Oranjeplein-Postduiven

Den Haag
01-07-2008 - 30-06-2016

Oranjeplein-Postduiven

Sportpark “Madestein”
Madesteinweg 13
2553 EC  ‘s-Gravenhage
Telefoon: 070 – 397 90 18

Oranjeplein en Postduiven logo

De oorsprong van fusievereniging Oranjeplein-Postduiven

Voetbalvereniging Oranjeplein, spelend in het Zuiderpark, zag in 2006 een enorme “toekomstdruk” op zich afkomen. Als vereniging te klein om over een paar jaar (vanwege de gemeentenorm) nog zelfstandig een speelveld te kunnen bespelen en het feit dat na de verhuizing van “F.C. Den Haag” naar het Forepark, het gebied waarop de amateurvoetbalverenigingen speelden voor dure woningbouw bestemd zou gaan worden en een verplichte verhuizing naar een onbekende bestemming voor de deur zou komen te staan, maakte het voortbestaan in het Zuiderpark onzeker.

L.V.V. “De Postduiven” had door diverse redenen een leegloop van spelende junior en senior leden meegemaakt en zou vanwege de gemeentenorm binnen enkele jaren het goed onderhouden sportpark Madestein moeten gaan verlaten.


Het hoofdveld met overdekte tribune.

Toen medio december 2006, het veteranenelftal van V.V. “Oranjeplein” een wedstrijd tegen de veteranen van L.V.V. “De Postduiven” op Madestein speelde werd contact gemaakt voor een mogelijke samenwerking van beide verenigingen, waarbij het voortbestaan op het prachtige Madestein verzekerd zou kunnen zijn. Al snel bleek dat het van beide kanten “klikte” en dat er meer in zou zitten dan een tijdelijke samenwerking, waardoor één van beide alsnog het onderspit zou gaan delven en het voortbestaan van de andere vereniging wederom op het spel zou komen te staan.
Er werd een Fusie Begeleidings Commissie (FBC) gevormd bestaande uit bestuurs- en kader-leden van beide verenigingen. Deze FBC bestond uit: Rob Gleijm (2e voorzitter, Oranjeplein), Tineke Gleijm (Secretaris, Oranjeplein), Johan Heideveld(Kantinevoorzitter, Oranjeplein), Aad Houwaart (Penningmeester, Oranjeplein), Loek Houwaart (Financieel Adviseur, Oranjeplein), Peter de Jong (commissaris Technische Zaken, De Postduiven), Willem Looije jr. (1e Secretaris, De Postduiven), Henk Nieuwenburg (Voorzitter, Oranjeplein), Rob Molenkamp (Commissaris Commerciële Zaken, De Postduiven), Koos Outshoorn (2e penningmeester, De Postduiven), Richard Smith (ICT medewerker, Oranjeplein), Nico Wessels (Penningmeester, De Postduiven) en Sonja Wijnmalen (Voorzitter, De Postduiven)

De Fusie Begeleidings Commissie kwam vanaf januari 2007 maandelijks bij elkaar en had alle zaken m.b.t. de mogelijke samenwerking goed op een rijtje gezet. Naar aanleiding van de goede samenwerking vanuit de FBC, c.q. beide verenigingsbesturen, was er een optie om te komen tot volledige samensmelting van beide verenigingen om zodoende het “doemspook” van beëindiging van het bespelen op het mooie Madestein te gaan voorkomen. Dit resulteerde in een “Intentieverklaring” waarin beide besturen zich uitspraken over een mogelijk volledig samen gaan van beide verenigingen.

Nadat de inwoning van “Oranjeplein” bij “De Postduiven” per 1 juli 2007 een feit was, met goedkeuring van de dienst OCW van de Gemeente ‘s-Gravenhage (eigenaar van de speelvelden van beide verenigingen) en de medewerking van de K.N.V.B. West II (de organisator van de te spelen wedstrijden) ging het allemaal heel erg snel. De goede samenwerking ging leiden tot volledige samenwerking en op woensdag 30 januari 2008 werd er tegelijkertijd door de verenigingen “Oranjeplein” en “De Postduiven” een Bijzondere Algemene Leden Vergadering (BALV) gehouden, waarin de leden van beide verenigingen akkoord gingen met een “praktische fusie” van beide verenigingen per 1 juli 2008.

Vanaf dat moment viel er nog heel veel administratief te regelen (o.a. de Statuten en het Huishoudelijk Reglement van de nieuwe vereniging). Uiteindelijk resulteerde dit in het feit dat op vrijdagmiddag 20 juni 2008 de akte van oprichting van de V.V. “Oranjeplein-Postduiven” bij de notaris Mr. G. Feijen van het notariskantoor Heemskerk & Feijen te Loosduinen is verleden.”

 


De bezegeling van de fusie met v.l.n.r. Nico Wessels, Tineke Gleijm-van Corven, notaris Feijen en Henk Nieuwenburg op 20 juni 2008.

Het eerste bestuur van de fusieclub bestond uit voorzitter Henk Nieuwenburg, secretaris Tineke Gleijm-van Corven en penningmeester Nico Wessels.

In het seizoen 2007/2008 werd Oranjeplein na een beslissingswedstrijd tegen Voorwaarts R kampioen van de 5e klasse C. In deze wedstrijd scoorde Oranjeplein in blessuretijd de gelijkmaker ; in de verlenging werd niet meer gescoord, waardoor Oranjeplein op doelsaldo kampioen werd. Door dit resultaat begon het eerste elftal van Oranjeplein-Postduiven in het seizoen 2008-2009 in de 4e Klasse van de zondag-amateurs.

Seizoen 2008-2009

Na aanvang van het nieuwe (en dus eerste) voetbalseizoen als “Oranjeplein-Postduiven” was het eerste belangrijke feit, het houden van de 1e Algemene Leden Vergadering (ALV), welke op maandag 29 september 2008 plaats vond. In deze ALV werd het 1e officiële bestuur van de vereniging door de leden gekozen. Dit bestuur bestond uit: Henk Nieuwenburg (voorzitter), Sonja Wijnmalen (2e voorzitter), Rob Gleijm (secretaris), Nico Wessels (1e penningmeester), Aad Houwaart (2e penningmeester, Koos Outshoorn (Commissaris Ledenadministratie), Rob Molenkamp (Commissaris Commerciële Zaken) en Peter de Jong (Commissaris Technische Zaken).
Op deze 1e ALV werden de Statuten en het Huishoudelijk Reglement van de nieuwe vereniging officieel door de leden goedgekeurd.

Voor het seizoen 2008-2009 waren er 5 seniorenelftallen (1, 2, 3, 5 en 6) en 5 junioren teams (C, E, F1, F2 en Mini-F) actief. Het 4e seniorenelftal, wat oorspronkelijk ingedeeld was in de 2e klas A van de veteranen, is direct aan het begin van het seizoen teruggetrokken en heeft dus helemaal niet bestaan.

Het eerste elftal van Oranjeplein-Postduiven werd voor dit seizoen ingedeeld in de competitiepoule 4C van district West 2 met daarin als tegenstanders: Celeritas, Hsv Escamp, HMC, Hoekpolder, REMO, RVA, Scheveningen, Schipluiden, SEP, TAC’90 en WIK. De selectie stond onder leiding van trainer Henk Houwaart en conditie-trainer John Nieuwenburg.


De selectie van Oranjeplein-Postduiven in het eerste seizoen van haar bestaan.

Na een goede competitiestart werd er na de winterstop veel punten verspeeld waardoor het elftal op een zesde positie eindigde met 30 punten uit 22 wedstrijden en een doelsaldo van 49 voor en 43 tegen. Topscorer bij Oranjeplein-Postduiven werd Foad Arab met 15 doelpunten.
In maart 2009 gaf Henk Nieuwenburg aan dat hij i.v.m. persoonlijke omstandigheden de functie van 1e voorzitter te zwaar vond en had hij in goed overleg van functie gewisseld met Sonja Wijnmalen, die vanaf dat moment op ging treden als 1e voorzitter van Oranjeplein-Postduiven.


De kantine op sportpark Madestein.

  

In maart 2009 gaf Henk Nieuwenburg aan dat hij i.v.m. persoonlijke omstandigheden de functie van 1e voorzitter te zwaar vond en heeft hij in goed overleg van functie gewisseld met Sonja Wijnmalen, die vanaf dat moment op ging treden als 1e voorzitter van Oranjeplein-Postduiven.

Seizoen 2009-2010

Voor het seizoen 2009-2010 was Ron Ridderhof door het bestuur van Oranjeplein-Postduiven als hoofd-trainer aangetrokken. De trainers Ron Ridderhof, Danny Pronk en Klaas Haagsma gingen van vrijdag 21 t/m zondag 23 augustus 2009 eerst met de gehele selectie en staf met de bus naar “De Wilgenweard” in het Overijsselse Nijverdal om zich daar voor te bereiden op het komende seizoen. Naast twee trainingen en een wedstrijd tegen derde klasser vv Den Ham was er tussendoor ook nog genoeg tijd om aan het sociale gebeuren (team building) te denken.

Het eerste team van Oranjeplein-Postduiven werd ingedeeld in de 4e Klasse E, met als tegenstanders Quintus, sv Erasmus, Hermes DVS, ADS, De Ster, Victoria’04, SVH, CWO, Naaldwijk, sc Spaland, Hsv Celeritas, HMC en svLY.

Omdat de KNVB per seizoen 2010-2011 een nieuwe Topklasse bij het amateurvoetbal ging invoeren, zouden de nummers één en twee van dit seizoen uit de 4e Klasse rechtstreeks promoveren naar de 3e Klasse.
Ondanks alle ambities die de club had, begon Oranjeplein-Postduiven met twee gelijke spelen (tegen Victoria’04 1-1 en De Ster  4-4) matig aan de competitie. In de derde wedstrijd pakte men bij sc Spaland de eerste overwinning (2-3).

>

Later hier meer over het succesvolle seizoen van Oranjeplein-Postduiven…

>


De viering van het kampioenschap van het eerste elftal van de 4e klasse E. Dat was op 2 mei 2010 na een 3-1 overwinning tegen ADS.

Oranjeplein/Postduiven sloot het afgelopen succesvolle seizoen in stijl af met de verkiezing van ‘speler van het jaar’. Op Madestein keek men bij Oranjeplein/Postduiven met alle sponsoren van de Oranje postduif teruggekeken op een succesvol seizoen. Alle vrijwilligers werden bedankt en ook de meest gewaardeerde spelers werden bekend gemaakt.
Jim van Gilst en Daina Ridderhof werden beiden tweede, maar ‘speler van het jaar’ werd Struan Ridderhof, die zich daarmee een jaar eigenaar mocht noemen van de mooie wisselbokaal. Als herinnering kreeg hij een fraaie litho. Aad Kila kwam namens Sporthuis AJ langs om alle selectie spelers nog een waardebon te overhandigen.

Seizoen 2010-2011

Het eerste elftal van Oranjeplein-Postduiven werd in seizoen 2010-2011 ingedeeld in de 3e Klasse C van het zondag district West II met als tegenstanders Schipluiden, Wippolder, Quintus, Verburch, ODB, VCS, Concordia, Antibarbari, Hsv Escamp, RVC’33, Den Hoorn, Oliveo en GSC-ESDO.

De selectie van bestond dit seizoen uit: Yuri van Haastert, Ruud van Swinderen, Raoul Deekman, Jim van Gilst, Kevin Kajieffa, Jay de Fretes, Ashley Tielak, Alphon Polak, Michael Nieuwenburg, Struan Ridderhof, Daina Ridderhof, Wesley Hoogendoorn, Joop Hoogerheide, Hassan Aoulad, Ugur Bekmez en Tommy French.

Op zondag 5 september begon Oranjeplein-Postduiven ijzersterk aan de competitie door thuis RVC’33 met 4-1 te verslaan. Struan Ridderhof nam drie van de vier doelpunten voor zijn rekening. Aan de tweede wedstrijd, uit bij Oliveo, begonnen de mannen van trainer Ron Ridderhof uitermate zwak aan de wedstrijd want na 20 minuten voetballen stond men al met 3-0 achter. Uiteindelijk werd het 4-3 voor Oliveo. Oranjeplein-Postduiven herstelde zich echter goed na deze nederlaag want achtereenvolgens werden Verburch (0-2), Wippolder (7-1), VCS (1-3) en Quintus (2-1) verslagen. Door deze knappe serie stond de debutant in de 3e Klasse met 15 uit 6 inmiddels op de tweede plaats, één punt achter koploper Den Hoorn.
Op zondag 17 oktober volgde de lastige uitwedstrijd tegen de nummer vier uit de 3e Klasse C, GSC ESDO. In deze topper werd Oranjeplein-Postduiven op alle fronten afgetroefd en verloor uiteindelijk met 5-2. Door deze overwinning nam GSC ESDO de tweede plek op de ranglijst van Oranjeplein-Postduiven over.
Het team van trainer Ridderhof herstelde zich snel door achtereenvolgens van Antibarbari (5-2) en Concordia (0-1) te winnen. Door de vele regen en vroeg ingevallen winter speelde Oranjeplein-Postduiven al op 21 november haar laatste competitiewedstrijd van 2010. In deze laatste wedstrijd deed men hele slechte zaken door met maar liefst 5-1 bij Schipluiden te verliezen. De stand bovenin de 3e Klasse C tijdens de winterstop was nu als volgt; 1. Den Hoorn 11-27, 2. Oliveo 11-24, 3. Oranjeplein-Postduiven 10-21 en 4. GSC ESDO 9-19.
Oranjeplein-Postduiven kwam uitstekend uit de winterstop want de eerst vijf wedstrijden op rij, tegen RVC’33 (3-5), Hsv Escamp (2-0), Verburch (2-0), Wippolder (1-6) en ODB (1-3), werden in winst omgezet.
Op zondag 6 maart volgde thuis de topper tussen de nummer 2 Oranjeplein-Postduiven (15-36) en nummer 1 Den Hoorn (15-37). Het werd een wedstrijd die bol stond van de spanning maar uiteindelijk wist Oranjeplein-Postduiven koploper Den Hoorn haar eerste nederlaag (3-2) te bezorgen. Met deze overwinning deed men hele goede zaken aan de kop van de ranglijst en ook voor de tweede periodetitel.
Oranjeplein-Postduiven leek dus op koers te liggen voor de titel in de 3e Klasse C maar in de volgende wedstrijd, op 13 maart 2011 uit bij het onderaan staande Quintus. ging het voor de mannen van trainer Ridderhof helemaal mis. In een tumultueuze wedstrijd liep men tegen een 2-1 nederlaag aan en bovendien ontving Oranjeplein-Postduiven maar liefst drie rode kaarten.
Na de nederlaag tegen Quintus kwam er bij Oranjeplein-Postduiven “de klad erin” en werd er achtereenvolgens verloren van GSC ESDO (0-1), Antibarbari (3-2) en Oliveo (1-4). Na de nederlaag tegen Oliveo greep het bestuur in! Omdat er een spanningsveld was tussen een gedeelte van de A selectie en trainer Ron Ridderhof, alsmede de slechte resultaten en het teruglopen van de kwaliteit van het voetbal zag men zich genoodzaakt om per direct uit elkaar te gaan. Good old Henk Nieuwenburg nam het roer voor de rest van de competitie over.
Het op non-actief stellen van trainer Ridderhof zorgde echter niet voor een schokeffect bij Oranjeplein-Postduiven want op de wedstrijd tegen Hsv Escamp (2-2) na werden alle resterende competitiewedstrijden verloren waardoor men uiteindelijk met 42 punten uit 26 wedstrijden als zesde eindigde in de 3e Klasse C.

Op dinsdag 29 maart 2011 debuteerde Oranjeplein-Postduiven in de Westland Cup. In de eerste ronde werd men echter al uitgeschakeld door met 4-1 te verliezen van zondag 1e Klasser GDA.

Seizoen 2011-2012

Begin september stapelde zich de problemen bij Oranjeplein/Postduiven zich op. Er was een schrijnend gebrek aan kader, geen jeugdafdeling en een businessclub die niet langer de belangen van de sponsoren wilde belangen waren enkele voorbeelden. De club telde aan het begin van het seizoen nog slechts 160 leden van wie verreweg de meesten van Oranjeplein afkomstig waren. Bij de KNVB werden nog maar 3 seniorenelftallen en 1 veteranenteam ingeschreven.
Op woensdag 7 september volgde er de alles beslissende Buitengewone Algemene Ledenvergadering over de toekomst van de club. Als de leden van Oranjeplein/Postduiven geen gehoor zouden geven aan de klemmende oproep van het bestuur naar de zoektocht van een tweede penningmeester, een eerste en tweede secretaris, een commissaris commerciële zaken en vele vrijwilligers, dan zou de club per direct worden opgeheven.
Gelukkig kwam het niet zover en gaven de leden gehoor aan deze noodoproep. John Kuiper werd benoemd tot eerste secretaris, Ed Kaffa tweede secretaris en Mary Nieuwenhuis nam de taken van 2e penningmeester op zich. Tevens werden Kees de Mos en Nol Vermeulen benoemd tot commissarissen commerciële zaken.

Voor het seizoen 2011-2012 had het bestuur van Oranjeplein-Postduiven de bekende voetballer Sjaak Polak aangetrokken als trainer. Polak was ooit als klein jochie begonnen met voetballen bij Oranjeplein. Als “prof” had hij o.a. gespeeld bij Excelsior, FC Twente, ADO Den Haag, Sparta, BV Veendam, RBC Roosendaal en SVV Scheveningen.
Oranjeplein-Postduiven werd door de KNVB ingedeeld in de 3e Klasse C met als tegenstanders BMT, Den Hoorn, Erasmus, GSC Esdo, Hoekpolder, Laakkwartier, ODB, Schipluiden, TAC’90, VCS, Verburch, Wanica Star en Wateringse Veld.
Doelstelling van trainer Polak was met zijn Oranjeplein/Postduiven bij de eerste acht teams te eindigen in de 3e Klasse C en hopen op een periodetitel.

Een mooie doelstelling maar het liep allemaal heel anders. Op zondag 4 september begon Oranjeplein/Postduiven aan de competitie met een 1-0 nederlaag bij Hoekpolder, maar een week later wist men thuis GSC ESDO te verslaan met 4-2. Na deze overwinning ging het echter helemaal fout qua prestaties van Oranjeplein/Postduiven en werd er achtereenvolgens verloren van sv Erasmus (0-3), VCS (2-1), Laakkwartier (1-5), Verburch (3-0), Den Hoorn (1-5) en Schipluiden (6-1).
Niets werd de club nog bespaard dit seizoen want na de nederlaag tegen Schipluiden stapte trainer Sjaak Polak per direct op. Hij hekelde n.l. de gebrekkige beleving bij een groot deel van zijn selectie. Naast trainer Polak hielden ook assistent-trainer Danny Pronk en maar liefst acht selectie-spelers het ook voor gezien zodat Oranjeplein/Postduiven wederom op de rand van de afgrond bivakkeerde. Drie dagen na het vertrek van Polak slaagde het bestuur van Oranjeplein/Postduiven er toch in om een opvolger aan te trekken. Trainer Cor Schaap zou in ieder geval tot aan het einde van dit seizoen de honneurs op zich nemen.
Het zou voor trainer Schaap en de club een hele moeilijke klus gaan worden want van de twee selectie-elftallen waren er nog maar twintig spelers over. Dit betekende ook nog eens dat het tweede elftal van Oranjeplein/Postduiven noodgedwongen moest worden teruggetrokken. Op zondag 6 november volgde dan de thuiswedstrijd tegen TAC’90. Het eerste elftal van Oranjeplein/Postduiven trad in deze wedstrijd aan met een mengeling tussen jonge jeugd en spelers met routine. Zo kwam bijvoorbeeld de robuuste Jim van Gilst als laatste man te spelen en de liefst 44-jarige nestor Willem Borderwijk op het middenveld. Op basis van mentaliteit en strijdlust werd een luid bejubelde 2-1 overwinning behaald op TAC’90. Groot feest natuurlijk op “Madestein”, maar “één zwaluw maakte natuurlijk nog geen zomer”. Dit bleek ook wel want in de resterende vier wedstrijden tot aan de winterstop werd er fors verloren van ODB (4-0), Wanica Star (6-1) en Wateringse Veld (0-5). Alleen tegen BMT wisten de mannen van trainer Schaap nog met 2-2 gelijk te spelen.

Al met al dus een dramatische eerste seizoenshelft voor zowel de hele club als voor het eerste elftal. Organisatorisch ging het nu wel redelijk met de club maar het eerste elftal stond met slechts zeven punten uit 13 wedstrijden troosteloos onderaan in de 3e Klasse C.
In de tweede seizoenshelft zat er geen verbetering in de prestaties van het eerste elftal en volgde de ene grote nederlaag na de andere met als dieptepunt de 11-0 nederlaag bij sv Den Hoorn. Op maandag 9 april (Tweede Paasdag) werd na de 1-5 thuisnederlaag tegen VCS de degradatie uit de 3e Klasse C een feit en kon de gehele club zich gaan richten op het nieuwe seizoen.

 

Later hier meer over seizoen 2011-2012

>

Seizoen 2012-2013

Het seizoen 2012-2013 zou “het seizoen van de waarheid” voor Oranjeplein/Postduiven moeten gaan worden. Als het n.l. zo door zou gaan als de afgelopen jaren dan zou de club binnen afzienbare tijd ook tot het rijtje “niet meer bestaande voetbalclubs” van de Haagse regio gaan behoren.
Gelukkig waren er binnen de vereniging een paar leden, die dat niet zomaar wilden laten gebeuren en hiermee de uitdaging aangingen en alles op alles zette om op sportpark Madestein een voetbalclub met voldoende bestaansrecht te behouden.
Er werd een plan van aanpak cq beleidsplan gepresenteerd en onder de inspirerende leiding van Mischa Groenewegen werd er met een klein groepje mensen begonnen om in het volgende seizoen mogelijkheden te creëren om het voor de selectie aantrekkelijk te maken om bij Oranjeplein-Postduiven te komen of te blijven voetballen.
In maart 2012 werden Vita Lorente en Geoffrey van Loenen gepresenteerd als de nieuwe trainers van Oranjeplein/Postduiven voor seizoen 2012-2013. Deze trainers hadden een buitengewoon succesvolle periode achter de rug bij het Rijswijkse Hoekpolder.

Zoals eerder gezegd zou het seizoen 2012-2013 het seizoen van de waarheid moeten gaan worden voor Oranjeplein/Postduiven. De gehele nieuwe technische staf bestond dit seizoen uit: Vita Lorente en Geoffrey van Loenen (trainers 1e-elftal), Dave van Mourik (verzorger), Herman van Uffelen (leider) en Marc Michielsen (assistent scheidsrechter). Bij het 2e elftal waren de trainers Geoffrey Westerhof en John van der Kruk, Peter de Jongh (verzorger), Peter Luyendijk (leider) en Feliz Martinez (assistent scheidsrechter).

Na de degradatie van afgelopen seizoen werd Oranjeplein/Postduiven ingedeeld in de 4e Klasse C samen met; ADS, BMT, Celeritas, Hsv Escamp, HMC, Hoekpolder, Real Zoetermeer, REMO, RVA Anadolu, Toofan en WIK.

De openingswedstrijd van de competitie, op zondag 2 september 2012, was niet hoopgevend want Oranjeplein-Postduiven verloor op Madestein met 3-4 van Hsv Escamp. De mannen van het trainersduo Vita Lorente en Geoffrey van Loenen herstelde zich echter uitstekend in de eerste seizoenshelft. Van de 12 competitiewedstrijden werden er tot de winterstop 8 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 3 verloren. Met 25 punten, en de doelcijfers 37-21, stond men samen met Hoekpolder en BMT op de eerste plaats van de ranglijst van de 4e Klasse C.

De A selectie van Oranjeplein-Postduiven ging zich van 4 t/m 7 januari 2013 voorbereiden op de 2e seizoenshelft in het Spaanse Calella. Er werd een trainingskamp belegd en er werd deelgenomen aan het toernooi om de Calellacup. Tegenstanders waren CVV-Befair, Excelsior’20 en TOGB. Het trainingskamp in Calella Spanje werd een groot succes voor de selectie, waarbij de gezelligheid en saamhorigheid de boventoon voerde.

Na een lange winterstop volgde op zondag 3 februari 2013 de topper Hoekpolder-Oranjeplein-Postduiven. Helaas werd deze wedstrijd door Oranjeplein-Postduiven met 3-2 verloren. Een week later kreeg men echter te horen dat de KNVB deze wedstrijd ongeldig verklaarde omdat Hoekpolder in deze wedstrijd twee geschorste spelers had opgesteld. Op 2e Paasdag, maandag 1 april, moest deze wedstrijd op neutraal terrein (veld Westlandia) overgespeeld worden en toen won Oranjeplein-Postduiven met 3-0. Echter nu bleek weer dat Oranjeplein-Postduiven in de fout was gegaan door een geschorste speler op te stellen. Dave van Mourik was in februari geschorst en had dus in deze wedstrijd ook niet mogen spelen. Gevolg, de wedstrijd Hoekpolder-Oranjeplein-Postduiven moest voor de vierde keer in deze competitie gespeeld worden en men kreeg ook nog eens 3 punten in mindering. Op 21 april eindigde deze wedstrijd ditmaal in 1-1.

Oranjeplein-Postduiven behaalde uiteindelijk uit 20 competitiewedstrijden (HMC teruggetrokken) 12 overwinningen, 3 gelijke spelen en 5 nederlagen. Met 36 punten, en de doelcijfers 59-31, eindigde men hiermee op een keurige derde positie op de eindranglijst van de 4e Klasse C, achter kampioen BMT en Hoekpolder.

Omdat Oranjeplein-Postduiven dit seizoen een Periodetitel in de wacht had geslepen, had de club zich dus geplaatst voor de nacompetitie. Oranjeplein-Postduiven kwam in een poule met v.v. Bodegraven en NOC Kralingen. Er moest een halve competitie gespeeld worden waarbij de nummer één van deze minipoule rechtstreeks zou promoveren.

Op 20 mei moest men eerst in en tegen Bodegraven aantreden. Door doelpunten van Dave van Mourik en Jim van Gilst won Oranjeplein-Postduiven met 1-2 en zette hiermee een belangrijke stap naar promotie naar de 3e Klasse.

Oranjeplein-Postduiven moest op zondag 2 juni tegen NOCKralingen aantreden op het terrein van HMSH, omdat de velden op Madestein al in onderhoud waren. Tegen de Rotterdammers was een gelijkspel voldoende om de vierde klasse te verlaten. NOCKralingen weigerde vrijwillig mee te werken aan de promotie van de Loosduiners en nam brutaal een 0-1 voorsprong. Wesley Hoogendoorn schoot nog voor rust de ploegen weer in evenwicht. In de tweede helft kwamen beide teams niet meer tot scoren waardoor Oranjeplein-Postduiven met een puntentotaal op 4 op de eerste plaats van de poule eindigde en hiermee de promotie naar de 3e Klasse bereikte.

IMG_2468 - kopieZondag 2 juni 2013, Oranjeplein-Postduiven 1 winnaar nacompetitie en promoveerde hiermee weer terug naar de 3e Klasse.

In de maand mei vonden er een tweetal mutaties plaats in de commissies van Oranjeplein-Postduiven. Nol Vermeulen nam de plaats in van Peter de Jong als coördinator/commissielid Technisch Onderhoud. Samen met alleskunner Luuk Winkler en de schoonmaakploeg werd Nol verantwoordelijk voor het totale onderhoud van het terrein met opstallen. De plaats van Nol Vermeulen in de sponsor commissie werd ingenomen door Peter Oldenburg. Samen met Kees de Mos ging Peter Oldenburg zich inzetten voor het sponsor gebeuren binnen de vereniging.

Seizoen 2013-2014

Het bestuur van Oranjeplein/Postduiven schreef voor het seizoen 2013-2014 4 seniorenelftallen en 1 veteranenteam in voor de zondagcompetitie.
>
Na de promotie van het afgelopen seizoen werd het eerste elftal van Oranjeplein-Postduiven in dit nieuwe seizoen ingedeeld in de zogenaamde “Haagsche” poule van de 3e klasse C van de KNVB. De tegenstanders waren voor dit seizoen: BMT, Celeritas, Erasmus, Graaf Willem II VAC, GSC ESDO, Hoekpolder, HVV, Laakkwartier, ODB, De Ster, TAC ’90, Vredenburch en tenslotte Wateringse Veld. Een geweldige poule natuurlijk met veel oude bekende tegenstanders.

De mannen van het trainersduo Vita Lorente en Geoffrey van Loenen debuteerde in de eerste seizoenshelft uitstekend in de 3e Klasse C met maar liefst 7 overwinningen, 2 gelijke spelen en 4 nederlagen. Met 23 punten, en de doelcijfers 30-19 ging Oranjeplein-Postduiven op de vierde plaats van de ranglijst de winterstop in.

Ook in dit seizoen had Oranjeplein-Postduiven een trainingskamp in Spanje belegd. Van 3 t/m 6 januari verbleef de A-selectie wederom in het Spaanse Calella. Op zaterdag 4 januari speelde Oranjeplein-Postduiven een wedstrijd tegen de lokale vereniging Ecuacallela FC. In een sportieve wedstrijd werd er met 4-2 verloren.
O-P spanje 2013-2014 - kopieOranjeplein-Postduiven en het Spaanse Ecuacallela FC op zaterdag 4 januari 2014 gezamenlijk op de foto.

Oranjeplein-Postduiven 1 begon goed aan de tweede seizoenshelft met overwinningen op sv Erasmus (3-1) en De Ster (3-4). Door vele blessures en schorsingen was het, vanaf februari 2014, flink puzzelen voor de technische staf. Door een te smalle selectie werd er t/m 13 april achtereenvolgens verloren van GSC ESDO (0-1), Vredenburch (1-2), BMT (0-2), ODB (5-1), TAC’90 (6-3), Graaf Willem II VAC (2-1) en HVV (0-1). Op 21 april stelde Oranjeplein-Postduiven het derdeklasseschap definitief veilig door met 1-5 te winnen bij Celeritas.

Van de 26 competitiewedstrijden werden er uiteindelijk 10 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en 13 verloren. Met 33 punten, en de doelcijfers 56-33 eindigde Oranjeplein-Postduiven keurig in de middenmoot op de achtste positie.
Peter Hendriks werd dit seizoen, met 14 doelpunten, topscorer bij Oranjeplein-Postduiven 1.

In het seizoen 2013-2014 kon Oranjeplein-Postduiven helaas geen kampioenschappen noteren.

Op zaterdag 12 april 2014 moesten de zeecontainers van de tribune worden leeggemaakt. Een 10-tal leden van Oranjeplein-Postduiven hadden de hele dag hard gewerkt om de achterkant van de tribune leeg te halen. Omdat vele handen het werk lichter maakte, ging dit allemaal heel voorspoedig en was de nostalgische tribune hiermee nu “sloopklaar” gemaakt.

Seizoen 2014-2015

Oranjeplein-Postduiven begon het seizoen 2014-2015 met een fris complex. Enkele vrijwilligers hadden het complex op Madestein weer voorzien van een schoonmaakbeurt. De reclameborden, het “groene” pad aan de achterkant en de hekwerken waren weer klaar onderhouden. Ook de Gemeente had diverse werkzaamheden uitgevoerd. Zo kwam er bijvoorbeeld op de oude plek van de tribune een mooie groenstrook waar men lekker een balletje kon trappen. In overleg met de Gemeente werd er intussen gekeken naar andere zaken die het complex een mooiere uitstraling kon gaan geven.

Op dinsdag 23 september  werd de Algemene Jaar Vergadering 2014 van Oranjeplein-Postduiven gehouden. Alle Spelende en Niet Spelende Leden van 18 jaar en ouder konden op deze avond met hun aanwezigheid en stem-gerechtigheid invloed uitoefenen op het het besturen van onze vereniging.  Hiermee werd voor het seizoen 2014-2015 het volgende bestuur samengesteld: Voorzitter : Peter Oldenburg; Secretaris : Willem Looije Jr.;  Penningmeester : Jim van Gilst;  2e Penningmeester : Emran Celik;  Comm. Kantinebeheer : Marco Houwaart;  Comm. Ledenadmie. : Koos Outshoorn en de diverse commissarissen: Wedstrijd secretaris : John Kuijper;  Comm.. Websitebeheer : Kees de Mos;  Comm. Commerciële zaken : Marco Hermans;  Comm. Activiteiten : Sonja Wijnmalen. De kascontrolecommisie bestond dit seizoen uit:  Willem Looije Sr;  Kees de Mos;  Loek Houwaart; Schoen Versteegh en de onderhoudscommissie uit: Luuk Winkler (technisch commissielid) en Willem Winkler (technisch commissielid). De “werkploeg” voor het reguliere onderhoud van het complex van Oranjeplein-Postduiven bestond uit: Hans van den Burg;  Jan Groenewegen;  Bertus Haneveld en Zweris Wijnmalen.

Het bestuur van Oranjeplein-Postduiven schreef dit seizoen voor de zondag-competitie 3 seniorenelftallen en 1 veteranenteam in bij de KNVB.

De zondag 3e Klasse C van de KNVB West II was in het seizoen 2014-2015 uit de volgende clubs samengesteld; sv Erasmus, Full Speed, Graaf Willem II VAC, Hoekpolder, Laakkwartier, ODB, OLIVEO, Oranjeplein/Postduiven, REMO, SEP, de Ster, VCS, WIK en Wippolder.

Het werd een dramatisch seizoen voor het vlaggenschip van Oranjeplein-Postduiven. De competitieopening op zondag 7 september begon nog wel hoopvol toen er uit bij Hoekpolder met 0-4 werd gewonnen door doelpunten van Peter Hendriks (2x), Mitchel Vos en Wesley Hoogendoorn. Na de wedstrijd tegen Hoekpolder kwam trainer Vita Lorente met de mededeling dat hij, i.v.m. privé omstandigheden, moest stoppen met zijn werkzaamheden bij Oranjeplein-Postduiven. Vita Lorente kon werk en trainen niet meer combineren. Geoffrey van Loenen moest nu in zijn eentje de kar gaan trekken.
Tot aan de winterstop zou het voor Oranjeplein-Postduiven bij deze ene overwinning blijven. Tegen SEP (4-4) en Wippolder (1-1) werd er nog gelijk gespeeld en alle overige wedstrijden werden verloren. Kortom Oranjeplein-Postduiven stond tijdens de winterstop met 5 punten uit 13 wedstrijden, en een doelsaldo van 18 voor en 41 tegen op de 13e en voorlaatste plaats van de 3e Klasse C. Hoekpolder stond laatste met 4 punten en VCS stond op de 12e positie met 9 punten.

Na de winterstop keerde trainer Vita Lorente weer terug bij Oranjeplein-Postduiven. Het duo Vita Lorente en Geoffrey van Loenen was hiermee weer herenigd en moesten in de tweede helft van de competitie gaan proberen om Oranjeplein-Postduiven voor de 3e Klasse te behouden.
Op zondag 25 januari 2015 begon de tweede seizoenshelft. Pech zorgde ervoor dat Oranjeplein-Postduiven nipt (2-1) in het Zuiderpark bij WIK verloor. Trainer/speler Geoffrey van Loenen scoorde het eerste competitiedoelpunt voor Oranjeplein-Postduiven in het jaar 2015.
De zeer belangrijke competitiewedstrijd tegen concurrent VCS werd door Oranjeplein-Postduiven met maar liefst 5-1 gewonnen, mede door 3 doelpunten van Foad Arab. Geziende het vertoonde spel en vechtlust gloorde er weer hoop voor de oranjehemden maar niets was minder waar want hierna werd er achtereenvolgens verloren van Wippolder (2-0), Oliveo (1-4) en SEP (3-1). OP zondag 8 maart volgde er weer een overwinning toen op Madestein Full Speed met 2-0 werd verslagen. Echter hierna volgde weer nederlagen tegen sv Erasmus (4-2) en Graaf Willem II VAC (8-0). Alle hoop was nu gericht op de 12e positie van de ranglijst die nog recht gaf op promotie/degradatiewedstrijden. De Ster (4-3) en Hoekpolder (3-1) werden nog wel verslagen maar Oranjeplein-Postduiven had de pech dat men ook nog tegen kampioens-kandidaat Laakkwartier moest aantreden. Deze wedstrijd ging met 3-1 verloren.
Op 3 mei volgde dan toch de definitieve degradatie toen er thuis met 2-3 werd verloren van REMO. De mannen van Vita Lorente en Geoffrey van Loenen sloten dit seizoen nog wel af met een 1-2 overwinning bij ODB.

Kortom, van de 26 competitiewedstrijden wist Oranjeplein-Postduiven er dit seizoen 6 te winnen, 2 gelijk te spelen en werd er 18 keer verloren. Hiermee eindigde men dus met 20 punten, en een doelsaldo van 42 voor en 76 tegen op de 13e en voorlaatste plaats van de zondag 3e Klasse C.

Ondanks een doorlopend contract gaf trainer Vita Lorente in de maand mei aan dat hij wilde vertrekken bij Oranjeplein-Postduiven. En zo werd er, zoals dat zo mooi heet, “in goed onderling overleg” afscheid van elkaar genomen.

Er viel dit seizoen gelukkig toch ook nog positief nieuws te melden bij Oranjeplein-Postduiven want het 3e elftal werd kampioen van de 7e Klasse 05. Van de 20 wedstrijden wist Oranjeplein-Postduiven 3 er 15 te winnen, 4 gelijk te spelen en werd er slechts eenmaal verloren. Hiermee behaalde men 49 punten en een doelsaldo van 95 voor en 44 tegen.

In de winter van 2014 zochten de bestuursleden van de voetbalverenigingen Oranjeplein-Postduiven en ADS elkaar op voor een overleg tussen goede buren. Doelstelling van de ontmoeting was verkennen welke samenwerkingsvormen er zouden kunnen zijn. Al snel werd besloten om deze intentie zeer serieus op te pakken en samen met de Gemeente Den Haag vorm te gaan geven. Op 16 december 2014 was er opnieuw een overleg, nu in aanwezigheid van Theun van Balveren namens de Gemeente Den Haag. In dit overleg werd door beide besturen de intentie om samen te werken geconcretiseerd door te benoemen dat beide verenigingen met ingang van het seizoen 2015-2016 op 1 complex zouden willen spelen en de voordelen daarvan zoveel mogelijk te benutten. Tevens werd de intentie uitgesproken om gedurende het seizoen 2015-2016 de verdere voorbereidingen te treffen voor een fusie met ingang van het seizoen 2016-2017.

De aanleiding voor deze gesprekken was dat beide besturen er van overtuigd waren dat zonder ingrijpende beleidswijzigingen de continuïteit van beide verenigingen in gevaar kwam. Teruglopende ledenaantallen, teruglopende aantallen kaderleden, teruglopende contributie inkomsten, oplopende kosten, toenemende wet- en regelgeving, andere eisen en wensen van (potentiële) leden, maatschappelijke ontwikkelingen en toenemende druk van KNVB en Gemeente Den Haag noopten de verenigingen om serieus de mogelijkheden van een samenwerking te overwegen. Zonder ingrijpen was de kans zeker aanwezig dat een van de verenigingen gedwongen werd om inwoning van een andere vereniging toe te staan of zelf te verhuizen (buiten Madestein). Om zelf de regie te nemen over de toekomst van de verenigingen sloegen de besturen van beide verenigingen de handen ineen. Beide besturen van beide verenigingen hadden dus de overtuiging dat er in samenwerking een steviger fundament zou ontstaan voor beide verenigingen. Met dit steviger fundament moest het bestaan van de verenigingen worden geborgd.

De besturen van Oranjeplein-Postduiven en ADS hadden in de winterstop van het seizoen 2014-2015 besloten om zodoende een samenwerking aan te gaan. Op de nieuwjaarsreceptie van Oranjeplein-Postduiven werd dit in de nieuwjaarstoespraak genoemd en enthousiast door de leden ontvangen. Ook het bestuur van ADS hoorde positieve geluiden en had in de ALV van december 2014 het mandaat gekregen van de leden om te gaan praten met andere verenigingen.

In de periode januari 2015 t/m augustus 2015 werden er voorbereidingen getroffen om de samenwerking tot uiting te laten komen door een verhuizing van een van beide verenigingen zodat in het seizoen 2015-2016 op één complex gespeeld ging worden. Om de leden te betrekken besloten beide verenigingen een extra bijzondere algemene ledenvergadering (= BALV) te beleggen op 21 april 2015. Doelstelling van deze BALV was om de leden om mandaat te vragen om de samenwerking verder uit te gaan werken.

Seizoen 2015-2016

Bij aanvang van het seizoen 2015-2016 was het bestuur van Oranjeplein-Postduiven als volgt samengesteld: Peter Oldenburg (Voorzitter), Angelo van der Kruk (Penningmeester), Willem Looije jr. (Secretaris), Jordy Wubben (2e Penningmeester), Marco Houwaart (Kantine beheerder) en Koos Outshoorn (Ledenadministrateur).

Dit (achteraf laatste) seizoen van Oranjeplein-Postduiven stond vol in de aandacht van de fusieperikelen met buurman ADS. De leden van zowel Oranjeplein-Postduiven als ADS hadden ondertussen al ingestemd met een fusie van beide verenigingen. Dis was voor beide clubs de beste oplossing want hiermee kon men de regie tenminste in eigen handen houden en hoefde de gemeente de clubs niets op te leggen.
In de hierop volgende maanden gingen diverse commissies de fusie verder invullen en werd er onder meer gedacht over een naam en de clubkleuren.

Oranjeplein-Postduiven schreef voor dit seizoen 3 seniorenelftallen en 1 veteranenteam in voor de zondagcompetitie.

Patrick Pershad was door het bestuur als de nieuwe hoofdtrainer van Oranjeplein-Postduiven aangetrokken. Patrick Pershad begon ooit op 8-jarige leeftijd zijn voetbalcarrière bij Oranjeplein en debuteerde op zijn 17e in het eerste elftal onder leiding van Theo Mulder en keerde hiermee dus terug op “het oude nest”.

De indeling van het amateurvoetbal voor de regioclubs in district West II seizoen 2015-2016 in de zondag 4e Klasse A zag er als volgt uit: Delfia, Hsv Escamp, sv Houtwijk, Kickers ’69, Leidsche Boys, Oosterheem, Oranjeplein/Postduiven, Roodenburg, SVH/Celeritas, Toofan, WIK, Warmunda, Wanica Stars en sv Wassenaar (in oktober teruggetrokken uit de competitie).

Het werd een uiterst moeizame eerste competitiehelft voor trainer Pershad en zijn mannen. Veel selectiespelers van vorig seizoen hadden de club de rug toegekeerd en waren ergens anders gaan voetballen. Patrick Pershad moest dus aan een geheel nieuw elftal gaan bouwen en dat had zijn tijd nodig. Dit kwam dan ook overeen met de slechte competitiestart van Oranjeplein-Postduiven, want de eerste vier wedstrijden tegen Delfia (2-3), Kickers’69 (5-4), WIK (1-2) en Hsv Escamp (2-0) gingen allen verloren. Op zondag 4 oktober was dan de toch de eerste competitieoverwinning toen op Madestein Oosterheem met een 3-1 nederlaag naar huis werd gestuurd.
In de eerste competitie werden er van de uiteindelijk 12 wedstrijden er door Oranjeplein-Postduiven 3 gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 7 keer verloren. Met 11 punten, en de doelcijfers 21-34, ging men hiermee op de elfde positie van de ranglijst de winterstop in.

<

>

Op 18 juni 2016, tijdens de laatste officiële bijeenkomst van Oranjeplein-Postduiven, werd de heer Koos Outshoorn door de KNVB onderscheiden met de gouden speld. Onder het toeziend oog van bestuursleden, vrijwilligers en zijn echtgenote Anneke, nam Koos Outshoorn de onderscheiding in ontvangst van de heer Walter Hunsche van de KNVB. Koos Outshoorn ontving deze onderscheiding omdat hij sinds 1973 onafgebroken verschillende functies heeft verricht bij L.v.v. De Postduiven en sinds 2008 bij Oranjeplein-Postduiven. In 2000 werd hij al benoemd tot erelid van L.v.v. De Postduiven. Koos Outshoorn zette vanaf 1 juli 2016 zijn vrijwilligerswerk voort bij de nieuwe fusievereniging SV Madestein. Naast Koos Outshoorn werden ook de vrijwilligers Jan Groenewegen, John Kuijper en Kees de Mos in de bloemetjes gezet. Laatstgenoemde werd zelfs benoemd tot Lid van Verdienste.
20160618_huldiging vrijwilligers
Op de foto van 18 juni 2016 ziet u van links naar rechts: voorzitter Peter Oldenburg, John Kuijper, Jan Groenewegen, Koos Outshoorn en Kees de Mos

>

Palmares Oranjeplein-Postduiven (zondag)

Kampioenschappen:
2009-2010 4e Klasse E

Andere prestatie’s
2012-2013 Winnaar nacompetitie, promotie naar 3e Klasse

Parade der trainers bij Oranjeplein-Postduiven

2008-2009 Henk Houwaart
2009-2010 Ron Ridderhof
2010-2011 Ron Ridderhof / Henk Nieuwenburg (a.i.)
2011-2012 Sjaak Polak / Cor Schaap (a.i.)
2012-2013 Vita Lorente en Geoffrey van Loenen
2013-2014 Vita Lorente en Geoffrey van Loenen
2014-2015 Vita Lorente en Geoffrey van Loenen
2015-2016 Patrick Pershad

Parade der voorzitters bij Oranjeplein-Postduiven:

2008-2009 Henk Nieuwenburg
2009- 2014 Sonja Wijnmalen
2014-heden Peter Oldenburg

Terrein waar Oranjeplein-Postduiven heeft gespeeld:

Sportpark “Madestein”
Madesteinweg 13
2553 EC ’s-Gravenhage
Telefoon: 070 – 397 90 18

Ereleden Oranjeplein-Postduiven:

Nico (N.L.) Wessels (2013) †

Lid van Verdienste bij Oranjeplein-Postduiven:

Luuk (L.) Winkler (2013)
Kees (C.L.) de Mos (2016)

K.N.V.B. bondsspeld bij Oranjeplein-Postduiven:

Koos (J.P.) Outshoorn Gouden bondsspeld (2016)

Koninklijke Onderscheiding:

Bert (J.H.) Bakker Lid in de Orde van Oranje-Nassau (2012)