01. Naam?

Dick Zittersteijn

02. Bij welke club(s) gevoetbald?

Flamingo’s jeugd
Flamingo’s 1 (1965-1978)
ESC (1978-1979)
Flamingo’s 1 (1979-1982)

03. Wat was je favoriete positie in het veld?

Vroeger noemde we dat “Midden Midden”.

04. Wat was je voor een voetballer?

Zoveel mogelijk op techniek, het spel aanvallend verdelen. Verdedigend minder.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?

Promotie’s en kampioenschappen zijn het leukst en dat was driemaal met het 1e elftal.
Toen ik na m’n 35e lager ging spelen met een vriendenteam nog 3 keer kampioen geworden, was zeker zo leuk en gezellig.
In mijn diensttijd met het Utrechts elftal nog tegen het Nederlands team van trainer Zwartkruis gespeeld, daar zaten veel betaalde spelers in, zoals b.v. Rob Rensenbrink en Jan van Beveren. Wij hadden alleen Plageman van FC Twente als betaalde speler in ons team. We verloren met 6-1 maar gelukkig scoorde ik wel die ene treffer voor de eer.

06. Dieptepunt?

Bizar was seizoen 1975-1976, we stonden onderaan in de zondag Hoofdklasse HVB. Na de uitwedstrijd tegen DWO zei onze rechtsback Gerard Hofstede tegen onze trainer Jan Becker dat hij zich niet druk moest maken voor degradatie. Die laatste 5 wedstrijden zouden we wel winnen. Die nacht is Gerard vermoord in zijn taxi, ons team en heel Flamingo’s in shock. Handhaving kon alleen nog als de laatste 5 wedstrijden werden gewonnen. De 1e van die reeks was tegen koploper Paraat, die verrassend met 7-0 werd verslagen. Trainer Jan Becker had voor de wedstrijd alleen gezegd dat Gerard hem had gerustgesteld dat we niet zouden degraderen. Ook de overige 4 wedstrijden werden gewonnen, zodat we toch behouden bleven voor de Hoofdklasse HVB. Het jaar daarna werden kampioen.
Eén van de hoogtepunten van Dick Zittersteijn (achterste rij staande 3e van rechts), promotie met De Flamingo’s van de HVB naar de KNVB.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?

Mijn vader, samen naar de voetbal, begonnen bij V.D.V. op de Fruitweg Den Haag, daarna Flamingo’s (= V.D.V. + de Spoorwegen) bij de Hoornbrug en vandaar naar de Schaapweg in Rijswijk. Altijd was hij aanwezig bij de wedstrijden van het 1e elftal.

08. Wie was jouw beste trainer?

Ik heb zo’n 8 trainers gehad, als eerste Jan Becker, wel goeie trainer, die de ADO jeugd regionaal had getraind met o.a. Aad Mansveld, Theo van der Burch, René Pas en mijn neef Koos van Dullemen. Daarna Jan Kouwen, Wiek Hermans, Pisters, Wim Hoogenraat, ook vereniging trainers zoals Joop Sas, Wim IJzendoorn, Jan van Greuningen en Simon Venema. Ik hield niet van autoritaire trainers.
De basis van het voetbal heb ik op straat geleerd, uren en dagen voetballen. Daar leerde je links en rechts schieten en “alles” met een bal kunnen. In Transvaal op het kerkplein tientallen “vredekeetjes” gespeeld tegen andere straten, b.v. tegen Lex Schoenmaker uit de Joubertstraat.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?

Zoveel namen na 45 jaar lid van Flamingo’s maar met Ger Lut trek ik al 55 jaar op.

10. Was vroeger echt alles beter?

Ik schoot op straat regelmatig plastic ballen lek, maar geld voor nieuwe kreeg ik niet omdat ik nog 2 broers had, die minder met voetbal bezig waren. Bij mijn ooms van Sporthuis AJ in het Westeinde kon ik altijd terecht voor een gratis leren bal, die niet was opgehaald. Die ballen werden ter reparatie gebracht, meestal door H.B.S. en H.V.V.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?

Meerdere shirts, Celeritas, Laakkwartier, SV’35 (dat leek op Real Madrid) en natuurlijk Flamingo’s (kopie van Arsenal).

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?

Onze Flamingo kantine aan de Schaapweg, de voormalige R.V.C. kantine. Omdat het tussen R.V.C. en R.v.v. Rijswijk niet meer klikte ruilden Flamingo’s en R.V.C. van kantine aan de Schaapweg, voor ons een enorme vooruitgang. Hadden we i.p.v. een houten gebouwtje ineens een stenen clubhuis.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?

Nee, helaas niet meer.

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?

Er zullen altijd vrijwilligers zijn, die zijn goud voor een vereniging zijn.Vroeger waren er zoveel mensen met clubliefde, zonder die vrijwilligers kon je de vereniging niet draaien. Ik heb nog kascontrole gedaan, wedstrijdsecretaris geweest en achter de bar gestaan op trainingsavonden, dat werd wel eens laat, deed ik ook nog het licht uit, haha.

15. Wat betreft je voetbalverleden, wil je nog ergens op terugkomen?

Er waren vroeger veel goede voetballers in het amateurvoetbal, er waren zeker jongens bij, die hoger hadden kunnen spelen maar ze bleven vaak voor de gezelligheid bij hun cluppie.
Harry Cornelisse, in 1968 voorzitter en adjudant sport bij de luchtmacht regelde een goeie transfer. Frico Sybrandi wilde bij de amateurs gaan spelen, hij speelde bij het Nederlands Militair elftal en had 250 wedstrijden in het betaalde voetbal gespeeld bij Haarlem. Cornelisse zei dat Flamingo’s uitkwam in de 2e klasse en Sybrandi dacht dat het de 2e klasse K.N.V.B. was. Frico heeft geen spijt gehad omdat we toen aardig werden versterkt en direct 2 maal promoveerden met hem als laatste man, veel van geleerd.