Gerald Sandel

De stofzuiger op het middenveld, maar ook de man met een gouden pass in zijn voeten waarmee hij zijn ploeggenoten zomaar vrij voor de goal zette! Wie kent Gerald Sandel nou niet?
Gerald Sandel in 2005 na het winnen met HBS van de Haagsche Courant Cup (foto Rolf van Raamsdonk)

Gerald is nu 59 jaar, hij speelde voor verschillende clubs zoals VCS, Sparta, ADO Den Haag, FC Lisse en HBS. In zijn jonge jaren speelde hij voor VCS, toendertijd een bolwerk van jeugdige talenten. Na de B1 en A1 kwam hij meteen in de selectie van VCS 1 waar hij samen speelde met zijn jeugdvriend Onno Sterk. Vanaf hun 4e jaar zijn Onno en Gerald bevriend en zij konden elkaar in het veld dan ook blindelings vinden. De trainer van deze periode bij VCS 1 was,  de in de Haagse regio ook bekende , Andre Wetzel. Zowel door Gerald als Onno benoemd als de beste trainer die zij ooit hebben meegemaakt.

Andre Wetzel:
“Onno, Gerald en Richard (van der Vaart) vormden een fantastisch middenveld bij VCS. Alle drie zeer talentvol maar ook helemaal gek van het spelletje. De scouting bij ADO was in die tijd ronduit slecht. Fijn voor VCS maar slecht voor Den Haag. Als ze eerder waren opgepikt hadden ze alle drie jarenlang betaald voetbal gespeeld. Samen waren ze complementair en een lust om naar te kijken. Met onder andere Tebbens, van de Hoogenband en Hes zijn ze met twee keer trainen top-amateurs geworden. Je moet er niet aan denken dat ze vanaf jongere leeftijd 5 keer in de week hadden getraind!!! Stuk voor stuk leuke jongens en ik denk er dan ook met veel plezier aan terug”.

Onno maakte van VCS de stap naar ADO en had een mooie carrière in het betaald voetbal in het verschiet totdat een vervelende scheenbeenblessure de grote spelbreker voor hem was. Gerald ging na VCS naar Sparta waar hij een geweldige tijd heeft meegemaakt.

In de periode dat hij bij Sparta speelde was dat ook met bekende spelers zoals o.a Ed de Goei, Rene van der Gijp, Glenn Helder en Dennis en Gerard de Nooier.
Teamfoto van Sparta met Gerald 2e links beneden en trainer Rob Baan in het midden.

Gerald was conditioneel en mentaal ijzersterk. Hij ging altijd voor de winst. Hij was de echte balveroveraar (rechts- of verdedigend centraal op het middenveld) en met zijn uitschuifbenen onderbrak hij veel tegenaanvallen Bovendien was hij verbaal ook altijd duidelijk aanwezig.
Een leuke anekdote: Hij kreeg in de Eredivisie ooit een waarschuwing van de scheidsrechter omdat hij te hard schreeuwde bij het coachen van een medespeler!!! “nog 1 keer en ik stuur je van het veld!!”

Als je met Gerald praat over zijn hoogtepunten komt er 1 wedstrijd duidelijk naar voren. Ajax – Sparta in 1989. Hij scoorde de gelijkmaker en uiteindelijk won Sparta die wedstrijd met 2-1. Deze winst was toen vrij uniek want dat was in de laatste 26 jaar niet meer voorgekomen en sindsdien ook niet meer.
Hier in verbeten kopduel met Edgar David

Andere hoogtepunten waren natuurlijk de de 1e Haagse Cup finale VCS – VVM (Maasstraat), de tweede Haagse Cup finale HBS- Tonegido, beide gewonnen, en natuurlijk zijn debuut wedstrijd Sparta – Haarlem waarin hij het enige en dus winnende doelpunt maakte.
Gerald met HBS 1 kampioen 2000-2001

Tot slot 2 oud-coaches van Gerald uit zijn HBS-tijd aan het woord. Zij laten zien wat voor een invloed hij had op zijn teamgenoten en staf.

Kees Mol:
“Gerald was zoals ze dat zo vaak noemen het ideale verlengstuk van de coach in het veld. Door zijn routine en kwaliteit wist hij precies de momenten waarop tempo gemaakt moest worden of juist wanneer de bal in de ploeg moest worden gehouden. Gerald was verbaal sterk en had het respect van alle spelers. En niet alleen door zijn betaald voetbal verleden maar ook omdat hij nooit verzaakte bij wedstrijden maar ook nooit op trainingen”. “Al was hij licht geblesseerd hij was altijd inzetbaar en wilde altijd spelen. Hij zeurde nooit en was ook nog eens een prettig mens om mee te werken! Met hem en aanvoerder Steven Visee nam ik vaak de opstelling en tactiek door”. “Gerald was een echte liefhebber!!!!”

Wim de Jong:
Wim onderschrijft datgene wat Kees al heeft gezegd. “Gerald was een echte prof bij de amateurs en iemand met een hoge gun factor. Fantastisch mens met een ongelooflijk uitschuifbeen. Hiermee verrichtte hij vele onderscheppingen. Legendarisch en kenmerkend ook is de aanname uit de lucht. Schuin achter hem op hoofdhoogte nam hij de bal aan met zijn hak. Bovenal kenmerkend voor hem was zijn discipline en karakter waardoor hij tot op zeer hoge leeftijd in het eerste elftal van HBS heeft kunnen spelen”

En als je over hoogtepunten praat komt ook gelijk een dieptepunt naar voren.
Bij HBS werd Gerald na lange tijd uit het eerste elftal gezet, niet op basis van kwaliteit maar puur op basis van leeftijd.

Gerald is en was een heel sociaal figuur en heeft dan ook veel vrienden over gehouden uit zijn actieve voetbal loopbaan. Bij VCS naast Onno Sterk heeft hij ook nog steeds contact met Martin Harteveld, Victor Tebben, Richard van der Vaart en John Hoogenband. Bij HBS heeft hij nog contact met Marcel Tjiin, Steven Visee.
Uit zijn betaald voetbal periode komt eigenlijk alleen de naam van Arjan van der Laan naar voren.

Bob Rijpstra
8 augustus 2023