Ooit was Leen de Graaf een begaafd voetballer maar hij haalde het uiteindelijk niet in het betaalde voetbal, omdat hij niet de juiste en harde mentaliteit bezat. Leen vond namelijk dat er nog meer dingen in het leven belangrijk waren dan alleen maar voetbal.
De Leen de Graaf van vandaag (lees 1986) is een ander mens want thans geeft hij training. Vanaf het seizoen 1986-1987 zelfs bij de eersteklasser HMSH. Een geheel nieuwe uitdaging dus voor Leen de Graaf.
“Soms”, zegt de nu 35-jarige De Graaf, “denk ik nog wel eens terug aan vroeger bij ADO en FC Den Haag. Hoe die trainers hun zaakjes toen aanpakten maar helaas blijkt dan dat ik me er nog maar weinig van kan herinneren. Ernst Happel, tja die had uitstraling, dat weet ik nog wel. Evert Teunissen was een aardige man en Vaclav Jezek was een echte Oostblokker, discipline stond bij hem voorop. Zelf heb ik veel met Rinus Loof te maken gehad. Een keiharde, maar rechtvaardige trainer. Een pure voetbalman”.
De Graaf weet dat hij nooit het maximale rendement uit zijn actieve voetballoopbaan heeft gepeurd. Maar gedane zaken nemen geen keer. “Misschien haal ik als trainer de schade wel in” hoopt De Graaf, die als amateur nog dertien jaar in het eerste elftal van (HS) Texas (DHB) speelde.
Zijn loopbaan als oefenmeester verloopt uiters voorspoedig. “Drie jaar geleden zei m’n vrouw: joh, ga eens een trainerscursus doen, want je moet toch wel wat te doen hebben na het voetballen. Ik dacht nog, dat trainen is niets voor mij maar het is me zeer meegevallen. Ik vond het eigenlijk steeds leuker”.
Met als voorlopig eindresultaat dat Leen de Graaf sinds deze zomer het diploma van oefenmeester I op zak heeft.
Na het jeugdtrainerschap bij HS Texas DHB (een half jaartje), TONEGIDO (een seizoen) en het B-trainerschap bij VUC (een seizoen) heeft het bestuur van HMSH hem maar direct in het diepe gegooid. “Een uitdaging” stelt De Graaf. En: “er zijn tenslotte trainers die er 25 jaar over moeten doen om zo ver te komen”.
Leen de Graaf krijgt van HMSH voorlopig één jaar de kans. “Ik ben er niet bang voor” stelt hij zelfverzekerd. “Ik verheug me er op en denk dat het echt wel goed zal gaan. HMSH heeft uitstekend materiaal. Het bestuur wil dat we ons handhaven in de eerste klasse. Ik hoop dat we zelfs wat verder kunnen kijken, maar daar valt nog geen zinnig woord over te zeggen”.
“De eerste klasse”, gaat de ex-prof verder, “is een afdeling waar het fysieke aspect voorop staat. Daarnaast spelen veel clubs zeer verdedigend, met soms maar één spits, ik betreur deze ontwikkeling. Maar realistisch gezien kun je stellen dat HMSH dus niet als een dolle dwaas naar het doel van de tegenstander moet rennen. Er zal een goede balans moeten ontstaan tussen aanvallen en verdedigen”.
De Graaf zelf was als voetballer altijd een liefhebber van het fijnere spel. “Het plezier in voetbal staat bij mij altijd op de eerste plaats, dat moet straks bij HMSH ook het geval zijn want we hebben dus wel met amateurs te maken die voor hun plezier aan het voetballen zijn. Dat mag je als trainer natuurlijk nooit vergeten. Daarom moet er een goede sfeer zijn, dan komt het resultaat vanzelf”.
Leen de Graaf hoopt bij HMSH te ontdekken waar zijn plafond ligt. “Ik ben elke keer een stapje hoger gegaan. De oefenmeester I cursus is me zeker niet meegevallen. Het was erg zwaar, al ben ik met redelijk goede cijfers geslaagd. Maar ik weet nog niet waar mijn grenzen liggen. De cursus coach betaald voetbal? Ach zover vooruit wil ik nog helemaal niet kijken”.
Leen de Graaf maakt er al jaren een gewoonte van na de wedstrijd nooit rechtstreeks naar huis te gaan. Hij zal mede daardoor komend seizoen met een groot aantal bekenden worden geconfronteerd. Vanuit zijn verleden als voetballer bij (HS)Texas(DHB) en als actief zaalspeler kent hij veel selectiespelers van HMSH persoonlijk.
De Graaf vindt dit geen probleem. “Toen ik aan die eerste cursus begon dacht ik nog: ben ik daar wel hard genoeg voor? Maar in de praktijk blijkt dat ik geen moeite heb beslissingen te nemen. En dat maakt het niet uit of het Pietje of Jantje is. Naar namen kijk ik dan niet. Ik neem een beslissing waar ik zelf helemaal achter sta. Dan is er toch niets aan de hand. Tenslotte ben ik trainer. Ben ik de man naar wie de spelers moeten luistern”.
Uit de Voetbalkrant van 1986
Reactie website Haagse Voetbalhistorie:
Leen de Graaf deed het uitstekend met HMSH in de eerste klasse. In zijn eerste seizoen eindigde HMSH met 26 punten uit 26 wedstrijden op een keurige zesde positie van de ranglijst. Leen zou nog twee jaar langer blijven bij HMSH en in het tweede seizoen eindigde zijn formatie zelfs (met 30 punten uit 26 wedstrijden) op de derde positie van de ranglijst.
Leen de Graaf ging nog een mooie trainerscarrière tegemoet. Zie:
Als trainer werkzaam geweest bij:
Seizoen 1986-1987 H.M.S.H.
Seizoen 1987-1988 H.M.S.H.
Seizoen 1988-1989 H.M.S.H.
Seizoen 1989-1990 V.C.S.
Seizoen 1990-1991 V.C.S.
Seizoen 1991-1992 Svv Scheveningen (zat.)
Seizoen 1992-1993 Svv Scheveningen (zat.)
Seizoen 1993-1994 TONEGIDO (jeugd)
Seizoen 1994-1995 FC Den Haag als assistent trainer
Seizoen 1995-1996 FC Den Haag als assistent trainer
Seizoen 1996-1997 Hsv Kranenburg
Seizoen 1997-1998 geen
Seizoen 1998-1999 VIOS
Seizoen 1999-2000 H.S.Texas DHB (zon.)
Seizoen 2000-2001 geen
Seizoen 2001-2002 Graaf Willem II VAC
Seizoen 2002-2003 Graaf Willem II VAC
Seizoen 2003-2004 Graaf Willem II VAC
Seizoen 2004-2005 Graaf Willem II VAC
Seizoen 2005-2006 Graaf Willem II VAC
Erelijst als trainer:
Seizoen 1989-1990 met V.C.S. kampioen van 3e Klasse B KNVB
Seizoen 1996-1997 met Hsv Kranenburg kampioen van 4e Klasse C KNVB Seizoen 2004-2005 met Graaf Willem II VAC na 2e plaats in 5e Klasse A rechtstreekse promotie naar 4e Klasse KNVB