De oprichting van v.v. Ornas
Voetbalvereniging Ornas werd opgericht in 1934 voor het personeel van een bedrijf dat o.a. de Oranje Nassau kolenmijnen in Limburg exploiteerde, vandaar het logo. Hiervoor bestond de sportvereniging Ornas ook al, maar alleen met tennis en korfbal als sporten. Het eerste bestuur van Ornas bestond uit dhr. Busman (voorzitter), Dhr.Huinder (secretaris) en dhr. Koudijzer (penningmeester).
Het originele clubkostuum van Ornas bestond uit een zwart shirt met oranje kraag en manchetten, een zwarte broek en oranje-zwart gestreepte kousen.
Toen de voetbalvereniging eenmaal was opgericht werd er een veld gehuurd van de Freule van Brienen, zij woonde op het landgoed Clingendael.
Seizoen 1934-1935
De eerste jaren speelde Ornas in de Haagse Kantoor Voetbal Bond (HKVB). De landelijke competitie bestond alleen voor zondag elftallen.
Het eerste eerste elftal, gefotografeerd op 19 juli 1934, een maand na de oprichting.
De sportvereniging Ornas begon het seizoen 1934-1935 met twee voetbalelftallen.
>
Op 27 mei stond de wedstrijd HOKO 1-Ornas 1 op het programma. Na een 0-0 ruststand ging het Ornas in de tweede helft beter af en won men, door doelpunten van Smit (3x), Tom Huinder en Brink met 0-5. Met nog twee wedstrijden te gaan was de stand bovenin de 2e Klasse B van de HKVB als volgt: 1. Ornas 10-15, 2. DEVJO 9-13 en 3. AVV 10-12.
Het was voor alle Ornas-leden natuurlijk verheugend om te zien dat hun eerste elftal meteen zo’n mooie positie innam. Ornas stond er dus zeer goed voor om kampioen te kunnen worden. Ondersteund door vele supporters wist Ornas op zaterdag 4 mei 1935 met 2-3 te winnen bij AVV. Deze wedstrijd betrof eigenlijk een halve wedstrijd want veertien dagen eerder werd AVV-Ornas met een 1-3 stand in de rust gestaakt i.v.m. de hevige regenval.
Op 11 mei 1935 moest het dus gaan gebeuren voor Ornas. Ornas speelde wederom een uitwedstrijd, ditmaal bij H.G.A.(Haagse Gemeente Ambtenaren) aan de Van Tuylstraat te Den Haag. De grootste concurrent van Ornas was inmiddels DEVJO maar omdat deze Voorburgse club vorige week verrassend verloor en sv Ornas voldoende aan een gelijkspel om de vlag in top te kunnen gaan hangen.
Na ongeveer acht minuten voetballen nam Ornas al direct de leiding door een doelpunt van Smit. In de eerste helft werd het in eerste instantie zelfs 0-2 maar omdat de scheidsrechter wel erg ver van het doel vandaan stond kon hij het doelpunt niet constantere. Bovendien zaten er geen netten in het doel. In de tweede helft bepaalde Visser de eindstand op 0-2 en werd Ornas definitief kampioen.
Het bestuur van Ornas beloonde de geweldige prestatie van haat eerste team met het aanbieden van een lauwerkrans, welke met een aardige speech van de penningmeester aan aanvoerder Tom Huinder overhandigd werd.
<
In het eerste seizoen werd Ornas gelijk kampioen van de 2e klasse B van de HKVB in een competitie met als tegenstanders o.a. AVV (het latere Triomph) en DEVJO, reden om een feestnummer van het clubblad uit te geven.
Het secretariaat van de sv Ornas besloot dat de leden, die niet aan de op 29 januari 1935 gehouden Algemene Ledenvergadering hebben deelgenomen voor dit verzuim een boete van 50 cent op te leggen. Deze betrokkenen moesten rekening houden dat deze betaling bij de eerstvolgende contributie voldaan moest worden.
Eind maart 1935 ontving het bestuur van de sv Ornas dat de club binnenkort haar lang verwachte eigen terrein zou krijgen. Het concept-contract voor de huur van het terrein was door het bestuur akkoord bevonden en nu was het nog een kwestie van enige formaliteiten.
Het terrein was gelegen op het mooie landgoed van Barones Van Brienen aan de Waalsdorperlaan op Groenendaal op de grens van Den Haag en Wassenaar.
Seizoen 1935-1936
Op zondag 8 september 1935 werd het eigen terrein van de sportvereniging Ornas aan het Groenendael te Wassenaar officieel geopend. Het unieke was dat Ornas in die tijd meteen al een schitterende clubtent bezat. Deze clubtent werd gekocht toen hij nog dienst deed als kermistent. Het geheel bestond uit twee kleedkamers met daar tussenin een koffiebar en buiten een terras. Van de toenmalige schoonheidscommissie was een puntdak noodzakelijk.
Feestelijke opening van de Ornas clubtent op zondag 8 september 1935
Nadat voorzitter Bosman alle aanwezigen, in het bijzonder de vice-voorzitter van de H.K.V.B. en de pers, hartelijk welkom had geheten werden vooral alle leden hartelijk bedankt voor het belangeloos realiseren van het prachtige complex van de sportvereniging Ornas.
Vervolgens ging men over tot het hijsen van de clubvlag. Ook de kampioensvlag van het eerste elftal, aangeboden door de damesleden van Ornas werd gehesen. Onmiddelijk nadat de vlaggen gehesen waren ging men over tot de officiële opening van het terrein. Het lint, dat de toegang tot het clubhuis nog afsloot, werd door Lenie Gorter, geassisteerd door Ere-voorzitter G.C. Lieshout, doorgeknipt.
De eerste wedstrijd die op het eigen terrein gespeeld werd was op deze feestelijke dag tussen de Ornas-veteranen en de Ornas-junioren. De Ornas-junioren wonnen zeer verrassend met maar liefst 6-0.
Seizoen 1936-1937
>
<
Seizoen 1937-1938
>
<
Seizoen 1938-1939
>
<
In de Tweede Wereld Oorlog werd de clubtent verkocht en de opbrengst bedroeg f.500,=. De oude clubtent van Ornas heeft daarna nog vele jaren gestaan in het hertenkamp bij het Zuiderpark.
Een wel heel oud Ornas-krantje.
Seizoen 1941-1942
In 1941 besloot de Nederlandse Voetbal Bond om ook voor de zaterdag verenigingen een landelijke competitie op te starten. Begonnen werd in het westen, waar twee vierde klassen werden opgericht nl een vierde klasse A met verenigingen uit Rotterdam en Dordrecht en een vierde klasse B met verenigingen uit Den Haag en Leiden. Vanuit Den Haag namen Ornas, SVGEB, Die Haghe, Semper Altius en BZW deel en uit de omgeving van Leiden Quick Boys, Noordwijk en ARC.
Foto’s van de wedstrijd Ornas 2 – Semper Altius 2, gespeeld op 9 mei 1942. Het veld waarop gespeeld werd lag evenwijdig aan Groenendaal, tegen de Spoorlijn Den Haag – Scheveningen aan. Op de achtergrond het talud van de spoorbaan. Achter de linkerdoelpaal en naast het hoofd van de meest rechtse speler zijn de portalen van het spoor te zien. Op de plek van de spoorbaan loopt nu de Landscheidingsweg. De tweede foto laat het oude clubhuis van Ornas zien en en levert ook een goed beeld op van de vele andere voetbalvelden op Groenendaal. Op de plaats van het Ornas-veld is nu een grote plas, op de plaats van de andere velden is nu een golfbaan.
Seizoen 1942-1943
>
De indeling van Ornas 1 voor het seizoen 1942-1943 in de zaterdag 4e Klasse B van de NVB luidde als volgt; Die Haghe, Noordwijk, Ornas, Quick Boys, Scheveningen, Semper Altius, SVGEB en Ter Leede.
<
Seizoen 1943-1944
>
Het eerste elftal van Ornas kwam in het seizoen 1943-1944 uit in de zaterdag 4e Klasse B met daarin als tegenstanders: Die Haghe/BZW, JAC, Noordwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys, Semper Altius, SVGEB en Ter Leede.
Het eerste elftal kende een prima seizoen want van de 16 competitiewedstrijden werden er 8 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 7 verloren. Met 17 punten en een doelsaldo van 42 voor en 38 tegen eindigde Ornas op de derde positie van de ranglijst. Dit was achter kampioen Quick Boys (29 punten) en Rijnsburgse Boys (19 punten).
Seizoen 1944-1945
Na de gebeurtenissen in Nederland op 6 september 1944, beter bekend als “Dolle Dinsdag”, kon ondermeer de voetbalcompetitie wel worden vergeten. De “Dolle Dinsdag” luidde weliswaar het begin van het einde van de oorlog in, voor Nederland kwam eerst nog de ellendige periode van de bezettingstijd, gekenmerkt door enorme schaarste, vreselijke honger en bittere kou.
<
Seizoen 1945-1946
Na de oorlog waren de puinhopen natuurlijk niet te overzien. Een knollentuin als veld, geen kantine meer en natuurlijk slachtoffers onder de Ornas-leden. De voetbalvereniging Ornas moest dus uitwijken naar een andere locatie zodat alle velden aan de Waalsdorperlaan konden worden hersteld.
In het eerste seizoen na de oorlog werden bij het zaterdagvoetbal vier Afdelingen geformeerd waarbij zoveel mogelijk elftallen uit stad of naaste omgeving bij elkaar waren ondergebracht. De kampioenen van de 4e Klasse A, B, C en D zouden dan tot slot een competitie om het Kampioenschap der N.V.B./Z.M.C.(Zaterdag Middag Competitie) gaan spelen.
Het eerste elftal van Ornas werd ingedeeld in de 4e Klasse C van de N.V.B. met daarin als tegenstanders: C.S.V.D. (Delft), sv Die Haghe, JAC, PTT en Semper Altius.
>
Seizoen 1946-1947
<
>
Seizoen 1947-1948
Toen sv Ornas bij aanvang van het seizoen 1947-1948 wilde terugkeren op haar eigen locatie aan de Waalsdorperlaan bleek dat de gemeente Wassenaar de velden ineens aan de voetbalvereniging Archipel te hebben gegeven. Zodoende kreeg Ornas slechts inwoning bij Archipel. Hiervoor moest de oranje-zwarte club dus wel huur betalen en moest men zich schikken naar de wensen van Archipel.
De zaterdag 4e Klasse A van de KNVB was in het seizoen 1947-1948 uit de volgende clubs samengesteld: CNV, ‘s-Gravenzandse SV, JAC, Katwijk, Leiden, Noordwijk, Ornas, PTT, Semper Altius en Ter Leede.
Het vlaggenschip van Ornas kende een matig seizoen. Van de 16 competitiewedstrijden werden er 6 gewonnen, 4 gelijk gespeeld en 8 verloren. Met 16 punten, en een doelgemiddelde van 38 voor en 52 tegen, eindigde men op de achtste positie van de ranglijst van de 4e Klasse A en hield hiermee alleen Semper Altius (15 punten) en PTT (10 punten) onder zich.
<
Seizoen 1948-1949
>
Het eerste elftal van Ornas werd voor dit seizoen ingedeeld in de zaterdag 4e Klasse B met ditmaal als tegenstanders: Excelsior Maassluis, GEB, JAC, Monster, Sunlight, Unicum, VOG en VVOR.
Het vlaggenschip van de vereniging kende een redelijk goed seizoen. Van de 16 competitiewedstrijden werden er 6 gewonnen, 6 gelijk gespeeld en 4 verloren. Met 18 punten, en een doelgemiddelde van 32 voor en 27 tegen, eindigde men op een keurige derde positie van de ranglijst van de 4e Klasse B, achter kampioen Excelsior M. (26 punten) en Sunlight (22 punten).
<
Seizoen 1949-1950
>
De indeling van Ornas 1 voor het seizoen 1949-1950 in de zaterdag 4e Klasse B van de KNVB luidde als volgt; ‘s-Gravenzande SV, Monster, Ornas, PTT, RSM, RVA, Semper Altius,TOGR en Zwart Wit’28.
Een onopvallend seizoen ditmaal voor Ornas 1 waarin men uiteindelijk in de middenmoot eindigde. Van de 16 competitiewedstrijden won men er 6, speelde 3 keer gelijk en werd er 7 maal verloren. Met 15 punten, en een doelsaldo van 39 voor en 27 tegen, eindigde Ornas op de zesde positie van de ranglijst.
<
Seizoen 1950-1951
>
De zaterdag 4e Klasse A van de KNVB was in het seizoen 1950-1951 uit de volgende clubs samengesteld: Katwijk, Leiden, Lisser Boys, ORNAS, RCL, Semper Altius, SVOW, Ter Leede, VWS en Woerden.
Een poule met 10 clubs dus dat betekende 18 competitiewedstrijden. Van die 18 competitiewedstrijden wist ORNAS er 9 in winst om te zetten, speelde 3 x gelijk en er werd 6 x verloren. Met 21 punten, en de doelcijfers 34-37, eindigde ORNAS op een keurige derde positie van de ranglijst. Ter Leede was dit seizoen oppermachtig en werd met 32 punten kampioen, gevolgd door Leiden met 22 punten.
<
Seizoen 1951-1952
>
<
Seizoen 1952-1953
>
<
Seizoen 1953-1954
>
De heer F.G.A.Bentz sr. wilde wel eens weten of er bij Ornas belangstelling bestond voor de oprichting van een jeugdafdeling, en stuurde deze vraag per post naar het toenmalige bestuur.
Voorzitter Smit vond dit een goed plan en nodigde de heer Bentz sr. uit om ideeen hierover uit te wisselen. Al met al was het één en ander snel geregeld want in het voorjaar van 1954 deed Ornas al met een jeugdelftal mee met een toernooi bij Hvv Archipel.
In juni 1954 vierde v.v.Ornas haar 20-jarig jubileum. Op Tweede Pinksterdag werden er aan de Buurtweg jubileumwedstrijden gespeeld. De deelnemende verenigingen waren VUC, ADO, Archipel en natuurlijk waren ook de Ornas veteranen van de party. Op zaterdag 19 juni 1954 werden de festiviteiten afgerond met een grote feestavond in de Houtrustrotonde in Scheveningen.
Seizoen 1954-1955
>
<
Seizoen 1955-1956
>
Dit seizoen kwam het vlaggenschip van Ornas uit in de zaterdag 4e Klasse A van de KNVB met ditmaal als tegenstanders: Die Haghe, sv Duinoord, Excelsior Maassluis, HTSV, Katwijk, Koudekerk, Leiden, PPSC, Sportlust’46, SVOW en VWS.
Het eerste elftal van Ornas kende een uitstekend seizoen waarin men uiteindelijk net niet het kampioenschap wist binnen te halen. Van de 22 competitiewedstrijden werden er 12 in winst omgezet, speelde men 8 keer gelijk en werd er slechts tweemaal verloren. Met 32 punten, en de doelcijfers 53-25, eindigde Ornas op de tweede positie van de ranglijst van de zaterdag 4e Klasse A. Excelsior Maassluis werd uiteindelijk kampioen met 37 punten. Op een gedeelde derde plaats eindigde sv Die Haghe en Sportlust’46 met 27 punten.
<
Seizoen 1956-1957
>
<
Seizoen 1957-1958
Ornas 1 kwam in het seizoen 1957-1958 uit in de zaterdag 3e Klasse A van de KNVB met als tegenstanders: Capelle, Excelsior Pernis, Groote Lindt, Monster, NSVV, Rijnsburgse Boys, SHS, Sportlust’46 en Zwart Wit’28.
<
Seizoen 1958-1959
>
<
Seizoen 1959-1960
Het seizoen 1959-1960 was een uiterst succesvol jaar voor Ornas. Al op 20 februari 1960 wist het eerste elftal al het kampioenschap in de 4e Klasse B binnen te halen. In de uitwedstrijd tegen “buurman” JAC werd de titel binnen gehaald met een 2-3 overwinning. Het was een zeer spannende en goede kampioenswedstrijd waarbij het spel heen en weer golfde en zodoende veel gevaar was voor beide doelen. Ornas kwam na 20 minuten voetballen op een 0-1 voorsprong door een doelpunt van Lagendijk. Lang kon Ornas niet genieten van deze voorsprong want JAC wist al snel de 1-1 aan te tekenen. Vlak voor rust wist Ornas weer op voorsprong te komen door een doelpunt van Lucas.
Echter in de tweede helft wist JAC in de 75e minuut wederom langzij te komen (2-2). Ornas, dat aan een gelijkspel ook voldoende had voor de titel, wilde echter winnen. Het zette door en vijf minuten later had met weer succes toen Buitelaar de 2-3 inschoot. Hierna werd er niet meer gescoord zodat Ornas met 2-3 won en ongeslagen kampioen werd van de 4e Klasse B. Er was dit seizoen slechts één punt verspeeld en dat was tegen RCL, dat lange tijd mede-gegadigde was voor de titel.
Het kampioens-team van trainer Dick Korte bestond uit: Lagendijk, Buitelaar, Brugman, Timmermans, Lucas, Van der Berg, Nicolai, Besuyen, Clardey, Van der Heuvel en Graafland.
Seizoen 1960-1961
Dit seizoen werd Frans Bentz benoemd tot vice-voorzitter, achter voorzitter Jaap Smit.
<
Seizoen 1961-1962
>
De zaterdag 4e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1961-1962 uit de volgende clubs samengesteld: DEVJO, Die Haghe, De Lier, Maasdijk, ORNAS, RAS, Rozenburg, Semper Altius, SV’35 en TSB.
Ornas 1 draaide in het seizoen 1961-1962 een redelijk seizoen. Van de slechts 10 verenigingen in deze 4e Klasse B eindigde Ornas met 17 punten uiteindelijk op de vierde positie. Van de 18 wedstrijden werden er 6 gewonnen, speelde men 5 keer gelijk en werd er 7 maal verloren. Het doelsaldo van de sv Ornas was 45 voor en 23 tegen. Die Haghe werd dit seizoen met 29 punten kampioen.
<
Seizoen 1962-1963
>
<
Seizoen 1963-1964
>
De zaterdag 4e Klasse A van de KNVB was in het seizoen 1963-1964 uit de volgende clubs samengesteld: Be Fair, Bodegraven, Insulinde, JAC, Lisser Boys, MFB, Oegstgeest, ORNAS, SV’35 en Unicum.
Dit seizoen bestond de 4e Klasse A slechts uit tien clubs. Van de uiteindelijke 18 competitiewedstrijden wist Ornas er 9 in winst om te zetten, speelde men 3 keer gelijk en werd er 6 maal verloren. Hierdoor eindigde Ornas, met 21 punten en een doelsaldo van 38 voor en 34 tegen, op een keurige gedeelde derde plaats samen met JAC. Kampioen MFB (30 punten) en nummer twee Lisser Boys (28 punten) waren dit seizoen duidelijk sterker.
Seizoen 1964-1965
<
>
Seizoen 1965-1966
<
De zaterdag 4e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1965-1966 uit de volgende clubs samengesteld: Capelle, ‘s-Gravenzande, Insulinde, De Lier, ORNAS, RAS, Schevening, Spijkenisse, TOGB en TSB.
Het vlaggenschip van ORNAS kende een matig seizoen waarin men zich ternauwernood kon handhaven in de 4e Klasse van de KNVB. Van de 18 competitiewedstrijden werden er 5 gewonnen, 4 gelijk gespeeld en 9 verloren. Met 14 punten, en de doelcijfers 24-42, eindigde ORNAS op de achtste positie van de ranglijst van de 4e Klasse B. Dit was nog net voor Insulinde (13 punten) en RAS (12 punten).
Seizoen 1966-1967
>
<
Seizoen 1967-1968
>
<
Seizoen 1968-1969
In juli 1968 werd Frans Bentz tot voorzitter van sv Ornas benoemd.
De zaterdag 4e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1968-1969 uit de volgende clubs samengesteld: sv Duinoord, DUNO, Groot Ameers, GWS, Hazerwoudse Boys, Hoekse Boys, Insulinde, Katwijk, Ornas, RSM en Vlaardingen’31.
Het vlaggenschip van de sv Ornas kende een uitstekend seizoen in de 4e Klasse. Van de 20 competitiewedstrijden werden er dit seizoen 10 gewonnen, 4 gelijk gespeeld en 6 keer verloren. Met 24 punten, en de doelcijfers 37-32, eindigde Ornas 1 op een keurige 4e positie van de ranglijst van de zaterdag 4e Klasse B.
<
Seizoen 1969-1970
>
In het seizoen 1969-1970 was de zaterdag 4e Klasse B van de KNVB uit de volgende clubs samengesteld: DSO, DUNO, Heinenoord, Hermandad, Hoogvliet, Katwijk, Maasdam, ORNAS, Randstad Sport, Semper Altius en De Zwervers.
Het eerste elftal van ORNAS kende een redelijk tot goed seizoen. Van de 20 competitiewedstrijden werden er namelijk 7 gewonnen, 8 gelijk gespeeld en 5 verloren. Met 22 punten, en de doelcijfers 29-20, eindigde ORNAS op een keurige vierde positie van de ranglijst van de 4e Klasse B. Kampioen werd De Zwervers met 31 punten, gevolgd door DUNO (26), Hermandad (26) en dus ORNAS.
Seizoen 1970-1971
>
<
Seizoen 1971-1972
>
<
Seizoen 1972-1973
>
<
Seizoen 1973-1974
>
<
Seizoen 1974-1975
>
De zaterdag 4e Klasse B was in het seizoen 1974-1975 als volgt samengesteld: Die Haghe, DSO, DSVP, Hillegersberg, Hoekse Boys, Naaldwijk, Ornas, Reeuwijk, Scheveningen, Semper Altius, SVPTT en Unicum.
Qua prestaties werd het een dramatisch seizoen voor Ornas 1 want uit de 22 competitiewedstrijden wist men slechts 7 punten te behalen. Het was dus niet zo vreemd dat Ornas hiermee op de laatste plaats van de 4e Klasse B eindigde en hiermee degradeerde naar de HVB.
<
Seizoen 1975-1976
>
De indeling van de Ornas 1 voor het seizoen 1975-1976 in de zaterdag Hoofdklasse van de HVB luidde als volgt; DORR, sv Duinoord, Honselersdijk, HPSV, sv De Jagers, KMD, Ornas, RAS, SEV, Te Werve, VCS en Verburch.
<
Seizoen 1976-1977
>
<
Seizoen 1977-1978
Voorzitter Frans Bentz had zich al vanaf de begin jaren zestig ingespannen voor een eigen terrein voor zijn sv Ornas. Het was echter vechten tegen de bierkaai want na zoveel pogingen ondernomen te hebben en hierbij bij de gemeente evenveel keer de neus te hebben gestoten, vond hij het nu wel welletjes en wilde hierdoor als bestuurslid stoppen.
De zaterdag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1977-1978 uit de volgende clubs samengesteld: DORR, Duinoord, DVC, Holland Sport’32, Honselersdijk, De Jagers, KMD, ORNAS, RAS, SVGEB, VCS en sv Wassenaar.
>
Seizoen 1978-1979
<
In het seizoen 1978-1979 was de zaterdag Hoofdklasse van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: DORR, Duinoord, DVC, GONA, Holland Sport’32, Honselersdijk, HPSV, De Jagers, Ornas, RAS, Te Werve en Wassenaar.
Op zaterdag 2 juni 1979 degradeerde Ornas naar de 1e Klasse HVB toen de Buurtwegbewoners met 2-0 van sv De Jagers verloren.
<
Seizoen 1979-1980
>
De zaterdag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1979-1980 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Zwart, BSC’68, Ec-So, ESC, HTSV, KSD, Marine, Ornas, VCS, VELO, Verburch en FC Waasdorp.
Het vlaggenschip van ORNAS deed het dit seizoen uitstekend. Bijna de gehele tweede competitiehelft stond men aan kop van de ranglijst maar omdat HTSV haar inhaalwedstrijd in winst omzette kwam men op gelijke hoogte met ORNAS.
Met nog één speelronde voor de boeg was de stand bovenin de 1e Klasse A als volgt: 01. ORNAS 21-30, 02. HTSV 21-30 en 03. ESC 21-26. Tijdens de laatste competitieronde stonden de wedstrijden ORNAS – Marine en HTSV – ESC op het programma.
Op zaterdag 26 april 1980 behaalde Ornas dan toch de titel in de 1e Klasse A van de HVB en promoveerde hiermee naar de Hoofdklasse van de HVB. De equipe van trainer Ton Bustin had bij rust tegen Marine al een veilige voorsprong van 2-0 opgebouwd dankzij treffers van Rene Heidenreich en Leo Flink. In de tweede helft kwam, het tegen degradatie vechtende Marine tot 2-1 terug, maar verder liet aanvoerder Bert Wolbersen het met zijn ploeg niet komen. Integendeel zelfs, topscorer Kees Vooijs stelde de zege van Ornas bij tijds veilig en maakte er, met zijn vijftiende competitietreffer, 3-1 van. Toen eenmaal bekend werd dat HTSV verrassend thuis had verloren van ESC barstte het feest los aan de Waalsdorperlaan.
Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden wist Ornas er 13 te winnen, 6 gelijk te spelen en 3 te verliezen. Met 32 punten, en een doelsaldo van 43 voor en 21 tegen, kon dus eindelijk bij de oranjehemden de kampioensvlag in top.
<
Twee foto’s van jeugdelftallen eind zestiger jaren. Namen bij de onderste foto : Staand Nico ? , ??, Leider Nico Graaf sr., Frans Bentz, ?? Zittend Herbert Roos van Raadshoven ?, Nico Graaf, ??, ? Sonneveld, Jimmy Sloot, René Kroes
Seizoen 1980-1981
>
De zaterdag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1980-1981 uit de volgende clubs samengesteld: sv Duinoord, DVC, GONA, Holland Sport’32, Honselersdijk, v.v. Nationale Nederlanden, sv Nootdorp, Ornas, RAS, Semper Altius, SEV en sv Wassenaar.
<
Seizoen 1981-1982
>
De indeling van Ornas 1 voor het seizoen 1981-1982 in de zaterdag Hoofdklasse van de HVB luidde als volgt; sv Duinoord, DVC, GONA, Holland Sport’32, Honselersdijk, v.v. Nationale Nederlanden, Ornas, RAS, Scheveningen’, Semper Altius, SVGEB en Westerkwartier.
Het eerste elftal van Ornas bestond o.a. uit de spelers: Arie Rog (keeper), Wim Harteveld, Brouwershaven, Kees Klein, Kees Rog, Vrolijk, Minderhout, Rene Heidenreich (aanvoerder), Arie Harteveld, Kees Vooys, Leo Flink en Westerveld.
Vier zeges, tien wedstrijden een gelijk spel en acht nederlagen, 28 treffers gescoord en 37 tegendoelpunten. Het was de matige balans van het seizoen 1981-1982 waarmee Ornas met 18 punten op de negende positie van de ranglijst eindigde. Hiermee hield men ternauwernood nog Nationale Nederlanden (17 punten), GONA (17) en RAS (14) onder zich.
Ornas 2 begin tachtiger jaren. Staand Harry Groen, Coen Hooghiemstra ? , Peter Langkamp, Ardi Reedijk, ??, ??, Fred de Vries, Hans van der Ham. Zittend v.l.n.r. ?, Frans Hupje, Aad van der Tak,?, Michel Borsten en Kas van Dijk
>
<
Seizoen 1982-1983
>
De zaterdag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1982-1983 uit de volgende clubs samengesteld: DSO, DVC, sv Duinoord, HS Texas DHB, vv Nationale Nederlanden, Ornas, RAS, Scheveningen, SVGEB, Te Werve, Verburch en Westerkwartier.
Opnieuw wist het 1e elftal van Ornas zich aan het einde van de competitie op het nippertje in veiligheid te spelen. In de laatste competitieronde moesten de mannen van trainer Ben Moelker in Kijkduin aantreden tegen het inmiddels van zorgen gevrijwaarde Westerkwartier. Ornas moest met RAS en Nationale Nederlanden gaan uitmaken wie van de drie volgend seizoen een toontje lager moest gaan zingen. Ornas zelf had in de wedstrijd tegen Westerkwartier genoeg aan een punt om het Hoofdklasseschap met een seizoen te verlengen.
In de eerste helft had men de harde wind in de rug en was zodoende veelvuldig in de aanval. Het team van trainer Moelker kreeg kansen via Ed Westerveld en Rene Heidenreich, die zelfs een strafschop naast het doel van Westerkwartier schoof. Westerkwartier speelde duidelijk beter verzorgd voetbal maar toch nam Ornas, na ruim een half uur, de leiding. Laatste man Willem Harteveld knalde een vrije schop hoog vanuit zijn eigen strafschopgebied naar dat van Westerkwartier en vervolgens schoot Leo Flink de stuitende bal hard en diagonaal achter de Westerkwartier-keeper, 0-1.
Het belangeloze Westerkwartier wilde toch wel winnen wilde toch wel winnen en begon dan ook de tweede helft vol goede moed maar deze snode plannen vielen al snel in duigen toen Ed Westerveld Ornas in de 47e minuut op een 2-0 voorsprong zette. Het voetbal was na dit doelpunt niet meer om aan te zien en Ornas wist uiteindelijk deze belangrijke wedstrijd met 2-0 te winnen.
Ornas speelde zich dus, met deze overwinning. Uiteindelijk zou v.v. Nationale Nederlanden degraderen.
Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden wist Ornas er 8 te winnen, 4 gelijk te spelen en 10 te verliezen. Met 20 punten, en de doelcijfers 36 voor en 40 tegen, eindigde Ornas toch nog netjes op de zesde plaats van de ranglijst.
Seizoen 1983-1984
>
<
De zaterdag Hoofdklasse HVB was in het seizoen 1983-1984 uit de volgende clubs samengesteld: DORR, sv Duinoord, DVC, HPSV, sv Nootdorp, Ornas, RAS, Scheveningen, SVGEB, VCS, Verburch en Westerkwartier.
Wederom moest de beslissing van degradatie uit de Hoofdklasse zaterdag bij Ornas op de laatste wedstrijddag vallen. De oranje-hemden moesten thuis tegen kampioens-kandidaat sv Nootdorp winnen om ook volgend seizoen weer uit te komen in de Hoofdklasse van de HVB. De sv Nootdorp had aan een punt genoeg om als kampioen te promoveren.
De sv Nootdorp speelde verzorgder spel maar Ornas was in deze wedstrijd gevaarlijker en vocht bovendien voor iedere meter. Bij rust hadden de mannen van trainer Ben Moelker een verdiende 1-0 voorsprong door een doelpunt van Leo Flink.
In de pauze werd bekend dat Svv Scheveningen een 2-0 voorsprong had tegen Verburch. Deze tussenstand onderstreepte de noodzaak voor sv Nootdorp om minimaal gelijk te spelen tegen Ornas want bij verlies zou er bij deze stand een beslissingswedstrijd om het kampioenschap volgen tegen Scheveningen.
Toen Nootdorper Ton van der Helm in de 84e minuur gelijk maakte zakten enkele Ornas-spelers vertwijfeld naar de grond. De wanhoop nam een minuut later nog grotere vormen aan toen scheidsrechter Van Elleswijk Ornas-uitblinker Bart Lugters uit het veld stuurde.
De sensatie was echter nog niet compleet toen Ornas vlak voor tijd door een treffer van aanvoerder Rene Heidenreich alsnog op een 2-1 voorsprong kwam. Bij het ingaan van de laatste minuut van de officiële speeltijd leek Ornas dus de laatste strohalm te hebben gegrepen want deze uitslag zou genoeg zijn voor een beslissingswedstrijd om het behoud van het Hoofdklasserschap in de HVB. De juichende menigte van de thuisclub had echter niet gerekend op een blessuretijd van maar liefst zeven minuten. De extra tijd, die scheidsrechter Van Elleswijk bijtelde voor oponthoud tijdens de wedstrijd, werd Ornas uiteindelijk fataal. In de laatste seconde van die blessuretijd kwam sv Nootdorp, via een treffer van Rien Lugtigheid, alsnog op gelijke hoogte en was Ornas hiermee gedegradeerd naar de Eerste Klasse.
Van de 22 competitiewedstrijden werd er slechts 1 gewonnen, 9 gelijk gespeeld en gingen er 12 verloren. Met 11 punten, en een doelsaldo van 20-43, eindigde Ornas op de laatste positie van de ranglijst. Dit was net onder Verburch (12 punten) en DVC (13).
De degradatie betekende een diepe droefheid bij iedereen die Ornas lief had, juist in het jaar van het 50-jarig jubileum van de club.
>
Het programmaboekje van de jubileum-toernooien in 1984
Seizoen 1984-1985
>
De zaterdag 1e Klasse A van de HVB was dit seizoen uit de volgende clubs samengesteld; Blauw-Zwart, BSC’68, Escher Boys, sv De Jagers, KSD, Marine, Nationale Nederlanden, Ornas, PGS, SVGW, Takdier Boys en sv Wassenaar.
Blauw-Zwart was dit seizoen oppermachtig in de 1e Klasse A en werd dan ook met 34 punten kampioen. Het eerste elftal van Ornas kwam dit seizoen ook redelijk goed voor de dag want van de 22 competitiewedstrijden werden er 11 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en 8 verloren. Met 25 punten en een doelsaldo van 37 voor en 32 tegen eindigde men op een keurige vierde positie.
Seizoen 1985-1986
>
De zaterdag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1985-1986 uit de volgende clubs samengesteld: DVJ, Ec-So, GDA, HTSV, Marine, Ornas, PZH, Schipluiden, SVGW, Takdier Boys, VELO en sv Wassenaar.
Het werd een anoniem seizoen voor Ornas, met andere woorden de oranjehemden speelde geen rol van betekenis in de 1e Klasse A. In de eerste seizoenshelft kwam Ornas beter voor de dag want met 15 punten uit 13 duels (doelsaldo 28-26) ging men op een vierde positie de winterstop in. Dit was achter Takdier Boys (13-21), VELO (13-20) en Schipluiden (12-15).
Na de winterstop waren de prestaties van Ornas dus stukken minder. Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden werden er 9 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en 10 verloren. Met 21 punten en een doelsaldo van 37 voor en 45 tegen moest men genoegen nemen met een achtste positie op de eindranglijst.
<
Seizoen 1986-1987
>
De zaterdag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1986-1987 uit de volgende clubs samengesteld: Amar Deep, CWP, KSD, Nationale Nederlanden, Ornas, PGS, PZH, Rijswijk, SVGW, VELO, Verburch en sv Wassenaar.
Elftalfoto van Ornas 1 in het seizoen 1986-1987, gemaakt op het oude terrein van Oranjeplein, naast Postalia. Staand v.l.n.r. Arie Bal, Frank Minderhout, Willem Harteveld, Frans Hupje, Boeve, Wim Oosterbaan, Arie vd Zwan, ? Minderhout en Peter vd Zwan (trainer). Zittend v.l.n.r: ? Minderhout, Jan Teunisse, Arie Harteveld, Dirk vd Leeden, Martin Roeleveld, Frank Wubben en ? Wubben.
>
Seizoen 1987-1988
>
Het vlaggenschip van Ornas kwam in het seizoen 1987-1988 uit in de zaterdag 1e Klasse B van de HVB met daarin als tegenstanders; Amar Deep, Ariston’80, Celeritas, Ec-So, Escher Boys, Graaf Willem II VAC, HS Texas DHB, HTSV, KSD, Rijswijk en Schipluiden.
Ornas 1 deed het in de eerste seizoenshelft naar behoren want met 14 punten uit 12 wedstrijden en een doelsaldo van 23 voor en 19 tegen ging men op een zesde positie van de ranglijst de winterstop in. Op dat moment was Rvv Rijswijk koploper met maar liefst 24 punten uit 14 duels.
<
Seizoen 1988-1989
>
De zaterdag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1988-1989 uit de volgende clubs samengesteld: Ariston’80, BSC’68, DHL, DVJ/Bizon, Ec-So, Escher Boys, De Jagers, LenS, Ornas, VELO en Wassenaar.
<
Seizoen 1989-1990
>
De zaterdag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1989-1990 uit de volgende clubs samengesteld: Amar Deep, DVC, DVJ-Bizon, Ec-So, HTSV, Kamraan, LenS, Ornas, PGS, RAS en RAVA.
<
Seizoen 1990-1991
>
De zaterdag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1990-1991 uit de volgende clubs samengesteld: BSC’68, DVJ-Bizon, HS Texas DHB, KSD, LenS, Ornas, Postalia, RAVA, RVC, Rijswijk, Vredenburch en sv Wassenaar.
Een zeer matig seizoen werd het voor het eerste elftal van Ornas. Op de twintigste speeldag degradeerde men zelfs, ondanks een 0-0 deling met sv Wassenaar, uit de 1e Klasse van de HVB. Van de 22 competitiewedstrijden werden er 0 gewonnen, 9 gelijk gespeeld en 13 verloren. Met 9 punten en een doelsaldo van 19 voor en 66 tegen eindigde Ornas op de laatste positie van de ranglijst.
<
Seizoen 1991-1992
>
In verband met het opheffen van de 3e Klasse had de HVB (Haagse Voetbal Bond) dit seizoen de vier overgebleven teams ondergebracht in de 2e Klasse. Dit had het gevolg dat de zaterdag 2e Klasse HVB bestond uit 13 teams, te weten: Blauw Zwart, CWP, DWO, ESDO, GDA, Graaf Willem II VAC, Marine, MVO’72, ORNAS, PZH, RAS, Westerkwartier en FC Zoetermeer.
RAS was dit gehele seizoen oppermachtig en werd dan ook met 39 punten uit 24 duels kampioen. Het vlaggenschip van Ornas speelde een matig seizoen en eindigde in de onderste regionen van de 2e Klasse. Van de 24 wedstrijden werden er 6 gewonnen, 5 gelijk gespeeld en 13 verloren. Met 17 punten en een doelsaldo van 35 voor en 51 tegen eindigde men op de twaalfde positie van de ranglijst.
<
Seizoen 1992-1993
>
De zaterdag 2e Klasse van de HVB was in het seizoen 1992-1993 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Zwart, BMT, Cromvliet, DWO, ESDO, GDA, Graaf Willem II VAC, HTSV, Marine, Ornas, PZH, Vredenburch en Westerkwartier.
<
Na een fusie met Archipel in 1993 gingen deze clubs samen verder onder de naam Archipel/Ornas. De jeugdafdelingen werden samengevoegd, Archipel ging verder als de Archipel/Ornas Zondag en Ornas als Archipel/Ornas Zaterdag
Voor meer historie van Ornas kunt U terecht op http://ornas.mannaart.net/index.php
.
Als u nog meer informatie heeft over Ornas neem dan a.u.b. contact met ons op via haagse.voetbalhistorie@gmail.com. Ook oude foto’s, namen van spelers en mooie verhalen zijn van harte welkom.
Palmares v.v. Ornas
Kampioenschappen:
1934-1935 2e klasse B van de HKVB
1959-1960 4e klasse B HVB
1979-1980 1e klasse B HVB
Andere prestatie’s:
–
Parade der trainers bij v.v. Ornas
1958-1959 Dick Korte
1959-1960 Dick Korte
1960-1961 ?
1961-1962 ?
1962-1963 ?
1963-1964 ?
1964-1965 ?
1965-1966 ?
1966-1967 ?
1967-1968 ?
1968-1969 ?
1969-1970 ?
1970-1971 ?
1971-1972 ?
1972-1973 Jerry de Rijk
1973-1974 Jerry de Rijk
1974-1975 Wim van der Zand
1975-1976 Wim van der Zand
1976-1977 Wim van der Zand
1977-1978 ?
1978-1979 ?
1979-1980 Ton Bustin
1980-1981 Ben Moelker
1981-1982 Ben Moelker
1982-1983 Ben Moelker
1983-1984 Ben Moelker
1984-1985 Ben Moelker
1985-1986 ?
1986-1987 Peter van der Zwan
1987-1988 ?
1988-1989 ?
1989-1990 ?
1990-1991 ?
1991-1992 ?
1992-1993 Jan Kleindijk
Parade der voorzitters bij Ornas
1934-???? Dhr. Bosman
???? -???? ?
???? -???? Jaap Smit
???? -???? ?
???? -???? Dhr. Hubers
???? -1968 Jaap Smit
1968- ???? Frans Bentz
????- ???? Dhr. Domburg
????-1993 ?
Terreinen waar v.v. Ornas heeft gespeeld:
?
?
Ereleden v.v.Ornas:
Jaap Smit
Maronier
Huinder
De Jonge
?
?
?
Lid van Verdienste bij v.v. Ornas:
?
?
?
Zijn we allemaal nog naar op zoek……