01. Naam?
Bob Rijpstra (8 Februari 1954)
DHC – VUC met met nummer 4 aanvoerder Bob Rijpstra. Bob werd al op 23-jarige leeftijd tot aanvoerder van het legendarische Hsv VUC elftal gekozen. In het midden van de foto zien we overigens Hans Mittelberg en daarnaast Menno Meijer. (alle foto’s in dit item komen uit het privéarchief van Bob Rijpstra).

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Vanaf mijn jeugd tot einde van mijn voetballoopbaan maar bij een club (Hsv VUC) gespeeld.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
In alle jeugdelftallen stond ik altijd centraal achterin. Bij VUC 1 op 18 jarige leeftijd ben ik begonnen als rechter vleugel verdediger maar al snel weer terecht gekomen in het centrum van de verdediging.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was sterk in de lucht en over de grond, kon mijzelf vastbijten in een tegenstander. Later had ik als laatste man veel coachend vermogen. Ik was overigens niet de speler die drie man zou passeren dus eenmaal in balbezit, bal inleveren bij de iets creatievere spelers.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Tja dat zijn er behoorlijk wat geweest!!! Wat altijd bij blijft is mijn debuut wedstrijd op 18 jarige leeftijd in VUC 1. RVC uit voor meer dan 5000 man. RVC met mannen als Koos van Dullemen, Theo van der Burch, Carol Schuurman, John Bolman, Kees Zwanborn. Geweldige atmosfeer en wij kwamen er met een 0-0 vandaan. Hiermee kwam ik als enige jeugdspeler direct in de hoofdmacht van VUC 1

Ook de twee kampioenschappen in de Hoofdklasse A van de KNVB blijven me altijd bij. Toen was overigens de Hoofdklasse nog de hoogste amateur afdeling van Nederland.

Alle wedstrijden die ik voor het Haags- en Nederlands amateur team gespeeld heb, waren ook altijd ongelooflijk leuke ervaringen.

Ook de wedstrijd in een vol Zuiderpark ( 10.000 man) tegen ADO – Den Haag voor de beker was een hoogtepunt.

06. Dieptepunt?
Eigenlijk heb ik maar één zware blessure gehad. Enkelbanden ingescheurd en het kostte mij een half seizoen. Verder ben ik gelukkig vrij ongeschonden uit mijn voetbalperiode gekomen.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat zijn er eigenlijk twee: Natuurlijk Kees Mol en één van mijn beste vrienden die veel te vroeg is overleden Hans Mittelberg

08. Wie was jouw beste trainer?
Tja dat is niet zo moeilijk!! John van der Lubbe! Hij wist altijd weer een hecht team neer te zetten met spelers die altijd voor elkaar door het vuur gingen.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Kees Mol zie ik nog regelmatig. We golfen zo af en toe samen. En verder is het altijd wel leuk als je oud spelers tegen komt, de klik met elkaar die blijft altijd bestaan en dan is het meteen weer ouderwets gezellig.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Cor Barbe van DWV. Hij was een beest van een spits, 2 meter lang en bijna even breed. Dit waren heerlijke duels op zijn scherpst.
Zo had ik het ook altijd moeilijk met Toine Linders (Wilhelmus).

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Ik blijf het zwart – wit gestreepte shirt met witte broek en witte kousen van VUC een geweldig tenue vinden

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Het club gebouw van VUC vind ik nog steeds mooi. Ook de kantines van Die Haghe en van Graaf Willem II Vac (waar mijn zoon speelde) hebben een hele gezellige uitstraling.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Nee eigenlijk niet.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Keepers heb ik er eigenlijk 3:
Dick van der Meer (VUC)
Ton Bakhuis (RVC, Haags Amateur team – Nederlands Amateur team))
Hans Suiker (DHC en Haags Amateur team)

Opstelling favoriet VUC team
Dick van der Meer
Floor Klein – Pim Westgeest – Bob Rijpstra – Hans Mittelberg
Cees de Jong – Ton de Graef – Frank Bok
Wim Alkemade – Cees Mol – Dick van der Zwan
Met hele goede andere spelers zoals:
Rob Alkemade, Joop Quelhorst, Gabri Winkels, Peter Alkemade, Peter Roos

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb gewoon een geweldige tijd gehad.

Nog één  leuke anekdote tot slot!
RVC-VUC waren altijd krakers, veel publiek en altijd heel beladen. Ik zal nooit vergeten dat wij de kampioenswedstrijd speelden op het Kleine Loo.
Wij waren bezig met de warming-up maar geen enkel spoor van RVC. Een half uur voor wedstrijd kwamen er zeven taxi’s aanrijden met de spelers van RVC in trainingspak. Wat bleek: Aad de Mos (collega van mij op de Ostadeschool), de trainer van RVC, had iets leuks bedacht: hij probeerde ons uit onze concentratie te halen. Nou dat moest je ons niet flikken!
Gelukkig wonnen wij die wedstrijd

Bob Rijpstra
12-02-2023