Voormalig ADO Den Haag-trainer André Wetzel is 71 jaar, maar weet nog altijd van geen ophouden. De coach zat zaterdag voor de 267ste wedstrijd op de bank bij HVV uit Den Haag en geniet nog altijd volop van de wisselwerking met de jonge spelersgroep. ,,André is jong van geest.”
Twee oud VCS-ers; links André Wetzel (FC Haarlem) in duel met Pleun Strik (FC Amsterdam)

Voormalig ADO Den Haag-trainer André Wetzel is 71 jaar, maar weet nog altijd van geen ophouden. De coach zat zaterdag voor de 267ste wedstrijd op de bank bij HVV uit Den Haag en geniet nog altijd volop van de wisselwerking met de jonge spelersgroep. ,,André is jong van geest.”

André Wetzel zag op 3 november 1951 in Soerabaja, Nederlands-Indië, het levenslicht. Als peuter verhuist hij, mede door de onafhankelijkheidsstrijd die op dat moment in Indonesië woedt, met zijn familie naar de Nederlandse randstad.
De voetbalcarrière van André Wetzel begon in Den Haag bij de amateurs van VCS. Op 12-jarige leeftijd werd zijn talent al gezien door ADO Den Haag, maar omdat zijn vader de studie van de jongeling belangrijker vond dan een overgang naar de residentieclub, bleef hij tot zijn negentiende bij de amateurs van VCS voetballen.

Op het moment dat Wetzel vanwege zijn studie aan het CIOS in Overveen geregeld bij Haarlem meetrainde werd Wetzel ontdekt. De legendarische Kick Smit, scoutte Wetzel voor Haarlem. Daar aangekomen speelde hij het eerste jaar als amateur in het tweede elftal. Toch wist Wetzel in het jaar dat daarop volgt een plek in het eerste elftal te bemachtigen en een professioneel contract af te dwingen bij de Haarlemmers.

In de jaren ‘70 en ’80 speelde Wetzel achtereenvolgens voor Haarlem, FC Amsterdam en FC Den Haag
Bij FC Amsterdam, waar Wetzel samen speelde met legendes als (wijlen) Jan Jongbloed, Heini Otto, Frits Flinkevleugel, Nico Jansen en Gerard van der Lem, werd de jong volwassen rechtsbuiten topscoorder van de Eredivisie met 18 doelpunten
André Wetzel namens FC Amsterdam in actie tegen Ajax

Door een conflict met de toenmalig coach van FC Amsterdam, werd besloten om André Wetzel te verhuren aan het toenmalig FC Den Haag
In die tijd eindigde de residentieclub altijd bij de zes beste clubs van Nederland en speelde Wetzel samen met Haagse toppers als Aad Mansveld, Lex Schoenmaker, Dick Advocaat, Simon van Vliet, Kees Tempelaar en Aad Kila.

Door het goede spel van de rappe rechtsbuiten besloot FC Den Haag Wetzel definitief over te nemen van FC Amsterdam. Na drie seizoenen FC Den Haag besloot André Wetzel zijn spelers carrière bij Eerste Divisionist Telstar.
In totaal speelde André Wetzel 216 wedstrijden in het betaald voetbal, daarin wist hij 29 keer doel te treffen. André Wetzel was tijdens zijn actieve spelersloopbaan semi-prof. Naast het voetballen is hij altijd blijven studeren en werken. Zo was hij gymnastiekleraar op een huishoudschool in Velsen en werd hij daar op 24-jarige leeftijd al adjunct directeur. Later was André Wetzel nog werkzaam als gymleraar op onder andere het Titus Brandsma College te Dordrecht.
André Wetzel is zijn begin van zijn trainerscarrière bij de jeugd van VCS

Na zijn actieve loopbaan als speler doet Wetzel bij de jeugd van Haarlem zijn eerste ervaringen op als trainer. In 1981 gaat hij als achtereenvolgens jeugdtrainer, technisch directeur en hoofdtrainer aan de slag bij de amateurclub waar het voor Wetzel allemaal begon, VCS. In het seizoen 1984/85 weet de oefenmeester met VCS zijn eerste prijs als trainer te winnen, de Haagse Courant Cup. In het seizoen 1986/87 verhuist de trainer naar het Rijswijkse RVC, ook daar is de Hagenaar succesvol. In Rijswijk weet Wetzel de Haagse Courant Cup twee jaar achter elkaar te winnen. De weg lijdt vervolgens via amateurverenigingen; Papendrecht, Wilhelmus, de jeugd van Quick en HVV naar het betaald voetbal.
Trainer Wetzel wint o.a. in 1985 met VCS de Haagsche Courant Cup

Zijn eerste stappen als trainer in het betaald voetbal dankt André Wetzel aan Mark Wotte, een man die als een rode lijn door de trainerscarrière van Wetzel loopt. Wetzel wordt in het seizoen 1997 assistent-trainer bij ADO Den Haag. Na drie goede jaren verhuist hij met Mark Wotte mee naar een andere Eerste Divisionist, FC Den Bosch. Dat avontuur is echter van korte duur.

Vanwege financiële beweegredenen, maakt hij het seizoen af bij hoofdklasser ASWH. Onder leiding van André Wetzel weet de club uit Hendrik-Ido-Ambacht voor het eerst in de clubgeschiedenis amateurkampioen te worden. Dit succes blijft niet onopgemerkt.De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond biedt André Wetzel een dubbelfunctie aan waarbij hij bondscoach wordt van het Nederlands elftal onder 19 jaar en assistent-trainer bij Jong Oranje, dat onder leiding staat van Mark Wotte, een uitdaging die hij met beide handen aanpakt.
In het jaar 2002 haalt Wetzel zijn diploma coach betaald voetbal en besluit hij zich fulltime op het voetbal te richten. In het seizoen 2002/03 verhuist André Wetzel, wederom met Mark Wotte, naar Eredivisionist Willem II. Als Wotte in het seizoen 2003/04 opstapt bij de club uit Tilburg, krijgt André Wetzel voor het eerst een kans als hoofdtrainer. Onder zijn leiding eindigen de Tilburgers op de zesde plaats. Na één seizoen als hoofdtrainer volgt een buitenlands avontuur. In de Verenigde Arabische Emiraten wordt André Wetzel (jeugd)coach, scout en hoofd van de jeugdacademie van Al Jazeera.

Een jaar later, in 2005, keert Wetzel weer terug op de Nederlandse velden, ditmaal niet als trainer, maar als scout bij Feyenoord, waar Mark Wotte op dat moment Technisch Directeur is. Al snel besluit Feyenoord hem als hoofdtrainer naar satellietclub KV Mechelen te sturen. Feyenoord haalt hem na een half jaar terug, waarna hij scoutingwerkzaamheden verricht voor de Rotterdamse club.

Nadat bij VVV-Venlo in het seizoen 2006/07 toenmalig trainer Herbert Neumann op non-actief wordt gesteld, komt André Wetzel in beeld bij de Venlonaren. Ook deze uitdaging ziet de veelzijdige oefenmeester zitten. In zijn eerste seizoen finisht hij met VVV-Venlo als tweede in de Eerste Divisie, hetgeen een plek in de nacompetitie opleverde.
Via gewonnen play-off wedstrijden tegen FC Den Bosch en RKC Waalwijk weet de club voor het eerst in dertien jaar weer te promoveren naar het hoogste niveau. In het seizoen dat volgt kan de Hagenaar echter niet voorkomen dat de Venlonaren opnieuw degraderen.
FC VVV trainer André Wetzel tijdens de huldiging na de promotie met de Venlonaren naar de Eredivisie

André Wetzel heeft altijd geroepen, dat hij ooit nog eens voor ADO Den Haag wilde werken. Nadat Wiljan Vloet in het seizoen 2007/08 aangaf te willen stoppen bij de Haagse club, wordt Wetzel op 29 mei 2008 dan ook gepresenteerd als de nieuwe trainer van de Hagenaars. Hij tekende een contract dat hem voor drie jaar, met een optie voor nog eens twee jaar, aan de Residentieclub verbindt.
André als trainer van ADO Den Haag

Wetzel vervulde vanaf de aanvang een dubbelfunctie binnen de Haagse voetbalclub. Hij vervulde zowel de functie van trainer als technisch directeur, iets wat hem gaandeweg het seizoen 2008/09 opbrak. Op 17 april 2009 bood zich de oplossing aan. André Wetzel gaf het trainerschap over aan Raymond Atteveld. Door deze beslissing nam hij afscheid van het trainerschap en kon Wetzel zich volledig richten op het technisch directeurschap.

Met André Wetzel verbonden heeft de club een flinke sprong voorwaarts gemaakt. In het nieuwe stadion zijn zowel de sportieve ambities als het imago van de club flink verbeterd. André Wetzel had hier een groot aandeel in. Helaas zijn de wegen van ADO en Andre Wetzel gescheiden en heeft André Wetzel zijn werk niet af kunnen maken.
André momenteel al jaren trainer van de Kon. HVV (foto van Hans Philip Altimari)

De laatste Jaren voor het afbouwen bij HVV is Andre met succes ingestapt bij zowel HBS en AFC Amsterdam die toen in een hele moeilijke periode zaten.
Ook kan gezegd worden dat Hij de enige is die 3x de HC Cup gewonnen heeft.
Uit zijn lange loopbaan als speler en trainer heeft hij nog steeds regelmatig contact met Mark Wotte en Cees Tempelaar

Bob Rijpstra
20-09-2023