RVC Rijswijk

Rijswijk
01-07-1998 - 30-06-2005

Het ontstaan van RVC/Rijswijk

Al in 1993 waren de voetbalverenigingen RVC en Rvv Rijswijk met elkaar in gesprek voor een eventuele fusie. Beide Rijswijkse clubs constateerden toen al dat er zonder ingrijpende veranderingen geen lang leven meer beschoren zouden zijn. Met name liep bij beide clubs het kader en de jeugdafdeling hard achteruit en bij de spelende leden van RVC was er bijna geen binding meer met de club.
Toen de gemeente Rijswijk enkele jaren later met een masterplan op de proppen kwam en door de aanleg van de nieuwbouwwijk “De Strijp” over een herinrichting van Sportpark Irene moest gesproken worden, zorgde dit voor een sneeuwbaleffect. De Rvv Rijswijk moest in zijn geheel verhuizen en ook bij RVC was in ieder geval een verplaatsing van het clubgebouw onvermijdelijk. Het gevolg hiervan was dus dat RVC en Rvv Rijswijk op 1 juli 1998 met elkaar fuseerde en verder ging onder de naam RVC/Rijswijk. De nieuwe fusieclub moest weer een prominente rol gaan spelen in het amateurvoetbal, maar dan wel op een gezonde manier.

Seizoen 1998-1999

Het eerste seizoen van de nieuwe fusieclub verliep nogal rommelig want in het seizoen 1999-2000 zou RVC/Rijswijk pas gebruik kunnen gaan maken van de geheel nieuwe accommodatie. Dit betekende dat men in dit seizoen nog gebruik moest maken van het oude complex. De zaterdagafdeling en de jeugd van RVC/Rijswijk zouden hun wedstrijden en trainingen nog afwerken op het voormalig Rvv Rijswijk-terrein en ook het clubgebouw aldaar nog gebruiken. De zondagafdeling zou dit seizoen spelen en trainen op het oude RVC-terrein.

In oktober 1998 ging de eerste paal van het nieuwe clubgebouw de grond in. Dit clubgebouw kwam aan de zijkant van de overdekte tribune, die (gelukkig) wel bewaard bleef. Op de begane grond zou dan het horeca gedeelte komen en op de eerste verdieping diverse bestuursruimtes.

Op zondag 2 augustus 1998 speelde RVC/Rijswijk haar eerste officiële wedstrijd onder de nieuwe fusienaam. De zondag 1 van de Rijswijkers nam het toen op tegen de profs van ADO Den Haag. Heel knap wist het team van trainer Ben van Dam de schade beperkt te houden door slechts met 0-4 te verliezen.

>

De zaterdag 1 van RVC/Rijswijk debuteerde in het seizoen 1998-1999 in de zaterdag 4e Klasse B van de KNVB, met daarin als tegenstanders: FC Boszoom, DORR, DUNO, Hoekse Boys, HS Texas DHB, v.v. Nationale Nederlanden, Netas Dall, Semper Altius, Te Werve en Vredenburch.

>

 

Seizoen 1999-2000

>

Bij de zaterdagafdeling van RVC/Rijswijk was voor dit seizoen Bert Blans aangetrokken als trainer. Blans volgde hiermee Martin de Graaf op die naar Honselersdijk was vertrokken.

De zaterdag 4e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1999-2000 als volgt samengesteld: Ariston’80, DORR, DUNO, HPSV, HS Texas DHB, PGS, PKC’85, Schiebroek’94, TAC’90, Te Werve, Vredenburch en Zestienhoven.

<

Trainer Ben van Dam had zijn verbintenis met de zondagafdeling van de Rijswijkse fusieclub met een jaar verlengd.

Seizoen 2000-2001

Het seizoen 2000-2001 werd een “rampseizoen” voor RVC/Rijswijk. Aan het begin van dit seizoen besloot n.l. een groot deel van de selectie van RVC/Rijswijk (de zo geheten “Bende van Elf”) de club de rug toe te keren na een conflict met het toenmalige bestuur. Men was het niet eens met de verjongingskuur die het toenmalige bestuur met de A-selectie voor ogen had en waarvan trainer Jan de Jong uitvoerder van was. De kwestie escaleerde en ook spelers van lagere teams stapten hierdoor aan het begin van het nieuwe seizoen op.

Later hier meer…

IMG_3782 - kopie

>

Seizoen 2001-2002

Alle ellende was nog niet over bij RVC/Rijswijk. Trainer Jan de Jong zag het aan het begin van dit nieuwe seizoen niet meer zitten en stapte op. Zijn opvolger John de Bruin, die tevens de verantwoordelijke man was voor de jeugd van RVC/Rijswijk, hield het ook niet lang vol en keerde de club ook de rug toe. Intern werd er gretig over en weer met modder gegooid en begin 2002 stapte voorzitter Joop van Beek en penningmeester Waldo Halfhuid ook op. Piet van Ham nam tussentijds de voorzittershamer tijdelijk over van Joop van Beek.
In april 2002 maakte de voetbalvereniging RVC/Rijswijk eindelijk een nieuwe start. De leden van de Rijswijkse fusieclub kozen voor een geheel nieuw bestuur dat een dikke streep moest zetten onder het verleden. Hans Zielstra werd gekozen tot de nieuwe voorzitter van RVC/Rijswijk.

Het 1e elftal van de zaterdagafdeling werd dit seizoen ingedeeld in de 4e Klasse B, die verder bestond uit: sv Duinoord, DUNO, GDA, Haagse Hout, Hoekse Boys, HWD, KSD, vv Nationale Nederlanden, PGS, Quick Steps, TAC’90, Te Werve en Vredenburch.

Het werd een fantastisch seizoen voor trainer Cees van Etten en zijn mannen waarin de strijd om het kampioenschap lange tijd ging tussen HWD, RVC/Rijswijk en P.G.S.
Uiteindelijk eindigde RVC/Rijswijk samen met PGS met 56 punten op een gedeelde 1ste plaats van deze 4e Klasse B. HWD kwam net één puntje tekort. Ondanks beide verenigingen gepromoveerd waren kwam er op verzoek van beide besturen een kampioenswedstrijd tussen PGS en RVC/Rijswijk. Op het terrein van RVC/Rijswijk won PGS de kampioenswedstrijd en haalde hiermee het officiële kampioenschap binnen.

>

Seizoen 2002-2003

>

De zondag 2e Klasse D van de KNVB was in het seizoen 2002-2003 uit de volgende clubs samengesteld: Alphense Boys, Concordia, Excelsior’20, GDA, GONA, HBS, HMSH, Laakkwartier, Quick, RVC/Rijswijk, VELO en VUC.

<

>

Seizoen 2003-2004

>

<

Seizoen 2004-2005

>

In het (achteraf) allerlaatste seizoen van het bestaan van de nog niet zo heel lang bestaande fusieclub RVC/Rijswijk werd de zaterdag 1 van de Rijswijkse club ingedeeld in de 4e Klasse C met daarin als tegenstanders; FC Boszoom, Hargasport, HPSV, PEC Den Haag, PGS/Vogel, Quick Steps, RAS, RFC 2000, Victoria’04, VVk en Zwarte Pijl.

Kees Toet was voor dit seizoen aangesteld als trainer van de zaterdag 1 en hij had de beschikking over de volgende spelers: Stefan Snoek, Floris Geense, Appie Aznay, Mitchell Braun, Lesley de Bruin, John Descendre, Ruben Groen, John Hoog, Rick Hoogerwerf, Rik Killesteijn, Rachid Leccheb, Rick van der Meer, Wesley Meijer, Diego Perez Claramunt, Erik Roos, Ramon van Rijn, John van der Wal, Ed Yavuz, Kevin de Zeeuw en Thijs Zwart.

In een prima seizoen eindigde de zaterdag 1 van RVC/Rijswijk op een prima vijfde positie. Van de 22 competitiewedstrijden werden er 11 gewonnen, 5 gelijk gespeeld en 6 verloren. Hiermee behaalde men 38 punten en een doelsaldo van 42 voor en 38 tegen. Dit was achter kampioen Victoria’04 (50 punten), VVK’68 (48), RAS (42) en PGS/Vogel (39).

De zondag 1 van RVC/Rijswijk kwam dit seizoen uit in de 3e Klasse C met daarin de volgende tegenstanders; ADO Den Haag, DWO, GONA, Haagse Hout, HMSH, HS Texas DHB, LenS, ODB, De Postduiven, Scheveningen en SOA.

John Grünholz was voor dit seizoen vastgelegd als hoofdtrainer bij de zondagvoetballers en hij had de beschikking over de volgende A-selectie; Damari Nelson, Jeffrey Brand, Geordie Blans, Henk Blans, Hakim Boutkabout, Cengiz Cerci, Alexander van Dalen, Appie Demir, Regillio Glenn Eckhardt, Richard Gras, Edwin Grünholz, Johnny Grünholz, Leen Hoogwoud, Michael kers, Patrick Lodder, Luciano Nirk, Noredine Oulhani, Jerrel Strijdhaftig, Adil Tamim, Steven Vallei, Edinho Winter en Hakim Zoulali.

In een competitie waarin ADO Den Haag oppermachtig was, en uiteindelijk ook met 50 punten kampioen werd, speelde RVC/Rijswijk geen rol van betekenis. Van de 22 competitiewedstrijden wist de formatie van trainer John Grünholz er 9 in winst om te zetten, 3x gelijk te spelen en 10 te verliezen. Met 30 punten (doelsaldo 61-43) eindigde RVC/Rijswijk op een zesde positie van de zondag 3e Klasse C.

<

Het einde van RVC/Rijswijk

In het jaar 2004 werd bekend dat de Haagse voetbalvereniging Kranenburg haar knusse terrein op Kijkduin definitief moest gaan verlaten omdat de gemeente Den Haag hele andere plannen (huizenbouw) had met het sportpark op Kijkduin. In oktober 2004 kwam het bestuur van Kranenburg in contact met de Rijswijkse voetbalvereniging RVC/Rijswijk en volgde er vele gesprekken. Een eventuele fusie tussen RVC/Rijswijk en FC Kranenburg leek een ideale combinatie. De jeugd van de Rijswijkse club speelde namelijk op een hoog niveau, terwijl het eerste elftal van FC Kranenburg ook op het hoogste niveau op zondag acteerde. Uiteindelijk kwam de fusie tot stand en zodoende zou de nieuwe fusieclub onder de naam Haaglandia vanaf het seizoen 2005-2006 op het prachtige Sportpark Prinses Irene aan de Schaapweg te Rijswijk gaan voetballen. Spelend in de kleuren van de gemeente Rijswijk, waren de ambities bij de nieuwe voetbalvereniging Haaglandia hoog gespannen.

Van RVC/Rijswijk hebben wij helaas nog geen historie kunnen achterhalen of mogen ontvangen. Als u kunt helpen met de historie van deze amateurclub, neem dan a.u.b. contact met ons op via haagse.voetbalhistorie@gmail.com  Ook oude foto’s, namen van spelers en mooie verhalen zijn natuurlijk van harte welkom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Palmares RVC Rijswijk Zondag

Kampioenschappen:
1998-1999 3e klasse A

Andere prestatie’s:

Palmares RVC Rijswijk Zaterdag

Kampioenschappen:

Andere prestatie’s:

Parade der trainers bij RVC Rijswijk zondag:

1998-1999 Ben van Dam (Kampioen 3e Klasse A)
1999-2000 Ben van Dam
2000-2001 Jan de Jong
2001-2002 Jan de Jong / John de Bruin (a.i.)
2002-2003 René Pas
2003-2004 René Pas
2004-2005 John Grünholz

Parade der trainers bij RVC Rijswijk zaterdag:

1998-1999 Martin de Graaf
1999-2000 Bert Blans
2000-2001 Cees van Etten
2001-2002 Cees van Etten
2002-2003 Dick Finkelberg
2003-2004 Dick Finkelberg
2004-2005 Kees Toet

Parade der voorzitters bij RVC Rijswijk:

1998-2002 Joop van Beek
2002-2002 Piet van Ham (a.i.)
2002-2005 Hans Zielstra

Terrein waar RVC/Rijswijk heeft gevoetbald:

Sportpark Irene aan de Schaapweg te Rijswijk

Ereleden RVC/Rijswijk:

>

Zijn we nog naar op zoek..