SVDHB

Den Haag
01-06-1975 - 30-06-1990

 

 

S.V.D.H.B.

Sportcomplex Ockenburgh
Wijndaelerweg
Kijkduin – Den Haag

S.V D.H.B. (Sportvereniging De Haagsche Boys)

Oorspronkelijk opgericht op 12 augustus 1929. Kwam altijd uit onder de naam D.H.B.R.K. maar veranderde haar naam in S.V.D.H.B. Oorzaak van deze naamsverandering was dat door het ontbreken van een eigen home veel junioren over gingen naar een andere vereniging. Om verwarring te voorkomen en ook meer niet Rooms Katholieke (jeugd)leden te willen aantrekken werd “R.K.” van de naam verwijderd en ging de club vanaf 1975 verder onder de nieuwe naam S.V.D.H.B.

Na veel inspanningen van het bestuur werd in een goede samenwerking met zaterdagvereniging S.V.G.W. een aanvang genomen met de bouw van een nieuw clubgebouw. Dit gebeurde een half jaar later dan gepland i.v.m. het failliet gaan van het bouwbedrijf dat in eerste instantie de bouw zou verzorgen.
Uiteindelijk werd dan toch door wethouder van Jeugd, Sport en Recreatie Pieter Vink de eerste paal van de nieuwbouw in de grond geslagen en werd er een officieël begin gemaakt met de herindeling van het sportveldencomplex aan de Wijndaelerweg bij Ockenburgh te Den Haag.

SVDHB kantine 1975 - kopie
In 1975 kwam het clubhuis Ockenburgh tot stand door samenwerking van ‘De Haagse Boys’ (DHB) en Sportvereniging Gemeentewerken (SVGW)

Seizoen 1975-1976

>

Na eerder al zeker te zijn van promotie wist S.V.D.H.B. 1 in de laatste competitieronde ook  het kampioenschap in de 2e Klasse A van de HVB te bewerkstelligen. In deze laatste competitiewedstrijd werd de v.v. Robin Hood met 2-1 verslagen door doelpunten van Alfred Polman en Ton Jungschlager.
We zijn nog op zoek naar meer informatie en de kampioensfoto van S.V.D.H.B. in dit seizoen….

<

Seizoen 1976-1977

Omdat het een doorn in zijn oog was dat SVDHB al jaren geen jeugdafdeling meer had nam eerste elftalspeler Theo van Oppen in 1976 het initiatief om de toekomst van zijn club veilig te stellen. En met succes! De heer Van Oppen besloot om elke woensdagmiddag jeugdspelertjes vanaf verzamelpunt Braamstraat naar het complex op Sportpark Ockenburgh te gaan rijden en ook weer terug te brengen. Hierdoor kreeg SVDHB weer een groeiende jeugdafdeling.

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1976-1977 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, Cromvliet, DVC, DZS (De Zwarte Schapen), Juventas, Lyra, Quintus, SVDHB, SVH, Taurus, TEDO, Te Werve, Wit Blauw RK en Zwart Blauw.

Debutant SVDHB paste zich moeiteloos aan, aan het niveau van de 1e Klasse HVB. Van de 26 competitiewedstrijden wist men er 10 te winnen, werd er 11 keer gelijk gespeeld en slechts 5 maal verloren. Hiermee eindigde SVDHB, met 31 punten en een doelsaldo van 44-26, op een keurige vierde positie van de 1e Klasse A HVB. Zwart Blauw en Te Werve eindigden gezamenlijk met 40 punten bovenaan en Cromvliet werd derde met 38 punten.

<

Seizoen 1977-1978 S.V.D.H.B.1 kampioen

In dit seizoen bestond het bestuur uit: B. van der Meer (voorzitter), J.Dorrestein (vice-voorzitter), J.Schrever (secretaris), R.Delsman (penningmeester), T. van de Braak (wedstrijdsecretaris) en P.Konneman (materiaal-commissaris).
In april 1978 kon het 1e elftal van S.V.D.H.B. in de uitwedstrijd tegen D.V.C. kampioen worden van de 1e Klasse A HVB.

De zondag 1e Klasse van de HVB was in het seizoen 1977-1978 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, CWP, DVC, Dynamo’67, GDCPH, Groen Wit’58, Maasstraat, Marathon, de Ooievaars, Quintus, SEP, SVDHB, Te Werve en Wit Blauw.

>
Gesteund door zeer vele supporters kon de wedstrijd tegen D.V.C. in Delft beginnen. Het goed bespeelbare veld en het mooie voetbalweertje stonden borg voor een uitermate leuke en spannende wedstrijd. De leiding was in handen van de bekende scheidsrechter Dhr. J.G. Santema. Meteen na het eerste fluitsignaal nam S.V.D.H.B. het initiatief en na 6 minuten voetballen was het Ton Jungschlager die hard voorlangs schoot. Hierna kon S.V.D.H.B. tot de 20e minuut niet echt meer “gevaarlijk” worden maar toen gebeurde het. Een uitgooi van Hans Lammertink kwam bij Bert van Bentem terecht die de bal ineens over de hele verdediging heen naar Ton Boevink schoot. Ton nam de bal ineens vanuit de lucht op z’n slof en schoot diagonaal en ontzettend hard in de kruising (0-1). Na dit doelpunt kreeg S.V.D.H.B. nog legio kansen maar werden voor rust niet benut.

De 2e helft begon flitsend, een corner van Bert van Bentem bereikte het hoofd van Ton Jungschlager die schitterend op de paal kopte. Hierna zakte de wedstrijd een beetje in en werd het meer een middenveld gevecht waarin beide partijen elkaar geen strobreed toegaven.
In de laatste tien minuten werd D.V.C. sterker en werd S.V.D.H.B. teruggedrongen. Keeper Leo Zoutendijk redde prachtig op een inzet vanaf rechts en een minuut later ging er een schot van een D.V.C. speler rakelings langs de paal.
De scheidsrechter maakte aan alle onzekerheid een einde en floot voor het eindsignaal. De kampioensvlag kon bij S.V.D.H.B. gehesen worden en de bloemen uitgereikt.

Hierna volgde nog de promotiewedstrijd tussen SVDHB en Westerkwartier (kampioen 1e Klasse B) voor één plaats in de felbegeerde Hoofdklasse. De vreugde werd getemperd doordat SVDHB deze wedstrijd met 3-1 verloor.

Seizoen 1978-1979

Voor dit seizoen schreef S.V.D.H.B. 8 senioren-elftallen in voor de competitie. Ondanks de verloren beslissings-, promotiewedstrijd tegen Westerkwartier mocht het eerste elftal alsnog promoveren naar de Hoofdklasse van de H.V.B.

Op dinsdag 18 juli 1978 speelde het eerste elftal van SVDHB op Ockenburgh tegen de profs van FC Den Haag. (Uitslag bij ons nog niet bekend)

De zondag Hoofdklasse van de HVB was dit seizoen uit de volgende clubs samengesteld: ADS, DWO, ESDO, De Flamingo’s, GDA, Kranenburg, Oranje Blauw, OSC, Quick Steps, SVDHB, Steeds Voorwaarts, Westerkwartier en WIK.

In dit seizoen werd het eerste elftal van S.V.D.H.B. “met de neus op de feiten gedrukt” en geconfronteerd met de kracht van deze Hoofdklasse. In de eerste vijf wedstrijden werden slechts 3 punten gehaald en hiermee stond de club in de onderste regio van de Hoofdklasse.

Op zaterdag 2 juni 1979 werd op het PDK-terrein de beslissingswedstrijd tussen Oranje Blauw en SVDHB gespeeld. Oranje Blauw won overtuigend met 4-0 waardoor SVDHB na een jaar weer uit de Hoofdklasse degradeerde.

Vanaf juli 1978 bracht S.V.D.H.B. voortaan maandelijks een mededelingenkrant uit. Met deze “S.V.D.H.B.-Tribune” wilde men trachten een nog betere sfeer binnen de vereniging te scheppen, de comminucatie nog meer te verbeteren en een visitekaartje uit te stralen voor de club.

Het eerste nieuwe maandblad uit juli 1978.

Door de extra verzwaarde degradatie-regeling in de Hoofdklasse lukte het S.V.D.H.B.1 niet om zich te handhaven. Na één seizoen degradeerde de club dus weer naar de zondag 1e Klasse H.V.B.

Seizoen 1979-1980

>

<

Seizoen 1980-1981

Omdat de alsmaar groeiende jeugdafdeling bij SVDHB bij de thuiswedstrijden was aangewezen op de gastvrijheid van de voetbalvereniging SVGW, ontstond er zo langzamerhand de behoefte aan een eigen onderkomen. Onder de bezielende leiding van Theo van Oppen was de jeugdcommissie aan de slag gegaan om via talloze acties de benodigde fondsen binnen te halen. Het resultaat mocht er zijn want in augustus 1980 opende de toenmalige wethouder van sportzaken, Pieter Vink, een jeugdhonk voor SVDHB.

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1980-1981 uit de volgende clubs samengesteld: De Adelaars, Concordia, DUNO, DZS (De Zwarte Schapen), HDV, Marathon, Paraat, Quintus, SVDHB, WIK, Wippolder en Wit Blauw.

<

Seizoen 1981-1982

>

De 1e Klasse B van de HVB bestond in het seizoen 1981-1982 uit de volgende clubs; CWP, DVC, Marathon, NLS, Paraat, Postalia, Quintus, SVDHB, TAMUVONA, Valkeniers, VDS en VVM.

<

Seizoen 1982-1983

>

De elf clubs in de zondag 2e Klasse A van de HVB waren in seizoen 1982-1983; De Adelaars, Dynamo’67, GDCPH, De Ooievaars, Robin Hood, SVDHB, SVH, SVS’70, Taurus, Toofan en Triomph.

.

Op zondag 24 april 1983 kon bij S.V.D.H.B. de vlag in top. In de thuiswedstrijd tegen Triomph werd door een 3-2 overwinning het kampioenschap van de 2e Klasse A HVB binnengehaald. Echt gemakkelijk ging dit echter niet want de mannen van trainer Ruud Torken, die samen met speler Ton Boevink “De Haagse Boys” naar het behaalde succes voerde, stonden stijf van de zenuwen. Joop Jansen hielp S.V.D.H.B. nog wel aan een 1-0 voorsprong maar Triomph gaf zich niet zomaar gewonnen en wist weer snel langszij te komen, 1-1. Ton Boevink zette S.V.D.H.B. wederom op voorsprong maar Triomph kwam opnieuw op gelijke hoogte. Vlak voor tijd maakte Hans Lammertink aan alle onzekerheid een einde door de winnende treffer voor S.V.D.H.B. te laten aantekenen (3-2).

Omdat de allerlaatste competitieronde voor alle clubs “om des keizers baard” ging werd deze niet meer gespeeld dus dat betekende dat alle clubs uiteindelijk maar 19 competitiewedstrijden hadden afgewerkt. Van die 19 wedstrijden wist kampioen S.V.D.H.B. er 15 te winnen, 2 gelijk te spelen en 2 te verliezen. Hiermee behaalde men 32 punten en een doelsaldo van 45 voor en 15. Op de tweede positie eindigde De Ooievaars met 26 punten en nummer drie Taurus kwam niet verder dan 21 punten.

Seizoen 1983-1984

>

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1983-1984 uit de volgende clubs samengesteld: Azzurri, Concordia, ESDO, Graaf Willem II VAC, Groen Wit’58, OSC, Postalia, Quintus, SVDHB, TAMUVONA, VDS en Wit Blauw RK.

<

Seizoen 1984-1985

Het bestuur van SVDHB schreef voor dit seizoen 6 seniorenelftallen in voor de zondagcompetitie.

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1984-1985 uit de volgende clubs samengesteld: Concordia, DVC, ESDO, GONA, Groen Wit’58, Marathon, Oranje Blauw, OSC, Paraat, SOA, SVDHB en SVH.

Kampioen ESDO (37 punten) en nummer twee van de ranglijst GONA (36 punten) waren dit seizoen oppermachtig in de competitie. SVDHB eindigde op een keurige derde positie van de ranglijst. Van de 22 competitiewedstrijden wist men er 10 te winnen, 6 gelijk te spelen en 6 te verliezen. Hiermee behaalde SVDHB 26 punten en een doelsaldo van 32 voor en 26 tegen.

Seizoen 1985-1986

>

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1985-1986 uit de volgende clubs samengesteld: Azzurri, DUNO, Groen Wit’58, GSC, Juventas, OSC, REMO, SOA, SVDHB, SVH, de Valkeniers en Westerkwartier.

<

Seizoen 1986-1987

>

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1986-1987 uit de volgende clubs samengesteld: Concordia, HDV, Juventas, Oranje Blauw, OSC, PDK, Robin Hood, SOA, SVDHB, TAMUVONA, Toofan en VDS.

<

Seizoen 1987-1988

>

<

Seizoen 1988-1989

>

<

.

Seizoen 1989-1990

In dit (achteraf laatste) seizoen van S.V.D.H.B. bestond de club 60 jaar. Om de heugelijk feit te vieren was er een jubileumcommissie samengesteld. Deze jubileumcommissie bestond uit Henny Bosch, Jan Koolmees, Jos van Lochem en Harry Rouwendaal.
Op 12 augustus 1989 vond er een gezellige receptie plaats in de kantine van S.V.D.H.B. aan de Wijndaelerweg en op 2 september 1989 volgde er een grote feestavond in “Het Kontaktcentrum” aan de Mient.
Om dit alles te kunnen bekostigen werd er van te voren door de jubileumcommissie een aantal aktiviteiten gestart om geld in het laadje te krijgen om dit jubileum te kunnen bekostigen.
Zo werden er S.V.D.H.B.- aanstekers en balpennen verkocht. Ook was er een speciale S.V.D.H.B.-stropdas ontworpen die voor f.22,50 was te bestellen.
Verder was de jubileumcommissie driftig op zoek naar alle adressen van oud-leden en vergeelde foto’s uit de beginjaren van de club.

Het einde van S.V.D.H.B.

In 1989, het jaar dat S.V.D.H.B. haar 60e jubileum vierde, veranderde er veel in de Haagse voetbalwereld. Veel clubs konden hun hoofd niet meer boven watrer houden en verdwenen of moesten fuseren met een andere voetbalvereniging.
De medebespelers van S.V.D.H.B. van het Sportcomplex Ockenburgh, te weten S.V.G.W., Amar Deep en REMO, gingen per 1 juli 1989 het complex van Esscher Boys, gelegen aan de Guntersteinweg, bespelen. Esscher Boys ging op dat moment een fusie aan met Oranje Blauw en ging onder de naam E.O.C. verder spelen op het complex van Oranje Blauw, ook op de Guntersteinweg.
P.D.K. en S.V.D.H.B. waren al in onderhandeling voor een eventuele fusie en door het vertrek van S.V.G.W., Amar Deep en REMO werd er voor de mogelijk nieuwe fusieclub de weg alvast vrijgemaakt op het Sportpark Ockenburg.

Later meer….

.

S.V.D.H.B.-icoon “Dop” van der Meer

Icoon van De Haagsche Boys R.K. is toch wel Bernhard van der Meer beter bekend als Dop van der Meer. Dop zette al in de jaren 30 als kleine jongen aan de hand van vader Theo zijn eerste stappen op het veld van DHB. Later heeft Dop v.d.Meer 14 jaar als linksbuiten in het eerste elftal gespeeld, werd hij na de oorlog al op 24 jarige leeftijd secretaris van de club en van 1965 t/m 1980 voorzitter van (SV)DHB RK.

In augustus 1989 , één jaar voor het einde van zijn bestaan, vierde SVDHB zijn 60-jarig jubileum. Onderstaand het onverkorte verslag uit Voetbal West.

ONDERSCHEIDING VOOR DOP VAN DER MEER
Ceremoniemeester Dop van der Meer vatte het kort en duidelijk samen toen hij op de receptie van het zestigiarige SVDHB verzocht het clublied te zingen: “Want DHB is niet meer zo’n lang leven beschoren”. Na zestig jaar als DHBRK en SVDHB door de Haagse voetbalwereld te zijn gegaan, staat de fusie met PDK voor de deur. De naam SVDHB zal verdwijnen, dus afgelopen zaterdag stand de club op een scheidslijn: het einde van een gerenommeerde club, het begin van een nieuwe periode die, het zij met nadruk gezegd, met optimisme tegemoet wordt gezien aan de zijde van PDK.
Een ietwat merkwaardige receptie dus in het clubgebouw op het complex Ockenburgh. Er hing een sluiertje over, maar overheersend was toch het feit dat de gedenkwaardige leeftijd van zestig jaar was bereikt. En er vond een extra feestelijkheid plaats. Dop van der Meer, van 1932 af lid van SVDHB en actief in verscheidene bestuursfuncties – buiten zijn activiteiten op velerlei ander sociaal en cultureel gebied – werd voor zijn enorme verdiensten onderscheiden met de eremedaille in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen werden hem opgespeld, in tegenwoordigheid van zijn echtgenote, door de nieuwe wethouder van Jeugd, Sport, Recreatie en Volkshuisvesting de heer Nico Dijkhuizen. Van der Meer, die zich zo met hart en ziel inzet voor medeburgers, sprak een geemotioneerd dankwoord en merkte eens temeer door de rij met gelukwensers, die zich spontaan vormde, welk een grote plaats hij inneemt in de Haagse sportwereld en speciaal de voetbalwereld. Oud-wethouder Piet Vink – “men zal zeggen: wat doet die hier maar ik mocht niet ontbreken bij die zeer verdiende onderscheiding voor Dop” – deed er nog een schepje bovenop door te onthullen dat van der Meer op 12 september, als de leden van De Goudvink bijeenkomen, een van hen zal zijn die behalve een oorkonde een bedrag van duizend gulden ontvangt om te besteden voor een door hemzelf te bepalen doel. Daar zal Dop van der Meer geen enkele moeite mee hebben.
Dat had hij evenmin met zijn taak als ceremoniemeester. Hem was gevraagd de geschiedenis van SVDHB op te rakelen maar hij moest zich beperken tot hoogtepunten: winnaar van de Haagse beker, opening van het jeugdhonk, de internationale toernooien, de eerste club die een elftal van immigranten onderdak verleende. Van de bestuurders haalde hij er een in de schijnwerpers: “Pa” Klein, oprichter en eerste voorzitter.
Op deze bijzondere receptie werd de goede naam van SVDHB onderstreept door het bezoek van diverse zusterverenigingen en het grote aantal “officials”; behalve de reeds genoemde het voltallige dagelijks bestuur van de Haagse Voetbalafdeling van de Nederlandse Katholieke Sportfederatie; de bestuursleden Piet Kroon en Anton van de Sande en de administrateur van de H.V.B. Dick de Wit; voorzitter Bos van de Haagse Raad voor Sport en Recreatie; het hoofd van de gemeentelijke afdeling J.S.R., Frits de Jong; bestuurders van PDK. Piet Kroon vertegenwoordigde de K.N.V.B., de Afdeling Den Haag en de N.K.S. “SVDHB is zestig jaar en gaat met VUT. Haar naam verdwijnt en dat is een zure zaak”. Voorzitter Bos van de Haagse Raad: “U staat een nieuwe toekomst te wachten”. De voorzitter van SVDHB liet zijn dankwoorden vergezeld gaan van: “Dit is ons laatste jubileum. We gaan een fusie aan met PDK en er ontstaat een nieuwe vereniging. Over vijf jaar hopen we ons eerste lustrum te vieren want we hebben alle vertrouwen in de fusie.” SVDHB en PDK, een nieuwe eenheid en bij nieuw hoort begrip en een goede verstandhouding om te kunnen komen tot een sterk bolwerk om, net als SVDHB deed, tot in lengte van jaren een sieraad voor het “Haagse” voetbal te kunnen zijn. 

Dop heeft de fusie niet meer meegemaakt ; hij overleed in November 1989.

 

Heeft u de historie, foto’s of andere informatie over SV D.H.B. mail dan aub naar haagse.voetbalhistorie@gmail.com

Palmares SVDHB

Kampioenschappen:
1975-1976 2e klasse A HVB
1977-1978 1e klasse A HVB
1982-1983 2e klasse A HVB
1989-1990 2e klasse A HVB

Andere prestatie’s:

Parade der trainers bij S.V.D.H.B.

1975-1976 Frans van der Heide
1976-1977 Frans van der Heide
1977-1978 Frans van der Heide
1978-1979 Frans van der Heide
1979-1980 ?
1980-1981 ?
1981-1982 Frans van der Heide
1982-1983 Ruud Torken
1983-1984 Ton Boevink
1984-1985 ?
1985-1986 Ton Boevink
1986-1987 ?
1987-1988 ?
1988-1989 ?
1989-1990 ?

Parade der Voorzitter(s):

1975-1990 Bernhard (Dop) van der Meer
1990-???? ?
???? – ???? Michel Klein

Terreinen waar S.V.D.H.B. heeft gevoetbald:

Sportcomplex Ockenburgh, Wijndaelerweg bij Kijkduin – Den Haag. Ingang t.o. parkeerplaats van discotheek De Marathon

Ereleden S.V.D.H.B.

?
?

Lid van Verdienste S.V.D.H.B.

L.A. van der Kleij
W. Hageraats
Theo van Oppen
?
?

Zijn we verder nog naar op zoek………..