SVH/Celeritas


01-07-2014 - Heden

SVH Celeritas

De geboorte van SVH/Celeritas

Onder het motto “Hsv Celeritas en SVH samen op weg naar nieuwe toekomst” kregen de besturen van Hsv Celeritas en SVH  in het seizoen 2013-2014 van hun leden groen licht om de plannen voor een gezamenlijke toekomst verder te gaan uitwerken. Die nieuwe toekomst begon al in seizoen 2014-2015 als de teams van beide clubs onder de naam SVH Celeritas hun wedstrijden aan de Noordweg op het terrein van SVH gingen spelen.

Hiermee vormde de clubs een samenwerkingsverband, zoals dat binnen de reglementen van de KNVB mogelijk was. Beide clubs kozen bewust voor deze geleidelijke weg, om niet onder tijdsdruk allerlei besluiten te moeten nemen. Ten slot van rekening was het nog een flinke klus om deze twee clubs met elkaar te verbinden, en daar nam men dus even de tijd voor.
Door te kiezen voor een samenwerkingsverband konden de teams van beide verenigingen al in het seizoen 2014-2015 onder één naam voetballen in de competitie, en werden allerlei zaken centraal geregeld. De wedstrijden werden uitsluitend op het SVH complex aan de Noordweg gespeeld want de Hsv Celeritas moest haar complex per 1 september 2014 verlaten.

SVH Celeritas streefde ernaar om vanaf seizoen 2015-2016 een nieuwe vereniging te vormen. Het was dan ook noodzakelijk om vanaf dat seizoen te kunnen starten op een nieuw complex.
De voetbalclub(s) en de hockeyclub HCWV hadden namelijk dringende behoefte aan ruimte om hun groei en ontwikkeling in goede banen te leiden. Clubs en gemeente waren al jaren samen bezig met het realiseren van een voor iedereen meest werkbare oplossing. Sinds 2008 was ook de gemeenteraad op de hoogte van de plannen voor Erasmusveld-Leywegzone (sport, wonen, volkstuinen, ecologie). De stap die SVH en Celeritas in het seizoen 2014-2015 zette was weer een signaal dat de sport graag wilde en nu de politiek aan zet was om er een adequaat vervolg aan te geven. De hoop van en verwachtingen van SVH/Celeritas was nu dus gericht op de gemeente en vooral op de nieuwe wethouders. Die moesten nu maar een besluit nemen over de reeds lang geleden gewekte verwachtingen.

Op donderdag 10juli 2014 vond dan ook de allerlaatste Algemene Ledenvergadering van de Hsv Celeritas plaats in het oude clubhuis aan de Leyweg 1630 te Den Haag. De leden van Hsv Celeritas gingen namelijk akkoord met de intrekking van de club bij SVH aan de Noordweg. Na bijna 70 jaar aan de Leyweg te hebben gevoetbald werd de deur daar definitief gesloten.

Seizoen 2014-2015

<

In het seizoen 2014-2015 waren alle clubs uit de Haagse regio, die in de zondag 4e Klasse uitkwamen, bij elkaar ingedeeld. Zodoende bestond de 4e Klasse B uit ADS, HDV, HMC, sv Houtwijk, SVH-Celeritas, Toofan, Wanica Star (alle uit Den Haag dus), Real Zoetermeer en de Delftse clubs DHL en Taurus.
De competitie in de 4e Klasse kreeg dit seizoen een geheel ander verloop dan in de andere Klassen in het amateurvoetbal. Het grote verloop van de zondag- naar de zaterdag-competitie betekende dat er in West 2 nog slechts 34 zondagsclubs in de 4e Klasse uitkwamen. Van deze 34 clubs werden drie afdelingen geformeerd. In deze drie afdelingen kwamen de clubs dit seizoen drie keer tegen elkaar uit i.p.v. twee keer. Er werd dus zeg maar een anderhalve competitie afgewerkt. De nummers één en twee in het eindklassement promoveerde rechtstreeks. De Periodekampioenen plaatsten zich voor de nacompetitie.

>

Halverwege de maand mei deelde het bestuur van SVH/Celeritas trainer Ron Ridderhof mede om, ondanks eerdere afspraken, de samenwerking niet te verlengen. Het bestuur en trainer verschilden van inzicht over het perspectief voor komend seizoen. Daarom werd er zo laat alsnog deze keuze gemaakt en gingen beide partijen, na drie seizoenen, in goed overleg uit elkaar.

<

In de maand mei van het jaar 2015 informeerde wethouder Rabin Baldewsingh het bestuur van SVH/Celeritas en het bestuur van hockeyclub HCWV over het besluit om het voormalige complex van Celeritas over te nemen van Bouwfonds en daar een nieuwe sportaccommodatie te gaan realiseren.
Dit besluit betekende dat de voetballers en hockeyers in Wateringse Veld meer ruimte gingen krijgen om hun favoriete sport te kunnen gaan beoefenen. Deze plannen waren natuurlijk niet van vandaag op morgen geregeld. De komende periode moesten de clubs en de gemeente met elkaar in overleg over de planning en aanpak, zodat hopelijk begin 2016 de werkzaamheden konden gaan starten. Het was in ieder geval de bedoeling dat SVH/Celeritas in 2016 over een 3e veld kon beschikken.
Eindelijk dus heel goed nieuws natuurlijk voor SVH/Celeritas want dit betekende dat de club plannen kon gaan maken voor de toekomst, met een accommodatie die daar bij past.

>

Seizoen 2015-2016

SVH/Celeritas schreef voor het seizoen 2015-2016 in totaal 3 seniorenelftallen en 1 veteranenteam in voor de zondagcompetitie. De jeugdafdeling bestond dit seizoen uit 1 A-elftal, 1 B, 3 C, 4 D, 7 E, 8 F en 2 Minipupillenteams. De meisjesafdeling bestond uit een MC1, MD1 en een ME1.

Op dinsdag 4 november 2015 kwam de gemeente Den Haag met een officiële verklaring naar buiten dat de voetbalvereniging SVH/Celeritas, samen met 5 andere sportverenigingen uit de regio, eindelijk het al lang verwachte kunstgrasveld krijgt toebedeeld.Heugelijk nieuws natuurlijk voor de SVH/Celeritas, dat op dat moment al aardig uit zijn jasje aan het groeien was. De eerste officiële toezegging “een kunstgrasveld” is een feit, nu moest de club nog afwachten hoe snel de ontwikkelingen zouden gaan met het SVH/Celeritas terrein en dat van de hockeyclub Wateringseveld.

Tot begin van het jaar 2016 kon er ook weer getraind worden op de oude velden van de Hsv Celeritas aan de Leyweg.

De indeling van het amateurvoetbal voor de regioclubs in district West II seizoen 2015-2016 in de zondag 4e Klasse A zag er als volgt uit: Delfia, Hsv Escamp, sv Houtwijk, Kickers ’69, Leidsche Boys, Oosterheem, Oranjeplein/Postduiven, Roodenburg, SVH/Celeritas, Toofan, WIK, Warmunda, Wanica Stars en sv Wassenaar.

Het trio Leen de Keijzer, Danny Pronk en Alain van der Leeuw hadden dit seizoen de taken van trainer Ron Ridderhof overgenomen. SVH/Celeritas begon de competitie uitstekend met een 2-3 overwinning bij de sv Wassenaar. Men had echter alleen de pech dat de zondag 1 van sv Wassenaar zich in oktober uit de competitie terugtrok en zodoende kwam deze overwinning te vervallen.
Al met al kende SVH/Celeritas een slechte eerste seizoenshelft. Van de 11 competitiewedstrijden werd er slechts 1 keer gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 8 maal verloren. Met 5 punten, en de doelcijfers 17-32 ging SVH/Celeritas dan ook op een twaalfde en voorlaatste plaats van de ranglijst de winterstop in.

Na een vrij uitzichtloze eerste seizoenshelft werd er aan Marco van Trier gevraagd om de training over te nemen. Deze beslissing wierp gelijk zijn vruchten af want in de resterende wedstrijden werden 19 punten gehaald.
Van de in totaal 24 wedstrijden wist SVH/Celeritas er dus 7 te winnen, 3 gelijk te spelen en werd er 14 keer verloren. Met 24 punten, en de doelcijfers 42-61 eindigde SVH/Celeritas op de 11e positie van de ranglijst in de zondag 4e Klasse A. Hiermee kwamen de mannen van trainer Van Triere net 1 punt te kort voor rechtstreekse handhaving en volgde er zodoende P/D wedstrijden voor handhaving in de 4e Klasse.

In een tweeluik met A.f.c. Nautilus uit Amstelveen moest het vierdeklasseschap veilig gesteld worden. Op zondag 22 mei startte SVH/Celeritas de nacompetitie met een uitwedstrijd tegen Nautilus. In een rommelige eerste helft had tegenstander Nautilus het betere van het spel, maar bleef het 0-0. Na rust zorgde Mauricio Branco Marques Pires voor de winnende treffer (0-1) voor SVH/Celeritas. Haagse treffer. Een zeer knappe prestatie dus van de mannen van Marco van Trier en met deze uitslag had SVH/Celeritas op donderdag 26 mei, in de terugwedstrijd tegen A.f.c. Nautilus uitstekende vooruitzichten voor behoud van de 4e Klasse. Dit lukte dan ook want door doelpunten van Mauricio Branco Marques Pires (3x), Joey Vis, Yasser el Atmani en een eigen doelpunt won SVH/Celeritas met 6-2 en mocht men dus ook in het komende seizoen in de zondag vierde klasse uitkomen.
>

Op donderdag 14 april 2016 was er een goed bezochte informatieavond over de aanleg van de nieuwe velden van SVH. Na een traject van 8 jaar kon men zich eindelijk gaan verheugen op de herinrichting van het complex aan de Noordweg. Het beloofde een mooie accommodatie te worden: veld 1 zal kunstgras krijgen, veld 2 zal helemaal gerenoveerd worden en op de toenmalige hockeyvelden zal in de zomer van 2016 een derde voetbalveld en een ruim trainingsveld komen. Het hele plan kwam tot stand in samenwerking met de gemeente Den Haag.
Hiermee lag de gemeente een goede basis voor verdere ontwikkeling en een stabiele toekomst van SVH. Tegelijkertijd betekende dat wel dat SVH als vereniging ook nog diversen zaken moest gaan oppakken. Dat waren vooral zaken die de kwaliteit van de accommodatie verder ten goede zouden komen. Het ging dan vooral om de aanleg van duurzame veldverlichting. Maar ook om opslagruimte, dug outs en doelen. De investeringen in deze kwaliteit moest wel voor rekening van de club komen.

SVH had dus weinig tijd om lang over deze mogelijke investeringen te kunnen denken. Het complex kwam in de zomer van 2016 voor een paar weken volledig open liggen, en dat bood dus de meest optimale omstandigheden om zaken aan te pakken en voorzieningen op het gebied van verlichting te realiseren. Op een later moment zouden deze zaken onvermijdelijk tot hogere kosten leiden. Naast subsidiemogelijkheden voor een deel van de investeringen, zou dus een groot deel door de leden van SVH bijeen gebracht moeten worden. Hiervoor ontstonden verschillende ideeën en acties zoals: fondsen, crowdfunding, obligaties etc etc. Verschillende leden hadden tijdens deze avond hun medewerking al toegezegd, maar de club had nog veel meer mensen nodig die hun bijdrage konden gaan leveren om dit voor SVH allemaal mogelijk te maken, met als doel om zo snel mogelijk een complex te hebben waarop het een groot plezier zou zijn om te trainen en wedstrijden te spelen.

>

Twee jaar geleden was de intentie van de besturen van SVH en de Hsv Celeritas om de samenwerking tussen beide clubs te verbeteren en uiteindelijk de fusie te realiseren. Dit lukte echter helaas niet. Vele gesprekken hadden er plaats gevonden tussen de besturen, gemeente en de ´fusiedokter´. In januari 2016, tijdens een Bijzonder Algemene Ledenvergadering, werd de stand van zaken op een rijtje gezet en kreeg het bestuur van de Hsv Celeritas te horen dat verhuizen naar een ander sportcomplex de enige optie nog was. Met andere woorden, de fusie was definitief van de baan en beide clubs gingen zelfstandig weer verder. Hiermee verdween de naam SVH/Celeritas na twee seizoenen in de geschiedenisboeken.

Parade der trainer SVH/Celeritas

2014-2015 Ron Ridderhof
2015-2016 Het trio Leen de Keijzer, Danny Pronk en Alain van der Leeuw / per 1-1-2016 Marco van Trier