01. Naam?
Aad Moerman
Spits Aad Moerman (rechts) namens de ‘s-Gravenzandse SV koppend op doel. Alle foto’s bij dit item komen uit het privéarchief van Aad.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Hoek van Holland
Hoekse boys
Naaldwijk
Sparta Rotterdam
Naaldwijk
‘s-Gravenzandse SV
Gravenzande Rood Wit
Maasdijk (speler/trainer)
Excelsior Maassluis.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Ik speelde altijd in de spits

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een kop sterke spits en was “tweebenig”. Kon nog geen lantarenpaal passeren maar in de 16 was ik niet te stoppen.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat was voor mij toch wel de wedstrijd Excelsior Maassluis -Quick Boys. Ik was voor deze wedstrijd door de trainer disciplinair geschorst maar mocht toch op de reserve bank plaats nemen. Wij moesten van Quick Boys winnen om niet te degraderen.
Ik herinner me deze wedstrijd nog als de dag van gisteren. De wedstrijd was op Hemelvaartsdag en er waren 5000 toeschouwers aanwezig. Tien minuten voor tijd stonden wij met 2-1 achter. Trainer Fer Groeneweg schreeuwde naar onze laatste man Dikky van den Bergh dat hij één op één moest gaan spelen. Dikky schreeuwde vervolgens terug terug; “je moet die rooie erin gooien”! De trainer zij vervolgens tegen mij; “ga maar warm lopen”. Maar ik was des duivels en vertelde hem dat ik geen warming-up nodig had.

Ik er dus meteen zonder warming-up in. De eerste bal die ik raakte was meteen raak (2-2) en in de 90e minuut scoorde ik, uit een voorzet van Cor van Hoeven, de winnende treffer 3-2.

De wedstrijd was om 16.45 afgelopen en ik moest na de wedstrijd gaan werken ik liep om 18.00 uur al weer in ons Restaurant Unicum. Nog diezelfde avond kwam geheel onverwacht om 22.00 uur de gehele selectie van Excelsior Maassluis naar Unicum en hebben daar we het behoud van de Hoofdklasse aardig gevierd.

Maar bij m’n hoogtepunten wil ik uiteraard ook het kampioenschap met ‘s-Gravenzandse SV te noemen. Dat was ook een topseizoen.

06. Dieptepunt?
De dieptepunten in mijn carrière waren toch wel mijn vele blessures. Een kapotte meniscus (19 jaar), gescheurde knieschijf (21 jaar) en afgescheurde enkelbanden (23 jaar). Maar door de fantastische ingrepen van Dr. Bernard Jansen (Orthopeed) heb ik zeker nog een geweldige voetbaltijd gehad. Vooral bij de laatste blessure heeft hij de banden vastgezet op mijn bot, dat was een nieuwe techniek .
Ik heb een jaar niet mogen voetballen, dat was voor mij wel heel zwaar! Heb toen acht maanden lang drie dagen in de week door het mulle strandzand moeten trainen van de dokter. Volgens hem was dat dat de enige manier om nog op topniveau te voetballen. Daar heeft hij achteraf dan ook helemaal gelijk in gehad want ik heb daarna dus ook (met Excelsior Maassluis) op het hoogste amateur niveau gespeeld.
Toen ik onlangs het boek van Marco van Basten las bleek dat hij precies de zelfde blessure heeft gehad als ik. Achteraf bleek dat Marco iedere keer na zijn operatie te vroeg is begonnen. Had hij maar dokter Jansen gehad, dan had hij zeker niet zo vroeg hoeven te stoppen met voetballen.

Sportief heb ik geen dieptepunten meegemaakt. Ik ben in mijn carrière gelukkig nooit gedegradeerd met een club.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Pim Verbeek. Ik heb met Pim drie jaar in jong Sparta gespeeld. Toen hij trainer was bij Feyenoord en het daar heel moeilijk had, heb ik hem en de hele selectie uitgenodigd om te trainen op het strand. Omkleden bij Hoekse Boys en daarna een heerlijk diner in ons restaurant Unicum. De Zondag daarop speelde Feyenoord tegen PSV (op 3 december 1989) en Feyenoord won deze wedstrijd met maar liefst 4-0. Pim bedankte mij na de wedstrijd en dat was te zien ‘s-avonds op Studio Sport. Dit filmpje staat nog steeds op You Tube.

08. Wie was jouw beste trainer?
Mijn beste trainer dat was ik zelf. Was altijd bloedfanatiek want naast het trainen op de club trainde ik ook nog twee keer voor mezelf op het strand.
Jan Leermaker, trainer bij ‘s-Gravenzandse SV, daar had ik wel een haat liefde verhouding mee. Hij pakte mij precies aan hoe het moest. Dat kon ook niet anders want we waren op de zelfde dag jarig haha.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Echte vrienden heb ik niet overgehouden, wel veel kennissen. Door mijn werk in ons restaurant moest ik altijd werken in het weekend.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Tegen Kees van der Ende van SV’35 had ik het wel altijd moeilijk.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Westlandse voetbalhistorie?
Toen het tenue van de ’s-Gravenzandse SV, nu het shirt van HVC’10.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik heb in mijn voetbalcarrière weinig kantines gezien. De zaak liep als een rode draad door mijn voetbalcarrière heen. Zoals gezegd ik moest altijd na het douchen direct door naar mijn restaurant. Natuurlijk was dat nooit leuk , maar achteraf heb ik hiermee wel wat moois opgebouwd.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse / Westlandse regio?
Nee niet veel meer. Ik lees nog wel ‘s-mmaandags de courant over het voetbal. Vind het dan wel leuk als je jongens herkent die nu trainer zijn geworden, zoals Wim de Jong bij Die Haghe

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Keeper:
Hans Suiker (Haagse jeugd selectie)

Spelers:
Paul Husselage (rechtsback Excelsior Maassluis)
Koos van Drongelen (laatste man ‘s-Gravenzandse SV)
Luuk Balkensteijn (Jong Sparta)
Arnold Voogd (linksback ‘s-Gravenzandse SV)
Ed van Dijk (middenveld Hoekse Boys)
Pim Verbeek (middenveld Jong Sparta)
Marie Veltman (middenveld ‘s-Gravenzandse Sv)
Hans Lamens (linksbuiten ‘s-Gravenzandse SV)
Tom van der Pijl (rechtsbuiten Hoekse Boys)
Ger Oosterveen (spits ‘s-Gravenzandse Sv)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Wij hadden in het verleden in Hoek van Holland een hele sterke lichting wat betreft voetballers, dan praat ik over 40-45 jaar geleden. Deze voetballers wilde maar één ding en dat was één grote club in Hoek van Holland. Dit werd echter op alle manieren tegengewerkt door de oude garde.
Ben er heel trots op dat ik, samen met nog een aantal mensen, zo’n 12 jaar geleden, het voor elkaar heb gekregen dat vv Hoek van Holland en vv Hoekse Boys zijn gefuseerd tot één grote en sterke club HVC’10.

Aad Moerman
07-08-2022