H.B.S. (Houdt Braef Stant)
Sportpark Craeyenhout
Evert Wijtemaweg 3
2565 AA Den Haag ZH
Postbus 64718, 2506 CC
Telefoon: 070-3681960
Site: http://www.hbs-craeyenhout.nl/
De geboorte van H.B.S.
Rond 1890 werd het voetballen in Nederland steeds populairder, vooral bij scholieren. Het cricket in de zomer bij scholieren werd afgewisseld met voetballen in de koelere jaargetijden. Het is voorjaar van het jaar 1893 als in Den Haag een groepje jongens naar het Malieveld (destijds Maliebaan geheten) wandelt. Voorop loopt Jan Dijkman, die onder zijn arm een sensationeel verjaardagscadeau draagt: een met veter dichtgenaaide bal. Jan was net vijftien jaar geworden. In Engeland hadden ze al jaren terug het ‘Football’ uitgevonden, daar konden ze echt voetballen. Echter op het Malieveld gingen in die tijd steeds meer jongens achter een donkerbruine bal aanhollen. Het ‘Football’ had ook in Den Haag zijn intrede gedaan!
Jan Dijkman had zich van te voren laten informeren over de spelregels van het voetbalspel en zodoende zijn klasgenoten van de Hoogere Burger School (H.B.S.) aan het Blijenburg te Den Haag de beginselen van het nieuwe spel uitgelegd. Het was allemaal een rommelig gezicht, de jongen probeerden met hun nette schoenen de bal van elkaar af te pakken en “het bruine monster” stuiterde soms heel ver weg het Malieveld op. Kortom, het zag er allemaal chaotisch en wild uit, maar een lol dat de jongens samen hadden!
Na die eerste middag op het Malieveld zouden er nog vele partijtjes voetbal volgen. De HBS-scholieren gaven hun clubje zelfs al een naam: “Voorwaarts”. In het najaar van 1893 voetbalden er inmiddels al zo’n twintig jongens mee op de woensdag- en zaterdagmiddagen. Alle spelers zaten op de Hoogere Burger School en daarom sprak men al snel over de voetballers van de HBS, of HBS-ers.
Als na een paar maanden de voetbal kapot getrapt is, zaten de jongens in zak en as. Zij vonden dat de zaken serieuzer moesten worden aangepakt. Jan Dijkman, die was gaan keepen, en verdediger Gerard Stigter die vonden het ook dat het tijd was geworden voor een echte voetbalvereniging, net als HVV dat toen al 10 jaar bestond!
Op 7 oktober 1893 was het dan zover! In Den Haag werd de tweede voetbalvereniging opgericht. De logische naam werd H.B.S, naar de school waar alle leden hun opleiding genoten. De nieuwe vereniging kende drie oprichters. De vijftienjarige Jan Dijkman, Gerard Stigter en Allard Tengbergen, die beiden pas veertien jaar oud waren. Het eerste tenue werd een blauw shirt met witte letters HBS erop.
Seizoen 1893-1894
In de beginperiode van het Haagse voetbal speelde HVV en HBS alle op het Malieveld (destijds Maliebaan geheten). Dit openbare terrein was eigenlijk bestemd voor militaire parades maar er gebeurde daar op die Maliebaan al van alles, dus ook voetballen. Den Haag was in die tijd nog een kleine stad en de Maliebaan lag aan de buitenkant daarvan. Een sloot scheidde de brede Boslaan van het veld en daarlangs stonden koffietentjes.
Seizoen 1894-1895
HBS behoorde op 1 oktober 1894, samen met HVV, tot de oprichters van de Haagse Voetbalbond. De kersverse club leverde zelfs in de persoon van J.E. Stokvis de eerste Bondsvoorzitter.
De voetbalprestaties van HBS waren zo goed dat op 14 april 1895 het kampioenschap van die zelfde Haagse Voetbal Bond werd behaald. Hierdoor promoveerde HBS in één klap door naar de (landelijke) Nederlandse Voetbal Bond (N.V.B.).
HBS 1 in seizoen 1894-1895. Achterste rij v.l.n,r; Bill Dijxhoorn (1e voorzitter), Jan Stempels, Jaap Mulder, Hans van Helsdingen en Gerard Stigter (speler, penningmeester en mede oprichter). Middelste rij; Wim Pfeiffer, Max Schroder en Coen de Waal. Voorste rij v.l.n.r; Gus Fransen van de Putte, Joop Fuhri (speler/commissaris), Jan Willem Roessingh van Iterson (sper/secretaris), Daan Steenstra Toussaint en Henk van Heuckelum.
Seizoen 1895-1896
>
Het eerste elftal van HBS kwam in het seizoen 1895-1896 uit in de 2e Klasse B van de N.V.B. met daarin als tegenstanders; Celeritas (Rotterdam), Excelsior (Rotterdam), Leonidas (Rotterdam) en Neptunus (Rotterdam).
In deze Rotterdamse poule was het Haagse HBS oppermachtig want alle acht competitiewedstrijden werden gewonnen. Met 16 punten en een doelsaldo van 38 voor en 6 tegen werd men dus met overmacht kampioen.
In de hierop volgende promotiewedstrijden tussen de kampioenen van de andere 2e Klassen UNI (Amsterdam), Haarlem en Celeritas (Amsterdam) wist HBS ook succesvol af te ronden. Van de 5 nacompetitiewedstrijden werden er namelijk 2 gewonnen en 3 gelijk gespeeld en zodoende promoveerde HBS met 7 punten (doelsaldo 11-6) naar het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal.
Seizoen 1896-1897
>
In seizoen 1896-1897 zien we HBS op het allerhoogste niveau van Nederland acteren. De 1e Klasse West van de N.V.B. bestond namelijk uit; HBS, H.F.C. (Haarlem), HVV (Den Haag), R.A.P. (Amsterdam), RAPIDITAS (Rotterdam), Sparta (Rotterdam) en Victoria (Rotterdam).
Op 1 november 1896 stonden het “oude” HVV en het “jonge” HBS in competitieverband voor het eerst tegenover elkaar. Het pas gepromoveerde HBS won verrassend met 1-0. Ook de returnwedstrijd later in het seizoen werd door HBS met 1-0 gewonnen.
Uiteindelijk wist HBS van de 12 competitiewedstrijden er 7 te winnen en 5 te verliezen. Met 14 punten en een doelsaldo van 20 voor en 22 tegen eindigde de promovendus op een keurige derde positie van de ranglijst. Kampioen werd R.A.P. met 21 punten, gevolgd door HVV (16 punten).
Seizoen 1897-1898
In 1897 ging een andere kleine plaatselijke voetbalclub genaamd Hector op in HBS. Het tenue van HBS veranderde in een wit shirt met brede rode baan op borst en rug en een zwarte broek.
De 1e Klasse West was in het seizoen 1897-1898 uit de volgende clubs samengesteld: Celeritas (Rotterdam), Haarlem, HBS (Den Haag), HVV (Den Haag), R.A.P. (Amsterdam), RAPIDITAS (Rotterdam) en Sparta (Rotterdam).
Wederom werd R.A.P. (20 punten) kampioen. HBS wist van de 12 competitiewedstrijden er 6 te winnen, 1 gelijk te spelen en 5 te verliezen. Met 13 punten en een doelsaldo van 24 voor en 19 tegen eindigde men op de derde positie.
Seizoen 1898-1899
In 1898 gingen een aantal oprichters van de club, zoals A. Broerse van Groenou met diploma van school en die initiale van HBS gingen op initiatief van voorzitter Stokvis over in Houdt Braef Stant. In dit zelfde jaar verbood het rijk, dat eigenaar was van het Malieveld, om nog langer te voetballen op dit veld. HVV verhuisde naar de Diepput in Benoordenhout en HBS vertrok naar een terrein bij de hoeve Hanenburg aan de Beeklaan. Quick voetbalde daar ook.
De 1e Klasse van regio West bestond in het seizoen 1898-1899 uit Haarlem, HBS (Den Haag), HFC (Haarlem), HVV, R.A.P. (Amsterdam), RAPIDITAS (Rotterdam) en Sparta (Rotterdam).
R.A.P. was dit seizoen oppermachtig en werd dan ook met 22 punten kampioen. HBS wist van de 12 competitiewedstrijden er 5 te winnen, 2 gelijk te spelen en 5 te verliezen. Met 12 punten en een doelsaldo van 21 voor en 15 tegen eindigde men op de vierde positie van de ranglijst.
Seizoen 1899-1900
>
Dit seizoen moest HBS het in de 1e Klasse West opnemen tegen Ajax (Leiden), Haarlem, HFC (Haarlem), HVV (Den Haag), RAP (Amsterdam) en Sparta (Rotterdam).
HBS kende een matig seizoen want van de 12 competitiewedstrijden werden er slechts 3 gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 7 verloren. Met 8 punten en een doelsaldo van 21 voor en 41 tegen eindigde men op de voorlaatste positie van de ranglijst. HVV werd met 21 punten kampioen.
Seizoen 1900-1901
De periode Hanenburg was van korte duur. In het najaar van 1900 verhuisde HBS naar een terrein aan de Valkenboschlaan.
De 1e Klasse West was in het seizoen 1900-1901 uit de volgende clubs samengesteld; Ajax (Leiden), Haarlem, HBS, HVV, RAP (Amsterdam), Rapiditas (Rotterdam), Sparta (Rotterdam) en Velocitas (Breda).
In de beginfase van de competitie waren de resultaten van HBS bedroevend met zelfs een 8-0 nederlaag tegen stadgenoot HVV. Echter naar verloop van de competitie ging HBS steeds beter voetballen en behaalde de ene na de andere overwinning. Helaas was er dus in het begin van de competitie teveel punten verspeeld om nog kans te hebben op het kampioenschap.
Seizoen 1901-1902
>
De tegenstanders in de 1e Klasse West van seizoen 1901-1902 waren voor HBS; Ajax (Leiden), Haarlem, HFC (Haarlem), HVV, RAP (Amsterdam), Rapiditas (Rotterdam) en Velocitas (Breda).
De twee Haagse clubs HVV en HBS waren dit seizoen in volle strijd om het Afdelingskampioenschap. Uiteindelijk zouden beide clubs gezamenlijk 24 punten uit 14 duels halen. Helaas voor HBS was het doelsaldo van HVV (54-16) net iets beter dan die van HBS (37-15) waardoor HVV wederom met de titel er van door ging. HBS wist van de 14 competitiewedstrijden er 11 te winnen, 2 gelijk te spelen en 1 te verliezen.
Seizoen 1902-1903
>
Verrassend genoeg vinden we in seizoen 1902-1903 HBS terug in de 1e Klasse B met ditmaal als tegenstanders Hercules (Utrecht), HFC (Haarlem), Quick (Amersfoort), Rapiditas (Rotterdam) en Volharding (Amsterdam).
Een poule met slechts zes verenigingen dus dat betekende maar tien competitiewedstrijden. Volharding was dit seizoen oppermachtig en werd met 19 punten kampioen. HBS wist van de 10 wedstrijden er 6 in winst om te zetten, 1 gelijk te spelen en 3 te verliezen. Met 13 punten en een doelsaldo van 22 voor en 20 tegen eindigde men op een tweede positie van de ranglijst.
Seizoen 1903-1904
>
HBS 1 keerde dit seizoen terug in haar oude vertrouwde 1e Klasse A die uit de volgende clubs was samengesteld: Ajax (Leiden), HBS, HFC (Haarlem), Quick (Amersfoort), RAP (Amsterdam) en Sparta (Rotterdam).
HBS startte het seizoen wat ongelukkig maar werd uiteindelijk toch Afdelingskampioen. Van de 10 competitiewedstrijden werden er 7 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 2 verloren. Hiermee behaalde men 15 punten en een doelsaldo van 42 voor en 15 tegen.
In de strijd om het kampioenschap van Nederland moest HBS aantreden tegen Velocitas (Breda) en v.v. Prinses Wilhelmina (Enschede). Op 10 april 1904 won HBS thuis met maar liefst 3-0 van v.v. Prinses Wilhelmina door doelpunten van C. Bekker en 2x F.H.van de Broek d’Obrenan. Prinses Wilhelmina tegen Velocitas eindigde vervolgens in 2-2 en daarna verloor HBS met maar liefst 4-1 bij v.v. Prinses Wilhelmina. Op 1 mei versloeg HBS thuis Velocitas met 2-1. Op zijn beurt versloeg Velocitas Prinses Wilhelmina met maar liefst 7-0 en dat betekende dat de beslissing voor het kampioenschap tijdens de laatste wedstrijd zou gaan vallen.
Op 15 mei 1904 stond dus de wedstrijd Velocitas tegen HBS gepland. Velocitas moest winnen om kampioen te worden terwijl HBS aan een gelijkspel voldoende had. HBS kwam tijdens deze wedstrijd nog wel met 1-0 achter maar C. Bekker tekende voor de 1-1 eindstand en zodoende mocht HBS zich kampioen van Nederland noemen.
HBS Kampioen van Nederland seizoen 1903-1904. Achterste rij; F.H.van de Broek d’Obrenan, D.J. Steenstra Tousaint, C. Bekker, A.F. Lens, H.K. Mijer en F.W. Slangen. Middelste rij v.l.n.r: C.D. Canneel, K.W.H. Gleenewinkel Kamperdijk en C.C.L. Schippers. Voorste rij v.l.n.r: K.G. van Leijden, G.J.M. van Weel en E.V. van Leijden.
Seizoen 1904-1905
>
HBS 1 kwam in het seizoen 1904-1905 uit in de 1e Klasse A District West met daarin de volgende tegenstanders: Ajax (Leiden), DFC (Dordrecht), Haarlem, Hercules (Utrecht), HFC Haarlem, HVV (Den Haag), Quick (Den Haag), RAP (Amsterdam), Rapiditas (Rotterdam), Sparta (Rotterdam) en Velocitas (Breda). We zien in dit seizoen dus maar liefst drie Haagse voetbalverenigingen spelen in de top van het Nederlandse voetbal.
HBS speelde een matig seizoen want van de 22 competitiewedstrijden werden er 9 gewonnen, 4 gelijk gespeeld en 9 verloren. Met 22 punten en een doelsaldo van 63 voor en 51 tegen eindigde men op een negende positie van de ranglijst. HVV werd dit seizoen met 30 punten kampioen van Nederland. K. Gleenenwinkel Kamperdijk kwam dit seizoen als eerste HBS-er uit voor het Nederlandse elftal.
Seizoen 1905-1906
Het was aan de Valkenboschlaan dat voor HBS de bijnaam “Kraaien” ontstond. De hoofdkleuren van de eerste voetbaltenues waren rood en wit maar in de nieuwe omgeving (in 1905 dus) werd het clubkostuum van HBS geheel zwart.
De 1e Klasse A van de N.V.B. bestond dit seizoen uit 10 verenigingen en dit waren; Ajax (Leiden), DFC (Dordrecht), Haarlem, HBS (Den Haag), Hercules (Utrecht), HFC Haarlem, HVV (Den Haag), Quick (Den Haag), Sparta (Rotterdam) en Velocitas (Breda).
In de periode aan de Valkenboschlaan was HBS zeer succesvol. Zo werd het eerste elftal dit seizoen wederom kampioen van Nederland. Van de 18 wedstrijden werden er namelijk 13 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 4 verloren. Hiermee behaalde “De Kraaien” 27 punten en een doelsaldo van 59 voor en 33 tegen. Concurrent HVV eindigde met 23 punten op een tweede positie.
Seizoen 1906-1907
>
In het seizoen 1906-1907 was de 1e Klasse N.V.B. uit de volgende clubs samengesteld: Ajax (Leiden), DFC (Dordrecht), Haarlem, HBS (Den Haag), HFC Haarlem, HVV (Den Haag), Quick (Den Haag), Sparta (Rotterdam) en Velocitas (Breda).
Wederom werd er dit seizoen een Haagse voetbalvereniging kampioen van Nederland. Helaas was dit niet HBS maar HVV met 31 punten. HBS wist van de 18 competitiewedstrijden er 8 te winnen, 2 gelijk te spelen en 8 te verliezen. Met 18 punten en een doelsaldo van 54 voor en 55 tegen eindigde men op een vierde positie van de ranglijst.
Seizoen 1907-1908
>
De samenstelling van de 1e Klasse N.V.B. was precies hetzelfde als die van vorig seizoen, dus met: Ajax, DFC, Haarlem, HBS, Hercules, HFC Haarlem, HVV, Quick, Sparta en Velocitas.
We mogen gerust stellen dat de Haagse clubs in die tijd de dienst uitmaakten in het Nederlandse voetbal want in het seizoen 1907-1908 was het ditmaal Quick dat zich uiteindelijk met 29 punten kampioen mocht gaan noemen. HBS eindigde ditmaal op de zesde positie. Van de 18 wedstrijden wist men er 7 in winst om te zetten, 3x gelijk te spelen en werd er 8x verloren. Hiermee behaalde het eerste elftal 17 punten en een doelsaldo van 32 voor en 33 tegen.
Seizoen 1908-1909
>
In seizoen 1908-1909 zien we qua verenigingen wederom geen verandering in de 1e Klasse N.V.B. Ook de prestaties van HBS dit seizoen lijken wel een kopie van het vorige seizoen want met 8 overwinningen, 1 gelijk spel en 9 nederlagen (en een doelsaldo van 38 voor en 45 tegen) eindigde men met 17 punten wederom om de zesde positie van de ranglijst.
Seizoen 1909-1910
>
In het seizoen 1909-1910 was de 1e Klasse N.V.B. uit de volgende clubs samengesteld: Ajax (Leiden), DFC (Dordrecht), Haarlem, HBS (Den Haag), Hercules (Utrecht), HFC Haarlem, HVV (Den Haag), Quick (Den Haag), Sparta (Rotterdam) en Velocitas (Breda).
>
Seizoen 1910-1911
De accommodatie aan de Valkenboschlaan werd wat krap door het groeiende ledenaantal zodat HBS moest uitzien naar een nieuwe behuizing. Deze werd in 1910 gevonden op sportterrein Houtrust. Het zou de meest bewogen periode uit de geschiedenis van de “Kraaien” worden. Toen HBS Houtrust betrok waren daar vaste tribunes voor het jaarlijkse concours hippique. Dit evenement heeft bestaan tot in de jaren 30. Voor HBS kwamen de tribunes goed van pas vanwege de steeds toenemende belangstelling voor het voetbal.
DFC (Dordrecht), Haarlem, HBS (Den Haag), Hercules (Utrecht), HFC (Haarlem), HVV (Den Haag), Quick (Den Haag), Sparta (Rotterdam), VELOCITAS (Breda), VOC (Rotterdam) en ‘t-Zesde (Breda) vormde in seizoen 1910-1911 de 1e Klasse West.
Uiteindelijk leverde 23 punten uit 20 duels (9x winst, 5x gelijk en 6x verlies) en een doelsaldo van 39 voor en 34 tegen HBS een vierde positie op de eindranglijst op. Sparta werd met 31 punten kampioen.
Seizoen 1911-1912
>
In de zondag 1e Klasse A van de NVB nam het eerste elftal van HBS het in het seizoen 1911-1912 op tegen; Ajax (Amsterdam), DFC (Dordrecht), Haarlem, HFC (Haarlem), HVV (Den Haag), Quick (Den Haag), Sparta (Rotterdam), VELOCITAS (Breda) en VOC (Rotterdam).
In een zeer matig seizoen eindigde het eerste elftal van HBS op de laatste positie van de ranglijst. Van de 18 competitiewedstrijden werden er slechts 4 gewonnen, 3 gelijk gespeeld en 11 verloren. Hiermee behaalde HBS 11 punten en een doelsaldo van 21 voor en 42 tegen.
Seizoen 1912-1913
Op Sportpark Houtrust gebeurde altijd wel wat. Zo was bijvoorbeeld op 24 maart 1913, voor maar liefst 16.000 toeschouwers, de veel bejubelde en historische 2-1 overwinning van het Nederlands elftal op Engeland. Bij het Nederlands elftal stond HBS-er Joop Boutmy in de basis.
<
Seizoen 1913-1914
>
<
Seizoen 1914-1915
>
Na de degradatiezorgen in 1912 wankelde het eerste elftal in 1914 en 1915 opnieuw.
<
Seizoen 1915-1916
>
<
Seizoen 1916-1917
>
<
>
De accommodatie aan de Valkenboschlaan werd wat krap door het groeiende ledenaantal zodat HBS moest uitzien naar een nieuwe behuizing. Deze werd in 1910 gevonden op sportterrein Houtrust. Het zou de meest bewogen periode uit de geschiedenis van de “Kraaien” worden. Toen HBS Houtrust betrok waren daar vaste tribunes voor het jaarlijkse concours hippique. Dit evenement heeft bestaan tot in de jaren 30. Voor HBS kwamen de tribunes goed van pas vanwege de steeds toenemende belangstelling voor het voetbal.
Seizoen 1921-1922
>
In seizoen 1921-1922 bestond de 1e Klasse West A uit de volgende twaalf clubs: Ajax, Blauw-Wit, DFC, Feyenoord, Haarlem, HBS, HVV, RCH, De Spartaan, UVV, VOC en VVA.
HBS kende een anoniem seizoen en want van de 22 competitiewedstrijden werden er 9 gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 11 verloren. Met 20 punten en een doelsaldo van 43 voor en 33 tegen, eindigde de Haagse club op een zesde positie van de ranglijst. Blauw-Wit werd met 32 punten kampioen.
<
Seizoen 1922-1923
>
<
Seizoen 1924-1924
>
<
Seizoen 1924-1925
>
De poule-indeling voor de 1e Klasse West 2 van de N.V.B. was in het seizoen 1924-1925 als volgt; Ajax, D.F.C, E.D.O, Excelsior, H.B.S, H.V.V, R.C.H, Stormvogels, U.V.V. en V.O.C.
<
Seizoen 1925-1926
>
Het clubgebouw van HBS op Houtrust. Dit fraaie, door architect D.A. van Hamburg ontworpen clubgebouw, omvatte een grote recreatieruimte met buffet, een bestuurskamer, vier kleedgelegenheden met douches voor de spelers en één voor de scheidsrechters, toiletten en diversen bergruimtes. De opening vond plaats op 5 september 1925.
>
<
HBS 1 in 1931 op een foto, uitgegeven door een sigarettenfabrikant !. Bij de namen, afgedrukt op de achterzijde van de foto, ontbreekt er één.
HBS 1 seizoen 1936-1937. Staand v.l.n.r. de spelers Ophorst, d’Fonseca, van Kesteren, Duysens, Mul, Arntzenius en Pierhagen. Zittend Joop Walhain, Beb Bakhuys, van Vliet en Taverne.
Seizoen 1940-1941
Al vrij spoedig kwamen de Duitsers met de mededeling dat HBS sportpark Houtrust moest verlaten. De Hsv VUC bood HBS de helpende hand en zodoende verhuisde men met alle elftallen naar de VUC-velden aan de Schenkkade te Den Haag. VUC toonde zich buitengewoon loyaal tegenover HBS waardoor het clubleven in tact bleef. Gedurende de hele Tweede Wereldoorlog liep de samenwerking tussen VUC en HBS uitstekend.
Wat de jaren 40 betreft, het is bekend dat tot ver in de tweede wereld oorlog de voetballerij gewoon doorging, meestal onder grote belangstelling.
Bij het 50-jarig bestaan in oktober 1943 kwam nog wel een jubileumnummer van het clubblad uit, maar van verdere feestelijkheden was vanwege de droeve omstandigheden geen sprake.
In 1943 was er een gedwongen evacuatie van Houtrust. Bij VUC aan de Schenkkade vond HBS gastvrij onderdak.
Na de oorlog keerde HBS weer terug op een druk Houtrust.
In 1946 speelde HBS 50 jaar onafgebroken in de 1e klasse. Om dat te vieren kregen de eerste-elftalspelers een “gouden gordel” aan hun broek. Op 22 september poseert men hiermee trots voor de volle Sportlaan-tribune. Op de tweede foto krijgt aanvoerder Joop Walhain bloemen van zijn DFC-collega. Let op de uitrusting van de HBS-clubgrensrechter. Verder werd het jubileum gevierd met een groot feest op 28 september in het Kuurgebouw (de naam Kurhaus was besmet) in Scheveningen.
Foto van HBS 1 voor de wedstrijd tegen Ajax voor een uitverkocht Houtrust (20.000 toeschouwers) op 12-3-1950
Staand v.l.n.r: H.v.d.Meer, T.C.Drijver, T.v.d.Land, L.Zoutendijk jr., G.J.Koning, H.Ch. Schwenke en J.W.A.Visée (grensrechter)
Zittend v.l.n.r: J.J.Kuneman, A. v.d.Vegt (aanvoerder), M.P.Langelaan, J.M.Walhain en J.H.Röhrig. Het seizoen 1949-1950 was het beste naoorlogse seizoen met eindstand :
HBS-clubblad uit juli 1952
>
Seizoen 1953-1954
>
<
Na al jaren dreigende degradatie uit de hoogste afdeling van de KNVB werd dit na afloop van het seizoen 1953-1954 dan toch de harde realiteit. Hiermee kwam voor HBS van het meer dan 50 jaar onafgebroken voetballen in de hoogste klasse abrupt een einde.
Seizoen 1954-1955
Het seizoen 1954-1955 was vooral het seizoen waarin er in het Nederlandse voetbal een “aardverschuiving” plaatsvond in de vorm van de invoering van het betaalde voetbal. Eind 1953 werd de N.B.V.B. (Nederlandse Beroeps Voetbal Bond) opgericht. Deze Bond had de intentie om per seizoen 1954-1955 een prof-competitie op te gaan zetten naast de bestaande amateurcompetities.
Deze geschiedenis ging uiteraard niet geruisloos aan HBS voorbij. Ging de club spelers betalen of bleef men amateur? De voorstellen van de Bond over invoering van een premiestelsel werden door het HBS-bestuur voorgelegd aan de Buitengewone Ledenvergadering. Deze discussie duurde tijdens de B.A.L.V. slechts 15 minuten. Tijdens deze vergadering spraken de leden van HBS zich ook uit tegen betalingen. HBS bleef hierdoor dus gewoon een amateurclub en was hiermee een van de weinige clubs op het hoogste niveau die niet toe trad tot het betaalde voetbal.
Wel had de invoering van het betaalde voetbal in 1954 voor vele voetbalclubs nadelige gevolgen want veel voetbalverenigingen raakten hun beste spelers kwijt en kregen daar maar een zeer geringe financiële vergoeding voor terug.
Na een verblijf van maar liefst 58 jaar in de 1e Klasse (de hoogste Klasse in die tijd) was HBS dus naar de 2e Klasse gedegradeerd. HBS werd voor het seizoen 1954-1955 ingedeeld in de zondag 2e Klasse B van het district West II en ontmoette hierin de volgende tegenstanders: COAL, CVV, Fortuna Vlaardingen, Gouda, Leerdam, ODS, Unitas, UVS, VCS en VUC.
HBS kende een moeizaam seizoen want van de 20 competitiewedstrijden werden er slechts 6 gewonnen, speelde men 5 keer gelijk en werd er 9 maal verloren. Met 17 punten, en de doelcijfers 38-37, eindigde HBS op de achtste positie van de ranglijst van de 2e Klasse B.
Seizoen 1955-1956
>
Het eerste elftal van HBS werd in het seizoen 1955-1956 ingedeeld in de 2e Klasse A KNVB van het district West II, samen met Blauw Zwart, HOV, HVV, LFC, Lugdunum, Neptunus, RKAVV, VFC, VUC, sv Wassenaar en Wilhelmus.
De mannen van HBS waren kennelijk na één seizoen gewend aan de 2e Klasse want met presteerde uitstekend. Van de ditmaal 22 competitiewedstrijden werden er 12 gewonnen, speelde men 4 keer gelijk en werd er 6 maal verloren. Met 28 punten, en de doelcijfers 49-32, eindigde HBS, samen met Lugdunum en Neptunus op de eerste positie van de ranglijst van de 2e Klasse A.
Er moesten dus beslissingswedstrijden gespeeld worden om uit te kunnen maken wie zich kampioen mocht noemen en promotiewedstrijden moest gaan spelen. Helaas was dit niet voor HBS weggelegd en moest men ook in het volgende seizoen uitkomen in de 2e Klasse.
<
Seizoen 1956-1957
>
De zondag 2e Klasse A West II van de KNVB was in het seizoen 1956-1957 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Zwart, HBS, HVV, LFC, Lugdunum, De Musschen, RKAVV, Spartaan’20, VDL, VIOS, VUC en sv Wassenaar.
Het werd een moeilijk seizoen voor HBS 1 want van de uiteindelijke 22 competitiewedstrijden wist men er 7 te winnen, 4 gelijk te spelen en werd er maar liefst 11 keer verloren. Met 18 punten, en de doelcijfers 40-43, eindigde HBS, samen met LFC en RKAVV, op de elfde en voorlaatste plaats van de ranglijst. Dit waren slechts 2 punten meer dan degradant VIOS.
<
Seizoen 1957-1958
>
De zondag 2e Klasse A West II van de KNVB was in het seizoen 1957-1958 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Zwart, DCV, HBS, HVV, Laakkwartier, LFC, Lugdunum, RKAVV, VFC, Vriendenschaar, VUC en sv Wassenaar.
In de één na hoogste Klasse van de KNVB manifesteerde HBS zich dit seizoen uitstekend al was Laakkwartier dit seizoen oppermachtig. Van de 22 competitiewedstrijden wist HBS er uiteindelijk 8 te winnen, 9 gelijk te spelen en werd er 5 keer verloren. Met 25 punten, en de doelcijfers 32-24, eindigde HBS keurig op de derde plaats van de ranglijst. Dit waren echter 12 punten minder dan kampioen Laakkwartier en 7 punten achter nummer twee LFC.
<
Seizoen 1958-1959
>
De zondag 2e Klasse A West II van de KNVB was in het seizoen 1958-1959 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Zwart, Fluks, HBS, HVV, Leerdam Sport, LFC, RKAVV, Roodenburg, Sliedrecht, VFC, VUC en sv Wassenaar.
<
Seizoen 1959-1960
>
<
Seizoen 1960-1961
>
De zondag 2e Klasse A van de KNVB was voor het seizoen 1960-1961 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Zwart, Celeritas, DCL, Fluks, HBS, HVV, LFC, RFC, Roodenburg, Spartaan’20, VCS en VUC.
<
Seizoen 1961-1962
>
<
Seizoen 1968-1969
Het vertrek van Houtrust naar de nieuwe omgeving had veel voorbereiding en overleg gevergd, niet het minst met de gemeentelijke overheid. Op 1 april 1968 gaf de gemeenteraad van Den Haag zijn goedkeuring aan het project en op 19 maart 1969 was het zover: HBS verhuisde naar Craeyenhout, het gloednieuwe sportcomplex aan de rand van de bosjes van Pex. Voorheen was dit terrein eigendom van de ‘s-Gravenhaagsche IJsvereniging. HBS kreeg de beschikking over vier velden, een nieuw clubgebouw, tien kleedkamers, een overdekte zittribune en een lichtinstallatie.
De afscheidswedstrijd van HBS 1 van Sportpark Houtrust vond plaats op 9 maart 1969 tegen onderhuurder Holland Sport. De “Kraaien zorgden, voor 3.000 toeschouwers, voor een enorme verrassing door de Eredivisionist met 1-0 te verslaan door een doelpunt van Pim van der Vegt. Met deze overwinning verliet HBS, na bijna 59 jaar, definitief Sportpark Houtrust.
Op zondag 23 maart 1969 speelde het vlaggenschip van HBS de allereerste wedstrijd op het fonkelnieuwe Sportpark Craeyenhout. Het betrof de competitiewedstrijd HBS – VUC die eindigde in een 3-0 overwinning. Hans Mittelberg had de eer om het allereerste doelpunt aan de Evert Wijtemaweg op zijn naam te zetten. De overige twee doelpunten kwamen van Piet Luinstra.
>
Seizoen 1969-1970
>
De zondag 2e Klasse A van de KNVB was in het seizoen 1969-1970 uit de volgende clubs samengesteld: Alblasserdam, Alphen, Blauw Zwart, DHC, HBS, Laakkwartier, Leonidas, LFC, Lugdunum, Naaldwijk, ODB en VUC.
De mannen van trainer Jan Rolfes speelde een redelijk constant seizoen. Van de 22 competitiewedstrijden werden er 8 gewonnen, 6 gelijk gespeeld en 8 verloren. Met 22 punten, en een doelsaldo van 30-29, eindigde HBS dan ook keurig in de middenmoot op de zesde positie van de eindranglijst van de 2e Klasse A. Lugdunum werd dit seizoen, met 32 punten, de onbetwiste kampioen.
<
Seizoen 1970-1971
>
De zondag 2e Klasse A van de KNVB was in het seizoen 1970-1971 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Zwart, DHC, HBS, Laakkwartier, LFC, ODB, ONA, Spartaan’20, TOGB, VUC, Wilhelmus en Xerxes.
Het werd een zwaar, en achteraf een teleurstellend, seizoen voor HBS. Van de 22 competitiewedstrijden werden er slechts 6 gewonnen, 5 gelijk gespeeld en 9 verloren. Met 19 punten, en een doelsaldo van 27 voor en 32 tegen, eindigde HBS samen met TOGB en ONA op een gedeelde voorlaatste plaats. Dit betekende dus dat er een extra competitie volgde voor TOGB, ONA en HBS wie er zou gaan degraderen. Alle drie de wedstrijden werden op het neutrale terrein van Xerxes gespeeld. De eerste wedstrijd ONA-TOGB werd 3-2. Vervolgens verloor HBS beide wedstrijden. Tegen ONA werd het 3-2 en tegen TOGB 2-0, waardoor HBS degradeerde naar de zondag 3e Klasse KNVB.
<
Seizoen 1971-1972
>
De indeling van HBS 1 voor het seizoen 1971-1972 in de zondag 3e Klasse B van de KNVB luidde als volgt; Celeritas, COAL, DCL, HBS, Quick, RAVA, RKAVV, Steeds Volharden, Tediro, Verburch, VOC, Westlandia en Quick.
<
Seizoen 1972-1973
>
De zondag 3e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1972-1973 uit de volgende clubs samengesteld; Coal, HBS, Hillegersberg’32, De Hollandiaan, LenS, ODB, Olympia, De Postduiven, RKWIK, Scheveningen, Steeds Volharden en VOC.
Halverwege de competitie leek het vlaggenschip van, het dit jaar 80 wordende, HBS reddeloos verloren want men was regelmatig te vinden als hekkensluiter van de 3e Klasse B en de achterstand op de concurrentie leek in theorie onoverbrugbaar. Toch zou het trainer Pieter Versteegh en zijn mannen lukken om zich te handhaven in de 3e Klasse KNVB, al was dit wel een “narrow escape”!
Uit de laatste zeven wedstrijden van de competitie sleepte HBS 12 punten uit het vuur en eindigde hiermee, samen met ODB, op de voorlaatste plaats van de ranglijst. Zoals gebruikelijk moesten er in de 3e Klasse B twee teams degraderen. De Postduiven was daar één van en via een beslissingswedstrijd moesten ODB en HBS onderling gaan uitmaken wie de tweede club zou worden die uiteindelijk zou gaan degraderen.
De beslissingswedstrijd vond plaats op zondag 29 april 1973 op het veld van DHC te Delft. Na een 0-0 ruststand kwam HBS in de 73e minuut op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Erik Backers maar vlak daarna scoorde ODB alweer de gelijkmaker. Na 90 minuten stond de stand 1-1 nog steeds op het scorebord dus volgde er een verlenging. In de verlenging scoorde Van der Kaay de 2-1 voor HBS en was het over met ODB. In de tweede helft van de verlenging scoorde Erik Backers zelfs de 3-1 en vlak voor tijd deed ODB nog iets terug (3-2).
Trainer Versteegh, met o.a. aanvoerder Hans Mittelberger, behield met deze overwinning HBS dus voor de derde Klasse, een geweldige prestatie. Opvallend feit nog in deze beslissingswedstrijd was dat bij HBS de 15-jarige Mark van der Light inviel. Het was namelijk nog nooit in de geschiedenis van HBS voorgekomen dat een speler van 15 jaar (B-junior) in het eerste elftal werd opgesteld.
<
Seizoen 1973-1974
>
<
Seizoen 1974-1975
>
<
Seizoen 1975-1976
>
De zondag 3e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1975-1976 uit de volgende clubs samengesteld: DCV, DSO, HBS, Leonidas, Naaldwijk, Scheveningen, Steeds Volharden, VCS, VIOS, VOC, Vredenburch en Westlandia.
<
Seizoen 1976-1977
>
<
Seizoen 1977-1978
>
<
Seizoen 1978-1979
>
<
Seizoen 1979-1980
>
<
Seizoen 1980-1981
>
De zondag 3e Klasse A van de KNVB bestond in het seizoen 1980-1981 uit de volgende clubs; sv Den Hoorn, Delfia, DSO, HBS, Hillegom, LFC, Quick, Rijswijk, SJC, Teylingen, TONEGIDO en VVSB.
De formatie van trainer Cees van Stigt wist uiteindelijk op een ietwat teleurstellende negende plaats te eindigen. Van de 22 competitiewedstrijden werden er dit seizoen 7 gewonnen, 5 gelijk gespeeld en 10 keer verloren. Hiermee behaalde HBS 19 punten, en een doelgemiddelde van 20 voor en 21 tegen. Dit was nog net voor DSO (ook 19 punten), Teylingen (17) en Hillegom (15).
<
Seizoen 1981-1982
>
In het seizoen 1981-1982 was de zondag 3e Klasse A van de KNVB uit de volgende clubs samengesteld: ADO, Celeritas, HBS, LDWS, LFC, Oranjeplein, Quick, Rijswijk, TONEGIDO, UDO, Vredenburch en VVSB.
<
Seizoen 1982-1983
>
Met wederom trainer Rob Claassen voor voor de groep, mocht het eerste elftal van HBS dit seizoen in de zondag 3e klasse A de degens kruisen met; Celeritas, HMSH, HVV, LFC, Quick, RKAVV, Rijswijk, TONEGIDO, UDO, Vredenburch en VVSB.
In het jaar dat HBS het 90-jarig bestaan vierde kreeg de club een enorme teleurstelling te verwerken. Een domper die tegelijkertijd een unicum in de historie van HBS was. Door een 2-4 nederlaag tegen uitgerekend buurman Quick degradeerde “de Kraaien” namelijk naar de 4e Klasse, een afdeling waar de club nog nooit eerder in had gespeeld. De laatste positie op de eindranglijst kwam niet als een verrassing want de laatste zes seizoenen vocht HBS steeds tegen degradatie. Van de 22 competitiewedstrijden werden er 4 gewonnen, 4 gelijk gespeeld en 14 verloren. Hiermee behaalde men 12 punten en een doelsaldo van 34 voor en 56 tegen.
Seizoen 1983-1984
>
<
Seizoen 1984-1985
>
De zondag 4e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1984-1985 uit de volgende clubs samengesteld: BMT, Cromvliet, Duindorp SV, DWO, GDA, HBS, Meerburg, Quick Steps, RKSVM, SJZ, Unitas (L) en Vredenburch.
<
Seizoen 1985-1986
>
De zondag 3e Klasse A van de KNVB was voor het seizoen 1985-1986 uit de volgende clubs samengesteld: Altoir, Celeritas, Delfia, DOSR, HBS, HVV, LFC, Lisse, ODB, UDO, VCS en VELO.
<
Seizoen 1986-1987
>
De zondag 3e Klasse A van de KNVB was voor het seizoen 1986-1987 uit de volgende clubs samengesteld: Altior, Celeritas, Delfia, DOSR, Foreholte, Gouda, HBS, LFC, ONA, SJC, VFS en sv Voorburg.
<
Seizoen 1987-1988
>
De zondag 3e Klasse A van de KNVB was voor het seizoen 1987-1988 uit de volgende clubs samengesteld: Altior, DHL, DOSR, Foreholte, Gouda, HBS, LDWS, Lisse, NSV’46, Olympia, ONA en WSE.
<
Seizoen 1988-1989
>
De zondag 3e Klasse B van de KNVB was voor het seizoen 1988-1989 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, Den Hoorn, DSO, DWO, GDS, HBS, Hoek van Holland, LenS, Oliveo, Postduiven, RKDEO en VCS.
<
Seizoen 1989-1990
>
De zondag 3e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1989-1990 uit de volgende clubs samengesteld: BEC, BTC, DSO, DWO, GDA, GDS, HBS, Hoek van Holland, Laakkwartier, LenS, VCS en Westlandia.
Het werd, qua prestaties, een dramatisch seizoen voor de mannen van trainer John Kila want van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden wist men er slechts 2 te winnen, 4 gelijk te spelen en werd er dus maar liefst 16 keer verloren. Met 8 punten, en de doelcijfers 20-48, was het dus niet zo verwonderlijk dat HBS 1 op de laatste plaats van de zondag 3e Klasse B eindigde en hiermee degradeerde naar de 4e Klasse van de KNVB.
<
Seizoen 1990-1991
>
De zondag 4e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1990-1991 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, Celeritas, Cromvliet, HBS, HVV, ODB, Quick Steps, Randstad Sport, RAVA, Spoorwijk, SVLV en WIK.
<
Seizoen 1991-1992
>
De zondag 4e Klasse C van de KNVB was in het seizoen 1991-1992 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, Cromvliet, DSO, HBS, HVV, Kranenburg, LenS, RAVA, SVLV, VVP, Wassenaar en WIK.
<
Seizoen 1992-1993
<
De 4e Klasse C van de KNVB-zondag was voor het seizoen 1992-1993 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, Celeritas, Cromvliet, GDA, GONA, HBS, HVV, Kranenburg, Laakkwartier, RAVA, REMO en WIK.
>
HBS plaatste zich, samen met BTC en GONA, voor de nacompetitie. De winnaar van deze halve competitie moest daarna aantreden tegen de winnaar uit de 4e D voor één plaats in de 3e Klasse.
<
Seizoen 1993-1994
>
De 4e Klasse C van de KNVB-zondag was voor het seizoen 1993-1994 uit de volgende clubs samengesteld: Celeritas, Cromvliet, Duindorp SV, GDA, Groen Wit’58, HBS, Kranenburg, ODB, Postduiven, Quick Steps, Scheveningen en WIK.
HBS streed dit seizoen lang mee om de titel. In een nek-aan-nek-race met Cromvliet en ODB was het uiteindelijk Cromvliet (32 punten) er met de titel vandoor ging. HBS eindigde met 30 punten, en de doelcijfers 51-26, op de tweede positie van de ranglijst en ODB (28 punten) eindigde als derde.
Seizoen 1994-1995
<
>
Seizoen 1995-1996
>
<
Seizoen 1996-1997
>
<
Seizoen 1997-1998
>
<
Seizoen 1998-1999
>
<
Seizoen 1999-2000
>
<
Seizoen 2000-2001
>
De zondag 3e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 2000-2001 uit de volgende clubs samengesteld: Cromvliet, DSO, DWO, GDA, GONA, HBS, HVV, ODB, Postduiven, Quick Steps, VDL en VIOS.
De formatie van trainer Kees Mol bestond dit seizoen uit; Steven Visee (keeper), Aeisso Boelman, Pieter Bekker, Johan Kuijsten, Joost van der Laan, Jochem Hendriks, Frank de Peijper, Bart Roessing, Rob Peters, Chris Kramer, Gerald Sandel, Marcel Tjin, Pim de Boer, Rob Bruijn, Victor van der Raad en John Hoog. Diederik Visee was de leider, Jaap Snelderwaard verzorger en Casper Smit grensrechter.
HBS kende een uitstekende eerste seizoenshelft maar door de vele afgelastingen gaf de stand tijdens de winterstop een vertekend beeld aan. GDA ging met 21 punten uit 11 duels aan kop, gevolgd door HBS met 19 punten uit slechts 9 wedstrijden. Op de derde plaats stond VIOS (17 uit 10), gevolgd door ODB met 16 uit 8 wedstrijden.
In de tweede seizoenshelft ging de strijd om het kampioenschap van de 3e Klasse B onverminderd door tussen GDA, VIOS, ODB en HBS. Op zondag 8 april 2001 stond de kraker ODB – HBS op het programma. Op dat moment was ODB koploper in 3B met 33 punten uit 17 duels en stond HBS met 2 punten minder op de tweede positie. Door een 3-6 overwinning op ODB nam de formatie van trainer Mol de koppositie van ODB over en zou die niet meer afstaan. Op zondag 6 mei 2001, tijdens de laatste competitieronde, werd HBS op Sportpark Craeyenhout kampioen van de zondag 3e Klasse B door DWO met 1-0 te verslaan. Door dit kampioenschap keerde HBS, na een afwezigheid van maar liefst 30 jaar, terug naar de 2e Klasse van het zondagvoetbal.
Van de 22 competitiewedstrijden wist kampioen HBS er 13 te winnen, 5 gelijk te spelen en 4 te verliezen. Hiermee behaalde men 44 punten en een doelsaldo van 51 voor en 24 tegen.
>
Seizoen 2001-2002
>
De zondag 2e Klasse C van de KNVB was in het seizoen 2001-2002 uit de volgende clubs samengesteld: Alphense Boys, Cabauw, Concordia, DoCos, HBS, Meerburg, Olympia, RVC, SJC, TOGB, UNIO en VUC.
<
In de beroemde en befaamde Haagsche Courant Cup was HBS dit seizoen erg succesvol. Door overwinningen op sv De Jagers (10-1), VCS (2-1), WVS (6-2), VUC (2-0), Scheveningen (1-2) en VELO (1-2) plaatste de formatie van trainer Kees Mol zich voor het eerst in haar bestaan voor de finale. De finale, tegen het sterke FC Kranenburg, vond plaats op zaterdag 25 mei 2002 op het fraaie complex van RVC/Rijswijk. Via Johan Kuysten kwam HBS op een 0-1 voorsprong maar na 90 minuten stond er 1-1 op het scorebord. Verlengen dus! Helaas sloeg Kranenburg in de verlenging toe en werd het uiteindelijk 4-1.
Seizoen 2002-2003
>
De zondag 2e Klasse D van de KNVB was in het seizoen 2002-2003 uit de volgende clubs samengesteld: Alphense Boys, Concordia, Excelsior’20, GDA, GONA, HBS, HMSH, Laakkwartier, Quick (H), RVC, VELO en VUC.
<
Seizoen 2003-2004
<
De zondag 1e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 2003-2004 uit de volgende clubs samengesteld: Blauw Wit (A’dam), EBOH, Excelsior’20, Feyenoord, HBS, Leonidas, OVV, RKAVV, Sparta, UVS en Wilhelmus.
>
Seizoen 2004-2005
>
Dit seizoen werd HBS wederom ingedeeld in de 1e klasse B met daarin als tegenstanders DCV, Excelsior’20, sc Feyenoord, Leonidas, Nieuwenhoorn, Olympia, RKAVV, Sparta, SVW, VUC en VVSB.
>
Het seizoen was echter nog niet afgelopen voor HBS want het team van trainer Kees Mol had zich knap weten te plaatsen voor de finale van de Haagsche Courant Cup. In die tijd vervulde de “HC-Cup” een belangrijke rol binnen het amateurvoetbal in Den Haag en omgeving. Dit toernooi leefde enorm onder de Haagse Voetballiefhebbers.
HBS had de finale bereikt door overwinningen op achtereenvolgens; sv Oosterheem (0-7), Wanica Star (13-2), Verburch (had zich teruggetrokken), Haagse Hout zondag (4-0), Scheveningen zondag (1-2) en HMSH (1-0).
Op zaterdag 28 mei 2005 trof HBS, op het veld van GDA op Sportpark Madestein, in de finale Hoofdklasser TONEGIDO. Voor zo’n 2.500 toeschouwers wisten “de Kraaien” de 25ste editie van de HC-Cup met 3-2 te winnen. In de 25e minuut kwam HBS nog wel met 1-0 achter maar nog geen minuut later wist Gerard Sandel de stand weer gelijk te trekken (1-1). Vlak voor rust zette Marcel Tjin HBS op een 2-1 voorsprong. In de 70ste zette Timo Worisek HBS op rozen door de 3-1 te scoren. Vlak voor tijd deed TONEGIDO nog iets terug (3-2) maar HBS hield stand.
Voor Steven Visée was een mooier afscheid niet denkbaar. De 39-jarige keeper, tevens voorzitter van HBS, verdedigde jarenlang het doel van HBS 1. In het seizoen 2004-2005 was hij echter niet meer de eerste keus onder de lat, maar trainer Kees Mol maakte voor de finale een uitzondering. Na een kleine 10 minuten in de tweede helft kreeg Steven Visée een publiekswissel en kwam er hiermee een einde aan zijn keepers-loopbaan.
Ook voor HBS-speler Marcel Tjin kwam er na de gewonnen finale een einde aan zijn geweldige voetbal-loopbaan. Na 250 wedstrijden voor HBS 1 te zijn uitgekomen, waarin hij maar liefst 181 keer scoorde, besloot de 33 jarige spits het een stukje rustiger aan te gaan doen.
Ook voor scheidend trainer Kees Mol was het winnen van de Haagsche Courant Cup een passend afscheid. Met het winnen van deze Cup voegde Mol een nieuwe prijs toe aan zijn toch al 8 jarige begerenswaardige erelijst bij HBS, met twee titels en een promotie.
Seizoen 2005-2006
>
De indeling van HBS 1 voor het seizoen 2005-2006 in de zondag 1e Klasse B van de KNVB luidde als volgt; Concordia, DCV, Excelsior’20, sc Feyenoord, HBS, Leonidas, Neptunus, RKAVV, SVV/SMC, UNIO, UVS en VUC.
>
Seizoen 2006-2007
<
In de inmiddels, voor HBS, vertrouwde 1e Klasse B kwamen de volgende ploegen op bezoek op Sportpark Craeyenhout: DCV, DRL, sc Feyenoord, Laakkwartier, Leonidas, Neptunus, Nieuwenhoorn, UVS, VCS en Westlandia.
<
Seizoen 2007-2008 HBS na 54 jaar terug in hoogste klasse
Het seizoen 2007-2008 kende een merkwaardig verloop. De Kraaien begonnen met tweemaal een 2-2 gelijkspel. Nieuwenhoorn thuis en RKAVV uit, waar HBS in het laatste kwartier met 10 man een 2-0 achterstand wist om te zetten in een gelijkspel. Daarna volgde de wedstrijd tegen het zeer sterk geachte Tonegido, die HBS met zeer sterk spel met 2-0 wist te winnen. Daarna kabbelden de wedstrijden voort. ADO Den Haag uit (niet overtuigende 1-2 overwinning), DHC thuis (1-0), Feijenoord uit (1-1), UVS thuis (3-0) en dan opeens weer een geweldige wedstrijd tegen het sterke Leonidas, dat in eigen huis met 5-1 verslagen werd. Volgens trainer Wim de Jong was dit de op één na beste wedstrijd van het seizoen. JHR thuis (3-0 winst), dan Neptunus uit, waar niets lukte en de Kraaien al snel op een 2-0 achterstand kwamen, vlak voor tijd de 2-1 nog gescoord werd en in de laatste seconden van de blessuretijd ook nog een gelijkspel uit het vuur gesleept werd (2-2).Thuis tegen Excelsior’20 week de ploeg niet af van de gewoonte om tegen deze opponent slecht te spelen en een zeker lijkende 3-1 overwinning werd in twee minuten tijd weggegeven (3-3).
De tweede helft van de competitie leed HBS op een onbespeelbaar veld en met zeven invallers tegen Nieuwenhoorn de eerste nederlaag van het seizoen (2-1). Daarna volgde Tonegido uit. Dit was volgens Wim de Jong en velen met hem de beste wedstrijd van HBS en ook een beetje van Paul Bekker (3x gescoord). Tonegido werd letterlijk weggespeeld. Daarna drie mindere tot slechte wedstrijden: ADO Den Haag thuis ((2-1), DHC uit (1-1), RKAVV thuis (0-0). De thuiswedstrijd tegen Feijenoord, de ploeg waarmee HBS tijdens het seizoen regelmatig van plaats op de ranglijst wisselde, werd in een 2-1 winst omgezet, maar een week later werd thuis met 2-1 van Leonidas verloren.
Deze nederlaag werd gevolgd door een 4-1 overwinning bij UVS. JHR uit (2-1) was volgens trainer Wim de Jong de slechtste wedstrijd van het seizoen, maar deze werd een week later gevolgd door een 3-0 zege thuis tegen Neptunus.
HBS slaagde erin om na 54 jaar in de hoogste klasse terug te brengen. De selectie van trainer Wim de Jong bestond uit; Ronald Verkerk, Johan Kuysten, Mart Groot, Remco Klaassen, Sander Westerduin, Remco Hendriks, David Landman, Marcel Koning, Cor Roeleveld, Erik Tammer, Berend Westdijk, Joris van Harmelen, Jochem Hendriks, Jurgen Fearber, Michel Biesta, Dennis van Poorten, Joost v.d.Laan, Fred Bodaan, Dick Boereboom, Tjeerd Westdijk en Paul Becker.
De allerlaatste wedstrijd van het seizoen moest gespeeld worden tegen “Angstgegner” Excelsior’20. Winst betekende voor HBS rechtstreekse promotie naar de hoofdklasse. Verder waren er nog tal van andere scenario’s denkbaar.
De wedstrijd, zonder de geschorste Marcel Koning, was koud twee minuten oud toen Excelsior scoorde (1-0). Dat was een tegenslag voor de Kraaien, die de hele eerste helft naar hun vorm liepen te zoeken. Er kwamen wel wat kansen, maar die werden niet benut. Zo kreeg HBS een paar minuten na de openingstreffer twee kansen op rij, die niet verzilverd werden. Na een kwartier spelen nam Jurgen Faerber een vrije trap, waarbij de bal voor de voeten van Bart Roessingh terecht kwam, die geheel tegen zijn gewoonte in keihard uithaalde, maar de uitstekende Schiedamse doelman wist met uiterste krachtsinspanning de bal tot corner te verwerken.
Het spel golfde op en neer, maar het was het voor HBS allemaal net niet. Tot de 43e minuut. Uit een vrije trap van weer Jurgen Faerber kopte Cor Roeleveld de bal achter de keeper VAN Excelsior’20 (1-1). In feite betekende dit doelpunt het keerpunt van de wedstrijd.
De tweede helft was HBS beter en ook sterker dan Excelsior. Het begon met een kopbal van Paul Bekker, die net naast ging. Halverwege de tweede helft kwam HBS op voorsprong toen tijdens een scrimmage voor het doel de bal achtereenvolgens via Jurgen Faerber, bij Paul Bekker en daarna Sander Westerduin terecht kwam, maar het was uiteindelijk Jochem Hendriks, die voor de bevrijdende 1-2 zorgde. Daarna probeerden de Schiedammers het nog wel, maar de overtuiging was weg. Zij moesten nu immers nog twee keer scoren en dan maar hopen op een wonder bij de directe concurrent ADO Den Haag.
Na een verre uittrap van Sander Pronk, maakte de ingevallen Remco Klaasse met een schitterende lob een definitief einde aan alle Schiedamse illusies (1-3) en was de wedstrijd gespeeld. Na afloop volgde er een enorme ontlading bij iedereen, die HBS een goed hart toedraagt.
>
Seizoen 2008-2009
In september 2008 kamte H.B.S. met grote problemen met het nieuw op te leveren kunstgras. Bij H.B.S. aan de Daal en Begselaan moest er n.l. nog steeds ‘geïmproviseerd’ worden. Het overleg tussen de gemeente Den Haag en de aannemer had als concreet resultaat opgeleverd dat laatstgenoemde tot uiterlijk vrijdag 26 september de tijd had om een herstelplan op tafel te leggen met daaraan gekoppeld een tijdspad. Dit herstelplan moest dan de goedkeuring hebben van ISA Sport, de keurende instantie. Mocht dat herstelplan er niet komen, dan nam de gemeente de vereiste maatregelen. Dit betekende, dat ook het geduld van HBS nog langer op de proef werd gesteld. Voor het bestuur van H.B.S., o.l.v. van Ton Hemmes, was dit uitermate frustrerend, omdat men van HBS-zijde liever tot actie over wilde gaan.
Voor de spelers en ouders betekende dit dat er nog geen duidelijkheid was over de vraag hoelang de club naar Kijkduin, het complex dat momenteel gebruikt wordt door de Haagse Voetbal Academie, moest uitwijken.
Op vrijdag 3 oktober 2008 werd Coen Bakker bij HBS gekozen tot ‘Kraai van de eeuw’. Bakker, ooit voetballer en cricketer bij de club, werd daarmee verkozen tot meest prominente HBS’er aller tijden. Tijdens het ‘Reünistendiner’ bij HBS mocht de 91-jarige Coen Bakker zelf de onderscheiding in ontvangst nemen. Coen Bakker speelde 1024 competitiewedstrijden voor HBS en was vele jaren actief voor de jeugdafdeling van de zondaghoofdklasser. Pim van der Vegt werd tweede, De andere genomineerden waren Harry Denis, Carel Goldman, Anton van der Vegt en Diederik Visee.
Volgt later……
.
Seizoen 2009-2010
Op 8 juni 2009 werd tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal bij de KNVB het beleidsplan Samen Scoren aangenomen, waarin de introductie van de Topklasse is geregeld. Door de Topklasse komt er een serieuze doorstroming in het amateur- en betaald voetbal tot stand. Er kunnen aan het eind van het komend seizoen twee clubs uit de eerste divisie degraderen naar die nieuwe Topklasse, die trouwens in het amateurvoetbal ook voor nieuwe spanning en verhoogde kwaliteit zal zorgen. Dat aantal van twee degradanten hangt trouwens af van de licentiecommissie, die uiteindelijk beslist hoeveel betaald voetbal clubs straks aan de start van het eerste divisieseizoen zullen verschijnen.
Op vrijdag 21 augustus 2009 was er ‘iets’ te vieren bij HBS en er werd er ook afscheid genomen aan de Daal en Bergselaan. Voor het ‘feestje’ was ook sportwethouder Sander Dekker naar het complex van ‘de Kraaien’ gekomen.
De Haagse sportwethouder opende officieel de twee nieuwe kunstgrasvelden. Die twee velden hadden eigenlijk al vorig jaar al opgeleverd moeten worden, maar door diverse oorzaken lukte dat niet. HBS moest dus allerlei kunstgrepen toepassen om het verenigingsleven (en de wedstrijden en trainingen) draaiende te houden. Ondanks die tegenslag had de club niet te maken met een terugloop aan leden. Daarvoor was de binding met de club te groot. Wel hadden de voetballeden een cadeaubon ontvangen, waarmee met ‘iets’ kan kopen bij Free Kick Sport.
Bij HBS had men inmiddels de smaak van het kunstgras te pakken. Voorzichtig werd er bij de wethouder geïnformeerd naar de mogelijkheden om straks ook het hoofdveld te voorzien van kunstgras.
Buiten het feest vanwege de ingebruikneming van de kunstgrasvelden, was het ook een uitstekende gelegenheid om afscheid te nemen van spelers en om mensen in de schijnwerpers te zetten. De spelers Joost van der Laan, Chris Kramer, Johan Kuijsten en Marcel Koning werden uitgeluid. De club wilde ook good-old Gerald Sandel in het zonnetje zetten, maar hij was met vakantie. Marcel Koning sleet zijn laatste jaren als actief voetballer bij HBS en heeft van die beslissing nooit spijt gekregen. Joost van der Laan speelde van de afscheid nemende spelers de meeste duels in het eerste elftal.
Dat afscheid nemen ging via een wedstrijdje tussen het huidige eerste team van HBS en oud-HBS. De leiding was in handen van ADO’s technisch directeur Andre Wetzel. De jonge garde trok met 3-1 aan het langste eind, maar die uitslag was natuurlijk maar bijzaak.
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 23 februari 2010 werd Fred Guelen gekozen tot de nieuwe voorzitter van HBS. Henk Soons, die tijdelijk het voorzitterschap op zich had genomen, werd nu secretaris en Mark Rog beheerde de penning. De andere bestuursleden waren: Nick Schavemaker (vice-voorzitter en sponsoring), Jan Biesheuvel ( communicatie en media), Leif de Kloet (voetbal), Marleen van Schaik (hockey) en Edwin Mitra (cricket).
De eerste daad van het nieuwe bestuur was een voorstel aan de vergadering om Ad Vermolen te benoemen tot Lid van Verdienste. Dit voorstel werd met instemming begroet gelet op de lange staat van dienst van Ad Vermolen.
Dus met ingang van seizoen 2010-2011 kwam er een Topklasse Zaterdag en een Topklasse Zondag. Elke Klasse zou gaan bestaan uit 16 clubs. De nummers 1 tot en met 4 uit de Hoofdklassen van dit seizoen zouden zich direct plaatsen voor de Topklasse (totaal 12). Beide Topklassen werden dan in seizoen 2010-2011 gecompleteerd met één van de twee degradanten uit de Eerste Divisie en de winnaar(s) van de nacompetitie uit de Hoofdklasse van seizoen 2009-2010.
HBS ging haar tweede seizoen in op het hoogste zondagniveau, de Hoofdklasse. In seizoen 2010-2011 zou er dus een Topklasse komen. De A-selectie van HBS kende in de begeleiding enkele mutaties. In de eerste plaats was er een nieuwe hoofdtrainer. Wim de Jong (die de ploeg naar de hoofdklasse leidde en zich op het hoogste niveau wist te handhaven) werd opgevolgd door de ervaren Wim van Laar, die eerder actief was bij o.a. TONEGIDO en ’s-Gravenzandse SV. Van Laar had bij de selecties vier assistent-trainers, te weten Dick Boereboom, Mart Groot, Eric Tammer en Chris Kramer. Nieuw was ook de keeperstrainer Raymond Mulder, hij stapte naar de Daal en Bergselaan over van Die Haghe. De verzorging, fysiotherapie en hersteltraining was in vertrouwde handen van Sven Konig en Jeroen Coster. Joop Westdijk en Diederick Visee fungeerde het komend seizoen als teammanagers. Wim de Jong bleef wel betrokken bij HBS als verantwoordelijke voor de technische jeugdcoördinatie binnen de club.
Nieuw bij HBS was de functie verenigingsmanager, die taak werd ingevuld door Ton Hemmes.
Het eerste elftal van H.B.S. werd dit seizoen ingedeeld in de Hoofdklasse A samen met FC Hilversum, AFC, Argon, FC Omniworld, TONEGIDO, Westlandia, Haaglandia S.W, FC Chabab, sc Feijenoord, Elinkwijk, ADO’20, Hollandia en VVSB.
H.B.S. begon de competitie met twee gelijke spelen, thuis tegen VVSB werd het 1-1 en uit bij Argon 2-2. Op 20 september 2009 behaalde H.B.S. in de thuiswedstrijd tegen ADO’20 een 2-0 overwinning door doelpunten van Michel Biesta en Remco Hendriks. Hierna volgde er wat wisselvallige resultaten. Op 18 oktober volgde de eerste derby van het seizoen. H.B.S. wist op “Craeyenhout” TONEGIDO met 3-0 te verslaan door doelpunten van Tjeerd Westdijk (2x) en Michel Biesta. De tweede derby, uit bij Haaglandia, ging echter met 2-1 verloren. Tijdens de winterstop lag het team van trainer Wim van Laar aardig op schema. Met 22 punten uit 13 wedstrijden bezette men de 3e plaatst in de Hoofdklasse A achter AFC (12-28) en FC Hilversum (13-25).
Tijdens de winterstop verlengde trainer Wim van Laar zijn contract met H.B.S. met één seizoen. De doelstelling was dus duidelijk in de tweede seizoenshelft, bij de eerste vier clubs eindigen voor directe promotie naar de Topklasse of op plaats vijf of zes eindigen voor nacompetitie voor promotie.
Tijdens de lange winterstop kwam H.B.S. alleen op 7 februari 2010 in actie. Teleurstellend werd er met 2-0 verloren bij ADO’20. De tweede wedstrijd in 2010 volgde pas weer op 7 maart en ook nu maakte H.B.S. geen goede beurt, er werd n.l. thuis van het laag genoteerde Chabab met 0-1 verloren. Op 11 maart behaalde H.B.S. haar eerste overwinning in 2010 door uit bij Hollandia met 1-2 te winnen. Hierna volgde een 2-2 gelijkspel bij TONEGIDO en een 2-0 thuisnederlaag tegen Argon. Langzaam maar zeker kwam een top vier klassering voor H.B.S. steeds verder weg. Er werd nog wel gewonnen van Feijenoord (2-0), VVSB (1-2) en Omniworld (0-1) maar door de nederlagen tegen Haaglandia (1-2), Westlandia (1-2), Elinkwijk (4-0) en AFC (2-4) eindigde H.B.S. uiteindelijk op een zevende plaats in de Hoofdklasse met 36 punten uit 26 wedstrijden. En zo ging het seizoen 2009-2010 als een nachtkaars uit zonder promotie.
In april 2010 werd het bestuur van H.B.S. overvallen door het plotselinge vertrek van trainer Wim van Laar. Van Laar kreeg een aanbieding als Hoofd Opleiding bij ADO Den Haag en zag hiermee zijn droom werkelijkheid worden. H.B.S. moest nu wel ineens naarstig op zoek naar een nieuwe trainer voor het 1e elftal maar mede door het late tijdstip kon men geen geschikte kandidaat meer vinden. Op voorhand was er al overleg geweest met Wim de Jong of hij de kar weer zou willen trekken en zodoende hield dit in dat Wim de Jong per seizoen 2010-2011 voor 1 seizoen het hoofdtrainerschap weer op zich nam.
Seizoen 2010-2011
Op zaterdag 4 september 2010 overleed “Kraai van de Eeuw” Coen Bakker op 93-jarige leeftijd. De heer Bakker, die maar liefst 1024 competitiewedstrijden voor HBS op zijn naam had staan, werd twee jaar geleden nog gekozen tot deze Ere-titel.
>
Het Algemeen bestuur van H.B.S. presenteerde op maandag 6 december 2010 tijdens de Algemene Ledenvergadering een 10-jarig investeringsplan. Het was de bedoeling dat de club vanaf volgend seizoen ging beschikken over een nieuwe overdekte tribune, waaronder dan vier kleedkamers gerealiseerd moesten worden, twee voor zowel de voetbal- als voor de hockey-afdeling. Ook een scheidsrechterskleedkamer was gepland en mogelijk een fysiotherapie-ruimte. De nieuwe tribune moest langs het hoofdveld komen op de plaats van de huidige tribune.
Ook lag het in de bedoeling om het clubgebouw van H.B.S. een facelift te geven. Aan deze plannen waren enorme kosten aan verbonden. Voorzitter Fred Guelen en zijn bestuur presenteerde dan ook een groot investeringsplan.
Het Algemeen bestuur van HBS had een aantal vooraanstaande leden kunnen enthousiasmeren om de club van 50 nieuw leven in te blazen met een formule die van zich liet spreken. Deze club van 50 was in 1986 in het leven geroepen om de financiering van het eerste kunstgrasveld voor de hockey-afdeling mogelijk te maken. De club van 50 moest dit huzarenstukje weer gaan herhalen om de ambitieuze plannen van het Algemeen bestuur te helpen te kunnen realiseren. Men wilde ook graag kunstgras krijgen op het hoofdveld, maar die plannen gingen voorlopig even de ijskast in.
Begin januari 2011 werd er een aanvang gemaakt met het wegwerken van het achterstallige onderhoud van het clubgebouw aan de Daal en Bergselaan. Deuren en ramen werden vervangen evenals de gevelbekleding aan de zijde van veld 1 door een nieuw onderhoudsarm materiaal. Kapotte vloerbekleding, zoals linoleum en tegels, werden gerepareerd en er werden nieuwe ventilatoren geplaatst in de kleedkamers ter verbetering van de ventilatie. De kleedkamers en de gehele buitenschil werden geschilderd in nieuwe frisse en moderne kleuren. Eind april was de renovatie afgerond en kon H.B.S. weer beschikken over een net en fris opgeknapt clubgebouw.
Op de door voorzitter Fred Guelen geleide Algemene Ledenvergadering van 30 juni 2011 gingen de leden van HBS akkoord met een aantal belangrijke voorstellen van het bestuur. In de eerste plaats werd er goedkeuring verleend aan het ontwerp en de daarbij behorende kosten van maximaal € 675.000 voor de nieuwbouw van een tribune met bijbehorende uitbreiding van o.a. kleedkamers, behandelkamer, extra toiletten en een onbemande koffiecorner.
Daarnaast stemde de leden in om, ter realisatie van het door het algemeen bestuur voorgestelde investeringsplannen, gedurende de komende vijf jaren en met ingang van seizoen 2011-2012 de contributie met jaarlijks vijf euro te verhogen, bovenop de reguliere trendmatige verhoging.
>
H.B.S.1 werd dit seizoen ingedeeld in de Hoofdklasse A met als tegenstanders; Elinkwijk (Utrecht), ADO’20 (Heemskerk), AFC’34 (Alkmaar), Alphense Boys (Alphen a/d Rijn), Chabab (Amsterdam), DHC (Delft), SC Feyenoord (Rotterdam), IFC (Hendrik Ido Ambacht), JOS/Watergraafsmeer (Amsterdam), Leonidas (Rotterdam), Nieuwenhoorn (Hellevoetsluis), Westlandia (Naaldwijk) en De Zouaven (Grootebroek). Nieuwe spelers bij de selectie van HBS waren Dominique Broekhuizen (VUC), Bart Koffeman (VUC), Mike de Geer (ADO Den Haag), Jonathan Roeleveld (DUNO) en Gianni Kamperveen (TONEGIDO).
HBS begon op zondag 5 september uitstekend aan de competitie door bij het gepromoveerde Nieuwenhoorn met 1-3 te winnen. Tjeerd Westdijk maakte het eerste competitiedoelpunt van het nieuwe seizoen, Martijn le Congé en Jonathan Roeleveld waren de andere schutters. De twee hierop volgende wedstrijden, thuis tegen Westlandia (0-2) en uit bij Chabab (3-2), werden echter verloren. Ondanks dat HBS goed voetbalde pakte het niet de punten. Op 26 september volgde de “ommezwaai”, HBS versloeg thuis ADO’20 met 2-0. Man of the match was Remco Klaasse met zijn twee doelpunten. Achtereenvolgens werden Leonidas (2-3) en De Zouaven (2-1) verslagen en kroop HBS langzaam maar zeker naar de top van de Hoofdklasse A. Vervolgens werd er uit bij Alphense Boys (0-0) en thuis tegen IFC (3-3) gelijk gespeeld. Vooral de 3-3 tegen het onderaanstaande IFC was teleurstellend want door het verlies van Chabab en ADO’20 hadden de mannen van trainer Wim de Jong de eerste periodetitel kunnen winnen. In de volgende uitwedstrijd bij JOS Watergraafsmeer herstelde HBS zich weer door met 1-2 te winnen. Op zondag 22 november moest HBS thuis aantreden tegen Feijenoord, een topper tussen de nummer 2 (HBS) en de nummer 3 in de Hoofdklasse A. HBS won op zeer indrukwekkend wijze met maar liefst 5-2 en “de Kraaien” werden met deze zege gelijk de nieuwe koploper van de Hoofdklasse A. Terwijl er op 28 november veel wedstrijden door de nachtvorst werden afgekeurd mocht de wedstrijd tussen HBS en AFC’34 na herkeuring toch doorgaan. Op het harde veld werd het echter een deceptie voor de koploper want er werd met 0-3 verloren. Door de vele regen en vroeg ingevallen winter speelde HBS alleen nog op 12 december een competitiewedstrijd. Thuis tegen DHC werd het 1-1 zodat de stand tijdens de winterstop bovenin de Hoofdklasse A als volgt eruit zag: 1. HBS 12-21, 2. ADO’20 11-20, 3. Chabab 10-18 en 4. Feijenoord 11-16.
Tijdens de winterstop ging de selectie van HBS, zoals de laatste jaren gebruikelijk, weer skiën in Frankrijk. Van 2 tot en met 6 januari streek de ploeg van trainer Wim de Jong neer in het gezellige Val Thorens.
Op zondag 23 januari begon de competitie weer en HBS stelde hevig teleur door thuis met 1-2 van Nieuwenhoorn te verliezen. Door deze nederlaag was HBS weer koploper af! Een week later herstelde HBS zich weer door met 0-2 bij Westlandia te winnen. Deze overwinning was bijzonder omdat HBS, door de vele blessures, met een heel jong team voetbalde. Tjeerd Westdijk en Remco Klaasse waren de doelpuntenmakers op “De Hoge Bomen”. Ook de topper thuis tegen Chabab wist HBS, door een doelpunt van Dominique Broekhuizen, met 1-0 te winnen en was men met deze zege koploper ADO’20 tot op een punt benaderd.
Op zondag 13 februari ontmoette HBS en ADO’20 elkaar in Heemskerk. HBS was heer en meester in deze topper maar wist de ene na de andere kans te missen. Vlak voor tijd sloeg ADO’20 toe en scoorde tegen alle verhoudingen in de 1-0. Een dure nederlaag voor HBS want hiermee was het verschil tussen koploper ADO’20 en HBS weer opgelopen tot vier punten.
De twee daarop volgende wedstrijden tegen Leonidas (1-0) en Elinkwijk (1-2) wist HBS wel in winst om te zetten, echter uit tegen De Zouaven werd er met 1-0 verloren. De spanning bovenin de Hoofdklasse A liep met de week op! Op 20 maart won HBS thuis met 3-0 van Alphense Boys en hoorde men na de wedstrijd dat de concurrent ADO’20 had verloren en Chabab gelijk had gespeeld. HBS mocht zich nu, met wel een wedstrijd meer gespeeld, wederom koploper noemen. Op 27 maart won HBS wederom, ditmaal vrij eenvoudig met 0-3 bij IFC. De stand bovenin de Hoofdklasse A was nu als volgt; 1. HBS 21-39, 2. ADO’20 20-37 en 3. Chabab 20-36. Met de maand april voor de boeg zou het nog een spannende strijd om de titel gaan worden tussen deze drie teams.
Op 3 april volgde er een “inhaalronde”. HBS kwam dus zelf niet in actie maar had toch pret voor twee toen in de namiddag de uitslagen bekend werden. De twee concurrenten Chabab en ADO’20 verloren n.l. beide hun inhaalduel. HBS had nu de minste verliespunten en had met nog vijf wedstrijden te gaan twee punten voorsprong op ADO’20 en drie op Chabab. Op 10 april volgde er de lastige uitwedstrijd tegen AFC’34. HBS behaalde echter in Alkmaar een simpele 0-3 overwinning en hoorde na de wedstrijd ook nog dat ADO’20 bij Nieuwenhoorn had verloren. Nu was Chabab op drie punten achterstand de belangrijkste concurrent voor de titel.
Op 17 april volgde thuis de op papier makkelijk wedstrijd tegen degradatiekandidaat JOS/W. Na 90 minuten bleef het echter 0-0 en leek de koploper twee hele dure punten in de titelstrijd te hebben verspeeld. Een half uur na de wedstrijd klonk er op Sportpark Craeyenhout ineens een hard gejuich omdat zowel Chabab als ADO’20 hun wedstrijden hadden verloren. HBS stond nu vier punten los van Chabab en maar liefst zes op ADO’20.
Na zondag 1 mei kon HBS het draaiboek voor het kampioenschap weer even opbergen want “De Kraaien” gingen met een 3-0 nederlaag hard onderuit bij Feijenoord. Chabab won met 2-1 van ADO’20 en had nu, met nog twee wedstrijden voor de boeg, slechts één punt achterstand op HBS. Tot op de laatste speeldag bleef het spannend want op 8 mei wonnen zowel HBS (5-0 thuis tegen Elinkwijk) als Chabab (0-3 bij Leonidas) hun wedstrijd.
Op zondag 15 mei 2011 moest dan de ontknoping vallen in de Hoofdklasse A, HBS moest in Delft tegen DHC nog één finale spelen om het kampioenschap binnen te halen. Het was enorm druk op Sportpark Brasserkade waaronder heel veel meegereisde HBS-supporters. Na 14 minuten voetballen zette aanvoerder Cor Roeleveld HBS op een 0-1 voorsprong en vlak voor rust verdubbelde Tjeerd Westdijk de voorsprong. De wedstrijd leek hiermee gespeeld en HBS moest nog 45 minuten deze voorsprong vasthouden. In de 81e minuut besliste clubtopscorer Tjeerd Westdijk (13 doelpunten) definitief de wedstrijd door beheerst de 0-3 aan te tekenen. In de laatste minuut scoorde invaller Sander de Jong zelfs nog 0-4 en barstte het feest los. HBS was kampioen en promoveerde hiermee naar de Topklasse van het zondagvoetbal.
HBS 1 kampioen Hoofdklasse A seizoen 2010-2011. Dit sterrenteam bestond o.a. uit; Sander Pronk (keeper), Ekrem Kahya, Remco Hendriks, Martijn Le Congé, Jochem Hendriks, Cor Roeleveld, Michel Biesta, Tjeerd Westdijk, Remco Klaasse, Jonathan Roeleveld, Mike de Geer, Dominique Broekhuizen, Paul Bekker, Bart Koffeman, Wim de Jong (trainer), Jurgen Faerber, Arthur van der Kaay, Sander de Jong en Gianni Kamperveen. (foto van Rolf van Raamsdonk).
>
Seizoen 2011-2012
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 1 juli 2011 gingen de leden van HBS akkoord met het ontwerp voor de nieuwbouw van de tribune en uitbreiding van de kleedkamers, behandelkamer en toiletten. De totale kosten hiervoor waren beraamd op 675.000 euro.
Tijdens de volgende ledenvergadering, begin december 2011, kregen alle leden inzicht in het ontwerp van de nieuwe tribune die in april 2012 klaar moet zijn. Aan de huidige tribune, die uit 1968 stamde, werd op 8 maart begonnen met de sloop zodat men daarna z.s.m. kon beginnen aan de nieuwbouw. De bouw van deze nieuwe tribune maakte onderdeel uit van het 10-jarige investeringsplan van HBS.
Begin augustus 2011 werd tijdens de Afdelingsvergadering van HBS Nick Schavemaker benoemd tot opvolger van voorzitter Leif de Kloet.
Op donderdag 27 oktober startte HBS met het initiatief “Trimvoetbal”, speciaal voor mensen die graag tegen een balletje willen schoppen maar (nog) niet aan wekelijkse verplichtingen wilde doen. Op zaterdag 26 november tekende het voetbalbestuur van HBS een samenwerkingsverband met ADO Den Haag. Deze samenwerking is voornamelijk gericht op spelers- en kader-ontwikkeling.
HBS sloeg niet op hol na de promotie naar de Topklasse. In deze klasse, waar het grote geld graag rolt omdat clubs zich op het hoogste podium willen manifesteren, was HBS daarmee vergeleken eigenlijk een kleine club. HBS lijfde voor het seizoen 2011-2012 slechts twee nieuwe spelers in. Reserve-keeper Robin Schellevis kwam van sv Die Haghe en Bas van der Meyde van Excelsior. Sami Aoulad Said kwam van de eigen jeugdafdeling over.
De Topklasse zondag bestond, naast HBS, dit seizoen uit: Achilles’29 (Groesbeek), AFC (Amsterdam), De Treffers (Groesbeek), EVV (Echt), Haaglandia SW (Rijswijk), FC Hilversum (Hilversum), Hollandia (Hoorn), HSC’21 (Haaksbergens), JVC Cuijk (Cuijk), FC Lienden (Lienden), Quick’20 (Oldenzaal), UNA (Veldhoven), VVSB (Noordwijkerhout) en WKE (Emmen). Er moesten dit seizoen dus aardig wat kilometers afgelegd worden door de selectie van HBS.
Door de hogere kosten, die waren ontstaan door de promotie naar de Topklasse, te kunnen opvangen besloot hoofdsponsor Buren van Velzen Guelen het nog lopende contract met nog eens twintig procent te verhogen. Ook werd er in de firma “De Skihut” een rugsponsor gevonden.
HBS begon op zondag 17 juli met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen omdat de start van de competitie in de Topklasse al op 21 augustus zou plaatsvinden. Na maar liefst acht oefenwedstrijden leek het team van de nieuwe trainer Corné van Doorn klaar te zijn gestoomd voor de start van de competitie.
HBS debuteerde dus op zondag 21 augustus 2011 in de Topklasse met een thuiswedstrijd tegen, de eveneens debuterende Topklasser, HSC’21 uit Haaksbergen. De kennismaking met de Topklasse werd niet de plezierigste voor HBS want men werd op alle fronten door tegenstander HSC’21 afgetroefd en verloor uiteindelijk met maar liefst 0-6. Ook de tweede competitie verloor HBS, ditmaal in het lege FC Emmen stadion met 1-0 van WKE.
Het leek zo een lang en zwaar seizoen te gaan worden voor HBS met uit de eerste twee wedstrijden nul punten en een doelsaldo van 0-7. Op woensdag 31 augustus kwam het gerenommeerde Argon op bezoek. HBS steeg in deze wedstrijd ver boven zichzelf uit en behaalde een onwaarschijnlijk resultaat want het werd uiteindelijk een sensationele overwinning van maar liefst 9-1. De jarige Remco Klaassen werd “the man of the match” met drie doelpunten.
In de weken na die overwinning op Argon zakte de stemming in de spelersgroep echter weer heel snel. Van de zes volgende wedstrijden werd er slechts eentje gewonnen; thuis van FC Hilversum (3-1). Na negen wedstrijden in de Topklasse had HBS slechts zes punten. Hadden de Haagse voetbalprominenten het dan eindelijk een keer goed gezien, ging HBS het dit seizoen niet redden? Het beeld van HBS, als een serieuze voetbalclub, werd helemaal compleet als er een heus crisisoverleg werd gehouden met spelers, bestuur en trainer. De neuzen moesten weer dezelfde kant op! De komende drie duels zouden cruciaal worden voor het aanblijven van trainer Corné van Doorn.
Het programma erbij gepakt zagen we dat JVC Cuijck, De Treffers en FC Lienden de komende tegenstanders waren. Dat viel dus niet mee. De drie thrillers tegen clubs met spelersbudgetten van rond de drie ton begon voor HBS niet al te best want in het thuisduel werd het 1-4 voor JVC Cuijck. Echter een enorme opluchting kwam er na dit duel toen achtereenvolgens De Treffers (2-1) en FC Lienden (1-3) werden verslagen. Van de resterende vijf wedstrijden tot aan de winterstop werd er verloren van AFC (1-2) en WKE (1-3) en gewonnen van Quick’20 (1-3), Hollandia (3-2) en HSC’21 (0-1).
Door deze prachtige serie sloot debutant HBS de eerste seizoenshelft af met 21 punten uit 17 wedstrijden en was hiermee inmiddels opgeklommen naar de elfde positie van de Topklasse.
Tijdens de winterstop maakte het bestuur van HBS bekend dat het contract met trainer Van Doorn na dit seizoen niet verlengd zou worden en zijn taken dan overgenomen zouden worden door de bekende André Wetzel.
Uiteindelijk blijkt het nog steeds niet te boteren tussen trainer en spelers. Van de eerste vier wedstrijden na de winterstop werden er drie verloren. Na de 4-0 nederlaag bij UNA werd Corné van Doorn dan toch ontslagen met als reden, geen chemie meer met de spelers. André Wetzel, gelouterd trainer met veel ervaring in het betaald voetbal, besloot een paar maanden eerder dan gepland aan de slag te gaan bij HBS. André Wetzel zorgde dus voor het bekende schokeffect en HBS ging weer heerlijk voetballen en vooral veel winnen. Van de eerste acht wedstrijden onder Wetzel’s leiding volgde er zes overwinningen en twee gelijke spelen. Als de thuiswedstrijd op 15 april tegen Lienden in winst (2-1) is omgezet, is het al zeker. Vier speelrondes voor het einde heeft HBS zich al veilig gespeeld.
Het seizoen dus kort samengevat: de Kraaien mochten terug zien op een geslaagd en succesvol seizoen als debutant in de Topklasse. Voor aanvang van de competitie werd HBS door kenners in het amateurvoetbal weinig kansen toebedeeld voor wat betrof handhaving. Het begin van de competitie verliep stroef. De toenmalige trainer Corné van Doorn kreeg de ploeg voor de winterstop reeds aardig op de rails. Op het moment dat Van Doorn verder moest gaan met oogsten werd dat hem onmogelijk gemaakt, omdat een deel van de spelersgroep geen vertrouwen meer in hem had , en werd hem door het HBS bestuur de wacht aangezegd. De nieuw aangestelde trainer André Wetzel bracht het voor korte tijd verloren vertrouwen van de desbetreffende spelers terug en ging door op de door Corné van Doorn ingeslagen weg. Met als resultaat acht wedstrijden op rij niet verloren, waardoor HBS ook in het volgend seizoen weer in de Topklasse vertegenwoordigd is.
Seizoen 2012-2013
Op zondag 14 oktober 2012 werd de nieuwe tribune, met onder nieuwe kleedkamers en aan de zijkanten een terras, officieel in gebruik genomen. Voor deze handeling kwam burgemeester Jozias van Aartsen naar sportpark Craeyenhout aan de Evert Wijtemaweg. Van Aartsen nam deze handeling niet alleen voor zijn rekening want dat deed hij samen met Otto Kaya (96), het oudste lid van de vereniging en de drie jongste leden van de afdelingen Voetbal, Hockey en Cricket.
De druk bezochte Algemene Ledenvergadering van 10 december 2012 stond in het teken van het aftreden van voorzitter Fred Guelen en penningmeester Mark Rog. De HBS-leden benoemde op deze avond een nieuwe voorzitter en penningmeester. Jacco Visser (45) hanteerde vanaf heden de voorzittershamer en de financiën van de ‘Kraaien’ zal voortaan beheerd gaan worden door Tycho Vermeire. Tijdens deze vergadering werd Arthur van Rijswijk benoemd tot Erelid en Mark Rog en Ton Hemmes tot lid van verdienste.
Op 3 februari 2013 bereikte op HBS het verschrikkelijke bericht dat Ton Hemmes, verenigingsmanager en lid van verdienste van HBS, onwel was geworden en vlak daarna was overleden. Ton Hemmes was zeer geliefd binnen HBS en vrijwel dagelijks op het complex te vinden in zijn functie van verenigingsmanager. Zijn interesse voor de club HBS was niet vreemd, vader Ruud Hemmes was n.l. de erevoorzitter van de ‘Kraaien’. Ton Hemmes was op dat moment ruim drie jaar verenigingsmanager van de club. Maar in die jaren daarvoor betekende hij al veel voor de vereniging. Hij was niet alleen 16 seizoenen, waarvan 12 jaar aanvoerder, speler van HBS 1, maar ook drie jaar lid van de feestcommissie, drie jaar voorzitter van het algemeen bestuur, twee jaar lid van het voetbalbestuur, 2 jaar voorzitter van het jeugdbestuur en maar liefst 43 jaar leider van het Zomerkamp en zeven jaar scheidsrechter bij het dameshockey. Ton Hemmes werd slechts 60 jaar.
De Topklasse werd in het seizoen 2012-2013 gevormd door; Achilles’29, ADO’20, AFC, Fc Chabab, EVV, Gemert, Haaglandia, HBS, Hollandia, HSC’21, JVC Cuijk, FC Lienden, SWZ Boso Sneek, de Treffers, VVSB en WKE.
Op zondag 15 juli 2012 begon trainer Andre Wetzel met de voorbereiding op het tweede seizoen van HBS in de Topklasse. Bij de A-selectie was er afscheid genomen van Ekrem Kayha, Remco Hendriks en Paul Bekker. Daar stond slechts de komst van Jan Paul Saeijs en zes jongens uit de A-jeugd van HBS tegenover.
HBS voetbalde een uitstekende eerste seizoenshelft. Van de 16 competitiewedstrijden werden er 9 gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 5 verloren. Met 29 punten, en de doelcijfers 29-28, ging HBS op een gedeelde vierde plaats van de ranglijst de winterstop in. Het oppermachtige Achillies’29 was koploper met maar liefst 40 punten.
In de tweede seizoenshelft waren de resultaten van HBS iets minder en werd er alleen nog gewonnen van Gemert (2-3), Hollandia (1-0), VVSB (3-1) en EVV (2-0). Geen schande natuurlijk want door blessures en schorsingen was de selectie van HBS wel erg krap geworden. Bovendien moest HBS halverwege de tweede seizoenshelft ook het gevaarlijke spitsenduo Tjeerd Westdijk en Remco Klaasse missen. Westdijk en Klaasse gingen voor 4 maanden bij Dutch Dayton Lions in Amerika voetballen.
Van de uiteindelijke 30 competitiewedstrijden won HBS er dit seizoen 13, speelde er 5 gelijk en werd er 12 keer verloren. Met 44 punten, en de doelcijfers 47-55, eindigde HBS in het tweede seizoen van de Topklasse op een keurige achtste positie van de eindranglijst.
Hoogtepunt van het seizoen:
HBS had zich voor dit seizoen ook geplaatst voor het ‘grote’ KNVB-bekertoernooi. In de eerste ronde moest HBS thuis aantreden tegen HHC Hardenberg en wonnen de mannen van trainer Andre Wetzel met 3-2. Capelle-HBS werd in de tweede ronde 3-4 waardoor de derde ronde werd bereikt. In de derde ronde van de KNVB-bekerstrijd lootte HBS een uitwedstrijd tegen Eredivisionist NAC-Breda.
Breda kende op woensdag 31 oktober 2012 een ware invasie van toeschouwers uit de Residentie, die aanwezig waren bij de wedstrijd in het kader van de KNVB beker tussen NAC en zondag Topklasser HBS. Ongeveer 2000 HBS-aanhangers woonde n.l. de wedstrijd bij. Hiervan vertrokken ongeveer 1700 (veelal jongere) supporters in georganiseerd verband vanaf de opstapplaats nabij Restaurant De Haagsche Beek aan de Machiel Vrijenhoeklaan in zo’n 19 bussen richting Brabant. De rest van de HBS-aanhang ging op eigen gelegenheid.
NAC en HBS bekampten elkaar in het verre verleden reeds een aantal keren, ook in bekerverband. In het seizoen 1924-1925 werd HBS 1 afdelingskampioen en nam deel aan de kampioenscompetitie met: Go Ahead, Sparta, Frisia en NAC. Na alle wedstrijden overtuigend gewonnen te hebben werd in Leeuwarden bij Frisia gelijkgespeeld. HBS had in 5 wedstrijden 9 punten behaald, evenveel als NAC. HBS won de beslissingswedstrijden met 4–1 en 0–1. Op 26 april 1936 speelde HBS een thuiswedstrijd tegen NAC voor de KNVB beker. HBS won op Houtrust in een doelpuntrijke wedstrijd met 7–5 en ging verder in het bekertoernooi. Andere wedstrijden tegen NAC: HBS-NAC 2–4 op 11 oktober 1953 en NAC-HBS 2–0 op 21 maart 1954.
En nu dus op 31 oktober 2012! Voor zo’n 12.000 toeschouwers beleefde de 2000 man sterke HBS-aanhang en HBS 1 een prachtige en sensationele avond. De HBS-aanhang bezette de volledig gevulde tweede ring boven de eretribune ook liet massaal hun aanwezigheid blijken door het NAC publiek te overstemmen.
HBS-speler Sami Aoulad Said liet in de 37e minuut de tweede ring bijna exploderen. Zijn doelpunt bracht de meegereisde toeschouwers in extase nadat een crossbal van Remco Klaasse door HBS aanvoerder en centrumverdediger Cor Roeleveld in het doelgebied werd gekopt. Aoulad Said ontsnapte aan de aandacht van NAC verdediger Sep de Roover en rondde via het lichaam van NAC goalie Ten Rouwelaar af: 0-1. Op slag van rust belandde een schot van NAC net naast het HBS-doel en aan de overkant schoot Remco Klaasse meteen hierna in handen van Ten Rouwelaar.
NAC begon goed aan de tweede helft. De thuisclub kreeg een flink aantal mogelijkheden, maar de verdediging en doelman Gianni Kamperveen hielden stand. Toch zou HBS in de 71e minuut bezwijken onder de door NAC opgevoerde druk. Anthony Lurling schoot even buiten het strafschopgebied recht voor het doel onhoudbaar de 1–1 binnen. HBS bleef na de gelijkmaker overeind na diverse kansen voor de thuisclub. In de 86e minuut claimde heel HBS een strafschop nadat Tjeerd Westdijk in het strafschopgebied in duel met Kenny van der Weg naar de grond ging. Scheidsrechter Ruud Bossen spaarde NAC en durfde geen strafschop te geven. Kort hierna floot de leidsman voor einde reguliere speeltijd en konden beide ploegen zich gaan opmaken voor 2 x 15 minuten verlenging.
NAC speelde 25 minuten lang in de verlenging met tien man. Elson Hooi raakte geblesseerd en trainer Adrie Bogers was reeds door zijn wissels heen. Toch bleken de gastheren in de eerste verlenging de boventoon te voeren. Nadat een schot van Tjeerd Westdijk via Steven Edwards naast de paal belandde, trad doelman Gianni Kamperveen tot twee keer toe handelend op. Eerst werd een schot van Danny Verbeek uit de tweede lijn tot corner verwerkt en even later griste hij een vrije trap van Nemanja Gudelj uit de linkerbovenhoek.
In de tweede verlenging bleek de pijp van de Kraaien nog niet helemaal leeg en creëerde de middenlinie – bestaande uit Mike de Geer, Berend Kaster, Michel Biesta – een overwicht. Alhoewel de manmeersituatie, vooral in deze fase, voor aanvoer naar de frontlinie zorgde kon de numerieke meerderheid niet uitgebuit worden. NAC kwam er in deze verlenging helemaal niet aan te pas. Toen scheidsrechter Ruud Bossen voor de laatste maal floot konden de Eredivisionist en de Topklasseploeg zich gaan opmaken voor de “loterij”.
Nadat Michel Biesta en Niels van Pelt namens HBS hun pingels niet achter NAC goalie Jelle ten Rouwelaar konden krijgen, bleek de Bredase ploeg de “winnende loten” gekocht te hebben en mocht het door in het bekeravontuur. Al met al scheelde het dus niet veel of het dappere en onbevreesd strijdende HBS had in het Rat Verlegh Stadion voor een enorme stunt gezorgd. Helaas dus, maar met volle trots vertrok HBS weer richting Den Haag. Niemand had deze historische dag voor “De Kraaien” willen missen.
Hoofdsponsor Buren van Velzen Guelen stopte er na dit seizoen mee zodat HBS op zoek moest naar een nieuwe hoofdsponsor.
Seizoen 2013-2014
Het bestuur van HBS schreef voor het seizoen 2013-2014 voor de zondagcompetitie 12 seniorenelftallen in bij de KNVB. Op zaterdag kwam er 1 (35+)elftal uit. De jeugdafdeling van HBS bestond dit seizoen uit 5 A-elftallen, 5 B, 7 C, 8 D, 12 E en 11 F-teams. De zaalvoetbalafdeling van HBS bestond uit 3 teams.
Sea Life Scheveningen was vanaf dit seizoen de nieuwe hoofdsponsor van HBS-Craeyenhout. De zondagtopklasser en het beroemde zeeaquarium aan de Scheveningse boulevard tekenden een overeenkomst voor drie seizoenen.
Ook in het seizoen 2013-2014 kwam HBS dus uit in de Topklasse van het zondagvoetbal en ontmoette ditmaal daarin; Achilles’29, AFC, Argon, De Treffers, EVV, Haaglandia, FC Hilversum, Hollandia, HSC’21, JVC Cuijk, FC Lienden, Quick’20, UNA, VVSB en WKE.
Nieuw dit seizoen bij de A-selectie van HBS waren Edwin de Graaf (FC Lisse), Kevin Schutte (ADO Den Haag), Danny Gout (Haaglandia) en Ricardo Samoender (FC Dordrecht).
HBS-trainer André Wetzel had al in de eerste competitiewedstrijd, op zaterdag 25 augustus 2013, personele problemen in de voorhoede en zodoende besloot hij om verdediger Jan Paul Saeijs door te schuiven naar de aanval van HBS. Een gouden fonds bleek achteraf want al tijdens de seizoensouverture van HBS bij Be Quick 1887 (3-3) scoorde Saeijs alle drie de doelpunten. Een week later behaalde HBS zijn eerste competitieoverwinning door UNA/Brinvast met 2-1 te verslaan. Op zondag 8 september stond de derby Haaglandia-HBS op het programma waarin Jan Paul Saeijs wederom een hoofdrol voor hem opeiste. In de door HBS met 5-1 gewonnen wedstrijd wist Saeijs wederom driemaal het net te vinden. Na de goede prestatie tegen Haaglandia volgde een week later een 1-3 thuisnederlaag tegen Leonidas.
HBS kende wederom een redelijk goede eerste competitiehelft. Van de 16 wedstrijden werden er 8 gewonnen, 4 gelijk gespeeld en 4 verloren. Met 28 punten, en de doelcijfers 30-21 gingen de mannen van trainer Wetzel op de vierde plaats van de ranglijst de winterstop in.
Waar andere voetbalverenigingen een trainingskamp in warmere oorden in Spanje, Turkije en Portugal belegden, ging de selectie van HBS traditioneel tijdens de winterstop op wintersport naar Val d’Isère in de Franse Alphen.
HBS kwam niet al te best uit de winterstop want de eerste twee competitiewedstrijden tegen UNA/Brinvast (5-0) en Haaglandia (0-1) werden verloren. In de maand februari kwamen de mannen van trainer Andre Wetzel (die tijdens de winterstop voor 2,5 jaar had bijgetekend) weer goed op gang en volgde de ene na de andere overwinning. Op zondag 23 februari werd HBS-Juliana’31 zelfs 8-0. Grote man dit hele seizoen al bij HBS was Jan Paul Saeijs. De van centrumverdediger tot spits gebombardeerde voetballer scoorde aan de lopende band.
HBS deed deze competitie lange tijd mee om een toppositie in de Topklasse maar na de overwinning op 16 maart tegen WKE (2-1), kregen “de Kraaien” een lichte terugval.
Van de 30 competitiewedstrijden wist HBS er uiteindelijk 14 te winnen, 9 gelijk te spelen en 7 te verliezen. Met 51 punten, en de doelcijfers 64-43, eindigde HBS op de achtste positie van de eindranglijst van de zondag Topklasse.
Jan-Paul Saeijs werd met 24 doelpunten topscorer in de zondagtopklasse. Ook werd Saeijs eerste in de door de website Haagse Voetbalhistorie georganiseerde regiotopscorersklassement. Door zijn drie doelpunten tegen FC Lienden (2-6) passeerde hij op de allerlaatste wedstrijddag als nummer drie in de rangschikking nummer twee Michael Nolet van SEV en verdrong hij eveneens VELO topscorer Jeffrey Beukenholdt van de eerste plaats.
Overigens ook alle lof voor Mike de Geer, die als enige in de HBS gelederen geen seconde van de competitie heeft gemist in dit seizoen. Ook eindigde doelman Gianni Kamperveen in de tweede periode bovenaan in het keepersklassement van de zaterdag- en zondagtopklasse.
Volgens de website “Voetbal op zondag” trok HBS dit seizoen ook de meeste toeschouwers in de zondag Topklasse. Gemiddeld werden de thuiswedstrijden door 767 toeschouwers bezocht.
Dat het de laatste tijd met de jeugdafdeling van HBS goed ging werd dit seizoen wel weer duidelijk want de club mocht maar liefst 9 kampioenen begroeten. Deze kampioenen waren: De B1 in de Hoofdklasse E, C3 (4e Klasse 07), D1 (1e Klasse 03), E7 (5e Klasse 03), E9 (7e Klasse 01), E10 (9e Klasse 28), E11 (9e Klasse 13), F7 (8e Klasse 02) en F11 (10e Klasse 43).
Seizoen 2014-2015
Op de Algemene Ledenvergadering van maandag 8 dec 2014 hadden alle aanwezige leden unaniem voor de aanleg van een spiksplinternieuw kunstgrasveld op het huidige 1e voetbalveld gestemd.
Het nieuwe veld zou, in samenwerking met de gemeente Den Haag, aangelegd gaan worden in de periode van 11 mei tot en met 2 augustus 2015. Gelijktijdig zou het 2e hockeyveld volledig gerenoveerd worden. Voorzitter Jacco Visser en penningmeester Tycho Vermeire gaven de vergadering een heldere en duidelijke uiteenzetting over de financiële consequenties en over de enorme stap voorwaarts die de afdeling Voetbal met de aanleg van een nieuw kunstgrasveld kon gaan zetten.
De Freek van der Leeuw-trofee werd dit jaar toegekend aan Dick Rigter. Voorzitter Jacco Visser schetste Dick als een ‘stille kracht achter de schermen’. Het algemeen bestuur nam afscheid van vice-voorzitter Henk Soons, hockey-voorzitter Guus Pieters en van Jan Biesheuvel. De laatste was gedurende vele jaren verantwoordelijk voor de portefeuille Media & Communicatie. Voorzitter Jacco Visser prees hen voor het vele en goede werk gedurende een groot aantal jaren. Steven Visee volgde Guus Pieters op als hockey-voorzitter en Jasper Vink kwam het bestuur versterken namens de Bar- en Buffetexploitatie. Ere-voorzitter Ruud Hemmes sloot de vergadering af met zijn bekende wijze woorden, het algemeen bestuur werd bedankt voor hun inzet en vele werk en het clublied werd uit volle borst weer meegezongen.
Het voetbalbestuur van HBS schreef dit seizoen 11 seniorenelftallen in bij de KNVB voor de zondagcompetitie. Voor de zaterdagcompetitie kwam er wederom 1 (35+)elftal uit. De jeugdafdeling van HBS bestond ditmaal uit 5 A-elftallen, 6 B, 7 C, 8 D, 12 E en 11 F-teams. De zaalvoetbalafdeling van HBS bestond in het seizoen 2014-2015 uit 2 teams.
De Topklasse van het zondagvoetbal bestond in het seizoen 2014-2015 uit de volgende clubs: ADo’20, AFC, De Treffers, EVV, HBS, Hercules, EDO, HSC’21, JVC Cuijk, HFC, Leonidas, Lienden, OJC Rosmalen, UNO, VVSB en WKE.
De selectie van Andre Wetzel was niet veel veranderd. Edwin de Graaf was gestopt en Dominique Broekhuizen was weer teruggekeerd. Nieuw waren Stijn Houben (Feyenoord-jeugd), keeper Bas Meeuwissen (ADO Den Haag) en Serano van der Hurk (Haaglandia). Wel een grote aderlating was dat de pas 25-jarige Remco Klaasse , die ooit met Tjeerd Westdijk een wereld spitsenduo bij HBS vormde, noodgedwongen moest stoppen met voetballen i.v.m. een dubbele heupoperatie.
HBS opende op zondag 24 augustus 2014 de competitie met een uitstekende 2-1 thuisoverwinning op (de latere kampioen) FC Lienden. Jan Paul Saeijs scoorde (weer eens) beide doelpunten! Het werd echter een minder seizoen voor HBS dan de voorgaande jaren. Doordat HBS defensief probleem kende, en afzakte naar de onderste regionen van de Topklasse, werd J.P. Saeijs, uit noodzaak, weer naar de achterhoede getransformeerd. Bovendien presteerde keeper Gianni Kamperveen in november 2014, in de uitwedstrijd tegen HSC’21, alweer zijn derde rode kaart van het seizoen te behalen.
Bij aanvang van de winterstop had HBS 1 van de 16 competitiewedstrijden er 6 gewonnen, 4 gelijk gespeeld en 7 verloren. Met 19 punten, en de doelcijfers 34-34, stond HBS op de 11e positie van de Topklasse.
Waar voorheen altijd Val d’Isère in de Franse Alphen als wintersportoord op het programma prijkte, koos de selectie van HBS voor het eerst in de winterstop voor een wintersport in Oostenrijk.
De tweede seizoenshelft verliep nog moeizamer voor HBS. Uiteindelijk werden er van de 30 competitiewedstrijden er 9 gewonnen, 8 gelijk gespeeld en 13 verloren. Met 35 punten, en de doelcijfers 53-51 eindigde HBS op de 13e positie van de Topklasse en dat betekende dus dat de ploeg van trainer André Wetzel zich kon gaan voorbereiden op de nacompetitie voor behoud van het Topklasserschap.
In een tweeluik tegen MSC uit Meppel (Overijssel), de winnaar van de periodekampioenen uit de hoofdklasse C, moest het dan gebeuren. Op donderdag 28 mei moest HBS eerst op Sportpark Craeyenhout (op veld 2) aantreden tegen MSC. Door doelpunten van Jan Paul Saeijs, Mike de Geer en Jasper Roberti won HBS met 3-0. De return, op zondag 31 mei, won HBS in Meppel ook. Door doelpunten van Steve van Kesteren, Willem Six en Serano van der Hurk werd het uiteindelijk 1-3 en bleef het Topklasserschap voor HBS behouden.
Mike de Geer werd dit seizoen, met 11 doelpunten, topscorer bij HBS 1, gevolgd door Jan Paul Saeijs (10) en Tjeerd Westdijk (9).
In het bekervoetbal was HBS dit seizoen succesvoller. HBS had zich ook voor dit seizoen weer geplaatst voor het ‘grote’ KNVB-bekertoernooi. In de eerste ronde moest HBS het thuis opnemen tegen Juliana’31 en wonnen de mannen van trainer Andre Wetzel simpel met 6-1. In de tweede ronde begroette HBS op woensdag 24 september 2014, op Sportpark Craeyenhout, Eredivisionist Heracles. In een heerlijke voetbalambiance, voor bijna 3000 toeschouwers, verloor HBS nipt (1-2) van Heracles en werd hiermee dus vol trots uitgeschakeld. Er werd echter niet getreurd want wat was de club trots op de geweldige organisatie rond deze wedstrijd, de sfeer op dit terrein en deze prestatie van HBS 1.
In de strijd om de districtsbeker West II behaalde HBS (na een 1-2 zege bij FC ‘s-Gravenzande) op 14 maart de halve finale en plaatste zich hiermee voor volgend seizoen wederom voor de grote KNVB Beker. Serano van der Hurk schoot HBS met een 1-0 overwinning op Noordwijk naar de finale. In de KNVB West II districtsfinale categorie I moest HBS, op Sportpark Polanen te Monster, op zaterdag 16 mei 2015 aantreden tegen RKAVV. HBS verloor deze finale helaas met 4-1 van RKAVV en kan vlak hierna nog de volle strijd voor behoud van het Topklasserschap in de nacompetitie aangaan.
Bij de senioren waren dit seizoen bij HBS geen kampioenschappen te melden maar bij de jeugd weer wel. In het seizoen 2014-2015 kon de kampioensvlag bij HBS in top bij de A5 (in de 4e Klasse 11), C3 (3e Klasse 07), C5 (5e Klasse 09), E2 (2e Klasse 08) en F9 (10e Klasse 48).
Al jaren lang beschikte het hoofdveld van HBS niet over een geweldige grasmat, waardoor de roep om een kunstgrasveld daarom al diverse malen op sportpark Crayenhout klonk. HBS kreeg tijdens het seizoen 2014-2015 eindelijk van de gemeente Den Haag de toezegging, dat de club in de zomer van 2015 een kunstgrasmat kreeg op het hoofdveld.
Tijdens de zomerstop waren de werkzaamheden in volle gang. Het werd een kunstgrasmat van de nieuwste generatie en tevens werd er op veld 1 wedstrijdverlichting aangelegd en nieuwe dug-outs geplaatst.
Seizoen 2015-2016
Op zondag 30 augustus 2015 werden de nieuwe kunstgrasvelden bij HBS officieel geopend door sportwethouder Rabin Baldewsing. HBS was hiermee de eerste sportclub in Den Haag met alleen maar kunstgrasvelden. Verder werd er op het terrein van HBS aan de Daal en Bergselaan ook een buitenbar geopend.
>
De indeling van het amateurvoetbal in de zondag Topklasse zag er in seizoen 2015-2016 als volgt uit: AFC, De Treffers, EVV, HBS, Hercules, HSC ’21, JVC Cuijk, Kon. HFC, FC Lienden, Magreb ’90, OJC Rosmalen, Sneek Wit-Zwart, TEC, UNA, VVSB en WKE.
Omdat de KNVB had besloten om vanaf seizoen 2016-2017 een Landelijke divisie (2e Divisie) in te voeren, zou het seizoen 2015-2016 als overgangsjaar dienen. Dit betekende dat in dit seizoen uit beide Topklassen (zaterdag en zondag) zeven clubs zouden gaan promoveren, aangevuld met vier belofteteams van profclubs.
Het werd een uiterst moeizaam seizoen voor de mannen van trainer Wetzel want op zondag 20 december 2015 (4-1 nederlaag bij FC Lienden) sloten de ‘Kraaien’ de eerste competitiehelft, met 13 punten uit 16 wedstrijden, af op een voorlaatste (15e) plaats in de Topklasse.
In de tweede seizoenshelft waren de prestaties van HBS 1 gelukkig ietsje beter en had men ook geluk dat WKE door de KNVB uit de competitie werd genomen waardoor er een degradatieplaats wegviel. Op 1 mei 2016 speelde HBS zich definitief veilig door een 1-1 gelijkspel tegen De Treffers.
Van de uiteindelijk 28 competitiewedstrijden won HBS 8 maal, werd er 4 keer gelijk gespeeld en 16 keer verloren. Met 28 punten, en de doelcijfers 38-50, eindigde HBS op de twaalfde positie van de ranglijst.
Het seizoen voor het eerste elftal van HBS was echter nog niet afgelopen want via overwinningen op Graaf Willem II VAV (0-3), Maasdijk (7-0), BMT-zat (10-0), VELO (4-0), Verburch (0-2) en RKAVV (4-0), had de formatie van trainer Wetzel zich geplaatst voor de finale van de Haaglanden Cup.
Op zaterdag 4 juni 2016 vond deze finale, op het complex van Quick, plaats met als tegenstander zaterdag Topklasser Svv Scheveningen. Een mooie gelegenheid dus voor HBS om het seizoen nog enige kleur te geven en met winst een passend afscheid te nemen van trainer Andre Wetzel en de spelers Tjeerd Westdijk (naar Noordwijk), Dominique Broekhuizen (stopt) en Ricardo Samoender (naar Scheveningen). Echter op een zonnig en druk bezocht terrein van Quick verloor HBS kansloos met 4-0 van Scheveningen en was het seizoen ten einde.
Na vier seizoenen kwam er een einde aan het huwelijk tussen Topklasser HBS en trainer Andre Wetzel.
Seizoen 2016-2017
Het was algemeen bekend dat HBS een grote omni vereniging was en dat betekende dus dat de club meer was dan alleen voetbal. De voetbaltak bestond bij aanvang van het seizoen 2016-2017 uit 1000 leden, de hockeytak uit 800 leden en de crickettak uit 250 leden.
Voor het seizoen 2016-2017 had de KNVB voor een nieuw competitiemodel gekozen die ging bestaan uit een Eredivisie, een Eerste Divisie, de Tweede Divisie, twee Derde Divisies (zaterdag en zondag) en vier Hoofdklassen (zaterdag en zondag). In deze competities kwam er ook ruimte voor de beloftenteams van betaald voetbalclubs, die voorheen nog uitkwamen in een gesloten competitie. De naam Topklasse bestond dus vanaf dit seizoen niet meer omdat deze was veranderd in Derde Divisie. Met andere woorden, HBS kwam dit seizoen uit in de Derde Divisie zondag, waarin men kon gaan strijden om een plaats in de Tweede Divisie.
Er waren echter nog meer veranderingen vergeleken met het vorige seizoen. Vanaf het seizoen 2017-2018 ging de KNVB bij het jeugdvoetbal een aantal grote veranderingen doorvoeren. Deze pasten in het streven van de KNVB naar verbetering van kwaliteit en aantrekkelijkheid van het voetbal en spannende competities. Om de overgang geleidelijk te laten verlopen startte men in het seizoen 2016-2017 met de nieuwe aanduiding voor alle jeugdcompetities. De benaming voor de leeftijdscategorieën F tot en met A verdwenen. Daarvoor in de plaats kwamen de gebruikelijke aanduidingen die internationaal al geldde, Onder 19 tot en met onder 9.
De nieuwe benaming werd nu als volgt; Onder 19 (JO19), was voorheen A-junioren, Onder 17 (JO17), voorheen B-junioren, Onder 15 (JO15), voorheen C-junioren, Onder 13 (JO13), voorheen D-pupillen, Onder 11 (JO11), voorheen E-pupillen en Onder 9 (JO9) voorheen F-pupillen. De afkorting ‘JO’ betekent ‘Jeugd onder’. De opgave van teams ging op dezelfde manier als de jaren hiervoor. Alleen heette bijvoorbeeld het B1-elftal voortaan het O17-1 elftal en het D4 team het O13-4 team.
Voor het seizoen 2016-2017 schreef HBS voor de zaterdagcompetitie 1 seniorenteam (35+) in en voor de zondagcompetitie 13 seniorenelftallen in bij de KNVB. De jeugdafdeling van HBS bestond dit seizoen uit: 4x JO-19, 6x JO-17, 8x JO-15, 8x JO-13, 12x JO-11 en 12x JO-9 teams. De zaalvoetbalafdeling van HBS bestond dit seizoen uit 2 teams.
De indeling van het amateurvoetbal in de zondag Derde Divisie zag er in seizoen 2016-2017 als volgt uit: EVV, HBS, Hercules, HSC’21, JVC Cuijk, Magreb’90, OJC Rosmalen, Be Quick 1887, De Dijk, Dongen, Juliana’31, OFC, Quick’20, UDI’19, Westlandia, Jong Achilles’29, Jong Brabant United en Jong De Graafschap.
In de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer kwam HBS terecht bij voormalig profvoetballer Marcel Koning. De oud-speler van ADO Den Haag, NEC en NAC was natuurlijk geen onbekende voor de club aangezien Koning zijn voetbalcarrière afsloot bij HBS. Marcel Koning, die een contract voor één seizoen tekende, had echter de pech dat een aantal spelbepalende spelers van HBS naar andere clubs vertrokken omdat men daar financieel veel beter van werden. De club HBS is altijd principieel tegen betalingen van spelers geweest en ging altijd meer maatschappelijk aan de slag met spelers.
In de eerste seizoenshelft werd vooral voorin Tjeerd Westdijk (naar Noordwijk) nodig gemist. Met een vrij jonge selectie wist HBS in de eerste seizoenshelft van de 18 competitiewedstrijden er 6 te winnen, 2 gelijk te spelen en werd er 10 keer verloren. Met 20 punten, en de doelcijfers 27-34, ging HBS op een twaalfde positie van de ranglijst de winterstop in.
Na vele jaren te hebben gekozen voor een ski-voorbereiding in het Franse Val Thorens, verbleven de Kraaien ditmaal tijdens de winterstop in het Spaanse Valencia om zich optimaal voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Tevens kwamen het bestuur van HBS en trainer Marcel Koning tijdens deze winterstop en contractverlenging van één seizoen overeen.
De opgaande lijn van HBS zette zich in de tweede seizoenshelft voort en eindigde het jonge team uiteindelijk knap in de middenmoot van de 3e Divisie. Van de maar liefst 34 competitiewedstrijden werden er door HBS in totaal 15 gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 17 verloren. Met 46 punten, en de doelcijfers 55 voor en 62 tegen, eindigde het team van trainer Koning op een prima negende positie van de ranglijs.
In competitieverband werd Santy Hulst topscorer bij HBS 1 met 16 doelpunten.
Bij maar liefst acht teams van HBS mocht aan het einde van het seizoen 2016-2017 de kampioensvlag in top. De zondag 5 werd met 51 punten uit 21 duels kampioen van de 4e Klasse 2. De JO17-4 met 27 uit 12 kampioen van de 4e Klasse 04. De JO15-1 met 62 uit 22 kampioen van de 1e Klasse 09. De JO15-2 met 49 uit 18 kampioen van de 2e Klasse 08. De JO11-1 met 38 uit 18 kampioen van de Hoofdklasse 4. De JO11-7 met 43 uit 18 kampioen van de 5e Klasse 13. De JO11-9 met 49 uit 18 kampioen van de 9e Klasse 07 en de JO9-2 met 39 uit 16 kampioen van de 3e Klasse 02.
Seizoen 2017-2018
In het seizoen 2017-2018 kwam HBS met de volgende teams in competitieverband uit: Bij de zaterdagcompetitie 2 seniorenteams (35+) in en voor de zondagcompetitie met 13 seniorenelftallen. De jeugdafdeling van HBS bestond dit seizoen uit: 4x JO-19, 8x JO-17, 7x JO-15, 8x JO-13, 10x JO-11, 3x JO-10 en 11x JO-9 teams. De zaalvoetbalafdeling van HBS bestond dit seizoen uit 1 herenteam.
De Derde Divisie zondag was voor het seizoen 2017-2018 als volgt samengesteld: ADO’20, Be Quick 1887, Blauw Geel’38/JUMBO, De Meern, Dongen, EVV, HBS, Hercules, HSC’21, Jong De Graafschap, JVC Cuijk, Magreb’90, OFC, OJC Rosmalen, Quick, Quick’20, UNA en Westlandia.
Het werd een zeer moeizaam seizoen voor de mannen van trainer Koning in de Derde Divisie, mede veroorzaakt door een te smalle selectie. Met slechts 13 punten uit 15 wedstrijden ging HBS op de 14e positie van de ranglijst de winterstop in. De eerste seizoenshelft kende overigens slechts één hoogtepunt voor HBS en dat was op zaterdagavond 4 november 2017 de thuiswedstrijd tegen Quick. Na maar liefst 14 jaar stond deze derby in competitieverband weer op het programma. Ondanks de 1-3 nederlaag en het regenachtige weer werd het op een met 3.500 toeschouwers afgeladen Sportpark Craeyenhout één groot voetbalfeest.
Oude voetbaltijden herleefden op zaterdag 4 november 2017 op Sportpark Craeyenhout met ruim 3.500 toeschouwers bij ‘Dé Haegsche Derby’ HBS – Quick.
In de winterstop wist HBS de zevenvoudig international Ruben Schaken te strikken voor de rest van het seizoen. Op het trainingskamp in Sevilla te Spanje (van 4 tot en met 7 januari 2018) hoopte HBS de basis te leggen voor een mooie eindsprint in de tweede competitiehelft. Ondanks een goede tweede seizoenshelft, met een hoofdrol voor Ruben Schaken, wist HBS zich pas op de laatste speeldag van de competitie in veiligheid te spelen door een 4-2 overwinning op Westlandia. Van de 34 wedstrijden werden er 11 gewonnen, 7 gelijk gespeeld en 16 verloren. Met 40 punten, en een doelgemiddelde van 43 voor en 43 tegen, eindigde HBS op de twaalfde positie van de ranglijst. Ruben Schaken werd dit seizoen met 12 doelpunten topscorer bij HBS 1.
Na afloop van dit seizoen werd er afscheid genomen van Joost Jonkman, Santy Hulst (stopt), Paul van der Helm (naar Quick Boys), Bram Ros (naar Rijnsburgse Boys), Steve van Kesteren (naar Westlandia) en Mike de Geer (stopt).
Dit seizoen kon er bij vier (jeugd)teams van HBS de kampioensvlag in top. De JO17-1 werd kampioen van de 1e Klasse 1 (VJ), de JO17-6 van de 4e Klasse 09 (VJ), de JO15-1 van de Hoofdklasse D en de JO10-1 van de Hoofdklasse 1 (VJ). Bij de competitie’s vanaf JO9 en lager werden vanaf dit seizoen geen uitslagen en standen meer weergegeven. De KNVB vond dat die spelers in deze leeftijdscategorieën zich in een ontwikkelfase bevonden, waarbij de competitie geen doel maar een middel was dat bijdroeg aan het spelplezier en de individuele ontwikkeling.
Op de Algemene Ledenvergadering van maandag 11 juni 2018 nam Nick Schavemaker, na bijna negen jaar, afscheid als voorzitter van afdeling Voetbal. Zijn opvolger werd Frits Broers. Het nieuwe algemene bestuur van HBS was nu als volgt samengesteld: Frits Broers (voetbal), Marjolein Landheer (hockey), Chris Lieshout (secretaris), Jacco Visser (voorzitter), Petra Roberti (communicatie), Tycho Vermeire (penningmeester) en Reinout Scholte (cricket). Voor zijn vele verdiensten werd Nick Schavemaker vervolgens benoemd tot Lid van Verdienste van HBS.
Seizoen 2018-2019
In dit seizoen vierde HBS haar 125-jarig bestaan. Houdt Braef Stant werd immers op 7 oktober 1893 opgericht door J. Dijkman, A.W.G. Stigter en H. Tengbergen en deze unieke gebeurtenis moest natuurlijk gevierd worden. De Lustrumcommissie van HBS had tal van activiteiten georganiseerd. De eerste activiteiten van het openingsweekend van het Lustrumjaar “HBS 125 jaar” waren gepland rondom het weekend van 5, 6 en 7 oktober 2018. De agenda zag er als volgt uit: Op vrijdag 5 oktober Reünistendiner XXL (Diner voor leden die 25 jaar of langer lid waren). Op zaterdag 6 oktober een Lustrum Festival (overdag voor jong en oud) en ‘s-avonds het grote en spectaculaire Lustrum Feest. Op zondag 7 oktober volgde de jubileumwedstrijd tussen Oud HBS tegen Oud HVV (einduitslag 1-1).
In het kader van het 125-jarig lustrum was er ook van 12 oktober t/m 2 december 2018 een unieke HBS-tentoonstelling in het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg, een paar honderd meter van de plaats waar op 7 oktober 1893 drie Haagse jongens HBS hebben opgericht. Het klapstuk van het 125-jarig jubileum was toch wel de uitgave van een jubileumboek, samengesteld door de HBS-ers Jan Hillenius, Dennis Jansen, Rogier Schildkamp, Allard Doesburg en Vincent Schildkamp.”HBS 125″ bevat 400 bladzijden en er staan duizend foto’s in. De uitvoering is in een opvallend formaat (30 bij 30 centimeter) en weegt bijna 4 kilo.
De indeling derde divisie zondag in seizoen 2018-2019 was als volgt: ADO’20 (Heemskerk), Blauw Geel’38 (Veghel), Dongen (Dongen), EVV (Echt), Goes (Goes), HBS (Den Haag), USV Hercules (Utrecht), HSC’21 (Haaksbergen), JVC Cuijk (Cuijk), OFC (Oostzaan), OJC Rosmalen (Rosmalen), OSS’20 (OSS), Quick (Den Haag), Quick’20 (Oldenzaal), TEC (Tiel), UNA (Veldhoven), Jong FC Volendam (Volendam) en Westlandia (Naaldwijk).
<HBS kende een roerige overschrijvingsperiode. Bram Ros was vertrokken naar Rijnsburgse Boys, keeper Paul van der Helm naar Quick Boys, Steve van Kesteren naar Westlandia en Tony Bergsma naar sv Die Haghe. Mike de Geer en Santy Hulst waren gestopt met voetballen. Trainer Marcel Koning moest dus met een praktisch nieuwe en onervaren selectie aan de slag waarin Niels van Pelt (VVSB) wel was teruggekeerd.
Al snel bleek dat het voor HBS een moeilijk seizoen ging worden in de 3e Divisie. In de eerste seizoenshelft wist men van de 15 competitiewedstrijden er slechts 2 te winnen, 5 gelijk te spelen en 8 te verliezen. Met 11 punten, en een doelsaldo van 10 voor en 25 tegen, ging HBS op een voorlaatste positie van de ranglijst de winterstop in.
Na ditmaal in de winterstop een trainingskamp in het Portugese Lissabon belegd te hebben begon HBS, met twee overwinningen en een gelijkspel uitstekend aan de tweede seizoenshelft. Helaas kwam daarna weer de klad in de prestaties en kwam men weer in de onderste regionen van de ranglijst terecht. Toen op 24 maart 2019 ook nog eens “De Haegsche Derby” Quick – HBS met 2-3 werd verloren besloot het bestuur om hoofdtrainer Marcel Koning op non actief te zetten en nam Ben van Dam zijn taken over. Deze maatregel leverde geen schrikeffect op en uiteindelijk zou HBS dan ook degraderen uit de 3e Divisie. Van de 34 wedstrijden werden er in totaal 7 gewonnen, 7 gelijk gespeeld en 20 verloren. Met 28 punten, en een doelsaldo van 37 voor en 62 tegen, eindigde men op de laatste plaats van de ranglijst. Donovan de Groot werd dit seizoen met 6 doelpunten topscorer bij HBS 1, gevolgd door Berend Kaster (5) en Willem Six (5).
Seizoen 2019-2020
>
Op de Algemene Ledenvergadering van maandag 9 december 2019 haar traden Jacco Visser (voorzitter) en Tycho Vermeire (penningmeester) uit het Algemeen Bestuur van HBS. Adriaan de Buck (voorzitter) en Pien Verweij-Van der Vegt (penningmeester) werden benoemd tot hun opvolgers. Ivar Noordenbos werd benoemd tot vicevoorzitter.
Jacco Visser zag in zijn 7 jaar voorzitterschap dat bij HBS alle velden werden vervangen waarvan één waterveld en veld 1 voetbal kreeg kunstgras van topniveau. Een weelde voor Sportpark Craeyenhout want hierdoor konden alleen al zo’n 1.100 kinderen 3-4 per week onder professionele begeleiding over de velden jagen.
Op de zondag namen dit seizoen namens HBS 11 seniorenelftallen en 3 senioren 35+ teams deel aan de competitie. De jeugdafdeling telde ditmaal 56 jeugdteams, onderverdeeld in: 6 JO19, 4 JO17, 3 JO16, 5 JO15, 3 JO14, 5 JO13, 5 JO12, 6 JO11, 6 JO10, 6 JO9 en 7 JO8-teams. In de zaalvoetbalcompetitie kwam HBS met 2 herenteams uit.
Na de degradatie uit de zondag 3e Divisie moest het eerste elftal van HBS het dit seizoen dus een treetje lager gaan proberen. De indeling van de zondag hoofdklasse A in seizoen 2019-2020 was als volgt: Alcides (Meppel), Alphense Boys (Alphen ad Rijn), Be Quick 1887 (Groningen), Emmen, HBS, Hollandia (Hoorn), Hoogeveen, JOS/Watergraafsmeer (Amsterdam), Leonidas (Rotterdam), MSC (Meppel), Quick ’20 (Oldenzaal), RKAVV (Leidschendam), SDO (Bussum), SJC (Noordwijk), RKVV Velsen (Driehuis) en VOC (Rotterdam).
Bas Steffens was voor dit seizoen aangetrokken als nieuwe hoofdtrainer van HBS. In de eerste seizoenshelft speelde HBS geen rol van betekenis en ging uiteindelijk met 19 punten uit 14 duels op een negende positie van de ranglijst de winterstop in.
Van 9 t/m 12 januari 2020 bereidde de selectie op trainingskamp in Mierlo zich voor op de tweede seizoenshelft. Het seizoen zou echter nooit worden afgemaakt want na de uitbraak van het coronavirus (begin maart 2020) lag een groot deel van het dagelijks leven in Nederland plat. Vanaf donderdag 12 maart 2020 werden ook alle activiteiten bij o.a. voetbalverenigingen, zowel in het betaalde voetbal als bij de amateurs, met onmiddellijke ingang gestopt. Dit betekende dus in Nederland geen voetbalwedstrijden, geen trainingen en en ook geen andere clubactiviteiten. Een week later werd door de Nederlandse regering deze maatregelen zelfs aangescherpt en moesten alle accommodaties in Nederland op slot. Na deze maatregel besloot de KNVB dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer hervat zouden worden omdat het sowieso niet meer was toegestaan om tot de zomer toe te voetballen. Dit gold voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus en in heel Nederland. De KNVB besloot hierdoor ook dat er voor het seizoen 2019-2020 geen eindstanden zouden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten waren. Ook werden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen zou dan iedere club, dus ook HBS, in dezelfde klasse uitkomen als bij de start van dit seizoen.
Het eerste elftal van HBS speelde dus de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen op 8 maart 2020. Op Sportpark Craeyenhout werd er op die dag met 1-1 gelijk gespeeld tegen Leonidas. Op dat moment had het team van trainer Steffens van de 20 wedstrijden er 8 gewonnen, 5 gelijk gespeeld en 7 verloren. Met 29 punten en een doelsaldo van 30 voor en 26 tegen, stond men op de achtste positie van de ranglijst.
Ondertussen werden de strenge corona-maatregelen beetje voor beetje door de regering versoepeld. Vanaf 29 april 2020 mochten in Nederland kinderen tot 12 jaar zonder anderhalvemeter-restrictie weer trainen. De oudere kinderen (van 12 tot 18) gold deze afstandsregel nog wel. Er mocht sowieso alleen getraind worden, wedstrijden bleven taboe en kantines en kleedkamers moesten dicht blijven. Met ingang van 11 mei mochten ook de senioren weer (anderhalvemeter-restrictie) trainen.
Seizoen 2020-2021
>
Het weekeinde van 10/11 oktober bleek alweer de laatste speelronde van het seizoen 2020-2021. De KNVB besloot namelijk op woensdag 14 oktober 2020, de dag na de persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen, een streep door alle competities te zetten. Lange tijd hoopte de voetbalbond dat er nog iets (bijvoorbeeld het uitspelen van één competitiehelft) mogelijk was, maar dat bleek ondanks een aantal versoepellende coronamaatregelen vanaf 3 maart 2021 onhaalbaar. Zo werd de leeftijdsgrens voor buitensporten in teamverband verruimd van 17 tot 27 jaar.
Dit betekende dat voor het tweede seizoen op rij de competities in het amateurvoetbal het einde niet haalden. Bijna een jaar geleden, het weekeinde van 7/8 maart, was de laatste speelronde van seizoen 2019-2020.
Na de aangekondigde versoepelingen op 26 juni 2021 was het meest in het oog springende maatregelen voor het voetbal: trainen en spelen van wedstrijden: alle voetballers mochten eindelijk weer volledig trainen én wedstrijden spelen tegen teams van andere verenigingen.
<
Seizoen 2021-2022
>
De zondag 1 van trainer Bas Steffens werd voor dit seizoen ingedeeld in de Hoofdklasse A met daarin als tegenstanders; Alcides, Alphense Boys, Be Quick 1887, Emmen, Hoogeveen, Purmersteijn, RKAVV, SDO, SJC, TAC’90, TOGB, Velsen, VOC en De Zouaven.
In de maand november begon alle ellende met wat betreft corona weer opnieuw. Omdat er iedere dag weer meer besmettingen bijkwamen werd er op vrijdag 12 november 2021 wederom een persconferentie gegeven waarin o.a. werd vermeld dat er vanaf 14 november 2021 geen publiek meer bij sportwedstrijden aanwezig mocht zijn. Bovendien moesten alle voetballers en begeleiding bij aankomst op het sportcompelx hun QR-code tonen. Als je geen geldige QR-code in de corona-app kunt laten zien dan was de kantine of kleedkamer verboden terrein voor je. Voor heel veel amateurclubs, die het al zo moeilijk hadden, was dit een hele heksentoer om dit op een goede manier te regelen want zowel aan de poort en in de kantine moest men vrijwilligers plaatsen die de CoronaCheck App of het recent negatief testbewijs moest controleren.
Op de persconferentie van 29 november werden de maatregelen nog meer aangescherpt. De regering besloot o.a. dat in het kader van de coronamaatregelen trainen na 17.00 uur niet meer was toegestaan. Door deze maatregel besloot de KNVB de competities in het amateurvoetbal voor de standaardteams grotendeels stil te leggen. Vriendschappelijk voetballen mochten de standaardteams uiteraard wel. De lagere seniorenelftallen en jeugd mochten wel gewoon doorgaan met competitievoetbal.
Na de persconferentie van zaterdag 18 december waren we qua coronamaatregelen weer helemaal terug bij af. Sporten mocht alleen nog maar met 1 ander persoon op 1,5 meter afstand, dus voetbalwedstrijden werden verboden en alle sportkantines moesten weer dicht.
>
Seizoen 2022-2023
>
HBS schreef dit seizoen voor de zaterdagcompetitie 1 onder de 23 jaar elftal in. Op zondag kwam men met 13 seniorenelftallen,2 35+ teams en 1 elftal onder de 23 jaar uit. De jeugdafdeling bestond ditmaal uit: 4 JO19, 2 JO18, 3 JO17, 3 JO16, 4 JO15, 4 JO14, 6 JO13, 3 JO12, 7 JO11, 4 JO10, 7 JO9 en 6 JO8 teams. Voor de zaalvoetbalcompetitie schreef HBS 3 herenteams in.
Terwijl steeds meer clubs het zondag- voor het zaterdagvoetbal hadden ingeruild bleef HBS zich juist qua prestatievoetbal op de zondagcompetitie richten. Zodoende kwam bij aanvang van seizoen 2022-2023 in de Haagse regio alleen nog maar de voetbalverenigingen Quick, RKAVV, TAC’90, SVH en dus HBS met hun standaardteam in de zondagcompetitie uit.
We zien in dit seizoen nog meer veranderingen in het zondagvoetbal want de KNVB had besloten om een 4e Divisie in te voeren. Tot aan dit seizoen was dit dus de Hoofdklasse KNVB. De scheiding tussen het zaterdag- en zondagvoetbal zou vanaf seizoen 2023-2024 ook komen te vervallen in de Vierde divisie. Daardoor zou de competitie in vier regionale poules kunnen worden ingedeeld in plaats van op speeldag. Aan amateurverenigingen wordt vooraf aan het seizoen gevraagd of ze de thuiswedstrijden op zaterdag of zondag willen afwerken. Van deze regel mag worden afgeweken door principiële zaterdagclubs die het recht behouden om op zaterdag te spelen.
Zodoende kwam het vlaggenschip van HBS dit seizoen uit in de Vierde Divisie C met daarin als tegenstanders; Alcides, Alphense Boys, Be Quick 1887, Heino, Hollandia, Hoogeveen, Purmersteijn, RKAVV, Rohda Raalte, SJC, VKW, VOC, Velsen, Westlandia, De Zouaven.
Trainer Ekrem Kahya was dit seizoen door HBS aangesteld als de opvolger van Bas Steffen. HBS presteerde in de eerste seizoenshelft uitstekend en wist zelfs op zondag 6 november 2022, na een 0-5 overwinning bij Alcides, de 1e Periodetitel te veroveren. Na 15 wedstrijden (11x winst, 2x gelijk en 2x verlies) ging HBS met 35 punten en een doelsaldo van 35 voor en 14 tegen als koploper de winterstop in. Op de tweede positie stond RKAVV met 32 punten), gevolgd door Hoogeveen (31) en SJC (29).
>
Seizoen 2023-2024
>
HBS kwam in het seizoen 2023-2024 op de zondag met 13 seniorenelftallen en 2 35+ teams en op zaterdag met 1 O23-team uit in de competitie. De jeugdafdeling startte dit seizoen met 4 JO19, 2 JO18, 3 JO17, 4 JO16, 3 JO15, 4 JO14, 6 JO13, 3 JO12, 7 JO11, 4 JO10, 6 JO9 en 7 JO8-teams. Aan de zaalvoetbalcompetitie nam HBS met 3 herenteams deel.
De clubs die in het seizoen 2023-2024 werden ingedeeld in de 4e Divisie B waren; ASWH, Capelle, DSO, SC Feyenoord, FC ‘s-Gravenzande, HBS, Heerjansdam, LRC, Nieuwenhoorn, Poortugaal, RKAVV, RVVH, Smitshoek, VOC, Westlandia en Zwaluwen Vlaardingen.
Vanaf dit seizoen waren ook de Derde en Vierde Divisie en Eerste Klasse gemengde zaterdag/zondagcompetities. Teams van zaterdag- en zondagverenigingen werden zodoende binnen hun niveaus bij elkaar in een poule ingedeeld. De reisafstanden zijn hierdoor kleiner geworden en de kans op het spelen van (regionale) derby’s groter. Bij de vaststelling van wedstrijden werd de gewenste speeldag van de thuisspelende vereniging als uitgangspunt genomen. Voor principiële zaterdagverenigingen (die het recht hebben om alleen op zaterdag te spelen) werd een uitzondering gemaakt. Deze clubs speelden zowel de thuis- als uitwedstrijden op de zaterdag.
>
Seizoen 2024-2025
Op de Algemene Ledenvergadering van maandag 9 december 2024 namen Jacco Visser (als voorzitter) en Eline Goderie (als vice-voorzitter) afscheid. Marcus Schuchmann werd benoemd als nieuwe voorzitter en Gerard Gijsberts als vice-voorzitter. Voor de functie voetvalvoorzitter werd Tycho Vermeire benoemd.
Toen de KNVB op vrijdag 5 juli de indeling van de standaardelftallen voor het seizoen 2024-2025 bekend maakte zagen we HBS dus wederom terug in de 4e Divisie van Nederland met ditmaal als tegenstanders: Achilles Veen, Capelle, SC Feyenoord, Forum Sport, Halsteren, Heerjansdam, LRC, Poortugaal, RKAVV, RVVH, Unitas, Westlandia, WNC, XerxesDZB en Zwaluwen Vlaardingen.
<
Palmares HBS (zondag)
Kampioenschappen:
1895-1896 2e klasse B
1903-1904 1e klasse Landskampioen
1905-1906 1e klasse Landskampioen
1924-1925 1e klasse Landskampioen
1964-1965 3e klasse B
1984-1985 4e klasse B
2000-2001 3e klasse B
2002-2003 2e klasse D
2007-2008 1e klasse B
2010-2011 Hoofdklasse A
Andere prestatie’s:
1901 Winnaar KNVB-beker
1908 Winnaar KNVB-beker
1996-1997 Winnaar nacompetitie, promotie naar de 3e Klasse KNVB
2005 Winnaar HC Cup (finale HBS-TONEGIDO 3-2)
Parade der trainers bij HBS:
1952-1953 Ron Dellow
1953-1954 Max Merkel (degradatie uit 1e klasse)
1954-1955 ?
1955-1956 ?
1956-1957 ?
1957-1958 ?
1958-1959 ?
1959-1960 Ben Peeters
1960-1961 Ron Dellow
1961-1962 ?
1962-1963 ?
1963-1964 Daaf Westhoven
1964-1965 Vic Franssen
1965-1966 Vic Franssen
1966-1967 ?
1967-1968 Jan Rolfes
1968-1969 Jan Rolfes
1969-1970 Jan Rolfes
1970-1971 Tinus van der Pijl
1971-1972 Tinus van der Pijl
1972-1973 Pieter Versteeg
1973-1974 Pieter Versteeg
1974-1975 Pieter Versteeg
1975-1976 Fred Eckhardt
1976-1977 Fred Eckhardt
1977-1978 Fred Eckhardt
1978-1979 Fred Eckhardt
1979-1980 Cees van Stigt
1980-1981 Cees van Stigt
1981-1982 Rob Claassen
1982-1983 Rob Claassen
1983-1984 Rob Claassen
1984-1985 Huib Ruijgrok
1985-1986 Huib Ruijgrok
1986-1987 Huib Ruijgrok
1987-1988 Frans Meurs
1988-1989 Hans de Boer
1989-1990 John Kila
1990-1991 Pim van der Maas
1991-1992 Boudewijn de Geer
1992-1993 Boudewijn de Geer
1993-1994 W.L.van der Vegt
1994-1995 Fred Eckhard
1995-1996 Marc Bos
1996-1997 Huib Ruijgrok
1997-1998 Kees Mol
1998-1999 Kees Mol
1999-2000 Kees Mol
2000-2001 Kees Mol (kampioen 3e Klasse B)
2001-2002 Kees Mol (finale HC-Cup)
2002-2003 Kees Mol (kampioen 2e Klasse D)
2003-2004 Kees Mol
2004-2005 Kees Mol
2005-2006 Wim de Jong
2006-2007 Wim de Jong
2007-2008 Wim de Jong (kampioen 1e Klasse B)
2008-2009 Wim de Jong
2009-2010 Wim van Laar
2010-2011 Wim de Jong
2011-2012 Corné van Doorn / André Wetzel (a.i.)
2012-2013 André Wetzel
2013-2014 André Wetzel
2014-2015 André Wetzel
2015-2016 André Wetzel
2016-2017 Marcel Koning
2017-2018 Marcel Koning
2018-2019 Marcel Koning (tot 26 maart 2019) / Ben van Dam (a.i. vanaf 27 maart 2019)
2019-2020 Bas Steffens
2020-2021 Bas Steffens
2021-2022 Bas Steffens
2022-2023 Ekrem Kahya
2023-2024 Ekrem Kahya
2024-2025 Ekrem Kahya
2025-2026 Mike de Geer
Parade der voorzitters bij HBS:
1893-???? J.E. Stokvis
???? -???? ?
???? -???? ?
???? -???? ?
1999-2006 Jan Drost
???? -???? ?
Terreinen waar H.B.S. heeft gespeeld:
Malieveld (destijds Maliebaan) te Den Haag
Terrein bij de hoeve Hanenburg aan de Beeklaan te Den Haag
In het najaar van 1900 verhuisde HBS naar een terrein aan de Valkenboschlaan te Den Haag
Vanaf 1911 op het sportterrein Houtrust.
Vanaf 1969: Sportpark Craeyenhout
Evert Wijtemaweg 3
2565 AA Den Haag ZH
Postbus 64718, 2506 CC
Telefoon: 070-3681960
Erevoorzitter(s) H.B.S.
?
Ruud Hemmes
?
Ereleden H.B.S.
?
?
?
Arthur van Rijswijk (2012)
?
Lid van Verdienste bij H.B.S.
?
?
?
Jan Drost
Ad Vermolen
Mark Rog
Ton Hemmes
?
Zijn we allemaal nog naar op zoek….