Over de Haagse Voetbalhistorie

HVH-vlag

Toen Rob Pronk in de zomer van 2006 over de Waalsdorperlaan / Buurtweg fietste, gingen de gedachten van de oud SV’35-voetballer terug naar de mooie tijd van vroeger. Ooit was dit gebied een befaamd decor van vele voetbalverenigingen. Het nostalgische terrein, op de grens van Den Haag en Wassenaar, was vroeger de thuisbasis van talloze voetbalclubs zoals o.a. Postalia, VDS, ESDO, Paraat, Marathon, Maasstraat, Archipel enz. enz. Deze verenigingen waren allemaal verdwenen.

Wanneer Rob die dag thuis kwam, maakte hij een lijst van de voetbalclubs, waarvan hij dacht dat die ooit in de omgeving van de Buurtweg hadden gevoetbald. Via diverse zoekmachines op internet probeerde hij de nodige informatie van de clubs te vergaren. Helaas was er op het digitale netwerk zeer weinig van al deze opgeheven verenigingen terug te vinden. Hierdoor ontstond bij Rob het idee om zelf een website te gaan maken over de Haagse Voetbalhistorie.
Maar hoe maak je als leek zijnde een website?

Het jaar 2007

Rob Pronk had zelf amper twee jaar een computer en nog heel weinig verstand van deze digitale wereld. Bovendien was het vanwege financiële aspecten niet makkelijk om zomaar iemand te vinden die een website kon bouwen.

Ondertussen ging Rob zich wel steeds meer verdiepen in de historie van al die voetbalverenigingen in de Haagse regio. Hij kwam tot een schrikbarende conclusie: in de laatste 30 jaar waren zeer vele traditionele volksclubs in de regio verdwenen, zonder dat er enige historie van ze terug te vinden was. Daarnaast bleek ook dat van de nog bestaande verenigingen vaak de historie ontbrak.
Nadat de computer van Rob Pronk voor de zoveelste keer was “vastgelopen”, kwam hij via via in contact met Paul van der Meijs. Paul was een student en wilde wel even naar de computer kijken en de problemen oplossen. Tijdens het gesprek bleek dat Paul op dat moment stage liep bij Lowtone Webdesign, een Website ontwikkelaar. Met andere woorden, Paul maakte websites en zo was de link natuurlijk snel gelegd.
Paul had helemaal niets met voetbal, maar vond het wel een geweldige uitdaging om een website over de Haagse Voetbalhistorie te gaan maken.
Van het één kwam het ander, en op 13 december 2007 ging de website www.haagsevoetbalhistorie.nl online. Een prachtige site vol met nostalgische informatie over alle bestaande- en niet meer bestaande voetbalverenigingen in de Haagse regio.
Fase 1 was nu afgerond, maar hoe moest de website nu naamsbekendheid krijgen onder de bevolking in de regio Haaglanden? Geld om reclame te gaan maken was er namelijk niet.

Het jaar 2008

Ondertussen kwam Rob Pronk in contact met een aantal oud-leden van niet meer bestaande voetbalclubs. Deze personen hadden het een en ander bewaard van hun oude “cluppie”.
Kees Schoenmaker, oud-voorzitter van VDS en de broer van Haags voetbalicoon Lex, was de eerste persoon bij wie Rob op visite ging om de historie van VDS te achterhalen. Van Kees mocht hij vele foto’s e.d. lenen om de historie op de website goed weer te geven.

Via mond-op-mond reclame trok de website steeds meer en meer bezoekers.
In deze tijd kreeg Rob Pronk via de mail bijna dagelijks nieuwe informatie aangeleverd van Erik van der Klaauw. Erik was oud scheidsrechter en Erelid van de Hsv Celeritas. Hij wist zo ongelofelijk veel van de Haagse voetbalhistorie dat Rob hem vroeg of hij mee wilde werken aan de website. Erik reageerde meteen positief op dit verzoek. De samenwerking tussen Rob en Erik was uitstekend. Zonder elkaar ooit gezien te hebben, kreeg de gepensioneerde Erik de inloggegevens van de site, zodat hij zijn gang kon gaan met het plaatsen van heel veel historie bij de diverse clubs. Erik “vond” heel veel oude clubs die nog niet op de site stonden vermeld. Hij ging op zoek naar alle oprichtingsdata van clubs, zocht alle kampioenschappen op en ga zo maar door…Erik bezocht ook vrij regelmatig het Rijks- en Gemeente-archief.

Erik van der Klaauw - kopie

Ondertussen had Rob Pronk ook veel contact met Rob van Dullemen. Rob van Dullemen was, zeg maar, de wandelende voetbalencyclopedie, hij wist werkelijk alles. Regelmatig vroeg Rob Pronk of ook Rob van Dullemen deel wilde uitmaken van de website, echter dat zag hij niet zitten. Rob van Dullemen vertikte het om zijn levenswerk zomaar openbaar op een website te plaatsen. Dan zouden andere mensen (volgens hem) aan de haal gaan met zijn verzamelde informatie. Achter de schermen wilde Rob van Dullemen wel graag helpen. Hij werd een soort leermeester voor Rob Pronk en tijdens de vele bezoeken aan zijn huis aan de Volendamlaan werd menig uurtje gesproken over de prachtige Haagse voetbalhistorie. Rob van Dullemen zou hierover ooit een boek van gaan maken, helaas is dit er nooit van gekomen.

De website over de Haagse voetbalhistorie viel nog iemand op. Frank Triep was samen met zijn vrouw Suzanne Kooijman eigenaar van het commerciële bedrijf van Den Haag FM /Den Haag TV. Daarnaast hadden ze een evenementen/promotiebedrijf. Vanuit deze combinatie bedachten ze nieuwe programma’s en bleven ze ook als producenten bij betrokken. Frank vond de website geweldig en benaderde Rob Pronk met grote plannen. Regelmatig ontmoetten ze elkaar en werd er het ene na het andere idee op papier gezet. Er werd een team samengesteld met het plan om een aantal tv-programma’s over de Haagse Voetbalhistorie te gaan maken.
Bij de notaris werd zelfs de Stichting Haagse Voetbalhistorie opgericht met Rob Pronk als voorzitter, Frank Triep (penningmeester) en de secretarissen Rob van Dullemen, Cock Jol en Suzanne Kooijman.
Alles was nu gereed en de draaiboeken lagen al klaar toen Cock Jol ineens door zijn broer Martin werd benaderd om mee te gaan naar de Bundesligaclub Hsv Hamburg. Een geweldige uitdaging natuurlijk voor Cock, maar hierdoor verdwenen al de plannen ineens tijdelijk in de “ijskast”.

Echt grote naamsbekendheid kreeg de Haagse Voetbalhistorie website na een groot artikel in de AD/Haagsche Courant van 15 april 2008.

interview_AD

Na deze datum vlogen de bezoekersaantallen als een komeet omhoog en stroomde de mailbox bijna dagelijks vol met nieuwe historie en heel veel nostalgische foto’s. Erik van der Klaauw had het er maar druk mee maar vond het allemaal geweldig. Het bekende balletje ging nu ook in de media rollen. Het team van de Haagse voetbalhistorie werd uitgenodigd door Radio Rijswijk. Ze mochten aan oud VIOS-man René Marguard een uur lang het verhaal doen op de radio over de voetbalhistorie in de Haagse regio. In augustus volgde er een mooi en groot artikel in de courant Den Haag Centraal.

Overigens hadden Erik van der Klauw en Rob Pronk er voor gekozen om op de website alleen voetbalverenigingen te plaatsen die na de Tweede Wereldoorlog nog bestonden. De historie van clubs die al voor de Tweede Wereldoorlog waren opgeheven / gefuseerd, is namelijk bijna niet meer te achterhalen. Dit komt mede doordat er in die tijd veel verschillende voetbalbonden bestonden, zoals de Katholieke Bond en de Kantoor Bond. Bovendien waren er nog maar sporadisch mensen te vinden die wat konden vertellen over het voetballen van voor de oorlog.
Ondertussen kwam Rob Pronk bij steeds meer mensen over de vloer om o.a. foto’s op te halen en te luisteren naar al die prachtige voetbalverhalen. Het viel al snel op dat heel veel mensen met veel pijn in hun hart vertelden over al die mooie vervlogen tijden van hun club. Rob kreeg werkelijk van alles mee waaruit hij de historie kon halen. Jubileumboeken, voetbalkrantjes, presentatiegidsen, embleem en zelfs oude voetbalshirts. Kortom de site werd dagelijks voorzien van nieuwe informatie.

Ook de meeste nog bestaande voetbalverenigingen hadden de Haagse voetbalhistorie site ontdekt en gaven veelal hun medewerking. Veel clubs plaatsten op hun website een link naar de site, waardoor het aantal bezoekers alleen maar groeide.
Ook op het forum gingen zich steeds meer mensen registreren. Daar kon men berichten en/of foto’s plaatsen, waarop anderen weer op konden reageren. Het forum in 2008 was eigenlijk de voorloper van Facebook.

Was alles nou zo positief dan in 2008? Nee, want alles viel in het niet toen onze ontdekker Frank Triep eind van dit jaar kreeg te horen dat hij in zijn bloei van z’n leven ongeneselijk ziek was.

Het jaar 2009

In januari 2009 was er weer een nieuwe ontwikkeling bij de website. De pas 16-jarige Pim Markering stelde voor om filmpjes te gaan maken over de Haagse voetbalhistorie. Pim en Rob Pronk kenden elkaar al goed uit de SV’35 tijd. Pim had over deze voetbalvereniging een schitterende afscheid-dvd gemaakt.
Het concept was vrij simpel: Pim en Rob gingen met oud-voetballers praten en lieten ze terug gaan naar die goede oude tijd, waarbij zei hun verhaal voor de camera konden vertellen. Op 22 januari 2009 werd er op You Tube het account “HVH TV” aangemaakt. Vrij snel daarna werd de allereerste aflevering op dat kanaal gepresenteerd: het interview met Dick Sloos sr. en Dick Sloos jr.

Om nog meer naamsbekendheid te krijgen liet Rob Pronk een aantal reclameposters ontwikkelen van de Haagse voetbalhistorie site. Het werd een mooi en duidelijk ontwerp; de mensen in Den Haag konden niet meer om de site heen.
RobIn die tijd bezochten Rob en Erik ook regelmatig het Haagse Gemeentearchief en de Koninklijke Bibliotheek. Ze konden daar nog meer voetbalhistorie voor de site achterhalen.

Op 1 september 2009 overleed Frank Triep op 49-jarige leeftijd.

Het Haagse voetbalhistorie team kreeg steeds vaker medewerking van clubmensen die heel veel (beeld)materiaal over de historie van hun club via de mail stuurden. Het is onbegonnen werk om iedereen te gaan noemen, toch zijn er een paar mensen wier naam hier niet mogen ontbreken:
•  Aat Krul verzorgde de historie en foto’s van de Hsv SOA en SVGEB;
•  Jan Sluiters stelde materiaal van Texas beschikbaar;
•  Peter Oliehoek gaf veel informatie van zijn “cluppie” Zwart Blauw;
•  Jaap Roeleveld bood historie van HTSV aan;
•  Pierre Schultz droeg bij aan de historie van sv Voorburg;
•  Jan Koerten verstrekte materiaal van Maasstraat;
•  Rini Toet leverde bijna de complete historie van WIK.

De interviews voor de camera waren in het begin allemaal nog een beetje onwennig. Echter in de loop van tijd werden deze steeds beter en leuker. Zo vertelde Piet Fens zijn voetbalverleden, interviewde het Haagse voetbalhistorie team Roel Zanbergen Sr. en Jan Muller op het Laakkwartier veld, gingen ze met Frans Danen terug naar het oude Zuiderparkstadion en Wim van Laar mocht op zijn oude vertrouwde VIOS-terrein zijn mooie verhalen vertellen die hij allemaal had meegemaakt.
Al hoewel er nog niet echt bekendheid was, gaf iedereen zijn medewerking aan het team. De geïnterviewden hadden het naar hun zin. Dit bleek wel toen Lex Schoenmaker ook gelijk positief reageerde op de vraag of Rob Pronk hem in het Foreparkstadion op de middenstip mocht interviewen.

Het jaar 2010

In het begin van dit jaar kreeg het Haagse voetbalhistorie team versterking van een nieuw lid: Fotograaf Rolf van Raamsdonk ging voortaan foto’s maken bij o.a. de interviews.

In januari raakte Rob Pronk op de tribune bij ADO Den Haag in gesprek met Simon Roeleveld. Tijdens dit gesprek werd het idee geopperd om een toernooi te gaan organiseren, speciaal voor niet meer bestaande voetbalverenigingen. Rob en Simon hoopten met dit toernooi de leden van al die clubs weer bij elkaar te halen. Er zouden een paar wedstrijden gespeeld worden, gevolgd door een feestavond. Dit toernooi zou dan plaats gaan vinden bij de v.v. Haagse Hout, de club van Simon. Van het één kwam het ander en de data van vrijdag 27 augustus en zaterdag 28 augustus werden vastgelegd.

Ondertussen gingen de interviews voor de camera vrolijk verder. In januari 2010 had het team van HVH TV het genoegen om de oud Holland Sport-vedette Sjaak Roggeveen te mogen interviewen op de velden van Houtrust. Roggeveen kwam speciaal voor dit interview op een woensdagmiddag helemaal vanuit Rhoon naar Sportpark Houtrust en heeft uren met Rob Pronk gepraat.

Een ander hoogtepunt was het interview dat in het oude (overgebleven) Zuiderparkstadion opgenomen werd met oud FC Den Haag-icoon Cor Lems.

Als amateurtjes had het HVH TV team het heel aardig voor elkaar: er gingen steeds meer mensen genieten van de filmreportages over de vroeger.

De historie van veel clubs stroomde via de mailbox nog steeds binnen:

  • Dick Zittersteijn stuurde de historie en heel veel foto’s van De Flamingo’s op;
  • Ruud Torken en Theo van den Braak gaven veel informatie over DHBBRK, SVDHB en WVS;
  • Anton Vringer  droeg bij aan de historie van SVDHB;
  • Hans de Jager leverde heel veel materiaal van Holland Sport.

De site werd voller en voller en het team besloot halverwege 2010 voortaan selectief met foto’s te werk te gaan. Foto’s van lagere elftallen en jeugd werden nauwelijks meer gebruikt. Vanaf die tijd werden alleen nog maar kampioensfoto’s, foto’s van clubhuizen cq terreinen en foto’s van clubiconen op de site geplaatst.

Op vrijdagavond 27 augustus en zaterdag 28 augustus 2010 vond dan eerste Haagse Voetbalhistorietoernooi plaats bij de v.v. Haagse Hout. Voor de eerste editie hadden er zich in totaal 13 (niet meer bestaande) voetbalverenigingen ingeschreven. Er werd 11 tegen 11 gespeeld op een heel speelveld.  Op beide avonden was er na de speelrondes een spetterende feestavond. Ondanks de fikse regen- en onweersbuien werd het een geslaagd toernooi. Iedereen was het mee eens: dit was zeker voor herhaling vatbaar.

In november werd de Haagse voetbalhistorie website benaderd door de voetbalvereniging BMT. Deze Haagse voetbalclub zou op 1 juni 2011 exact 100 jaar bestaan en wilde hier een bijzonder eeuwfeest van maken.  Er moest een 100-jarig jubileumboek van BMT komen.  Aangezien BMT sinds de jaren negentig voor 90% uit Turkse leden bestond die allemaal niet veel van de historie afwisten, konden ze het jubileumboek niet zelf maken en gaven opdracht aan het Haagse voetbalhistorie team.

Voor hen, als leek zijnde, was het een bijna onmogelijke opgave om van een club de gehele historie te gaan achterhalen in nog geen half jaar tijd. Aan de andere kant was dit natuurlijk wel een enorme uitdaging.

Rob Pronk benaderde Dave Grondel, sportjournalist van de AD/Haagsche Courant, met de vraag of hij interesse had om mee te werken aan dit jubileumboek. Dave had hier wel oren naar en samen met Rob gingen zij samen met spoed aan de slag.

Het jaar 2011

De eerste maanden van 2011 stonden vol in het teken van het jubileumboek van BMT. Dave Grondel en Rob Pronk bezochten diverse oud-leden en nog huidige leden thuis voor interviews. Ze gingen ook vrij regelmatig naar het Haagse Gemeente Archief, waar veel historie van BMT lag opgeslagen. Ook werd er door het team speciaal voor het 100-jarige BMT een dvd gemaakt met daarin diverse BMT-iconen, oude foto’s en zelf nog beeldmateriaal van een BMT-wedstrijd uit de jaren dertig.

BMT 100 jarig jubilleum_730 (1)

De “deadline” van 11 mei 2011 werd door Dave en Rob gehaald. Op woensdag 1 juni 2011 werden tijdens de receptie van het 100-jarige BMT het jubileumboek en de dvd  “BMT 1911-2011”  officieel  gepresenteerd en overhandigd aan wethouder Karsten Klein.

Daarnaast gingen ook gewoon alle werkzaamheden op de site door. Op 8 februari 2011 besteedde Jeroen Smits in zijn programma Voetbal Haaglanden op Info Thuis TV veel aandacht aan de website haagsevoetbalhistorie, waarin Rob Pronk ruimschoots de tijd kreeg om de site te belichten.

Dave Grondel kreeg een vaste rubriek op de homepage van de site. Hierin kwamen mooie en leuke schriftelijke interviews met oud-voetballers uit de Haagse regio.
De Haagse voetbalhistorie website groeide verder.  Naast alle clubs werd er besloten om nu ook een onderwerp aan te maken waarin de cv’s van alle trainers uit de Haagse regio terug te lezen zijn.

Al deze aanvullingen hield in dat website uit zijn jasje groeide. Voor de derde keer moest er bij de provider grotere ruimte worden ingekocht.

In juli 2011 volgde er weer een nieuwe stap. De Haagse Voetbalhistorie was nu ook op twitter te volgen via @HVH_Twit

Op zaterdag 4 juni werd de Haagsevoetbalhistorie.nl uitgenodigd voor de openings-receptie van de Holland Sport expositie in het Schevenings museum. Het was een geweldige tentoonstelling, waar heel veel oud materiaal van de oud prof-club Holland Sport te bewonderen was.Tijdens deze expositie waren heel veel oude coryfeeën uit de Haagse voetbalhistorie aanwezig. Enkele dagen later ging Rob Pronk samen met zijn zieke vader naar deze Holland Sport expositie. Deze middag werd een prachtig vader-zoon moment. Op die middag werd, achteraf, ook de allerlaatste foto van Rob met zijn vader geschoten!

Op zaterdag 27 augustus werd ons tweede Haagse Voetbalhistorietoernooi gehouden, wederom bij de v.v. Haagse Hout. Ditmaal werd er voor gekozen om dit toernooi op een dag te organiseren, met wedstrijden van 7 tegen 7 op een half speelveld. Vergeleken met het vorige jaar was het aantal deelnemers met 24 teams verdubbeld. Het was weer een geweldig toernooi dat steeds meer op een grote reünie ging lijken. Dat het voor de tweede maal op rij regenachtig was, mocht de pret niet drukken. De aansluitende feestavond in de bomvolle kantine van Haagse Hout was grandioos, een echte voetbalfeestavond, net als vroeger.
Jan Linkerhof interviewde voor de tweede keer op het toernooi een aantal van de vele aanwezige prominenten. Jan deed dit zo goed en leuk dat Rob Pronk besloot om voor HVH TV de interviews voor de camera voortaan door Jan te laten doen.

In september volgde er een grote tegenslag voor de Haagse voetbalhistorie website. Pim Markering was benaderd door de website Haaglanden Voetbal en besloot voortaan voor deze site films te gaan maken en monteren. Met Jan Linkerhof als presentator maakte HVH TV nog wel wat filmpjes, alles ging echter steeds stroever en het monteren was helemaal een probleem.

De Haagse voetbalhistorie website draaide in 2011 op volle toeren, met heel veel “nieuwe” historie en foto’s die verwerkt moesten worden. Van heel veel mensen kreeg het team nu ook bijzondere spullen kadoo van allerlei bestaande- en niet meer bestaande voetbalverenigingen. Jubileumboeken, oude voetbalkrantjes, fotoboeken, oude voetbalshirts, vaantjes, bekers, bierglazen, tegeltjes, vlaggen enz. enz. Deze spullen mocht het team allemaal houden voor de verzameling.
Daarnaast werden ook de vele items van Dave Grondel met veel plezier gelezen.

Op de achtergrond waren verschillende mensen bezig voor de website. Rob Pronk ging nog steeds regelmatig op bezoek bij Rob van Dullemen. Bovendien meldden zich de eerste sponsoren voor de website aan. Ook al was het beheren van de website nog steeds een hobby, op een gegeven moment werd het toch wel een dure vrijetijdsbesteding. Sponsoren waren daarom altijd welkom.

Het jaar 2012

Vanaf januari mocht het team van de Haagse voetbalhistorie website een aantal interviews gaan maken voor Haaglanden Voetbal TV. Deze interviews werden uitgezonden op het Info-Thuis kanaal. Met het item “De historische voetbalkalender” werden 5 afleveringen gemaakt. Rob Pronk ging terug in de tijd met:
• Aad Buitendijk (Texas);
• Jan Orie (De Postduiven);
• Hannes de Pauw en William Beurze (BTC);
• Jan de Pauw (Paraat);
Rob van der Burg (Zwart Blauw)

Dit was dus het begin van de website op de televisie. Over alle vijf de interviews kwamen heel veel leuke reactie’s en werd de site alleen nog maar populairder.
De bedoeling (en afspraak) was dat er in de tweede helft van 2012 weer nieuwe afleveringen zouden gemaakt worden.
Helaas heeft het team nooit meer iets van en over gehoord!

Direct na het succes van het tweede Haagse Voetbalhistorietoernooi stroomden de nieuwe aanmeldingen voor de derde editie binnen. Door deze enorme belangstelling werd besloten om op naar een groter (en het liefst nostalgisch) terrein te gaan zoeken. Het oog viel toen op de Hsv VUC aan Het Kleine Loo. Deze club bezat vier voetbalvelden en een schitterende nostalgische tribune. Bovendien had VUC pas haar 100-jarig bestaan gevierd en had hierbij een grote feestcommissie, die mee wilde helpen aan het toernooi. De klik was er gelijk en er werd besloten dat de derde editie van het Haagse Voetbalhistorietoernooi op zaterdag 25 augustus bij de Hsv VUC zou gaan plaatsvinden.

Intussen was Wesley Sturrus toegetreden tot het team van de Haagse voetbalhistorie. Wesley zou zich voornamelijk gaan oriënteren op het filmen, monteren van films, en de sponsorzaken. Het eerste filmpje van Wesley werd het interview van Jan Linkerhof met Karel Oosterbaan en Bennie de Roode.

IMG_3802

In deze tijd was Rob Pronk er inmiddels achter gekomen dat het wereldje van zogenaamde voetbalsites niet zijn wereldje was. Vooral de jaloezie spande daarin de kroon, hij vond dat men het licht in je ogen niet gunt, de ideeën van onze website werden afgepakt en dat er zelfs sprake was van tegenwerking.

De honger naar het voetbalverleden in de Haagse regio groeide en groeide. Dat ondervond het Haagse voetbalhistorie team niet alleen met de website, ook de voetbalreünies groeiden als paddenstoelen uit de grond. Voor de reünie van de Rvv Rijswijk, op zaterdag 2 juni, kreeg de website een speciale uitnodiging.

Op zaterdag 23 juni 2012 volgde er wederom een belangrijke stap in de historie van de Haagse voetbalhistorie website. Op Facebook werd het account “Haagse Voetbalhistorie” aangemaakt. Via dit sociale netwerk meldden zich zoveel oud-voetballer, trainers en leden van voetbalclubs die verder konden helpen met historie en nostalgische foto’s. Via Facebook kwam de website nu daadwerkelijk “in the picture” bij het grote publiek.

De oproep op de homepage van de website om aub geen oude voetbalspullen weg te gooien, wierp ook zijn vruchten af. Wat voor kinderen van overleden voetbal liefhebbers vaak “rotzooi” is dat op zolder staat, kan voor de website van onschatbare waarde zijn. Uit allerlei hoeken kreeg het Haagse voetbalhistorie team ineens oud voetbal-materiaal aangeboden. Zo ook bijvoorbeeld van Ton Bos. De heer Bos had maar liefst zeven verhuisdozen vol met voetbalmateriaal van zijn overleden vader in zijn garagebox staan. Die mocht gratis opgehaald worden. Hier zaten zoveel schitterende en unieke spullen die het team heel goed kon gebruiken.

In de maand juli deed de provider van de website een grote update. Na deze update was de haagsevoetbalhistorie.nl bijna volledig vastgelopen. Op de historie van alle clubs na waren alle items gecrasht en zodoende niet meer leesbaar. Er volgden maanden van discussie tussen het team van de site en de provider, maar al met al bleek dat alle codes niet meer te repareren waren.
Hierop besloot Rob Pronk om een geheel nieuwe website te laten maken. Voor deze opdracht koos hij Grijspaardt web- en multimedia design, een jong en verfrissend bedrijf, gespecialiseerd in webdesign en allerhande drukwerk.

Door de bovengenoemde tegenslagen halverwege 2012 wilde Rob de site opheffen en ermee stoppen. Het plezier in de “hobby” verdween langzamerhand en had een aardige dip.
Het waren Erik van der Klaauw en vooral ook Wesley Sturrus die het lukte om dit uit Rob zijn hoofd te praten. Hij besloot dus daarom om alsnog een geheel nieuwe site te laten maken met nog meer mogelijkheden.

Net toen dit allemaal besproken was en het er weer enigszins positief uit ging zien overleed ineens plotseling op 26 augustus leermeester Rob van Dullemen.

Op zaterdag 25 augustus volgde het derde Haagse Voetbalhistorietoernooi, ditmaal dus bij de Hsv VUC aan Het Kleine Loo te Den Haag. Het deelnemersveld van niet meer bestaande voetbalverenigingen was inmiddels uitgegroeid tot 30 teams. Ondanks dat het wederom regende, werd het weer een fantastische dag met een geweldige feestavond in de grote kantine van VUC.

De site lag dus grotendeels stil, maar gelukkig kon de historie van de clubs nog wel bijgewerkt worden.
Ook in het jaar 2012 kregen het Haagse voetbalhistorie team wederom van veel mensen uit de regio fantastische medewerking, historie, foto’s, enz. Onmogelijk om iedereen hier te noemen die hebben meegeholpen aan de historie van hun club op de website. Toch krijgen er een aantal namen een aparte vermelding:
• Frans Leermakers voorzag het team van heel veel informatie van o.a. zijn ADO
• Aad van Hout gaf veel materiaal van sv Voorburg
• Berry van Venetiën hielp met de historie van Rvv Rijswijk
• Bing Kappenburg leverde de historie van zijn Quick Steps
• Paul Vredeling stelde de historie van zijn Semper Altius beschikbaar.
Piet van der Eijk, de auteur van het boek ‘Bertus de Harder, het levensverhaal van de Goddelijke Kale’, gaf zijn hele documentatie van Bertus de Harder aan ons cadeau.

Daarnaast draaiden de interviews van Dave Grondel op volle toeren. Dave ging in het jaar 2012 o.a. met Jan Toepoel, Rene Vreeswijk, Ben van Dam, Achino Colletti en de oprichters van v.v. Azzurri terug in de tijd.
Het eerste gefilmde interview in de nieuwe team-samenstelling was met het duo Karel Oosterbaan en Bennie de Roode, gevolgd door een interview met Gerard Durand.
Met Wesley Sturrus erbij konden nu volop filmopnames gemaakt worden. Dit gebeurde voornamelijk overdag. Daardoor was dit niet, of nauwelijks, te combineren met interviewer Jan Linkerhof. Rob Pronk nam daardoor de interviews weer op zich. Hierbij moet wel gezegd worden dat Jan Linkerhof altijd, en kosteloos, voor de Haagse voetbalhistorie klaar stond. Met zijn goede en vlotte babbel heeft hij heel veel bijgedragen aan de populariteit van de website.
Eén van de hoogtepunten van de filmopnames was toch wel de rondleiding in het ADO Den Haag stadion door Jan Lobel.
Rond de kerstdagen kwam de door het Haagse voetbalhistorie team gemaakte documentaire over Holland Sport uit, geheel gemonteerd door Wesley Sturrus. Het werd een prachtig filmpje, met daarin de voice-over van sportjournalist Ton Scholten. Het team kreeg hier veel positieve reacties op.

Het jaar 2013

Met Grijspaardt web- en multimedia design volgden er vele “meetings” hoe de nieuwe Haagse voetbalhistorie website er uit moest komen te zien. Daarnaast werd besproken of en wat er nog voor mogelijkheden konden worden toegevoegd. De bedoeling was (is) dat de “nieuwe” haagsevoetbalhistorie.nl DE voetbalencyclopedie van de regio Haaglanden moest gaan worden. Dat vergde nog al wat tijd, maar dit had het team er wel voor over.

Ondertussen kwam er “van buitenaf” steeds meer hulp en medewerking. Willem van Zuilen sprak de filmpjes in, fotograaf Dick Teske stuurde veel elftalfoto’s van Svv Scheveningen en luchtfoto’s van voetbalterreinen uit de Haagse regio. Ook fotograaf Angelo Blankespoor leverde kosteloos schitterende foto’s.
Zowel Quick Steps voorzitter Bing Kappenburg als Semper Altius icoon Paul Vredeling bood vanaf heden de historie van hun club per seizoen aan.
Stef van Heerde gaf (in boekwerk gebundeld) alle voetbalkrantjes van FC Den Haag’65 en TAMUVONA cadeau. Bart Verhoeven gaf alle voetbalkrantjes van Postalia en de v.v. Haagse Hout te leen, zodat wij deze ook helemaal konden gaan napluizen. Jan Brader verstrekte de historie en vele foto’s van SVGW en SVGWGEB. Wim Verhagen deed precies hetzelfde met zijn “cluppie” Marine. En dit ging zo maar door via de mail.

In de zomer van 2013 werd Erik van der Klaauw opgenomen in het ziekenhuis. Volgens Erik voor een kleinigheidje maar steeds als Rob Pronk bij hem op bezoek ging, lag hij op de afdeling Oncologie. Erik wilde even geen contact meer en besloot om zich even een paar maanden terug te trekken van de website.

Op zaterdag 24 augustus vond alweer voor de vierde maal het Haagse Voetbalhistorietoernooi plaats. Het toernooi was inmiddels een begrip geworden in de Haagse regio en werd ieder jaar maar groter. Ditmaal hadden zich maar liefst 40 teams ingeschreven. Ook de pers gaf nu veel aandacht aan het HVH-toernooi. Zo kwamen er interviews in de AD/HC en in weekblad “Den Haag Centraal”. Ook mocht het team ditmaal het verhaal doen in de studio van Den Haag FM.
Op het terrein van de Hsv VUC werd het één grote gezellige reünie met weer een record aantal bezoekers. Om de traditie oprecht te houden, was het op deze dag voor de vierde maal op het toernooi regenachtig.

Na het toernooi ging nu alle aandacht naar de nieuwe website, die in een afrondende fase verkeerde.
Op de oude website was de inmiddels aloude, vroeger zo populaire Topscorerslijst weer teruggehaald en in een nieuw jasje gestoken. Na een ietwat stroef begin werd de Haagse Voetbalhistorie Topscorerklassement steeds populairder.

Op maandag 11 november 2013 was het dan eindelijk zover: met veel trots presenteerde het Haagse voetbalhistorie team de nieuwe website. Grijspaardt web- en multimedia design had er een prachtige website van gemaakt met o.a. de onderwerpen clubs (A t/m Z) en trainers (A t/m Z).

De lancering van de nieuwe website was zelfs het landelijke dagblad “De Telegraaf” opgevallen, die er op vrijdag 15 november een prachtig artikel over schreef.

20140911_153804                                          De Telegraaf van vrijdag 15 november 2013

Eindelijk kon het team weer aan de slag; er was nog zo ongelofelijk veel materiaal om in te halen.

Ondertussen had de website behoorlijk meegeholpen met foto’s voor het boek “Blikkie Terug” van Chris Willemsen, dat op maandag 11 november werd gepresenteerd.

De filmopnames met interviews waren dit jaar wel gewoon doorgegaan. Zo stond bijvoorbeeld ditmaal voor de camera: Toon Brakus, Harry Suiker, Cees Hage, Bert Dusbaba, Pablo Plak en Jan Teske.

Op 20 december 2013 overleed de vaste medewerker van het eerste uur en vriend Erik van der Klaauw.

Het jaar 2014

In januari 2014 meldde oud-Kranenburg-voetballer Rob van der Vegt zich bij het Haagse voetbalhistorie team aan. Rob wilde graag dat de complete historie van zijn oude geliefde club op de website kwam te staan. Hij beloofde hiervoor te gaan zorgen en besloot om regelmatig een bezoek te gaan brengen aan de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.
In zijn zoektocht naar de historie van Hsv Kranenburg stuitte Rob op steeds meer voetbalverenigingen van voor de Tweede Wereldoorlog. Deze stonden niet op de website vermeld. Rob verzamelde de informatie van al deze clubs en leverde zodoende meer dan tweehonderd “nieuwe” clubs aan, die al voor de Tweede Wereldoorlog waren opgeheven.

Heel bijzonder was het interview voor HVHTV op zaterdag 11 januari met Mark Moen voor de kust van Marbella. Deze ongekende schitterende locatie zal het team niet snel vergeten.
Via de mail werd een schitterend bruikbare historie en foto’s van de voetbalvereniging Dodge SV aan geleverd.
Ondertussen besloten steeds meer, nog bestaande, voetbalverenigingen uit de Haagse regio om een link op hun site te plaatsen, verwijzend naar hun eigen historie op de Haagse voetbalhistorie website.

Ook in het jaar 2014 werd het Haagse voetbalhistorie team weer bij diversen voetbalreünies uitgenodigd. Zo waren er o.a. reünies van  VIOS, Groen Wit’58 en DUNO zondagafdeling.
Na de reünie van Groen Wit’58 op 4 mei 2014 kregen het team van de oud-leden Otto en Leny Heemskerk en Theo Vuyk zeer veel bruikbaar materiaal van deze club te leen om zodoende de historie van Groen Wit’58 op de website zo compleet mogelijk te maken.

Bijna wekelijks werden wedstrijden bezocht van standaard-elftallen, variërend van de Topklasse tot en met de 4e Klasse. Bij de meeste clubs werd het team zeer leuk in de bestuurskamer ontvangen en kregen ze regelmatig, in wat voor vorm dan ook, prachtige nieuwe historie aangeboden. Hiermee bleek toch dan wel weer dat veel clubs dolgraag de historie van hun club zo mooi en compleet mogelijk wilden terugzien.

De merchandising van Haagse Voetbalhistorie was inmiddels ook weer gestart. Er werden vlaggen en t-shirts besteld en er werd weer een nieuwe poster ontworpen.

De voorbereidingen op het vijfde Haagse Voetbalhistorietoernooi waren in volle gang. Op zaterdag 23 augustus zou dan met dit inmiddels traditionele toernooi het eerste lustrum gevierd worden.
De belangstelling was gigantisch want er schreven zich meer dan vijftig teams in van niet meer bestaande voetbalverenigingen. Echter i.v.m. de veld- en kleedkamer indeling, werd besloten dat er niet meer dan 50 teams konden / mochten meedoen.

Poster 2014

Niet alleen onder de deelnemers was er een enorme belangstelling, ook bij de lokale en zelfs landelijke media werd er veel aandacht besteed aan het vijfde Haagse Voetbalhistorietoernooi.
Zo stond er bijvoorbeeld een artikel over het toernooi in het weekblad Voetbal International. Ook in de kranten AD/Haagsche Courant en Den Haag Centraal en op de radio bij Den Haag FM was er volop aandacht.

Het toernooi werd overigens weer één grote happening. Onder een stralende zon kwamen duizenden toeschouwers en voetballers naar het Sportpark van de Hsv VUC om daar een onvergetelijke dag mee te maken. Ook de aansluitende feestavond was wederom een groot succes. Kortom, zaterdag de 23 augustus 2014 ging de geschiedenisboeken in als één van de grootste voetbalreünies uit de Haagse regio, waarbij oude voetbaltijden weer herleefden.
Nieuw was dit jaar overigens de huldiging van de topscorers uit het seizoen 2013-2014 op de feestavond van het toernooi. Jan Paul Saeijs van HBS werd uiteindelijk winnaar en ontving hiermee de “Haagse Voetbalhistorie Gouden Schoen”.
Onze fotograven schoten op deze dag weer heel veel sfeervolle foto’s.

Door het enorme succes van 23 augustus trok de Haagse voetbalhistorie website gigantisch veel bezoekers. Dit leidde op 29 augustus ertoe dat de site door de drukte twee dagen onbereikbaar was.

Ondertussen ging de hulp aan de website “van buiten af” gewoon door. In september kreeg het Haagse voetbalhistorie team van Cor Zwalve heel veel voetbalkrantjes van de Hvv Archipel cadeau, en Patrick Mannaart stuurde zeer oude voetbalboeken met historische foto’s van de v.v. Ornas op.

In oktober werd Rob Pronk benaderd door Chris Willemsen met de vraag of hij het leuk zou vinden om een serie boeken te maken over de Haagse voetbalhistorie. Rob hoefde daar natuurlijk niet lang over na te denken en ging hier gelijk mee aan de slag. Uit zijn zeer grote archief werden diverse unieke foto’s uit de Haagse voetbalhistorie geselecteerd en bij ieder foto werd een leuk kort verhaal geschreven.
Op maandag 10 november werd officieel bekend gemaakt dat de nieuwe Nederlandse Sportboeken Club van start ging met de uitgave van vier boeken. Daaronder was dus het boek De Haagse voetbalhistorie Deel 1: “Van Malieveld tot Melis Stokelaan”.

Op 10 november gebeurde er nog iets bijzonders want op die dag mocht het team op de Facebook-pagina de 4.000e vriend begroeten.

10440794_561650810645594_7433932394975964384_n

Op vrijdag 21 november 2014 vond de officiële boekpresentatie plaats in het Sir Winston Casino te Rijswijk.

Op zondag 30 november plaatste Wesley Sturrus zijn nieuwste film online. Een schitterende reportage over Edwin Grünholz en zijn veldvoetbalcarrière, die meteen al veel kijkers trok.

Op maandag 1 december was de Haagse voetbalhistorie facebook-pagina “out of order”. Door teveel vrienden moest er van Facebook een “bedrijfs-pagina” aangemaakt worden. Helaas zijn daardoor wel alle privé-berichten verloren gegaan.

Vanaf 8 december was het boek De Haagse voetbalhistorie Deel 1: “Van Malieveld tot Melis Stokelaan” ook bij Van Stockum Boekverkopers aan het Spui in het centrum van Den Haag te koop.

Vrijdag 12 december waren we de gehele avond te gast bij Radio Live Oranje. Dj Ton en side kick Rene zette de hele uitzending (van 20.00 t/m 23.00 uur) onze website en ons boek “in the spotlight”.

Vervolgens verscheen er op vrijdag 19 december een groot artikel in het Algemeen Dagblad met daarin een interview met Rob Pronk over zijn eerste boek en over het succes van onze website.

Eind december mocht het Haagse voetbalhistorie team toch wel concluderen dat het jaar 2014 het meest succesvolle jaar uit de 7-jarige historie van de website is geweest, met een record aantal bezoekers en vele hoogtepunten.

Op Wikipedia wordt de Haagse voetbalhistorie website steeds meer vermeld als er wordt gezocht naar een stukje voetbalhistorie in de Haagse regio. Kortom, de bezoekersaantallen blijven maar groeien en de mailbox stroomt vol. Het gemis van onze stille kracht (Erik van der Klaauw) wordt maar groter en groter omdat er maar geen vervanger te vinden is.

Zelf denkt het team dat ze nu wel aan hun plafond zitten en dat ze moeten uitkijken dat zo een website niet ten kostte gaat van hun gezondheid. Het blijft natuurlijk vreemd dat er maar weinig sponsoren zijn die de site willen ondersteunen en dat er geen mensen zijn te vinden die willen helpen…hoe populair de website ook is, hoeveel complimenten het team ook krijgt.

Het jaar 2015

De koude januari wintermaand was ideaal om veel nieuwe historie aan de Haagse voetbalhistorie website toe te voegen. Daarnaast werd het team van de site op zaterdag 31 januari 2015 uitgenodigd in het Kyocera Stadion, waar ADO Den Haag het 110-jarig bestaan op grootse wijze vierde.
Op zaterdag 21 februari was de website aanwezig bij de groots opgezette reünie van RVC. Verder had het team het erg druk, de site liep in deze maand uitstekend.

In de maand maart volgde er weer een belangrijke stap in het professioneren van de Haagse voetbalhistorie website. Er werd namelijk een vakkundige filmcamera aangeschaft, waardoor er nog betere kwalitatieve filmopnames konden gemaakt worden.
Er was nog meer geweldig nieuws in deze maand want Rob Pronk kreeg te horen dat hij, amper 4 maanden nadat zijn eerste boek over de Haagse voetbalhistorie was gepresenteerd, aan zijn tweede boek mocht gaan werken.
Op 3 april werd de film over de Haagse voetbalvereniging De Zwarte Schapen door de Haagsevoetbalhistorie.nl uitgebracht.

Het voorjaar brak aan en zodoende kon het team, met de nieuwe filmcamera, weer beginnen met interviews op locatie. De eerste opname was met ADS-icoon Ronald Telle, in de maand mei gevolgd door interviews met Willem Steenwijk en Martin Jol.
De maand mei was sowieso een drukke maand voor de Haagse Voetbalhistorie team. Rob Pronk was volop bezig met de afronding van zijn tweede boek, waarvan de presentatie op zaterdag 13 juni 2015 zou plaats vinden.
In de maand mei ging het team met het fototoestel weer vele velden afstropen om bij standaardteams de gebruikelijke kampioens- en promotie-foto’s te maken.
Ondertussen werd in de bestuurskamer van de v.v. Wilhelmus het 100-jarig jubileumboek van deze Voorburgse club aan de website overhandigd.

De maand juni was geen leuke maand. Rob Pronk werd namelijk tot twee keer toe met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Een heftige periode van bijna een half jaar zou hierop volgen. Rob deed met de site een stapje terug en vele werkzaamheden werden overgenomen door Wesley Sturrus.

01Tussendoor werd er wel op zaterdag 13 juni 2013 het tweede boek van Rob Pronk, met de titel “Van De Adelaars tot De Zwarte Schapen”, officieel gepresenteerd. In een zeer troosteloze ambiance tijdens de rust van de finale van de Haaglanden Cup op een koud en winderig veld van Haaglandia, reikte Rob zijn eerste exemplaar uit aan voetbalicoon Bram Poons.

Ook in het seizoen 2014-2015 werd de “Haagse Voetbalhistorie Topscorerslijst” bijgehouden. Chahid Akhlal van de v.v. HMC werd uiteindelijk met 38 doelpunten de winnaar, gevolgd door Remco Overdevest (RKAVV) met 20 doelpunten en Michel Kramer (ADO Den Haag) met 17 doelpunten. Op de feestavond van het Haagse Voetbalhistorietoernooi (22 augustus 2015) werden Chahid en Remco gehuldigd. Kramer van ADO Den Haag (toen al bij Feyenoord) kon deze avond helaas niet aanwezig zijn.

I.v.m. met de ziekte van Rob Pronk waren er in de maanden juni en juli niet veel gebeurtenissen. Wel kwam op 4 juli 2015 het Nederlandse voetbalmagazine “Panenka” uit met daarin een mooi en groot artikel over de Haagse voetbalhistorie website.

Op 8 augustus 2015 werd het “Like” nummer 4300 op de Haagse voetbalhistorie Facebookpagina begroet. Met andere woorden: maar liefst 4300 vrienden volgen de historie via Facebook.

De voorbereidingen van alweer het zesde Haagse Voetbalhistorietoernooi kwamen op gang. Dit inmiddels legendarische toernooi zou ditmaal plaats vinden op zaterdag 22 augustus 2015, wederom op het complex van de Hsv VUC.
De poster voor het toernooi werd ontworpen, de poule-indelingen gemaakt, scheidsrechters uitgenodigd en muziek geregeld voor de aansluitende feestavond. Kortom het gehele draaiboek voor deze dag werd weer vakkundig samengesteld.

Een week voor aanvang van Het Haagse Voetbalhistorietoernooi was er volop media aandacht voor dit evenement. Er kwam een mooi artikel in de AD/Haagsche Courant en het team werd uitgenodigd bij Radio West en was een hele avond te gast bij Radio Live Oranje.

Op zaterdag 22 augustus 2015 was het dan zover! Het zesde Haagse Voetbalhistorietoernooi vond plaats. Er namen een recordaantal van (60!) teams van niet meer bestaande voetbalverenigingen uit de regio deel. Het werd een evenement om nooit meer te vergeten. Op een zomerse dag (28 graden en veel zon) begroetten vele duizenden (oud)voetballers en leden elkaar weer op het complex van de Hsv VUC aan het Kleine Loo te Den Haag. Het werd een reuze gezellige dag met een spetterende feestavond. Kortom, in alles een ongekend succes.
Toernooi 2015

De week na het toernooi volgden de vele schitterende foto’s van die dag, allemaal gemaakt door fotograaf Rolf van Raamsdonk, en geplaatst op de aparte foto website www.hvhfotos.nl
Bovendien was Wesley Sturrus volop bezig met de montage van de film over het toernooi.

Na deze happening kon het team zich weer gaan concentreren op de website. Ook dit jaar is er van heel veel mensen zoveel historisch (foto)materiaal aangeboden (het is onmogelijk om ze allemaal te noemen). Allemaal bedankt hiervoor! Zonder de hulp van al deze voetbal liefhebbers had de site nooit zo bijzonder kunnen worden.

Twee seizoenen is er door de Haagse voetbalhistorie.nl een topscorerslijst van de Haagse regio bijgehouden. Het team besloot bij aanvang van het seizoen 2015-2016 echter om ermee te stoppen. De website zou zich alleen nog maar gaan richten op de pure voetbalhistorie in de Haagse regio.

In de maand augustus werd ook het idee geopperd om rond de Kerstdagen een leuke en sfeervolle filmreportage te gaan uitbrengen, waarin verschillende teams en een aantal voetbal-iconen een Kerstboodschap verkondigen. Al op zaterdag 1 augustus 2015 werd de eerste opname gemaakt. Bij een tropische temperatuur sprak de gehele selectie van Topklasser Svv Scheveningen op de Pier de Kerstboodschap in. Vele geweldige opnames zouden hierna nog volgen. De laatste Kerstopname was op zondag 15 november bij de v.v. WIK.

Op social media bleef de Haagse Voetbalhistorie website ook maar groeien. Naast de 4300-ste vriend op Facebook , werd er op 7 november op Twitter de 1000-ste volger genoteerd.
Op 15 oktober werd het Haagse voetbalhistorie team door het bestuur van de sv Wassenaar uitgenodigd om de hele dag in hun archiefkamer te mogen rondkijken. Een geweldige dag waarin heel veel historie en foto’s van de sv Wassenaar voor de website is verzameld en opgeslagen. Wij hopen op nog veel meer medewerking van de nog bestaande voetbalverenigingen uit onze regio.

In november kreeg de website van John van Kuijeren een hele collectie nostalgische voetbalshirts cadeau uit de glorietijden van de Hsv Kranenburg. Ook Wim van Laar leverde hele verhuisdozen vol met archief van VIOS en ADO.

Op zondag 6 december was Wesley Sturrus klaar met de montage van de Haagse Voetbalhistorie Kerstspecial 2015 en werd deze geweldige film op de website geplaatst.

Hieronder nog een paar feiten en cijfers over het jaar 2015.

De Haagse Voetbalhistorie website telde:
* 125.137 bezoeken
* 61.322 zoekopdrachten
* 707.056 paginaweergaven

Ons eigen You-Tube film-kanaal HVHTV telde op 31 december 2015:
* 61 abonees
* 77.823 weergaven

Facebook:
Onze Facebookpagina Haagse Voetbalhistorie telde op 31 december 2015 in totaal 4.430 likes

Twitter:
Ons Twitter-account HVH_Twit telde op 31 december 2015 in totaal 1.034 volgers.

De top 10 op 31 december 2015 van de best bekeken filmreportages van 6 jaar Haagse Voetbalhistorie TV:

01. Edwin Grunholz afscheidswedstrijd Kranenburg-vv Holland (van 12 augustus 2009) 6.888 weergaven.

02. Edwin Grunholz mooiste zaalvoetbaldoelpunten (van 5 mei 2015) 5.556 weergaven. Deze film stormt naar de nummer 1 positie.

03. Edwin Grunholz Zaalvoetbalcarrière (van 28 december 2014) 4.507 weergaven.

04. Edwin Grunholz Veldvoetbalcarrière (van 30 november 2014) 2.468 weergaven.

05. ADO Den Haag 110 jaar (van 24 januari 2015) 1.974 weergaven.

06. Haagse Voetbalhistorie Kerstvideo (van 6 december 2015) 1.839 weergaven.

07. Ode aan het Zuiderparkstadion (van 27 december 2013) 1.804 weergaven.

08. Hvv Laakkwartier docu (van 19 februari 2009) 1.409 weergaven.

09. Bert Dusbaba docu (van 16 december 2013) 1.357 weergaven.

10. VIOS docu met Wim van Laar (van 28 maart 2009) 1.279 weergaven.

Het jaar 2016

De gezondheidsproblemen van Rob Pronk in 2015 waren aanleiding om ook dit jaar gas terug te nemen met zijn website. De Haagse Voetbalhistorie was(is) tot slot van rekening (helaas) nog steeds een hobby. “Helaas” omdat Rob van zijn hobby niet zijn werk heeft kunnen maken. Anders had hij het nog groter aangepakt.

Toch begon het jaar meteen al goed: tijdens de drieluik tussen HVV, Quick en HBS op 1 januari, kreeg Rob van ‘mister’ Quick Rob Teeuwisse (340 wedstrijden in Quick 1) diens oude katoenen voetbalshirt cadeau voor de shirt verzameling van de Haagse Voetbalhistorie website.
Een week later ontving het team een uitnodiging om bij de Nieuwjaarreceptie van de Hsv Celeritas aanwezig te zijn. Naast mooie woorden van voorzitter Stef Teunissen werd het 100-jarig jubileumshirt van Celeritas als aandenken overhandigd. Er zouden in het jaar 2016 nog vele prachtige en nostalgische voetbalshirts voor deze unieke verzameling volgen.

In de maand februari werden op Marktplaats in totaal 9 hele oude jubileumboeken van Haagse clubs gevonden. Hieruit kon er weer veel “nieuwe” historie op de Haagse Voetbalhistorie site geplaatst worden.

Ondertussen begon het team op filmgebied met iets nieuws: het maken van filmdocumentaires over HBS en sv Wassenaar. Met dank aan de archivarissen van HBS (Terrus Kuchling) en sv Wassenaar (Hendrikus Oly) werd er onder vertoning van vele bijzondere foto’s een prachtig stuk historie van deze clubs verteld.

Op 23 april 2016 mocht de Haagse Voetbalhistorie website hun 1.100ste volger op Twitter begroeten.

In de periode van april t/m augustus mocht het team weer van vele mensen plakboeken, jaaroverzichten en foto’s uit de Haagse Voetbalhistorie lenen. Het zijn er eigenlijk te veel om allemaal op te noemen: Fred Jansen (ODB), Loek Houwaart (Oranjeplein), Andre Lourens en Peter Korving (beide DEVJO), Wim van Laar (VIOS) en Herman en Nol Thomassen (HMSH) zijn een paar van die trouwe volgers die heel veel van hun unieke materiaal toevertrouwd hebben.

Het zevende Haagse Voetbalhistorie Toernooi werd ditmaal op zaterdag 13 augustus 2016 gehouden. Omdat de kindervakantie in Haagse regio vroeg viel, was er voor deze ‘vroege’ datum gekozen. Consequentie was daardoor wel dat er nog veel mensen op vakantie waren en het op het terrein van Hsv VUC minder druk was als in 2015. Niettemin werd het weer een geslaagd evenement met gelukkig veel mooi weer.

In augustus kreeg Rob Pronk de vraag van de Nederlandse Sportboekenclub of hij een derde boek wilde gaan maken over de Haagse Voetbalhistorie. Daar hoefde hij natuurlijk niet lang over na te denken. Bovendien had hij in die anderhalf jaar na het uitbrengen van het tweede deel alweer genoeg bijzondere voetbalfoto’s in zijn archief. Deze konden allen in aanmerking konden komen voor het derde boek.

Zogezegd en zo gedaan en op zaterdag 5 november 2016 ging het derde boek, met de titel ‘Van de Buurtweg tot het Zuiderpark’, in de verkoop.
Op woensdag 16 november 2016 vond de officiële boekpresentatie plaats. Deze keer was er gekozen om deze presentatie bij Van Stockum boekenwinkel aan Het Spui te Den Haag te gaan doen. Een toplocatie in hartje centrum Den Haag. Er was veel pers en ook veel belangstellend publiek aanwezig. Om 17.00 uur overhandigde Rob symbolisch het eerste exemplaar aan de broers Kees en Lex Schoenmaker.

Rondom deze boekpresentatie was de etalage bij Van Stockum boekenwinkel twee weken lang ingericht met allerlei bijzondere artikelen uit de Haagse Voetbalhistorie. Daarnaast waren alle drie delen van de boekenserie prachtig uitgestald. Deze dag zou voor Rob persoonlijk de boeken in gaan als een van de vele bijzondere hoogtepunten in bijna 10 jaar Haagse Voetbalhistorie.

Ondertussen was het team erachter gekomen dat YouTube ineens de muziek bij vele films van de Haagse Voetbalhistorie had verwijderd. Er waren zelfs twee films helemaal verwijderd van kanaal HVHTV. Dit had alles te maken met de muziekrechten. Regisseur Wesley Sturres besloot daarom om over te stappen naar ‘VIMEO’ en plaatste voortaan daarin de films van de website.

Aan het einde van het jaar 2016 is de website de Haagse Voetbalhistorie een niet meer weg te denken begrip uit de Haagse regio geworden. In het jaar 2016 heeft de site meer dan ooit veel publiciteit gekregen, met prachtige artikelen in de AD/Haagsche Courant, en in de weekbladen Den Haag Centraal, De Scheveningsche Courant, het Rijswijksdagblad en in de Zuid-Wester. Tevens was het team regelmatig te gast bij omroep West en Den Haag FM (De Blauwe Ooievaar).

Als klap op de vuurpijl werd Rob Pronk, vanwege zijn website en uitgave van drie boeken, in december genomineerd voor de titel “Scheveninger van het jaar 2016”. Samen met drie andere Scheveningers kon er gekozen worden wie er met deze eer zou gaan strijken. De uitslag zou in januari 2017 bekend worden gemaakt.

Hieronder nog een paar feiten en cijfers over het jaar 2016:

De website Haagse Voetbalhistorie telde in 2016:
* 110.677 bezoeken
* 55.698 zoekopdrachten
* 634.489 paginaweergaven

De Haagse Voetbalhistorie YouTube kanaal HVHTV telde:
* 70 abonnees
* 94.508 weergaven

Facebook:
De Haagse Voetbalhistorie Facebookpagina telde 4.691 likes

Twitter:
Ons Twitter-account HVH_Twit telde op 31 december 2016 in totaal 1.211 volgers.

De top 10 op 31 december 2016 van de best bekeken filmreportages van 7 jaar Haagse Voetbalhistorie TV:

01. Edwin Grünholz mooiste zaalvoetbaldoelpunten (van 5 mei 2015) 9.497 weergaven.
02. Edwin Grünholz afscheidswedstrijd Kranenburg-vv Holland (van 12 augustus 2009) 6.923 weergaven.
03. Edwin Grünholz Zaalvoetbalcarrière (van 28 december 2014) 6.763 weergaven.
04. Edwin Grunholz Veldvoetbalcarrière (van 30 november 2014) 3.658 weergaven.
05. Bert Dusbaba docu (van 16 december 2013) 2.166 weergaven.
06. Haagse Voetbalhistorie Kerstvideo (van 6 december 2015) 2.154 weergaven.
07. ADO Den Haag 110 jaar (van 24 januari 2015) 2.136 weergaven.
08. Ode aan het Zuiderparkstadion (van 27 december 2013) 2.000 weergaven.
09. Kranenburg – TONEGIDO (van 22 juni 2015) 1.893 weergaven.
10. Hvv Laakkwartier docu (van 19 februari 2009) 1.552 weergaven.

Het jaar 2017

Het jaar 2017 was een heel bijzonder jaar, vooral vanwege het feit dat De Haagse Voetbalhistorie in december het 10-jarig bestaan mocht gaan vieren. Ook in dit jaar heeft het team we weer vele bijzondere mensen ontmoet. Mensen die veel hebben betekend voor de voetbalhistorie in de Haagse regio. Zo is er in januari contact geweest met Jacob Brik, oud-voetballer van ESDO. Hij is ook vooral bekend om zijn recordaantal opeenvolgende jaren (17) hoofdtrainerschap van SVPTT. Haags voetbalicoon Brik had vele foto’s en informatie uit zijn mooie voetballeven en werd hiermee de eerste die in aanmerking kwam voor boek 4 over de Haagse Voetbalhistorie.

Heel bijzonder was ook de kennismaking met Joop Quinten uit Goes (Zeeland). Joop stuurde een e-mail waarin hij zijn wens uitte dat hij na meer dan 40 jaar nog een keer het Hvv Laakkwartier zou willen terugzien. Met de volledige medewerking van Hvv Laakkwartier kreeg Joop op woensdag 25 januari door o.a. Bram Poons, Koos Spaargaren en Roel Zandbergen een warm onthaal en beleefde hij de dag van zijn leven.
Ondertussen kwamen weer de nodige nostalgische foto’s uit de Haagse voetbalhistorie binnen, zij het via de e-mail of het persoonlijk brengen plakboeken en fotoalbums. Een grote hoeveelheid foto’s kreeg het team o.a. van Duindorp SV, GDA, GONA, Scheveningen, Te Werve en VDS.

In de maand maart is zelfs het hele archief van de voetbalvereniging ADS aan Rob Pronk toevertrouwd met het verzoek om het een mooi plekje te geven. Een enorme waardering dat de club, die in 2016 is opgeheven, zijn grote archief bij de Haagse Voetbalhistorie onderbrengt en niet bij het Gemeente Archief.

Op 18 februari werd er weer een nieuwe mijlpaal bereikt met de YouTube HVHTV-filmkanaal. De film met de mooiste zaalvoetbaldoelpunten van Edwin Grunholz passeerde de 10.000 views.
In de maanden april en mei was het team van de Haagse Voetbalhistorie aanwezig bij een aantal kampioenskandidaten om de uiteindelijke kampioensfoto te maken. Bij het eerste elftal van Duindorp SV is er zelfs een hele fotoreportage gemaakt rondom de kampioenswedstrijd.

In de maand mei bracht Rob Pronk, samen met Rob van der Vegt, weer een bezoekje aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Deze keer hebben ze alle eindstanden van de standaardteams in de Haagse Voetbal Bond (HVB) uitgezocht. Een ‘hell of a job’, en het was de beiden Rob’s uiteindelijk weer gelukt.

Dat de Haagse Voetbalhistorie steeds meer respect van nog bestaande voetbalverenigingen krijgt, blijkt wel in de maanden juni en juli, als het team zowel bij VCS als bij Quick toegang kreeg tot hun archiefkamer, en vandaar uit veel historie en foto’s mocht opslaan. Quick gaf zelfs vele (zeer) oude gescande foto’s op een ‘stickie’ mee.

Het jaarlijkse Haagse Voetbalhistorie Toernooi werd dit jaar op zaterdag 19 augustus bij de Hsv VUC gehouden. Omdat de KNVB had besloten om met de competitie pas halverwege september te beginnen, konden vele voetballers en trainers ditmaal wel aanwezig zijn op deze voetbalhappening. Het werd wederom een succes waarbij vele voetballiefhebbers konden bijpraten over die mooie voetbaltijden van weleer.

Na het Haagse Voetbalhistorie toernooi begon Rob Pronk met het schrijven van alweer het vierde boek over de voetbalhistorie in de Haagse regio. Vele bijzondere foto’s werden weer geselecteerd en leuke korte verhalen bijgeschreven.
De Haagse Voetbalhistorie had niet meer verwacht dat er ooit nog foto’s van de in 2004 opgeheven voetbalvereniging G.D.C.P.H. (Grupo Desportivo Casa Portuguesa Haja) op de website zouden verschijnen. Tot dat Rob Pronk oud-speler Carlos Oliveira ontmoette, die dus hele vele foto’s beschikbaar stelde.

Op initiatief van Rob van der Vegt werd eind oktober “Vrienden van Haagse Voetbalhistorie” opgericht. Door 10 euro over te maken, werd men op de site genoteerd als “Vriend van Haagse Voetbalhistorie”. Zo kon men de website een beetje financieel ondersteunen.
Op woensdag 8 november mocht de Haagse Voetbalhistorie op Facebook het 5.000ste ‘like’ begroeten.

Op vrijdag 10 november werd de cover van boek 4 ‘Van Harry en Melbi tot Humphrey en Sjaak’ bekend, en de presentatie van het boek zou op donderdag 14 december gepresenteerd gaan worden.

De maand december werd een absolute feestmaand voor de website de Haagse voetbalhistorie: met het 10-jarig bestaan van de site en het uitkomen van het vierde boek. Op maandag 4 december stond hierover al een groot artikel in de AD/HC.
Op woensdag 13 december was het dus precies 10 jaar geleden dat de website de Haagse Voetbalhistorie online ging. Wesley Sturrus heeft daarover een mooi overzicht-filmpje gemaakt.
Omroep West schonk ook aandacht aan dit heugelijke feit: op het HVV-complex zijn er tv-opnames gemaakt en is er een interview gehouden.

Op donderdag 14 december volgde dan de presentatie van alweer het vierde boek van Rob Pronk over de voetbalhistorie in de Haagse regio. Om 17.30 uur vond bij Boekhandel Van Stockum aan het Spui te Den Haag de boekpresentatie plaats. Hierbij werden de eerste exemplaren van “Van Harry en Melbi tot Humphrey en Sjaak” overhandigd aan Jan Teske (oud Holland Sport-icoon) en Henk Groen (bijna 40 jaar shirtsponsor van SV’35 en later SVC’08).
‘s-Avonds om 20.00 uur vond er nogmaals een boekpresentatie plaats, ditmaal in de kantine van Hsv VUC. Hier werd tevens stilgestaan bij het 10-jarig bestaan van de website.

Op donderdag 28 december ging de nieuwe website online. Steffen Grijspaardt van Webdesign & Drukwerk, gelegen aan de Zuiderparklaan 204 te Den Haag maakte een responsieve website. Simpel uitgelegd betekent dit dat een website zich aanpast aan het scherm waarmee de bezoeker de site bekijkt. Of dit nu met een desktop of laptop monitor is, een tablet, of een smartphone. Er is slechts één website, waarvan de layout zich aanpast aan de resolutie van het beeldscherm. Omdat de verscheidenheid aan beeldschermresoluties alsmaar toe neemt, is deze wijziging een belangrijk punt in de ontwikkeling van de Haagse Voetbalhistorie website.

Met het toenemende aantal smartphones en tablets is het een must om voor een responsieve website te kiezen. Daardoor kan iedereen optimaal genieten van de Haagse voetbalhistorie. Bovendien hoopt het team om met deze aanpassing nog meer bezoekers te kunnen aantrekken.
Daarnaast werd ook de layout van de homepage enigszins aangepast om alles nog overzichtelijker te maken. Kortom, de Haagse Voetbalhistorie website wordt steeds professioneler en kan weer vele jaren vooruit.

Het jaar 2018

Het jaar 2018 begon meteen al goed want op 3 januari passeerde we op onze Facecookpagina de grens van 5.000- en op 6 januari de 1400 volgers op Twitter.
Ook in dit jaar droegen weer vele mensen hun steentje bij met de historie op onze website. Alleen in de maand januari kreeg ik alweer uniek historisch materiaal van de voetbalclubs De Postduiven, SV’35, Cromvliet, Texas en Triomph. Nieuw in januari was ook de ludieke aktie samen met Rijschool Fly-Over, waarbij de volgers van onze Facebook-pagina een gratis scooter-opleiding konden winnen.

In februari kwam ik in contact met Hans Willers, de archivaris van Graaf Willem II VAC. Van Hans mocht ik door het hele archief van zijn club spitten. Dit gold overigens ook bij Quick waarbij ik van archivaris Hans Kramer een “stickie” vol met prachtige foto’s uit het Quick verleden meekreeg.

Ondertussen waren de voorbereidingen op het Haagse Voetbalhistorie Toernooi en boekje nummer vijf alweer in volle gang. Samen met Dave Grondel ontstond het idee om misschien met een digitale krant te gaan starten. We gingen onderzoeken of dit rendabel en betaalbaar zou zijn.

>

Het jaar 2019

>

Het jaar 2020

>

Het jaar 2021

In de maand maart startte we met het uitbrengen van minitenuetjes van niet meer bestaande voetbalclubs uit de Haagse regio. Als eerste kwamen wij met TONEGIDO tenuetjes, gevolgd door Hvv Cromvliet, RVC, SV’35, Hsv Kranenburg, Lvv De Postduiven, sv Duinoord, JAC, Holland Sport, LenS en VIOS. Onze merchandising werd tevens uitgebreid met koffiemokken met het HVH-logo er op.

Op 30 april begroette wij de 6.000ste volger van de Facebookpagina Haagse Voetbalhistorie.

Begin mei werden we benaderd door de weekkrant “De Scheveninger” of we maandelijks een item voor ze wilde schrijven over de Scheveningse voetbalhistorie. Zo gezegd, zo gedaan en zodoende verscheen op 26 mei de eerste bijdrage met een item over Scheveningers bij de voetbalvereniging RCDH.

Op 18 juni vond er boven Scheveningen een enorme wolkbreuk plaats waardoor o.a. m’n hele privémuseum over de Haagse voetbalhistorie blank stond. Veel artikelen en spullen dreven rond en konden uiteindelijk als verloren worden beschouwd.

Omdat wij met onze website graag ons bereik wilde vergroten en ook om de jongeren meer te gaan betrekken met onze mooie Haagse Voetbalhistorie besloten wij om per 21 juli ook op Instagram te gaan onder de naam Haagse voetbalhistorie.

Op zondag 15 augustus begroette wij op ons Twitteraccount de 2.000ste volger.

Op 26 augustus 2021 werd met de inschrijving bij de KVK van Stichting Haagse Voetbalhistorie de volgende droom werkelijkheid! Het bestuur van onze Stichting werd als volgt samengesteld: Rob Pronk (voorzitter), Wesley Sturrus (secretaris) en Marcel Koning (penningmeester).

De geplande datum van zaterdag 19 juni 2021 voor ons elfde Haagse Voetbalhistorietoernooi kwam, door alle Corona perikelen, nog te vroeg en werd verschoven naar zaterdag 28 augustus van dit jaar. Ondanks de nog steeds aanwezige coronamaatregelen (zoals o.a. geen bezoekers in de kantine, geen zangers en sluiting om 24.00 uur middernacht) werd het toch nog een gezellig samenzijn bij Hsv VUC.

Op 31 december telde onze Facebookpagina 6.126 likes en 6286 volgers. Ons Twitteraccount was inmiddels opgelopen naar 2.147 volgers en onze nieuwe Instagrampagina telde 303 volgers.
Onze best bekeken YouTube film ‘Edwin Grunholz zaalvoetbalgoals telde 30.949 vieuws.

Het jaar 2022

Dankzij onze Stichting konden we nu eindelijk professioneler te werk gaan en o.a. sponsoren aan gaan trekken. Het deed ons heel erg goed om te vernemen dat opvallend veel “oud-voetballers” uit de Haagse voetbalhistorie met een eigen bedrijf ons graag financieel wilde ondersteunen.

In februari kwamen wij met het idee om via onze Stichting een fotoboek over de Haagse Voetbalhistorie uit te gaan brengen. Uit het immens grote fotoarchief, dat we in de laatste vijftien jaar hebben opgebouwd, werden de mooiste en uniekste foto’s geselecteerd.

Op vrijdag 3 juni werd ons boek “Wij zijn Haagse Voetbalhistorie” in ons museum gepresenteerd. Een groot fotoboek (30×30) met 200 bladzijden vol met unieke foto’s uit de Haagse voetbalhistorie waarvan de oudste foto uit 1896 is en de jongste uit 2022. In totaal hadden wij vanuit onze Stichting 400 exemplaren laten drukken. Hierbij kregen wij o.a. hulp van Raymond Arkesteijn die met zijn bedrijf Vintage Colorizing een aantal hele oude zwart-wit foto’s volledig had ingekleurd en van Koos Vellekoop mijn zijn prachtige cartoontekeningen.
V.l.n.r. presenteren Rob Pronk, Marcel Koning en Wesley Sturrus vol trots hun eerste zelf geproduceerde Fotoboek “Wij zijn Haagse Voetbalhistorie” deel 1.

Op zaterdag 27 augustus konden we eindelijk, na de corona-epidemie, ons traditionele Haagse Voetbalhistorie Toernooi op een normale manier organiseren. Het was weer een drukte van belang en ouderwets gezellig op het complex van Hsv VUC. Helaas moeten we wel constateren dat de deelnemende (niet meer bestaande) clubs ieder jaar logischerwijs minder worden. Echter het aantal mensen die op deze dag gezellig naar ons toernooi komen kijken en een biertje komen drinken worden er wel steeds meer.

Eind december 2022 konden wij met veel trots concluderen; ons project Haagse Voetbalhistorie bleef maar groeien! Bij deze enkele cijfers, feiten en leuke weetjes:

In 2021 bezochten 113.939 unieke voetballiefhebbers onze website. In het jaar 2022 is dit aantal met maar liefst 35,64% toegenomen tot 154.552 unieke bezoekers.

Het blijkt dat we goed zichtbaar zijn op Google want ruim 35% van onze bezoekers vind ons via zoekmachine Google. Een kleine 34% komt direct op onze website, het overige percentage van 31% komt vooral via social media op onze website terecht, waarbij Facebook onze grootste bron is.

De homepage is de meest bezochte pagina op onze website, maar dat is niet zo gek. Wanneer je kijkt naar onze items is het item “De 15 vragen aan” het meest populair, gevolgd door onze nieuwspagina en toch wel verrassend (en dus veel gelezen) de pagina van de vrienden van de Haagse Voetbal Historie.
Ons meest populaire item op de website is dus “De 15 vragen aan”. De editie die in 2022 het meest gelezen is, is die van Joop Ludwig. Op zondag 4 september werd het item met Joop Ludwig maar liefst 5.675 keer bekeken.
Het afgelopen jaar is  de historie van HBS het meest opgezocht op onze website, gevolgd door die van Quick, Oranjeplein, Wanica Star (ook wel verrassend te noemen), RKAVV en RVC.
Nog iets verrassend, het overlijdensbericht van Arie Vrolijk is het meest gelezen nieuwsbericht op onze website. De terugblik op het Haagse Voetbal Historie toernooi 2022 volgt hier vlak achter.

Ons meest populairste film op ons HVHTV You-Tube kanaal is die van Edwin Grunholz met zijn mooiste zaalvoetbal doelpunten. Deze film is inmiddels 38.764 keer bekeken.
Op onze Facebookpagina hadden wij op 31 december 2022 maar liefst 6.610 volgers. Dat waren er precies een jaar eerder 6.286 volgers.
Ons Twitter account (HVH_Twit) stond op 31 december op 2.328 volgers. Eind 2021 waren dit er 2.147.
In 2022 zijn we ook met de Instagram pagina Haagsevoetbalhistorie gestart en deze telt momenteel 437 volgers.

Hartelijk dank allemaal want dit alles geeft ons een extra motivatie om gewoon met deze leuke hobby door te gaan!

Het jaar 2023

Een nieuw jaar en meteen alweer onze ambitie om met ons project en Stichting “De Haagse Voetbalhistorie” door te pakken. In januari durfde wij het aan om meteen twee grote beslissingen te nemen. Zo moest er een geheel nieuwe en grotere website gemaakt gaan worden en uiteraard lagen we deze opdracht neer bij Grijspaardt Webdesign & Drukwerk, het bedrijf dat al meer dan tien jaar onze website onderhoud.
Na het succes van ons eerste Fotoboek namen wij in januari meteen het besluit om dit jaar met een tweede Fotoboek over de Haagse voetbalhistorie uit te komen. Ons fotoarchief was immers zo groot dat we met gemak een tweede exemplaar konden gaan ontwerpen.

Op vrijdag 10 november 2023 noteerde wij onze 7.000ste volger van onze Facebookpagina Haagse Voetbalhistorie!

Samengevat;

Samen willen wij de historie van zowel de verdwenen clubs als ook de bestaande clubs via deze site in leven houden en iedereen hedendaags nog kunnen laten genieten van al het mooie van vroeger.
Door dat er weinig informatie en materiaal voorhanden is, zijn wij aangewezen op ‘oud’ voetballers die ooit bij een van de (opgeheven) voetbalverenigingen hebben gespeeld. Samen houden we zo de historie levend. Want vergeet niet, Den Haag is een voetbalbolwerk met een grote historie waar u nooit over uitgepraat zal raken.

Heel veel plezier.

Met vriendelijke groet,
Team Haagse Voetbalhistorie

De auteurs en medewerkers hebben al het noodzakelijke in het werk gesteld om mogelijke rechthebbenden van foto’s te achterhalen. Aan de publicatie van foto’s op onze website kan daarom op geen enkele wijze aansprakelijkheid noch verantwoordelijkheid voor de mogelijke gevolgen van plaatsing van foto’s worden gesteld.
casibomcasibom girişCASİBOMCasibomholiganbet güncelcasibom güncelCasibomcasibom günceljojobetcasibomcasibom güncel girişcasibomcasibom girişcasibom girişcasibom girisCasibom Girişcasibomcasibomcasibom 780 girişJOJOBETjojobetgirişi jojobetjojobet giriş