Zuijlen, Ruud van

Ruud van Zuijlen

Naam:

Ruud van Zuijlen

Geboortedatum:

16 maart 1959

Op welke leeftijd en bij welke club begonnen met voetballen:

Weet het niet helemaal zeker meer, maar ergens rond mijn 14e jaar. Frits(je) de Lange (oudere broer van collega trainer Mark de Lange en zoon van voormalig profvoetballer Frits de Lange sr) ging op advies van vader Frits sr bij GONA voetballen en ik volgde hem.
Na een paar weken vond Frits (ik vermoed sr) het al welletjes en ging naar VIOS en weer ging ik in zijn kielzog mee! Ook bij VIOS hield Frits het echter niet veel langer dan een paar weken uit en vertrok ook daar.

Ik heb geen idee waar hij toen naar toe ging, maar ik had het inmiddels goed naar mijn zin bij VIOS en bleef. Ik kwam bij VIOS wel in de vertegenwoordigende jeugdteams, maar in de B1 ging het fout omdat mijn vader mij aan het begin van het seizoen strafte met een half jaar niet mogen voetballen en ik belande na dat half jaar in plaats van mijn oorspronkelijke eigen team (B1) in B3. Met dat B1-team (met o.a John Willemse, Robbie Remmerswaal, Freddie Vervoort en Robbie de Wolff en onder leiding van onze trainers Paul de Lange (en ik meen ook Wim van Laar) heb ik overigens leuke dingen meegemaakt, zoals sportieve successen, maar ook een buitenlands toernooi in Kassel (Duitsland). Helaas heb ik echter nooit het beroemde internationale jeugdtoernooi van VIOS mogen spelen, maar ging via het gezellige A2-team met mannen als Rene Heidt en Ben Gieben.

Op welke leeftijd, bij welke club en o.l.v. welke trainer debuut in 1e elftal:

Mijn eerste seniorenteam was niet het eerste, zelfs niet het tweede, maar het legendarisch gezellige VIOS 3, met spelers als de eerder genoemde Rene Heidt en Ben Gieben, maar ook Eric van Alem, Daan Eijgenraam en zo nog een stuk of 10 toppers. Als leiders fungeerden Ruud en Broer Heidt en onze trainers waren Wim van Laar en Frank Kuijl. Dit seizoen was het leukste, beste, maar vooral gezelligste seizoen dat ik ooit in mijn leven heb meegemaakt! De feestjes, bruiloften, optredens als de Dolly, maar ook de Oldy Dots, een braziliaans sambacombo, diverse quizen, heeeeeeel veel polonaises en vooral niet te vergeten de legendarische Farce Majeure met o.a Fred Otten op de accordeon en Ruud Heidt met van alles varierend van papier tot complete fietsen, tafels op zijn kin waren niet van de lucht, verzamelen deden wij altijd ongeveer een uurtje of twee voor de wedstrijd en bijna altijd met koffie en taart (veelal van Zus en Sien Heidt), waarbij er echt nooit iemand te laat was en wij met volle overgave onze “potten” ingingen en meestal wonnen, hetgeen dan ook resulteerde in ons kampioenschap. Eric van Alem en ik werden overigens wel na een paar wedstrijden benaderd om in de loop van dat seizoen over te stappen naar de selectie/het tweede elftal, maar uiteraard bedankten wij voor de eer en stelden we dat uit tot het volgende seizoen! De kampioenswedstrijd moesten wij op 17 maart om 10.30 uit tegen Duindorp SV spelen. Nou was ik die dag ervoor jarig en ik had een ouderwets feestje georganiseerd, waarbij uiteraard het volledige team met begeleiding was uitgenodigd, maar de dag er op moesten we dus die allesbeslissende wedstrijd spelen.De avond was beregezellig met wederom spelletjes onder een deken, een optreden van professioneel moppentapper René Heidt en weet ik veel wat voor ongein nog meer, maar zo rond een uurtje of 12 ‘s-avonds/ 1 ‘s-nachts begon het toch te kriebelen en kwamen we tot de conclusie dat we met het oog op de belangrijke pot de volgende dag er eigenlijk een eind aan moesten breien en ons mandje moesten opzoeken, maar wie stonden er om één uur ‘s-nachts voor de deur om nog ff een biertje mee te drinken?!?: de beide trainers Van Laar en Kuijl!! En dus namen we er nog maar één (of twee).

De volgende ochtend was iedereen ruim op tijd en uiteraard was er weer koffie met taart en gingen wij met z’n allen naar Duindorp; om een lang verhaal kort te maken: zo brak als we waren wonnen we met 3-1 van Duindorp, kregen we na afloop van de wedstrijd de billen van Eric van Alem op de middenstip (iets met een weddenschap geloof ik) te zien en stortten we ons voor de zoveelste keer in het feestgedruis, kortom: het was gezellig en bleef heeeeel lang onrustig!!

Maar op de vraag terug te komen….. Eric van Alem en ik maakte het seizoen er op dus wel de overstap naar de selectie en mochten we trainen en spelen met mannen als Paul de Lange, André Brullemans, Ton Beije en de eerder genoemde heren Van Laar en Kuijl. Mijn debuut was dus bij VIOS 1 toen ik 19 of 20 was o.l.v. trainer Theo Cremers.

Eerste elftalspeler geweest bij:

In de tijd van mijn debuut in VIOS 1 was ik inmiddels verhuisd naar Zoetermeer en het seizoen er op besloot ik ook om me aan te melden bij de plaatselijke FC en heb ik daar een seizoen of drie vier in het eerste gespeeld. vervolgens heb ik ook nog bij PZH, DSO (za en zo) SVGW en SVGW/GEB gevoetbald.

Seizoen 1990-1991 SVGW/GEB o.l.v. trainer Wim Schenderling / Jan van der Oever
Seizoen 1991-1992 SVGW/GEB o.l.v. trainer Jan van der Oever

Trainerscursus begonnen in:

1999

Trainersdiploma:

UEFA-B (TC-2)

Als trainer werkzaam geweest bij:

Seizoen 1998-1999 PZH
Seizoen 1999-2000 PZH
Seizoen 2000-2001 HS Texas DHB (zondag)
Seizoen 2001-2002 HS Texas DHB (zondag)
Seizoen 2002-2003 VUC als assistent-trainer
Seizoen 2003-2004 VUC als assistent-trainer
Seizoen 2004-2005 v.v. Naaldwijk (zondag)
Seizoen 2005-2006 sv Erasmus
Seizoen 2006-2007 geen club
Seizoen 2007-2008 geen club
Seizoen 2008-2009 geen club
Seizoen 2009-2010 Wilhelmus (zaterdag)
Seizoen 2010-2011 Wilhelmus (zaterdag)
Seizoen 2011-2012 FC Zoetermeer 2
Seizoen 2012-2013 Ariston’80
Seizoen 2013-2014 Ariston’80

Erelijst als voetballer:

Kampioen met VIOS 3
In seizoen 1991-1992 met SVGW/GEB via de nacompetitie gepromoveerd naar de Hoofdklasse HVB

Erelijst als trainer:

In seizoen 1999-2000 met PZH via de nacompetitie gepromoveerd naar de 4e klasse KNVB
In seizoen 2004-2005 met Naaldwijk (zo) via de nacompetitie gepromoveerd naar de 4e klasse KNVB
In seizoen 2011-2012 met FC Zoetermeer 2 via de nacompetitie gepromoveerd naar de reserve 2e klasse KNVB