Kees Mol, de “Gentleman Spits” met een dodelijke afwerking!

Kees is nu 70 jaar oud en heeft een rijk voetbal verleden bij zowel VCS als VUC. Hij was een goede technische speler, zowel links als rechtsbenig en ijzersterk in de lucht.
Kees als voetballer in zijn gloriejaren bij Hsv VUC

Kees is begonnen op 9 jarige leeftijd (formeel mocht dat natuurlijk nog niet) bij VCS, aan de Dedemsvaartweg. Zijn vader was bestuurslid en voetbalde zelf ook bij VCS. Kees heeft daar jarenlang in de jeugd gespeeld met vrijwel altijd hetzelfde elftal. De generatie voetballertjes van Kees Mol bij VCS waren o.a. Hans Mooij, Andre Kionthke, André Wetzel, Rob Blankenstein en de broertjes Ram. André Wetzel (wat een fantastische voetballer toen) was daarbij toch wel de grote man.
Kees zittend 2e van rechts in de jeugd van VCS. Staand boven 3e van rechts zien we overigens André Wetzel

Je zal het niet geloven maar Kees begon overigens als keeper, is daarna opgeschoven tot laatste man en speelde vervolgens zijn jeugdperiode als middenvelder. De VCS jeugd speelde toen op het 1 na hoogste niveau en was voor elk jeugdteam een tegenstander waar je met knikkende knieën naar toe ging.

Natuurlijk speelde hij ook vanaf zijn 12e jaar in de Haagse Jeugdelftallen waarmee hij heel veel leuke trips en wedstrijden heeft meegemaakt in het buitenland (Engeland, Duitsland) onder leiding van trainer Rob Baan. De getalenteerde Kees Mol viel, op 15-jarige leeftijd, al snel op waardoor Hsv ADO meteen belangstelling voor hem toonde maar hij besloot toch die overstap niet te maken en bleef bij zijn cluppie VCS.

Op 18 jarige leeftijd mocht Kees zijn debuut maken in de hoofdmacht van VCS en heeft daar enkele jaren gespeeld. In die tijd was er ook belangstelling vanuit Alkmaar waar Kees een aantal keren heeft meegetraind bij het grote AZ met jongens als Hugo Hovenkamp en Kees Kist. Helaas werd hij op dat moment net niet goed genoeg bevonden.

Na een goed gesprek met John van der Lubbe (voormalig docent Nederlands op Stevin Lyceum en trainer van VUC) heeft Kees de stap om naar het hoogste niveau van het zondag amateurvoetbal gemaakt. Hij kwam direct in VUC 1 en heeft die plek nooit meer afgestaan. Kees; “Wat een prachtige tijd, met trainingskampen in Zeist op magische sportvelden en waar de vonken op de trainingen vanaf spatten. Ik speelden toen bij VUC met vele Haagse coryfeeën zoals Tom de Graef, Frank Bok, Gabri Winkels, Floor Klein, Joop Quellhorst, de broertjes Alkemade, Bob Rijpstra, Hans Mittelberg en keeper Dick van der Meer. En met de trainers Jan Hoos, Rob Haasjes, en vooral John van der Lubbe. John is echt de beste trainer die ik in mijn carrière heb meegemaakt!”
VUC 1, kampioen Hoofdklasse A seizoen 1977-1978 met Kees zittend 2e links naast Joop Quelhorst en Pim Westrgeest

“VUC was in die tijd een geweldig sterk elftal en vooral een echte eenheid. Andere elftallen hadden soms betere voetballers, maar wij waren bijna onverslaanbaar. Wij konden op de nul spelen en als we voorkwamen dan gaven we dat zelden meer uit handen. Wat een mooie tegenstanders hadden wij in die tijd zoals DHC, RVC, Unitas, Elinkwijk, DWV, UVS, CVV, AFC, EDO, Hermes DVS enz… Ook bij die verenigingen waren er net als bij VUC jaarlijks weinig veranderingen. Je kon de selecties van al deze teams bijna zo opnoemen.”

Als je Kees vraagt naar de meest memorabele momenten in zijn VUC periode noemt hij natuurlijk het kampioenschap 1978-1979 en de gewonnen kampioenswedstrijd tegen RVC. De formatie van trainer Aad de Mos kwam expres vlak voor aanvang van de wedstrijd met taxi’s aan, waarbij zij het idee hadden dat wij daarvan onder de indruk zouden raken. Wij werden hierdoor misschien juist wel extra gemotiveerd en wonnen met 1-0.
De beladen kampioenswedstrijd VUC tegen RVC. Voor een uitverkocht terrein aan Het Kleine Loo won VUC uiteindelijk met 1-0

Na zijn voetbal periode is Kees aan de slag gegaan als trainer. Hij begon bij VUC in de B jeugd omdat Joep Bik (in die tijd voorzitter van VUC) hem destijds een wedstrijdje zag fluiten en dacht dat trainer wel iets voor hem zou kunnen zijn. “Ook leuk om te vermelden dat in die tijd Mario vd Ende en Dick Jol (later de beste scheidsrechters in het betaald voetbal) jeugdtrainers waren bij VUC.” Daarna heeft Kees samen met Rob Jansen (VVCS en later spelersmakelaar) de training verzorgd bij VUC 1 en heeft hij later ook de coaching gedaan.

Omdat hij niet het hoogste trainersdiploma had moest hij bij VUC stoppen. HBS dat toen in de 4e klasse speelde benaderde Kees en natuurlijk was dit een geweldige uitdaging. In die periode heeft hij een geweldige 9 jaar gehad en veel successen geboekt.
Kees (staand geheel links) voor aanvang van de wedstrijd HBS – Quick om de Marco Bocker bokaal

Na enkele jaren te genieten van een rustiger leven is hij gevraagd om bij HVV te komen en samen met Hans Bal en Loek van Noort heeft hij ook daar aardig wat plezier en successen behaald. Als laatste is hij nog twee jaar bij Graaf Willem II VAC trainer aan de slag gegaan op verzoek van Bob Rijpstra (toen leider mede omdat zoon Mark in Graaf Willem 1 speelde). Vervolgens is hij definitief gestopt als trainer/coach.

Hoogtepunten als coach kan hij zich zeker de twee finales voor de HC Cup met HBS tegen Haaglandia (verloren) en Tonegido (gewonnen) nog goed herinneren. Helaas bestaan deze beide clubs ook niet meer.

Kees is nu een verdienstelijke golfspeler en gaat zo af en toe nog ergens naar een partijtje voetbal kijken, meestal toch wel bij HBS. Bij deze club werd hij bij zijn afscheid benoemd tot “Buitengewoon Lid van HBS”!

Bob Rijpstra
26-10-2023