01. Naam?
Bas Lensink
Actiefoto van Bas Lensink tijdens zijn periode bij ADO Den Haag (foto uit privécollectie van Bas)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
RKAVV
VUC
ADO Den Haag
Scheveningen
Ter Leede
en weer VUC

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Linkshalf / Laatste man. Met frisse tegenzin heb ik ook veel linksback gespeeld..

04. Wat was je voor een voetballer?
Lastig om over jezelf te zeggen, maar ik denk redelijk all-round. Minder sterke punten waren denk ik mijn instelling, linkerbeen en conditie. Koppen was niet mijn hobby en ik was niet snel, waardoor ik veel moest herstellen met een sliding.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat zijn er veel. Kampioen bij Den Haag in de B landelijk, Amstel Cup voor tweede elftallen, HC Cup bij Scheveningen, Bij Ter Leede District beker regionaal en landelijk, Super Cup tegen Quick boys en bij VUC het kampioenschap en weer de HC Cup.

06. Dieptepunt?
Het einde bij ADO Den Haag was een dieptepunt. Daar kreeg ik helaas te maken met Stanley Brard. Elk woord wat ik aan die man besteed is er eentje te veel.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat zijn er velen. Met veel jongens heb ik nog wekelijks contact.

08. Wie was jouw beste trainer?
Andre Wetzel was de beste. Onbegrijpelijk dat hij in het betaalde voetbal niet de top bereikt heeft. Rob Meppelink was belangrijk op het mentale vlak. Hij was extreem hard maar maakte wel duidelijk dat we niet moesten zeiken dat we moe waren of zo. Veel van geleerd op dat vlak. Albert van der Dussen was ook top. Hij begreep als geen ander bij VUC hoe hij deze groep moest leiden. We waren een topteam met individueel veel goede voetballers. “Appie” deed dat heel handig en legde veel verantwoordelijkheid bij de oudere jongens. Ondanks dat we elkaar op de training soms het hek over schopten, waren we wel een groep die 100% voor elkaar ging op zondag.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Veel! Met Robin Koers speel ik al sinds de Haagse jeugd, denk dat we toen 10 waren. Met redelijk wat jongens uit mijn ADO Den Haag tijd heb ik nog af en toe contact. De laatste jaren bij VUC waren geweldig en die groep heeft nog altijd contact met elkaar

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Figo van Barcelona haha

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Als je 8 jaar voor ADO Den Haag hebt gespeeld dan krijg je automatisch een voorkeur voor het groen/gele shirt.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik stond niet echt bekend om mijn uren na de wedstrijd, maar voor mij is dat dan toch de VUC kantine. En dan de kleine bar waar mijn vader (redactie: Haags voetbalicoon Ton Lensink † ) altijd zat met zijn team. Dat was toch wel iets speciaals.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik woon inmiddels alweer 12 jaar in Zwitserland, dus ben de binding wel een beetje kwijt. Toch volg ik het wel een beetje. Zeker oud-ploeggenoten die nu trainer zijn.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Ik ga alleen namen noemen van jongens met wie ik in het Haagse Amateurvoetbal gespeeld hebt.

Keeper: Max de Jong en Jos van Rijn. Jos was een topkeeper en raakte geblesseerd waardoor Max veel keepte. Geweldige gozer die toen ook perfect paste bij onze groep.

Rechtback: Jurgen Faerber. Jurgen was snel, sterk, technisch goed en heeft Ronaldinho de no look pass geleerd.

Laatste man; Hendrik Grunholz, Geweldenaar die helaas geblesseerd raakte. Dat was 1 van de vervelendste momenten die ik in het veld heb meegemaakt. We zagen, thuis tegen Den Bosch, zijn been volledig de verkeerde kant op buigen.

Voorstopper: Dennis Pronk, mijn maatje bij VUC achterin. Door Dennis kon ik me voornamelijk op aanvallen richten, terwijl hij iedere spits uitschakelde.

Linksback: Kees Thies, Met Kees heb ik overal samengespeeld. Weinig spelers konden met een bal wat Kees kon. Zowel in het veld als daarbuiten konden we het goed met elkaar vinden.

Middenveld: Michael Nieuwenburg, net als ik een enge gozer om tegen te spelen, maar heerlijk om in je team te hebben. Mike had een geweldige techniek, overzicht, goede trap. En ging over lijken om te winnen. Hij wordt er nu nog steeds uitgestuurd omdat hij niet tegen zijn verlies kan.

Dominique Broekhuizen: Aanvallende middenvelder die makkelijk scoorde. Net als Mike een geweldige techniek en overzicht. Heeft in ons kampioensjaar veel belangrijke goals gemaakt.

Wei-Ming Tseng: Wei speelde niet altijd bij VUC, maar was een goede voetballer. Goede trap, sterk, hard en goede instelling. Hij had alleen geweldige spelers als concurrent, met Mike, Dome en ook Soena.

Voorin: Robin Koers, Robin was een ouderwetse linksbuiten, snel, goede actie en scoorde ook makkelijk. 1 van mijn beste vrienden met wie ik nog steeds veel contact heb.

Jeffrey Rutten: Jef was een geweldige gozer voor elk team. Ook met Jef heb ik bij veel clubs samengespeeld. Over Jef zouden we een film kunnen maken, wat een wereldman.

Steve Kenepa: Steve is een van de beste spelers met ik gespeeld heb. Ongelooflijke techniek, sterk, snel en scoorde heel makkelijk. Steve had zichzelf helemaal binnen moeten voetballen.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Zoals velen in deze rubriek heb ook ik veel vrienden overgehouden aan het voetbal. Het waren mooie jaren en ik mis het spelen nog steeds.

Bas Lensink
06-03-2022