01. Naam?
Bert Kuiper
Seizoen 1977-1978 SV’35 tegen v.v. Amstelveen (0-2) met Bert Kuiper links en aanvoerder Ton de Rijk rechts op de foto.

02 A. Bij welke club(s) gevoetbald?
Ik heb tot mijn 24e bij DUNO gevoetbald.
Vanaf mijn 24e bij SV’35

02 B. Bij welke club(s) trainer geweest?
Ik ben als trainer begonnen bij de A-jeugd van SV’35
Daarna hoofdtrainer bij SV’35
Vervolgens 3 jaar trainer bij Semper Altius
En als laatste 3 jaar bij zondagclub VV Bodegraven

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
De positie achter de spitsen was mijn favoriete plek. Ik kwam ook vaak in de “zestien”

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een technische voetballer, tweebenig en zonder fratsen. Ik had een goed schot in beide benen en heb veel assists gegeven. Naast die assist scoorde ik ook best wel redelijk veel.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden? (qua voetballer en trainer)
Als voetballer was mijn absolute hoogtepunt het feit dat ik werd geselecteerd voor het Nederlands Militair elftal met als trainer Jan Zwartkruis. Ik speelde en trainde daar met o.a. Oeki Hoekema, André van der Ley, Karel Bonsink, Ad Mellaard. Leuk detail is dat bijvoorbeeld Co Adriaanse en nog een aantal profs in het B-elftal speelden. Ik was de enige amateur (4e klasser) bij het A-elftal. Van augustus 1970 t/m maart 1971 heb ik er deel van uitgemaakt. Zwartkruis wilde dat ik werd overgeplaatst van Seedorf in Duitsland naar Den Haag, zodat het makkelijker was om elke week naar Zeist te reizen voor de wekelijkse trainingen en dat ik wekelijks kon trainen en voetballen bij DUNO. Ik heb in die periode o.a. gespeeld tegen Vitesse, Sparta, Volendam, Graafschap, MVV en zat op de bank tegen West Duitsland. Ik moest in de eerste helft eigenlijk invallen als rechtsback, terwijl er een rechtsback (prof) op de bank zat. Ik heb toen gezegd dat ik dat geen goed plan vond. Daar heb ik achteraf wel spijt van gehad.

Een ander hoogtepunt als voetballer was natuurlijk het kampioenschap met SV’35 in de 3e klasse, waardoor we als 1e Haagse club promoveerden naar de 2e klasse, in die tijd de één na hoogste klasse in het zaterdagvoetbal.

Als trainer bij SV’35 heb ik sportief gezien geen hoogtepunten meegemaakt. De gezelligheid en het clubgevoel maakten veel goed. Het viel ook niet mee om na Aad Mansveld het roer over te nemen. Ik zie het wel als een hoogtepunt dat ik met de beste trainer die SV’35 ooit heeft gehad wekelijks in de kleedkamer zat en met hem sprak over de positieve en negatieve invloeden die hij ervaarde in zijn selectie.
Als trainer bij Semper Altius was het hoogtepunt de promotie naar de 4e klasse na het winnen van de nacompetitie.
Bij Bodegraven heb ik gewoon 3 hele leuke jaren gehad, waardoor ik een hele andere regio heb leren kennen.

06. Dieptepunt?
Als voetballer de degradatie met SV’35 uit de 2e klasse.

Als trainer de degradatie met Semper Altius, na een beslissingswedstrijd tegen JAC.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Cees IJspelder! Hij was de man die mij als 16-jarige naar het eerste elftal van DUNO haalde. Hij heeft mij vele jaren op een bijzondere wijze begeleid en getraind. Ik heb hem al eens eerder mijn voetbalvader genoemd.

08. Wie was jouw beste trainer?
Bij DUNO was dat Cees IJspelder. Bij SV’35 was dat (technisch gezien) Harry van der Horst. De gezelligste was Jan Wessel.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Jazeker! Jasper Harteveld zie ik nog bijna wekelijks bij onze hardloopvereniging Roadrunners in Zoetermeer. Ook Jaap Gruppen zie ik nog regelmatig. Verder bezoek ik samen met Jasper een aantal keer per jaar wedstrijden van SVC’08. Een paar weken geleden nog waren we bij DSO (trainer Bert de Best/assistent Claudio Houtman) tegen SVC’08. Gezellig op de tribune met veel SV’ers.

10. Tegen welke tegenstander (voetballer) had je het altijd moeilijk?
Ik zou geen naam kunnen noemen. Maar de derby’s tegen JAC waren altijd lastig.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dat is het wit/groene shirt van Holland Sport

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Je zal dat wellicht heel raar vinden……. De oude kantine van SV’35 was heel gezellig. De nieuwe kantine van SVC’08 is gezellig, maar ook heel mooi.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik ga een aantal keer per jaar naar thuiswedstrijden van SVC’08. Ook ga ik af en toe naar DSO, aangezien Bert de Best en Claudio Houtman, die ik nog goed ken uit m’n SV’35 periode, daar de technische staf zijn. Ik volg het amateurvoetbal in de Haagse regio via de media nog steeds.

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
De beste keepers zijn Rob van der Wal en Rob van der Linden.
De beste voetballers zijn:
Cees IJspelder (DUNO)
Mich IJspelder (DUNO)
Ton van der Linden (DUNO)
Theo de Zeeuw (DUNO)
Cees Buijs (SV’35)
Jerry de Rijk (SV’35)
Ed Buijs (SV’35)
Jasper Harteveld (SV’35)
Jaap Gruppen (SV’35)
Nol Vreeswijk (SV’35)
Cor Mooijman (SV’35)

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?
Beste keeper is Rob van der Wal.
De beste voetballers die ik als trainer heb meegemaakt zijn:
Ed Buijs (SV’35)
Cor Mooijman (SV’35)
Piet Groen (SV’35)
Johan Groen (SV’35)
Rob Pronk (SV’35)
Cees Mooijman (SV’35)
Nol Vreeswijk (SV’35)
Jean Abspoel (Semper Altius)
Jan Willem de Joode (Semper Altius)
Boele Dengering (Bodegraven)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik las vorige keer in “De Scheveninger” het stuk over het voetbalverleden van Leen de Graaf. Ik ben een leeftijdgenoot van Leen en wij woonden allebei in Duindorp. We kwamen elkaar regelmatig tegen. Ik herinner me nog wel dat wij op het speelterrein in de Pluvierstraat 400 1 tegen 1 speelden met kleine doeltjes. We waren goed tegen elkaar opgewassen. Ik had heel veel waardering voor Leen. Ik ben regelmatig gaan kijken bij een toernooi aan de Alberdastraat, waarbij Leen, toen nog jeugdspeler van Duindorp SV meedeed. Leen stond dan laatste man, maar als de stand te lang 0-0 bleef ging Leen even naar voren, passeerde dan een half elftal tegenstanders en scoorde vervolgens. Toen Leen bij ADO speelde kwam ik hem op een zaterdagavond tegen bij het clubhuis van de YMCA, met een biertje. Ik zei tegen hem: “Jij moet toch morgen spelen.” Leen hield ook van gezelligheid. Hij had een hele grote kunnen worden.

Ik heb zelf een aantal keer proeftrainingen gedaan bij ADO. Ik had echter de pech dat in dat jaar de fusie plaatsvond tussen ADO en Holland Sport. Bij de kennismaking met Eddy Hartman kreeg ik te horen dat ik net zo goed moest zijn als Lex Schoenmaker, die achter Ernst Happel aanging naar Feyenoord. ADO stond toen op de 3e plaats van Nederland met spelers als Harry Hestad, Harry Bild, Dick Advocaat, Aad Mansveld, Ton Thie. In één van de trainingen speelden we op het hoofdveld met het B-elftal tegen het A-elftal met trainer Jezek , met megafoon, op de tribune. Het B-elftal won nooit, maar die dag wel 1-0. Het doelpunt werd gemaakt door…..??? Na zo’n 4 trainingen kon ik een zogenaamd amateurcontract krijgen, aangezien er door de fusie al teveel contractspelers waren. Dat heb ik niet gedaan.

Bert Kuiper
28-11-2021