“Mark Moen, de nr. 10 met de altijd mooie eindpasses”

Mark is 49 jaar en heeft voor verschillende clubs gespeeld zowel betaald voetbal bij Helmond Sport en Haarlem als bij de amateurs van Scheveningen, Tonegido, Noordwijk en VUC. Met bijna 400 wedstrijden op het hoogste amateurniveau heeft hij mooie herinneringen mogen maken.
Mark Moen als aanvoerder van TONEGIDO met o.a. als specialiteit “de vrije trap” Hij was een technisch vaardige speler, had een goed spelinzicht en was altijd doelgericht. Hij startte in de posities centraal of links op het middenveld maar werd al snel de nr.10 en met goede spelers achter hem was het heerlijk om vooruit te kunnen focussen.

Als voetballer was het voor hem een genoegen om bij hele mooie clubs te hebben gevoetbald. Mooie wedstrijden, prijzen en vooral ook de humor en gezelligheid heeft hij meegemaakt ondanks het feit dat het altijd op het hoogste amateurniveau was. Het spelen met zijn broertje Brian samen bij Tonegido was ook erg mooi om mee te maken samen.
Mark heeft ook aardig wat prijzen kunnen behalen waarbij de regionale en landelijke Amstel-cups en de Super-cups met Tonegido nog steeds geweldige herinneringen opleveren.
Mark in zijn jonge jaren als prof voetballer bij Helmond Sport

Als trainer heeft hij mooie tijden meegemaakt bij VUC. Een super tijd met het opbouwen van een nieuwe selectie, het leveren van prestaties maar zeker ook veel plezier eromheen met vele oude bekenden uit zijn jeugd periode nog. De laatste jaren met promotie naar de 1e klasse en direct het jaar erop nacompetitie richting hoofdklasse waren geweldig en hieraan koestert hij hele mooie herinneringen.
“Als trainer houd ik van een aanvallende speelwijze, creativiteit bij spelers en moeten spelers niet vies zijn van duels en het zoeken naar mogelijkheden om wedstrijden te winnen.”
Op zondag 10 juni 2018 wist trainer Mark Moen met VUC in Reeuwijk bij RVC’33 promotie naar de zondag 1e Klasse te bewerkstelligen en dat werd dan ook groots gevierd.

“Na 11 jaar VUC was het toch tijd voor mij om verder te kijken. Een hechte club en een mooie tijd met spelers en een geweldige staf”. Van de overstap naar sv Wippolder heb ik geen moment spijt gehad.
sv. Wippolder is een geweldige club mensen en een spelersgroep die er staat wanneer het moet, zowel in het veld als op andere momenten.” Het eerste jaar werden wij direct kampioen in de tweede klasse (2021-2022) en de ploeg speelde vorig jaar voor het eerst in de club historie in de eerste klasse. Dat eerste jaar eindigde wij direct op de tweede plek en haalden uiteindelijk de halve finale van de nacompetitie (2022-2023), een geweldige prestatie en alleen maar blije gezichten op de club.

“Ik heb als voetballer met veel mooie gasten en fantastische spelers gespeeld en goede tijden meegemaakt met mensen uit begeleiding of rondom een club. Ik spreek nog veel maten vanuit de voetballerij en het is mooi om geregeld bij elkaar te komen nog.
VSV TONEGIDO A-selectie in seizoen 2002-2003

Mark heeft heel veel goede en ervaren trainers mee mogen maken waarvan hij van elke trainer wel iets opgestoken heeft en meegenomen in zijn eigen weg als trainer. Van Ron Stoop, Ed Stok, Wim Westenberg, John Bolman, Peter Bos, Mark Wotte en Hans Honders in de jeugd tot Hans van Doorneveld, Jan Pruim, Cock Jol, Wim Schaap , Wim van Laar , Rob de Lange, Hein van Heek en Edwin Vurens in de senioren. Stuk voor stuk trainers die hem geïnspireerd hebben tot waar hij nu uiteindelijk zelf is gekomen als trainer.
Lemmy Stevens, Wim van Laar, Mark Moen en Rob de Lange, het TONEGIDO kwartet viel aardig in de prijzen tijdens het toen geweldige sportgala van Jeroen Smits

Praat je met Mark over de meest memorabele wedstrijden als speler en trainer dan komt meteen als voetballer zijn debuut wedstrijd als 19 jarige Hagenees spelend bij Helmond Sport naar voren. Voor zo’n 4.500 toeschouwers mocht hij debuteren uit tegen Emmen en pakte hij direct een gele kaart zodat hij ook nog in de Voetbal International kwam te staan.
“Als speler vond ik ook de wedstrijden voor de Amstel cup-finales en Super-cups erg mooi! Ook de HC cup finale en de HC vrije trappen cup finale heb ik als super ervaren.”.

Als trainer blijven bij hem toch de meest recente successen bij zoals de promotie met VUC in 2019 en het kampioenschap met Wippolder in 2022 (wedstrijd Wippolder – RKDEO) als ook de playoffs van 2023. De verschillende periode titels waren ook mooi en super om als team zo’n prestatie te kunnen vieren.

Naast zijn werk als Hoofdtrainer van sv. Wippolder (3e jaar) speelt hij inmiddels al zo’n 15 jaar bij VUC in een vriendenteam met veel oude maten en oud eerste elftal spelers. De beste spelers uit zijn loopbaan benoemen is voor hem lastig omdat vaak alleen de veel scorende of creatieve spelers ‘gezien’ worden. Hij kan echter ook genieten van een bikkelharde verdediger of een spelverdeler met inzicht.
Mark heeft ook oog voor detail gezien deze prachtige selectiefoto van sv Wippolder seizoen 2023-2024

Als laatste wil Mark toch wel kwijt dat hij zowel bij VUC als Wippolder een groep heeft kunnen samenstellen en mee heeft mogen werken waarvan een juiste mix van kwaliteiten aanwezig was /is. De lange samenwerking met maat Sandro Tarantino was erg waardevol en ook nu met Haico Herbert en een team vol fijne gasten in de begeleiding maakt het voor hem ook zeer prettig samenwerken.

Het stap voor stap verder professionaliseren van zaken rondom een selectie of binnen een club vindt Mark mooi om op te pakken. Wanneer staf en spelers zorgen dat er gezamenlijk prestaties geleverd kunnen worden en er gezorgd wordt dat er veel gezelligheid is dan kan je tot grote hoogte stijgen.

Bob Rijpstra
17-11-2023