Piet Gelauf, de “kleine” veldheer op het veld met een geweldig overzicht en een heerlijke pass!!
Maestro Gelauf (zoals hij vroeger vaak genoemd werd) is nu 69 jaar oud en heeft een heel rijk voetbalverleden achter zich, zowel als voetballer en zeker ook als trainer.
Eén van de eerste voetbalfoto’s van Piet, als spelertje van Hsv ADO. Daarna zouden er nog vele foto’s van hem gemaakt worden

Piet is zijn voetballoopbaan gestart bij de v.v. Oranjeplein en maakte al op 11-jarige leeftijd zijn overstap naar Hsv ADO waar hij tot zijn 22ste jaar heeft gespeeld. Daarna heeft hij een blauwe maandag bij VVP gevoetbald en vervolgens bij, s’ Gravenzande vv, Zwart Blauw, DORR en Hsv ADO (zaterdag).

Piet was een geweldige laatste man met een enorm gevoel om de wedstrijd te lezen. Organiseren en coachen was hem op het lijf geschreven. Hij was een keiharde verdediger maar altijd op een faire manier. Ondanks zijn lengte (niet al te groot) was hij altijd een sluitend geheel voor elke verdediging waarin hij heeft gespeeld, met altijd een 100% inzet en een geweldige traptechniek.
Piet hier als aanvoerder van Hsv ADO in actie, op achtergrond Peter Boshuizen

Als je Piet vraagt naar zijn hoogtepunten dan zegt hij meteen: “Het winnen van alle kampioenschappen met de ADO-jeugd vanaf de C-klasse tot de A-klasse onder leiding van “Mijnheer” Baan. Ja het was in die tijd heel gewoon en respectvol om “Mijnheer” of Trainer te zeggen. Natuurlijk ook het winnen van het ADO-jeugdtoernooi in een toen totaal vol Zuiderpark (toentertijd werd dit toernooi Europees gezien als een van de beste jeugdtoernooien).

Een ander hoogtepunt voor hem was natuurlijk kampioen van Nederland worden voor de reserve-elftallen met ADO 3 amateurs.
Piet gehurkt 2e van links met Hsv ADO 3 (toen het hoogste amateurelftal van die club)

Piet speelde ook in bijna alle Haagse jeugdelftallen, ook weer onder leiding van trainer “Mijnheer Baan” met heerlijke uitstapjes naar o.a .Engeland, Duitsland en Zwitserland.
Met Haags Jeugdelftal in Zwitserland. Wat een team met o.a Piet derde links staand boven, Bob Rijpstra, Kees Mol, Han van Spronsen, Jan Reuring, Ton Bakhuis, Peter Boshuizen, Peter Koers, Cees de Jong en natuurlijk toen trainer van der Naaten. 

Rob Baan was voor Piet de beste trainer/coach die hij als speler heeft meegemaakt. Piet was zeker ook een man die niet met zich liet spotten en als hem iets niet beviel was hij de eerste die dat naar voren bracht. “Ik was een eigenwijs iemand maar stond altijd achter mijn woorden” Zo belde hij op het laatste moment af voor het Nederlands Amateur elftal omdat hij in de avond ervoor gewerkt had en niet zoveel zin had om te reizen. Dat werd hem niet in dank afgenomen!

In het seizoen 1988-1989 is hij begonnen met het behalen van zijn trainersdiploma’s En zoals in zijn voetbal carrière was Piet een harde werker en behaalde hij zijn diploma’s TC 3, TC 2, TC1 (UEFA C-B-A) in rap tempo. Als trainer is hij bij verschillend clubs werkzaam geweest zoals bij v.v. Zwart Blauw, ADO, SVH, ODB en Vredenburch. Met als erelijst als speler het kampioenschap met Zwart Blauw en als trainer de kampioenschappen met ODB en SVH.
Piet geheel rechts staand in zijn gloriejaren bij ODB
Piet (staand geheel links) als trainer van SVH

Momenteel is Piet, samen met zijn oudste zoon Piet jr, nog steeds heel actief met zijn in de Haagse regio bekende “Keepers-&Voetbalschool De Nieuwe Burcht”.

Keeper- en voetbalschool De Nieuwe Burcht heeft zichzelf de afgelopen twaalf jaar bewezen als dé plek om je kind zijn of haar voetbaltechnieken te laten verbeteren. Twee keer per jaar start er een cursus van tien lessen; in maart en september.


De eerste les trainen de jonge voetballers allemaal al meteen in dezelfde kleding, met het logo van De Nieuwe Burcht erop. Eigenaar Piet Gelauf vertelt: “Dankzij sponsoring van Sir Winston Fun & Games kunnen wij alle kinderen die deelnemen een compleet nieuw kledingpakket aanbieden, met een shirt, broek, kousen en trainingspak.”

De voetbalschool is nu aan de najaars cursus 23 bezig op het complex van VV Wilhelmus.

Piet Gelauf sr. thuis spittend door zijn rijke en prachtige voetbalverleden (foto van website Haagse Voetbalhistorie)

Bob Rijpstra
06-11-2023