01. Naam?
Albert van der Dussen
Albert van der Dussen als trainer van Hsv VUC winnaar Haagsche Courant Cup in 2007 (foto uit privécollectie Albert van der Dussen).

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
ESDO
ODB
ADO
Sv Voorburg
SVV Scheveningen

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Verdedigende middenvelder

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik moest het vooral van mijn loopvermogen en inzicht hebben. Ik was een geboren winnaar die op de grens van het toelaatbare speelde. Noem het de stille kracht van het elftal.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Mijn debuut in het eerste elftal van ADO. Ik kwam van een kleine club ESDO en wilde naar de top van de amateurs. Nu word je gevraagd, maar ik heb me destijds, samen met Michel Lier, gewoon aangemeld als lid en mij in de basis gespeeld.

06. Dieptepunt?
Het overlijden van de coach van ADO destijds Theo Godschalk. Iedereen was er kapot van. Elke speler die met deze man heeft samengewerkt weet dat het een fantastisch mens was. Het was geen strateeg, maar iedereen ging door het vuur voor hem.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat zijn er zoveel. Ik heb echt een hele fijne tijd gehad. Maar ik wil Michel Lier wel benoemen, omdat ik 10 jaar met hem heb samengespeeld. Michel in de spits en ik erachter. Zowel binnen als buiten het veld waren we onafscheidelijk. Michel was een klassieke nummer 9. Hij was een specialist die in de huidige 2e divisie met gemak er 25 zou inleggen.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik heb niet veel clubs gehad en klinkt het misschien gek uit de mond van een trainer, maar ik heb voornamelijk veel van mijn medespelers geleerd. Ik heb zeker in het begin rond mijn 20e jaar veel opgestoken van Rob Ouwehand, John de Wolf en Robbie Boutier bijvoorbeeld. Ik benoem in dit rijtje zeker ook Cock Jol, want ik kwam als jong ventje bij ADO te spelen en hij bouwde zijn voetballoopbaan bij ADO af. Vanaf de 1e dag dat we elkaar leerde kennen is hij met mij bezig geweest. Cock had veel ervaring en stimuleerde mij enorm. Bij ADO is ook onze hechte vriendschap ontstaan. Maar als trainer is dat dan toch Toon Braks bij sv Voorburg geweest. Toon was in die periode zijn tijd vooruit en bovendien een fijne vent.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja zeker. Ik zit nog steeds midden in het voetbal en dan spreek je nog veel jongens waar je mee of tegen hebt gespeeld. Ik merk wel nu we allemaal wat ouder worden het gezinsleven centraal staat. Maar na de wedstrijd nog een gezellig drankje met elkaar drinken blijft het leukst.

10. Was vroeger echt alles beter?
Het is een cliché antwoord, maar ik zeg volmondig ja. En dan vooral op technisch, tactisch en mentaal opzicht. Fysiek lagen we misschien wat achter, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd. Er waren zoveel goede spelers. Ik heb bij alle clubs in het 1e gespeeld en kan tevreden terugkijken.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dat is in mijn beleving het originele rood groene shirt van ADO. Ik heb het vier jaar gedragen en straalde echt traditie uit. Uiteraard mag het shirt van HVV ook niet onbenoemd blijven. Ook dat is een museumstuk.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De kantine van ODB. Als je van plan was om een keer naar ODB te gaan kijken, moest je echt op maandag vrij zijn. Het kleine barretje van ADO op de aftrap was ook legendarisch.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik heb er 25 jaar opzitten als trainer en ben als Hoofd Opleiding nu aan SVV Scheveningen verbonden. Ik zit er dus nog vol in.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
01. Dave Kraaijenbrink
02. Robbie Boutier
03. Rob Ouwehand
04. Ron Cramer
05. Raymond Rijntjes
06. Bert Dusbaba
07. Rene van Oosten
08. Michel Lier
09. John de Wolf
10. Karel Bouwens
11. Ron de Vos van Steenwijk (rip)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb de romantiek van het voetbal meegemaakt en een fantastische tijd gehad. Op donderdagavond kwam je in de stad de hele Haagse voetbalwereld tegen. Dat komt nooit meer terug. Met dat gegeven hoop ik dat het toernooi HVH zolang mogelijk blijft bestaan.
Verder is het schering en inslag dat coaches, als het even tegenzit, eruit worden gekegeld. Voorzitters zijn gijzelaars van sponsoren geworden. Ik kan mij nog herinneren dat bij ADO Theo Godschalk eruit moest. Toen we dat hoorden, stonden alle spelers in de bestuurskamer om hun tas in te leveren. Theo bleef gewoon.

Albert van der Dussen
09-02-2020