Een jaar nadat de club door een fusie met Oranjeplein/Postduiven werd getransformeerd tot SV Madestein komen de oer ADS’ers Max Max Burgemeestre, Chiel Knoester en Peter de Roode nog bijna wekelijks bij elkaar. In de kantine van de club, die binnenkort moet plaatsmaken voor woningbouw, worden de herinneringen in leven gehouden.

De ADS-iconen van links naar rechts: Max Burgemeestre, Peter de Roode en Chiel Knoester in de bijna lege kantine van hun ooit zo geliefde club.

De koffie wordt gedronken met koek en cake. Het is woensdagochtend. Buiten schijnt een flauw zonnetje. Aan de andere kant van het raam ligt het complex van SV Madestein. Vorig jaar ontstaan na een fusie tussen Oranjeplein Postduiven en ADS. In de lege vervallen kantine van ADS zitten drie man bij elkaar die de vijventwintig stappen richting de nieuwe club nog altijd niet hebben gemaakt en dit waarschijnlijk ook nooit zullen doen. De sentimenten zijn sterk. ,,Madestein is misschien best een leuke club maar ik moet er niets van hebben. In de tijden van de fusiegesprekken zijn wij ook overal buiten gehouden. Dat heeft ons enorm gekrengd. Er is daar aan de overkant ook niet veel meer wat aan ADS herinnert. Deze kantine, waar we nu zitten, was veel beter onderhouden dan die van Oranjeplein Postduiven. Daar moest eerst voor honderdduizend euro aan worden opgeknapt voordat de nieuwe club van start kon. Op deze plek worden straks huizen gebouwd”, zegt Max Burgemeestre enigszins beteuterd.

Clubiconen

Net als Chiel Knoester en Peter de Roode mag Burgemeestre zich zonder gene clubicoon van ADS noemen. Niet alleen als voetballers maar ook in tal van andere functies heeft het trio zich jarenlang verdienstelijk gemaakt voor ADS. ,,Eigenlijk is er niet veel veranderd”, laat Chiel Knoester weten. Hij maakte deel uit van de onderhoudsploeg die er voor zorgde dat alles er spik en span uitzag, zowel binnen als buiten het complex. Ook was hij vele jaren de kantinebaas die mening feestje organiseerde die vaak pas diep in de nacht eindigden. ,,Toen ik hier kwam voetballen speelde Postduiven ook aan de overkant. We zaten met ADS in dezelfde klasse en geloof mij. Tijdens de onderlinge ontmoetingen gingen het er hard aan toe. Dat was een echte burenstrijd.” Burgemeestre herinnert zich nog de door voetbalicoon Beb Bakhuis geschreven artikelen in de maandagkrant. ,,Bakhuis zat toen meer in de kantine aan de jonge jenever dan dat hij naar de wedstrijd stond te kijken”, lacht de clubarchivaris, die dozen vol foto’s, boekjes, krantenknipsels en vaantjes bij elkaar heeft verzameld en van drie clubiconen het langst aan ADS verbonden is geweest. ,,Ik ben in 1956 lid geworden. Ik heb tussendoor nog wel tien jaar bij Postalia gevoetbald. Speelde ik een elftal met Woody Louwerens. In die tijd zaalvoetbalde ik veel samen met jongens van Postalia. Vandaar die overgang.”

Jan van Geen

De drie clubiconen speelde in de jaren zeventig in het eerste elftal. ADS mocht zich zeker in de jaren zestig en zeventig verheugen op de komst van tal van Haagse voetbaliconen op sportpark Madestein. Knoester: ,,Jan van Geen was misschien wel de beste voetballer die hier heeft rondgelopen. Dat was een grootheid in de die tijd. Hij kwam afbouwen na zijn jaren bij Holland Sport en is toen trainer speler geworden. Jan speelde in zijn proftijd nog mee in de fameuze Waternoodwedstrijd van 1953. Helaas is hij op zijn 57e al overleden. Onder zijn leiding waren we slechts een wedstrijd verwijderd van de tweede klasse KNVB. We verloren de beslissingswedstrijd tegen DHL. Wij moesten winnen en zij hadden genoeg aan een gelijkspel. Voor bijna vijfduizend toeschouwers wisten we niet te winnen. Een blunder van keeper Arie den Dulk deed ons uiteindelijk de das om.” De Roode: ,,Arie was een super gemene keeper. Hij stompte de kop van je romp bij een corner. Als Arie een beetje mentaliteit had gehad dan was hij zomaar in het betaald voetbal terecht gekomen. Hij heeft eens meegetraind bij Sparta. Alleen toen moest hij rondjes lopen en dat vertikte hij. Ik ben keeper en geen hardlopen zie en stapte zo weer op.”

De gezelligheid trok spelers

Maar wat dacht je van Bert Blans en George Breitner, die konden ook een aardig balletje trappen. Het was echt geweldig dat dit soort voetballers bij ons speelde. Hoe zij hier terechtkwamen? De gezelligheid was hier zo groot. Daar werd over gesproken. Er is hier heel wat gefeest”, stelt Peter de Roode, die in 1967 zijn eerste stappen bij ADS zette. Bij Chiel Knoester komt bij het terughalen van die goede ouwe tijd de naam van Jaap Advocaat naar boven. ,,Hij was onze trainer. Nee, de bevlogenheid van zijn broer Dick had hij niet. Ik heb ook nog samen gespeeld met Jan Krijger en Theo Godschalk die helaas veel te vroeg is overleden. ” Een andere bekende naam die voorbij vliegt deze ochtend is die van Jan Thoen. Knoester nam het toen zestien jarige talent mee naar ADO voor een proeftraining. ,,Jan was een speler vergelijkbaar met Søren Lerby van Ajax. Een echte karaktervoetballer voetballend zonder scheenbeschermers met afgezakte kousen. Bij ADO liep hij een beetje te dollen en de bal hoog te houden. In die tijd belde ik Cor Brom die toen trainer was hij Ajax om hem op Jan te attenderen. De volgende dag werd Brom echter ontslagen dus die is nooit geweest.”

Aanzien

A(nthonie D(uyck) S(straat) was vele jaren een club met aanzien. ,,We waren in de goede tijd een echte middenstandvereniging met elf seniorenteams en heel veel jeugd. We hadden toen maar een veld dus moesten we uitwijken naar Ockenburgh”, zegt De Roode: Hij vervolgt: ,,ADS deed niet onder voor Quick of HBS. We waren echt wel een club met een bepaalde allure. Niets was te gek. Er voetbalden hier twee Engelsen, John Barber en John Smith. De laatste werkte op een boorplatform en landde iedere zaterdagmorgen op Schiphol waar hij met een taxi werd opgehaald. Om vervolgens na de wedstrijd weer terug te vliegen”, vertelt Chiel Knoester. Dat hij uiteindelijk bij ADS terechtkwam leek bijna een vanzelfsprekendheid met drie zusters die allen waren getrouwd met een ADS’er. Er was geen andere club in Den Haag te vinden die zoveel Totogeld ophaalde op vrijdag dan ADS. Burgemeestre: ,,Daardoor hebben we deze kantine in een keer weten af te lossen.

Dave Grondel
Maart 2017