Nu het Zuiderparkstadion definitief gesloten is, hierbij nog een paar herinneringen aan het mooie voetbalseizoen 1975-1976, waarin FC Den Haag uitkwam in de Europacup 2. Ik ben toen ook als supporter alle uitwedstrijden meegegaan. Dierbare supportersreizen waren dat.

Column Cor

17 september 1975, Vejle BK – FC Den Haag, 0-2.

Ik was net 18 jaar geworden en via reisbureau Maduro aan het Noordeinde, heb ik toen een 3-daagse supportersreis geboekt. Wij vlogen met hetzelfde vliegtuig als de spelers en ik zat naast ene Martin Jol in het vliegtuig. Toen nog één van de neefjes van Aad Mansveld. In de buurt van Vejle te  Denemarken is ook Legoland gevestigd. Niet dat, dat toen ons interesseerde. De lokale kroeg kreeg plotseling extra klandizie. Ik kan nu wel  bevestigen dat het verhaal over die regenpijp wel klopte. Ik heb zelf één van die neefjes uit het raam zien klimmen om te gaan stappen. Het stadion stelde niet veel voor, wel waren er nog veel supporters per auto richting Denemarken gegaan. Het T-shirt met Vejle Boldklub erop, heb ik nog lang tijdens trainingen gedragen. Martin Jol en Henk van Leeuwen scoorde de doelpunten. Vujadin Boskov trainde mijn helden zoals Aad Mansveld, Ton Thie, Joop Koorevaar, Lex Schoenmaker en Aad Kila.

 

5 november 1975, RC Lens – FC Den Haag, 1-3.

Nadat de thuiswedstrijd tegen RC Lens nipt met 3-2 werd gewonnen, wilden we natuurlijk ook meteen gaan boeken voor de uitwedstrijd. Dat ging niet via een reisbureau, maar in mijn herinnering via een sigarenmagazijn aan de Soestdijksekade te Den Haag. Op die bewuste dag op 5 november 1975 vertrokken er wel 11 of 12 bussen vol richting Noord-Frankrijk. Een prachtige reis en ook nog eens met 3-1 gewonnen. Lex Schoemaker scoorde twee keer en Henk van Leeuwen scoorde ook eenmaal. Veel heb overigens ik niet van die wedstrijd kunnen zien, een te vol vak en een hoop gedoe. Een leuke anekdote was het verhaal van twee supporters, die zich met Haagse Bluf, als persmensen langs het veld zaten. Zij hadden hun HTM abonnement gebruikt als Perskaart. Geweldig toch. Was wel nog een gedoe om de juiste bus weer terug te vinden na de wedstrijd.

 

17 maart 1976, West Ham United – FC Den Haag, 3-1.

Na de historische 4-2 thuisoverwinning in het Zuiderpark, met een hattrick van Aad Mansveld, natuurlijk ook mee naar Londen. Per vliegtuig ditmaal. Een dagvlucht bracht ons binnen een paar uur naar Londen. Rondom het stadion hing een grimmige sfeer, de politie had een behoorlijk stuk afgezet om de bussen veilig naar de tribunes te brengen. Een volgepakt Engels voetbalstadion, een goede voetbalsfeer. Overtuigd dat we het zouden redden zaten we daar hoog in de tribune. Het heeft helaas niet zo mogen zijn. De treurige en mistroostige stemming in het vliegtuig op de terugvlucht is me nog lang bijgebleven. Zeker omdat bleek dat er onterecht een doelpunt van Lex Schoenmaker was afgekeurd.

 

Cor van Welbergen