01. Naam?
Arie van der Padt
Seizoen 1995-1996, spits Arie van der Padt als profvoetballer bij FC Den Haag. Alle foto’s en krantenknipsels in deze “De 15 vragen aan” komen uit het privéarchief van Arie van der Padt. Deze foto is van Ben van Tichem van zijn prachtige website Geel Groen Bloed.

Het item “De 15 vragen aan” wordt mede mogelijk gemaakt door Bolman Cleaning Services BV

02 A. Bij welke club(s) gevoetbald?
HMSH
RVC
Velsenoord
TONEGIDO
Sparta Rotterdam (BVO)
TOP Oss (BVO)
FC Den Haag (BVO)
ADO Den Haag
Beerschot (BVO België)
Union S-G (BVO België)
Wilhelmus
TONEGIDO
DWO
Loosduinen
HMSH B1 van trainer Martin van der Knoop. Arie zien we op de voorste rij 3e van rechts (naast de keeper).

02 B. Bij welke club(s) trainer geweest?
RVC
GDA
Loosduinen
ADO Den Haag (BVO jeugd)
Nootdorp
Sparta Rotterdam (BVO jeugd)
DWO
Excelsior Rotterdam (BVO jeugd)
Westlandia
BMT
DHC
TAC `90
Trainer Arie van der Padt met de jeugd van ADO Den Haag Kampioen van Nederland met o.a. Wim van Laar (HJO), Jerdy Schouten en Rody De Boer.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Altijd spits geweest. Behalve in mijn laatste jaar, toen speelde ik als centrale verdediger.
De voorhoede van v.v. Wilhelmus

04. Wat was je voor een voetballer?
Een echte spits die loerde op zijn kans. Keek in de wedstrijd ook altijd welke verdediger wel eens een foutje maakte. Daar gokte ik dan ook op om van te kunnen profiteren. Ik was snel genoeg en wist ook vak op het juiste moment te gaan lopen. Verder had ik een goed gevoel voor waar de bal ging vallen, stond vak op de juiste plek. Ik had een goede sprongkracht en kon ook aardig koppen.
Arie als spits(je) scorend voor de Haagse jeugd

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden? (qua voetballer en trainer)
ALS SPELER:
-Bovenaan staat echt wel het tot profvoetballer hebben geschopt. Dat was toch wel mijn jongensdroom.

-Mijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal vergeet ik ook nooit. We wonnen met TOP Oss uit bij Fortuna Sittard met 0-1. Fortuna Sittard werd kampioen en dit was de enige thuiswedstrijd die ze verloren. Daarna hebben ze en trofee naar mij vernoemd, de Arie van der Padt-trofee. Die heb ik dus ook thuis staan.

-Met 1-0 winnen van Barcelona (doelpunt Maurice Steijn) in het overvolle Zuiderpark is memorabel.

-Dat ik mocht uitkomen voor de Haagse jeugd vond ik ook mooi.

-Met RVC op een jeugdtoernooi gevraagd worden door Celtic en Vitoria Guimaraes.
RVC jeugd

-Met Tonegido kampioen worden op het hoogste amateurniveau. Topscorer worden op dat niveau. Spelen voor het Nederlands kampioenschap.

TONEGIDO in seizoen 1993-1994. De Voorburgse club was kampioen geworden in de Hoofdklasse A met 38 punten uit 26 wedstrijden, die tot stand kwamen door veertien overwinningen, tien gelijke spelen en slechts twee nederlagen. Het doelsaldo betrof deze competitie 59 voor en 27 tegen. De 22-jarige Arie van der Padt werd topscorer met 22 doelpunten en vertrok na dit seizoen naar Eredivisieclub Sparta. Harry de Haas maakte er 12, Joost Timmer 8, Danny Hanique 6, Robin Knoester 5, Eduard van der Star 3 en Marcel Tolsma, Erwin Lemmers en Gerard Schultz scoorden eenmaal.

Uitgenodigd worden voor het Nederlands Amateurelftal.

In mijn tweede periode de Districtbeker en de grote Amstelcup voor amateurs winnen.

-Spelen voor het Nederland Militairelftal

-Met Wilhelmus de Haagse Courant Cup finale spelen.

-Met DWO promoveren via de nacompetitie.

-Bij Loosduinen mijn spelers carrière eindigen als speler trainer na het ontslag van Pierre Schultz (heb dit wel in overleg met Pierre gedaan. Ik was het niet eens met zijn ontslag. Fijne vent om mee te werken).

ALS TRAINER:
-Als 19-jarige RVC C1 overnemen die op degraderen staan om ons uiteindelijk te handhaven.
-Met GDA B1 kampioen worden.
-Met Loosduinen A1 kampioen worden.
-Met Loosduinen 1 met een bijna volledig vervroegd overgekomen jeugdelftal een periodetitel winnen.
-Met ADO Den Haag o14 (BVO) kampioen worden van Nederland. Winnen van Ajax, Feyenoord en PSV. En de kampioenswedstrijd winnen met 5-0 van Sparta Rotterdam.
-Met Sparta Rotterdam o16 (BVO) kampioen worden in de Eerste Divisie.
-Met DWO een periodetitel winnen.
-Met Excelsior Rotterdam o17 (BVO) bovenaan staan toen de competitie werd stil gelegd vanwege corona.
-Met DHC derde worden in de eerste klasse terwijl het qua faciliteiten niet best gesteld was.

06. Dieptepunt?
In mijn tweede jaar bij ADO Den Haag werd Mark Wotte trainer. We kenden elkaar al uit mijn jeugd bij RVC. In het seizoen daarvoor scoorde ik regelmatig onder Rob Meppelink die halverwege het seizoen over had genomen van Theo Verlangen. Mark vertelde mij in april dat het voor mij moeilijk zou worden in het nieuwe seizoen om een basisplaats te krijgen of om zelfs maar bij de eerste 18 te zitten. Ik gaf aan dat als ik een eerlijke kans zou krijgen we het nog maar moesten zien. Die eerlijke kans is er nooit gekomen. Mark gebruikte in de voorbereiding alleen de door hem zelf gehaalde spelers. In de voorbereiding mocht ik een keer spelen, gaf een slechte kaats en daar kwam een kans uit voor de amateurclub. Direct hierna werd ik gewisseld. In een andere wedstrijd in de voorbereiding overkwam een slechte kaats ook toe aan Winston Farber. Hier kwam zelfs een goal uit. Alle spelers waren nu aan het wachten op wat er zou gebeuren. Er gebeurde echter niets.
Na de voorbereiding had elke speler een gesprek, dus ik ook. Mark gaf aan dat ik geen basisspeler zou zijn. Ik had een briefje bij me waarop stond hoeveel ik had gespeeld, van de 10 oefenwedstrijden had ik er 1,5 gespeelt. Ik gaf hem aan dat hij niet eerlijk was in het geven van een kans op concurrentie. Daarop heb ik het briefje op tafel gelegd en ben weggelopen. Eenmaal na een paar competitiewedstrijden bleek ik toch wel goed genoeg te zijn voor de eerste 18 en mocht een aantal keren invallen. Op een gegeven moment mocht ik als laatste invaller in het veld komen voor ca 20 minuten. De wedstrijd eindigde in 0-0. Ik scoorde nog uit een voorzet maar deze telde niet omdat we een vrije trap mee hadden gekregen waar zogenaamd al voor was gefloten. Uit deze vrije trap kopte ik de bal net over. Direct na de wedstrijd kreeg ik hoogst persoonlijk de schuld van de 0-0. Hierop kwamen de meer gelouterde spelers als Rene Stam, Gerald Sandel en Dik Heesen in verweer. Mark bood zijn excuses aan maar je weet dan al dat je het nooit goed kan doen.

Als trainer ging ik na bij ADO Den Haag (BVO jeugd) te hebben gewerkt aan de slag bij Nootdorp. Ze wilden daar een aantal dingen anders zien, aanvallend voetbal, discipline en variatie in de trainingen. Ik was ambitieus en zij speelden op het een na hoogste amateurniveau dus ik dacht dat de spelers ook erg gemotiveerd waren. Dat bleek helaas anders te zijn. Vanaf het begin zat ik er kort op om mijn ambities te kunnen realiseren. Dat was mijn valkuil, ik had het rustiger aan moeten oppakken. Dat gaf al snel wat wrijving maar ik kreeg de ploeg wel zo ver om goede wedstrijden te spelen terwijl de onderlinge band minder was. In de voorbereiding na de winterstop gaven spelers op het laatste moment aan niet bij de training te zijn ivm een zaaltoernooi waar ze de finale met elkaar (buiten Nootdorp om) speelden. Echter was deze wedstrijd om 17.30 uur en wij zouden om 20.00 uur trainen. Toen ben ik naar het bestuur gegaan en heb aangegeven dat het beter is als we uit elkaar gaan. Het bestuur vond dat een dappere beslissing.
Uit deze situatie heb ik juist ook heel veel geleerd. Het heeft me als mens en als trainer een ander inzicht gegeven. Eigenlijk is dit dieptepunt dus wel een pluspunt geworden voor alles wat daarna kwam.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat zijn er een paar:
John Karelse; hij liet mij op mijn 16e debuteren op het hoogste amateurniveau bij RVC. Ook na mijn profcarrière heb ik nog onder hem gespeelt.
Hans Dorjee; hij was na PSV trainer geworden van TOP Oss. Hij kwam kijken bij de tweede elftallen van Feyenoord – Sparta Rotterdam. Ik scoorde in die wedstrijd twee keer. Een paar dagen later kreeg ik de vraag vanuit Sparta of ik verhuurd wilde worden aan TOP Oss. Dat wilde ik wel en zo geschiedde.
Wim van Laar; hij wist altijd alles van iedere speler, de mensen binnen de club en van de tegenstander.
VSV TONEGIDO 1 in seizoen 2001-2002 met trainer Wim van Laar

08. Wie was jouw beste trainer?
Hans Dorjee; was een fijne man maar ook een echte trainer.
John Karelse; was echt een people manager. Had een hele goede kijk op talent, kwaliteit en wist de poppetjes op de juiste plek te zetten. Had soms wel moeite om spelers te passeren.

Wim van Laar; sluwe vos die alles wist. Deelde partijen in zodat de vonken er vanaf sprongen. Zette spelers tegenover elkaar die alleen maar wilden winnen van elkaar. Hij hoefde af en toe alleen maar even aan te geven voor wie de inworp, corner of vrij trap was.
Buiten mijn manier van trainen neem ik veel dingen van John en Wim mee in mijn rugzak.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Met een flink aantal oud-TONEGIDO gasten hebben we een appgroep. Hier komt echt dagelijks de grootste onzin in voorbij. Voor de corona periode speelden we 1 of 2 keer per jaar nog een wedstrijd. Helaas is dit al even niet meer gebeurt. Maar op zaterdag 28 januari komen we bij elkaar met een man of 30 in het cafe van Harry de Haas.
En in het dagelijks leven als trainer kom je natuurlijk ook nog veel oud bekenden tegen. Altijd leuk om elkaar te zien.
De vriendengroep van TONIGIDO, altijd standaard gezellig aanwezig op ons Haagse Voetbalhistorie Toernooi

10. Tegen welke tegenstander (voetballer) had je het altijd moeilijk?
Dennis Bunschoten; hij volgde je overal op het veld.
Paul van Melze; hij tackelde hard en keek je dan aan zo van ik heb niks gedaan.
Gilbert Taument; hield je vast, tackelde van achteren en op de grond fluisterde hij dan ook altijd nog wat niet zo liefs in je oren.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het zwart-wit gestreepte van TONEGIDO. En dan wel met de witte broek en witte sokken er onder. En dat van RVC, het zwart-rode gestreepte shirt met witte broek en witte sokken.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Die van HMSH toen ik nog jong was en op donderdagavond de kantine van Wilhelmus.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Als trainer van TAC 90 ben ik nog actief in de regio. Ik volg dan ook alles via de diverse sociale media en mondeling op het moment dat je bij de eigen club of andere clubs bent.

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald? 
1. Lemmy Stevens
2. Michel Jungschlager
3. Gilbert Taument / Paul van Melzen
4. Gerard Schultz / Marco Jansen
5. Marcel Tolsma / Tom Wiegman
6. Joost Timmer / Dave de Lange
7. Harry de Haas / Steven Nathoenie
8. Robin Knoester / Felix Ruiterman
9. mijn eigen positie
10. Eduard van der Star / Patrick Lodder
11 Benito Belfor / Iwan Hazebroek

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?
Ik heb veel te veel spelers en keepers meegemaakt om daar een sterkste team van te maken.
Een speler wil ik wel benoemen: Jerdy Schouten. Ik was de eerste trainer die hem bij een BVO (ADO Den Haag) binnen kreeg. Jerdy zag dingen die andere wellicht ook zagen maar hij kon het ook uitvoeren. Een passje van hem tussendoor kwam ook altijd aan waar het bij een ander net niet lukte. Alleen in de duels liet hij het liggen, gaf op of trok zijn voet terug. Nog in de voorbereiding gaf ik hem in een persoonlijk gesprek aan dat hij zowel technisch als tactisch erg goed is en daarmee een mooie toekomst tegemoet zou kunnen zien. Maar als hij geen duels zou spelen of half hij beter zijn tas in de hoek kan zetten en stoppen met voetballen. Uiteraard komt het niet door mij dat hij nu al een paar jaar bij Bologna in de Serie A speelt en zijn debuut in het Nederlands Elftal heeft gemaakt maar zijn vader appt me nog regelmatig en geeft dan aan dat ik de eerste was die duidelijk tegen hem was en een belangrijke rol heb gespeelt in zijn ontwikkeling.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Er is nog genoeg te benoemen maar hier wil ik het bij laten.
Heel erg bedankt voor de uitnodiging. Veel succes en plezier met het Haags voetbalhistorie museum. Top dat je ieder jaar bij VUC het Haags voetbalhistorie toernooi op poten zet. Jij houdt hiermee en brengt hiermee de mensen (van vroeger) bij elkaar.
Arie als speler van het Belgische Beerschot

Arie van der Padt
15-01-2023