01. Naam?
Frans Pronk
De romantiek van het Haagse voetbal in de jaren zeventig en begin jaren tachtig! Alleen maar zwarte voetbalschoenen, een echt grasveld met in het doelgebied alleen maar aarde en nog geen shirtreclame. Kortom, een prachtige zwart-wit foto van de wedstrijd Texas DHB tegen HVV met Frans Pronk in het doel bij de Texanen. Bij de Texas DHB spelers zien we verder op de foto Bennie de Roode, Ben Bor, Erwin Zegeling, Wim Boere, Wim Zwarts en Cees Vrolijk.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Hsv ADO
Lvv De Postduiven
sv Loosduinen
Texas DHB
BTC
VOGEL
Keeper Frans Pronk (staand geheel rechts) in het Haagse jeugdelftal met o.a; Rob Monnee, Dick van der Wulp, Piet Gelauf, John Nieuwenburg, ADO trainer Rob Baan, Peter Boshuizen, Roel Koster, Joop Quilhorst en Barend Heikoop.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Ik wilde eigenlijk altijd al keeper worden en toen ik lid werd van Hsv ADO kwam ik dan ook gelijk al op doel. In die tijd heette de jeugd-elftalletjes nog bijvoorbeeld “De Tijgers” en “De Leeuwen”. Mijn eerste trainer bij ADO jeugd was de later zo bekende Bert Jacobs en vanaf de pupillen was dit Rob Baan. Moet je nagaan wat een goede en talentvolle trainers die club toen had!
Seizoen 1981-1982 toen vv Texas DHB nog in de top van de zondag KNVB voetbalde.

04. Wat was je voor een keeper?
Heel veel praten en coachen. Spelers werden wel eens gek van mij haha

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dan zeg ik de openingswedstrijd van het nieuwe complex van Lvv De Postduiven tegen een volledig Holland Sport dat pas was opgeheven. Er waren extra tribunes langs het veld neergezet voor de vele duizenden toeschouwers. Dit was tevens ook de afscheidswedstrijd van Jan Orie.
Niet alleen het hoogtepunt van Frans Pronk (voorste rij 3e van links) maar ook één van de hoogtepunten in de historie van De Postduiven was de jubileumwedstrijd van Lvv De Postduiven op 27 juli 1974. Tegenstander was namelijk, het drie jaar eerder opgeheven, Holland Sport met al z’n vedettes zoals Woody Louwerens, Jan Teske, Chris Kronshorst, Theo Verlangen, Hans Dorjee, Paul Roodnat, Martin van Vianen, Rob van der Bol en natuurlijk Sjaaaakieee Roggeveen. Er kwamen maar liefst 3.500 toeschouwers naar het nieuwe Madestein-terrein van De Postduiven om deze legendarische wedstrijd o.l.v. scheidsrechter Charles Corver te aanschouwen. Holland Sport won uiteindelijk met 3-1. Tijdens deze feestelijke wedstrijd nam bovendien clubicoon van De Postduiven Jan Orie afscheid als selectievoetballer.

06. Dieptepunt?
Als 18-jarige maakte ik als keeper mijn debuut in het eerste elftal van De Postduiven en leek mij een prachtige toekomst voor de boeg maar een jaar later scheurde ik finaal mijn kruisbanden af. Na een lange revalidatie ben ik nooit meer de oude talentvolle keeper geworden die ik eerst was.
Minder leuke foto voor Texas DHB keeper Frans Pronk, die hier wordt gepasseerd door LENS voetballer Ton ‘s-Gravendijk (met bril). Maar aan de andere kant vinden wij als Haagse voetbalhistorie liefhebbers deze foto een genoot om naar te kijken. Die beleving van de spelers van toen en vooral het juichen van die LENS speler (geheel rechts) en die ene supporter langs de kant is GE-WEL-DIG!

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Qua club Hsv ADO, daar heb ik in de jeugd mijn mooiste tijd meegemaakt. Vooral al die toernooien, in zowel binnen- als buitenland die we met die club hebben gespeeld.

Qua persoon dan zeg ik John Rietveld. Door mijn blessure was ik al lang gestopt met keepen. Toen ik op een keer mijn hond uitliet rond het oude BTC veld kwam John naar mij toe en vroeg of ik weer wilde gaan keepen bij BTC. John wist mij over te halen, maakte mij weer compleet enthousiast door mij zelf persoonlijk extra trainingen te geven.
BTC 1 in seizoen 1985-1986 met trainer John Rietveld en op de voorgrond op de knieën Frans Pronk naast Puck Hofland

08. Wie was jouw beste trainer?
Qua keeperstrainer Aad Buitendijk. Aad was volgens mij ook mijn eerste keeperstrainer want daarvoor bestond dat nog niet. In mijn beginperiode moest je als keeper altijd gewoon met de groep meetrainen.
Qua veldtrainer de zojuist genoemde John Rietveld.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Alleen maar! Van alle clubs waar ik heb gespeeld. Dat is (was) nu het mooie van het Haagse amateurvoetbal, iedereen kende iedereen. Nu dus nog als je toevallig weer eens ergens een oud voetballer tegen kom.

10. Wat is jouw meest memorabele wedstrijd ooit?
VELO 1 tegen BTC 1. Ik was zwaar geblesseerd en kon gewoon echt niet keepen maar BTC had op dat moment helemaal geen reserve keeper. Henk Baggerman haalde mij toen over om toch maar in het doel te gaan staan. Het was onbegrijpelijk maar die VELO spitsen presteerde het steeds om tegen mij aan te schieten, er geen werkelijk geen bal in het doel en zodoende eindigde die wedstrijd gewoon in 0-0.
Een paar dagen later kwam ik op de markt Jan de Jong, die toen trainer was van VELO, tegen. Nou als toen blikken konden doden haha.
Een scrimmage voor het doel van Frans tijdens de wedstrijd DHL – Texas DHB

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dan ga ik voor het rood-wit-blauw gestreepte shirt van HS Texas DHB

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De oude kantine van Lvv De Postduiven

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Vroeger kon je mij dag en nacht op het voetbalveld vinden. Nu ga ik alleen nog bij mijn kleinzoon, die bij KMD speelt, kijken en soms bij het eerste elftal van Duindorp SV.
Vroeger voetbalde je toch altijd! Was het niet voor je club dan wel op een toernooi voor een café of gewoon wildvoetbal in een zomeravondcompetitie. Vraag voor onze lezers hier; Naast keeper Frans Pronk op deze foto, weten jullie toevallig de andere namen van dit team? 

14 A. Wie waren volgens jou de drie beste amateurkeepers uit jouw tijd in het Haagse amateurvoetbal?
1. Ton Bakhuis (RVC)
2. Dick van der Meer (VUC en Laakkwartier)
3. Kees Drewes (Celeritas)
en dan zet ik hier ook Nico van de Gaarde van Lvv De Postduiven er ook bij.

14 B. De tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste spelers;
Robbie Boutier (BTC)
Jan Orie (De Postduiven)
Bennie de Roode (Texas DHB)
Marco Pelle (BTC)
Ton van Koutrik (De Postduiven)
Rinus Sprinkhuizen (De Postduiven)
John Pronk (De Postduiven)
Dick de Boer (De Postduiven)
Henk Baggerman (BTC)
Martin van de Hut (De Postduiven)
Wieteke Gunther Mohr (BTC)
Ik kan hier volgens mij nog drie elftallen meer neerzetten!
Lvv De Postduiven 1 nog voor de oude kantine van de Loosduinse club. Staand v.l.n.r; P. de Zoete (trainer), Sjors Smit, Martin Thorn, Paul Groenewegen, Jan Orie, Martin v.d. Hut, Dick de Boer, John Pronk en Joop van Es (grensrechter). Zittend v.l.n.r; Dick Beckschebe, Ton van Koutrik, Piet Keizer, Toon Lazarom, Frans Pronk, Ruud Onderwater en Gerrit de Graaf.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Als keeper heb ik een mooie tijd meegemaakt, alleen jammer dus dat ik al snel zwaar geblesseerd ben geraakt.
Maar die mooie en gezellige tijden maakte ik daarna met mijn twee zoons Marcel en Jeffrey wederom mee. Het debuut van Marcel bij FC Den Haag 1 zal ik nooit vergeten.

Frans Pronk
26-11-2023