Met de 100ste editie van ons item “De 15 vragen aan” stellen we deze week de 15 standaardvragen aan Haags voetbal-icoon Aad de Mos. Aad heeft natuurlijk een indrukwekkende trainerscarrière achter de rug, zowel nationaal als internationaal. Echter speciaal voor de voetballiefhebbers uit de Haagse regio hebben we aan Aad specifiek de vragen gesteld over zijn Haagse amateurperiode.
Aad de Mos (links op de foto) op 24-11-1968 als speler van RVC.

01. Naam?
Aad de Mos

02 A. Bij welke club(s) gevoetbald?
Hsv ADO
RVC
Wilhelmus
Excelsior.

02 B. Bij welke club(s) trainer geweest?
HBS (jeugd)
Wilhelmus
De Valkeniers
RVC

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Centrale verdediger

04. Wat was je voor een voetballer?
Een technische voetballer met een goed inzicht. En……. op z’n Haags gezegd, ik lag een bal van afstand op iemand z’n stropdas.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden? (qua voetballer en trainer)
Als voetballer noem ik dan toch dat ik als jeugdspeler van Hsv ADO in 1965 tot beste speler van een groot Internationaal toernooi in Cannes werd uitgeroepen.

Maar ook dat ik als trotse aanvoerder met Hsv ADO op 5 juni 1966 het grote Internationale Jeugdtoernooi van ADO wist te winnen door in de finale het grote Tottenham Hotspur te verslaan d.m.v. strafschoppen. Voor het eerst in het bestaan van dit altijd sterk bezette toernooi, met toen o.a. als deelnemers Tottenham, Ajax, Feyenoord, Eintracht Frankfurt en Nimes, wisten wij met ADO dit toernooi te winnen.

Als trainer toch wel het kampioenschap met De Valkeniers in seizoen 1975-1976 in de 1e Klasse A van de Haagse Voetbal Bond, een jaar later gevolgd met het kampioenschap van De Valkeniers kampioen in de Hoofdklasse HVB. Door mijn stap als jonge trainer van het grote Wilhelmus naar het het “anonieme” De Valkeniers lag ik toch wel onder een vergrootglas in de media. Achteraf is het allemaal goed uitgepakt.

06. Dieptepunt?
Als voetballer heb ik maar een hele korte carrière gehad want na een hardnekkige liesblessure werd ik bij Excelsior afgekeurd voor het betaalde voetbal.
Als trainer noem ik dan de met RVC 1-0 verloren uitwedstrijd bij VUC door een doelpunt van Kees Mol. Op de laatste wedstrijddag van de competitie 1978-1979 stonden wij met RVC samen met VUC met 33 punten aan kop van de ranglijst in de Hoofdklasse. Deze nederlaag kostte ons dus het kampioenschap.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Rinus Loof, mister Hsv ADO. Rinus is mijn trainer geweest vanaf de pupillen tot aan het betaalde voetbal.

08. Wie was jouw beste trainer?
Uiteraard dus Rinus Loof maar ook Karel Jansen bij RVC en Cees Hage bij Wilhelmus. Zij waren, als een soort people manager, hun tijd ver vooruit.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Loek van Noord van VUC en ADO. Het nadeel van ouder worden is dat er steeds meer vrienden van je komen te overlijden. Zo waren bijvoorbeeld ook John Bolman en Rinus Vols hele goede kameraden van mij. Het mooie van het Haagse voetbal is nog steeds dat je her en der altijd nog wel bekenden van vroeger tegen komt.

10. Tegen welke tegenstander (voetballer) had je het altijd moeilijk?
Speler/tegenstander zou ik niet meer weten. Wat mij wel is bij is gebleven is dat we het altijd heel moeilijk hadden tegen LFC en Papendrecht. Daar wonnen we bijna nooit van.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Sowieso van Hsv ADO maar zeker ook het tenue van RVC. Het prachtige rood-zwart gestreepte shirt met witte broek.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De kantine van RVC was erg gezellig maar ook de kantine van Wilhelmus, die er nu nog steeds staat, vind ik wel iets hebben. In die tijd (jaren zeventig) vond ik het al geweldig om vanaf het balkon met een biertje in de hand over de velden de overige wedstrijden te bekijken.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik volg nog steeds alles via social media en bovendien ben ik een trouwe bezoeker van jouw geweldige website.

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Keeper; Martin van Domburgh van Wilhelmus
Spelers;
Koos van Dullemen (RVC)
Cock Clavan (RVC)
Rini Vols (RVC)
Ruud Staas (Wilhelmus)
John Bolman (RVC)
Chris Linders (Wilhelmus)
Joop Pronk (RVC)
Gerrie Hup (RVC)
Carol Schuurman (RVC)
Chiel Jansen (Wilhelmus)

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?
Keeper; Ton Bakhuis (RVC)
Spelers;
Puck Hofland (De Valkeniers)
Wim de Blok (De Valkeniers)
Herman Knoppert (RVC)
Jan de Jong (Wilhelmus)
Gerard Durand (De Valkeniers, RVC en Wilhelmus)
Edwin Gorter (RVC, hij was toen pas 15 jaar)
Robbie van der Bol (RVC)
Karel Bouwens (RVC)
Hakim Braham (RVC)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik ben blij dat ik als trainer onderaan de ladder ben begonnen. Juist hierdoor werd de basis gelegd op een prachtige trainerscarrière. Ik moet zeggen dat daarbij ook een dosis geluk bij kwam kijken. Aan het begin van mijn trainerscarrière mocht ik namelijk al met uitstekende talentvolle spelers werken. Bovendien kwam ik altijd wel op het juiste moment de juiste mensen tegen die belangrijk waren in het verloop van mijn carrière. Ik denk daar nog vaak aan terug, want het Haagse voetbal uit die tijd was echt uniek. Daarmee bedoel ik niet alleen de competitiewedstrijden maar ook het “wild-voetbal” en de saamhorigheid van al die spelers. Die tijden komen nooit meer terug.

Aad de Mos
31-01-2021