Deze week werd ik – als één der auteurs van historische Haagse amateurvoetbalverhalen – in onze SHS-walking football app blij verrast met een topscorers tussenstand uit het seizoen 1971/1972. Een lijst met wat mij betreft imposante voetbalnamen, waarvan ik direct het gevoel kreeg om hier eens uitgebreid op in te zoomen.

Bovenaan de lijst van de zondag topscoorders staat de binnen Leidschendam, Den Haag en Scheveningen welbekende Siem Bolleboom die in de zomer van 1967 van RKAVV naar Holland Sport vertrok en in zijn periode bij de Scheveningse club zowel in het eerste als in het B-elftal diverse doelpunten scoorde. Het seizoen 1970/1971 was voor hem het laatste profseizoen – dit in een elftal met een veelheid aan grote voetbalnamen die later als trainer of speler in het Haagse amateurvoetbal belandden.

De columns van Rini Toet worden mede mogelijk gemaakt door BeDe Kamerverhuur

Daarnaast zien we in onderstaand Holland Sport overzicht uit 1969/1970 namen van Holland Sport helden die later hun sporen als speler of trainer in het inter(nationale) voetbal verdiend – vult u maar in zou ik zeggen. In dit geval is het van belang te vermelden dat de naam Advocaat een broer van Dick betreft – het gaat om Jaap die na zijn spelers carrière langdurig als trainer/coach van o.a. DWO, Duindorp sv, ADS en GDA functioneerde. Over Delftenaar Chris Kronshorst kan ik overigens melden dat hij jarenlang in o.a. Delft de Wiel Corver-methode heeft gedoseerd en als zestiger/zeventiger – op hogere leeftijd dus – als rechterhand van o.a. Co Adriaanse de wereld over is gereisd. Een aimabel voetbalman die ik ooit in Delft bij DHC heb ontmoet en nooit te beroerd was om zijn technische alsmede tactisch bagage op deskundige wijze over te dragen. Ik kan iedere voetballiefhebber aanraden om gewoon eens een goed voetbalgesprek met dit soort fenomenen aan te gaan.
Selectie Holland Sport seizoen 1969/1970

Terug naar de topscorerslijst met bovenaan in de lijst van het zaterdagvoetbal een man over wie in een prachtig – humorrijk – boek zijn voetbalcarrière tot in de puntjes door auteur Chris Willemsen is beschreven. Het betreft Hans Lamens die tot op de dag van vandaag – op 73-jarige leeftijd minimaal drie keer per week tegen een bal trapt. Twee keer per week op Houtrust bij de walking voetballers van SHS en elke vrijdag bij de walking-voetbaliconen van DUNO, alwaar hij tevens op dinsdagen en donderdagen als oefenmeester zijn voetbalvakkennis wenst over te brengen. Een echte winnaar die ondanks diverse ingrepen nog immer zijn voetbalmaten van o.a. SHS op sleeptouw wenst te nemen.

Voetbalmaten waaronder voormalige goalgetters uit de Haagse regio. Wat te denken van Hans Tentij voormalig schutter van o.a. DUNO, Archipel, Tamuvona en ADS. Voorts de gebroeders Rini en Leo Toet die gezamenlijk meer dan 1100 formele wedstrijden in de hoofdmacht van W.I.K. hebben gespeeld en Arie Verbaan die als liefhebber o.a. namens Scheveningen, Nationale Nederlanden en Duindorp sv altijd makkelijk het net heeft weten te vinden. Op woensdagochtend heeft het SHS-gezelschap nog een heerlijke training onder leiding van trainer/coach Herman Kooijenga – ook geen onbekende binnen de Haagse voetbalwereld – ondergaan. Andere deelnemers aan deze trainingen zijn Andre Mulder (Lens en W.I.K), Hennie Nijssen (VIOS, Scheveningen, W.I.K., HDV en Duindorp sv), Ruud Toet (Scheveningen en PGS), Gerrit Turfboer (Scheveningen zaterdag), George Monkou (diverse sporten), Jan de Jong (Holland Sport’32 en HS Texas DHB), Aad Pronk, Gerard Roeleveld (Scheveningen), Henk van Veen (o.a. Juventas en ODB), Wim Lelieveld (GDA), Ron de Graaf (Duindorp sv, tegenwoordig mega-vrijwilliger bij Scheveningen), Joop Verhoek (voormalig scheidsrechter, familie van John, Wesley en Jan Verhoek – allen voormalig ADO-spelers, de eerste twee uit de recente ADO-geschiedenis en Jan van lang geleden), Dick Finklenberg (Groen Wit’58, W.I.K. en Duindorp sv – na een lange trainingsloopbaan heden ten dage jeugdtrainer van Scheveningen onder 19), Aad Hofman (Feijenoord), Jan Verbaan (Duindorp sv), de inmiddels bijna 80-jarige Soodoo (TAC’90), Jeroen – onze jongste speler, Hennie (vrijwilliger bij Scheveningen) en Ruud Houweling (o.a. Postduiven en PEC Den Haag). De laatste biedt een mooi sprongetje naar de topscoorderslijst – met op de lijst Ton van Koutrik van de Postduiven die samen met zijn voetbalmaten de grote tijd van Postduiven heeft mee mogen maken – o.a. kampioen in 1969/1970.
Wat mij bij de reeds genoemde topscorers uiteindelijk het meest in het oog is gesprongen betreft niet alleen de scoringsdrift, echter tevens het aantal jaren dat deze personen in standaardelftallen zijn uitgekomen. Dat gaat bij de meesten richting of zelfs over de twintig seizoenen. Neem Hans Lamens die met zijn circa twee meter lengte van 1970 tot 1989 de meest schitterende schijnbewegingen op de mat heeft gelegd – die had geen voetbalschool nodig. Integendeel – hij en alle in deze column genoemde voetbalpersonages hebben op straat leren passeren, aanvallen, verdedigen, trappen en passen, kortom alles waar het reguliere voetbal om vraagt. En dan ben ik nog niet klaar met het noemen van namen. Neem Cees Mol die als voetbalgrootheid de laatste weken veelvuldig in allerlei tv-interviews is geroemd en na zijn VCS-periode furore bij VUC heeft gemaakt. Dat hij vervolgens vanaf 1988 als trainer bij VUC, HVV, HBS en Graaf Willem Vac zijn voetbalkennis heeft overgedragen moge duidelijk zijn. Cees Mol ken ik persoonlijk van een wedstrijd van de Oude Haagse Glorie tegen een ODB-iconenelftal – ooit op een vrijdagavond speelden wij een wedstrijd ter gelegenheid van de jarige Jan Toepoel (die werd toen 70) op het ODB-terrein – Cees scoorde erop los.

Ik heb allerlei voetbaloverzichten doorgeworsteld, echter heb van de namen in de bovenstaande 1971/1972 topscorerslijst tijdens het betreffende seizoen geen enkele naam in vertegenwoordigende Haagse amateurelftallen teruggevonden – waren er betere topschutters? Wel heb ik kunnen vaststellen dat Siem Bolleboom van RKAVV reeds in 1965 voor een Haags selectie-elftal werd geselecteerd en dat Ron de Boer van Cromvliet in 1967 voor een juniorenelftal van 14/15 jarigen werd opgeroepen. De eerstvolgende geselecteerde topscoorder betreft Meier de

Wolf (RVC) – de meesten van ons kennen hem van de sporthal – die in 1974 namens de Ooievaars in het Haagse Afdelingselftal werd opgesteld. Tijdens het seizoen 1980/1981 en daarna nog vele jaren werd Karel Waanders van TEDO namens het afdelingselftal uitgenodigd. In de 1971/1972 topscorerslijst zien wij hem nog als VIOS-lid. Cees Mol werd o.a. in 1981 voor het Haagse KNVB-elftal geselecteerd. Wat mij betreft toch wel opvallend dat er vanuit de topscorerslijst in 1971/1972 geen goalgetters zijn geselecteerd – sterker nog van de zaterdagschutters heb ik helemaal niemand teruggevonden. Dit terwijl ik toch zeker denk te weten dat Jasper Harteveld meerdere malen hoog in topscorersklassementen is geëindigd.

Laat ik vooral Nico de Roo van Duinoord niet vergeten. Dat zijn naam foutief in bovenstaand topscorersoverzicht is opgenomen is jammer, zeker gezien het feit dat het hier een geweldig voetbalvrijwilliger betrof die zowel bij Duinoord als VUC zijn sporen ruimschoots heeft verdiend – van 2005 tot 2013 was hij zelfs succesvol voorzitter van de Pinguïns. Als we het dan toch over voetbalvoorzitters hebben maak ik langs deze weg van de gelegenheid gebruik in te zoomen op Arie Verbaan, voorzitter van Duindorp sv die zijn termijn als clubleider onlangs – tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV) – heeft verlengd. Tijdens deze ALV werden diverse Duindorp sv vrijwilligers in de bloemetjes gezet – de lijst met ereleden en leden van verdienste is sinds een week behoorlijk uitgebreid. Absoluut geen vreemde zaak, zeker gezien het feit dat er bij Duindorp sv – onder aanvoering van Arie Verbaan – een enorme stap voorwaarts is gemaakt. Wat mij betreft staat er bij de Houtrust-bewoners snel iemand op die het regelt dat deze motivator minimaal tot lid van verdienste wordt benoemd.

Voorzitterschap van een amateurclub is puur vrijwilligerswerk – onlangs zag ik hoe de voorzitter van het honderdjarige Die Haghe in een emotionele speech zijn clubleden toesprak – de clubliefde straalde er vanaf. De voorzitter van DUNO zal dit binnenkort niet anders doen – vol trots zal hij zijn clubmensen toespreken en koesteren. Bij Semper Altius is deze week een nieuwe voorzitter benoemd, bij W.I.K. zal de voorzitter binnenkort zijn veertig jarig lidmaatschap vieren – ik ga er vanuit dat hij op de eerstkomende feestavond in de bloemetjes zal worden gezet. Nu wij het er dan toch over hebben – waarom worden er binnen de Haagse regio geen topscorerslijsten meer bijgehouden? Als alternatief zou ik willen voorstellen dat er een topscorerslijst voor clubvoorzitters en voetbal vrijwilligers in het leven wordt geroepen.

Rini Toet
16-11-2023