01. Naam?
Bas Boelhouwer, 30 november 1964.
Bas Boelhouwer (liggend op de grond) in seizoen 1990-1991 tijdens de wedstrijd SV’35-DUNO. Links op de foto Ron de Jager, rechts Mario Koswal. (foto uit privécollectie van Bas)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Jeugd: vanaf de E t/m 1e jaars-B bij LenS. Vanaf 2e jaars-B bij Duindorp SV.
Senioren:
Duindorp SV
Scheveningen Zaterdag
DUNO Zaterdag
Scheveningen Zondag
en niet te vergeten de Oude Haagse Glorie.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Laatste man.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was meer een tactische dan technische voetballer, puur rechtsbenig (mijn linker been kwam alleen goed van pas tijdens de polonaise). Mijn sterkste punten waren toch wel mijn leidinggevende en coachende capaciteiten.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat zijn er in ieder geval drie geweest. Allereerst het kampioenschap van seizoen 2004/2005 met Duindorp SV. We hadden toen een aardig team (elftal heb ik altijd raar gevonden, want je doet het met z’n allen) met een enorme teamspirit. De begeleiding was ook niet één van de minste (Sjaak de Bruin, Karel Oosterbaan en Bennie de Roode). We werden, na de gewonnen uitwedstrijd tegen HMC, kampioen en onder politiebegeleiding het terrein afgevoerd. Bij aankomst in de kantine van Duindorp SV werden we eerst in een bomvolle kantine gehuldigd en hebben we dit kampioenschap uitbundig tot in de late uurtjes gevierd.

Het tweede hoogtepunt was toch wel de halve finale van de HC Cup in 2006 tegen zondaghoofklasser Haaglandia. De trainer van Haaglandia was toen John de Wolf, toch wel één van mijn idolen van Feyenoord. We speelden op een bomvol Houtrust (ca. 1.500 bezoekers). We verloren deze wedstrijd met 2-4, maar hebben toen “onze huid duur verkocht” en daarna toch nog een “klein” feestje gebouwd.
Het derde hoogtepunt was de wedstrijd tegen een team van Oud-Internationals (met o.a. Robbie Rensenbrink) tijdens de toen welbekende “Sterrenslag” bij Duindorp SV.

06. Dieptepunt?
Dieptepunten zijn er om vergeten te worden. Ik kan er helaas geen één meer herinneren (ha, ha, ha).

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Tot op heden is dat toch nog steeds Sjaak de Bruin. Zowel als trainer als mens. Ik heb wat trainingsavonden/-nachten met deze man meegemaakt. En daarna samen met het fietsje weer naar huis. Als je dan de volgende dag op straat een gymschoen vindt, die Sjaak waarschijnlijk de avond ervoor verloren was, kan je dag helemaal niet meer kapot.
Ook de wedstrijden op vrijdagavond met oud-Scheveningen bij ODB zijn niet te beschrijven. We kregen nog net niet de sleutel om alles af te sluiten.

08. Wie was jouw beste trainer?
De “beste” vind ik een beetje afgezaagd, dus wil ik er toch wel een aantal noemen.
Sjaak de Bruin (wist hoe hij een speler moest motiveren en hierdoor beter kon maken), Aad van der Zwan (tactisch erg sterk), Jaap Advocaat (ik heb nog met zijn broer Dick gespeeld), Jan van den Oever (wilde overal mee winnen, zelfs met kaarten/darten/dobbelen), Ruud van der Linden, Bertus van Spronsen (was één en al voetbal), Hans Lamens en Hans Bal.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Echte vrienden niet, maar wel heel veel “kennissen” en zwagers (John Blok, Cees van den Berg, Jantje Bruijn en Eugene den Heijer).
Als ik toch een naam moet noemen, is dat Johan van Wijngaarden. Met hem heb ik de meeste jaren samen gespeeld bij Duindorp SV. In het veld een plaag voor zowel ons eigen elftal als voor de tegenstander en scheidsrechter. Zodra hij het veld zag en het (echte) gras rook, ging er een knop bij hem om. Tijdens de wedstrijden heb ik veel woordenwisselingen met hem gehad, maar na de wedstrijd was het gelijk samen een biertje drinken en alles was weer vergeten.

10. Was vroeger echt alles beter?
Zoals ik het ervaar wel. Saamhorigheid (samen uit, samen thuis) mis ik nu echt wel in het voetbal. Als de scheidsrechter heeft afgefloten voor einde wedstrijd, lopen de spelers van diverse 1e elftallen al na vijf minuten voorbij de kantine richting huis. Alles wordt tegenwoordig voor deze spelers geregeld (contributie, voetbalschoenen, kleding, teken- en puntengeld). Ze komen alleen met een toilettas naar de vereniging. De gezelligheid in de meeste kantines is ook niet meer zoals het geweest is. Ik mis hier echt de ouderwetse sfeer van het bruine café, waar je nog aan de bar kon zitten.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Ik heb niet echt een voorkeur, want elk shirt heeft z’n eigen identiteit. Het shirt van Feyenoord vind ik het mooiste voetbalshirt van Nederland.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De kantines van ODB, WIK, DUNO (de oude kantine) en natuurlijk Duindorp SV (ik ben hier vaak als één van de laatste uitgerold). Het volkse van deze clubs vind ik nog steeds geweldig.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik voetbal zelf nog bij de veteranen van Duindorp SV (tegenwoordig heet dit de 35+-competitie). Ik kan helaas niet elke week spelen i.v.m. mijn werkzaamheden bij Hofstad Security BV. Ik ga wel zoveel mogelijk naar mijn zoon Matthew Boelhouwer kijken. Hij speelt in het 2e elftal van Scheveningen Zaterdag. Zijn positie is verdedigende middenvelder (dit vind ik zelf ook het beste bij hem passen). Hij is een dienende voetballer met een enorme winnaarsmentaliteit (hij kan echt niet tegen zijn verlies). Ik kan heel erg genieten van zijn spel, maar af en toe ook kritisch zijn. Dit vindt hij vaak niet leuk, maar kan mijn eerlijkheid wel waarderen. Ik heb samen met mijn collega Michael Ros (assistent-trainer bij het 1e elftal van SVC’08) nog dagelijks gesprekken over het betaalde voetbal en het amateurvoetbal, dus weet ik wat er bij bepaalde verenigingen gebeurt.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keepers: Hayati Boyla bij DUNO (had een enorme sprongkracht) en Stef Ekkel bij Scheveningen Zondag (was één-op-één en coachend erg goed).

Beste spelers:
Johan van Wijngaarden (Duindorp SV)
Rinus Taal (Duindorp SV)
Michael Baak (Duindorp SV)
Maurice van der Toorn (Duindorp SV)
Andrew Zuurmond (Duindorp SV)
Hans van Duijvenbode (Duindorp SV)
Cees IJspelder (DUNO)
Ruud Schaap (DUNO)
Harry Mos (DUNO)
Henk Dijkhuizen (Scheveningen Zondag).
Wissels: De rest van alle spelers waarmee ik samen heb gespeeld.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik speelde mijn eerste jaar senioren in het 2e elftal bij Duindorp SV samen met de huidige coach Feyenoord (Dick Advocaat). Dit was in het begin van zijn trainerscarrière. Als je dan ziet wat deze man allemaal heeft bereikt, is het toch uniek om met deze man te hebben samen gespeeld.
Ook het moment dat ik op 45-jarige leeftijd werd “teruggehaald” bij het 1e elftal van Duindorp SV om degradatie te ontlopen, gaf mij een enorme boost. Ik was blij dat ik met mijn bijdrage en de enorme inzet van de ploeg (via een degradatiewedstrijd) de degradatie konden ontlopen.

Bedankt voor de uitnodiging om mijn 15 antwoorden te mogen geven.
In wens de Haagse Voetbalhistorie veel succes en hopelijk zal het Haagse Voetbalhistorie Toernooi in 2021 wel zijn doorgang vinden.

Met vriendelijke groet,
Bas Boelhouwer
27-09-2020