Het ontstaan van V.C.S
Halverwege het jaar 1908 kwamen enkele jeugdige vrienden meermale per week bij elkaar om onderling een partijtje te voetballen. Op een gegeven moment besloot men ook om heuse wedstrijden te gaan spelen tegen groepen jongeren uit de buurt. Deze wedstrijden werden gespeeld op een grasvlakte ergens in de buurt van het Frederik Hendrikplein te Den Haag.
Die wedstrijden leidden er toe dat de vrienden langzamerhand zich steeds nader tot elkaar aangetrokken voelde en zodoende besloot men om een voetbalvereniging op te gaan richten. Dick Bordewijk was één van de initiatiefnemers.
De datum van de oprichting ligt historisch niet vast. Hoogstwaarschijnlijk is de club medio september 1908 opgericht maar omdat men later toch een officiële oprichtingsdatum nodig had werd er voor 1 oktober 1908 gekozen.
Men koos voor de naam Swift voor deze nieuwe voetbalvereniging en het clubkostuum bestond uit een zwarte yersey shirt met witte kraag en witte mouwomslag en een witte pantalon.
De jaren 1910 t/m 1919
Van de heldenfeiten en de op de zandvlakten en groene velden behaalde wedstrijdresultaten der eerste jaren is weinig tot niets bekend. Vast staat wel dat in het seizoen 1910-1911 Swift in de toenmalige “Volkscompetitie” uitkwam. Deze, destijds door de HVB ingestelde zogenaamde “Volkscompetitie” kon als een voorloper van de gewone competitie worden beschouwd, het was dus eigenlijk een soort leerschool voor beginnende clubs en elftallen. Het afdelingskampioenschap gaf recht op toelating tot de gewone competitie.
Inmiddels had Swift een nieuw terrein gevonden in de nabijheid van het Valkenbosplein. Dit was een terreinencomplex tussen de tegenwoordige Fahrenheitstraat, Laan van Meerdervoort en Ieplaan, waarop toen een groot aantal verenigingen zoals U.N.I. en V.V.D.H. speelde.
De voetballerij kende toen nog geen spertijd en in de zomermaanden werd er meer gevoetbald dan in het eigenlijke seizoen. Swift boekte in vriendschappelijke ontmoetingen grote overwinningen en had vooral succes in een door het Rotterdamse Transvalia georganiseerd toernooi, waaraan o.a. Feijenoord, Excelsior en R.F.C. aan deelnamen. Swift wist op dit toernooi zelfs de eerste prijs op te strijken en de terugkeer naar Den Haag werd een ware zegetocht. Deze successen gaven Swift alsnog de toelating tot deelname aan de competities van de HVB.
Omdat de naam Swift echter al in het clubnamenregister van de NVB voorkwam moest men gedwongen de naam Swift veranderen. In eerste instantie dacht men aan de naam V.C.Swift, maar deze vlieger ging niet op. Besloten werd daarop voor “S” niet “Swift” maar “Snel” te lezen zodat de officiele naam werd veranderd in Voetbal Club Snel. De betekenis der initialen raakte weldra snel op de achtergrond en kreeg de vereniging als V.C.S. bekendheid.
Op 1 oktober 1911 vond de eerste officiële competitiewedstrijd van V.C.S. in de HVB plaats. Het was op een stormachtige zondag tegen het 2e elftal van Celeritas, eindstand 1-1. Al werd er dan niet met een overwinning gestart, het seizoen 1911-1912 werd een groot succes. Met uitzondering van nog eenmaal een gelijkspel (2-2 tegen U.N.I. 2) werden alle anderen wedstrijden door V.C.S. gewonnen, zodat er aan het einde van het seizoen het eerste kampioenschap gevierd kon worden. V.C.S. werd dus kampioen in de 2e Klasse HVB met 26 punten uit 14 wedstrijden en een doelsaldo van maar liefst 84 voor en 4 tegen.
Voor de promotie naar de 1e Klasse moest het worden opgenomen tegen D.V.C. uit Delft, die in de andere 2e Klasse-afdeling kampioen was geworden. V.C.S. sleepte in de uitwedstrijd een 4-4 gelijkspel uit het vuur en de thuiswedstrijd leverde een ruime 7-2 overwinning op zodat men V.C.S. promoveerde naar de 1e Klasse HVB.
Maar in 1912 was er nog een succes voor V.C.S. In het eerste jaar dat er om de HVB-beker gespeeld werd, won V.C.S. ook deze prijs. Achtereenvolgens werden U.N.I. (2-0), A.D.O. (1-0), V.U.C. 2 (7-0) en in de finale Celeritas (1-0) verslagen. Hiermee ontving V.C.S. de eerste Haagse Zilveren Beker, geschonken door de heer Deen.
Het kampioenselftal van V.C.S. bestond in het seizoen 1911-1912 uit: Jan van Brussel (keeper), Bouke de Jong, Piet Bordewijk, Han Jacobs, Leen Planken, Henk Roomberg, Henny Kalee, Henk Platteel, Jan de Boer, Jac Pijtak en Joop van der Zwan.
In deze jaren begon de grote uitbreiding van ‘s-Gravenhage naar het Westen en ook de velden bij het Valkenbosplein moesten daardoor verdwijnen. V.C.S. betrok een nieuw terrein aan de Laan van Meerdervoort ongeveer ter hoogte waar nu de HTM remise staat bij de Lijsterbesstraat. De voetbalverenigingen B.M.T. en De Ooievaars waren “de buren”.
In het seizoen 1912-1913 bleek al spoedig hoe groot het verschil was tussen de 1e- en 2e-Klasse. V.C.S. had het moeilijk en eindigde uiteindelijk toch nog netjes in de middenmoot. Inmiddels breidde de vereniging zich steeds meer uit, het ledenaantal nam steeds meer toe en daarmee ook het aantal lagere elftallen. Dit leidde tot terreinmoeilijkheden en zodoende moest V.C.S. het veld bij de tramremise spoedig verlaten. De Nederlandse Bond van Lichamelijke Opvoeding kreeg van gemeente wege de beschikking over een complex terreinen, de zgn. Bondsvelden. Deze waren gelegen tussen de duinen en de terreinen van Quick en D.V.V. achter de hoeve “Hanenburg” en hierop kon V.C.S. ook op terecht.
De Eerste Wereldoorlog
Op 1 augustus 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en voor alle voetbalverenigingen braken moeilijke tijden aan. De land- en zee-macht werden gemobiliseerd en vele spelers gingen tijdelijk, andere voorgoed verloren. Voetbalvereniging U.N.I., de buren van V.C.S., had zozeer van de mobilisatie te lijden, dat het onmogelijk werd haar bestaan voort te zetten. Zodoende werd U.N.I. ontbonden en enkele goede spelers traden tot V.C.S. toe.
Op den duur bleek de verlofregeling der militairen zodanig dat de meeste onder de wapenen zijnde spelers min of meer geregeld voor de wedstrijden konden overkomen. Dit kwam de prestaties van V.C.S. ten goede en in het seizoen 1915-1916 (het eerste jaar na de noodcompetitie 1914-1915) behaalde men het kampioenschap van de 1e Klasse HVB. Om het algehele kampioenschap (en promotie) moest toen de strijd worden aangebonden met T.O.G.O. V.C.S. won zowel uit als thuis van T.O.G.O. en promoveerde zodoende naar de N.V.B.
In het seizoen 1916-1917 werd V.C.S. in de 3e Klasse (de 4e Klasse bestond toen nog niet) van de N.V.B. ingedeeld. Bij aanvang van dit seizoen werd overigens het clubkostuum van V.C.S. veranderd. Echter wegens de toen heersende textielschaarste werd toegestaan dat men met het huidige zwarte shirt mocht blijven voetballen mits er twee verticale witte banen waren aangebracht. Enkele jaren later werd het nieuwe kostuum aanvaard, te weten een wit shirt met brede zwarte verticale baan over de borst en rug en een zwarte pantalon.
De eerste twee seizoenen in de N.V.B. werd er door V.C.S. met wisselend succes gespeeld. In het seizoen 1918-1919 werd V.C.S., samen met TOGO, in een afdeling met veel Rotterdamse clubs ingedeeld. Al spoedig bleek dat de titelstrijd tussen Leonidas en V.C.S. zou gaan. Beide rivalen bleven ongeslagen en tegen elkaar werd twee maal gelijk gespeeld. Het doelgemiddelde moest dus gaan beslissen over het kampioenschap. Leonidas was al klaar met de competitie en V.C.S. had het onmiskenbare voordeel haar laatste wedstrijd nog te moeten spelen, maar….. moest wel met maar liefst 10-0 winnen van Saturnus om Leonidas te passeren. V.C.S. begon furieus aan de wedstrijd en bij rust was de stand reeds 7-0, vooral dankzij vijf doelpunten van rechtsbinnen Nico Mensink. Na de rust trad echter grote vermoeidheid op bij V.C.S. Bij een 9-0 voorsprong bleef echter het 10e doelpunt uit en kwam Saturnus zelfs meermalen gevaarlijk voor het V.C.S.-doel. Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd verzilverde V.C.S. een strafschop behaalde daarmee alsnog het afdelingskampioenschap in de 3e Klasse van de N.V.B.
Het V.C.S. elftal die dit resultaat behaalde bestond uit; Joop de Lang (keeper), Daniel Jansen, Wart Nijhuis, Wim Snel, Jan de Boer, Piet de Boer, Jaap de Waal, Nico Mensink, Karel Rode, Frits van Egmond en Wim Tijbout.
In de kampioenscompetitie voor promotie ontving V.C.S. vervolgens thuis Holandia (Hoorn) en moest men twee keer uit naar Hortus (Amsterdam) en ODS (Dordrecht). Thuis wist V.C.S. nog wel te winnen maar uit verloor men twee maal en liep zodoende het recht op promotie mis
>
Seizoen 1924-1925
>
De slechts zes clubs in de 1e Klasse A van de HVB in seizoen 1924-1925 waren; DOV 1, HBS 4, Hoek van Holland 1, Laakkwartier 1, Quick 3 en VCS 1.
Hoek van Holland was dit seizoen oppermachtig en werd met 19 punten kampioen. VCS zien we op de tweede positie van de eindranglijst terug. Van de 10 wedstrijden wist men er 4 te winnen, 3 gelijk te spelen en 3 te verliezen. Hiermee behaalde de Haagse club 11 punten en een doelsaldo van 16 voor en 14 tegen.
<
Seizoen 1925-1926
>
<
Seizoen 1926-1927
Het bestuur van VCS schreef dit seizoen 3 seniorenelftallen in voor de competitie.
Indeling seizoen 1926-1927 zondag 1e Klasse A HVB; Celeritas 2, Concordia 3, Delfia 2, Laakkwartier 2, OB 2, RFCA 1, VCS 1 en Zwart Blauw 1.
>
Seizoen 1929-1930
>
In het seizoen 1929-1930 was de zondag 1e Klasse A van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: ADO 5, Kranenburg 1, Laakkwartier 3, Monster 1, Naaldwijk 2, Oranje Blauw 1, VCS 1, Vredesteijn 1 en WIK 1.
Voor VCS 1 werd het een seizoen om snel te vergeten want van de 16 competitiewedstrijden werden er slechts 2 gewonnen, 5 gelijk gespeeld en 9 verloren. Bovendien kreeg men ook nog eens 2 punten in mindering omdat VCS niet kwam opdagen in de wedstrijd tegen Vredesteijn. Zodoende eindigde VCS met slechts 7 punten en een doelsaldo van 36 voor en 47 tegen op de laatste positie van de ranglijst.
>
>
Seizoen 1948-1949
>
Het eerste elftal van VCS kwam dit seizoen uit in de zondag 3e Klasse C van de KNVB met daarin de volgende tegenstanders: BEC, Blauw-Zwart, BMT, Cromvliet, GDA, GSV, ONA en Westerkwartier.
ONA was dit seizoen oppermachtig want van de 16 competitiewedstrijden wist men er 15 in winst om te zetten en 1 te verliezen. De mannen van VCS speelden ook een uitstekend seizoen want van de 16 competitiewedstrijden werden er 11 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en 2 verloren. Met 25 punten, en de doelcijfers van 55 voor en 28 tegen, eindigde men op een tweede positie van de ranglijst.
Seizoen 1949-1950
>
<
Seizoen 1950-1951
>
Het vlaggenschip van VCS werd op maandag 14 mei 1951 (2e Pinksterdag) met overmacht kampioen van de zondag 3e Klasse A van de KNVB. De huldiging van de kampioenen vond plaats op het oude VUC-terrein aan de Schenkkade, waar VCS toen onderdak had gevonden nadat men in het Zuiderpark het veld moest ruimen.
De opstelling van VCS in deze kampioenwedstrijd was als volgt; Barendse, Van der Meer, Oorebeek, Bep van Es, Jan de Fouw, Peers, Koos Krassenburg (aanvoerder), Aschman, Leen Vente, Doorschot en Wil Altena.
>
Seizoen 1951-1952
>
Na het kampioenschap van vorig seizoen werd VCS 1 voor het seizoen 1951-1952 ingedeeld in de zondag 2e Klasse A van de KNVB en ontmoette daarin; CVV, DFC, EBOH, Fortuna, HVV, Neptunus, ONA, RFC, Velox en Vriendenschaar.
Het verblijf in de 2e Klasse duurde voor VCS slechts één seizoen want de rood-witte formatie eindigde uiteindelijk op de laatste plaats van de ranglijst en degradeerde hiermee dus naar de 3e Klasse. Van de 20 competitiewedstrijden werden er slechts 5 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en 12 verloren. Hiermee behaalde VCS slechts 13 punten en een doelsaldo van 31 voor en 53 tegen.
Seizoen 1952-1953
>
VCS speelde dit seizoen met maar liefst 8 basisspelers die het de eigen jeugdopleiding kwamen. Alleen rechtsback Henk Blankenstein (ex DOS), hals-speler Hans Kattenburg (ex Texas) en rechtsbuiten Leo Krul (ex Rijswijk) waren “import”.
Op zondag 14 juni 1953 lukte het VCS definitief om na één jaar terug te keren naar de 2e Klasse KNVB. Op deze heugelijk dag wist men in een uitverkocht Zuiderparkstadion De Postduiven met 2-1 te verslaan door twee doelpunten van Piet Fens.
Het sterrenteam van VCS, in 1953 kampioen van de 3e klasse B. staand v.l.n.r: Hans Kattenburg, Koos Krassenburg, Leo Dorlas, Henk Blankenstein, Cor van Kooten, Wil Altena, Leen Vente, de heer Oldemark, onbekend. Geknield v.l.n.r: Leo Krul, Piet Fens, Thijs Barendse, Bep van Es en Jan de Fouw
Seizoen 1953-1954
In 1953 kwam er een eind aan de inwoning bij de Hsv VUC aan de Schenkkade en werd het eerste team van VCS ondergebracht bij Hsv ADO in het Zuiderpark.
<
Seizoen 1954-1955
>
Op het terrein van ADO promoveerde VCS zelfs naar de Eerste Klasse.
Seizoen 1955-1956
>
<
Seizoen 1956-1957
>
De zondag 1e Klasse A van de KNVB was voor het seizoen 1956-1957 uit de volgende clubs samengesteld: CVV, DWV, Gouda, HRC, Quick, Rapiditas, RFC, Unitas, UVV, VCS, Velox en Zeeburgia.
VCS kende een constant seizoen, waarin men verder geen rol van betekenis speelde en keurig in de middenmoot eindigde. Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden wist men er 9 te winnen, 3 gelijk te spelen en werd er 10 maal verloren. Met 21 punten, en een doelsaldo van 41-36, eindigde VCS op de vijfde plaats in de eindrangschikking van de 1e Klasse A.
<
Seizoen 1957-1958
In 1957 kwam er een einde aan de terrein moeilijkheden en kreeg VCS de beschikking over een schitterend eigen complex aan de Dedemsvaartweg waar men nu nog steeds is gevestigd.
VCS 1 kwam in het seizoen 1957-1958 wederom uit in de zondag 1e Klasse A van de KNVB met ditmaal als tegenstanders: CVV, DCG, DWV, Gouda, OSV, Quick, RFC, Unitas, UVV, Velox en Zeeburgia.
Het werd een uiterst moeizaam seizoen voor VCS want van 22 competitiewedstrijden wist men er 7 te winnen, 3 gelijk te spelen en werd er 12 maal verloren. Met 17 punten, en een doelsaldo van 34-47, eindigde VCS, samen met RFC, op de voorlaatste plaats in de eindrangschikking van de 1e Klasse A. Omdat er twee clubs degradeerden, volgde er op zaterdag 7 juni 1958 (op Sportpark Houtrust) een beslissingswedstrijd tussen VCS en het Rotterdamse RFC, waarin zou worden uitgemaakt wie degradant Zeeburgia zou volgen naar de 2e Klasse.
Voor 4.000 toeschouwers wist VCS-keeper Wim Doesburg 90 minuten lang zijn doel ‘schoon’te houden en scoorde VCS via Thijs Barendse en De Fouw. VCS won dus met 2-0 en bleef hierdoor in de eerste Klasse.
>
Seizoen 1958-1959
Bij aanvang van het jubileumseizoen bestond het bestuur van VCS uit de volgende personen: C. den Buurman (voorzitter), A.W. Metz, H.T. Uges, C.J. Bouwmeester, K. v.d. Berg, A.B. Daniels, W. v.d. Sande, J.H. van Rossum, C.L. de Bruyn en M.M. Lahnstein.
Op 1 oktober 1958 bestond VCS exact 50 jaar en was de club inmiddels van een klein onbekend clubje uitgegroeid tot één van de belangrijkste en grootste sportverenigingen van Den Haag met liefst een ledenaantal van 1600. Overigens voetbalden niet al deze leden bij VCS want in die tijd beschikte de club ook over een gymnastiek-, atletiek- en honkbalafdeling.
Eén van de festiviteiten van het 50-jarige bestaan was de jubileumwedstrijd VCS – SHS (Scheveningen Holland Sport). De profclub SHS trad voltallig aan en versloeg VCS met 6-0.
Aan de voetbalcompetitie werd dit seizoen met 12 seniorenelftallen op de zondag, 3 zaterdagteams en 12 juniorenelftallen.
In het seizoen 1958-1959 was de zondag 1e Klasse A van de KNVB als volgt samengesteld: CVV, DCG, DWV, Emma, Gouda, Laakkwartier, OSV, Quick (H), De Spartaan, Unitas, UVV en VCS.
Hing het eersteklasseschap vorig seizoen voor VCS al aan een zijde draadje, in het seizoen 1958-1959 degradeerden de rood-broeken alsnog naar de 2e Klasse. Een onmachtig VCS wist van de 22 competitiewedstrijden er slechts 2 te winnen en 2 gelijk te spelen. Alle overige (18) wedstrijden gingen verloren. Met 6 punten, en een doelsaldo van 23 voor en 57 tegen, eindigde VCS 1 op de laatste positie van de 1e Klasse A.
>
Seizoen 1959-1960
<
Het eerste elftal van VCS kwam dus in het seizoen 1957-1958 uit in de zondag 2e Klasse A van de KNVB en ontmoette daarin: Blauw Zwart, CVV, Excelsior’20, HBS, HVV, LFC, De Musschen, Neptunus, RKAVV, Roodenburg, VCS en VUC.
Bij het pas gedegradeerde VCS zagen we dit seizoen ingrijpende maatregelen. Krassenburg, die lange tijd het technische werk bij de roodbroeken voor zijn rekening had genomen, werd vervangen door een staf van niet minder dan vijf nieuwe medewerkers. In eerste plaats contracteerde het VCS-bestuur de CIOS-trainer Zwaanswijk. Daarnaast ging de heer Van der Steen assisteren bij het opvoeren van de lichaamstechniek. De heer Steuer ging speciaal aandacht besteden aan de looptechniek, terwijl de sportjournalist Herman Nelissen met sportpraatjes, films en dergelijke propaganda zal voeren om het bezoek van de training te stimuleren. Ten slotte werd Bep Bakhuys de leider van de wekelijks op het programma staande mental-training.
Ondanks al deze veranderingen wist VCS zich dit seizoen ternauwernood te handhaven voor de 2e Klasse. Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden wist men er 7 te winnen, werd er 4 keer gelijk gespeeld en 11 maal verloren. Met 18 punten, en de doelcijfers 31-41, eindigde VCS op een negende positie van de ranglijst. Dit was nog net voor Excelsior’20 (18 punten), Blauw Zwart (17) en RKAVV (17).
>
Seizoen 1960-1961
>
De zondag 2e Klasse A van de KNVB was voor het seizoen 1960-1961 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Zwart, Celeritas, DCL, Fluks, HBS, HVV, LFC, RFC, Roodenburg, Spartaan’20, VCS en VUC.
<
In de tweede seizoenshelft begon het voor het vlaggenschip steeds somberder er uit te zien. VCS vocht tegen degradatie en aan het slot van de competitie bleek deze opgave steeds zwaarder te worden. Alleen als de resterende wedstrijden zouden worden gewonnen had VCS nog een geringe kans om degradatie te ontlopen. Zover kwam het dus niet want toen er op zondag 7 mei 1961 met 2-1 bij HVV werd verloren werd VCS naar de 3e Klasse verwezen.
Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden wist VCS er slechts 3 in winst om te zetten, speelde men 5 x gelijk en er werd maar liefst 15 x verloren. Zodoende eindigde men met 10 punten en een doelsaldo van 27 voor en 48 tegen op de twaalfde en laatste positie van de 2e klasse A.
>
Seizoen 1961-1962
>
Na de degradatie in het vorige seizoen kwam VCS in het seizoen 1961-1962 uit in de zondag 3e Klasse B van de KNVB met daarin als tegenstanders; Alblasserdam, Delft, DHL, GDA, ‘s-Gravenzandse SV, De Hollandiaan, Naaldwijk, RKAVV, RKWIK, VDL en Westlandia.
Het team van trainer Koos Krassenburg wilde zo snel mogelijk het verloren terrein herstellen en terugkeren naar de 2e Klasse. Die missie leek te gaan slagen want met nog één wedstrijd voor de boeg was VCS de trotste koploper van de 3e Klasse B.
In die laatste competitiewedstrijd (de kampioenswedstrijd dus) tegen ‘s-Gravenzande won VCS met 3-2 maar omdat het bestuur van de Westlandse club direct na de wedstrijd twee protesten indienden kon VCS geen kampioenschap vieren. VCS was nu dus officieus kampioen van de zondag 3e Klasse B maar de protestcommissie moest nu gaan uitmaken of de protesten van ‘s-Gravenzande gegrond waren. Het gebeurt niet vaak dat een voetbalvereniging het kampioenschap behaalt achter de groene tafel maar VCS overkwam dit dus wel. Enkele dagen later werden in café restaurant ‘De Poort van Kleef’ in Amsterdam de twee protesten van ‘s-Gravenzande afgewezen zodat VCS 1 nu ook officieel kampioen van de 3e Klasse B werd.
Van de 22 gespeelde wedstrijden had VCS er 15 gewonnen, 5 gelijk gespeeld en slechts 2 verloren. Met 35 punten, en een doelsaldo van 62 voor en 22 tegen, had men net 1 puntje meer behaald dan de nummer twee van de ranglijst Westlandia.
Het kampioenselftal van VCS bestond uit de volgende spelers: Doel; Wim Doesburg. Achter; Jaap Roos en Joop Schenk. Midden; Anton de Fouw (aanvoerder), Jan Kleyn en Aad van Katwijk. Voor; John Rietveld, Frank van Hagen, Jan de Koning, Dick v.d. Steen en Aad Rovers. Trainer; Koos Krassenburg.
Omdat in die tijd de kampioen nog niet rechtstreeks promoveerde moesten de rood-broeken promotiewedstrijden om twee plaatsen in de tweede klasse spelen tegen de kampioenen van de 3e Klasse A (VIOS), 3e Klasse C (Kranenburg) en 3e Klasse D (ODS).
In de eerste wedstrijd van de promotiewedstrijden moest VCS thuis aantreden Kranenburg. Na een 1-0 rustand (doelpunt Jan de Koning) eindigde de wedstrijd uiteindelijk in 1-1. ODS tegen VIOS werd 2-1. Vervolgens eindigde de wedstrijd VIOS – VCS in 2-2 . Voor ruim 4.000 toeschouwers scoorde Frank van Hagen tweemaal namens VCS. Kranenburg verloor thuis met maar liefst 4-0 van ODS. Toen VCS in de volgende wedstrijd in Dordrecht met 3-1 van ODS verloor was de promotie naar de 2e Klasse zo goed als verkeken. VIOS won met 2-1 van Kranenburg. Toen op zaterdagavond 30 juni 1962 de wedstrijd VCS – VIOS in 1-1 eindigde was het lot voor VCS bezegeld en bleef men derdeklasser. Uiteindelijk promoveerden ODS en VIOS naar de zondag 2e Klasse KNVB.
<
Seizoen 1962-1963
>
<
Seizoen 1963-1964
>
<
Seizoen 1964-1965
>
De zondag 3e Klasse C West II van de KNVB was in het seizoen 1964-1965 uit de volgende clubs samengesteld: ADS, Bergambacht, DHS, EDS, Flakkee, Kranenburg, Oudewater, RVC, SFC, UNIO, VCS en VIOS.
<
<
>
Seizoen 1969-1970
>
De zondag 3e Klasse A van de KNVB was in het seizoen 1969-1970 uit de volgende clubs samengesteld: Gsv Gouda, HVV, sc Lisse, ONA, PDK, SJC, Stolwijk, Texas, Teylingen, Van Nispen, VCS en VEP.
De zondag 1 van VCS kende een redelijk seizoen maar al snel bleek dat een kampioenschap er dit jaar niet in zat. Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden wist VCS er 9 te winnen, speelde 5 keer gelijk en werd er 8 keer verloren. Met 23 punten, en de doelcijfers 36-29, eindigde men op de vijfde positie van de ranglijst. ONA was dit seizoen superieur en werd met maar liefst 35 punten kampioen van de 3e Klasse A.
<
Seizoen 1970-1971
<
De zondag 3e Klasse A van de KNVB was in het seizoen 1970-1971 uit de volgende clubs samengesteld: ADS, Delft, DoCoS, HVV, sc Lisse, Naaldwijk, RKDEO, SJC, Texas, Teylingen, VCS en VEP.
De zondag 1 van VCS kende een uitstekend seizoen want van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden wist VCS er 9 te winnen, speelde 7 keer gelijk en werd er 6 keer verloren. Met 25 punten, en de doelcijfers 39-31, eindigde VCS keurig op de tweede positie van de zondag 4e Klasse E van de KNVB. Dit waren 5 punten minder dan kampioen Naaldwijk.
>
Seizoen 1971-1972
VCS bleef maar groeien en het fraaie clubgebouw bleek inmiddels te klein te zijn om het drukke bezoek en de vele activiteiten te kunnen verwerken. Men besloot om het bestaande clubgebouw met zo’n 10 meter uit te breiden.Vele VCS-ers bundelden de krachten en met zoveel mogelijk werk in eigen beheer werden deze werkzaamheden uitgevoerd. Op 22 april 1972 werd het nieuwe gerenoveerde clubgebouw met een druk bezochte receptie officieel in gebruik genomen.
<
De zaterdag 1e Klasse van de HVB was dit seizoen uit de volgende clubs samengesteld: ASSO, BSC’68, DORR, Ec-So, ESC, Marine, PGS, SVGEB, Te Werve, VCS, Wassenaar en Wilsonmeters.
>
Seizoen 1972-1973
>
<
Seizoen 1973-1974
>
<
Seizoen 1974-1975
>
<
Seizoen 1975-1976
>
De zondag 3e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1975-1976 uit de volgende clubs samengesteld: DCV, DSO, HBS, Leonidas, Naaldwijk, Scheveningen, Steeds Volharden, VCS, VIOS, VOC, Vredenburch en Westlandia.
<
Seizoen 1976-1977
>
<
Seizoen 1977-1978
>
De vette jaren, voor VCS, blijken ook in de jaren die volgen niet te zijn teruggekeerd. Integendeel zelfs, in 1978 bereikte VCS haar dieptepunt in de laatste wedstrijd van dat seizoen werd gelijk gespeeld en degradatie naar de 4e Klasse was een feit. Het jaar daar opvolgend handhaaft VCS zich in deze 4e klasse.
<
De zaterdag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1977-1978 uit de volgende clubs samengesteld: DORR, Duinoord, DVC, Holland Sport’32, Honselersdijk, De Jagers, KMD, ORNAS, RAS, SVGEB, VCS en sv Wassenaar.
>
Seizoen 1978-1979
>
<
Seizoen 1979-1980
>
De zaterdag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1979-1980 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw-Zwart, BSC’68, Ec-So, ESC, HTSV, KSD, Marine, Ornas, VCS, VELO, Verburch en FC Waasdorp.
De zaterdag 1 van VCS deed het in competitie prima. Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden wist men er 9 te winnen, 7 gelijk te spelen en 6 te verliezen. Met 25 punten, en een doelsaldo van 34 voor en 32 tegen eindigde men op een keurige vijfde positie van de ranglijst. Kampioen werd ORNAS met 32 punten, gevolgd door HTSV (30), ESC (29) en Blauw-Zwart (27).
In seizoen 1979-1980 eindigt VCS op de 4e plaats.
<
Seizoen 1980-1981
>
In het seizoen 1980-1981 was de zondag 4e Klasse B van de KNVB uit de volgende clubs samengesteld: Archipel, Bernardus, Celeritas, GDS, Graaf Willem II VAC, Meerburg, RKAVV, SJZ, SVLV, VCS, sv Voorburg en sv Wassenaar.
<
Seizoen 1981-1982
>
De indeling van de zaterdag 1 van GDA voor het seizoen 1981-1982 in de 1e Klasse A van de HVB luidde als volgt; Blauw Zwart, BSC´68, Ec/So, ESC, GDA, sv De Jagers, KSD, Marine, sv Nootdorp, NSEM, VCS, Verburch en sv Wassenaar.
Negen zeges, zes wedstrijden een gelijk spel en negen nederlagen, 30 treffers gescoord en 24 tegendoelpunten. Het was de prima balans van het seizoen 1981-1982 waarmee VCS met 24 punten op de achtste positie van de ranglijst eindigde.
Het vlaggenschip van VCS werd in het seizoen 1981-1982 ingedeeld in de 4e Klasse A van de KNVB van het zondagvoetbal en ontmoette daarin; Archipel, Concordia (H), Foreholte, GDS, Hillegom, Randstad Sport, ROAC’79, Scheveningen, Teylingen, Van Nispen en sv Wassenaar.
De situatie van de drie KNVB elftallen bleef zorgelijk. Het seizoen 1981-1982 wisten alle drie de elftallen in de KNVB, zich te handhaven. In het jaar waarin VCS haar 75 jarig bestaan vierde, draaide VCS weer volop mee en werd genoemd tot de gedoodverfde kampioen, wat helaas niet gebeurde. Niet in het jubileum jaar, maar het seizoen daarop kon bij VCS de vlag in top. VCS werd kampioen en promoveerde naar de 3e klas van de KNVB.
Seizoen 1982-1983
>
De zaterdag 1e Klasse A van de HVB was voor het seizoen 1982-1983 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Zwart, BSC’68, ESC, Escher Boys, GDA, KSD, LenS, Marine, sv Nootdorp, NSEM, VCS en sv Wassenaar.
De zaterdag 1 van VCS kende een uitstekend seizoen. Bijna het gehele seizoen was Nootdorp de koploper en werd uiteindelijk ook met 37 punten kampioen. Omdat echter ook de tweede plaats in de eindrangschikking rechtstreekse promotie naar de Hoofdklasse HVB betekende ging het team van trainer Frank Kuyl vol voor deze positie. Toen VCS in de 20e speelronde met 1-5 (doelpunten Andre Kiontke 2x, Gueirro Bruin en Bronsgeest) bij NSEM won was men voor de concurrentie niet meer in te halen en was de promotie een feit.
Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden wist VCS er 15 te winnen, 5 gelijk te spelen en slechts 2 te verliezen. Met 35 punten, en de doelcijfers 54 voor en 21 tegen, eindigde men dus op de tweede positie van de ranglijst.
De indeling van de zondag 1 van VCS voor het seizoen 1982-1983 in de 4e Klasse B luidde als volgt; Alphen, Bernardus, DOSR, DSO, ODB, RAVA, SJZ, Spoorwijk, SVLV, VCS, VTL, sv Wassenaar,
Halverwege het seizoen werd trainer Fred Eckhardt door het VCS-bestuur op non-actief gesteld. Het bestuur zag met Eckhardt geen enkele vorm van communicatie meer mogelijk door een aantal pittige uitspraken van de trainer in de krant. Frank Kuyl nam de trainingen van de zondag 4e Klasser over.
Seizoen 1983-1984
>
De zaterdag Hoofdklasse HVB was in het seizoen 1983-1984 uit de volgende clubs samengesteld: DORR, sv Duinoord, DVC, HPSV, sv Nootdorp, Ornas, RAS, Scheveningen, SVGEB, VCS, Verburch en Westerkwartier.
De zaterdag 1 van VCS speelde een uitstekend seizoen waarin men lange tijd meestreed bij de bovenste plaatsen. Het werd een spannende competitie want zowel de nummers één en twee van de eindranglijst zouden rechtstreeks promoveren naar de KNVB. Uiteindelijk werd sv Nootdorp met 34 punten kampioen, gevolgd door Scheveningen (33 punten), HPSV (30) en VCS (27).
VCS wist van de 22 competitiewedstrijden er 10 te winnen, 7 gelijk te spelen en 5 te verliezen. Zoals gezegd eindigde men met 27 punten, en de doelcijfers 26-20, op een vierde positie van de ranglijst.
De indeling van de zondag 4e Klasse D van de KNVB in seizoen 1983-1984 zag er als volgt uit: BEC, BMT, CKC, Delft, DONK, SVDP, Steeds Volharden, Spoorwijk, TOGB, VCS en sv Voorburg.
<
VCS 1 kampioen van de zondag 4e Klasse D. We zijn nog op zoek naar alle namen op deze foto…..
>
Seizoen 1984-1985
>
Na het kampioenschap van vorig seizoen werd de zondag 1 van VCS voor dit seizoen ingedeeld in de zondag 3e Klasse A van de KNVB en trof men hierin de volgende tegenstanders: Celeritas, DoCoS, DOSR, HVV, Laakkwartier, LFC, Lisse, TONEGIDO, UDO, VELO en VVSB.
VCS debuteerde in het seizoen 1984-1985 uitstekend in de 3e Klasse. Ook na de winterstop bleef TONEGIDO de ranglijst aanvoeren met als VCS nog de enige overgebleven concurrent. Na een langdurige tweestrijd om het kampioenschap tussen VCS en TONEGIDO werd op zondag 19 mei 1985 het felbegeerde kampioenschap in de 3e Klasse A beslist door de Voorburgers. VCS was dit seizoen de enige club in deze klasse die TONEGIDO op een nederlaag wist te trakteren.
De formatie van trainer André Wetzel wist van de 22 competitiewedstrijden er 14 te winnen, 7 gelijk te spelen en 1 te verliezen. Hiermee behaalde VCS met 35 punten en een doelsaldo van 42 voor en 16 tegen een tweede positie. Een prima prestatie zoals gezegd maar toch hield VCS hieraan een flinke kater aan over want normaal waren zoveel punten ruimschoots genoeg voor een kampioenschap.
Wel werd er in dit jaar de HC cup (Haagsche Courant Cup) binnen gehaald. De finale tussen VVM en VCS werd toevallig op het VCS terrein gespeeld. De vijfde HC Cup-finale kreeg een extra feestelijk tintje. Ongeveer een kwartier voor aanvang van deze finale kwamen vijf parachutisten neer. Zij brachten niet alleen de HC Cup mee, maar ook de clubvlaggen van beide finalisten.
Naar schatting zo’n 4000 toeschouwers, waaronder de Burgemeester, loco Burgemeester en vele vips uit de Haagse voetbalwereld, zagen in een ware happening uiteindelijk V.C.S. met 2-1 winnen.
Tegen het fysiek sterke V.V.M. zette Edward Kouwenhoven VSC in de 42e minuut op een 1-0 voorsprong. Echter vlak na rus wist V.V.M. de 1-1 aan te tekenen. In de laatste twintig minuten zaten de spelers van V.V.M. er helemaal doorheen. In de 86e minuut ontving VCS-speler Ben Bor de bal van Gerard van der Mark, ging vervolgens een één tweetje aan met Ronald Hes en schoot hij de bal vervolgens links laag langs de doelman van VVM (2-1). Ben Bor werd hiermee de matchwinner voor VCS en werd bedolven onder zijn ploeggenoten.
Seizoen 1985-1986
>
De zondag 3e Klasse A van de KNVB was voor het seizoen 1985-1986 uit de volgende clubs samengesteld: Altior, Celeritas, Delfia, DOSR, HBS, HVV, LFC, Lisse, ODB, UDO, VCS en VELO.
Na een nek-aan-nek-race met FC Lisse wist de zondag 1 van VCS op de laatste competitiedag de kroon op het werk te zetten door kampioen te worden van de 3e Klasse A. Dit gebeurde in de thuiswedstrijd tegen HBS. Voor 1.200 toeschouwers was de wedstrijd al binnen 12 minuten beslist door doelpunten van John van den Hoogenband (1e minuut) en Onno Sterk (12e minuut). In de 70e minuut zette Ben Wiggeraad de 3-0 eindstand op het scorebord.
Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter kon de huldiging van de kampioenen en de daarop volgende activiteiten gaan beginnen.
Met twee titels in drie jaar tijd sloot trainer André Wetzel na dit seizoen een succesvolle periode bij VCS af en vertrok naar RVC.
Na een tweejarig verblijf in de 3e klasse promoveerde VCS 1 in seizoen 1985-1986 naar de zondag 2e Klasse van de KNVB.
De zaterdag Hoofdklasse HVB was in het seizoen 1985-1986 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Zwart, DORR, sv Duinoord, DVC, HS texas DHB, LenS, Naaldwijk, RAS, SEV, SVGEB, VCS en Verburch.
Seizoen 1986-1987
>
De zondag 2e Klasse A van de KNVB was in het seizoen 1986-1987 uit de volgende clubs samengesteld: Alphense Boys, sv Den Hoorn, Fortuna Vlaardingen, LenS, Lugdunum, Olympia, Quick, RKAVV, Roodenburg, TONEGIDO, VCS, Verburch en Westlandia.
O.l.v. trainer Rob Jansen draaide VCS goed mee in deze 2e Klasse. Sterker nog, lange tijd hield VCS zelfs kans op de titel. Het hoogtepunt dit seizoen was toch wel op zondag 5 april 1987, toen VCS de uitwedstrijd bij TONEGIDO met maar liefst 4-8 won. Met technische hoogstandjes en vloeiende combinaties speelde VCS hoogstaand voetbal. Het kampioenschap ging echter naar RKAVV maar VCS eindigde uiteindelijk op een keurige derde positie van de ranglijst. Van de 24 competitiewedstrijden wist VCS er 12 te winnen, 3 gelijk te spelen en werd er 9 keer verloren. Hiermee behaalde men 27 punten, en een doelgemiddelde van 53 voor en 45 tegen. RKAVV werd kampioen met 38 punten.
>
Seizoen 1987-1988
>
De indeling van de zondag 1 van VCS voor het seizoen 1987-1988 in de 2e Klasse B van de KNVB luidde als volgt; Alphense Boys, sv Den Hoorn, HOV, Lugdunum, Neptunus, Quick, Roodenburg, Rijswijk, TONEGIDO, VCS, Verburch, sv Voorburg en Westlandia.
Het team van trainer Rob Jansen had dit seizoen veel aan kracht ingeboet door het vertrek van de ‘gevestigde orde’ spelers Van den Hoogenband en Sterk (beide naar FC Den Haag), Sandel (naar Sparta) en Smit, Hes en Van der Vaart (gezamenlijk naar RKAVV).
VCS begon de competitie met 0 punten uit 8 duels maar kwam vervolgens sterk terug. Het gat met de concurrentie was echter onomkeerbaar zodat degradatie naar de 3e Klasse een feit werd. Van de uiteindelijk 24 competitiewedstrijden werden er 6 gewonnen, 4 gelijk gespeeld en 14 verloren. Met 16 punten, en een doelsaldo van 30 voor en 51 tegen, eindigde VCS op de twaalfde en voorlaatste plaats van de ranglijst en degradeerde VCS 1 dus na twee seizoenen weer terug naar de 3e Klasse.
Trainer Rob Jansen nam na dit seizoen afscheid van VCS en werd trainer bij VUC.
>
Seizoen 1988-1989
>
Na de degradatie in het vorige seizoen werd het eerste elftal van VCS in seizoen 1988-1989 ingedeeld in de 3e Klasse B met daarin als tegenstanders: BTC, sv Den Hoorn, DSO, DWO, GDS, HBS, Hoek van Holland, LenS, De Postduiven, Oliveo en RKDEO.
<
Seizoen 1989-1990
>
De zondag 3e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1989-1990 uit de volgende clubs samengesteld: BEC, BTC, DSO, DWO, GDA, GDS, HBS, Hoek van Holland, Laakkwartier, LenS, VCS en Westlandia.
Voor dit seizoen had het bestuur van VCS Leen de Graaf aangetrokken als trainer aangetrokken van de A-selectie. Na het vertrek van vele talentvolle eerste elftalspelers, zoals; John van den Hoogenband, Onno Sterk en Richard van der Vaart, leek VCS een moeizaam seizoen tegemoet te gaan. Echter trainer De Graaf kreeg het al snel voor elkaar dat het mindere voetbal gecompenseerd werd met behoorlijke bluf en heel veel inzet en dit resulteerde weer dat VCS het hele seizoen meestreed om hem kampioenschap.
De laatste weken van de competitie waren enorm spannend want zowel VCS als Laakkwartier, DWO. LenS en Westlandia deden een gooi naar de hoofdprijs in de tombola van de 3e Klasse B. Als eerste vielen Lens en Westlandia af en leek VCS de beste papieren in handen te hebben.
De topper tegen DWO gaf uiteindelijk de doorslag toen VCS aan de Dedemsvaartweg de Zoetermeerse club met 2-0 (doelpunten Mark Rog en John Kleyn) versloeg. Toen ook nog bekend werd dat Laakkwartier thuis met 1-2 had verloren kon het kampioenschap van de 3e Klasse B uitbundig gevierd gaan worden.
De zondag 1 van VCS kampioen van de 3e Klasse B. Staand v.l.n.r: Eugene Vink, heer Kouwenhoven senior (trouwe supporter), Wim Nuijten (verzorger), Ben Bor (leider), Alex Straten, Martin Scholten, Leen de Graaf (trainer), Jeffrey van Driel, Leo de Jong, Mark Rog, George Vogel (penningmeester), John Kleyn, Aart Fransen, Sander Koeleman en Ivo Doesburg. Zittend v.l.n.r: Joop Sterk (bestuur Technische zaken), Mario de Boer, Harold Tjaden, (Cor Buitenhuis, liggend grensrechter), Peter Baptiste (met Kevin Baptiste), Koos Lubach, Ricardo de Jong en Iwan Jansen.
Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden wist VCS er 14 te winnen, 4 gelijk te spelen en werd er 4 keer verloren. Met 32 punten, en de doelcijfers 43-20, werden de mannen van trainer Leen de Graaf dus zoals gezegd kampioen van de zondag 3e Klasse B van de KNVB.
Het seizoen was sowieso succesvol voor de zondagafdeling van VCS want ook het tweede elftal werd (in de res. 3e Klasse) kampioen.
Seizoen 1990-1991
>
De zondag 1 van VCS kwam na het kampioenschap in het seizoen 1990-1991 dit seizoen uit in de zondag 2e Klasse A van de KNVB met daarin als tegenstanders: ADO, GDS, Gouda, Oliveo, OVV, Quick, Roodenburg, Rijswijk, Spartaan’20 en VELO.
De zondag 1 van VCS handhaafde zich dit seizoen makkelijk bovenin de middenmoot. Van de 22 competitiewedstrijden wist VCS er uiteindelijk 7 te winnen, 10 gelijk te spelen en werd er 5 keer verloren. Met 24 punten, en de doelcijfers 30-24, eindigde men keurig op een vierde positie van de ranglijst in de 2e Klasse A.
<
Seizoen 1991-1992
>
De zondag 2e Klasse A van de KNVB District West II was in het seizoen 1991-1992 uit de volgende clubs samengesteld: ADO, Blauw Zwart, Hermes DVS, Oliveo, Olympia, Quick, RKAVV, Roodenburg, VCS, VELO, Verburch en VIOS.
De selectie van VCS, die dit seizoen onder leiding stond van de nieuwe trainer Jan de Jong, bestond voor 80% uit spelers die ooit in de VCS-jeugd speelden. Na de terugkeer van enkele ‘verloren zonen’ was er alle reden om het seizoen met vertrouwen tegemoet te zien.
In een zeer spannend seizoen eindigde VCS, samen met het Haagse ADO, op de eerste plaatst van de zondag 2e Klasse A. Uit de 22 competitiewedstrijden behaalde ADO 34 punten en kende men een doelsaldo van 59 voor en 28 tegen. Er moest dus een beslissingswedstrijd komen tussen ADO en VCS om het kampioenschap van de 2e Klasse A KNVB.
De eerste beslissingswedstrijd tussen VCS en ADO eindigde in 0-0 waardoor er op 14 mei 1992 een tweede beslissingswedstrijd nodig was. Zo’n 2500 toeschouwers waren aanwezig op het complex van TONEGIDO, aan de Rodelaan te Voorburg, om de kraker tussen VCS en ADO te aanschouwen. VCS liep in de eerste helft tegen een 0-1 achterstand aan maar in de tweede helft boog Dennis Louwe hoogstpersoonlijk de achterstand in een 2-1 voorsprong om. In de 56e minuut maakte hij zelf, met een half-volley fraai de 1-1 en amper een minuut later stelde hij Jeroen Peeters in staat om de tweede VCS-treffer aan te tekenen. Het team van trainer Jan de Jong hield stand en stapte zodoende, na 210 minuten beslissingsvoetbal tegen ADO, in polonaise de eerste klasse binnen.
>
Seizoen 1992-1993
>
De zondag 1e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1992-1993 uit de volgende clubs samengesteld: ADO, DHC, Gravendeel, Nieuwenhoorn, RVC, Rijswijk, SVW, Unitas, VCS, Voorburg, Wilhelmus en Zwijndrecht.
Het verblijf in de 1e Klasse KNVB werd in seizoen 1992-1993 goed ingezet door de verovering van de eerste periode titel. VCS zakte daarna iets terug maar eindigde tenslotte op een verdiende 5e plaats. Het tweede elftal in de KNVB, uitkomend in de reserve 2e Klasse werd kampioen en promoveerde naar de reserve 1e klasse. Het derde elftal wist zich prima te handhaven.
Seizoen 1993-1994
>
De zondag 1e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1993-1994 uit de volgende clubs samengesteld: DHC, Feyenoord, Gravendeel, Nieuwenhoorn, Quick(H), RVC, Unitas, UVS, VCS, Wilhelmus en Zwijndrecht.
In het seizoen 1993-1994 wist het gepromoveerde 2e elftal zich niet te handhaven en degradeerde. Het eerste behield zijn plaats in de 1e Klasse en ook het derde prolongeerde zijn plaats in de reserve 4e klasse.
Seizoen 1994-1995
>
De indeling van het amateurvoetbal voor de regioclubs in district West II seizoen 1994-1995 in de zondag 1e Klasse B zag er als volgt uit: Argon, DCV, EBOH, Elinkwijk, Feyenoord (AV), HMSH, Nieuwenhoorn, Quick (H), Unitas, VCS, VELO en Zwijndrecht.
Ondanks de terugkomst van de spelers John Kleijn en Raymond Flaton op het oude nest kende de formatie van de nieuwe trainer Paul van Oosten een onopvallend seizoen waarin men uiteindelijk in de middenmoot eindigde. Van de 22 competitiewedstrijden won men er 8, speelde 6 keer gelijk en werd er 8 maal verloren. Met 22 punten, en de doelcijfers 35-32, eindigde VCS op de zesde positie van de ranglijst.
>
Seizoen 1995-1996
>
De zondag 1 van V.C.S. werd voor seizoen 1995-1996 ingedeeld in de 1e Klasse A KNVB van district West II met als tegenstanders: Aalsmeer, Alphense Boys, Hekelingen, HMSH, Neptunus, Nieuwenhoorn, Quick, Unitas, UVS, VELO en VIOS.
Na 10 jaar geleden voor één jaar actief te zijn geweest als speler en jeugdtrainer van VCS keerde Cees Tempelaar dit seizoen als hoofdtrainer terug bij de ‘roodbroeken’. Trainer Cees Tempelaar begroette dit seizoen weer een aantal nieuwe spelers voor zijn A-selectie, waaronder Mario de Boer (terug van HMSH), Akay Dagsoy (BMT), John Thiebou (RVC) en Mark Rog (HBS). Verder bestond de A-selectie van trainer Cees Tempelaar o.a. uit: Edward Annokkee (keeper), den Hollander, Ibrahim Atalay, Jeffrey van Oostrom, van Haaften, Raymond Flaton, Faerber, Hazebroek, John Kleyn en Olav Goulooze.
Al voor aanvang van de competitie werd VCS door de kenners, samen met Nieuwenhoorn en Quick, meteen tot de titelkandidaten bestempeld. Echter op zondag 10 september 1995 begon VCS aan de Dedemsvaartweg de competitie met een bloedeloze 0-0 tegen HMSH. Een week later verloor men zelfs met 2-1 (doelpunt Jeroen Peeters) bij Aalsmeer, dus dit was een niet al te beste seizoen opening voor de rood-broeken. Op 24 september volgde dan toch de eerste overwinning voor de mannen van trainer Cees Tempelaar toen thuis VELO met 4-0 terug naar Wateringen werd gestuurd.
VCS kreeg de smaak te pakken en boekte de ene na de andere overwinning. Zo werd bijvoorbeeld de derby VIOS-VCS maar liefst 2-8 en VCS-Hekelingen 4-1. Door een 3-4 overwinning bij Quick werd VCS op zondag 5 november 1995 de nieuwe koploper in de 1e Klasse A. Tot aan de winterstop gaf VCS die eerste plaats niet meer uit handen want ook Neptunus (4-2), Alphense Boys (0-1) en HMSH (1-3) werden aan de zegekar gebonden.
Met 25 punten uit 10 duels ging VCS de winterstop in met een straatlengte voorsprong op UVS (11-20), VELO (11-19) en Quick (12-17).
Op zondag 21 januari 1996 hervatte VCS de competitie met een nauwe 1-0 zege op Nieuwenhoorn en vergrootte met deze inhaalwedstrijd de voorsprong met 8 punten. Vervolgens trad Koning Winter aan in Nederland en kon er gedurende twee maanden niet gevoetbald worden.
Pas op zondag 3 maart kwam VCS in competitieverband weer in actie. De wedstrijd Hekelingen (nummer laatst op de ranglijst) tegen VCS eindigde zeer verrassend in 2-1. De lange winterstop had VCS blijkbaar niet goed gedaan want een week later speelde VCS met 0-0 gelijk tegen UVS. Op zondag 17 maart speelde VCS wederom gelijk, ditmaal 1-1 bij VELO. Hoewel VCS nog een ijzer in het vuur had met betrekking tot de 1e Periodetitel, nam de ploeg van trainer Cees Tempelaar het zekere voor het onzekere door op 24 maart Aalsmeer met 4-2 te verslaan en hiermee de 2e Periodetitel in de wacht te slepen. Nadat eerder dit seizoen VIOS-VCS 2-8 was geworden werd de return aan de Dedemsvaart 0-0. Het was schrikken voor de rood-broeken toen de inhaalwedstrijd UVS (nr.2 van de ranglijst)-VCS 2-1 werd en de enorme voorsprong van VCS hiermee was geslonken tot slechts 3 punten. Ook op 14 april kon VCS niet winnen toen er bij Unitas 1-1 werd gespeeld. Echter UVS verloor op deze wedstrijddag zeer verrassend thuis van Aalsmeer zodat de mannen van trainer Tempelaar alsnog een punt uitliepen. Na de 4-0 zege op Quick was de vraag niet meer of VCS kampioen zal worden maar wanneer.
Op zondag 5 mei 1996 was het dan eindelijk zover! VCS werd door een overtuigende 2-4 zege bij Nieuwenhoorn kampioen van de zondag 1e Klasse A KNVB en promoveerde hiermee naar de Hoofdklasse.
Van de uiteindelijke 22 competitiewedstrijden wist VCS er 12 te winnen, 7 gelijk te spelen en 3 te verliezen. Met 43 punten, en de doelcijfers 49-22, werd men dus zoals gezegd kampioen.
Ook in de Haagsche Courant Cup presteerde VCS weer uitstekend en haalde daarin de halve eindstrijd. In die halve finale werd op Sportpark Houtrust, voor maar liefst 3.500 toeschouwers, helaas nipt met 1-0 verloren van de zaterdagformatie van Scheveningen.
Ook het tweede elftal werd kampioen en promoveerde naar de reserve Hoofdklasse. Het derde handhaafde zich in de reserve 3e Klasse.
Seizoen 1996-1997
>
Zowel de zondag 1 als de zondag 2 van VCS kwamen dit seizoen uit op het hoogste amateurniveau.
Na het behaalde kampioenschap van vorig seizoen kwam de zondag 1 van VCS in het seizoen 1996-1997 uit in de Hoofdklasse A van de KNVB. De hoogste klasse van het zondagvoetbal was uit de volgende clubs samengesteld: AFC, AFC’34, DCG, DHC, DWV, Elinkwijk, sc Feyenoord, Holland, Hollandia, OSV, Papendrecht, TONEGIDO, UVS en VCS.
De zondagselectie van VCS, uitkomend in de hoogste klasse van het amateurvoetbal.
De zondag 1 van VCS kon terugkijken op een geslaagd seizoen want van de 26 competitiewedstrijden werden er 11 gewonnen, 6 gelijk gespeeld en 9 verloren. Met 39 punten, en een doelsaldo van 36 voor en 39 tegen, eindigde het team van trainer Cees Tempelaar op een niet onverdienstelijke vijfde plaats van de Hoofdklasse A.
Doelpuntenmakers dit seizoen bij VCS 1 waren Akai Dagsoy (7 doelpunten), Mario de Boer (5), Francisco Grant (5), Iwan Hazebroek (4), Max Tjaden (4), John Kleijn (2), Harold Tjaden (2), Marco van Haaften (2), Bandy den Hollander (1) en Marcel Leeksma (1).
Het eerste elftal wist zich dus te handhaven in de Hoofdklasse echter het tweede elftal niet en degradeerde. Het derde elftal wist door goede prestaties zich ook te handhaven.
Seizoen 1997-1998
>
De zondag Hoofdklasse A van de KNVB was voor het seizoen 1997-1998 als volgt samengesteld: AFC, AFC’34, Argon, DHC, DWV, DZS, Elinkwijk, Feyenoord, Holland, Hollandia, Neptunus, TONEGIDO, UVS en VCS.
VCS plukte al jarenlang de vruchten van een goed jeugdbeleid. Ook voor dit seizoen maakten maar liefst 7 A-junioren de overstap naar de A-selectie. Helaas hadden echter ook vijf toonaangevende selectiespelers VCS de rug toegekeerd. Dit waren Raymond Flaton (naar Quick Boys), Akai Dagsoy (VIOS) en Marco van Haaften, Bandy den Hollander en Olaf Goulooze alle drie naar RKAVV.
Het werd een uiterst moeizaam seizoen voor het vlaggenschip van VCS. Na het tussentijds vertrek van trainer Rob Beunder nam Ed de Maat begin maart 1998 de taken over. Echter door verschillende factoren, zoals de trainerswisseling, blessures en het bedanken van spelers, wist de zondag 1 van VCS zich helaas niet in de hoogste afdeling van het amateurvoetbal te handhaven en degradeerde.
Van de uiteindelijk 26 wedstrijden werden er dit seizoen slechts 4 gewonnen, 6 gelijk gespeeld en 16 verloren. Met 18 punten en een doelsaldo van 28-62 eindigde VCS dus op de laatste positie van de ranglijst ver achter op de andere degradanten AFC (25 punten) en Neptunus (26 punten).
>
Seizoen 1998-1999
>
Het eerste elftal van VCS kwam in seizoen 1998-1999 uit in de zondag 1e Klasse B van de KNVB en ontmoette daarin: ADO Den Haag, sc Gastel, HMSH, Leonidas, Lugdunum, Neptunus, Nieuwenhoorn, Papendrecht, Quick (H), SVV/SMC en Wilhelmus.
Met ingang van dit seizoen werd de A-selectie van VCS door Wim Meutstege getraind. Meutstege had een contract voor één jaar getekend.
In de eerste competitiehelft ging het qua prestaties nog redelijk met VCS 1. Van de 10 competitiewedstrijden werden er 4 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en werd er 5 keer verloren. Met 13 punten, en de doelcijfers 19-24, ging het team van trainer Wim Meutstege op een zevende positie van de ranglijst de winterstop in.
Na de winterstop ging het snel bergafwaarts met de prestaties van VCS 1. Trainer Meutstege werd op een gegeven moment op non-actief gezet en Gerard van der Mark nam de taken over. Helaas leidde dit niet tot een ommezwaai want uiteindelijk eindigde VCS met 21 punten uit 22 wedstrijden op de tiende plaats van de ranglijst, wat inhield dat er door de rood-broeken Promotie/Degradatie wedstrijden gespeeld moesten worden.
De moeizame jaren van VCS 1 zette zich voort en dit resulteerde dat in seizoen 1998-1999 degradatie naar de 2e Klasse niet te voorkomen was.
Seizoen 1999-2000
>
Na twee opeenvolgende degradaties op rij was VCS dit seizoen weer een bescheiden 2e Klasser geworden.
In het seizoen 1999-2000 was de zondag 2e Klasse C van de KNVB uit de volgende clubs samengesteld: Alphense Boys, Blauw zwart, DoCoS, DWO, Kranenburg, Lugdunum, RKAVV, RVC/Rijswijk, VCS, VELO, Verburch en VVM.
Het bestuur van VCS had voor seizoen 1999-2000 trainer Jan Linkerhof aangetrokken. Het was aan trainer Linkerhof gelegen om de zondag 1 van VCS weer “op de rails” te krijgen. De twee degradaties op rij ging wel ten gevolge van het vertrek van een aantal belangrijke eerste-elftal spelers bij VCS zoals Kenneth Wezer, Fransisco Grant, Jeffrey van Oostrum, Michael Krul en Ricky van der Bergh. Daartegenover stond wel de komst van Maurice Hees, Iwan Jansen, Olaf Goulooze, Bandy den Hollander en Akay Dagsoy.
VCS draaide een goed seizoen in de 2e Klasse C, waarin grootmachten Kranenburg en VVM de dienst uitmaakte. Van de uiteindelijke 22 competitiewedstrijden wist VCS er 11 te winnen, 6 gelijk te spelen en 5 te verliezen. Met 39 punten, en de doelcijfers 36-31, eindigde men op een keurige vijfde positie van de ranglijst. Kranenburg werd uiteindelijk kampioen met 48 punten.
>
Seizoen 2000-2001
>
De elf clubs in de zaterdag 5e Klasse C van seizoen 2000-2001 waren; DZS (De Zwarte Schapen) GDA, GONA, HTSV, LenS, Neta Dall, De Postduiven, Quick Steps, Te Werve, VCS en Wanica Star.
De zaterdagvoetballers van VCS kenden een zeer matig seizoen. Van de uiteindelijk 20 competitiewedstrijden werd er slechts 1x gewonnen, 3x gelijk gespeeld en maar liefst 15 keer verloren. Met 6 punten en een doelsaldo van 27 voor en 59 tegen eindigde men dan ook op een laatste positie in “de kelder” van het Haagse amateurvoetbal. Degraderen kon dus niet.
De zondag 2e Klasse C van District West III bestond in het seizoen 2000-2001 uit de volgende verenigingen: ADO Den Haag, Alphense Boys, DoCoS, Laakkwartier, Lugdunum, RKAVV, RVC/Rijswijk, SJC, VCS, VELO, VUC en VVM.
Er werd met gemengde gevoelens teruggekeken naar het seizoen 2000-2001. De verwachtingen voor de zondag 1 van VCS waren hoog want de selectie was intact gebleven en er hadden zich een aantal nieuwe spelers aangemeld. Toch verliep de competitie niet zoals een ieder verwacht had. Van de 22 competitiewedstrijden wisten de mannen van trainer Jan Linkerhof er 8 te winnen, 6 gelijk te spelen en werd er 8 keer verloren. Met 30 punten, en een doelgemiddelde van 40 voor en 36 tegen, eindigde VCS op de zesde positie van de ranglijst. RKAVV werd kampioen met 56 punten.
Toch kende het seizoen 2000-2001 een hoogtepunt voor de zondag 1 van VCS want na achtereenvolgens RFC’95, LenS (zat), Oliveo, Oranjeplein en Westlandia verslagen te hebben moest VCS in de halve finale thuis aantreden tegen HMSH. De wedstrijd eindigde in 1-1 zodat strafschoppen moesten uitmaken wie zich zou plaatsen voor de finale. VCS toonde zich beter vanaf de strafschopstip en wist zich zodoende na 16 jaar weer te plaatsen voor de finale van de H.C.-Cup.
Deze finale werd gehouden op het complex van Forum Sport in Voorburg en de tegenstander van VCS was FC Kranenburg. De ploeg van trainer Jan Linkerhof legde de vooraf torenhoge favoriet voor de 21ste H.C-Cup 120 minuten lang aan de ketting (0-0) en sneuvelde uiteindelijk in een onbevredigend slot door de strafschoppenserie met 4-3 te verliezen. Het was een finaledag om nooit te vergeten waarbij VCS heel veel waardering en lof ontving.
>
Seizoen 2001-2002
>
In het seizoen 2001-2002 werd het eerste elftal van VCS ingedeeld in de 2e Klasse D met daarin als tegenstanders: Hellevoetsluis, HMSH, HOV, Laakkwartier, Neptunus, ODB, OHVV, OVV, Puttershoek, Spartaan’20 en VELO.
VCS begon nog wat stroef aan de competitie en bezette na vijf duels met zeven punten de vijfde positie in de 2e Klasse C. In de zesde competitiewedstrijd versloeg VCS echter koploper HMSH met 1-0 (strafschop Dolf Gouda) en deed weer volledig mee in de strijd om de bovenste plaats. Na elf wedstrijden bedroeg de achterstand van VCS op de koplopers HMSH en Puttershoek nog slechts twee punten. Toen na de winterstop concurrent HMSH aan de Vrederustlaan met 1-0 werd verslagen ging men bij VCS stiekem aan een kampioenschap denken. De selectie van VCS liet zelfs al een cd’tje maken met de titel “M’n club kampioen” De tekst ging gedeeltelijk als volgt: “als je daar bent, dan voel je die gloed, en voor je het weet, heb je VCS-bloed” en werd gezongen op de melodie van “de Clown” van Ben Cramer.
Op zondag 28 april 2002 speelde VCS de topper bij Laakkwartier. Voor beide ploegen stonden grote belangen op het spel. Laakkwartier moest winnen om kans te maken op promotie via de nacompetitie en VCS moest winnen voor een eventueel kampioenschap. De wedstrijd leek op 0-0 te eindigen maar ver in blessuretijd kreeg een VCS-speler in het strafschopgebied van Laakkwartier een duw in zijn rug en besloot scheidsrechter De Kler de bal op de stip te leggen. VCS’er Olav Goulooze bleef uiterst rustig in de commotie die vervolgens aan de Jan van Beersstraat ontstond en schoof de toegende penalty loepzuiver langs de geroutineerde Laakkwartier-doelman Rene Stam en bezorgde hiermee VCS het kampioenschap in de 2e Klasse D.
VCS 1 kampioen 2e klasse B op 28 april 2002 na een 0-1 overwinning bij Laakkwartier. Bovenste rij o.a : John Petrici, Martin Bruin, Ed Kouwenhoven (assistenttrainer),Raymon van Dullemen, Dolf Gouda, Toni Coli, Koos Abrahamy, Bandy den Hollander, Ricardo van der Mark, Raymon Muiselaar, Mario de Boer en Hans Leijdelmeier (verzorger). Middelste rij o.a: Olav Goulooze, Tolga Akarsu, Sandro Tarantino, Tommy Sweinsberg, Sjaak Nederpelt(manager), Raymon Kos (leider) en Frans Timmermans (keeperstrainer). Voorste rij o.a: Dennis Bekking, Dave Goulooze (grensrechter) en Jan Linkerhof (trainer).
VCS behaalde uiteindelijk 44 punten uit 22 wedstrijden (13x winst, 5x gelijk en 4x verlies) met de doelcijfers 40-26.
Seizoen 2002-2003
>
De zaterdag 1 van VCS kwam dit seizoen uit in de 5e Klasse C met daarin als tegenstanders: sv Erasmus, HMSH, JuVentaS, Kranenburg, LenS, vv Nationale Nederlanden, Neta Dall, RAVA, TAC’90 en Wanica Star.
>
Na de promotie van afgelopen seizoen werd VCS 1 ingedeeld in de 1e Klasse B samen met SVVSMC, RKAVV, Leonidas, EBOH, VVSB, Sparta, UVS, Wilhelmus, DHC en SJC.
Het werd een moeizaam seizoen voor VCS en de 1e Klasse was net iets te hoog gegrepen voor het team van Linkerhof. VCS eindigde op een elfde positie met 19 punten uit 22 wedstrijden en degradeerde helaas na slechts één jaar weer terug naar de 2e Klasse.
Trainer Jan Linkerhof en VCS gingen aan het einde van dit seizoen uit elkaar. Hans Honders werd door het VCS-bestuur voor het seizoen 2003-2004 aangetrokken als de nieuwe trainer van de A-selectie.
Seizoen 2003-2004
We zitten in het seizoen 2003-2004 als we lezen in het jaarverslag dat het eerste elftal goed meedraaide om het kampioenschap maar het helaas niet redde. Wel werd de HC cup gewonnen, een prestatie op zich! Het tweede had het moeilijk maar handhaafde zich in de reserve 1e klas.
Seizoen 2004-2005
Volgt later………..
>
Seizoen 2005-2006
>
Het Vlaggenschip van de zondagafdeling kwam ook in dit seizoen uit in de 2e Klasse C, met ditmaal als tegenstanders: ADO Den Haag, Alphense Boys, DHC, GDA, Laakkwartier, Olympia, ONA, Quick, SJC, VELO en Wilhelmus.
In het derde jaar als trainer maakte Hans Honders een aardige indruk bij het begin van de competitie. De eerste vijf wedstrijden op rij tegen Alphense Boys (0-2), Quick (1-0), GDA (1-3), VELO (3-2) en ADO Den Haag (0-3) werden n.l. allemaal gewonnen. Op 9 oktober 2005 leed VCS haar eerste puntenverlies door thuis met 0-3 van Laakkwartier te verliezen. Op zondag 30 oktober wist het team van trainer Honders de 1e Periodetitel in de wacht te slepen door thuis met 4-4 gelijk te spelen tegen ONA. Hiermee was VCS sowieso al geplaatst voor de nacompetitie.
>
De zaterdag senioren-afdeling bestond dit seizoen uit twee teams. Het eerste elftal, o.l.v. de nieuwe trainer Wim Schenderling, werd ingedeeld in de 5e Klasse A.
De zami’s van VCS (zowel het eerste- als het tweede-elftal) draaide een zeer moeilijk seizoen. Mede door personele problemen kon men regelmatig niet genoeg man opstellen en gingen daarom velen wedstrijden met grote cijfers verloren. Half november 2005 moest trainer Wim Schenderling, i.v.m. zijn slechte gezondheid, afscheid nemen. Suleyman Ocak werd benoemd als zijn opvolger met ondersteuning van L. Bronkhorst. Beiden heren hadden hun sporen al verdiend bij V.C.S. Het mocht echter niet baten want V.C.S.1 behaalde dit seizoen slechts twee overwinningen, speelde tweemaal gelijk en verloor maar liefst achttien keer. Hierdoor eindigde V.C.S. met 8 punten uit 22 duels en een doelsaldo van 27-78 op de laatste plaats van de 5e Klasse A.
Seizoen 2006-2007
Volgt later
>
Het bestuur van V.C.S. kwam met een nieuw plan om vanaf dit seizoen de zaterdag seniorenafdeling op een hoger niveau te gaan brengen. De doelstelling was om binnen 3 jaar met de zaterdagselectie naar de 3e klasse te promoveren. Zodoende zou de zaterdag-afdeling ook op technisch vlak een toegevoegde waarde voor V.C.S. kunnen gaan worden en verschillende doorstromingen van spelers kunnen ontstaan.
De belangrijkste doelstelling hiervan was om te voorkomen dat jonge, talentvolle A-spelers niet zouden vertrekken op het moment dat zij het eerste zondagelftal niet (direct) haalden. V.C.S. had daar n.l. in de afgelopen jaren flink last van gehad. Dit kwam mede doordat het niveau van de jeugdspelers dermate hoog was, dat zij de zaterdag niet als een optie beschouwde. Met deze nieuwe aanpak moest de zaterdagafdeling tevens gaan fungeren als vangnet en tussenstation, waar jonge spelers konden rijpen en klaargestoomd worden voor een nog hoger niveau.
Om deze ambitieuze plannen te kunnen realiseren werd er een technische commissie geïnstalleerd die zorg moest gaan dragen voor een volledige technische integratie van de jeugd, de zondagselectie en de zaterdagselectie. Deze technische commissie bestond uit vertegenwoordigingen van de jeugd, de zaterdagsenioren, de zondagsenioren en de bestaande keepersopleiding. Deze commissie moest gaan dienen als het cement tussen de afdelingen en kreeg een adviserende, coördinerende en uitvoerende taak.
Met het aantrekken van Peter Baptiste als trainer voor de zaterdag-selectie meende V.C.S. de juiste man binnengehaald te hebben. Naast zijn vele jaren ervaring als speler in de zondag 1 van V.C.S. was Baptiste ook succesvol trainer geweest bij de zondagselectie. Tezamen met zijn jarenlange betrokkenheid bij de landelijke jeugd van V.C.S. maakte dit hem de meest ideale persoon om de doelstellingen van V.C.S. te verwezenlijken. Voor dit seizoen werden er weer drie seniorenelftallen ingeschreven bij de KNVB en met maar liefst 14 nieuwe spelers voor de A-selectie werd V.C.S.1 voor het seizoen 2006-2007 ingedeeld in de zaterdag 5e Klasse C met als tegenstanders Celeritas, Duinoord/Jagers, GGK, HMSH, HSC, La Haye TG, Nat. Ned. DH, Neta Dall, RFC 2000, RVA en TAC’90. Met Peter Baptisite aan het roer zou de promotie nu wel gaan lukken?
De prestaties van het eerste elftal waren zekers goed te noemen want tijdens de winterstop stond V.C.S. op een eerste plaats in de 5e Klasse C en doordat La Haye uit de competitie werd genomen had men bovendien alsnog de eerste periodetitel gewonnen.
V.C.S. had met deze doelstellingen gekozen voor interne groei en een verdere verhoging van haar huidige status binnen het amateurvoetbal, wat vervolgens ook weer moest gaan leiden tot externe groei. In dit kader paste ook de renovatie van het complex. Vanaf 2007 zou V.C.S. de beschikking krijgen over een eigen kunstgrasveld en werd het gehele complex door de gemeente onder handen genomen.
Seizoen 2007-2008
Volgt later………………
De twaalf clubs in de zondag 2e Klasse C van de KNVB in seizoen 2007-2008 waren; Alphense Boys, FC Boshuizen, Concordia, GDA, HVV, Laakkwartier, Quick, SJC, TOGB, VCS, Verburch en Wilhelmus.
FC Boshuizen (43 punten) werd kampioen terwijl VCS op een ietwat teleurstellende achtste positie van de ranglijst eindigde. Van de 22 wedstrijden wist de formatie van trainer Jos van der Helm er 9 te winnen, 3 gelijk te spelen en 10 te verliezen. Hiermee behaalde men 30 punten en een doelsaldo van 43 voor en 48 tegen.
Seizoen 2008-2009
Op woensdag 1 oktober 2008 bestond V.C.S. precies 100 jaar. Om die eeuwfeest te vieren stonden er diverse festiviteiten op het programma. Op vrijdag 3 oktober was er vanaf 16.00 uur een receptie voor genodigden, waar de Haagse sportwethouder Sander Dekker en de onlangs tot bondsvoorzitter van de KNVB gekozen Michael van Praag een woordje zullen richten tot de jubilaris.
Sportwethouder Sander Dekker voerde namens de gemeente het woord. Hij schonk VCS de Sportpenning van de gemeente Den Haag, omdat ‘zij gedurende honderd jaar een belangrijke rol vervult in de op de sport gerichte vrijetijdsbesteding en de sportieve ontwikkeling van een groot aantal Haagse burgers’.
Een dag later was er vanaf 9.00 tot 10.30 uur een voetbalclinic voor de E en F-jeugd o.l.v. oud-trainer Hans Honders en vanaf 10.30 uur staat er een clinic op het programma voor de D-jeugd o.l.v. de huidig ADO Den Haag trainer Andre Wetzel, die zijn carrière is begonnen bij de ‘roodbroeken’. Wetzel zal daarbij geassisteerd worden door twee spelers uit de selectie van de Haagse BVO en nog een trainer uit de technische staf.
Om 17.00 uur kwam er een elftal van oud-VCS-ers tegen de Oude Haagsche Glorie in actie, waarna er om 21.00 uur een feestavond losbarstte voor alle leden. De muziek zal verzorgd worden door The Clarks, Henna Grunholz en de eerste zanger van de (toen nog) Golden Earring, tevens oud-speler van VCS, Frans Krassenburg.
Op zondag 5 oktober was er om half tien een ontbijt voor genodigden, om 12.00 uur gevolgd door een wedstrijd tussen VCS (zo) en VCS (za). Het voetballende gedeelte wordt om half drie afgesloten met de wedstrijd tussen oud-VCS (met diverse bekenden zoals onder meer Onno Sterk, John van den Hoogenband en Richard van der Vaart) en oud-Sparta.
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 16 januari 2009 werd er besloten om binnen drie maanden een Buitengewone Algemene Ledenvergadering uit te schrijven. Een en ander had te maken met het niet verlenen van decharge door de kascontrolecommissie aan het bestuur. Dit betekende, dat het huidige bestuur onder aanvoering van voorzitter Jan van Haaften nog tot deze BALV in functie bleef. Voorzitter Jan van Haaften kon aan het einde van de vergadering nog wel een aantal leden met een speldje in het kader van jubilea onderscheiden. Wim van de Sande is 60 jaar lid, Huib de Bruin, Rob van Es en Henk Gregoire 50 jaar en Jaap Burki 40 jaar. Als ‘VCS’er van het jaar’ werd Peter van der Hoeven in het zonnetje gezet, Hij ontving een fraai beeldwerk.
Het bestuur van VCS verklaarde zich op vrijdagavond 17 april 2009 tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergadering alsnog demissionair. Op de eerder dit jaar in januari gehouden reguliere Algemene Ledenvergadering werd al besloten een BALV uit te schrijven, omdat het toen nog niet mogelijk was het financiele verslag te presenteren aan de leden. Ook de benoeming van het beoogde nieuwe bestuur werd doorgeschoven naar die BALV.
Ondanks het feit, dat er nu wel een financieel verslag over het seizoen 2007 – 2008 gepresenteerd kon worden en ook goedkeuring was verleend door de kascontrolecommissie, verklaarde het bestuur zich nu om een geheel andere reden demissionair. Hieraan lagen interne problemen ten grondslag, die te maken hadden met de zaterdagtak en het toch niet aanblijven van trainer Peter Baptise van de zaterdagselectie. Mede daardoor hadden de beoogde nieuwe bestuursleden (John van der Mark, Raymon Ros en Suleiman Ocak) hun kandidatuur vooralsnog ingetrokken. Tijdens de vergadering werd er een commissie van ‘goede diensten’ geformeerd onder leiding van oud-voorzitter Gerrit Jansens, die moet proberen de gelederen weer gesloten te krijgen.
Op deze vergadering werd een aantal leden gehuldigd. De huidige voorzitter Jan van Haaften (foto) en Beppie van Es werden tot Erelid benoemd. Hans Koens, Ton Hanegraaf en Aad van de Berg kregen het predicaat Lid van verdienste.
Rob Blankenstein werd eind mei bij VCS de beoogde nieuwe voorzitter om Jan van Haaften op te volgen. De geboren Hagenaar en oud-eerste elftalspeler van de roodbroeken, wiens vader in het verleden eveneens voorzitter en secretaris is geweest, werd op een Buitengewone Algemene Ledenvergadering voorgedragen en gekozen.
Volgt later…………..
Na de 2-1 nederlaag tegen WRW uit Brielle was het doek voor de zondagtak van VCS nu definitief gevallen en degradeerde “de roodbroeken” naar de 3e Klasse.
>
Seizoen 2009-2010
Tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van 17 april hadden de leden van VCS besloten een commissie van goede diensten te formeren, die naar oplossingen moet zoeken naar aanleiding van de impasse die was ontstaan door het aftreden van het bestuur. Het demissionaire bestuur werkte de lopende zaken af en de commissie van goede diensten hadden de vacatures, die waren ontstaan, opnieuw ingevuld.
Tijdens die vergadering dreigde er bij de zaterdagafdeling een leegloop en onbestuurbaarheid. Dit heeft men echter gelukkig weten om te zetten in een instroom van serieuze overschrijvingen naar het eerste elftal (met een groot deel van de groep van het afgelopen seizoen) voor de vierde klasse en een tweede elftal, tot een totale selectie van 35 man. Beide selecties hadden een gediplomeerde trainer en verzorger. Het derde elftal met de “oudere kern” van de ‘zaterdag gezichten’ ging zich richten op de veteranencompetitie. Al met al voorzag men bij VCS op de zaterdagmiddag weer een drukkere en gezellige situatie met meer wedstrijden en nieuwe gezichten erbij. Bovendien was er een zaterdagcommissie samengesteld, die sturing ging geven onder leiding van Marco van Haaften.
Financieel maakte de club ook een mindere periode door, doch ook hierin werd inmiddels verbetering aangebracht. Bij de contributiebetalingen bijvoorbeeld, werd er een straffer beleid worden gevolgd. De financiële administratie kende inmiddels ook al een inhaalslag na een achterstand, opgelopen door diverse mutaties. Verder werd er vooral in het “aannamebeleid” bij de jeugd rekening worden gehouden met de ‘wijkfunctie’, die VCS vervulde.
Ook de sponsorcommissie had al diverse successen geboekt voor het nieuwe seizoen en mede door de inspanningen van hoofdsponsor John van Zweden had men er goede hoop op, dat in het nieuwe seizoen diverse zaken al gerealiseerd zullen worden.
In de maand augustus kregen de leden nader bericht wanneer het vervolg van de buitengewone ledenvergadering zal worden gehouden. Het huidige demissionaire bestuur was met uitzondering van secretaris John van der Mark bereid gevonden eventueel beschikbaar te zijn voor een nieuw te formeren bestuur. Voor dit nieuwe bestuur waren alternatieve kandidaten gevonden, waaronder Rob Blankenstein als kandidaat-voorzitter – die voorgesteld zullen worden op deze nieuwe vergadering.
Sportief gezien liep VCS op zondag tegen een tegenvaller aan, omdat het eerste elftal – na het verliezen van een beslissingsduel – naar de 3e Klasse was gedegradeerd. Diverse spelers van dit elftal hadden daarop besloten hun ‘heil elders te zoeken. Toch keek men ook bij de zondag optimistisch naar de toekomst en had men er met de nieuwe trainers, Mario de Boer en Mario Koswal, het volste vertrouwen in, dat het verloren gegane terrein zo snel mogelijk zal worden teruggewonnen.
Op vrijdagavond 4 september 2009, tijdens een Buitengewone Algemene Ledenvergadering, werd het nieuwe bestuur van VCS geïnstalleerd.Dit bestuur bestond nu uit voorzitter Rob Blankenstein, secretaris Dennis Tielman en penningmeester Henk Gregoire. Daarnaast maakten in de functie van commissaris ook nog Ferry van Beekum, Hans Koens, Ocak Suleiman en Bep van Es jr. deel uit van het bestuur.
Volgt later……………..
>
Voor dit elftal bleek het slechts uitstel voor een jaar want helaas degradeerde het tweede elftal in 2005. Het eerste bleef meedoen om het kampioenschap maar haalde het net niet. Positief was het jaarverslag 2006 over de verrichtingen van onze twee KNVB elftallen alle twee behaalde zij een periode titel die in de nacompetitie winnend werden afgesloten. Wat dus betekende dat ons eerste elftal promoveerde naar de eerste klas. Helaas was dit verblijf van korte duur want het seizoen 2007/2008 werd gestart in de 2e klasse. Het tweede echter wist zelfs te promoveren naar de reserve hoofdklasse.
>
Seizoen 2010-2011
Het eerste zondag-elftal van V.C.S. werd voor dit seizoen ingedeeld in de 3e Klasse C van district West II met als tegenstanders Schipluiden, Wippolder, Quintus, Verburch, ODB, GSC-ESDO, Concordia, Antibarbari, Hsv Escamp, RVC’33, Den Hoorn, Oliveo en Oranjeplein-Postduiven.
Later hier meer……
De zondagselectie van VCS verzamelde maandagmorgen 10 januari 2011 om 03.00 uur op Schiphol om voor een trainingskamp te vertrekken naar Antalya, waar de mannen van Ruslan Aways en Mario de Boer om even over half elf voet op Turkse bodem zette. Na een busrit van een half uur kwam VCS om 11.45 uur aan in het Limak Arcadia Golf Resort waar de Hagenaars ondermeer de betaalde voetballers van NAC Breda,jong Vitesse/AGOVV en een gezelschap van 134 man van de jeugdopleiding van ADO Den Haag tegenkwamen (ADO onder 20, A1, B1, B2 en de vrouwen).
Nadat de spelers hun spullen hadden neergezet op de kamers kon er van de uitgebreide lunch gebruik worden gemaakt. Na het bekijken van de training van het Kazachstaanse Nationale Elftal, vertrok de Haagse formatie met een bus naar het uitgebreide voetbalcomplex, bestaande uit 10 velden. Daar werd om kwart voor vijf begonnen met de eerste serieuze training.
Op dinsdag 11 januari werd er een wedstrijd gespeeld tegen ADO Den Haag onder 20. Na negentig minuten voetballen stond er uiteindelijk een 7-1 voor ADO Den Haag op het scorebord. De spreekwoordelijke eer voor VCS werd gered door Emre Skpinar, die een strafschop verzilverde.
Na de oefenwedstrijd tegen ADO O/20 begon de derde dag van het trainingskamp in Belek met een uitstapje naar Antalya waar de selectie de gelegenheid kreeg om inkopen te doen. Na de lunch gebruikt te hebben stond er ‘s middags weer een tactische training onder leiding van Ruslan Awaýs op het programma en ‘s avonds een sportquiz, waarbij de hilariteit de boventoon voerde. Donderdagmorgen na het ontbijt werd koers gezet naar het trainingscomplex van Limak Arcadia waar tegelijkertijd ook de selecties van Jong Vitesse/AGOVV en de nationale selectie van Kazachstan aan het werk waren. Ook deze ochtendtraining stond na een uitgebreide warming-up in het teken van de tactische speelwijze voor de tweede seizoenshelft. Na de lunch werd het actieve gedeelte van dit trainingskamp afgesloten met een voetvolley-toernooitje waarbij de winnaars als ‘beloning’ zichzelf trakteerden op een duik in zee.
Op vrijdagochtend 14 januari vloog de Haagse ploeg na een tussenstop op Cyprus terug naar Schiphol. De technische leiding van VCS keek terug op een geslaagd trainingskamp en hoopte hiermee een veel betere tweede helft van het seizoen te gaan draaien met wellicht toch nog een prijsje aan de meet!
>
>
Seizoen 2011-2012
>
Op de Algemene Ledenvergadering van 9 november 2011 werd, op voordracht van het bestuur, Koos Krans benoemd tot Erelid. Koos Krans was al veertig jaar lid bij de roodbroeken en had in al die jaren vele functies vervuld voor de club. V.C.S. wilde hem eren voor zijn enorme inzet op vele vlakken voor de club en de aanwezige leden ondersteunde deze voordracht met een daverend applaus.
>
>
Tijdens dit seizoen ging V.C.S. met de voltallige selectie en begeleiding een weekend naar Swansea. Dit tripje werd aangeboden door hoofdsponsor John van Zweden, die (zoals bekend) deel uitmaakte van de board of directors van de club uit Wales. John van Zweden loste daarmee zijn belofte in, die hij aan voorzitter Rob Blankenstein van de ‘roodbroeken’ deed bij het spelen van de beslissingswedstrijd voor promotie naar de Premier League van zijn ploeg Swansea City tegen Reading. De winst in dat duel leverde de club uit Wales een plaats in de Premiership op.
Op donderdagavond 24 november vertrok de huidige koploper van de 3e klasse C vanaf het complex op sportpark Escamp I met de bus naar Hoek van Holland, waar de ferry werd genomen naar Harwich. Vanuit de Engelse kustplaats werd er doorgereisd naar Swansea, waar de ploeg haar intrek zal nam in het 4* sterrenhotel Dragon.
John van Zweden had een heel programma samengesteld, had een trainingsaccommodatie (oefenvelden en een indoorhal) vastgelegd en zorgde voor een avondvullend programma. Op zaterdagmiddag werd er eerst nog een rondleiding gegeven in het Liberty Stadium van Swansea. Op zondag 27 november was de selectie van V.C.S. aanwezig bij de Premier League-wedstrijd tussen Swansea City en Aston Villa. In de loop van de avond begon het V.C.S.-gezelschap weer aan de terugreis beginnen en arriveerde op maandagmorgen met de nachtboot terug in Hoek van Holland.
Voorzitter Rob Blankenstein: ,,Uiteraard is VCS haar sponsor John van Zweden bijzonder dankbaar voor het aanbieden en organiseren van deze trip en het hoopt dat het een positieve invloed zal hebben op het vervolg van de ‘tot nu toe’ prima verlopen competitie in de 3e klasse C.”
>
Het zaterdag standaard-elftal van V.C.S. werd voor het seizoen 2011-2012 ingedeeld in de 3e Klasse B van district West II met als tegenstanders: Die Haghe, Duindorp SV, sv Houtwijk, K.M.D., Leiden, Loosduinen, L.S.V.V. ’70, Lugdunum, Monster, Naaldwijk, sv Polanen, S.E.V. en Westlandia.
Het team van trainer Muhrali Sahin kende, na de promotie van afgelopen seizoen, een dramatische eerste seizoenshelft want de eerste negen competitiewedstrijden werden allemaal op rij verloren. Op 12 november werd dan toch eindelijk de ban gebroken en kwam V.C.S. van die hatelijke nul punten af. In de thuiswedstrijd tegen sv Houtwijk werd door een doelpunt van Adil el Fakih met 1-0 gewonnen. Het bleef echter bij deze ene overwinning in het hele seizoen. Alleen op 17 maart 2012 werd er nog 2-2 gelijkgespeeld tegen LSVV’70 en verder werden alle wedstrijd met grote cijfers verloren. V.C.S. degradeerde dan ook uit de 3e Klasse B met de trieste cijfers van 4 punten uit 26 wedstrijden en een doelsaldo van 23 voor en 155 tegen.
Omdat de voetballers van de zaterdag-afdeling van VCS na dit seizoen massaal de club de rug toekeerden en met hun trainer mee verhuisten naar de nieuwe Haagse voetbalvereniging Hercules, moest VCS stoppen met prestatievoetbal op zaterdag.
>
Seizoen 2012-2013
VCS kwam dus vanaf dit seizoen niet met een standaardteam uit in de zaterdagcompetitie omdat veel spelers de club op sportpark Escamp I hadden verlaten. VCS ging op de zaterdag wel voorlopig verder met een team op het zogeheten recreatieve niveau. Het derde elftal uit het seizoen 2011-2012 ging als VCS 1 de competitie van 2012-2013 in en ging dan in de 7e klasse spelen. Dit elftal bestond uit spelers die al “eeuwen” lid waren en de club trouw bleven. Dit waren : Nico van Wijk(44), Menno Bronkhorst(34), Marco van Haaften(34), Lennart Bronkhorst(34), Bo Bronkhorst(34), Suleyman Ocak(34), Raymon Ros(25), Jos Rijff(25), Edwin van der Spoel(24), John Schols(23), Jeffrey Benschop(23), Sven Meijer(20), Tom Lindt(20), Barry Schols(18), Marco van der Zwan(15) en Maurice van de Most(12). Achter elke naam het aantal jaren, dat de betrokkene lid was van VCS.
Ook bij de zondagselectie hadden een groot aantal spelers de club verlaten. Het verzoek van het bestuur om voor het seizoen 2012-2013 niet in een “Haagse poule” te worden ingedeeld werd door de KNVB ingewilligd. Het 1e elftal van VCS werd voor dit seizoen n.l. ingedeeld in de 3e Klasse A, samen met Alkmania, Alphen, Den Hoorn, DOSR, Foreholte, Lisse, MMO, NSV ’46, ROAC, SJZ, Stompwijk, Teylingen en UDO.
Bij de zondag 1 waren er nog twee spelers over die ook vorig seizoen in het eerste elftal van VCS voetbalde. De jongens die daarvoor in de plaats kwamen waren van een veel minder niveau. Dit bleek dan ook wel in de eerste competitiewedstrijd toen de mannen van trainer Wout Pronk met maar liefst 9-2 verloren bij Alkmania. Een week later leek VCS zich enigszins te herstellen door thuis met 3-3 gelijk te spelen tegen FC Lisse. Hierna volgde echter de ene (grote) nederlaag na de ander want er werd achtereenvolgens verloren van DOSR (1-3), Stompwijk’92 (6-3), ROAC’79 (3-4), Den Hoorn (3-0) en teijlingen (3-5). Op zondag 28 oktober verloor VCS met maar liefst 9-1 in en tegen Alphen en een week later werd VCS-SJZ 0-7.
Dat het niet goed ging met de prestatie’s van VCS in zondag 3e Klasse was een feit. Een meerderheid van het VCS-bestuur wees in dat opzicht richting trainer Wout Pronk. Om die reden werd Pronk op dinsdagavond 6 november ‘de wacht aangezegd’. Niet alle bestuursleden van VCS waren overigens de mening toegedaan om dit besluit te nemen. Simpel om het feit, dat de huidige selectie in hun ogen gewoon kwaliteit tekort kwam om een rol van betekenis te spelen in deze 3e Klasse. De stand op de ranglijst was volgens die minderheid niet alleen toe te rekenen aan de trainer. Voorzitter Rob Blankenstein en penningmeester Henk Gregoire waren absolute tegenstander van het op non-actief zetten van de trainer . Voorzitter Blankenstein gaf aan dat hij met zeer veel tegenzin neer moest leggen bij het met meerderheid van stemmen genomen bestuursbesluit en zou al op de komende ALV aftreden.
Ed van Kouwenhoven had de werkzaamheden van trainer Wout Pronk overgenomen maar was nog geen vooruitgang te zien. Bij de winterstop had VCS slechts 1 punt bij elkaar gesprokkeld uit 12 wedstrijden en waren de doelcijfers 20 voor en 66 tegen. Het was dus dan ook niet verbazend dat VCS op de 14e en laatste plaats van de ranglijst in de 3e Klasse A de winterstop inging.
De eerste competitiewedstrijd van het jaar 2013 werd VCS wederom afgedroogd met een 10-1 nederlaag bij DOSR. Maar een week later, op zondag 17 februari 2013 was daar dan toch de eerste overwinning voor de rood-broeken. In een thuisduel werd UDO met 4-3 verslagen. In deze gehele competitie wist VCS nog een keertje te winnen, dat was op 14 april toen koploper (!) Foreholte met 2-1 werd verslagen.
Van de 26 competitiewedstrijden wist VCS er dus slechts 2 te winnen en 1 keer gelijk te spelen. Alle overige wedstrijden gingen dus (dik) verloren. Het was dan ook niet verwonderlijk dat VCS met 7 punten, en de doelcijfers 36-143, degradeerde naar de 4e Klasse van het zondagvoetbal.
Seizoen 2013-2014
>
Na het turbulente seizoen 2012-2013, met de uiteindelijke zeer teleurstellende degradatie van VCS 1 naar de laagste Klasse van het zondagvoetbal, wilde het nieuwe VCS-bestuur eerst in rustiger vaarwater komen. De financiële problemen moesten worden opgelost en de A-selectie moest weer op peil worden gezet.
O.l.v. de nieuwe trainer Tolga Turkeri werd er een driejarenplan voor VCS 1 uitgestippeld waarbij de club moest gaan proberen om een stabiele 2e Klasser te gaan worden. Voor trainer Türkeri was dit natuurlijk een enorme opgave maar tegelijk ook een enorme uitdaging.
VCS 1 werd dit seizoen igedeeld in de 4e Klasse C en ontmoette daarin; ADS, Delfia, HMC, FC Mozaik, Real Zoetermeer, RVA Anadolu, SVH, Taurus, Toofan, Wanica Star, WIK en Wippolder. Een poule met de 14 teams dus, echter nog voor aanvang van de competitie trokken FC Mozaik en RVA Anadolu zich alweer terug zodat er nog 12 clubs overbleven.
<
Later hier meer over VCS 1 in seizoen 2013-2014
>
Op zondag 11 mei 2014 kon VCS promoveren naar de 3e Klasse. Bij winst in de uitwedstrijd tegen ADS kon de roemruchte Haagse voetbalvereniging iets van haar verloren terrein herwinnen en als nummer twee, achter kampioen REMO, rechtstreeks promoveren.
Dit gebeurde dan ook vrij simpel. Hekkensluiter ADS werd negentig minuten lang met de rug tegen de muur gezet en werd uiteindelijk met maar liefst met 0-10 verslagen. De topscorer van VCS, Sahin Kalkanoglu, zorgde in deze kampioenswedstrijd voor maar liefst de helft van de productie. De andere doelpunten kwamen van Hakan Turkoz, Omar Gurlesin, Farid Overduin, Erkan Eren en Ismail Tasdemir.
VCS 1 in seizoen 2013-2014. Bovenste rij v.l.n.r: Farid Overman, Sahin Kalkanoglu, Youri Haneveld, Appie Demir, Tolga Turkeri (keeper en trainer)), Rahman Kadakal en “Bobo” (vlagger). Onderste rij v.l.n.r: Antony Chavarro, Adil Ben Amar, Memet Celebi, Hakan Turkoz en Cihan Meijer.
Met deze promotie werd heel knap stap 1 van het driejarenplan van VCS bereikt. Sahin Kalkanoglu werd met zijn 37 goals topscorer van VCS en van de 4e Klasse.
>
Seizoen 2014-2015
>
Na het succesvolle seizoen 2013-2014 moest VCS nu verder met haar driejarenplan om binnen twee jaar een stabiele 2e Klasser te worden.
<
De zondag 3e Klasse C van de KNVB West II was in het seizoen 2014-2015 uit de volgende clubs samengesteld; sv Erasmus, Full Speed, Graaf Willem II VAC, Hoekpolder, Laakkwartier, ODB, OLIVEO, Oranjeplein/Postduiven, REMO, SEP, de Ster, VCS, WIK en Wippolder.
>
Seizoen 2015-2016
Bij aanvang van het seizoen 2015-2016 was het bestuur van VCS als volgt samengesteld: Dennis Tielman (Voorzitter), Ferry van Beekum (2e Voorzitter, Kantinezaken en Technischezaken), Mimoun Youhat (Penningmeester), Suleyman Oçak (Fin. zaken , ad interim), Marit Annokkee (Secretaris algemeen) en Ton Hanegraaf (Bestuurslid materiaal).
VCS schreef voor dit seizoen bij de zondagafdeling 4 seniorenelftallen en 1 veteranenteam en voor de zaterdagafdeling 1 seniorenelftal en 1 G-team. De jeugdafdeling van VCS bestond in het seizoen 2015-2016 uit een A1, B1, C1, C2, D1, D2, D3, E1, E2, F1, F2 en 1 jeugd G-team.
De zondag 3e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 2015-2016 uit de volgende clubs samengesteld: Concordia, Den Hoorn, DHL, sv Erasmus, Full Speed, HDV, HMC, ODB, REMO, SEP, De Ster, Taurus, VCS en Wippolder.
De zondag 1 van VCS kende een moeilijke eerste seizoenshelft. Van de 13 competitiewedstrijden wisten de mannen van trainer Tolga Turkeri er slechts 3 te winnen, werd er 4 keer gelijk gespeeld en 6 maal verloren. Met 13 punten, en de doelcijfers 22-29, ging VCS op een tiende positie van de ranglijst de winterstop in.
<
Op vrijdag 4 maart 2016 werd voor VCS een uiterst belangrijke algemene ledenvergadering gehouden. Buiten de normale zaken werden er ook vragen gesteld mbt de toekomst van VCS en eventuele samenwerkings-mogelijkheden. De gemeente Den Haag had VCS dit namelijk opgelegd hier zich over te beraden.
Begin april 2016 ontstond er grote onrust op Sportpark Escamp 1. Reden was dat de voetbalverenigingen VCS en Hsv Escamp door de gemeente Den Haag gedwongen werden tot een verplichte samenwerking/fusie. De voorzitters van beide verenigingen zaten helemaal niet te wachten op een (gedwongen) fusie en dit zorgde ook onder de leden van beide clubs voor het nodige onbegrip. De Hsv Escamp werd gedwongen uit hun, zo goed als nieuwe, clubhuis te verdwijnen zodat GSC-ESDO de nieuwe bewoner kon worden. De Hsv Escamp moest dan volgens sportwethouder Rabin Baldewsingh met VCS fuseren en intrekken.
>
Seizoen 2016-2017
Bij aanvang van het seizoen 2016-2017 was het bestuur van VCS als volgt samengesteld: Dennis Tielman (voorzitter), Ferry van Beekum (vice-voorzitter), Gerard Martens (penningmeester), Suleyman Oçak (secretaris zaterdag), Marit Annokkee (secretaris algemeen en jeugdvoorzitter), Ton Hanegraaf (bestuurslid materiaal) en Shashi Janki (bestuurslid kantinezaken).
Voor het seizoen 2016-2017 had de KNVB voor een nieuw competitiemodel gekozen. Dit nieuwe competitiemodel ging in de top bestaan uit een Eredivisie, een Eerste divisie, de Tweede divisie, twee Derde divisies en vier Hoofdklassen. In de competities kwam er ruimte voor de beloften-teams van betaald voetbalclubs, die voorheen nog uitkwamen in een gesloten competitie. Sportief gezien was dit een optimale voetbalpiramide. Zoveel mogelijk goede voetballers treffen elkaar in dezelfde competitiestructuur, en clubs kunnen nu bij wijze van spreken doorstoten van de vijfde klasse naar de Eredivisie. De top werd dus in theorie haalbaar voor iedereen en voor elke club. Met andere woorden, voor het eerst sinds de intrede van het betaald voetbal in 1954 werd promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal mogelijk. Voor het eerste elftal van VCS veranderde er voorlopig eigenlijk nog weinig want ook in dit seizoen kwamen de Hagenezen gewoon uit in de zondag 3e Klasse van de KNVB.
Er was echter nog een verandering vergeleken met het vorige seizoen. Vanaf het seizoen 2017-2018 ging de KNVB bij het jeugdvoetbal een aantal grote veranderingen doorvoeren. Deze pasten in het streven van de KNVB naar verbetering van kwaliteit en aantrekkelijkheid van het voetbal en spannende competities. Om de overgang geleidelijk te laten verlopen startte men in het seizoen 2016-2017 met de nieuwe aanduiding voor alle jeugdcompetities. De benaming voor de leeftijdscategorieën F tot en met A verdwenen. Daarvoor in de plaats kwamen de gebruikelijke aanduidingen die internationaal al geldde, Onder 19 tot en met onder 9.
De nieuwe benaming werd nu als volgt; Onder 19 (JO19), was voorheen A-junioren, Onder 17 (JO17), voorheen B-junioren, Onder 15 (JO15), voorheen C-junioren, Onder 13 (JO13), voorheen D-pupillen, Onder 11 (JO11), voorheen E-pupillen en Onder 9 (JO9) voorheen F-pupillen. De afkorting ‘JO’ betekent ‘Jeugd onder’. De opgave van teams ging op dezelfde manier als de jaren hiervoor. Alleen heette bijvoorbeeld het B1-elftal voortaan het O17-1 elftal en het D4 team het O13-4 team.
Het bestuur van VCS schreef voor het seizoen 2016-2017 voor de zaterdagcompetitie 1 seniorenelftal in bij de KNVB. Voor de zondagcompetitie werden 4 seniorenelftallen en 1 veteranenteam ingeschreven. De jeugdafdeling bestond dit seizoen uit: 1x JO-19, 3x JO-15, 2x JO-13, 4x JO-11 en 2 JO-9 teams. De zaalvoetbalafdeling van VCS bestond dit seizoen uit 4 herenteams en 1 damesteam.
De zondag 3e Klasse B van de KNVB West II was in het seizoen 2016-2017 uit de volgende clubs samengesteld: DHL, Full Speed, GSC ESDO, Graaf Willem II-VAC, HMC, Kethel Spaland, ODB, Oliveo, REMO, SEP, De Ster, VCS en FC Zoetermeer.
De eerste seizoenshelft van VCS was niet al te best. Van de 11 competitiewedstrijden (HMC was door de KNVB uit de competitie genomen) werden er 3 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 7 verloren. Met 10 punten, en de doelcijfers 23-35, ging het team van trainer Tolga Turkeri op een teleurstellende negende positie van de ranglijst de winterstop in.
Ook in de tweede seizoenshelft kon VCS 1 in de competitie geen potten breken. Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden werden er 7 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en 12 verloren. Met 24 punten, en de doelcijfers 42 voor en 53 tegen, eindigde men op een negende positie van de ranglijst van de 3e Klasse B.
Wat dat betreft deed de zondag 2 van VCS het dit seizoen beter. Het team van trainer Erwin Rietveld eindigde met 39 punten uit 22 duels als tweede in de 3e Klasse D. Echter na het behalen van een Periodetitel mocht men na de competitie meedoen met de promotie/degradatie carrousel. Met 7 punten uit 3 wedstrijden wist VCS 2 de nacompetitie te winnen en promoveerde hiermee naar de zondag 2e Klasse.
Bij vier teams van VCS mocht aan het einde van het seizoen 2016-2017 de kampioensvlag in top. De zondag 4 werd met 58 punten uit 22 duels kampioen van de 8e Klasse 07. De JO11-2 met 43 uit 16 kampioen van de 6e Klasse 09. De JO11-3 met 47 uit 18 kampioen van de 5e Klasse 02 en de JO9-1 met 44 uit 18 kampioen van de 6e Klasse 05.
Seizoen 2017-2018
Het bestuur van VCS schreef voor het seizoen 2017-2018 voor de zaterdagcompetitie 2 seniorenelftallen in bij de KNVB. Voor de zondagcompetitie werden er 4 seniorenelftallen en 1 veteranenteam ingeschreven. De jeugdafdeling bestond dit seizoen uit: 1x JO19, 2x JO17, 2x JO15, 1x JO13, 4x JO11, 2 JO9 en 1 JO8 team(s). De zaalvoetbalafdeling van VCS bestond dit seizoen uit 1 heren- en 1 dames-team.
VCS keerde dit seizoen terug met een standaardteam op de zaterdag. De indeling van de zaterdag 1 van VCS voor het seizoen 2017-2018 in de 4e Klasse B luidde als volgt; Hsv Celeritas, Hsv DUNO, sv Erasmus, GSC-ESDO, HDV (trok zich in december terug uit de competitie), Hvv Hercules, sv Houtwijk, sv Loosduinen, sv Madestein, PGS-Vogel, Hvv RAS, VCS en Wanica Star.
Het was duidelijk nog even wennen voor het nieuwe zaterdagteam van trainer Cengiz Cerci want de eerste acht competitiewedstrijden gingen verloren. Pas op zaterdag 9 december 2017 behaalde men de eerste punten toen Celeritas met 4-0 werd verslagen. In de tweede seizoenshelft waren de resultaten ietwat beter want van de 22 competitiewedstrijden werden er 3 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 18 verloren. Met 10 punten, en een doelgemiddelde van 32 voor en maar liefst 107 tegen, eindigde VCS op de tiende positie van de ranglijst.
De zondag 1 van VCS kwam in het seizoen 2017-2018 uit in de 3e Klasse B met daarin de volgende tegenstanders; DHL, Full Speed, GSC ESDO, Graaf WillemII VAC, ODB, REMO, SEP, SVV, De Ster, Taurus, Voorschoten’97, WIK en Wilhelmus.
Het sterke en ambitieuze Schiedamse SVV was dus ook in de 3e Klasse B ingedeeld en iedereen zag SVV als topfavoriet voor de titel. Dat werden ze achteraf ook door van de 26 competitiewedstrijden er 24 te winnen en 2 gelijk te spelen. De zondag 1 van VCS speelde dit seizoen een anonieme rol want van de 26 wedstrijden werden er 8 gewonnen, 7 gelijk gespeeld en 11 x verloren. Met 31 punten, en een doelgemiddelde van 50 voor en 73 tegen. Hiermee eindigde VCS in de middenmoot op een negende positie van de ranglijst.
Dit seizoen kon er bij twee teams van VCS de kampioensvlag in top. De zondag 3 werd kampioen van de 6e Klasse 2 en de JO11-1 van de 1e Klasse 07 (VJ). Bij de competitie’s vanaf JO9 en lager werden vanaf dit seizoen geen uitslagen en standen meer weergegeven. De KNVB vond dat die spelers in deze leeftijdscategorieën zich in een ontwikkelfase bevonden, waarbij de competitie geen doel maar een middel was dat bijdroeg aan het spelplezier en de individuele ontwikkeling.
Seizoen 2018-2019
Op de Buitengewone Algemene Ledenvergadering (BALV) van dinsdag 18 september 2018 gaven de leden van VCS goedkeuring aan de voorgenomen samenwerking met Hvv Hercules. Voor wat betreft dit seizoen hield dit in dat Hvv Hercules gebruik mocht maken van het complex en de faciliteiten van VCS. Voor volgend seizoen werd dan de doelstelling om een volledige integratie te bewerkstelligen. Na verschillende gesprekken tussen VCS en Hvv Hercules lag er een concept samenwerkingsovereenkomst op tafel. Onderdeel van deze overeenkomst waren enkele opschortende voorwaarden waaronder de toestemming van de Gemeente Den Haag. De Gemeente Den Haag gaf op donderdag 27 september haar formele goedkeuring en zodoende werd op deze dag gelijk de samenwerkingsovereenkomst tussen VCS en Hvv Hercules ondertekend.
Helaas moest men bij aanvang van het seizoen 2018-2019 constateren dat VCS minder elftallen kon inschrijven bij de KNVB dan in het vorige seizoen. Op de zaterdag kwam er nog 1 seniorenteam in actie en op de zondag 3 seniorenelftallen en 1 veteranenteam. De jeugdafdeling van VCS was ditmaal uit de volgende teams samengesteld: 1x JO19, 2x JO17, 1x JO15, 1x JO13, 2x JO12, 2x JO10 en 2x JO9. In de zaal kwam VCS dit seizoen met 3 teams uit.
Om te komen tot een betere competitie-indeling voor de derde en vierde klasse zondag, werden de derde- en vierde klassen in het seizoen 2018-2019 samengevoegd. Dit betekende dus dat er bij aanvang van dit seizoen geen vierde klasse in district West II bestond. Het samenvoegen werd door de KNVB gedaan omdat er steeds meer zondagteams stopten. De KNVB hoopte dat op deze manier de scheiding weer op een natuurlijke ging verlopen. Alle overgebleven zestig teams werden verdeeld over vier kwalificatiepoules van vijftien ploegen. Daarin moest worden gestreden voor een plek in de play-offs. Er werden geen returns gespeeld, maar wel speelde iedereen even vaak uit als thuis. De beste zes zouden zich dan kwalificeren voor de “derde klasse hoog”, de overige negen gingen dan spelen in de “derde klasse laag”. In de “derde klasse hoog” kon dan worden gestreden om promotie naar de tweede klasse. Op die manier probeerde de KNVB om in het seizoen 2019-2020 weer twee derde klassen en twee vierde klassen te krijgen in West II.
Het eerste elftal van VCS kwam dit seizoen dus uit in de 3e Klasse Q3 met daarin als tegenstanders: DHL, Full Speed, GSC-ESDO, HDV, HMC, HMSH, sv Houtwijk, sv Madestein, ODB, REMO, SVH, Toofan, WIK en Wilhelmus.
Helaas was het elftal van trainer Tolga Turkeri niet bij machte om zich in de eerste seizoenshelft bij de beste zes teams van de 3e Klasse Q2 te spelen. Van de 14 wedstrijden werden er uiteindelijk 4 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en 7 verloren. Met 15 punten en een doelsaldo van 26 voor en 20 tegen eindigde VCS op de tiende positie van de ranglijst.
Door dit resultaat werd de zondag 1 van VCS voor de tweede seizoenshelft ingedeeld in de 3e Klasse Laag D met daarin als tegenstanders: ASW, sv Madestein, MMO, NOC Kralingen, OHVV, RCD, Taurus en Warmunda. Wederom werden er geen return wedstrijden gespeeld dus dat betekende dat VCS van de slechts 8 wedstrijden er 3 wist te winnen, 2 gelijk te spelen en 3 te verliezen. Met 11 punten en een doelsaldo van 25-23 eindigde men op de vijfde positie.
Op 11 juni 2019 moest het bestuur van VCS helaas het besluit nemen om na dit seizoen te stoppen met het selectievoetbal op zondag. VCS was een vereniging die met het selectievoetbal op zondag groot was geworden en deze beslissing deed de gehele vereniging dus ook veel pijn. Het was echter een weloverwogen beslissing, die alles te maken had met de alsmaar afnemende interesse om nog op zondag te voetballen. Niet alleen bij VCS, maar ook bij andere verenigingen in de regio West 2 besloten met hun zondagselectie te stoppen. Henk Baggerman zou het komende seizoen als trainer aan de slag gaan bij de zondag 1 maar dit contract werd dus ontbonden.
Seizoen 2019-2020
De Hvv Hercules, dat sinds vorig seizoen ook actief was op het complex van VCS, hield per 30 juni 2019 op te bestaan bij de KNVB en alle teams van deze club gingen over in VCS. Ook het eerste elftal van Hvv Hercules ging dus op in VCS en ging vanaf dit seizoen als VCS 1 in de 4e Klasse van de zaterdagcompetitie spelen. Voor het eerst in de historie van de club kwam VCS dit seizoen dus niet met een standaardelftal uit in de zondagcompetitie.
Het bestuur van VCS schreef voor de zaterdagcompetitie 4 seniorenelftallen in en op de zondag kwamen de rood-broeken met 1 seniorenelftal en 1 veteranenteam uit. Bij de jeugd namen 1 JO19, 1 JO17, 1 JO16, 3 JO15, 3 JO13, 2 JO11, 3 JO10, 4 JO9, 1 JO8, 2 JO7 en 1 MO11 teams aan de competitie deel. In de zaal kwam VCS dit seizoen met 2 teams uit.
VCS 1 speelde in het seizoen 2019-2020 in de zaterdag 4e Klasse E. De competitie-indeling hiervan was als volgt : BMT, sv Erasmus, GSC-ESDO, HMC, HMSH, sv Houtwijk, Maasdijk, MSV’71, PGS-Vogel, Quintus, RAS, VCS en Wanica Star.
Raymond Beck, de voormalige hoofdtrainer van Hvv Hercules, was voor dit seizoen aangesteld als trainer van de zaterdag 1 van VCS. Het team van trainer Beck speelde een uitstekende eerste seizoenshelft maar had alleen de pech dat sv Houtwijk deze competitie oppermachtig was. Met 22 punten uit 12 duels ging VCS op een tweede positie van de ranglijst de winterstop in. Koploper sv Houtwijk had inmiddels al 31 punten uit 11 duels vergaard.
VCS kwam niet goed uit de winterstop en verloor hierdoor een aantal kostbare punten. Het seizoen zou echter nooit worden afgemaakt want na de uitbraak van het coronavirus (begin maart 2020) lag een groot deel van het dagelijks leven in Nederland plat. Vanaf donderdag 12 maart 2020 werden ook alle activiteiten bij o.a. voetbalverenigingen, zowel in het betaalde voetbal als bij de amateurs, met onmiddellijke ingang gestopt. Dit betekende dus in Nederland geen voetbalwedstrijden, geen trainingen en en ook geen andere clubactiviteiten. Een week later werd door de Nederlandse regering deze maatregelen zelfs aangescherpt en moesten alle accommodaties in Nederland op slot. Na deze maatregel besloot de KNVB dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer hervat zouden worden omdat het sowieso niet meer was toegestaan om tot de zomer toe te voetballen. Dit gold voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus en in heel Nederland. De KNVB besloot hierdoor ook dat er voor het seizoen 2019-2020 geen eindstanden zouden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten waren. Ook werden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen zou dan iedere club, dus ook Blauw Zwart, in dezelfde klasse uitkomen als bij de start van dit seizoen.
Het eerste elftal van VCS speelde de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen op 7 maart 2020. Tegenstander sv Erasmus werd op die dag in eigen huis met maar liefst 0-5 verslagen. Op dat moment had het team van trainer Beck van de 16 wedstrijden er 8 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en 5 verloren. Met 27 punten en een doelsaldo van 55 voor en 35 tegen, stond men op de vijfde positie van de ranglijst.
Ondertussen werden beetje bij beetje de strenge corona-maatregelen door de regering versoepeld. Vanaf 29 april 2020 mochten in Nederland kinderen tot 12 jaar zonder anderhalvemeter-restrictie weer trainen. De oudere kinderen (van 12 tot 18) gold deze afstandsregel nog wel. Er mocht sowieso alleen getraind worden, wedstrijden bleven taboe en kantines en kleedkamers moesten dicht blijven. Met ingang van 11 mei mochten ook de senioren weer (anderhalvemeter-restrictie) trainen.
Seizoen 2020-2021
VCS had stilaan de moeizame jaren van zich afgeschud. Dit kwam dus voornamelijk door het opgaan van de Hvv Hercules in de roemrijke Haagse club. Hierdoor verdwenen in één klap de donkere wolken die lange tijd boven Sportpark Escamp hingen. Sterker nog, door de plotselinge ledengroei was VCS bij aanvang van dit seizoen genoodzaakt om de naastgelegen velden, waar eerder BMT en GSC-ESDO actief waren, in gebruik te nemen.
De competitie-Indeling van de zaterdag 1 van VCS in het seizoen 2020-2021 in de 4e Klasse E was als volgt: BMT, sv Erasmus, GDA, GSC ESDO, HMSH, sv Houtwijk, PGS/Vogel, Quintus, RAS, RVC Celeritas, Semper Altius, Toofan en VCS. Een mooie poule dus met veel Haagse derby’s.
>
Omdat steeds meer clubs met hun standaardteam switchten van het zondagvoetbal naar de zaterdag bleven er in District West II steeds minder teams over in de zondag 4e Klasse. Daardoor werden de clubs uit de Haagse regio, die nog wel over waren gebleven, ingedeeld in District West 1.
Zodoende kwam de zondag 1 van VCS uit in de 4e Klasse D van District 1 met daarin de volgende tegenstanders; AC Amsterdam, sv BSM, DSS, Eendracht’82, Geel Wit’20, HFC Heemstede, HYS, Olympia Haarlem, Onze Gezellen, AVV Sloterdijk, VVA Spartaan, VCS en sv Zuid West Den Haag.
Extra zuur dus voor de Haagse clubs die hierdoor vaak moesten afreizen richting Noord-Holland. Dat bracht niet alleen extra reiskosten en tijd met zich mee maar ook zou er nauwelijks publiek hun eigen ploeg door de verre reizen vergezellen.
Na één seizoen afwezigheid startte VCS dit seizoen weer met een zondag standaardelftal Good-old VCS-er Mario de Boer keerde terug op zijn vertrouwde nest en werd hiermee trainer van de zondag 1. Echter door privé omstandigen moest trainer De Boer zijn taken per 1 oktober 2020 helaas neerleggen. Muhreli Sahin, die dit seizoen al deel uit maakte van de technische staf werd de nieuwe hoofdtrainer van de zondagselectie van VCS.
>
Het weekeinde van 10/11 oktober bleek alweer de laatste speelronde van het seizoen 2020-2021. De KNVB besloot namelijk op woensdag 14 oktober 2020, de dag na de persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen, een streep door alle competities te zetten. Lange tijd hoopte de voetbalbond dat er nog iets (bijvoorbeeld het uitspelen van één competitiehelft) mogelijk was, maar dat bleek ondanks een aantal versoepellende coronamaatregelen vanaf 3 maart 2021 onhaalbaar. Zo werd de leeftijdsgrens voor buitensporten in teamverband verruimd van 17 tot 27 jaar.
Dit betekende dat voor het tweede seizoen op rij de competities in het amateurvoetbal het einde niet haalden. Bijna een jaar geleden, het weekeinde van 7/8 maart, was de laatste speelronde van seizoen 2019-2020.
Na de aangekondigde versoepelingen op 26 juni 2021 was het meest in het oog springende maatregelen voor het voetbal: trainen en spelen van wedstrijden: alle voetballers mochten eindelijk weer volledig trainen én wedstrijden spelen tegen teams van andere verenigingen.
Seizoen 2021-2022
Op vrijdag 12 november 2021 hield VCS haar Algemene Ledenvergadering. De leden kozen Reitze Winklaar tot de nieuwe voorzitter van de club. Suleyman Ocak (secretaris) en Patrick van Deutekom (penningmeester) vormden ook het bestuur. Dennis Tielman en Ferry van Beekum traden terug uit het bestuur van VCS.
Voor het seizoen 2021-2022 schreef het bestuur van VCS voor de zondagcompetitie 2 seniorenelftallen en voor de zaterdag ook 2 seniorenelftallen in. De jeugdafdeling bestond dit seizoen uit: 2 JO16, 2 JO15, 2 JO14, 2 JO13, 1 JO12, 1 MO13 en 2 MO11 teams. Voor de zaalvoetbalcompetitie werd 1 herenteam ingeschreven.
De clubs die in seizoen 2021-2022 werden ingedeeld in de zaterdag 4e klasse F waren: BMT, sv Erasmus, GDA, GSC ESDO, HMSH, sv Houtwijk, MSV’71, Maasdijk, ODB, PGS/Vogel, Quintus, Toofan, VCS en Wanica Star.
Trainer Dennis Vaz nam dit seizoen de selectie onder zijn hoede.
<
In de maand november begon alle ellende met wat betreft corona weer opnieuw. Omdat er iedere dag weer meer besmettingen bijkwamen werd er op vrijdag 12 november 2021 wederom een persconferentie gegeven waarin o.a. werd vermeld dat er vanaf 14 november 2021 geen publiek meer bij sportwedstrijden aanwezig mocht zijn. Bovendien moesten alle voetballers en begeleiding bij aankomst op het sportcomplex hun QR-code tonen. Als je geen geldige QR-code in de corona-app kunt laten zien dan was de kantine of kleedkamer verboden terrein voor je. Voor heel veel amateurclubs, die het al zo moeilijk hadden, was dit een hele heksentoer om dit op een goede manier te regelen want zowel aan de poort en in de kantine moest men vrijwilligers plaatsen die de CoronaCheck App of het recent negatief testbewijs moest controleren.
Op de persconferentie van 29 november werden de maatregelen nog meer aangescherpt. De regering besloot o.a. dat in het kader van de coronamaatregelen trainen na 17.00 uur niet meer was toegestaan. Door deze maatregel besloot de KNVB de competities in het amateurvoetbal voor de standaardteams grotendeels stil te leggen. Vriendschappelijk voetballen mochten de standaardteams uiteraard wel. De lagere seniorenelftallen en jeugd mochten wel gewoon doorgaan met competitievoetbal.
Na de persconferentie van zaterdag 18 december waren we qua coronamaatregelen weer helemaal terug bij af. Sporten mocht alleen nog maar met 1 ander persoon op 1,5 meter afstand, dus voetbalwedstrijden werden verboden en alle sportkantines moesten weer dicht.
Na ruim 90 dagen door corona verplichte winterstop ging de bal in februari 2022 weer officieel rollen. Op maandag 18 april (2e Paasdag) werd VCS 1 tweede Periodekampioen en was de formatie van trainer Dennis Vaz hiermee verzekerd van de nacompetitie om promotie.
>
Seizoen 2022-2023
VCS schreef dit seizoen voor de zaterdagcompetitie 3 seniorenelftallen in. Op zondag kwam men met 1 seniorenelftal uit. De jeugdafdeling bestond ditmaal uit: 2 JO17, 2 JO15, 2 JO14, 3 JO13, 2 JO12, 2 JO11, 3 JO10, 3 JO9, 2 JO8 en 1 JO7 teams. In de zaalvoetbalcompetitie kwam VCS met 1 herenteam uit.
Poule-indeling competitie zaterdag 4e Klasse C van de KNVB was in het seizoen 2022-2023 als volgt: BMT, Hsv DUNO, sv Erasmus, GDA, HPSV, sv Loosduinen, ODB, PGS/VOGEL, Quick Steps, Quintes, RAS, Semper Altius, VCS en Vredenburch.
Bij de Haagse vierdeklasser VCS werden de trainers Jordi Domingos en Dennis Vaz al na twee competitiewedstrijden, tijdens een ‘evaluatiegesprek’, de laan uit gestuurd. Cengiz Cerci, met als rechterhand de bekende John de Wit werden door VCS aangesteld als de opvolgers van Domingos en Vaz.
Het mocht allemaal niet baten in een competitie met een versterkte degradatieregeling. VCS wist van de 26 competitiewedstrijden er 11 te winnen, 2 gelijk te spelen en 13 te verliezen. Met 35 punten en een doelsaldo van 56 voor en 61 tegen eindigde men op de tiende positie.
In de nacompetitie verloor VCS thuis met maar liefst 2-7 van de zaterdag 1 van Quick en degradeerde hiermee naar de vijfde klasse.
Seizoen 2023-2024
Het roemruchte VCS ging alweer haar 115e seizoen in en daar stond de club uitgebreid bij stil. Op zaterdag 7 oktober 2023 vond er, na de competitiewedstrijd VCS – Semper Altius, in de kantine op Sportpark Escamp I een grote reünie plaats.
Ditmaal schreef het bestuur voor de zaterdagcompetitie 5 seniorenelftallen in. Op zondag kwam VCS met 1 seniorenelftal uit. De jeugdafdeling bestond in het seizoen 2023-2024 uit 22 teams, onderverdeeld in; 1 JO18, 1 JO14, 2 JO13, 1 JO12, 4 JO11, 3 JO9, 2 JO8, 2 JO7, 1 MO15 en 2 MO13 teams.
Het eerste elftal van VCS was dus inmiddels afgezakt naar de laagste standaardklasse. De “slechts” twaalf clubs in de zaterdag 5e Klasse C in seizoen 2023-2024 waren; Haagse Hout, HDV, HPSV, Quick Steps, RAS, REMO, Semper Altius, De Ster, Toofan, VCS, Wanica Star en WIK.
Met trainer Cengiz Cerci aan het roer speelde VCS een vrij anoniem seizoen. Van de 22 competitiewedstrijden wist VCS er 8 te winnen, 7 gelijk te spelen en werd er 7 keer verloren. Met 31 punten en een doelsaldo van 39 voor en 39 tegen eindigde men op een zesde positie van de ranglijst en slaagde zodoende niet om uit de vijfde klasse te komen.
>
Seizoen 2024-2025
Het werd dit seizoen een drukte van belang op sportpark Escamp I te Den Haag. Omdat de gemeente Leiden de huur van de voetbalvereniging LFC van het complex aan de Boshuizerkade te Leiden had opgezegd besloot LFC (het voormalige FC Boshuizen) om hun thuiswedstrijden bij VCS in Den Haag te gaan spelen. Omdat ook de Haagse voetbalvereniging De Ster door werkzaamheden aan hun terrein aan de Brinckerinckstraat te Den Haag niet terecht kon verhuisde deze club ook tijdelijk naar de accommodatie van VCS.
Toen de KNVB op vrijdag 5 juli de indeling van de standaardelftallen voor het seizoen 2024-2025 bekend maakte zagen we VCS wederom terug in de zaterdag 5e klasse C met daarin als tegenstanders: Haagse Hout, HDV, sv Houtwijk, HPSV, sv, Madestein sv, Quick Steps, REMO, RVC Celeritas, Semper Altius, De Ster, Toofan, Wanica Star en WIK.
<
We zijn nog op zoek naar veel meer historie en foto’s van V.C.S.!
Wie kan ons hieraan helpen?
Palmares VCS (zondag)
Kampioenschappen:
1911-1912 2e klasse B HVB
1915-1916 1e klasse A HVB
1941-1942 3e klasse D *
1947-1948 3e klasse F *
1950-1951 3e klasse A
1952-1953 3e klasse B
1954-1955 2e klasse B
1961-1962 3e klasse B *
1983-1984 4e klasse D
1985-1986 3e klasse A
1989-1990 3e klasse B
1991-1992 2e klasse A
1995-1996 1e klasse B
2001-2002 2e klasse D
* = geen promotie
Andere prestatie’s:
1985 Winnaar Haagsche Courant Cup (VCS-VVM 2-1)
2004 Winnaar Haagsche Courant Cup (VCS-VELO 3-1)
2013-2014 Na 2e plaats in de 4e Klasse C rechtstreekse promotie naar de 3e Klasse
Palmares VCS (zaterdag)
Kampioenschappen:
1957-1958 3e klasse A HVB
1958-1959 2e klasse B HVB
1959-1960 1e klasse A HVB *
1966-1967 3e klasse A HVB
1971-1972 1e klasse A HVB
1990-1991 1e klasse A HVB
* = geen promotie
Andere prestatie’s:
1982-1983 promotie naar de Hoofdklasse HVB
2006-2007 promotie naar 4e Klasse KNVB
Parade der trainers bij VCS (zondag)
1960-1961 ?
1961-1962 Koos Krassenburg (kampioen 3e Klasse)
1962-1963 Koos Krassenburg
1963-1964 Koos Krassenburg
1964-1965 v.d. Berg
1965-1966 ?
1966-1967 Henk Jans
1967-1968 Henry de Vos
1968-1969 Henry de Vos
1969-1970 ? de Haan
1970-1971 ? de Haan
1971-1972 ?
1972-1973 Henoch van de Bergh
1973-1974 Henoch van de Bergh
1974-1975 ?
1975-1976 Huub Scherpenisse
1976-1977 Huub Scherpenisse
1977-1978 Toon Brakus
1978-1979 Pim van der Maas
1979-1980 Pim van der Maas
1980-1981 Pim van der Maas
1981-1982 Fred Eckhardt
1982-1983 Fred Eckhardt / vanaf januari 1983 Frank Kuyl (a.i.)
1983-1984 André Wetzel
1984-1985 André Wetzel (Haagsche Courant Cup winnaar)
1985-1986 André Wetzel
1986-1987 Rob Jansen
1987-1988 Rob Jansen
1988-1989 Rob Jansen
1989-1990 Leen de Graaf (kampioen 3e Klasse B)
1990-1991 Leen de Graaf
1991-1992 Jan de Jong
1992-1993 Jan de Jong
1993-1994 Jan de Jong
1994-1995 Paul van Oosten
1995-1996 Cees Tempelaar
1996-1997 Cees Tempelaar
1997-1998 Rob Beunder / Ed de Maat (a.i.)
1998-1999 Wim Meutstege / Gerard van der Mark (a.i.)
1999-2000 Jan Linkerhof
2000-2001 Jan Linkerhof
2001-2002 Jan Linkerhof (kampioen 2e Klasse B)
2002-2003 Jan Linkerhof
2003-2004 Hans Honders (winnaar H.C. Cup)
2004-2005 Hans Honders
2005-2006 Hans Honders
2006-2007 Jos van der Helm
2007-2008 Jos van der Helm
2008-2009 Jos van der Helm (na verlies in nacompetitie degradatie naar 3e Klasse)
2009-2010 Mario de Boer
2010-2011 Ruslan Aways
2011-2012 Wout Pronk
2012-2013 Wout Pronk / Ed van Kouwenhoven
2013-2014 Tolga Turkeri
2014-2015 Tolga Turkeri
2015-2016 Tolga Turkeri
2016-2017 Tolga Turkeri
2017-2018 Tolga Turkeri
2018-2019 Tolga Turkeri
2019-2020 geen standaardelftal meer op de zondag
2020-2021 Mario de Boer (tot 01-10-2020) / Muhreli Sahin (vanaf 02-10-2020)
Parade der trainers VCS (zaterdag)
1960-1961 ?
1961-1962 ?
1962-1963 ?
1963-1964 ?
1964-1965 ?
1965-1966 ?
1966-1967 ?
1967-1968 ?
1968-1969 ?
1969-1970 ?
1970-1971 ?
1971-1972 ?
1972-1973 ?
1973-1974 ?
1974-1975 ?
1975-1976 ?
1976-1977 ?
1977-1978 ?
1978-1979 ?
1979-1980 ?
1980-1981 ?
1981-1982 ?
1982-1983 Frank Kuyl
1983-1984 Frank Kuyl
1984-1985 Frank Kuyl
1985-1986 Ray Harrison
1986-1987 ?
1987-1988 Martin Bruin
1988-1989 Martin Bruin
1989-1990 ?
1990-1991 Rob de Lange
1991-1992 Theo Zuiderwijk / Raymond Slot (a.i.)
1992-1993 Wim de Kruif
1993-1994 Wim de Kruif
1994-1995 ?
1995-1996 ?
1996-1997 ?
1997-1998 ?
1998-1999 ?
1999-2000 ?
2000-2001 Nico van Wijk
2001-2002 Gerard van der Mark
2002-2003 ?
2003-2004 Gosé Pijpers
2004-2005 Gosé Pijpers
2005-2006 Wim Schenderling / Suleyman Ocak (a.i.)
2006-2007 Peter Baptiste
2007-2008 Peter Baptiste
2008-2009 Peter Baptiste
2009-2010 Muhrali Sahin
2010-2011 Muhrali Sahin
2011-2012 Muhrali Sahin
2012 t/m 2019 geen standaard-elftal op zaterdag
2019-2020 Raymond Beck
2020-2021 Raymond Beck
2021-2022 Dennis Vaz
2022-2023 Jordi Domingos (tot 09-10-2022) / Cengiz Cerci en John de Wit (per 10-10-2022)
2023-2024 Cengiz Cerci
2024-2025 Stefan Brion
Parade der voorzitters bij VCS
1908-???? ?
???? – ???? Platteel
???? -???? ?
???? -???? ?
1940-1947 R.S.Zuydervelt
1947-1959 Cees den Buurman
1959-1960 A.W.Metz
1960-1962 Sjaak van Riet
1962-1965 H.M.Blankenstein
1965-1966 A.Bruil
1966-1967 C. den Buurman
1967-1974 L.J. van Beekum
1974-1975 Hans Hokke
1975-1981 L.Piekhaar
1981-1986 G.Janssens
1986-1998 Rinus Sterk
1998-2009 Jan van Haaften
2009-???? Rob Blankenstein
???? -2021Dennis Tielman
2021- heden Reitze Winklaar
Terreinen waar VCS heeft gevoetbald:
*
Terrein in de nabijheid van het Valkenbosplein. Dit was een terreinencomplex tussen de tegenwoordige Fahrenheitstraat, Laan van Meerdervoort en Ieplaan
Terrein aan de Laan van Meerdervoort ongeveer ter hoogte waar nu de HTM remise staat bij de Lijsterbesstraat.
Later hier meer……….
Erevoorzitter(s) VCS:
Cees den Buurman
Ereleden VCS:
H.M. Blankenstein
C. Bouwmeester
H. Hartwijk
J. Krassenburg
A.W. Metz
P. Snijders
C. Tiesen
H. Uges
Henk Gregoire
?
?
Jan van Haaften (2009)
Beppie van Es (2009)
?
Koos Krans (2011)
Lid van Verdienste bij VCS:
A. Annokkee
F. Beukers
L. Dorlas
A. Evers
W. van Eijk
A. Gerritsen
J. Gerritsen
D. Gregoire
H.P.B. Gregoire
H. Hoogman
M. Hoogman van Galen
J. Huijser
J. Kleijn
M. Metz-Oorebeek
L. Piekaar
A. Pieters-Dijkwater
W. van der Sande
J. Vente
H. Vetter
J. Wiekhart
?
?
?
Hans Koens (2009)
Ton Hanegraaf (2009)
Aad van de Berg (2009)
Zijn we allemaal nog naar op zoek…..