VUC heeft altijd al veel goede keepers gehad. In de jaren ’70 –‘80 met Nico van der Mark en Dick van der Meer had VUC sluitposten waar je redelijkerwijs mee op de NUL kon spelen. Voor deze periode (dan praat je over de jaren ’50 -’60) had VUC ook al klasse keepers. Piet Clemenkov was een topper en daarna kwam Rob Boersma.
Keeper Rob  Boersma spectaculair in actie op het oude VUC veld aan de Schenkkade

Als je met Rob praat heeft hij nog steeds warme herinneringen aan de “Wondertent” op de Schenkkade. De plek waar hij als jong ventje zijn eerste stappen maakte.
De clubavonden voor jong en oud waren daar fantastisch met tafeltennis, biljart en ja als het vroor werd veld 1 ondergespoten en kon je er heerlijk schaatsen. De bekende “Wondertent” was ook de plek waar Karel Lotsy zijn legendarische besprekingen hield. Lotsy was de voorzitter Technische commissie KNVB in de dertiger jaren en stond bekend om zijn “donder speeches” voor het Nederlands elftal.

Rob is altijd keeper geweest vanaf zijn jongste jeugd. Op schoolplein, straat en trapveldjes was hij niet de voetballer, ALTIJD de Keeper! En ja daar was hij ook goed in!! Veel kapotte broeken en knieën maar dat deerde hem niet.
Hsv VUC 1 in 1962 met staand v.l.n.r: Rob Boersma, Stan Constandse, Peter Wilbers, Joop Castenmiller, Charles Fonhof, Henny de Caluwe en vlaggenist Ab van Bemmel. Onder Chris Hartkamp, Wim Pronk, Ton de Graef, Jan Clavan, Dick van der Horst.

Rob kwam uit de jeugd op 19 jarige leeftijd in de hoofdmacht van VUC., met bekende namen als Joop Castenmiller, Peter Wilbers en de toen nog jonge Ton de Graef (midden onderin) Keepers hadden toen van die heerlijke kniebeschermers. Het zag er niet uit maar dat was toen heel gewoon. Rob was met zijn lengte (1.93m) een keeper die goed was in het onderscheppen van voorzetten, hij had een snel en goed reactievermogen en door ervaring een aardig inzicht in en opstellen in de goal. Zijn eerste trainer was Freek van der Gijp die individuele keeperstraining gaf. Voor die tijd was het bijzonder dat hij als voetballer technische tips gaf hoe je te beschermen tegen aanvallende spelers.

Na zijn tweede jaar in VUC 1 , op 19 jarige leeftijd, stond PSV voor de deur om hem een contract aan te bieden. Tja dat was natuurlijk een droom en met zijn Fiat 850 coupe reed hij dagelijks naar de trainingen in Eindhoven. Daar speelde hij samen met Daan Schrijvers, Willy van der Kuijlen, Peter Kemper om maar een paar namen te noemen. Zijn allereerste wedstrijd in het profcircuit was Ajax – PSV op 9 Oktober 1966.
Een 3-1 nederlaag, maar het was wel tegen de toppers uit Amsterdam, toen nog in stadion De MEER voor 24000 man.

Natuurlijk moest hij ook in dienst. Gelukkig had hij een goede overste zodat hij wel zijn voetbal carrières door kon zetten en veel koffie moest halen.
Op deze foto is Rob Boersma op weg met het Nederlands Militair elftal naar Corsica tegen Frankrijk en op Madeira tegen Portugal. Rob in het midden achterin. De langste!! Niet in een mooie KLM 747 of Jumbo jet maar in een simpel vrachtvliegtuig. Gordels om en parachutes bij de hand.

Rob is hier in duel met Johan Cruijff. Links Henk Groot en rechts Peter Kemper.

Rob speelde van 1966-1968 in het eerste van PSV totdat Pim Doesburg gehaald werd. Hij verkaste naar DWS dat later overging in het FC Amsterdam van De Stoop. Daar kreeg hij te maken met Joop Brand als keeperstrainer (ook docent CIOS) die veel aandacht besteedde aan keepers.

Na FC Amsterdam was HFC Haarlem zijn volgende stap. Barry Hughes was zijn trainer, nou dan weet je het wel!!! Deze man maakte van elke keeperstraining een interlandwedstrijd; Nederland-Engeland met volkslied en zogenaamd radiocommentaar bij ieder schot en actie. Na zijn profloopbaan heeft hij nog bij AFC 34 gekeept van ’80-’86 onder leiding van trainer Jan Fransz

Rob woont met zijn vrouw (en kinderen en kleinkinderen) al sinds 1972 in Alkmaar dus de interesse voor het echte “Haagse “is een beetje verwaterd, maar als je hem naar resultaten van VUC vraagt weet hij het precies. Vraag je hem naar namen die gelijk boven komen dan zijn dat: Wout Ruisch (VUC), Ton de Graef (VUC), Joop Castenmiller (VUC), Willy van der Kuijlen, Daan Schrijvers, Jan Jongbloed, Frits Flinkevleugel, Ruud Gullit, Martin Haar, Jan Fransz, Chris Dekker, Klaas Nuninga.

 

Hier zien we Rob nog in duel met Ruud Geels.

Rob Boersma is inmiddels 77 jaar oud, en ondanks deze mooie leeftijd nog steeds volop actief in de voetbalwereld. Rob is na zijn actieve voetballoopbaan bezig geweest als keeperstrainer, coördinator voetbalschool AZ en de laatste 12 jaar een gewaardeerd begeleider van scheidsrechters en tevens begeleider van UEFA-functionarissen tijdens Europese wedstrijden van AZ.
Ja Rob Boersma heeft ongelooflijk mooie tijden beleefd in de voetballerij en eigenlijk nu nog steeds. Mooie tijden en hele mooie herinneringen!!
Hij zou het zo weer over willen doen!

Bob Rijpstra
04-07-2023