Hans Suiker is nu 67 jaar oud en behoorde met Dick van der Meer (vv VUC) en wijlen Ton Bakhuis (RVC) tot de betere keepers in de regio in de jaren 70-80.
Keeper Hans Suiker met zijn DHC kampioen van de Hoofdklasse KNVB (alle foto’s in dit interview komen uit het privéarchief van Hans Suiker)

Hij begon op zijn 10e jaar bij DHC. Hans kon zeker aardig voetballen maar zijn eerste trainer, Rinus van der Brugge, had al snel door dat Hans een uitstekende keeper zou kunnen worden. Hij was lang en kon op die leeftijd al bij de lat (en dat was toen natuurlijk nog een deklat)

Hans rechtsboven in de jeugd van DHC naast de leider

Al heel snel bleek dat zijn trainer het goed had gezien want al op zijn 15e jaar werd hij gescout door ADO. Daar heeft hij tot zijn 19e in de hoogste elftallen meegedraaid. Bij ADO werd hij Nederlands kampioen regionale jeugd en met ADO 3 Nederlands kampioen reserve amateurs.
ADO 3 op 19 mei 1974 na het behalen van het Nederlands kampioenschap der reserveteams op het KNVB Sportcentrum te Zeist met o.a. trainer Huub Scherpeniss, verzorger Frans Evers, Wim Offers, Peter Boshuizen, Jos Boer, Wim Fial, Hans Verhagen, Jan Wiemans, Ton Lensink, Hans Suiker, Wim Gordijn, Piet Gelauf, Co Monnée, Philip van Tienhoven, Omer Kouer, Wim van Laar, Chris Willemsen, Arie Bakker, Joop van Zwan, Henk Vink, Frank Hoogendorp, Henk Craanen en Leen Dekkers.

Hans was een betrouwbare keeper die eigenlijk alle onderdelen van het keepen wel beheerste. Hij was met zijn lengte sterk in de lucht, scherp in de 1 tegen 1 situaties en wat zeker belangrijk was hij hield van een goede organisatie voor zijn neus dus was hij ook sterk in de coaching. Op zijn 19e stond FC Amsterdam op de stoep en verkaste hij naar de “lievertjes” waar hij twee jaar zou verblijven.

Hans bij FC Amsterdam achterste rij in het midden met onder hem Jan Jongbloed

Als eerste keeper Jan Jongbloed geblesseerd was mocht Hans aan de bak. In die tijd was FC Amsterdam een moeilijk te bespelen ploeg voor veel teams. Met spelers als Frits Flinkevleugel, Heini Otto, Tjeerd Koopman en Andre Wetzel in de gelederen wisten trainer Pim van der Meent en assistent Tonnie Bruin Slot veel goede resultaten te boeken.

Zijn eerste wedstijd in de Eredivisie was tegen PSV in een volgepakt Philips stadion.

Hier stijlvol met Rob Bianchi en Ralf Edstrom

Op zijn 21e ging Hans weer terug naar zijn oude liefde DHC aan de Brasserskade. DHC was toen voor amateur begrippen een bolwerk waar je U tegen zei. Naast Hans had je daar o.a. Sjef de Poorter, Leo en Bram Rontberg, Wim van der Ende, Hans de Ruiter, Rob Eckhardt en Eric Wolf.

Bij DHC waren de kampioenschappen toentertijd niet te tellen. Kampioen 2e Klasse, 1e Klasse en 3 keer kampioen van de Hoofdklasse. Daar heeft hij ook wat vrienden aan overgehouden want met Piet Gelauf sr en Sjef de Poorter werd wel eens een nachtje doorgestapt in Delft en omstreken.
Kampioen Hoofdklasse. Hans met links Sjef de Poorter Helaas werden de finalewedstrijden om het algemeen kampioenschap van Nederland tegen Spakenburg en IJsselmeervogels beiden verloren.

Hans heeft ook nog jarenlang in het Nederlands Amateurelftal gespeeld en daardoor veel van de wereld gezien. Trips naar China, Australie, Costa Rica, Spanje en nog veel meer heeft hij meegemaakt.

Hans als keeper van het Nederlands amateurteam op Curaçao

Naast de vele successen in de reguliere competitie was DHC toentertijd een heerlijke tegenstander voor de Eredivisie topclubs om tegen te sparren als competitie voorbereiding. Een perfect stadion en een geweldige ploeg om in het ritme te komen. DHC – AJAX voor zo’n 18.000 toeschouwers was een geweldig hoogtepunt.

Maar natuurlijk ook de wedstrijd tegen het Nederlands elftal in Zeist was een geweldig moment. Heerlijk om mee te maken tegen de grote jongens!!

Veel tegenslagen heeft Hans gelukkig niet gekend. Natuurlijk wel eens een mindere periode maar daar moet je door heen gaan. Hans heeft wel wat trainers gehad en bij ADO was Rob Baan zeker een van de betere maar de beste voor hem was toch Guus Haak!

“Guus was voor velen misschien arrogant maar voor mij super belangrijk” “Zowel sportief als maatschappelijk heeft hij mij aardig gevormd.”
“Ik heb hem 14 jaar bij DHC meegemaakt en hij wist precies hoe hij ons moest benaderen. Soms kon ik hem wel schieten maar dan stond ik natuurlijk ook gelijk weer op scherp” “Sportief en ook prive heb ik veel aan Guus te danken”

Voor een keeper van zijn formaat waren er ook altijd lastige spitsen waar je rekening mee moest houden. Kees Mol was altijd een dreiging voor elke defensie maar volgens Hans heeft hij nooit tegen hem gescoord, iets wat de schrijver durft te betwijfelen!

Wel altijd heerlijke wedstrijden tussen DHC en VUC met veel publiek, wekelijks zo’n 4000 man op de tribunes en altijd heel veel respect voor elkaar. Na afloop was de VUC kantine altijd heel gezellig! Lekker een biertje drinken en gezellig napraten over de wedstrijd. Zo ging het toen en zo zou het nu ook moeten gaan.

En natuurlijk kom je dan altijd uit op de beste spelers waar hij toen mee of tegen gespeeld heeft. Sjef de Poorter, Willem van der Ende, Hans de Ruiter, Rob Eckhart, Eric Wolf , Hans de Ruiter waren allen sterkhouders van DHC. Maar ook andere spelers komen zo maar naar voren.
John Dusbaba, Wim van Laar, Chris Willemsen, Kees Mol, Bob Rijpstra, Piet Gelauf sr., en nog heel veel meer.

En om dit interview af te sluiten toch iets wat Hans graag nog kwijt wil. “Wat mij de laatste jaren opvalt is dat de sfeer op het veld, in de vereniging of waar dan ook steeds minder wordt. Terwijl sport je echt alles kan geven voor nu en de toekomst”

“Ik hoop dat wij als ouderen de jeugd van nu nog kunnen meegeven wat het allemaal oplevert!!!!!”

“ En dan denk ik aan normen en waarden, afspraken nakomen en zeker respect naar iedereen!”
Hans anno 2023 samen met zijn vrouw, zijn steun en toeverlaat

Bob Rijpstra
21-08-2023