Arie van der Zwan, een functionele rechter vleugelverdediger met een knappe voorzet.

Arie begon zijn voetballoopbaan bij Svv Scheveningen maar werd al snel, op 14 jarige leeftijd, gescout door ADO dat naderhand FC Den Haag werd. FC Den Haag was een harde leerschool voor de jonge gasten zoals Johnny Dusbaba, Simon van Vliet, Tjeu La Ling, Boudewijn de Geer, Hugo Lochtenberg, Martin Jol en nog veel meer van die talenten uit de gouden jeugdopleiding van Hsv ADO!!
Arie was van de generatie “de neefjes van ome Aadje Mansveld”. Hier zie je hem in de kleedkamer naast met de “maestro” Mansveld om, samen met Remco Boere en Martin Jol, even na de wedstrijd te bespreken wat goed maar ZEKER niet goed ging.

Piet de Zoete (Hoofd jeugd ADO- opleiding) was niet makkelijk voor deze jonge gasten maar hij maakte er wel een heel sterk team van. Deze jongens wisten allemaal wat het inhield om “prof” te zijn en hoe ze daar mee om moesten gaan. Na de wedstrijd even een drankje doen was er niet bij. Inpakken en wegwezen en op naar de volgende wedstrijd!!
Foto van de Facebookpagina Geel Groen Bloed, een absolute aanraders voor iedere FC (ADO) Den Haag fan!

Na Piet de Zoete had Arie Hsv ADO icoon Rinus Loof als trainer in de betaalde jeugd. Bij zijn allereerste selectie van het eerste elftal had hij onder meer Piet de Visser (hij vond Arie altijd veel te bruin van het op het strand zitten en kreeg daarom van hem een strand verbod opgelegd), Cor van der Hart en Rob Baan als trainers.

Echter de beste trainer die Arie bij FC Den Haag had meegemaakt was voor hem toch wel Hans Kraay sr. Arie; “Hij was een echte praktijkman en geloofde ook in mij. Kraay sr. leerde mij verdedigen maar vooral ook leren aanvallen als rechts back en om te gaan met de druk. Na de training gingen we nog oeverloos koppen voor de juiste timing en altijd maar werken aan een perfecte voorzet. “Hans Kraay sr. leerde ons te genieten van het spelletje en dat gaf mij enorm veel vertrouwen.”
FC Den Haag in seizoen 1980-1981 met trainer Hans Kraay sr. Arie zien we hier zittend in het midden. Foto van de Facebookpagina Geel Groen Bloed

Een andere grote leermeester bij voor hem bij FC Den Haag was uiteraard Aad Mansveld. Haagse Aadsjuh was zeker zuinig op zijn zogenaamde neefjes maar ook heel zuinig op zijn “centjes”. Toentertijd was de wedstrijdpremie 800 gulden en als je een foutje maakte, wat dat bedrag dan in gevaar bracht, wist Aad het héél duidelijk te maken en kreeg je er van hem behoorlijk van langs!!
De getalenteerde Arie van der Zwan hier rechts in actie namens FC Den Haag tegen PSV

Arie was een goede rechtervleugelverdediger met veel aanvallende kwaliteiten en een goede voorzet. Hoogtepunt uit zijn loopbaan was het winnen van Ajax met 4-3 in het seizoen 1980-1981 en tevens uitgenodigd worden voor het Nederlands elftal onder 21. Niets leek hem in de weg te staan voor een gouden toekomst in het betaalde voetbal, echter ineens, door een zware voetblessure, moest Arie helaas veel te jong op 24-jarige leeftijd noodgedwongen stoppen met voetbal.

Arie van der Zwan kon zich gelukkig wel laten omscholen tot voetbaltrainer in Zeist en daar heeft hij toen direct gebruik van gemaakt. Binnen de kortste tijd haalde hij zijn trainers- diploma’s.

Na zijn veels te vroege afkeuring voor het betaalde voetbal bleef hij dus dus actief in het Haagse voetbalwereldje door, na het behalen van de benodigde papieren, bij vele amateurclubs aan de slag gegaan als trainer. Zo trainde Arie o.a. de ADO jeugd (samen met Lex Schoenmaker), daarna de jeugd van Rijswijk, VCS en VUC.
Scheveningen zondag 1 kampioen o.l.v. trainer Arie van der Zwan

Vervolgens werd hij Hoofd jeugd- opleiding bij Svv Scheveningen en bij deze club werkte hij ook als assistent van Leen de Graaf bij Scheveningen Zaterdag, dat toen in de Hoofdklasse Zaterdag speelde. Het hoogste niveau toentertijd. Na het ontslag van Leen de Graaf was hij twee maanden eindverantwoordelijke als hoofdtrainer van de Hoofdklasser Scheveningen. Daarna werkte hij nog als assistent trainer onder Niels Overweg die bij Scheveningen hoofdtrainer werd en in Arie echt zijn klankbord had.

Na vier zeer succesvolle jaren bij zowel Scheveningen Zaterdag als Scheveningen Zondag keerde Arie van der Zwan terug als Hoofdtrainer van SV 35. En Met aanvoerder Rob Pronk (wie kent hem niet haha) als aanvoerder werden zij kampioen in de derde klasse.
Trainer Arie van der Zwan op zaterdag 27 april 2002 op de schouders na het behalen van het kampioenschap met SV’35 van de 3e klasse A KNVB.

Bij mijn vraag aan Arie naar de beste spelers die hij in zijn (helaas) te korte loopbaan heeft meegemaakt, dan komt hij snel op de volgende indrukwekkende namen:

Aad Mansveld
René van der Grijp (Oranje)
Henk van Leeuwen
Lex Schoenmaker
Martin Jol (Oranje)
Hennie Otto (oranje)
Alfons Groenedijk
Rene van Delft
Kees Tempelaar
Harrie Melis

Naast zijn werk als algemeen manager bij Carlton Beach Hotel is hij dus nog steeds een actief persoon. Na de “basis en professional opleiding” is hij erkend energetisch therapeut en in bezit van de diploma’s:
Medische basis- opleiding Anatomie, Fysiologie en Pathologie. Arie’s interesse en specialisme ligt bij coaching en orthomoleculaire oplossingen voor spijsverterings-en infectieziektes.

Tegenwoordig is Arie ook een verdienstelijke golfer. Hij speelt op verschillende Golfbanen zoals Ockenburgh, Groendaal en Groen Geel. Hij is op al deze banen een graag gezien persoon zeker met zijn voetbalhumor!! Altijd blijven lachen is zijn motto!!

Bob Rijpstra
04-09-2023