01. Naam?
Alex Groen

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
sv Duinoord
RKAVV
Svv Scheveningen zaterdag
Svv Scheveningen zondag
JAC

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
(Linker)spits

04. Wat was je voor een voetballer?
In de jeugd- en in de eerste jaren als senior technisch vaardige speler. Daarnaast een vrij goede trap en scoorde ik regelmatig. In de jaren daarna het meer moeten hebben van goede conditie-en mentaliteit. Hierdoor altijd op het randje gespeeld, hard maar fair.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
De wedstrijd Rijnsburgse Boys – S.V.V. Scheveningen jaren 90 in de hoogste amateurklasse zaterdag, uitslag 3-5. Ik maakte 2 doelpunten in de kruising, met name de eerste van 30 meter zat er lekker in. Daarnaast de twee kampioenschappen met JAC, eerst met Jan Linkerhof en daarna met Wim de Jong.

06. Dieptepunt?
Hoe gek dat ook klinkt maar dit waren ook de twee kampioenswedstijden met JAC. De eerste wedstijd verloren wij thuis met 1-2 van V.V. Naaldwijk, dit was toch wel een domper en de tweede wedstrijd was ik geschorst tijdens de kampioenswedstrijd JAC – V.V. Naaldwijk.
Alex Groen (staand tweede van links) met het sterrenteam van JAC in de zaterdag 1e Klasse KNVB. (foto uit privécollectie van Alex Groen)

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Marc van der Berg, geweldige speler bij JAC tijdens zijn top jaren! Ik herinner mij de vriendschappelijke wedstrijd V.V. Katwijk – JAC op een dinsdagavond. Wij wonnen 0-4 en ik dacht dat hij alle doelpunten maakte. Een doelpunt was zelfs een solo vanaf de middenlijn waarbij hij vele spelers van V.V. Katwijk achter zich liet. Fons Groenendijk was trainer van V.V. Katwijk en wist niet wat er gebeurde. Fenomenaal!

08. Wie was jouw beste trainer?
Jan Linkerhof en Wim de Jong. Niet zo zeer dat zij spelers beter maakte maar zij hadden beide de gave om een eenheid van een team te maken en dit is echt het belangrijkste. Daarnaast stond gezelligheid ook bovenaan bij hen!

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Absoluut, de jongens van JAC waren en zijn nog steeds een vriendenteam, mijn mooiste periode was bij deze club.

10. Was vroeger echt alles beter?
Zeker, de goede oude tijd! Leven voor het voetbal en ziek zijn als er een wedstrijd, toen nog op natuur gras, werd afgekeurd.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het oranje shirt van JAC.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De oude kantine van sv Duinoord aan het Isabellaland in Mariahoeve. OMet de familie Smink ook gelijk de gezelligste mensen achter de bar!

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Niet echt meer. Toevallig dit jaar weer twee reüniewedstrijden met oud Scheveningen gevoetbald, dan is het weer tof om alle oude kameraden weer te zien en mee te mogen spelen. Het leven vliegt voorbij en je ziet iedereen ouder worden, geweldig!

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?
Absoluut.

15. Wil je nog ergens op terugkomen over je voetbalverleden?
Voetbal is “oorlog”, passie en emotie bij vele voetballiefhebbers. En zoals het hoort na de wedstrijd weer een biertje drinken met elkaar! Mede door de unieke voetbalhumor op de velden, langs de lijnen en in de kleedkamers, waren het fantastische voetbaljaren voor velen en mezelf!!!

Alex Groen
01 december 2019