01. Naam?
Dick Sloos
Feest op donderdag 9 mei 1991 (Hemelvaartsdag) op het terrein van RVVH te Ridderkerk nadat SV’35 de sensationele beslissingswedstrijd om het kampioenschap tegen Zwaluwen Vlaardingen met 3-2 heeft gewonnen. Gangmaker Dick Sloos zette de polonaise in.

02 A. Bij welke club(s) gevoetbald?
Ik ben begonnen op 6-jarige leeftijd bij sv Voorburg op 15-jarige leeftijd gedebuteerd in het 1e en vervolgens naar de jeugd van HSV ADO gegaan. Daarna een aantal amateurclubs gehad;
Sv Voorburg
Rijswijk
SV’35
Wilhelmus
DWO
PGS Vogel
Fc Zoetermeer

In de zaal gevoetbald bij;
FC’ 81
Alter Boys
Adio
Zevenstars

02 B. Bij welke club(s) trainer geweest?
Jeugdtrainer bij SV’35 en DWO.
Hoofdtrainer bij DWO en SV’35.
Assistent trainer bij Tonegido, VUC, Haaglandia en SV Nootdorp

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Verdedigende middenvelder en centraal achterin

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik ben begonnen als spits/rechtsbuiten tot aan mijn ADO-tijd. Bij ADO werd ik centraal achterin gezet. Ik was snel en had een goede pass in de benen. Echter na mijn beenbreuk was de snelheid minder geworden. Ik ging toen ook een linie terug. Denk dat ik toen een speler werd die je graag in je team had. Een hardwerkende speler met wat inzicht.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden? (qua voetballer en trainer)
Als voetballer zijn dat er een aantal geweest, zoals de kampioenschappen en promoties bij Sv Voorburg, Rijswijk en SV’35.
Als trainer vond ik toch wel de promotie met Sv Nootdorp naar de Hoofdklasse en dat we met Haaglandia in de toen pas ingevoerde Topklasse gingen voetballen.
Maar wat mij het meeste bij blijft is toch wel het samen spelen met mijn vader (Dick Sloos sr.) in het eerste elftal van Sv Voorburg.

06. Dieptepunt?
Ik denk dan toch mijn beenbreuk bij Rijswijk. Die blessure heeft mijn voetbal en positie op het veld sterk veranderd.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat is heel duidelijk de naam van mijn vader. Wij hebben samen zoveel gevoetbald, dit kan je nu tegenwoordig niet meer voorstellen. Onze gezamenlijke voetbalweek zag er op een gegeven moment als volgt uit;
Op de maandagavond speelden we jarenlang in de zaal met de badmeesters in de Houtzagerij met oa Jan Bal, Gerrit Beekhuizen, mijn oom Dick Tijdeman, neef Ben Spek, Cor Roos, en Gerrit Faber.
Op de dinsdag trainde we samen op het veld bij één van boven vermelde clubs.
Op de woensdagavond speelden we in de zaal met FC’ 81(met o.a. Hendrik Lugters, Chris Walters en Aad van Rassel)
Op de donderdag trainen op de club.
Op de vrijdag waren we dan meestal vrij.
Op de zaterdag in toernooi verband zaalvoetballen in de Houtzagerij met bekende Haagse voetballers in samen gestelde elftallen.
En op de zondag speelden we dan competitie met de club. Kortom, week in week uit waren we bijna iedere dag samen met voetbal bezig.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik heb verschillende trainers gehad met verschillende insteken over voetbal. Toon Brakus bijvoorbeeld, hij kon je goed motiveren, was altijd goed voorbereid maar ook altijd in voor een geintje.
Wout Pronk, die maakte je mentaal zo sterk dat je tijdens de wedstrijd nooit op gaf.
Frank Kuyl gaf altijd zulke goede trainingen dat hij mij warm heeft gemaakt om later ook trainer te gaan worden.
John Karelse gaf ons dan weer de vrijheid om de tactiek zelf in te vullen tijdens de wedstrijden. Dat konden wij ook.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Als je eenmaal bent gestopt met voetballen dan gaat iedereen zijn eigen gang. Je gaat dan andere dingen doen, de één blijft in de voetballerij en de ander zie je dan bijvoorbeeld bijna nooit meer. Echter kom je elkaar na een bepaalde tijd ergens weer tegen dan voelt dat altijd weer vertrouwd. Vooral met gasten waar ik dan langere tijd mee heb samen gespeeld, zoals met jou Rob of Mario Koswal, Pierre Schultz, Aad Buitendijk en vele andere. Ons kent ons zeg maar en dat blijf ik met onze generatie toch wel uniek vinden.

10. Tegen welke tegenstander (voetballer) had je het altijd moeilijk?
Het was meestal andersom. Tegenstanders hadden het moeilijk met mij vooral omdat ik ze altijd uit het spel probeerde te halen door veel te praten. Dit alleen maar met één doel voor ogen; ik moest gewoon koste wat kost altijd winnen.
Maar als ik dan toch een tegenstander moet noemen dan staat mij de jonge Gaston Taument van VCS mij nog heel goed bij. Wat was hij toen al goed!

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het oude HSV ADO-shirt met witte kraag

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De zelf gebouwde kantine van NLS had zo wel zijn charme, daar gebeurde altijd wel wat en bij SV-35 was de kantine ook niet zo groot en juist daarom was het daar altijd al snel gezellig druk.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik ben nog steeds assistent-trainer bij SV Nootdorp en mijn kleinzoon speelt in de jeugd bij DSO

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Als je het niet erg vindt sla ik deze vraag over. Ik heb niet alleen met zulke goede keepers samen gespeeld maar ook met top voetballers en daaruit kan ik echt niet kiezen. Het is voor mij gewoon te moeilijk om hier 11 spelers neer te zetten waarbij ik dan zeker een heleboel spelers niet kan noemen of vergeet.

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?
Keeper; Arno Toet van SV’35
Spelers;
Michael Verschoor
Marco Verschelden
Ron van Roon
Hans Konijnenburg
Steve Kanepa
Kevin Visser
Harry de Haas
Michiel van Munster
Ferry Versloot
Marcel van Santen.
Overigens wil ik hieraan nog toevoegen; Iedere speler had wel zijn eigen kwaliteiten. Daarbij zaten ook spelers die een ploeg er door heen kon slepen als ze het moeilijk hadden. Je team over het dooie punt kunnen trekken d.m.v. een doelpunt maken of een voorsprong weten vast te houden is ook een kwaliteit. Daardoor had ik hier nog wel drie elftallen kunnen neerzetten!

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb een geweldige tijd meegemaakt met zoveel spelers, trainers, begeleiders, verzorgers bij zoveel clubs op verschillende niveaus. Zowel op het veld als in de zaal. Ik kijk er met een trots gevoel op terug. Ik zou het zo weer overdoen.

Dick Sloos
06-06-2021