Op 20 mei is er op televisie (Nederland 1/NPO 1, 22.00 uur) een aflevering van Andere Tijden Sport over de Europa Cup 2-overwinning van KV Mechelen uit 1988. De titel is ‘De Wraak van Aad’. Met Aad wordt uiteraard ‘onze’ Aad de Mos bedoeld. In België maakte hij van middenmoter KV Mechelen een kampioensploeg. Er zullen onder ons ongetwijfeld mensen zitten die geen fan van Aad zijn, die zich weer ergeren als ze denken aan de tijd dat hij als trainer van het roemruchte De Valkeniers in een opzichtige lange jas aan de kant stond.
Aad de Mos in het seizoen 1976-1977 bij de Rijswijkse amateurclub De Valkeniers op de schouders na het behaalde kampioenschap in de zondag Hoofdklasse van de HVB

Maar ik heb een zwak voor Aad. De man is een ongelooflijke voetballiefhebber en heeft er veel verstand van. En hoewel hij tegenwoordig in Eindhoven woont, draagt Aad Den Haag nog steeds zeer positief uit. Na de presentatie van de nieuwe Andere Tijden-serie in het Olympische Stadion schudde hij in het bijzijn van drie programmamakers van de NPO de ene na de andere Haagse anekdote uit zijn mouw. Die gasten hingen aan zijn lippen.

Saai is het met Aad in ieder geval nooit. Legendarisch is bijvoorbeeld het verhaal van VUC-RVC. Onze twee regioclubs streden in die tijd om de titel in de hoofdklasse A.

Als trainer van RVC had Aad rond die cruciale wedstrijd weer iets bijzonders bedacht. Hij liet de spelers zich al in Rijswijk omkleden en arriveerde met zijn team, met taxi’s, pas een half uur voor de wedstrijd aan Het Kleine Loo. Natuurlijk was er bij VUC grote verwarring: waar blijft RVC? Het zorgde niet voor het door Aad gewenste resultaat: VUC-RVC 1-0, doelpunt Kees Mol.
Als fanatieke VUC’er heb ik Aad destijds ook uitgelachen om die mislukte truc.

Maar nu ben ik, als sentimentele zestiger, trots op Aad. Mooi toch hoe deze ras-Hagenees als voormalig speler van ADO 2 zich opwerkte naar de top van de trainerswereld en Ajax kampioen maakte. Aad werd daar op een heel raar moment – als koploper in de eredivisie op weg naar zijn tweede titel – ontslagen, volgens zijn versie omdat Cruijff zelf trainer wilde worden.
Uitgerekend Ajax was drie jaar later de tegenstander van KV Mechelen in de Europa-Cup 2-finale. Mooier kan het verhaal toch niet zijn. Ook nu werd het 1-0, maar dan voor de ploeg van Aad, doelpunt Piet den Boer. Heel logisch dat er een Andere Tijden van is gemaakt. Dertig jaar later wilde Aad eigenlijk niet dat de aflevering ‘De Wraak van Aad’ zou worden genoemd, maar toen de programmamaker hem een oude foto van toen lieten zien met een spandoek op de tribune met die tekst erop was Aadje zo om.

Gelukkig maar. Want het was natuurlijk ook zijn ultieme wraak op de arrogantie van 020. Heerlijk!
Wat Aad zelf niet meer wist, maar wel precies bij hem paste, was dat hij na de Europa Cup-winst op Ajax zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk vanuit Straatsburg, waar de finale had plaatsgevonden, vooruit naar Mechelen had gestuurd met de opdracht om de lichtmasten van het stadion aan te laten doen. Toen de spelersbus om drie uur ’s nachts aankwam, was er als welkom voor de kampioenen een oase van licht. Dat is Aad, altijd oog voor details.

Kijken op de 20ste, beste Hagenezen, het wordt een boeiende uitzending.

Hans Klippus
04 mei 2018