RKSV Juventas

Rijswijk
26-10-1947 - 30-06-1987

Het ontstaan van Rksv Juventas

De geschiedenis, verteld door Erevoorzitter C. Lafeber, leert ons dat een reden voor oprichting terug te vinden is in personele en organisatorische perikelen met de RKSV Wit Blauw van de Elandstraat parochie. Verder wordt daar niet over uitgeweid maar in ieder geval wordt er op 26 Oktober 1947 door Pater Kimman en de heren Berger, Vlek en Lafeber voetbalvereniging Centrum opgericht. Een vereniging verbonden met clubhuis de Laan, die haar leden trok uit het Westeinde en uit de wijk die lag tussen het Spui en de Zwarteweg.

In 1948 werd de verenigingsnaam Centrum door de HVB gewijzigd in Centra. Het tenue van de v.v. Centra bestond uit een wit shirt met een blauwe kraag, een zwarte broek en blauwe kousen.
Ook onder deze naam werd niet lang gespeeld, de reden voor de volgende naamwisseling volgens dhr Lafeber; “Centra was gespeend van elke spiritualiteit en iedereen dacht met de personeelsvereniging van een grootgrutterbedrijf te maken te hebben. Het werd toen RKSV Juventas, waarmee begrippen als toekomst, kracht en moed geassocieerd werden”. De grote man van het eerste uur was dhr. G. van der Miessen, die naast het voorzitterschap, de penningen beheerde, het secretariaat bemande, wedstrijden floot en de consumpties verzorgde en dit naast het leiden van lunchroom “de Kroon” in de Spuistraat. Dit bleek te veel waarna dhr Lafeber de voorzittershamer overnam en dhr C. Berger het secretariaat bemande.

De thuiswedstrijden werden gespeeld op het voetbalveld van Escher Boys, achter de boerderij van Klaas van der Velden aan de spoorlijn Den Haag – Leiden waar dhr van der Miessen een regeling met medegebruik mee had getroffen. Enige namen uit deze begin tijd: Ton Fuchs, Jan Wolters, Hen de Looze, gebroeders Spitsbaard, Adri de Rooy, Leo Scholtes, Ton Zuyderwijk. In 1952 verhuist RKSV Juventas naar Ockenburg ook het jaar waarin dhr Lafeber tot de ontdekking komt dat het combineren van werk, in het toen nog verre Brabant, en voorzitterschap moeilijk valt. In dezelfde tijd wordt er toenadering gezocht met het Don Bosco Jeugdcentrum in de persoon van Dhr J.A. Nelissen. De reden voor dit contact lag in het moeizame bestaan wat de RKSV Juventas op dat moment leidde, er was een gebrek aan aanwas, kader en financiën. Daar de leiding van het Don Bosco Jeugdcentrum net plannen had om een eigen voetbalvereniging op te zetten was het optelsommetje snel gemaakt en werd de RKSV Juventas door Don Bosco overgenomen. Vanuit Don Bosco werd met grote voortvarendheid gestart met ledenwerving onder de jeugd van Spoorwijk, Laakkwartier en Rijswijk, er werd kader aangetrokken en opgeleid en de financiën werden op order gebracht. De voorzittershamer is ondertussen overgenomen door dhr Berger, deze geeft op zijn beurt de voorzittershamer in 1955 over aan dhr. A.P. Nelissen.

Seizoen 1960-1961

>

<

Seizoen 1961-1962

>

In het seizoen 1961-1962 trad het eerste elftal van Juventas, in de zondag 2e Klasse A van de HVB, het strijdperk in tegen de volgende verenigingen: BTC, Den Hoorn, GONA, De Ooievaars, RCDH, SEP, Triomph, VOGEL en WVS.

Het vlaggenschip van Juventas kwam dit seizoen uitstekend voor de dag maar had alleen de pech dat BTC in deze gehele competitie oppermachtig was en dus ook met maar liefst 31 punten kampioen werd. Juventas eindigde, samen met GONA, op de gedeelde tweede positie. Van de 18 wedstrijden werden er 9 gewonnen, 4 gelijk gespeeld en 5 verloren. Hiermee behaalde Juventas 22 punten en een doelsaldo van 51 voor en 38 tegen.

<

Seizoen 1962-1963

In 1962 verhuist de RKSV Juventas van sportterrein Ockenburgh naar de Rotterdamseweg (overkant Hoornbrug) te Rijswijk, waar voorheen de Flamingo’s hadden gespeeld.

De Juventas-kantine op het veld aan de Rotterdamseweg in 1963.

Zo kwamen de speelvelden van de RKSV Juventas dichter bij het Jeugdcentrum Don Bosco te liggen. Een latere aanpassing de aanleg op het terrein van Don Bosco van een voetbalveld voor de jongste jeugd kwam de sfeer en de verbondenheid ten goede. Na verloop van jaren groeide de wens van een groep senioren om van de RKSV Juventas een zelfstandige vereniging te maken, wat in 1967 resulteerde in de scheiding van het jeugdcentrum Don Bosco en de RKSV Juventas, waarbij de nieuwe vereniging, Dynamo’67, werd opgericht waar vooral vele jeugdleden een nieuw plaatsje vonden.

Seizoen 1963-1964

>

<

Seizoen 1964-1965

>

<

Seizoen 1965-1966

>

<

Seizoen 1966-1967

>

Halverwege het seizoen 1966-1967 ontstond er een conflict binnen Juventas en besloten een aantal mensen een nieuwe voetbalvereniging op te richten, met als thuisbasis wederom Don Bosco. En zo geschiedde en werd op 11 mei 1967 voetbalvereniging Dynom’67 geboren.

<

Seizoen 1967-1968

>

Op zondag 12 mei 1968 stond de belangrijke wedstrijd Juventas tegen sv Voorburg op het programma. Juventas had namelijk aan een gelijkspel genoeg om kampioen van de zondag 1e klasse A HVB te worden. De spannende wedstrijd eindigde uiteindelijk in een doelpuntloos gelijk spel en dit was dus, zoals gezegd, voor Juventas voldoende om de kampioensvlag te ontvouwen en hiermee de stap naar de Hoofdklasse HVB te maken.

<

Seizoen 1968-1969

>

De zondag Hoofdklasse HVB was in het seizoen 1968-1969 als volgt samengesteld: BTC, sv Den Hoorn, Duindorp SV, Full Speed, GDS, GSC, Juventas, de Ooievaars, Oranje Blauw, Postalia, VDS en VVP.

Het werd een onopvallend seizoen voor de mannen van Juventas 1 waarin men uiteindelijk in de middenmoot eindigde. Van de 22 competitiewedstrijden wist men er 10 te winnen, 4 gelijk te spelen en 8 te verliezen. Met 24 punten, en een doelgemiddelde van 40 voor en 45 tegen, eindigde men op de vijfde positie van de ranglijst. VVP werd kampioen met 32 punten.

<

Seizoen 1969-1970

>

In het seizoen 1969-1970 was de zondag Hoofdklasse van de HVB uit de volgende voetbalverenigingen samengesteld: Delfia, Den Hoorn, Duindorp SV, Full Speed, GDS, Groen Wit’58, GSC, HDV, Juventas, Postalia, De Valkeniers en Zwart Blauw.

Juventas 1 kende een uitstekend seizoen want van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden werden er 11 gewonnen, 5 gelijk gespeeld en 6 verloren. Met 27 punten, en een doelsaldo van 44 voor en 26 tegen, eindigde men op de vierde positie van de ranglijst. Dit was maar net achter kampioen Den Hoorn (31 punten), Full Speed (ook 31 punten) en GDS (28 punten).

<

Seizoen 1970-1971

>

De zondag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1970-1971 uit de volgende clubs samengesteld: Delfia, Duindorp SV, GDS, Groen Wit’58, Hoek van Holland, Juventas, Oranjeplein, Postalia, RKSVM, VDS, Wit Blauw en Zwart Blauw.

<

Seizoen 1971-1972

>

De zondag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1971-1972 uit de volgende clubs samengesteld: Delfia, GONA, Graaf Willem II VAC, Hoek van Holland, Juventas, Oliveo, Oranje Blauw, Oranjeplein, Postalia, RCDH, VDS en Wit Blauw.

<

Seizoen 1972-1973

Op 26 oktober 1972 was het exact 25 jaar geleden dat de Rksv Juventas (voorheen dus v.v. Centrum en later v.v. Centra) werd opgericht. Waar voorheen de club sukkelde met kader en vrijwilligers had men dit probleem inmiddels overwonnen en kon er met een gerust hart het zilveren jubileumfeest gevierd worden.
De receptie van het 25-jarig bestaan van de Rksv Juventas werd gehouden in “Het Kruispunt” aan de Rijswijkse Steenvoordelaan. Ceremoniemeester C. Groven had het er maar druk mee om de vele bezoekers op deze receptie te ontvangen. Het bestuur van de Haagse Voetbal Bond was vertegenwoordigd door de heren Essers en Van Herp. De welsprekende vice-voorzitter J. Th. Essers sprak lovende worden over Juventas en bood voorzitter A. Zuyderwijk vervolgens een fraaie rood-wit-blauwe vlag aan.

Het (jonge) bestuur van de Rksv Juventas bestond overigens in dit jubileumseizoen uit de volgende personen samengesteld; A. Zuyderwijk (voorzitter), J. Munnik (penningmeester), A. van den Goorbergh (secretaris) en de bestuursleden G. Kames, W. van den Goorbergh, P. Hofman en S. Dispa.

De zondag-Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1972-1973 uit de volgende clubs samengesteld: GONA, Hoek van Holland, Juventas, Oliveo, Oranje Blauw, Oranjeplein, OSC, Postalia, VDS, Voorburg en Wit Blauw.

<

Seizoen 1973-1974

>

De zondag-Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1973-1974 uit de volgende clubs samengesteld: Concordia, Duindorp SV, De Flamingo’s, GONA, Hoek van Holland, Juventas, Oliveo, De Ooievaars, Oranje Blauw, Postalia, Steeds Voorwaarts, VDS, sv Voorburg en Wit Blauw.

In dit seizoen zouden de nummers 1 t/m 5 van de eindranglijst van de Hoofdklasse rechtstreeks promoveren naar de KNVB. Een geweldige kans dus voor VDS 1 om door te kunnen stoten naar de KNVB-klasse. Helaas was deze missie verreweg te hoog gegrepen en eindigde men op de dertiende en voorlaatste positie van de ranglijst. Van de uiteindelijk 26 competitiewedstrijden werden er 5 gewonnen, speelde men 6 keer gelijk en werd er maar liefst 15 maal verloren. Hiermee behaalde men 16 punten, en de doelcijfers van 19 voor en 48 tegen.

<

Seizoen 1974-1975

>

<

Seizoen 1975-1976

>

<

Seizoen 1976-1977

>

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1976-1977 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, Cromvliet, DVC, DZS (De Zwarte Schapen), Juventas, Lyra, Quintus, SVDHB, SVH, Taurus, TEDO, Te Werve, Wit Blauw RK en Zwart Blauw.
Wie heeft er voor ons de namen op deze foto?

De sv Juventas draaide een redelijk tot goed seizoen. Van de 26 competitiewedstrijden werden er 7 gewonnen, werd er 12 keer gelijk gespeeld en 7 maal verloren. Hiermee eindigde Juventas 1, met 26 punten en een doelsaldo van 33-34, op een keurige vijfde positie van de 1e Klasse A.

<

Seizoen 1977-1978

>

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1977-1978 uit de volgende clubs samengesteld: De Adelaars, Cromvliet, Duindorp SV, De Zwarte Schapen, De jagers, Juventas, LYRA, NIVO, Robin Hood, Taurus, TEDO, VDS, Westerkwartier en Wippolder.

<

Seizoen 1978-1979

>

In het seizoen 1978-1979 was de zondag 1e Klasse A van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: DVC, De Zwarte Schapen, GONA, Groen Wit’58, Juventas, Lyra, Maasstraat, Marathon, NIVO, NLS, Te Werve en Zwart Blauw.

<

Eind jaren 70 waren er plannen voor een sportcomplex aan de Lange Kleiweg, daar zou Juventas als eerste gegadigde gaan spelen – dat plan liep de nodige vertraging op. Begin jaren 80 was er onder leiding van voorzitter T. Zuyderwijk een zeer actief bestuur.

Opening van het nieuwe clubgebouw aan de Rotterdamseweg eind zeventiger jaren. Onder de vlag voorzitter Zuyderwijk.

In die periode is met de Gemeente Rijswijk afgesproken dat voor Juventas een verplaatsbare kantine met kleedkamers zou worden gerealiseerd op het voormalige sportveld van De Valkeniers aan de Rotterdamseweg. Door veel werk zelf te doen bespaarde de vereniging veel geld. Nu jaren later, is een groot deel van de kantine nog te bewonderen als clubhuis van de wielervereniging De Spartaan.

>

Seizoen 1979-1980

>

De zondag 2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1979-1980 uit de volgende clubs samengesteld: BWS, CWP, GDCPH, sv De Jagers, Juventas, De Ooievaars, SVH, SVS’70, TAMUVONA, Wit Blauw RK en FC Zoetermeer.

In de 20 competitiewedstrijden wist Juventas 27 punten te behalen en eindigde hiermee op een keurige derde plaats van de 2e Klasse A van de HVB. Hiermee eindigde Juventas achter kampioen TAMUVONA (34 punten) en Wit Blauw RK (30), die beide promoveerden naar de 1e Klasse HVB.

<

Seizoen 1980-1981

>

De zondag 2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1980-1981 uit de volgende clubs samengesteld: BWS, Groen Wit’58, sv De Jagers, Juventas, NIVO, De Ster, Te Werve, Triomph, VDS,  Vliethage, WVS en FC Zoetermeer.

Met vier overwinningen op rij begon Juventas uitstekend aan de competitie en nestelde zich hiermee aan kop van de ranglijst. In de vijfde competitieronde volgde de topper tussen Juventas en V.D.S. in Rijswijk. Juventas nam in de 9e minuut al een 1-0 voorsprong door een doelpunt van John Kok, wat tevens de ruststand werd. De 2e helft gaf een fel jagend V.D.S. te zien. Kansen waren er genoeg maar de 200 toeschouwers kregen vooralsnog geen doelpunten te zien. Een kwartier voor tijd was het dan toch raak, Frans Neeleman zette V.D.S. op 1-1 na een pass van Rinco Bree. In de 87e minuut greep V.D.S. zelfs de winst door een eigen doelpunt van Juventas-speler Gerard Vianen. Door deze winst nam V.D.S. de koppositie over van Juventas.
vervolgens wist VDS in de eerste seizoenshelft al haar overige wedstrijden te winnen zodat de stand bovenin de 2e Klasse A tijdens de winterstop als volgt was; 1. V.D.S. 10-19, 2. Juventas 9-13, 3. Groen Wit’58 9-12 en 4. WVS 9-12.

Na de winterstop ging de strijd om de titel in de 2e Klasse A tussen VDS en Juventas onverminderd door. Een week voor de topper V.D.S.- Juventas liet de formatie van trainer Piet van Wouw het lelijk afweten tegen Groen Wit’58 (0-0) waardoor V.D.S. haar leiderspositie verstevigde. Voor aanvang van V.D.S. tegen Juventas was de stand nu als volgt; 1. V.D.S. 15-28, 2. Juventas 16-25 en kon V.D.S. bij winst hele goede zaken doen richting kampioenschap. Het liep allemaal echter anders, Juventas won met 0-1 en de strijd om het kampioenschap in de 2e Klasse A was weer helemaal open.

Helaas voor de Rijswijkers wist VDS alle resterende wedstrijden te winnen en werd zodoende kampioen van de 2e Klasse A. Voor sv Juventas was het nu noodzaak op als tweede van de eindranglijst te eindigen want deze positie gaf ook recht op promotie naar de 1e Klasse HVB. Dit lukte trainer Van Wouw en zijn mannen dan ook!

Op zondag 10 mei 1981 wist het eerste elftal van sv Juventas promotie naar de zondag 1e Klasse HVB te bewerkstelligen door bij Te Werve met 1-3 te winnen. Al in de 4e minuut van de wedstrijd benutte Wim Kampers een strafschop en zette hiermee Juventas op 0-1. Pas na rust, in de 63e minuut, verdubbelde Wil Simonis de stand (0-2) en toen Simonis vlak daarna ook de 0-3 op het scorebord zette was er geen vuiltje meer aan de lucht voor een ieder die Juventas lief had. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd Te Werve – Juventas in 1-3 en promoveerde hiermee de formatie van trainer Piet van Wouw.
Na het laatste fluitsignaal volgde er nog een prachtig gebaar van Te Werve want de spelers van de thuisclub vormden een erehaag voor hun tegenstander en zodoende verlieten de spelers van Juventas onder luid applaus het veld.

Dit weekend was sowieso één van de grootste hoogtepunten in de clubhistorie want op zaterdag 9 mei 1981 vond ook nog eens de officiële opening plaats van het nieuwe clubhuis van sv Juventas. De Rijswijkse wethouder Ben Hillenaar ontving van de twee jeugdleden Raymond Pronk en Pim van Driel een symbolische sleutel om hiermee, samen met Juventas voorzitter Ton Zuiderwijk, de deur van het nieuwe clubhuis te openen.

Seizoen 1981-1982

>

Na de promotie in het afgelopen seizoen kwam sv Juventas dit seizoen uit in de zondag 1e Klasse A van de HVB met daarin als tegenstanders: Azzurri, Concordia, Duindorp SV, DZS (De Zwarte Schapen), ESDO, GSC, HDV, OSC, TEDO, WIK en Wit Blauw.

<

Seizoen 1982-1983

>

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1982-1983 uit de volgende clubs samengesteld: Concordia, Full Speed, sv International, Juventas, Marathon, OSC, Paraat, TAMUVONA, TEDO, Valkeniers, VDS en Wit Blauw RK.

<

Seizoen 1983-1984

De samenstelling van het bestuur was dit seizoen als volgt: A. Zuijderwijk (Voorzitter), L. Scholtes (Penningmeester), C. van Dortmondt (Secretaris), A. de Rooy (Jeugdsecretaris) en mevrouw A. van Driel (Redactie).

De twaalf clubs die in het seizoen 1983-1984 in de zondag 1e Klasse B van de HVB werden ingedeeld waren; CWP, DUNO, DVC, DZS (De Zwarte Schapen), Full Speed, GONA, GSC, Juventas, Marathon, Paraat, SOA en Valkeniers.

De formatie van trainer Wim Kampers bestond dit seizoen o.a. uit; Peter van Driel (keeper), Anton de Vries, Henk van Veen, Fons Simonis, Koos van Driel (aanvoerder), Erwin Looijestein, Jan van Dorp, John Kok, Vladimir Putto, Wim Brugman, Wil Simonis, Cock Verhagen en Leo van Tongeren.

<

Seizoen 1984-1985

>

In het seizoen 1984-1985 was de zondag 1e Klaase B van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: Azzurri, DUNO, DZS (De Zwarte Schapen), Graaf Willem II VAC, GSC, Juventas, Robin Hood, SEP, TAMUVONA, Valkeniers, VDS en Wit Blauw.

<

Seizoen 1985-1986

<

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1985-1986 uit de volgende clubs samengesteld: Azzurri, DUNO, Groen Wit’58, GSC, Juventas, OSC, REMO, SOA, SVDHB, SVH, de Valkeniers en Westerkwartier.

>

Seizoen 1986-1987

>
De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1986-1987 uit de volgende clubs samengesteld: Concordia, HDV, Juventas, Oranje Blauw, OSC, PDK, Robin Hood, SOA, SVDHB, TAMUVONA, Toofan en VDS.

<

Halverwege de jaren tachtig moest Juventas verhuizen. De keuze viel op de accommodatie van de Rijswijkse Hockey Club (RHC),

Het oude Juventas-complex aan de Huis te Landelaan in Rijswijk

Het oude Juventas-clubhuis, vroeger in gebruik bij hockeyclub RHC

Weer stroopten vele vrijwilligers de mouwen op en zo ontstond de accommodatie waar Juventas, JuVentas en JuVentaS tot 2010 speelden.

Seizoen 1987-1988

Na seizoen 1986-1987 kon de v.v De Valkeniers het moeilijk zelfstandig bolwerken en bovendien waren er vergevorderde plannen het terrein tussen de spoorlijn en de Lange Kleiweg te gaan bebouwen. Daarom zocht Valkeniers een nieuw onderkomen. Met de Gemeente Rijswijk en De Valkeniers werd afgesproken dat zij – op proef – bij Juventas werden ondergebracht, wanneer dit (na een periode van twee jaar) niet zou bevallen kreeg De Valkeniers weer een eigen accommodatie ter beschikking.

In de seizoenen 1987/1988 en 1988/1989 kwam de vereniging uit onder de naam Juventas/Valkeniers. De samenwerking liep van meet af aan goed en daarom werd besloten er echt één vereniging van te maken.
De nieuwe fusieclub ging in 1989 verder onder de naam JuVentas, met de hoofdletter V als eerbied aan v.v. Valkeniers. De gemeente heeft toen diep in de buidel getast om het gevraagde pakket aan eisen te realiseren.

.

 

 

Wie kan ons nog helpen aan historische foto’s van Juventas? Mail dan aub naar haagse.voetbalhistorie@gmail.com

 

Palmares RKSV Juventas (zondag)

Kampioenschappen:
1967-1968 1e klasse A HVB

Andere prestatie’s:

Parade der trainers bij RKSV Juventas:

1960-1961 ?
1961-1962
1962-1963
1963-1964
1964-1965
1965-1966
1966-1967
1967-1968
1968-1969
1969-1970
1970-1971
1971-1972
1972-1973
1973-1974
1974-1975
1975-1976
1976-1977
1977-1978
1978-1979
1979-1980
1980-1981 Piet van Wouw
1981-1982 Jan Simonis
1982-1983 Wim Kampers
1983-1984 Wim Kampers
1984-1985 Wim Kampers
1985-1986 Aad van Rooij
1986-1987

Parade der voorzitters RKSV Juventas:

1947-1948 G.van der Miessen
1948-1952 C.Lafeber
1952-1955 Dhr.Berger
1955-1967 A.P.Nelissen
1967- ???? ????
???? -1987 Ton Zuijderwijk
1987-1988 Adrie de Rooy
???? – ???? A.D. Beaufort
???? – ???? ????

Volgt later…

Erevoorzitter(s) sv Juventas:

?

Ereleden sv Juventas:

?
?
?
?
?

Lid van Verdienste bij sv Juventas:

?
?
?
?

Zijn we allemaal nog naar op zoek………

Jojobet Giriş Yapcasibomholiganbet girişcasino siteleriDeneme BonuslarOnwincasibom girişcasino sitelericasibom giriscasibom girişholiganbetjojobet güncelholiganbet girişcasinocasibom girişcasibom girişONWİNBETS 10