01. Naam?
Dick Finkelnberg
Dick Finkelnberg in seizoen 1984-1985 bij Duindorp SV met teamgenoot Dick Advocaat.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Wit Blauw
Groen Wit’58
Duindorp SV
SOA
WIK.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Aanvallende middenvelder en spits.

04. Wat was je voor een voetballer?
Een technische speler die graag de bal in de voeten wilde hebben. Met de bijnaam; voetjes en pingelenberg.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
We speelde ooit met Duindorp SV tegen Jong Oranje van Dick Advocaat. Uitslag 1-1, en ik scoorde. Ook kan ik mij herinneren dat we hoofdklasser VUC uitschakelde in de Haagse Courant CUP met 3-2. Ik maakte er twee en Fred Bodmann maakte er een.
In de 80e jaren werden er Sterrenslagen georganiseerd bij Duindorp SV en speelden we tegen o.a het oud Nederlands elftal, Sparta, FC Utrecht , FC Den Haag, Oud Holland Sport en met vele bekende spelers zoals Louis van Gaal, Danny Blind, Dick Advocaat, Wim van Hanegem, Rob Rensebrink, Henk Wery en vele andere bekende topspelers. Daar kwam een paar duizend man op af. Dit was mooi om mee te maken.
Verder heb ik als trainer ook vele mooie momenten meegemaakt.

06. Dieptepunt?
Dat was als speler met Duindorp SV tegen de Postduiven. We waren het hele seizoen ongeslagen en hadden aan een gelijkspel voldoende om kampioen te worden. Echter ver in de blessuretijd maakte de Postduiven de 3-2 en werden zij alsnog kampioen.
Nog een dieptepunt was hetzelfde resultaat tegen Paraat Uit wonnen we met 4-1 en scoorde ik driemaal en thuis verloren we met 2-1 door onderschatting en zodoende werd Paraat kampioen. Al met al waren dit mooie wedstrijden met veel publiek maar wil die toch zo snel mogelijk vergeten..
Wat ik me ook nog wel kan herinneren is dat de scout van ADO (Rinus Loof) vroeger bij Groen Wit’58 speciaal naar mij kwam kijken omdat ik toen veel scoorde. Juist in die wedstrijd werd ik door de scheidsrechter uit het veld gestuurd met een rode kaart en een opstootje. Daarna heb ik hem niet meer gezien.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dan denk ik gelijk aan Pim Caffa die ik als jeugdtrainer heb gehad en later zelf mee speelde Een voetbalman puur sang een echte verenigingsman die de club bij elkaar hield. Helaas is hij veel te vroeg overleden. Verder denk ik aan Leo Toet van WIK, dat is een speler die de wedstrijd kon lezen als geen ander.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik heb veel goede bekende trainers gehad waar ik wel het e.e.a. van heb opgepakt. Zoals Bert van Oijen, Wim IJzerdoorn, Hans Hillebregt,Peter Hoet, Jaap Advocaat, Jan van der Oever, Nol Oltshoorn, Coos Hubscher en Ger Oosterveen en nog wel een paar maar die ben ik even kwijt.
Hans Hillebregt heeft mij op mijn 16e laten debuteren bij Groen Wit. Allemaal trainers die het beste voor hadden met hun club om tot een goed resultaat te komen. Met Jan van der Oever ging ik vaak biljarten. Als ik er een moet kiezen dan ga ik toch voor Ger Oosterveen.
Al met al wat is een goede trainer, als het goed gaat slaan ze het stof uit je jasje en als ze een paar keer verliezen kunnen ze er niets van. Je kan heel veel sturen maar je ben toch afhankelijk van de spelers die je tot je beschikking hebt.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Jawel als je zolang in de voetballerij zit zowel als speler van een club, café-toernooien en zaalvoetbal en als trainer dan leer je een hoop mensen kennen uit de voetballerij. Het Haagse voetbal is een klein wereldje. Ik mis wel de derde helft als speler en de Haagse humor.

10. Was vroeger echt alles beter?
Je had vroeger meer liefhebbers die meer over hadden voor het spelletje. Er waren meer spelers met een actie en een betere balbehandeling. Tegenwoordig is het een andere tijd die je moet accepteren, ze bellen nu sneller af. Schoonmoeder jarig, weekendje weg, pijntjes enz. Dit kwam vroeger niet voor.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dat is het shirt van WIK.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Dat zijn er een paar die in aanmerking komen; Duindorp SV, WIK, ODB en vroeger de Zwarte Schapen.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja hoor nog steeds. Ik zit nu als assistenttrainer bij Duindorp SV en ben bovendien al jaren toeschouwer van mijn zoon Marco Finkelnberg. En ik volg altijd de clubs waar ik heb gespeeld en trainer ben geweest. Verder volg ik de media zoals Haaglanden voetbal en Haagsamateurvoetbal en natuurlijk jullie site.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Dan noem ik twee keepers; Michel Lorsheijd en Koos Brochard.
Verder zijn er heel veel goede spelers die ik te kort doe omdat ze ook in het rijtje thuis horen. Maar daar komen ze dan:
Joop Ludwig
Leo Toet
Jan Schoon
Mario Piek
Johan van Wijngaarden
Sjaak de Bruin
Aad de Ruiter
Dick Advocaat
Rini Toet
Fred Bodmann

Ik moet er echt toch nog wel een paar voetballers bij noemen hoor waaronder; Peter Vogelenzang, Andre Lorsheijd, Theo Vuijk , Rob Vrolijk, Nardus Kuiper, Bart Jongejan, Ton Timmers, Rob Botman, Pim Caffa, Loek Hemerik sr, Arie Keus, Arie Schaap, Wim van Kesteren, John Vroomans, Martin van Bemmel en nog vele anderen.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ja dat ik veel meer uit mijn voetbal had kunnen halen door een stap hoger te gaan spelen. Ik werd wel regelmatig gevraagd om hoger te spelen maar ik hield te veel van de gezelligheid. Maar ik heb geen spijt dat ik bij deze clubs heb gespeeld hoor. Ben daar stuk voor stuk mooie mensen tegengekomen.

Dick Finkelnberg
03-05-2020