NPDC

Nootdorp
01-07-1950 - 30-06-1954

Het ontstaan van de voetbalvereniging N.P.D.C.

Begin jaren vijftig zaten er een stel Nootdorpse jongens bij elkaar die zin hadden om regelmatig te voetballen op een echt veld met een echt doel en tegen echte tegenstanders. Zich aansluiten bij een al bestaande zondagclub daar voelde deze jongens om uiteenlopende redenen niets voor. Op zondag wilde men liever vrij en thuis zijn. Kortom men besloot om zelf maar een zaterdag voetbalvereniging op te gaan richten. Een naam wist men nog niet, een veld had men niet en er waren zelfs nog niet eens genoeg jongens om een elftal te formeren.
Op de Nootdorp pagina’s van het Pijnackerse krantje van het Weekblad verscheen in januari 1950 een advertentie met daarin de volgende oproep;
“Op donderdag 12 januari a.s. zal in Nové des avonds om 20.00 uur een vergadering worden gehouden waar allen die  belangstelling hebben bij de oprichting van een zaterdagmiddag voetbalclub en daarbij te komen spelen bij deze worden uitgenodigd”.
Op deze vergadering was een behoorlijke opkomst en zodoende was de eerste stap gezet.
Enkele namen van de enthousiastelingen die aan de basis gestaan hebben van de oprichting van de club die (later) uiteindelijk sv Nootdorp werd waren Jan van Roosmalen, Gerard Post, Kees Slootweg, E.de Bie, Willem van der Kooij, A.van Wieringen, H.Lever, A.Bergman, P.Kattestaart en G.van Gemerden. De naam van deze nieuwe voetbalvereniging werd N.S.V. (Nootdorpse Sport Vereniging). H.Lever werd de voorzitter, A.Bergman vicevoorzitter en Jan van Roosmalen penningmeester.

De gemeente Nootdorp beloofde om mee te werken met de aanleg van een nieuw sportpark. Tot dit alles gerealiseerd was konden de leden van N.S.V. binnen in het Nové gebouw trainen. Ondanks alle enthousiaste eerste geluiden was het ledental op 20 mei 1950 alweer teruggelopen naar nog maar 5 voetballers. De grootste oorzaak van de geringe belangstelling om op zaterdag te gaan voetballen was wel het feit dat in die tijd de meeste mensen altij op zaterdag tot 13.00 uur “gewoon” moest werken en dat men na thuiskomst geen zin (en moed) meer had om daarna nog te gaan voetballen.
Het tekort aan spelers werd door een toevallige samenloop van omstandigheden opgelost. In Delft kampte namelijk de voetbalvereniging van de PTT Delft met een vergelijkbaar probleem. Door de contacten die een aantal Nootdorpers hadden met de voetbalclub van de PTT Delft besloot men tot de oprichting van een gezamelijke vereniging. De fusievergadering vond trouwens plaats op 10 mei 1951 in café De Gouden Star. Deze nieuwe ontstane club kreeg de naam N.P.D.C. Deze afkorting stond voor Nootdorpse PTT Delft Combinatie of voor Nootdorp Posterijen Delft Combinatie. Over deze twee afkortingen zijn de meningen nogal verdeeld maar officieel werd de laatste afkorting vaker gebruikt. De eerste trainer van N.P.D.C. werd Jan van het Woudt.

NPDC 1 in 1951.  Staand v.l.n.r. A. van Dijk, K. Verhagen, N. v.d. Sman, P. Post en C. van Leeuwen. Gehurkt R. Lindeman, J. Naaijer en M.J.Post (m.j. zn.) Zittend W. de Bie, W .v.d. Kooy en M.J. Post (a.g. zn.)

Een veld kwam ook eindelijk in zicht. Omdat de gemeente eindelijk gang maakte met de plannen om een sportpark met paardenrenbaan aan te leggen. N.P.D.C. mocht dan één veld mogen bespelen.
De Nootdorps-Delftse combinatie is in het eerste seizoen (1951-1952) meteen succesvol en werd vier wedstrijden voor het einde van de competitie al kampioen. Deze kampioenswedstrijd was overigens thuis tegen het Haagse Politieteam HPSV dat met de klinkende cijfers 6-0 werd verslagen. G.Holslag maakte in deze wedstrijd met een legendarische omhaal het tweede doelpunt.

Inwoning bij RKDEO

Een eigen veld was er in deze periode nog steeds niet en daarom mocht men samen met RKDEO (toen nog R.K.Sportvereniging Nootdorpse Boys geheten) gebruik gemaakt worden van de gemeentelijke sportvelden gelegen midden in het dorp op Sportpark Centrum. Het nieuwe gemeentelijke sportpark bleek mede nodig omdat het veld wat er lag door de KNVB vanwege de geringe maten werd afgekeurd. N.P.D.C. speelde altijd op het middenste veld. De latere kantine van RKDEO was tevens clubonderkomen van de Nootdorps-Delftse combinatie. Alle betrokkenen waren zeer te spreken over de gastvrijheid die RKDEO in die eerste jaren aan het latere sv Nootdorp bood.

Het was in die begintijd wel allemaal behelpen. Kleedkamers en fatsoenlijke wasgelegenheid waren er niet en daardoor werd er gebruik gemaakt van het oude gebouw van “Het Witte Paard”. In de benedenruimte van dit gebouw waren vier kleedkamers gemaakt. Deze kleedhokken waren onverwarmd en bij het opendraaien van de kraan (die op borsthoogte aan de muur was aangebracht) kwam er een onbeschoft koude harde straal water uit dat zelfs de burgerkleding en je teamgenoten in de kleedkamer nat werden.
Doordat de voetbalclub geen eigen kantine bezat werd er bij uitwedstrijden altijd verzameld bij het café van Kees Sluis in de Dorpsstraat. Later werden ook café De Gouden Star van Kees Marel en De Bocht vertrouwde vertrekplaatsen. Na de wedstrijden keerde men meestal weer terug naar het café voor een “afzakkertje” want gezelligheid en saamhorigheid stond bij sv Nootdorp altijd hoog in het vaandel.

In november 1951 kreeg N.P.D.C. haar eerste junioren elftal. Omdat deze jongens nog niet rijp waren voor de competitie werd besloten om een reeks nederlaagwedstrijden voor het juniorenteam te organisren.
Voor seizoen 1952-1953 twijfelt de club of er met twee of drie elftallen aan de competitie deelgenomen moet worden. Het ledental was n.l 36 en eigenlijk te kort voor drie elftallen. Daardoor werd er toch maar besloten voor twee elftallen.

Het einde van NPDC

Kort voor de competitie van seizoen 1954-1955 gaf de Delftse tak van N.P.D.C. te kennen niet meer verder te willen met deze Delft-Nootdorpse fusie. Zodoende werd in augustus 1954 de voetbalvereniging N.P.D.C. ontbonden en de Nootdorpse tak ging verder onder de naam sv Nootdorp.

 

Palmares NPDC
Kampioenschappen
1951-1952 4e klasse A HVB

 

 

Palmares N.P.D.C.

Kampioenschappen:
1951-1952 4e klasse A HVB

Andere prestatie’s:

Parade der trainers bij N.P.D.C.

1950-1951 ?
1951-1952 ?
1952-1953 ?
1953-1954 ?

Parade der voorzitters N.P.D.C.

1950-1954 H. Lever

Gemeentelijke sportvelden te Nootdorp

Zijn we nog naar op zoek