01. Naam?
Che Jansen
Datum 21 mei 2000. Wedstrijd VFC tegen GDA in de finale van de nacompetitie voor promotie naar de zondag 3e Klasse KNVB. Het moment….. In de 88e minuut krijgt GDA een vrije trap net buiten het strafschopgebied en Che Jansen neemt hem. Boem, 1-0 en GDA promoveert!

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Alleen bij GDA vanaf mijn 6e tot mijn 34e

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Spits

04. Wat was je voor een voetballer?
Voorop in de strijd. Groot, fysiek sterk en redelijk snel. Was altijd veel in beweging, kopsterk en scoorde regelmatig. Techniek had iets beter gemogen. Genoot van belangrijke wedstrijden en scoorde daarin vaak.
GDA spits Che Jansen wordt hier op zijn hielen gezeten door een Quick Steps verdediger

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat zijn er twee!

De eerste is het winnen van de nacompetitie in 2000 waardoor we promoveerde van de vierde naar de derde klasse. Bij MSV in Maassluis maakte ik in de 88e minuut de winnende vrije trap en wonnen we de wedstrijd met 1-0.

De tweede is het winnen van de nacompetitie in 2002 waardoor we promoveerde van de derde naar de tweede klasse. We wonnen op het terrein van VIOS met 2-1 van Scheveningen zondag en ik maakte de 1-0 met een kopbal. De aftrap werd met 15 minuten uitgesteld omdat er nog teveel mensen voor het hek stonden.

Lange rijen op de Melis Stokelaan voor aanvang van de beslissende wedstrijd tussen GDA en Svv Scheveningen.

Uiteindelijk waren er ruim 3000 mensen, prachtig. Na de overwinning op de platte kar van VIOS naar GDA met alle supporters op de fiets en in de auto er achteraan. We hadden destijds altijd een hele grote groep fanatieke supporters!
Wat had GDA toen nog een enorm veel supporters

06. Dieptepunt?
Ook dat zijn er twee.

In 1995 werden we makkelijk kampioen in de vierde klasse. Ik denk mijn beste seizoen ooit. Het seizoen erop in de derde klasse hadden we een sterke selectie en waren de verwachtingen hoog gespannen. Dat pakte helaas anders uit omdat de chemie in de selectie ontbrak en we degradeerde meteen weer terug naar de vierde klasse. Daarna hebben we een paar jaar roemloos in de vierde klasse gevoetbald.

Het tweede dieptepunt was de verloren kampioenswedstrijd tegen Quick Steps in 2000 op het veld van Scheveningen. Gelukkig wonnen we daarna de nacompetitie, dus dit dieptepunt was aanzienlijk korter.
Quick Steps tegen GDA op Houtrust met links aanvoerder Che Jansen

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat is die van mijn vader George Jansen. Hij voetbalde bij GDA en nam mij op 6-jarige leeftijd mee naar de club. Ik denk dat hij wel 15 jaar mijn leider is geweest in de jeugd en bij het eerste elftal. In de D, E en F was hij leider en trainer van ‘zijn jongens’. Bij GDA speelde veel jongens van tuinders en die vaders hadden niet altijd tijd om op zaterdag naar GDA te komen. George was voor hun een voetbalvader. Toen we klein waren propte hij bijna een heel elftal in zijn rode Toyota Corolla stationwagon, legendarische autoritten. Hij is ruim twee jaar geleden overleden en toen hebben we de kist met ‘zijn jongens’ de zaal in gedragen onder de klanken van ‘Sympathie for the Devil’, mooi eerbetoon.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik kan eigenlijk niet kiezen. Kees van der Kolk is een grote motivator geweest en heeft GDA eind jaren 90 weer tot leven gewekt. Dat had de selectie en de hele club op dat moment echt nodig en uiteindelijk zijn we in 2000 gepromoveerd. Daarna kwam Albert van der Dussen. Mooie man die GDA tactisch naar een hoger niveau heeft getild en waarmee we in 2002 de nacompetitie wonnen.
2 juni 2002, G.D.A.1 promoveert naar de 2e Klasse K.N.V.B. Staand v.l.n.r: Cor Duyvestijn (leider), Richard Urgert, Gerard Evers (Fysio), Albert v.d.Dussen (trainer), Patrick van den Berg, Ruud Jos, Randy Baay, Hans Bakker, Max Kuijvenhoven, Theo van den Berg (grensrechter), Ché Jansen, Bonny van Gaalen, Arno Barnas, Richard Hulst, George Jansen (leider), Maurice Roos en Hielke Zuidwijk. Jaap van der Griend was de keeper. Zittend v.l.n.r: Henk Freeke, Antoine Daniëls, Mark de Lange (ass.trainer), Ronald Blewanus, Martijn van Eendenburg, Tim Peters, Dave Buytelaar, Michel Paalvast, Ron Huisman, Jeroen Peeters, Remco Lubout, Mike v.d.Wege en Dennis Lubout (die nu 23 jaar later nog steeds in het eerste elftal van GDA voetbalt!!).

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja heel veel, GDA blijft een warm bad. Met Erik Smid drink ik graag nog een biertje. Daarnaast ga ik jaarlijks met een groep een weekendje naar het buitenland en daarin zitten 4 oud GDA 1 spelers: Bas Stierhout, Bon van Gaalen, Ronald en Vincent van de Wetering.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
De eerder genoemde finale van de nacompetitie van 2000.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Pffff weet ik eigenlijk niet, dan maar lekker chauvinistisch het mooie rode GDA shirt.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Met GDA bleven we nooit veel hangen na uitwedstrijden. We hadden vaak veel supporters en gingen altijd terug naar de club. Alleen bij ODB als er een zangertje was of bij HBS bleven we weleens hangen.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja een paar keer per jaar ga ik nog kijken bij GDA en bij GDA organiseer ik mede het jaarlijkse GDA (G)oude Glorie toernooi waarmee we zoveel mogelijk oud spelers voor een dag terug proberen te krijgen naar de club om een balletje te trappen maar vooral om lekker oude verhalen op te halen onder het genot van een biertje. Verder train ik nog wekelijk bij de HBS veteranen, dat is een fanatiek groepje dat op zaterdag nog in een landelijke competitie speelt.
Seizoen 2000-2001

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Uiteraard worden dit allemaal GDA-spelers;
Jaap van der Griend, de beste keeper waarmee ik heb gevoetbald.

Beste spelers;
Patrick van den Berg
Ron van Dijk
Dennis Lubout
Henk Oosterwijk
Alex Hendriks
Bon van Gaalen
Eric Willems
Marvin Nieuwlaat
Tim Peters
Maarten van der Kolk
Reserves; Erik Smid en Ronald van de Wetering voor de gezelligheid in de kleedkamer.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb een fantastische tijd gehad bij GDA en één van de mooiste periodes meegemaakt in het Haagse amateurvoetbal met herkenbare clubs, veel derby’s, veel supporters en veel vrienden aan deze periode overgehouden.
Che jansen op het jaarlijkse GDA (G)oude Glorie toernooi

Che Jansen
10-12-2023