Manschot, Hessing, Henny van Kuijeren en Bleijie.

Zwart Blauw 1 kende een onopvallend seizoen want van de 20 competitiewedstrijden wist men er 9 in winst om te zetten, 2 gelijk te spelen en 9 te verliezen. Met 20 punten en een doelsaldo van 35 voor en 44 tegen eindigde men op de vijfde positie van de ranglijst. HMSH werd overigens kampioen met 32 punten.

<

Seizoen 1962-1963

>

<

Seizoen 1963-1964

>

We zijn ondertussen in de 1962 aanbeland en Zwart Blauw is naar de 2e klasse gedegradeerd. Zwart Blauw stevent rechtstreeks op het kampioenschap af ; met nog 3 wedstrijden te spelen staat het 5 punten voor op Juventas. Maar op 21 februari wordt thuis met 1-2 van GSC verloren. Op 6 maart tegen tegen Juventas uit was één puntje genoeg om de kampioensvlag te hijsen, het werd echter 4-1. Toen moest het een week later maar thuis tegen GONA gebeuren maar de druk was te groot ; het werd 0-1 voor GONA en in de kranten stond al dat Juventas kampioen was. Maar in die tijd kon er nog geprotesteerd worden en op 21 februari waren twee protesten ingediend inzake de wedstrijd Zwart Blauw- GSC. Op 21 maart kwam de protestcommissie op de Suezkade bijeen , waarbij één protest werd toegewezen en één werd afgewezen. De uitslag van Zwart Blauw – GSC werd gewijzigd van 1-2 in 2-2 en Zwart Blauw en Juventas waren daardoor gelijk geëindigd. Op 10 april op het RVC-terrein werd de beslissingswedstrijd met 2-1 gewonnen door doelpunten van Ton Garstman en Leo Rijff.

De jeugd ging in die jaren ook met volle teugen genieten van aantrekkelijke bustrips en er werd enkele malen deelgenomen aan het machtige KNVB-jeugdkamp. De A-junioren kregen een uitje naar Essen in Duitsland. Dit allemaal te danken aan jeugdvoorzitter Verwaal,die de leiding met bijbehorende gelden en paperassen overdroeg aan Frans Bleyje jr. Deze nam het initiatief door de jeugd nog meer te betrekken in de vereniging. Toernooien bij Alphia en DOSKO(Bergen op Zoom) en naar het Zwolse PEC, Ede en regelmatig naar Foreholte in Voorhout werden jaarlijks een begrip. Het was een gezonde jeugdafdeling,die het beste deed hopen voor de toekomst.
In de jaren zestig traden diverse verstandige en capabele bestuursleden op:Van Walen, van Ee, Klaas van Leeuwen de senioren Snellens, Boef en Piet Hessing. Nadat de ex-ADO doelman Piet v. Anraad als trainer had gewerkt werd Frits Stam aangetrokken. De opkomst werd verbeterd en de conditie werd met succes bijgeschaafd. Dat bleek wel doordat de tegenstander meestal na de rust werd geklopt. Ook mentaal ging men er op vooruit. Toen het veld een keer ongeschikt was om op te trainen werd er een looptraining richting duinen en strand gehouden. Trainer Stam zou de meute met de fiets begeleiden en achter op de bagagedrager werd vervoerd……. een krat bier.

Seizoen 1966-1967

Het seizoen 1966-1967 was een hoopvol jaar,want met spelers als Tom van Walen, Rob v/d Houwen, Kees Zoutendijk, Rob de Os, Joop Ditz en Aad v/d Ree zou Zwart Blauw een goed figuur moeten slaan. Aan het einde van de rit bleken Zwart Blauw en DSO uit Zoetermeer beiden 22 punten te hebben waardoor er een beslissingswedstrijd om het kampioenschap gespeeld diende te worden op het DHC-terrein. Op 7 mei werd met 2-0 gewonnen door doelpunten van van Walen en Zoutendijk. Ook het 2e elftal werd kampioen dat jaar.


Het elftal dat in 1966/1967 kampioen werd in de 1e klasse B van de HVB na een met 2-0 gewonnen beslissingswedstrijd tegen DSO en naar de KNVB promoveerde.
Staand v.l.n.r: Klaas van Leeuwen (voorzitter), Frits Stam (trainer), John de Keizer, Aad v.d.Ree, Joop Ditz, Hans Hengstmengel, Frans Blije, Ab Snellens, Tom van Walen, Bas van Nieuwpoort, meneer Van Walen, Gerard Raatgeep, Jaap Blije en Piet Boef. Zittend v.l.n.r: Martin van Zanen, Hans van Kuyeren, Frans de Wilt, Henk Groos, Rob van der Houwen en Kees Zoutendijk.


Zwart Blauw 2, kampioen 2e klasse H in 1966/1967 op het oude terrein aan de Kijkduinsestraat. Staand van links naar rechts Hans de Heyer, Gerrit v/d Burg, Andre Batens, John de Keyzer, v.Deelen, en Leider Jaap Blije. Half gehurkt Guus Bouwmeester, gehurkt Jan Koerten, Ab Snellens, Joep Lamers(keeper], Ed Arbouw en Henk Eenschoten

Voor de eerste maal werd er gestreden om het algemeen kampioenschap van de afdeling Den Haag. Op het VIOS-terrein werd GONA met 3-1 verslagen en tegen BMT 2 sneuvelden de mannen eervol met strafschoppen.
Eind jaren zestig begon bij Zwart Blauw de jeugd aardig aan de weg te timmeren.

Overzichtsfoto (voorjaar 1965) van het oude complex van Zwart Blauw en Kranenburg op de hoek van de toenmalige Duinlaan (nu Domburglaan) en de Kijkduinsestraat. Op de achtergrond links boven het in 1995 gesloopte Zeehospitium. In 1973 moesten beide clubs hier weg vanwege het doortrekken van de Machiel Vrijenhoeklaan. De clubs kregen toen een nieuw complex, ook aan de Kijkduinsestraat, 200 meter verderop.
Zittend “ome” Jan van Alsem(rechts) en Rinus van Aggelen(links), die een punt achter zijn voetbal-carrière zette om zich in het scheidsrechterspak te hijsen. Links van Rinus met tasje Martin van Zanen, daarnaast mevrouw Bep Dool (weduwe van oud jeugdleider Jan Dool) en de heer Dillewaard en met papieren in zijn hand Henk Eenschoten. Rechts in voetbal kleding Gerrit van de Burg met voor hem Agnes van Aggelen.

Seizoen 1967-1968

>

De zondag 4e Klasse D van de KNVB was in het seizoen 1967-1968 uit de volgende clubs samengesteld: Bergambacht, Duindorp SV, ESTO, Flamingo’s, Groeneweg, LenS, Moerkapelle, Oliveo, Texas, Wit Blauw RK, Wippolder en Zwart Blauw.

<

Seizoen 1968-1969

Bij aanvang van het seizoen 1968-1969 had Zwart Blauw in eerste instantie geen trainer omdat Frits Stam plotseling naar DWO was vertrokken maar gelukkig werd in Maarten Mos alsnog een trainer gevonden.
Het 1e elftal van Zwart Blauw kwam dit seizoen uit in de 4e Klasse E van de KNVB, samen met: Excelsior’20, Flamingo’s, GONA, Kranenburg, Oranjeplein, Paraat, RKWIK, Spoorwijk, Texas en VIOS.
Bij Zwart Blauw zagen we dit seizoen geen nieuwe gezichten, maar wel grote verliezen want de spelers Raadgreep, Van Houwen en Den Os waren naar VVP vertrokken en Van Zanen had zijn heil gezocht bij PGS.

>

Seizoen 1969-1970

>

In het seizoen 1969-1970 was de zondag Hoofdklasse van de HVB uit de volgende voetbalverenigingen samengesteld: Delfia, Den Hoorn, Duindorp SV, Full Speed, GDS, Groen Wit’58, GSC, HDV, Juventas, Postalia, De Valkeniers en Zwart Blauw.

Het werd een moeizaam seizoen voor de Kijkduin-bewoners waarin men ternauwernood degradatie naar de 1e Klasse HVB kon ontwijken. Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden werden er 6 gewonnen, 6 gelijk gespeeld en 10 verloren. Met 18 punten, en een doelsaldo van 33 voor en 47 tegen, eindigde men samen met Duindorp SV en De Valkeniers op de tiende positie van de ranglijst. GSC (15 punten) en HDV (13 punten) waren al gedegradeerd maar omdat ook de nummer 10 op de eindranglijst zou degraderen volgde er een extra (halve) competitie tussen Duindorp SV, De Valkeniers en Zwart Blauw. In de eerste wedstrijd wist Duindorp SV met 3-1 te winnen van De Valkeniers. Vervolgens eindigde De Valkeniers tegen Zwart Blauw in 1-1. In de laatste wedstrijd tegen Duindorp SV (dat al veilig was) moest er dus minimaal een gelijkspel worden behaald om zich te handhaven. Zwart Blauw won uiteindelijk zelfs met 4-3 en bleef dus behouden voor de Hoofdklasse van de HVB.

De A-jeugd werd begin jaren 70 kampioen tegen Laakkwartier en mocht zich gaan opmaken voor de toen bestaande regionale competitie. Om uiteenlopende redenen heeft Zwart Blauw zich daarvoor afgemeld. Diverse spelers van de A hevelden over naar het eerste van de senioren en met wisselend succes bleef de club in de HVB voetballen.

>

Seizoen 1970-1971

>

De zondag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1970-1971 uit de volgende clubs samengesteld: Delfia, Duindorp SV, GDS, Groen Wit’58, Hoek van Holland, Juventas, Oranjeplein, Postalia, RKSVM, VDS, Wit Blauw en Zwart Blauw.

<

Seizoen 1971-1972

>

De zondag 1e Klasse B was in het seizoen 1971-1972 uit de volgende clubs samengesteld: DHBRK, GSC, NIVO, Robin Hood, SEP, SOA, Steeds Voorwaarts, Taurus, Triomph, Valkeniers, Voorburg en Zwart Blauw.

Zwart Blauw 1 in 1971 Staand v.l.n.r: Peter Oliehoek, Aad Bauwer, Rob v/d Burg, Aad v/d Ree, Rinus v/d Ree, Gerard Daamen, Gerard Raatgeep en Maarten Mos(trainer). Zittend v.l.n.r: Henk Linnenbank, Nico Kriek, Frans de Wilt, Henk Groos, Tom van Walen en Boonstoppel.

Seizoen 1972-1973

>

<

Seizoen 1973-1974

Het nieuwe terrein en het fraaie nieuwe clubgebouw van Zwart Blauw werd op 6 oktober 1973 door wethouder Piet Vink officieel geopend.

bestuur-zwart-blauwVan links naar rechts ziet u; Pa Vinke (Jeugdsecretaris Zwart Blauw), Nico den Doelder (voorzitter KNVB afdeling Den Haag), Rinus van Aggelen (Secretaris Zwart Blauw), Ome Teun van Nieuwpoort (verslaggever etc. Zwart Blauw) , wethouder Pieter Vink (namens gemeente Den Haag), Joop Bouwer (Voorzitter Zwart Blauw), Ton van Nieuwpoort (Penningmeester Zwart Blauw), Piet Macco (Bestuurslid Zwart Blauw) en Hans van Kuijeren (Bestuurslid Zwart Blauw).

>

Het fraai gelegen complex aan de Kijkduinsestraat, waar Zwart Blauw in 1973 naar toe verhuisde, tweehonderd meter van het oude complex. Op de achtergrond zijn de velden, waar Westerkwartier in de zeventiger en tachtiger jaren speelde, te zien. Die velden zijn begin negentiger jaren bebouwd. Ook het voormalige Zwart Blauw-veld, dat van 1988 tot 2012 nog gebruikt werd door de Haagse Scheidsrechtersvereniging, zal ooit helaas eens bebouwd gaan worden.

Seizoen 1974-1975

>

<

Seizoen 1975-1976

>

De indeling van Zwart Blauw 1 voor het seizoen 1975-1976 in de zondag 1e Klasse A van de HVB luidde als volgt; DUNO, DZS (De Zwarte Schapen), Groen Wit’58, Marathon, RCDH, SEP, Taurus, Te Werve, De Valkeniers, VDS, Wit Blauw en Zwart Blauw.

<

Seizoen 1976-1977

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1976-1977 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, Cromvliet, DVC, DZS (De Zwarte Schapen), Juventas, Lyra, Quintus, SVDHB, SVH, Taurus, TEDO, Te Werve, Wit Blauw RK en Zwart Blauw.

De titelstrijd dit seizoen in de 1e Klasse A van de HVB ging tussen Te Werve en Zwart Blauw. In de voorlaatste competitie stond de kraker tussen beide teams op het programma. Te Werve had voor aanvang van deze wedstrijd een punt voorsprong op Zwart Blauw en kon dus bij winst in Kijkduin kampioen worden. Zwart Blauw begon echter sterk aan de wedstrijd en na een kleine tien minuten voetballen kopte Bennie Kleinée, na een voorzet van uitblinker Piet Gelauf de 1-0 tegen de touwen. Twee minuten later was het dezelfde Gelauf die van twintig meter een vrije trap langs Te Werve-doelman Loet Mekel knalde, 2-0. Nog voor rust bracht Te Werve de achterstand terug tot 2-1. In de tweede helft scoorde Te Werve de 2-2 wat tevens de eindstand werd. Vlak voor het einde van deze wedstrijd gebeurde er nog een naar incident. Een zogenaamde Zwart Blauw-supporter stormde het veld op en gaf scheidsrechter Blokpoel een kaakslag. De leidsman ging gestrekt en elke andere scheidsrechter zou hierna zijn gestopt, echter de heer Blokpoel vervolgde na een korte verzorgingsperiode “gewoon” de wedstrijd. Voorzitter Koos van der Mark ging direct na de wedstrijd uitermate voortvarend te werk en de zogenaamde supporter werd meteen geroyeerd van de club.
Op de laatste wedstrijddag speelde Te Werve gelijk tegen Cromvliet en door de winst van Zwart Blauw betekende dit dat beide team gelijk eindigde op de eerste plaats.

Van de 26 competitiewedstrijden wist Zwart Blauw 1 er maar liefst 17 in winst om te zetten, speelde men 6 gelijk en werd er 3 maal verloren. Met 40 punten, en een doelsaldo van 67-29, eindigde men, zoals gezegd, samen met Te Werve op de 1e plaats van de 1e Klasse A van de HVB.

Wederom moest er dus een beslissingswedstrijd uitkomst brengen om de kampioen van de 1e Klasse HVB naar de hoofdklasse te doen promoveren. Op het neutrale terrein van VIOS aan de Melis Stokelaan te Den Haag vond de beslissingswedstrijd tussen Zwart Blauw en Te Werve plaats. Wederom kwam Zwart Blauw al snel op een 2-0 voorsprong door twee doelpunten van Peter Oliehoek. Evenals twee weken eerder maakte Te Werve deze 2-0 achterstand ongedaan en stond het alweer 2-2. Zwart Blauw kreeg het steeds moeilijker. Vlak voor tijd verkeek Te Werve-doelman Loet Mekel zich op een vrije schop van Zwart-Blauws uitblinker Hans van Iersel. De keeper kwam te laat zijn doel uit en kon hiermee niet meer verhinderen dat Bennie Kleinée met een kopbal Zwart Blauw op een 3-2 voorsprong zette. Dit werd tevens de eindstand en het grote feest kon beginnen/ Zwart Blauw mocht zich de kampioen van de 1e Klasse A HVB noemen.

Zwart Blauw 1, op 22 mei 1977 kampioen van de 1e klasse A na een beslissingswedstrijd tegen te Werve. Staand v.l.n.r: Klaas van Leeuwen(voorzitter), Rob v/d Burg, Hans van Eersel, Aad Bauwer, Ben Barends, Wim Coene, Hans Rijke, Ron Roos, Koos v/d Mark(penningmeester) en Feije Kooistra. Zittend v.l.n.r :Ruud van Swinderen, Piet Gelauff, Fred de Kleijn, Henk Linnenbank, Arie v/d Lee, Peter Oliehoek en liggend Bennie Kleinee.

Ook in de jaren 70 hebben diverse bestuursleden een stempel op de club gedrukt. Mensen als Joop Bouwer en Koos v/d Mark waren lang achter de bestuurstafel te vinden. Een bijzonder mens was Teun Nieuwpoort die door zijn werk blind en invalide was geworden. Hij volgde de wedstrijden met een kennis die alle momenten uit de wedstrijd aan hem meedeelde. Als het krantje uitkwam werd als eerste het verslag van Ome Teun gelezen die altijd eindigde met T.N. wat een begrip werd. Elk detail werd met precisie opgetekend en beschreven.

In voorbereiding op het naderende 60-jarig jubileum van Zwart Blauw kwam de club met plannen om dit te gaan vieren met een unieke trip met een jeugdelftal naar de Verenigde Staten en Canada. Grote stimulatoren achter dit plan waren Zwart Blauw’s jeugdtrainer René Kleijn en jeugdsecretaris Willem Broekman, die samen dit al jaren van te voren hadden uitgestippeld. Zwart Blauw zou hiermee de eerste amateurclub vereniging in Nederland zijn die met haar jeugd een trip zou gaan maken richting Amerika en Canada. Met dit unieke plan zagen beide initiatiefnemers een welkome gelegenheid om de club op een positieve manier naar buiten uit te dragen en tevens zou het een goede voorbereiding zijn op het nieuwe seizoen waarin de selectiegroep van de A- en B-klassers zo hoog mogelijk wenste te worden ingedeeld.
Het grote probleem was natuurlijk wel de financiële kant van deze trip, want dit totale plaatje ging n.l. wel ongeveer 29.000 gulden kosten.
Vol enthousiasme werd ook voortvarend dit probleem opgelost door Zwart Blauw met bijv. verkoop van diversen artikelen, druk bezochte bingo- en kaart-avonden en sponsoren. Alles liep gesmeerd totdat de club van het organisatiebureau Euro Sportring maande om aanbetaling. De jeugdtrainer, één van de organisatoren dus, bleek ineens 9.500 gulden te hebben verduisterd. Heel voetbalvereniging Zwart Blauw zat in één klap in zak en as en de tweeweekse trip dreigde nu niet door te gaan. Deze zaak kreeg in de media grote landelijke bekendheid en ineens kreeg de club van alle kanten hulp aangeboden. Vliegmaatschappij Martinair stelde zelfs voor alle spelers en begeleiding vliegtickets beschikbaar, Holland International stelde maar liefst 10.000 gulden ter beschikking en Mc Gregor verzorgde de uitgaanstenues voor het hele team beschikbaar. Alle problemen waren hiermee in één klap opgelost en zodoende vertrok de jeugd van Zwart Blauw op 8 augustus 1978 voor twee weken naar de Verenigde Staten en Canada. Het werd een absolute droomreis waarbij de hele delegatie een bezoek brachten aan Toronto, Washington en New York.

Seizoen 1977-1978

>

De zondag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1977-1978 uit de volgende clubs samengesteld: ADS, DWO, GDA, GONA, GSC, HDV, Kranenburg, OLIVEO, Oranje Blauw, OSC, Quick Steps, SOA, WIK en Zwart Blauw.

<

Seizoen 1978-1979

>

In het seizoen 1978-1979 was de zondag 1e Klasse A van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: DVC, De Zwarte Schapen, GONA, Groen Wit’58, Juventas, Lyra, Maasstraat, Marathon, NIVO, NLS, Te Werve en Zwart Blauw.

<

Seizoen 1979-1980

>

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1979-1980 uit de volgende clubs samengesteld: De Adelaars, BTC, Duindorp SV, HDV, Marathon, OSC, Te Werve, Toofan, VDS, VVM, Wippolder en Zwart Blauw.

<

Op de Algemene Ledenvergadering van vrijdag 6 juni 1980 lagen de bestuursleden J. Mathijsen (secretaris), L. den Brabander (wedstrijdsecretaris) en B. Barends (2e voorzitter) neer. Het bestuur van Zwart Blauw werd vervolgens uit de volgende personen samengesteld: W. Janse (voorzitter), J. van der Mark (penningmeester) en W. van der Vet (secretaris).

Seizoen 1980-1981

Het seizoen 1980-1981 zou een mooi seizoen worden. Met Wim Janse als voorzitter en Jan Rietveld als trainer werd een nieuwe weg ingeslagen. Het 1e elftal was weer teruggezakt naar de 1e klas van de HVB en er werd een plan getrokken om daar weer zo snel mogelijk uit te geraken. Aan de sfeer lag het nooit bij Zwart Blauw maar de discipline mocht wel aangetrokken worden.

De zondag 1e Klasse A HVB was voor het seizoen 1980-1981 als volgt samengesteld: Duindorp SV, DVC, GSC, LYRA, NLS, OSC, Robin Hood, TAMUVONA, TEDO, Valkeniers, VVM en Zwart Blauw.
Eerste elftal speler Rob van der Burg werd in dit seizoen de eerste shirtsponsor van Zwart Blauw. De naam van zijn koffiehuis pronkte op de borsten van de spelers. Dit kostte hem toen zo’n duizend gulden, vier kilo kippenpoten en vijf pakken melk.
Samen met TEDO maakte Zwart Blauw dit seizoen de dienst uit in de competitie. Beide teams stonden samen een straatlengte voor op de rest achtervolgers voor de titel in de 1e Klasse A. Beide clubs waren dus aan elkaar gewaagd. De onderlinge competitiewedstrijden eindigden beide keren in 0-0, zo miniem was het verschil. TEDO en Zwart Blauw eindigden uiteindelijk samen met 36 punten op de eerste plaats van de eindrangschikking. VVM eindigde in deze Klasse als derde met 24 punten, zo’n groot verschil was er dus ontstaan. Voor de derde keer in 15 jaar moest een beslissingswedstrijd een winnaar brengen.

Deze beslissingswedstrijd werd gespeeld op Houtrust en de ambiance was daar zo geweldig want er stond zo’n tweeduizend man langs de lijn. Toch leek Zwart Blauw deze wedstrijd te gaan verliezen want een kwartier voor tijd stond de club van trainer Jan Rietveld nog met 2-0 achter. Er moest wat gebeuren en dus stapte laatste man Peter Oliehoek maar naar voren. Binnen no-time werd de 2-0 achterstand omgezet in een 4-2 voorsprong voor Zwart Blauw door doelpunten van Peter Oliehoek (2x), Hans van Eersel en een eigen doelpunt van TEDO. Dat Rinus van der Mark voor TEDO nog de 4-3 aantekende was niet meer van belang want Zwart Blauw hield stand en werd hiermee op schitterende wijze kampioen van de 1e Klasse A HVB en werd de promotie naar de Hoofdklasse van de HVB op grootse wijze gevierd.

Zwart Blauw 1, kampioen op 10 mei 1981 van de 1e klasse A HVB na een met 4-3 gewonnen beslissingswedstrijd tegen TEDO voor zo’n 2000 toeschouwers op Houtrust. De selectie van Zwart Blauw bestond in het seizoen 1980-1981 uit Fred de Kleijn, Gerard Daamen, Fred v/d Burg, Piet Coene, Chris Costard, Ronald van Dijk, Rob v/d Burg, Nico Sprang,Peter Oliehoek, Ben Roeten,Atalar, Ary v/d Lee, Ben Kleinee, Hans van Eersel en Ruud van Swinderen. Trainer was Jan Rietveld.

Seizoen 1981-1982

>

De zondag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1981-1982 uit de volgende clubs samengesteld: Cromvliet, DWO, de Flamingo’s, Full Speed, GDA, GONA, Graaf Willem II VAC, Kranenburg, Oranje Blauw, SEP, SOA, Westerkwartier, Wippolder en Zwart Blauw.

Na het behaalde kampioenschap in het afgelopen jaar zag de A-selectie van trainer Jan Rietveld er als volgt uit: C. Atalar, S. Adamson, P. v.d. Berg, F. v.d. Burg, R. v.d. Burg, C. Costard, P. Coene, W. Coene, A. van Dijk, R. v.d. Dijk, G. Daamen, H. van Eersel, R. v.d. Heiden, A. Hogervorst, M. Hannachi, J. Koppe, G. Kila, F. de Klein, N. Kriek, B. Kleinee, F. Kleinee, H. Linnenbank, A. v.d. Lee, T. Mijer, J. v.d. Mark, P. Oliehoek, R. Roos, B. Roeten, N. Sprang, R. van Swinderen, G. Smart, S. Rijcroft, E. van Swinderen, H. v.d. Wilk, J. Ward en H. Wekker.

Promovendus Zwart Blauw ging als een speer in de competitie en het bleek wederom een succesvol seizoen voor Jan Rietveld en zijn mannen te gaan worden. Echter alle successen werden ineens overschaduwd door het plotselinge overlijden van voorzitter Wim Janse op jonge leeftijd. Velen spelers van Zwart Blauw 1 waren bevriend met hem waardoor deze klap zo hard aankwam dat de prestaties hieraan (logischerwijs) onder te lijden vielen. Van de uiteindelijk 26 competitiewedstrijden werden er door Zwart Blauw 11 gewonnen, 7 gelijk gespeeld en 8 verloren. Met 29 punten, en de doelcijfers 41-35, eindigde men in de middenmoot op de zesde positie van de ranglijst.

Seizoen 1982-1983

>

De zaterdag 2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1982-1983 uit de volgende clubs samengesteld: ANWB, Bizon, CWP, DHL, Graaf Willem II VAC, sv De Jagers, PDK, SVGW, VELO, FC Zoetermeer en Zwart Blauw.

Officieel moesten er dit seizoen dus 20 competitiewedstrijden gespeeld worden maar omdat de zaterdag 1 van Zwart Blauw aan het eind van het seizoen geen rol meer van betekenis speelde, hoefde 1 inhaalwedstrijd niet meer gespeeld te worden. Zodoende werden er 19 wedstrijden gespeeld waarvan er 5 werden gewonnen, 6 gelijk gespeeld en 8 verloren. Met 16 punten, en een doelgemiddelde van 31 voor en 50 tegen, eindigde de zaterdag 1 van Zwart Blauw op een zevende positie van de ranglijst.

In het seizoen 1982-1983 was de zondag Hoofdklasse van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: Archipel, Cromvliet, De Flamingo’s, Graaf Willem II VAC, Kranenburg, Naaldwijk, Oranje Blauw, SEP, SOA, VVM, Westerkwartier, WIK, Wippolder en Zwart Blauw.

<

Seizoen 1983-1984

>

De zondag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1983-1984 uit de volgende clubs samengesteld: ADS, Archipel, Duindorp SV, De Flamingo’s, Kranenburg, Naaldwijk, Oranje Blauw, SEP, TEDO, VVM, Wassenaar, WIK en Westerkwartier.

<

De 2e Klasse B van de HVB-zaterdag was voor het seizoen 1983-1984 uit de volgende clubs samengesteld: Bizon, CWP, sv International, HTSV, MVO’72, PDK, PGS, PZH, Quick Steps, FC Zoetermeer en Zwart Blauw.

Seizoen 1984-1985

Het bestuur van Zwart Blauw was dit seizoen als volgt samengesteld: Th. Egberts (voorzitter), L. Aalbertsen (secretaris) en R. Egberts (penningmeester).

Voor de zondagcompetitie werden 5 seniorenelftallen bij de KNVB ingeschreven. De jeugdafdeling van Zwart Blauw bestond dit seizoen uit slechts een C1-, C2- en een D1-elftal.

In het seizoen 1984-1985 was de zondag Hoofdklasse van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: ADS, Archipel, Delft, Full Speed, Kranenburg, Naaldwijk, Oranjeplein, Quintus, TEDO, VVM, Wassenaar, Westerkwartier, WIK en Zwart Blauw.

<

Een Zwart Blauw krantje uit 1985

Seizoen 1985-1986

>

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1985-1986 uit de volgende clubs samengesteld: Concordia, GONA, Graaf Willem II VAC, Marathon, Oranje Blauw, Paraat, Robind Hood, TAMUVONA, TOOFAN, VDS, Wit Blauw en Zwart Blauw .

Met Dirk Hoogendorp (vader van Rik) als laatste trainer ging Zwart Blauw (achteraf) het laatste seizoen van haar bestaan in. Het werd wederom een dramatisch seizoen voor het vlaggenschip van Zwart Blauw. Was men in het vorige seizoen nog gedegradeerd uit de Hoofdklasse HVB, op zondag 4 mei 1986 viel het doek voor de Kijkduinbewoners werderom, ditmaal dus in de 1e Klasse HVB. Door een 3-1 nederlaag bij v.v. Robin Hood zakte men af naar de zondag 2e Klasse HVB.

Van de 22 wedstrijden werden er slechts 2 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en maar liefst 17 verloren. Met 7 punten, en een doelgemiddelde van 20 voor en 66 tegen, eindigde Zwart Blauw op de laatste positie van de ranglijst.

Het einde van voetbalvereniging Zwart Blauw

Op 01 juli 1986 ging Zwart Blauw een fusie aan met RK sportvereniging Wit Blauw. De nieuwe fusieclub ging verder onder de naam Sv Kijkduin en werd alweer in 1998 opgeheven.

Na het plotseling overlijden 1982 van voorzitter Wim Janse diende zich het verval bij Zwart Blauw razendsnel aan. Wim Janse was uniek en zeer belangrijk voor de club en heeft zoveel voor de club betekend. De mensen die de verantwoording hadden over de kas maakte er op een gegeven moment een potje van.

Schilderswijk

Oliehoek en Van der Burg (beiden 55) speelden vanaf hun jeugd bij de club waarvan de roots in het Schilderwijk liggen. Oliehoek speelde ruim 700 wedstrijden in het zwart-blauwe shirt. Voor Van den Burg moeten dit er meer dan 500 zijn geweest. Hij vertelt: “In de eerste jaren speelde de club in de Jan Steenstraat. Het clubterrein bestond toentertijd uit een stukje grasland nabij het tegenwoordige Vailantlaan viaduct. Later speelden we aan de Stokrooslaan, de Moerweg en zelfs nog aan de Fruitweg alvorens de club in de Kijkduinsestraat haar eindbestemming bereikte”. Toch bleef de Schilderwijk altijd een centrale plaats innemen. “In de Mille Colonne hebben we een schitterende feestavonden georganiseerd. Die duurden vaak tot de volgende ochtend. Maar ook in de Vereniging Sociëteit  in de Willemstraat hebben we menig feestje gevierd”, vult Oliehoek aan. Hij speelde onder leiding van Rob Baan nog in de jeugd van ADO. Ik speelde in een elftal met de zoon van Ernst Happel, vertelt hij trots. “Iedere zaterdag stapte de selectie van Zwart Blauw de kapsalon van Robert van Limburg aan de Stationsweg binnen om de haren te laten föhnen . “Omdat dit geintje nogal in de munten ging lopen, hebben we een eigen föhn   aangeschaft en gingen we het zelf doen”.

Humor

Piet Hessing (71) was al langer aan Zwart Blauw verbonden alvorens hij Oliehoek en Van der Burg tegenkwam bij de club. “Zwart Blauw is altijd een familieclub gebleven. Niet alleen de mannen hadden het onderling uitstekend naar de zin, ook de vrouwen en kinderen bleven altijd tot laat hangen. Voor veel mensen liep de club als een rode draad door hun leven. Later ben ik als bestuurslid naar PGS overgestapt om op zondag meer tijd met onze dochter te kunnen doorbrengen. Maar zo gezellig als bij Zwart Blauw was het nergens. Er liepen hier legendarische spelers rond. Ik herinner mij nog dat Kick van Leeuwen uit het veld werd gestuurd”. Ga jij de kleedkamer maar zoeken, zei de scheids. Tien minuten later kwam Van Leeuwen het veld weer ingelopen. “Scheids, ik heb de kleedkamer gevonden. Het is hier om de hoek! Prachtig toch”? Van der Burg spreekt nu nog zijn bewondering uit over de snelheid van teamgenoot Hans van Iersel. Die was zo snel dat hij een keer 54 keer buiten spel liep in één wedstrijd, echt waar! Iemand heeft het geteld. “Hessing laat een brief zien waarin hij uitvoerig wordt bedankt voor zijn inspanningen voor de club”. Daar ben ik nog altijd trots op. Hoe vaak gebeurd het dat een club je op deze wijze bedankt.”

Speciale dank aan “oud” Zwart Blauw-ers Tom van Walen en Peter Oliehoek

Heeft u nog historische foto’s van Zwart Blauw mail dan aub naar haagse.voetbalhistorie@gmail.com

 

 

 

 

 

Palmares v.v. Zwart Blauw

Kampioenschappen:
1923-1924 2e klasse A HVB
1926-1927 1e klasse A HVB *
1930-1931 1e klasse C HVB
1959-1960 2e klasse B HVB
1966-1967 1e klasse B HVB
1976-1977 1e klasse A HVB
1980-1981 1e klasse A HVB
* = geen promotie

Andere prestatie’s:

Parade der trainers bij v.v. Zwart Blauw:

???? -????? Willem Koek
???? -????? Aad Kant
1946-1947 Frans van der Nolck van Gogh
1947-1948 Frans van der Nolck van Gogh
1948-1949 Frans van der Nolck van Gogh
1949-1950 ?
1950-1951 ?
1951-1952 ?
1952-1953 ?
1953-1954 ?
1954-1955 ?
1955-1956 ?
1956-1957 ?
1957-1958 ?
1958-1959 ?
1959-1960 ?
1960-1961 Joop Eversteijn
1961-1962 Joop Eversteijn
1962-1963 ?
1963-1964 ?
1964-1965 ?
1965-1966 Piet van Anraad
1966-1967 Frits Stam
1967-1968 Frits Stam
1968-1969 Maarten Mos
1969-1970 Maarten Mos
1970-1971 Maarten Mos
1971-1972 Joop van der Hurk
1972-1973 Joop van der Hurk
1973-1974 Joop van der Hurk
1974-1975 Joop van der Hurk
1975-1976 Joop van der Hurk
1976-1977 Nico van Leeuwen en Piet Gelauf (trainer/speler)
1977-1978 Richard Gilhuys
1978-1979 Leen Valk
1979-1980 Richard Gilhuys
1980-1981 Jan Rietveld
1981-1982 Jan Rietveld
1982-1983 Jan Rietveld
1983-1984 Jan Rietveld
1984-1985 Jan Rietveld / Dirk Hoogendorp
1985-1986 Dirk Hoogendorp

Parade der voorzitters bij v.v. Zwart Blauw:

1918-???? Jan Spoelder
???? -???? Leen Planke
???? -1929 Kees de Graaf
1927-1941 Jan Bos
1941-1942 v.d. Kley
1942-1949 Jan Bos
1949-1950 Gerard Bouwer
1950-1964 Anton van Walen
1964-1965 Piet Boef sr. (a.i.)
1965-1966 Piet Hessing
1966-1968 Jan Daamen
1968-1969 Klaas van Leeuwen
1969-1974 Joop Bouwer
1974-1975 Eduard van Breukelen / Koos van der Mark (a.i.)
1975-1976 Klaas van Leeuwen
1976-1979 Koos van der Mark
1979-1980 Theo Egberts
1980-1982 Wim Janse
1982-1986 Theo Egberts

De eerste wedstrijden werden gespeeld op een veldje waar nu zeg maar de Waldorpstraat / Callandstraat ligt.
Terrein aan het Stokroosplein.

Terrein aan de Moerweg te Den Haag

Terrein Fruitweg (2e gedeelte) te Den Haag

Terrein naast Hsv Kranenburg op de hoek van de Kijkduinsestraat en de Duinlaan

Ere-voorzitter(s) Zwart Blauw:

Jan Bos (1949)
Tom van Walen
??

Ere-leden Zwart Blauw:

Rinus Riemens
Lo Hagedoorn
Joop Bouwer
>

Zijn we nog naar op zoek…………

Leden van Verdienste Zwart Blauw:

>

Zijn we nog naar op zoek!