01. Naam?
Dave Kraaijenbrink

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
De hele jeugd, van de F t/m de A, bij RVC
Daarna naar Blauw-Zwart gegaan, destijds zondag 1e Klasser
Hsv ADO (zondag)
Svv Scheveningen (zaterdag)
En mijn laatste twee seizoenen bij RKAVV

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Keeper

04. Wat was je voor een keeper?
Ik denk dat ik erg sterk was in één tegen één duels en sterk op de lijn. Coachend kon ik het vrij goed neerzetten en vooral in mijn jaren bij Scheveningen interactief met het publiek.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Als ik er één moment uit moet halen dan was dat het kampioenschap met Scheveningen in het seizoen 1995-1996 in de zaterdag 1e Klasse KNVB, destijds het hoogste amateurniveau. Dat hele seizoen was geweldig met een fantastische spelersgroep, staf en publiek. De weken daarna volgde het landelijke kampioenschap bij de zaterdagamateurs en de algemene amateurtitel.
Maar eigenlijk waren alle jaren met Martin Jol als trainer buitengewoon succesvol. Ik heb de eer om in, volgens velen, beste teams ooit (Hsv ADO en Svv Scheveningen) in deze regio te hebben mogen spelen. Ongekende series met gewonnen wedstrijden, periodetitels. promoties en kampioenschappen.

06. Dieptepunt?
Ik scheurde op 21-jarige leeftijd mijn voorste kruisband en dat heeft meer succes wel in de weg gestaan. Ik ben tot mijn 31ste doorgegaan maar in al die jaren een keer of acht aan de knie geopereerd. In één maand zelfs wel eens twee keer! Twee jaar geleden heb ik een knie prothese gekregen, dus actief sporten is nu wel klaar.

07. Welke naan komt direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Ik heb veel mooie momenten meegemaakt en veel succes gevierd. Bij zowel ADO als bij Scheveningen en RKAVV kampioen geworden. Echter aan de andere kant heb ik het overlijden van twee trainers ook van heel dichtbij meegemaakt. Dat is toch wel een zwart randje om al het moois. Bij Hsv ADO werd Theo Godschalk op een gegeven moment ziek, beetje grieperig zei men maar drie weken later overleed hij aan een hersenvliesontsteking. Later was bij RKAVV Rob Kiebert mijn trainer. Hij was al weg bij RKAVV maar we waren goed bevriend geraakt. Op een zaterdagochtend belde ik hem maar toen kreeg ik zijn voicemail, terwijl hij altijd opnam. Een half uur later hoorde ik dat hij die ochtend om het leven was gekomen bij een eenzijdig ongeluk. Zijn dood en begrafenis hebben veel impact op me gehad. Ik denk nog heel vaak aan Rob.

08. Wie was jouw beste trainer?
Martin Jol, absoluut de allerbeste! Martin kon iedereen op zijn manier op scherp krijgen voor een wedstrijd. We speelde met Scheveningen om het Nederlands kampioenschap tegen Baronie en toen waren vier basisspelers al op vakantie. Er deden spelers mee uit het tweede elftal die daarvoor nauwelijks in aanmerking waren gekomen voor het eerste elftal. Maar Martin gaf iedereen het gevoel onverslaanbaar te zijn. Ik heb geen andere trainer meegemaakt die door een wissel de wedstrijd zo liet kantelen. Tijdens zijn wedstrijdbesprekingen heb ik vaak gedacht dat het onmogelijk kon zijn om die dag te verliezen. Die besprekingen waren fantastisch.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Nee, iedereen gaat op een gegeven moment zijn eigen weg. Echter wel heel veel (goede) kennissen en wekelijks kom je op de velden altijd wel bekenden van vroeger tegen.

10. Was vroeger echt alles beter?
Weet ik niet, wel anders in ieder geval. Ik hoor nu veel klagen over het feit dat spelers snel weggaan na de wedstrijd, maar dat was vroeger ook al zo. Ik geloof wel dat de beleving anders is / was. Ik heb het gevoel dat het nu veel meer draait om de “randvoorwaarden” maar uiteindelijk ben je gaan voetballen omdat het zo’n geweldig spelletje is. Een paar centen brengt daar volgens mij geen verandering in. Persoonlijk wilde ik altijd daar spelen waar het succes het grootst was.Kwam er een concurrent  dan zorgde ik er altijd wel voor dat ik beter was en liep daar zeker niet voor weg.
En wij kenden natuurlijk nog geen kunstgras. Gelukkig niet want dat was niets voor mij geweest.Ik stond vaak een half uur onder de douche om de modder van mijn kleding af te spoelen. Als mijn zoontje nu klaar is met keeperstraining dan klopt hij wat korreltjes van zijn kleding en klaar. Aan de andere kant is kunstgras voor de jeugd geweldig omdat je altijd kunt voetballen en niet meteen is afgekeurd na een zware bui.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het rood-zwart verticaal gestreepte shirt van RVC en het rood-groene Hsv ADO shirt. Beide mooie traditionele shirts die je nu nergens meer terug ziet.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in deze regio?
Bij Hsv ADO kon het beren gezellig zijn in het “barretje” van Wim Gordijn en na de thuiswedstrijden van Scheveningen was het altijd stampvol en super gezellig. Maar in beide periodes wonnen we vaak en dan is het altijd wel gezellig.

13. Heb je nog iets met voetbal in de Haagse regio?
Mijn zoontje van 10 jaar keept nu bij DHC dus ik loop ieder weekend wel de velden af. Het seniorenvoetbal volg ik niet echt meer alhoewel ik wel altijd de resultaten van Scheveningen 1 check.

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?
Ik heb zelf bij vijf voetbalclubs gespeeld dus het woord clubliefde zal ik niet zo snel roepen maar jaar in jaar uit naar een andere voetbalvereniging verkassen vind ik wel apart. Je ziet het bij de kleine jeugd al, jongens die al bij hun tweede / derde club bezig zijn, dat vind ik ongelofelijk. Veel ouders denken dat hun kind, koste wat kost, in het eerste team moeten spelen en als dat niet lukt ligt dat gelijk aan de club en gaan ze weg. Soms wel eens midden in het seizoen. Kinderen leren hierdoor niet wat ze moeten leren, namelijk ontwikkelen en incasseren.

15. Wat betreft je voetbalverleden, wil je nog ergens op terugkomen?
Nee eigenlijk niet. Ik heb een geweldige tijd gehad en ben trots op alle prijzen die we met de verschillende teams hebben behaald en koester bovenal alle mooie herinneringen en verhalen “uit de oude doos”.

Ik hoop dat je nog lang doorgaat met jullie geweldige Haagse Voetbalhistorie en ook met het toernooi. Ik denk dat dit een pareltje voor het hele Haagse Amateurvoetbal is.

Dave Kraaijenbrink
30 juni 2019