PEC Den Haag

Den Haag
01-07-1995 - 30-06-2009

Het ontstaan van fusieclub PEC Den Haag

“Fuseren of verzuipen”, voor die keus werden in de jaren negentig tientallen clubs uit het Haags amateurvoetbal gesteld. Dit was niet alleen omdat bij veel voetbalverenigingen de ledenaanwas achterwege bleef maar ook omdat steeds vaker de bodem van de verenigingskas te bewonderen viel. Dit kwam mede door de extreem hoog oplopende contributie-schuld. Veel clubs, zo ook SVPTT en SVGW/GEB, leefde qua ledenbestand en financiële middelen onder het minimum. Fuseren was dan ook het enige redmiddel om te blijven voortbestaan.

De eerste contacten tussen SVPTT en SVGW/GEB werden in seizoen 1994-1995 gelegd na een vriendschappelijke wedstrijd tussen beide eerste elftallen door de trainers Hans Lamens (SVPTT) en Kees Sprengers (SVGW/GEB). Er waren in die tijd overigens nog meerdere clubs die als fusiepartner in aanmerking kwamen maar het “klikte” meteen tussen SVPTT en SVGW/GEB.
Er waren geen problemen met de nieuwe naam en ook het nieuwe tenue leverde geen problemen op, beide clubs speelde n.l. al in het blauw.

Op 1 juni 1995 namen de twee verenigingen, SVPTT en SVGW/GEB, met een respectabele historie definitief de stap om elkaars hand te reiken en te gaan fuseren. De nieuwe fusieclub ging voortaan verder onder de naam PEC Den Haag (Post Energie Combinatie Den Haag).
Het eerste bestuur van PEC Den Haag bestond uit Leen Pronk (voorzitter), Theo Tetteroo (secretaris), Rick Wagner (penningmeester), Cees Dieke (Technisch Coördinator) en Dick Bontrop (zaalcoördinator).

Seizoen 1995-1996

SVPTT speelde al vanaf 1994 als onderhuurder op het terrein van VIOS, dus de nieuwe fusieclub hield dit terrein “Escamp II” aan de Melis Stokelaan te Den Haag gewoon aan. In het eerste levensjaar van PEC Den Haag begon de club met maar liefst 350 leden, onderverdeeld in 8 seniorenelftallen en 6 jeugdteams. De nieuwe clubkleuren werden een geheel blauw shirt, witte broek en blauw/witten kousen.

Op zaterdag 5 augustus 1995 speelde het eerste elftal van de nieuwe fusieclub een wedstrijd tegen FC Den Haag. Op het VIOS complex aan de Melis Stokelaan werd het maar liefst 0-10 voor de profs.

De formatie van de trainer Hans Lamens werd in het seizoen 1995-1996 ingedeeld in de zaterdag 4e Klasse A van de KNVB met daarin als tegenstanders; Die Haghe, sv Duinoord, ‘s-Gravenzandse SV, Hoekse Boys, Honselersdijk, JAC, KMD, Leiden, Maasdijk, sv Nootdorp en De Sleutels.

In de competitie waren KMD (48 punten) en sv Honselersdijk (47 punten) dit seizoen oppermachtig. PEC Den Haag wist van de 22 wedstrijden er 10 te winnen, 3 gelijk te spelen en 9 te verliezen. Met 33 punten, en een doelsaldo van 43 voor en 37 tegen eindigde de formatie van Lamens op een keurige vijfde positie.

Seizoen 1996-1997

>

De zaterdag 3e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1996-1997 als volgt samengesteld: BMT, sv Die Haghe, ‘s-Gravenzandse SV, Hoekse Boys, Honselersdijk, JAC, sv Loosduinen, Maasdijk, MVV’27, sv Nootdorp, PEC Den Haag en SV’35.

In het laatste seizoen van trainer Hans Lamens presteerde PEC Den Haag uitstekend. Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden werden er 13 gewonnen, 6 gelijk gespeeld en 3 verloren. Met 45 punten, en de doelcijfers 50 voor en 34 tegen, eindigde PEC Den Haag op de tweede positie van de ranglijst van de 3e Klasse B, achter kampioen Honselersdijk (47 punten).

>

Seizoen 1997-1998

>

Het eerste elftal van PEC Den Haag werd in het seizoen 1997-1998 ingedeeld in de 3e Klasse B met daarin als tegenstanders: MVV’27, Die Haghe, ‘s-Gravenzande SV, Hoekse Boys, JAC, Naaldwijk, CION, BMT, Loosduinen, Maasdijk en DVO’32.

De A-selectie van PEC Den Haag, o.l.v. de nieuwe trainer trainer Chris Treling, was voor het seizoen 1997-1998 als volgt samengesteld: Ron Scherpenzeel, Kees Nieuwdorp, Cleon Ceder, Dennis Eckhard, Ed van der harst, Richard van den Hoogenband, Dennis Kemper, John Knoester, Dennis Lispet, Wim van Maanen, Dennis Manschot, Johan Oliehoek, Dennis Olman, Frank Roosa, Maurice Schuurman, Mark Sprenger, Raymond van Spronsen en Wim Verwoerd.

PEC Den Haag werd voorafgaande aan de competitie als de gedoodverfde kampioen van de 3e Klasse B gezien. De formatie van trainer leek die voorspelling ook waar te gaan maken maar door een slechte fase aan het einde van de competitie werd het kampioenschap alsnog verspeeld en JAC ging zodoende, met 44 punten. met het kampioenschap er vandoor. PEC Den Haag wist van de 22 competitiewedstrijden er 12 te winnen, 5 gelijk te spelen en 5 te verliezen. Met 41 punten en een doelsaldo van 54 voor en 29 tegen eindigde men op de tweede positie van de ranglijst en zodoende met het team van trainer Chris Treling proberen om via de nacompetitie te promoveren naar de 3e Klasse.

PEC Den Haag begon op 2 mei 1997 uitstekend aan de nacompetitie door thuis met maar liefst 6-1 te winnen van MVV’27. Omdat op 7 mei de wedstrijd MVV’27-Naaldwijk in 1-2 eindigde hadden de mannen van trainer Treling in de laatste wedstrijd tegen Naaldwijk genoeg aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de volgende rond. Op 9 mei op Sportpark De Hoge Bomen te Naaldwijk won PEC Den Haag uiteindelijk met 1-2 van v.v. Naaldwijk.

Op zondag 23 mei 1998 volgde de allesbeslissende wedstrijd Lugdunum – PEC Den Haag. In feite stond PEC Den Haag voor aanvang van deze wedstrijd, dankzij een veel beter doelsaldo, al met één been in de 2e Klasse. Een gelijkspel zou dus eigenlijk al voldoende zijn. Door doelpunten van Maurice Schuurman, Raymond van Spronsen, Dennis Olman en Frank Roosa werd het uiteindelijk 1-4 voor PEC Den Haag en zodoende promoveerde de formatie van trainer Chris Treling alsnog via de “zijdeur” naar de 2e Klasse KNVB.

Seizoen 1998-1999

>

Op de Algemene Ledenvergadering van donderdag 28 januari 1999 werd Theo Tetteroo benoemd tot de nieuwe voorzitter van PEC Den Haag. Tetteroo die al actief was als secretaris van de in financiele problemen verkerende club nam hiermee de voorzittershamer over van Leen Pronk, die zich niet meer herkiesbaar had gesteld.

Het 1e elftal van PEC Den Haag kwam in het seizoen 1998-1999 uit in de 2e Klasse C en ontmoette daarin: DSVP, Forum Sport, Honselersdijk, Hoofddorp, HVO, JAC, KMD, Leiden, LYRA, Monster en Voorschoten’97.

<

PEC Den Haag 1 seizoen onbekend - kopie

PEC Den Haag 1 Seizoen ??-?? Staand v.l.n.r: Dennis Manschot, Wim Verwoerd, John Knoester, Dennis Olman, Erik van der Velden en Ron Scherpenzeel. Zittend v.ln.r: Richard van de Hoogenband, Johnnie Mansvelt, Patrick Roos, Johan Oliehoek en Maurice Schuurman

>

Seizoen 1999-2000

>

<

Seizoen 2000-2001

PEC Den Haag speelde de eerste zes seizoenen op het terrein van VIOS, tot dat er financiële problemen ontstonden tussen VIOS en PEC Den Haag.
Na een bijna faillissement van PEC Den Haag werd de club op het nippertje gered. PEC Den Haag vond in seizoen 2001-2002 onderdak bij REMO aan de Guntersteinweg. PEC Den Haag speelde in dit seizoen in de 2e Klasse KNVB. De velden van REMO waren echter zeer slecht.

De zaterdag 2e Klasse C van de KNVB was voor het seizoen 2000-2001 als volgt ingedeeld: Berkel, BMT, Forum Sport, Honselersdijk, JAC, Monster, sv Nootdorp, PEC Den Haag, RCL, Rohda’76, Vitesse Delft en Voorschoten’97.

>

Seizoen 2001-2002

>

Het eerste elftal van PEC Den Haag werd voor het seizoen 2001-2002 ingedeeld in de zaterdag 2e Klasse C van de KNVB en moest het hierin opnemen tegen: BMT, Die Haghe, DSO, Forum Sport, Honselersdijk, JAC, KRV, Monster, Naaldwijk, Nootdorp en RCL.

<

Seizoen 2002-2003

De overgang naar het complex van REMO was geen succes te noemen want er kwam bijna geen kip kijken en zodoende was het ook na de wedstrijd enorm stil en saai in de kantine. Na twee seizoenen bij REMO gevoetbald te hebben besloot men wederom te verhuizen en vond PEC Den Haag in het seizoen 2002-2003 onderdak bij de voetbalvereniging GONA aan de Beresteinlaan te Den Haag. Met andere woorden, de laatste jaren waren bij PEC Den Haag stormachtig te noemen waarbij het steeds maar draaide om fuseren of verhuizen. Met de verhuizing naar GONA hoopte de club nu eindelijk weer in rustiger vaarwater te komen.

>

<

Seizoen 2003-2004

Op 1 augustus 2003 bereikte de fusieclub PEC Den Haag haar zeventigjarig bestaan maar dit ging voor de meeste leden geruisloos voorbij.

Het bestuur van PEC Den Haag, o.l.v. voorzitter John Tiemens, had een drastische maatregel genomen door dit seizoen de jeugdafdeling in zijn geheel op te doeken. De energie en de moeite die in de jeugd werd gestoken woog niet meer op aan het plezier wat men er van beleefde. De E- D- en twee C-teams hadden allemaal een hele moeilijke mentaliteit waardoor het vorig seizoen een flink aantal keren met de jeugd escaleerde.

Bij aanvang van het seizoen 2003-2004 telde PEC Den Haag zo’n 200 leden.

Het eerste elftal van PEC Den Haag werd in het seizoen 2003-2004 ingedeeld in de zaterdag 4e Klasse C met daarin als tegenstanders: FC Boszoom, CION, DRGS, HION, HS Texas DZS, FC Kranenburg, MVV’27, PKC’85, De Postduiven, RFC 2000 en Victoria’04.

>

Seizoen 2004-2005

>

<

Seizoen 2005-2006

Vanaf seizoen 2005-2006 trok de club bij GSC/ESDO in aan de Erasmusweg.
Het officiële adres van PEC Den Haag werd:
Sportpark PEC Den Haag
Erasmusweg 1663
2542 PE Den Haag

PEC Den Haag zou daar t/m het seizoen 2008-2009 op deze locatie blijven voetballen.


De kantine van PEC Den Haag aan de Erasmusweg

>

Seizoen 2006-2007

Bij aanvang van het seizoen 2006-2007 was het bestuur van PEC Den Haag als volgt samengesteld: Theo Tetteroo (Voorzitter), Wim van Maanen (Secretaris), Kees Dieke (Penningmeester), Janny Merx (Wedstrijdsecretariaat veld), Rein Sepers (Wedstrijdsecretariaat zaal) en voor Algemene zaken de heren Rein Sepers, Gerrit Aldus en Eric Roest).

Voor de zaterdagcompetitie werden 4 seniorenelftallen ingeschreven echter al vroeg in de competitie moest het bestuur van PEC Den Haag, i.v.m. ongeregeldheden, het vierde elftal terugtrekken uit de competitie. Verder kwam PEC Den Haag dit seizoen met een heren-zaalvoetbalteam uit in de competitie.

Na het kampioenschap van het eerste elftal vorig seizoen kwam PEC Den Haag dit seizoen dus uit in de zaterdag 3e Klasse B van de KNVB West II met ditmaal als tegenstanders: BSC’68, DSVP, DUNO, DWO, Haaglandia, Loosduinen, PGS-Vogel, RAS, SV’35 en Victoria’04.

De technische staf bij het vlaggenschip van PEC Den Haag bestond dit seizoen uit: Ed Pape (Hoofdtrainer), Jacob Brik (Keeperstrainer en Coördinator selectie) en Sabrina de Graaff (Verzorgster). PEC Den Haag deed het in de competitie wederom geweldig maar had alleen de pech dat Victoria’04 dit seizoen oppermachtig was. Na de eerste seizoenshelft ging Victoria’04 dan ook ongenaakbaar met 31 punten uit 11 duels als koploper de winterstop in. PEC Den Haag volgde met 21 punten uit 10 wedstrijden op de tweede positie van de ranglijst.
In de tweede seizoenshelft vielen de prestaties van PEC Den Haag ver terug. Bovendien kreeg de formatie van trainer Pape ook nog eens van de KNVB 3 punten in mindering. Van de uiteindelijk 22 wedstrijden werden er 12 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 9 verloren. Met 34 punten, en een doelsaldo van 32 voor en 30 tegen, eindigde PEC Den Haag op de zesde positie van de ranglijst.

Op 13 februari 2007 volgde er een Algemene Ledenvergadering waarin o.a. Ed Pape werd benoemd tot vice-voorzitter en Bert Bakker tot 2e penningmeester. Verder werd er besloten dat het clubblad voortaan alleen nog maar digitaal te lezen viel. Met andere woorden, het voetbalkrantje viel niet meer iedere week op de deurmat.

Seizoen 2007-2008

>

Competitie-indeling seizoen 2007-2008 in de zaterdag 3e Klasse . was als volgt; DSVP, DVO’32, Excelsior Pernis, Honselersdijk, KMD, Lombardijen, Maasdijk, Maense, Monster, PEC Den Haag, Rijnmond/Hoogvliet en IJVV Zwervers.

<

Seizoen 2008-2009

PEC Den Haag kwam dit seizoen nog maar met drie elftallen uit in de competitie. Dat was het minimum aantal, dat de KNVB in haar Statuten vereiste om als zelfstandige club aan de competitie deel te mogen nemen. De locatie aan de Erasmusweg was in ieder geval op termijn niet meer beschikbaar, omdat daar woningbouw was gepland. In januari 2009 tekende de voorzitters van GSC ESDO en PEC/Den Haag nog een intentieverklaring met de gemeente Den Haag. Daarin was opgenomen, dat gezocht zou worden naar een geschikte andere locatie voor de beide clubs.

In januari van het jaar 2009 vonden er verkennende gesprekken plaats met RAVA Houtwijk. Beide clubs hadden namelijk dezelfde hoofdsponsor, dus was een contact snel gelegd. In deze gesprekken werd er nadrukkelijk over de toekomst van PEC Den Haag gesproken, waarbij het voortbestaan van de club een belangrijke rol speelde. Bovendien had de club een afspraak met GSC ESDO, waar men nu bij inwoonde, om dat bestuur op uiterlijk 17 februari nader in te lichten over onze toekomst.
Op 9 februari 2009 vond bij PEC Den Haag een Buitengewone Algemene Ledenvergadering plaats. De leden van zaterdagclub PEC Den Haag gaven op deze goed bezochte ledenvergadering het bestuur mandaat om fusiebesprekingen aan te gaan voeten met de voetbalvereniging RAVA Houtwijk.

De besprekingen tussen RAVA Houtwijk en PEC Den Haag over een mogelijk fusie verliepen voorspoedig.

Zowel de leden van zondagderdeklasser RAVA Houtwijk als die van zaterdagvierdeklasser PEC Den Haag gingen uiteindelijk op maandagavond 20 april 2009 tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergaderingen akkoord met een fusie tussen beide clubs. Dit hield in, dat PEC Den Haag in het volgende seizoen niet meer zou spelen en inwonen bij GSC ESDO aan de Erasmusweg 1663, maar introk op het Rijnveld Sportpark in Houtwijk en daar de zaterdagtak zou gaan vormen van de fusieclub.
De nieuwe naam van de fusieclub werd RAVA/PEC Combinatie en de clubkleuren zouden de ‘oude’ kleuren van RAVA worden, te weten oranje shirt, zwarte broek en oranje kousen. Ed Jacobs (RAVA) werd de voorzitter van de fusieclub en Ed Pape (PEC/Den Haag) zou als vice-voorzitter gaan fungeren.

De zaterdag 4e Klasse A KNVB was voor het seizoen 2008-2009 uit de volgende clubs samengesteld: Ariston’80, HMSH, HPSV, Leiden, Neta Dall, PEC Den Haag, Quick Steps, HS Texas DZS, UVS, VCS, Vredenburch en sv Wassenaar.
Al vroeg in de competitie, op zaterdag 13 september, ging het mis in de wedstrijd tussen PEC Den Haag en Neta Dall omdat spelers van beide partijen met elkaar op de vuist waren gegaan. Drie spelers van Neta Dall kregen tijdens deze wedstrijd een rode kaart voorgehouden.
Op 2 oktober 2008 werd het eerste elftal van zaterdagvierdeklasser Neta Dall alsnog door de tuchtcommissie van de KNVB district West II met onmiddellijke ingang uit de competitie genomen. De tuchtcommissie had n.l. beide clubs wegens wangedrag schuldig verklaard. PEC Den Haag kreeg twee winstpunten in mindering alsmede een geldboete van 150 euro en Neta Dall vier winstpunten in mindering en een geldboete van 300 euro opgelegd. Verder werd de stand van 4-1 voor de ploeg van trainer Henna Grunholz als eindstand beschouwd.
Het team van trainer Henna Grünholz speelde verder een uitstekend seizoen. Uit de 20 competitiewedstrijden werden uiteindelijk 37 punten bij elkaar gesprokkeld en hiermee eindigde PEC Den Haag, achter kampioen Leiden (46 punten) en sv Wassenaar (40 punten) op de derde positie van de eindranglijst. Door dit resultaat mocht PEC Den Haag meedoen aan de nacompetitie en kreeg men hiermee dus een extra kans op promotie.

PEC/Den Haag legde in de nacompetitie op 9 mei 2009 al de basis voor een goed uitgangspunt door in Oudewater bij OVS met 1-3 te winnen. Ook in de terugwedstrijd op zaterdag 16 mei liet het team van Henna Grunholz, in het thuisduel aan de Erasmusweg, er geen gras over groeien. PEC Den Haag nam via Berry Moes de leiding en Kees Merkesteijn zorgde voor de verdubbeling van de marge. Toen Brian van den Brink er 3-0 van maakte leek de strijd al beslist. OVS Oudewater toonde echter veerkracht en kwam terug tot 3-2. Verder liet de thuisploeg het echter niet komen en Manuel da Cruz bepaalde tenslotte de eindstand op 4-2. In de volgende ronde moest PEC Den Haag het, op neutraal terrein, opnemen tegen TAVV.

Op zaterdag 23 mei 2009 speelde PEC Den Haag de laatste wedstrijd in haar bestaan. Het betrof de finalewedstrijd van de na-competitie op het Van Thuyll Sportpark in Zoetermeer.
PEC Den Haag verloor deze finalewedstrijd met 4-2 van T.A.V.V. De laatste doelpunten van PEC Den Haag werden gemaakt door Francois Strik (1-1) en Manuel da Cruz (1-2). Helaas dus geen promotie naar de 3e Klasse zaterdag voor PEC Den Haag.
In seizoen 2009-2010 zou de club “gewoon” weer starten in de 4e Klasse KNVB maar dan onder de naam RAVA-PEC Combinatie.

 

 

 

Van PEC Den Haag hebben wij verder helaas nog geen historie kunnen achterhalen of mogen ontvangen. Als u kunt helpen met de historie van deze amateurclub, neem dan a.u.b. contact met ons op via haagse.voetbalhistorie@gmail.com  Ook oude foto’s, namen van spelers en mooie verhalen zijn natuurlijk van harte welkom.

Palmares PEC Den Haag (zaterdag)

Kampioenschappen:
2005-2006 4e klasse C

Andere prestatie’s:
1997-1998 winnaar nacompetitie, promotie naar 2e Klasse KNVB

Parade der trainers bij PEC Den Haag

1995-1996 Hans Lamens
1996-1997 Hans Lamens
1997-1998 Chris Treling
1998-1999 Chris Treling
1999-2000 Chris Treling
2000-2001 Wim van Ettinger / ? (a.i.)
2001-2002 Dennis Olman
2002-2003 Dennis Olman
2003-2004 Hans Lamens
2004-2005 Hans Lamens
2005-2006 Ed Pape
2006-2007 Ed Pape
2007-2008 Richard Douw
2008-2009 Henna Grünholz

Parade der voozitters bij PEC Den Haag:

1995-1997 Leen Pronk
1997-2001 Theo Tetteroo
2001-2004 John Tiemens
2004-2007 Theo Tetteroo
2007-2009 Ed Pape

Terreinen waar PEC Den Haag heeft gevoetbald:

Terrein “Escamp II” aan de Melis Stokelaan te Den Haag

Terrein aan de Guntersteinweg

Vanaf seizoen 2005-2006 trok de club bij GSC/ESDO in aan de Erasmusweg.

Zijn we nog naar op zoek