“Albert Spaans, een technisch sierlijke voetballer met een mooie passeeractie en een geweldige steekbal”
Albert Spaans speelde zowel op de zaterdag (bij Svv Scheveningen en Quick Boys) als op de zondag (Quick) in de top van het amateurvoetbal.

Albert is nu 53 jaar oud en heeft een mooi voetbalverleden bij o.a. Quick, Scheveningen en Quick Boys en is nu, na als jeugdcoach/trainer gewerkt te hebben bij Quick en Quick-Boys, als assistent aan de slag gegaan bij HVV naast hoofdtrainer Mike de Geer. Genoeg redenen dus voor mij om Albert Spaans te benaderen en met hem terug te gaan in zijn mooie voetbalverleden.

Albert zijn favoriete positie was centraal op het middenveld, was aanvallend ingesteld en een sierlijke voetballer. Technisch enorm goed, vlug en vaardig aan de bal maar helaas zonder bal had hij iets minder snelheid. Bovendien had hij er het oog voor om mooie steekballen te geven, was redelijk tweebenig maar helaas zoals hij zelf zegt:” Ik maakte te weinig goals en kreeg te veel (domme) kaarten”


Albert is In de jeugd op zijn 6e jaar begonnen bij JAC. Op zijn 11e maakte hij de overstap naar ADO waar hij in allerlei selectieteams speelde. Zeker de periode met trainer Lex Schoenmaker was zeer leerzaam voor hem.

Toch was Quick zijn ideaal en op zijn 16e jaar ging hij naar de club met het mooie blauwe shirt met het Haantje op de linker borst aan de De Savornin Lohmanlaan waar hij op zijn 18e in het eerste kwam.
Albert hier als aanvoerder van Quick in actie tegen Laakkwartier

Vraag je hem naar de hoogtepunten als voetballer dan komen er meteen een aantal mooie dingen naar voren. Natuurlijk was het eerste kampioenschap in de senioren bij Quick in 1993 een absoluut hoogtepunt. “Thuis tegen RKAVV wonnen wij de wedstrijd met 5-1 in de stromende regen met 5000 man langs de lijn en ik was de maker van de 1-0”
Op 18 april 1993 was het dan zover, Albert (rechts naast trainer Cees Tempelaar) werd met Quick kampioen van de zondag 2e Klasse A van de KNVB

Ook de twee derby’s met Quick Boys tegen Katwijk waren memorabel. “Thuis verloren wij met 2-3, heb ik nog wel gescoord maar moest er ook met een blessure vanaf “ Uit in Katwijk stonden we er dus niet goed voor. In de tweede helft mocht ik toch invallen en wonnen wij met 2-3 door 3 goals van Marnix van der Gun. De euforie die we daarna zagen had ik nog nooit meegemaakt.“
Albert namens Quick Boys fel in duel in de derby tegen Katwijk

Ook de promotie met Quick naar de hoofdklasse in 1999, toen nog het hoogste amateurniveau. De winst in de Haagsche Courant cup met Scheveningen in 1997 tegen Quick op Westlandia.
Scoren in de derby’s van Quick Boys tegen Katwijk en Rijnsburg in 2000 blijven hem ook altijd bij.

Tja als voetballer waren er ook voor hem wat dieptepunten zoals helaas al eerder gezegd, door schorsingen het mislopen van de HC Cup finale met Quick tegen ADO en natuurlijk de beslissingswedstrijd om het kampioenschap in de hoofdklasse met Scheveningen en ook de degradatie met Quick naar 3e klasse in 2003 deden enorm veel pijn. “Ook de liesblessure waardoor ik de laatste 6 wedstrijden bij Quick Boys moest missen was heel frustrerend.”

Een naam die gelijk boven komt als hij kijkt naar zijn voetbalverleden kijkt is zeker trainer Martin Jol.” Het was maar kort, 3 maanden want daarna ging hij naar Roda JC, Maar hij was zo intens en duidelijk!”

Tijdens zijn voetballoopbaan was hij al actief als trainer van Quick A1. Daar wisten Albert en zijn jongens zich twee seizoenen in de eerste divisie te handhaven waar zij naast Ajax (in de bekercompetitie) en Feyenoord nog een stuk of 8 verschillende BVO’s hebben verslagen.

Bij Quick Boys was hij ook trainer van A1, O18 en QB2 en wist hij in 4 seizoenen twee (district) bekers op rij te winnen en 2 kampioenschappen te behalen met Quick Boys 2 en de onder 18. “Daarnaast heb ik als trainer in al die seizoenen zowel bij Quick als bij Quick Boys ongelofelijk veel plezier beleefd en met heel veel goede spelers en begeleiders kunnen werken”.

“Een groot dieptepunt was wel het door Corona afbreken van twee competities bij Quick Boys, waarin we er ook nog eens heel goed voor stonden met QB 2 en O19 om weer een kampioenschap te behalen”.

Nadat Albert was gestopt met actief voetballen is hij nu bij HVV 1 als assistent-trainer aan de slag!
Wat een geweldige technische staf heeft HVV 1 in het seizoen 2023-2024 zeg met een “Quicker”, “HVV-er” en “HBS-er”

Zoals voor veel voetballers het altijd moeilijk is om de beste spelers te benoemen zijn er toch wel een paar die hij zeker wil noemen. “Toen ik bij Quick 1 kwam was Jos Vercauteren de aanvoerder en het boegbeeld van het team en een baken van onverzettelijkheid”. “Dave Jongejan is de beste spits met wie ik samen heb gespeeld, hij scoorde altijd zo makkelijk”.

“Bij Scheveningen waren Ron Cramer de beste verdediger, Frans Danen de beste middenvelder en Ron de Jager de beste aanvaller met wie ik heb mogen spelen”.

“Bij Quick Boys was Raymond Flaton heel sterk en Marnix van der Gun als hij speelde veruit de gevaarlijkste aanvaller”.

“Als trainer heb ik bij Quick en Quick Boys veel goede talenten kunnen trainen. Bij deze wil ik er 1 noemen, zeker niet de beste met de bal maar wel de beste in mentaliteit en wilskracht en dat was toch wel Bright Ampong”.

Bob Rijpstra
12-03-2024